News Update :

Twitter

Politik

Kenyataan

Agama

Dunia

Awas Perosak Jamaah Islam telah mula menghantar SMS

July 31, 2008

 Sebaik sahaja mesyuarat PAS Pusat yang melibatkan hampir 50 orang kepimpinan selesai. Kenyataan Dato' Seri Haji ABdul Hadi Awang telah dibuat, kami menerima SMS dan juga panggilan daripada beberapa individu penulis cyber yang mengatakan menerima maklumat rashia dalam Mesyuarat tersebut.

Penyebaran maklumat ini adalah dikenalpasti sebagai serangan musuh-musuh Islam menepati hadis berita-berita fasiq.

Kononnya ada usul memecat Cikgu Pa dan Ustaz Nasaruddin.

Usul minta Cikgu Pa menggundur diri sebagai pesuruhjaya boleh dibaca daripada akhbar Siasah keluaran akan datang. Rasanya berita pada keluaran akan datang adalah benar. Ini berlaku dalam mesyuarat di Terengganu bukannya sebentar tadi.

Kalau main SMS konon itu adalah mesyuarat sebentar tadi ini adalah perancangan jahat usaha menjatuhkan TGHA yang telah berlalu semenjak sebelum Pilihan raya lagi.

Serangan jahat ini cuba mengaitkan PAS Terengganu sebagai sasaran dan menjadikan objektif untuk membuatkan keadaan tidak stabil dalam PAS.

Mereka cuba melaga antara TGHA dengan TGNA, Menjadikan PAS Terengganu sebagai satu komplot sedangkan semua tahu di Terengganu Ustaz Harun dengan Cikgu Pa jarang sependapat.

Mereka juga memisahkan golongan profesional dalam PAS dengan Ulama seperti memisahkan Husam, Dr Hatta, Muhamad Sabu, Mahfuz, Hanifa kononnya dalam satu team.

Awas dengan SMS dan e-mel ini. Sesungguhnya anda akan menjadi penyebar maklumat yang salah yang membuatkan jamaah Islam tergugat.

Untuk itu dinasihatkan membaca Siasah keluaran akan datang.

Pas dan PKR Buat Keputusan Penting

LEWAT petang ini Pas dan PKR membuat dua keputusan penting. Parti Islam SeMalaysia (PAS) telah membuat ketetapan tidak ada sebarang penggabungan dengan Umno untuk menubuhkan kerajaan bersama, bagaimana pun membenarkan perundingan diadakan dengan Umno menerusi ruang lingkup muqabalah - bersemuka!


Keputusan itu dicapai dalam mesyuarat Jawatankuasa Agung Pas bersama Majlis Syura Ulama yang berlangsung di Ibu Pejabat Pas Jalan Raja Laut pagi tadi. Mesyuarat berkenaan turut dihadiri sama Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Kehadiran Nik Aziz menunjukkan mesyuarat yang berlangsung lima jam itu penting bagi Pas.
Nik Aziz jarang menghadiri mesyuarat Jawatankuasa Agung Pas namun akhir-akhir ini beliau kerap diheret sama.

Pengumuman keputusan mesyuarat berkenaan dibuat oleh Abdul Hadi dan disambut dengan takbir Allahuakbar! Takbir itu menandakan kegembiraan atas keputusan berkenaan yang dinanti-nantikan ahli Pas.

Sementara itu Parti Keadilan Rakyat (PKR) pula dalam masa hampir serentak, lewat tengah hari ini mengumumkan Presidennya, Dr Wan Azizah Ismail telah meletakkan jawatan sebagai ahli Parlimen Permatang Pauh.

Perletakan jawatan berkenaan bagi membolehkan suaminya, Anwar Ibrahim bertanding di situ untuk menempah tikit ke Parlimen dalam tempoh 60 hari dari sekarang.

Pengumuman Wan Azizah itu sekaligus menolak teka teki sebelum ini mengenai kerusi yang bakal ditandingi Anwar. Anwar terdesak untuk berada di Parlimen memandangkan tempoh untuk menumbangkang kerajaan BN sudah hampir iaitu tidak sampai 50 hari saja lagi.

Sebelum ini Anwar telah mengumumkan akan bertanding di kerusi Kulim - Bandar Baru, Kedah dan beliau juga dikatakan berminat untuk bertanding di kerusi Bandar Tun Razak.

Mungkin beliau terpaksa 'memaksa' isterinya mengosongkan kerusi Permatang Pauh memandangkan kedua kerusi berkenan (Kulim - Bandar Baru dan Bandar Tun Razak) tidak relevan dan menjamin kemenangan mutlak kepadanya nanti.

Kerusi Kulim - Bandar Baru sedang menghadapi petisyen oleh bekas calon BN, Abdul Aziz Sheikh Fadzir yang meminta kerusi berkenaan istyharkan kosong. Bagaimana perbicaraan petisyen berkenaan yang sepatutnya didengar minggu lalu telah ditangguhkan sehingga 19 Ogos hadapan.

Penangguhan itu menyebabkan misi Anwar untuk masuk ke Parlimen akan menjadi lewat menyebabkan alternatif lain dicari iaitu dengan Azizah mengosongkan kerusi Permatang Pauh.

MB Selangor Khalid Ibrahim yang menyandang kerusi Bandar Tun Razak juga dikatakan bersedia untuk mengosongkan kerusi berkenaan untuk diberi laluan kepada Anwar jika ia perlu berbuat demikian.

Dengan pengumuman Wan Azizah itu, kini sudah jelas Anwar akan kembali semua ke kerusi yang pertama kali dimenanginya pada tahun 1982 itu.

Pada pilihanraya 1982 Anwar yang bertanding atas tikit Umno memenangi kerusi berkenaan dengan mendapat 14,352 undi mengalahkan calon Pas, Zabidi Mohd Ali dan calon DAP, Tan Ah Huat. Beliau mendapat 18,849 undi, Zabidi mendapat 4,497 undi manakala Ah Huat mendapat 1,825 undi.

Dalam pilihan raya 1986 dan pilihan raya umum 1990 Anwar terus mengekalkan kerusi berkenaan dengan cemerlang. Pilihan raya 1999 beliau tidak bertanding kerana tidak layak selepas beliau dipenjara selama enam tahun atas tuduhan rasuah menyalahgunakan kuasa.

Tahun 1999 kerusi berkenaan ditandingi Dr Wan Azizah dan menang dengan majoriti 9,077 undi. Tahun 2004 sekali lagi Presiden PKR itu menenangi kerusi berkenaan dengan majoriti 590.

Dalam pilhan raya 8 Mac lalu Azizah terus unggul di kerusi berkenaan, menang dengan majoriti 13,388. Beliau mendapat 30,338 mengalahkan bekas Imam Masjid Negara, bermuka tirus Pirdaus Ismail yang mendapat 16,950.

Jika Anwar dicalonkan pada pilihan raya kecil ekoran tindakan Azizah itu, Penasihat PKR berkenaan diyakini akan menang dengan mudah kerana Permatang Pauh adalah lubuk dan kubu kuat Anwar sejak lebih 30 tahun lalu
mso

Azizah kosongkan kerusi Ptg Pauh

Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail telah mengosongkan kerusi parlimen Permatang Pauh untuk membuka laluan kepada suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding dalam pilihanraya kecil untuk kerusi tersebut.

bm version permatang pauh election results 310708Bercakap dalam satu sidang akhbar di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya, Wan Azizah berkata, beliau bagaimanapun kekal sebagai presiden PKR dan pengerusi Yayasan Aman Malaysia.

Wan Azizah berkata, beliau telah menghantar surat peletakan jawatan tersebut hari ini kepada Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Permatang Pauh dianggap sebagai kerusi yang selamat berdasarkan kepada keputusan pilihanraya umum lalu, Wan Azizah menang besar dengan majroti 13,388.

Beliau mendapatkan 30,338 undi, menewaskan calon Barisan Nasional (BN) dari Umno, Datuk Pirdaus Ismail yang memperolehi 16,950 undi.

Wan Azizah mewakili kerusi Permatang Pauh selama tiga penggal. Dalam pilihanraya 2004, beliau menang tipis dengan majoriti 590 undi, juga menewaskan Pirdaus.

Sebelum ini, disebut beberapa kerusi yang mungkin ditandingi oleh Anwar, termasuk Kulim Bandar Baharu, Bandar Tun Razak dan Lembah Pantai.

Kerusi Bandar Tun Razak diwakili oleh Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Lembah Pantai (Nurul Izzah) dan Gombak pula diwakili oleh naib presiden PKR, Azmin Ali.

Ditanya mengapa beliau yang mengosong kerusinya untuk Anwar, Azizah berkata sejak dahulu lalu beliau bersedia berbuat demikian.

Katanya, sejak dari mula-mula bertanding dahulu lagi, beliau sedia mengosong kerusi Permatang Pauh untuk memberi laluan kepada Anwar.

Beliau juga berkata, keputusannya diambil setelah berbincang dengan keluarganya, dengan pemimpin PKR serta DAP dan PAS.

Katanya, beliau merasakan "inilah yang terbaik bagi Anwar sebab kawasan tersebut (mempunyai) majoriti yang selesa".

Wan Azizah menjadi wakil rakyat ermatang Pauh sejak 1999. Sebelum itu, kerusi itu diwakili oleh Anwar.

Reaksi Anwar

Anwar mewakili kerusi Parlimen Permatang Pauh sebagai wakil BN dari tahun 1982 sehinggalah beliau dipecat dari Umno pada September 1998, dan menjadi ahli Parlimen bebas sehingga dihukum penjara enam tahun keranatuduhan salahguna kuasa.

Sementara itu, Anwar pula berkata, beliau terharu dan terhutang budi kepada Wan Azizah.

"Selama ini Azizah telah memainkan tanggungjawab sebagai ahli Parlimen dan ketua pembangkang yang cemerlang dan efektif," katanya sambil menambah keputusan tersebut bukan mudah untuk diambil.

Anwar kata, keputusan itu juga diambil dengan melihat juga kerusi Bandar Tun Razak dan Gombak.

Katanya, pemimpin PAS dan DAP telah menghubunginya dan menyokong penuh beliau bertanding dalam pilihanraya kecil di Permatang Pauh.

Menurut, pemimpin DAP, Lim Kit Siang telah menghantar wakil parti itu menghadiri sidang akhbar tersebut, iaitu ahli Parlimen Cheras, Tan Kok Wai

Manakala PAS pula, kata Anwar, tidak dapat menghantar wakil sebab mereka sedang bermesyuarat di pejabat agung parti tersebut.

Ditanya mengapa beliau tidak bertanding di kerusi Kulim-Bandar Baharu, Anwar berkata, petisyen yang dikemukakan di situ akan mengambil masa yang panjang untuk selesai.

Mengenai jawatan ketua pembangkang yang kosong selepas Wan Azizah mengosongkan kerusi Parlimennya, Anwar berkata, ia akan diberitahu minggu depan.

PAS Tolak Tawaran UMNO Tetapi Akan Teruskan Perbincangan Demi Kepentingan Negara

Oleh Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang

 PAS menolak sebarang bentuk kerjasama dengan Umno dan Barisan Nasional (BN) untuk mewujudkan kerajaan samada diperingkat Pusat ataupun negeri-negeri. Oleh itu sebarang tawaran daripada Umno untuk mewujudkan kerajaan bersama disemua peringkat tidak lagi berbangkit.

Walaubagaimanapun PAS akan terus terbuka untuk mengadakan perbincangan dengan semua pihak termasuk parti-parti politik , NGO, institusi-institusi dan mana-mana individu demi kepentingan negara dan ummah.

Dalam pada itu PAS mengulangi pendiriannya kekal bersama Pakatan Rakyat dengan memainkan peranan yang aktif dan positif selaras dengan perjuangannya.

31 Julai, 2008

DATO' SERI TUAN GURU HJ ABD. HADI AWANG

Presiden

Parti Islam Se Malaysia (PAS)

Pendedahan Terbaru Badrul Hisham Bahrin

Pendedahan Badrul Hisham Bahrin

“Di dalam suara keadilan terbaru,..

 “SAYA DIBERITAHU OLEH DUA ORANG YANG HADIR DI MESYUARAT TERSEBUT BAHAWA EZAM MENYATAKAN AKAN BERLAKU TERHADAP ANWAR TUDUHAN YANG SAMA TETAPI WATAK YANG BERBEZA. DARIPADA PERCAKAPAN ITU EZAM MEMBAYANGKAN BAHAWA BELIAU MENGETAHUI SESUATU AKAN BERLAKU KE ATAS ANWAR DALAM MASA TERDEKAT…BADRUL MENDAKWA EZAM JUGA MEMBUAT PERTEMUAN SULIT DENGAN SI SIFUL SEHARI SEBELUM BELIAU BUAT LAPORAN POLIS.

BADRUL JUGA MENDAKWA SI SAIFUL TELAH DIIRINGI OLEH SEORANG KENALAN RAPAT EZAM SEMASA SI SAIFUL PERGI HOSPITAL…”

SI EZAM!!
KALAU BEGINILAH CARA KAMU BERMAIN POLITIK DAN SERTAI UMNO PULA…
MAKA BEBERAPA SOALAN HARAUS KAMU JAWAB PADA DIRI SENDIRI;

1. DI MANA RUKUN ISLAM KAMU

2.DI MANA RUKUN IMAN KAMU

3.DI MANA AHKLAK KAMU

4.DI MANA MARUAH KAMU

5.DI MANA AGAMA KAMU

5.SIAPA YANG MELAHIRKAN KAMU

6.SIAPA GURU MEMBERI ILMU

7. SIAPA PENSYARAH KAMU DI UNIVERSITI

8. SIAPA BOSS KAMU SEMASA DI KEMENTERIAN

9. SIAPA YANG MEMBERI REZEKI

10.SIAPA YANG MENGHIDUPKAN KAMU

11.SIAPA YANG MEMATIKAN KAMU

12.KAMU TAHU ATAU TIDAK APA ITU DOSA

13.KAMU TAHU ATAU TIDAK APA ITU PAHALA

14.KAMU TAHU ATAU TIDAK APA ITU NERAKA

15.KAMU ATAU TIDAK APA ITU SYURGA

16.KAMU TAHU ATAU TIDAK PEMBALASAN ALLAH

“KETAHAUILAH BAHAWA KERJA-KERJA BERSUBAHAT DENGAN ZINA AKAN DILAKNAT OLEH ALLAH”

Berdasarkan Kegagalan BN,Kita Pilih Pakatan Rakyat Pula Untuk Memerintah

Dua Calon PM Selepas Pak Lah, Najib Atau Anwar?

Malaysia kini punya dua pilihan, BN atau Pakatan Rakyat untuk memerintah. Malaysia juga kini punya dua calon PM selepas Pak Lah, Najib atau Anwar. Nak pilih mana satu?

Mari kita fikir dulu. BN @ UMNO telah memerintah 50 tahun. Selama itu, UMNO mendakwa mereka telah berjuang untuk membela martabat Melayu.

Tapi hakikatnya, Bahasa Melayu pun UMNO tak terbela. Kini Bahasa Melayu bukan lagi bahasa pengantar untuk subjek Matematik dan Sains di sekolah. Tak mustahil lepas ini BM akan terus merosot jadi bahasa orang kampung!

Selain itu, tanah simpan Melayu juga UMNO tak larat nak jaga. Kini kawasan tanah simpan Melayu semakin mengecil selepas 50 tahun negara merdeka. Balak kat Pahang pun hampir habis ditebang.

Dari segi ekonomi, UMNO hanya berjaya meningkatkan harga minyak tapi gagal meningkatkan ekuiti milik Melayu.

Bila mereka gagal, mereka salahkan orang Melayu dan mereka anggap Melayu sebagai bangsa yang pemalas dan mudah lupa. Banyak lagilah kalau nak cerita. Jadi lepas ni, kita tak payah pilih dia oranglah.

Pakatan Rakyat pula belum teruji tetapi penuh dengan janji-janji yang mengujakan hati.

Dari segi calon PM pula, Najib terlibat dengan spekulasi pembunuhan Altantuya. Manakala Anwar pula hanya dituduh meliwat Saiful.

Tapi Altantuya dah mati. Mayatnya pun hancur berkecai dan sukar dikenali. Saiful, mangsa liwat Anwar pula masih hidup sihat walafiat. Sehingga kini tak ada pula berita mengatakan Saiful telah hamil.

Berdasarkan kegagalan BN @ UMNO tu, apa kata kalau saya cadangkan, kita pilih atau kita test Pakatan Rakyat untuk memerintah Malaysia lepas ni.

Lagipun antara Najib dengan Anwar, dahsyat Najib lagi. Anwar hanya dituduh kes liwat aje, tapi Najib dikaitkan dengan kes bunuh. Mana lebih ganas bunuh atau liwat? Lagi pun, Saiful masih hidup walaupun lepas kena liwat 8 kali!

Tapi kalau Anwar @ Pakatan Rakyat tak bagus nanti, kita kembalilah pada BN @ UMNO. Tak ada masalahkan.

Ala, macam yang berlaku kat Sabah dan Terangganu tu. Bila PBS tak elok, orang Sabah balik sokong BN. Begitu juga kat Terengganu. Bila orang Terengganu boring kat PAS, dia orang kembali kat BN.

Itulah namanya demokrasi. Apa macam semue? Tak ada unsur judi kan?

jahilnya dia

PERDANA Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meletakkan kalungan bunga pada Istiadat Meletak Kalungan Bunga sempena Sambutan Hari Pahlawan di Tugu Peringatan Negara di sini, hari ini. - Foto Bernama

50 pimpinan tertinggi Pas di KL bincang isu muqabalah

KUALA LUMPUR 31 Julai – Seramai 50 pimpinan tertinggi PAS hari ini menghadiri mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dan Majlis Syura Ulama bagi membincangkan isu muqabalah dengan UMNO di ibu pejabat parti itu di jalan raja laut di sini hari ini.

Mesyuarat yang dibuat secara serentak itu di pengerusikan oleh presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang. Turut hadir Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan timbalannya Datuk Dr. Haron Din.

Menurut setiausaha akhbar kepada Abdul Hadi, Roslan Shahir Mohd. Shahir berkata, mesyuarat itu dijangka tamat kira-kira pukul 2 petang.

Bagaimanapun mesyuarat hari ini tidak dihadiri oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak dan Menteri Besar Parak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin. – Utusan.

pak lah yang tiada ilmu agama


Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hadir di Majlis Kalungan Bunga Sempena Hari Pahlawan di Tugu Negara


KUALA LUMPUR 31 Julai - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyempurnakan istiadat meletak kalungan bunga di Tugu Peringatan Negara di sini sempena Hari Pahlawan 2008 sebagai memperingati wira-wira yang gugur semasa mempertahankan tanah air.

Cuaca redup dan nyaman pagi ini mewujudkan suasana sayu semasa sambutan berkenaan.

Perdana Menteri yang tiba pada pukul 8.30 pagi memulakan upacara simbolik itu dengan memeriksa perbarisan kawalan kehormat oleh Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja pimpinan Mejar Norhisham Kamal.

Ia diikuti tiupan lagu Last Post untuk memperingati pahlawan negara yang gugur di perbatasan. Majlis kemudian mendengar deklamasi sajak berjudul Pahlawanku oleh Pegawai Waran I, Azamin Itam.

Sajak itu mengenang jasa pahlawan negara yang terkorban di medan perang sejak Perang Dunia Kedua, zaman darurat dan semasa menjalankan misi keamanan di bawah mandat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Perdana Menteri kemudian mendahului acara peletakan kalungan bunga di hadapan Tugu Negara sebelum diikuti Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Abdul Aziz Zainal dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Turut berbuat demikian ialah Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Muhammad Ismail Jamaluddin; Panglima Tentera Laut, Laksamana Datuk Abdul Aziz Jaafar dan Panglima Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin.

Presiden Persatuan Bekas Tentera Malaysia, Datuk Muhammad Abd. Ghani turut mengalungkan bunga.

Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pertahanan, Datuk Seri Najib Tun Razak bagaimanapun tidak dapat menghadiri sambutan pada tahun ini kerana terbabit dengan Dialog Antarabangsa Selatan Afrika (SAID) 2008 di Zambia.

Majlis turut disertai beberapa menteri Kabinet, timbalan menteri, pegawai kanan kerajaan,

wakil-wakil rakyat dan diplomat asing.

Hari Pahlawan disambut pada 31 Julai setiap tahun sebagai menghargai jasa wira-wira negara yang terkorban serta cedera ketika mempertahankan kedaulatan agama, bangsa dan negara. - Utusan.

bodoh polis punya keja

TIDAK IKUT SPESIFIKASI... Jabatan Logistik Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesan perolehan peralatan tugasan dan operasi polis, bernilia kira-kira RM100 juta, yang tidak mengikut prosedur kewangan dan spesifikasi sejak awal tahun ini.

Pengarah Jabatan Logistik PDRM, Komisioner Datuk Mashuri Zainal (gambar) berkata, penemuan itu dikesan oleh Jawatankuasa Kajian Perolehan yang baru ditubuhkan, mendapati sebahagian besar pembekalan tidak gagal menepati spesifikasi, menggunakan bahan-bahan kulit daripada khinzir, dan tidak memenuhi spesifikasi Institut Penyelidikan Sains dan Teknologi Pertahanan dan Jabatan Kimia.

Perolehan itu membabitkan pelbagai jenis peralatan dan keperluan PDRM, antaranya lampu visi untuk kegunaan pilihan raya umum ke-12, pembelian topi keledar antirusuhan, papan tanda awas, papan tanda berhenti, katil besi satu tingkat, parang, kon trafik, kasut but operasi PSP dan kasut kawad lelaki. Ia telah dibekalkan dan sedang proses pembekalan oleh 14 syarikat secara terus ataupun secara kontrak tender. Malah sebahagian pembekalan adalah untuk pasukan polis ditugaskan di Timor Leste.

Dengan langkah pengesanan itu, kata beliau, pihaknya berjaya mengatasi masalah penyelewengan dalam pembekalan peralatan keperluan PDRM. Tiada syarikat yang dikenakan tindakan tetapi telah dirujuk kepada peringkat atasan.

"Jika peralatan berkenaan diterima dan diguna pakai, ia boleh menyebabkan bahaya kepada anggota polis yang bertugas, mungkin juga kepada orang ramai," katanya.

Sehubungan itu, kata beliau, PDRM telah mengesyorkan kepada Kementerian Dalam Negeri supaya pembekalan syarikat-syarikat terbabit dihentikan ataupun ditamatkan.

Sekurang-kurangnya 12 orang termasuk anggota polis dan staf sivil telah ditukarkan dan disoal siasat berhubung perkara itu.

Kapsyen:

SEBAHAGIAN daripada peralatan dan keperluan PDRM yang dibekalkan tetapi tidak memenuhi spesifikasi ditentukan pihak berkuasa.

Sasterawan Negara S.Othman Kelantan meninggal

" Sasterawan Negara yang ke-9, S.Othman Kelantan, 69, meninggal dunia tengah malam tadi di Hospital Serdang. Arwah yang diserang sakit jantung, paru-paru berair dan tekanan darah rendah. Khabarnya, akan dikebumikan tanah perkuburan di Seksyen 3 Tambahan, Bandar Baru Bangi.

Arwah yang pernah menulis novel "Juara" dan diadaptasikan oleh U-Wei Shhari kepada filem "Jogho" adalah tokoh yang memperjuangan sastera dan bahasa Melayu sejak dari zaman mudanya.

Dalam ucapan penerimaan Anugerah Sastera Negaranya pada 2003, arwah ada menekankan betapa pentingnya PPSMI dikembalikan ke dalam bahasa ibunda iaitu, bahasa Melayu.

Al-Fatihah!

Jawatan TPM buat Pas?

 Nampaknya, tawaran jawatan kepada PAS oleh UMNO datang semakin mencurah-curah . Cerita terbaru datangnya dari Menteri Besar Pahang, Dato Seri Adnan Yaakob yang menawarkan jawatan Exco kepada wakil rakyat Pas jika Pas sanggup bergabung atau berkerjasama dengan UMNO.

Tawaran ini sedikit sebanyak (bukan sepenuhnya) menjawap persoalan yang pernah aku timbulkan di dalam artikel sebelum ini iaitu "Jawatan MB : Jangan perpedaya dengan tektik Umno

Aku kata bukan sepenuhnya adalah kerana, di Pahang, mereka cuma menawarkan jawatan Exco sahaja kepada Pas, bukannya jawatan Menteri Besar seperti yang ditawarkan oleh Umno Perak (walaupun Umno Perak punyai lebih banyak kerusi berbanding Pas, sama seperti keadaan di Pahang).

Aku percaya, tawaran yang terkeluar dari mulut Dato Seri Adnan itu sudah tentunya telah mendapat restu dari Timbalan Perdana Menteri, Dato Seri Najib yang juga merangkap sebagai Ketua Perhubungan Umno Negeri Pahang.

Persoalan lain yang aku timbulkan didalam artikel itu juga ialah, adakah Umno (terutamanya DS Najib) sanggup memberi laluan kepada Pas untuk jawatan-jawatan di peringkat pusat seperti jawatan Timbalan Perdana Menteri? Soalan itu pun masih belum ada sebarang respon lagi dari pemimpin-pemimpin Umno.

Walaubagaimana pun, tawaran demi tawaran yang diwar-warkan oleh UMNO, isu ini masih belum lagi menjawap seruan Mursyidul Am Pas, Tuan Guru Nik Aziz untuk membubarkan kedua-dua parti dan menubuhkan parti baru.

Semasa timbul sosek-sosek mengenai pertemuan beberapa orang pemimpin Pas dan Umno (yang dikatakan bertemu di London itu). Tak lama dulu, aku ada menulis 1 artikel dengan tajuk yang sama "Jawatan TPM untuk PAS". Di waktu itu, Presiden Pas, Tuan Guru Haji Abdul Hadi masih belum lagi mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai desas-desus pertemuan Pas-Umno itu.

Alasan terkuat aku berkata Pas sepatutnya mendapat sekurang-kurangnya jawatan Timbalan Perdana Menteri jika ada penggabungan dengan Umno ialah, Pas berada di kedudukan nombor 2 didalam jumlah ahli parlimen terbanyak di dalam komponen Barisan Nasional selepas Umno. Maka, seharusnya jawatan TPM itu berhak menjadi milik Pas.

Adakah benda ni akan terjadi? Sudah tentu tidak dan sudah tentu DS Najib tidak mahu melepaskan kerusi sedapnya itu.

Sebenarnya, didalam hal memberi jawatan Timbalan Perdana Menteri kepada Pas ini, sepatutnya DS Najib tidak perlu risau dan gundah gulana, bukankah Pak Lah telah berjanji akan ada peralihan kuasa presiden Umno pada 2010 tu nanti?

Maka, apabila berlaku peralihan kuasa itu nanti, jawatan Perdana Menteri akan menjadi milik DS Najib jugak. Jadi, DS Najib cuma kehilangan jawatan TPM itu buat sementara sahaja. Takkan DS Najib tak confident dengan boss sendiri kot?

Tapi, aku memang confident la yang DS Najib tak akan bersetuju dengan idea ni.

Jadi, memandangkan jawatan TPM itu tidak mungkin akan menjadi milik Pas. Maka, di sini aku ingin menyatakan bahawa, Umno memang "Don't have a ball" untuk membuat tawaran atau memberi laluan jawatan tersebut kepada Pas.

Aku juga percaya bahawa, tiada penggabungan antara Pas dan Umno akan terjadi buat masa terdekat ini. Dan aku juga amat berharap, benda ini tidak akan menjadi kenyataan. Ini kerana bagi aku, Umno dari dulu, kini dan mungkin selamanya, sukar untuk aku percayai.

Akhir sekali, aku menentang sebarang bentuk penggabungan atau perkongsian kuasa dengan Umno buat masa ini melainkan, saranan Tuan Guru Nik Aziz untuk menubuhkan satu parti baru yang berlandaskan kepada Islam itu terlaksana.

"

Janganlah Penyokong PAS Berbalah dengan Pemimpin Disebabkan Muqabalah

July 30, 2008


Maksud firman Allah SWT:
“Dan jika mereka (pihak musuh) cenderung kepada perdamaian, maka engkau juga hendaklah cenderung kepadanya serta bertawakallah kepada Allah. Sesungguhnya Dia Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. Dan jika mereka bertujuan hendak menipumu, maka sesungguhnya cukuplah Allah (menjaga dan memberikan perlindungan) kepadamu. Dialah yang menguatkanmu dengan pertolonganNya dan dengan (sokongan) orang-orang yang beriman.” (Al-Anfal:61-62)

Lebih seminggu saya sibuk bergerak di antara KL/Ipoh/Kota Bharu kemudian balik ke Semanggol dan seterusnya berada di Ipoh selama 3 hari kerana bermesyuarat dan menghadiri Konvensyen PAS Perak Ke-13.

Saya tidak membuat sebarang posting dalam blog saya lebih seminggu kerana menunggu-nunggu agar keresahan dan kekeliruan terutama di kalangan akar umbi penyokong PAS mengenai isu apa yang dinamakan Muzakarah UMNO/PAS dapat diredakan. Ini apabila presiden Tuan Guru Hj Hadi bersama 5 ahli Majlis Syura termasuk saya membuat pertemuan dengan Tuan Guru Mursyidul Am di JKR 10, Kota Bharu pada petang Rabu 23 Julai 2008. Selepas pertemuan tersebut yang berlangsung kira-kira 1 jam, Mursyidul Am memberitahu wartawan media termasuk TV3 bahawa kenyataan beliau mengenai apa yang dikatakan Muzakarah UMNO/PAS itu tdak bercanggah langsung dengan kenyataan Presiden PAS Tuan Guru Hj Hadi Awang, iaitu tidak ada sebarang perbincangan atau perundingan dengan UMNO untuk membentuk kerajaan dengan UMNO/BN. Mursyidul Am menegaskan isu muzakarah sudah ditutup fail. Yang boleh diadakan ialah muqabalah atau pertemuan bersemuka untuk berbincang perkara mengenai kepentingan Islam dan rakyat amnya.

Presiden dalam sidang media yang sama juga menegaskan muqabalah boleh diadakan apabila ianya dilihat perlu untuk membincang perkara mengenai kepentingan Islam dan rakyat amnya terutama untuk mengukuhkan kerajaan Pakatan Rakyat. Beliau mengulangi pendirian tegasnya bahawa PAS tetap bersama Pakatan Rakyat.Dalam sidang akhbar yang sama, Timbalan Mursyidul Am, Dr Harun Din, menjelaskan bahawa muqabalah dengan pimpinan UMNO yang pernah diketuai oleh Timbalan Presiden adalah direstui oleh Majlis Syura. Keputusan majlis tersebut dalam mesyuaratnya pada 23 April yang lalu terus memberi mandat kepada pimpinan tertinggi parti iaitu Presiden sendiri, Timbalan Presiden dan beberapa orang yang lain untuk berbincang sekiranya diajak dengan mana-mana pihak termasuk UMNO bagi membincangkan perkara kepentingan Islam dan lain-lain perkara yang boleh mengukuhkan lagi kerajaan Pakatan Rakyat.

Selepas sidang media selesai, Ustaz Nasaruddin Mat Isa (Timbalan Presiden) melahirkan perasaan leganya dan berkata selepas ini beliau akan dapat tidur nyenyak kerana dengan kenyataan ketiga-tiga pimpinan Syura dan parti yang utama itu, akan lenyaplah persepsi atau tuduhan pelbagai pihak bahawa beliau mengetuai rundingan untuk berpakat dengan UMNO adalah tindakan peribadi.

Bagaimanapun saya hari ini masih tertanya-tanya mengapa segala penjelasan dan penegasan yang dibuat selepas pertemuan dengan Mursyidul Am itu melalui media parti sendiri seperti Harakah Daily, akhbar Harakah dan Siasah seolah-olah tidak dapat menghapuskan kekeliruan dan meredakan kebimbangan bukan sahaja di kalangan akar umbi bahkan juga di kalangan sebahagian pemimpin-pemimpin PAS pelbagai peringkat. Apakah media perdana pro-UMNO/BN masih kuat mempengaruhi orang-orang PAS atau penyokong-penyokong Pakatan Rakyat? Di peringkat perhubungan PAS Perak, saya telah menjelaskan bahawa apa yang disebut isu muzakarah yang meletup apabila ianya didedahkan oleh Presiden UMNO, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi adalah satu perangkap sebagai percubaannya untuk memecah-belahkan perpaduan kalangan pimpinan Pakatan Rakyat. Di samping itu beliau cuba mengalihkan pandangan umum daripada isu-isu pertarungan dan perebutan kuasa dalam UMNO akibat pengumuman beliau mengenai peralihan kuasa pimpinan UMNO yang akan berlaku pada Jun 2010.

Sebenarnya PAS sengaja tidak mahu mengheboh-hebohkan isu pertemuan itu kerana semua pertemuan yang berlaku adalah atas ajakan UMNO khasnya presiden mereka. Memanglah benar dalam pertemuan pertama, UMNO membuat tawaran kepada PAS supaya membentuk kerajaan bersama UMNO/BN di peringkat pusat dan negeri-negeri yang UMNO/BN menerima kekalahan. Tetapi dengan tegas PAS telah menolaknya dan presiden serta merta membuat kenyataan menyokong pencalonan Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor bagi kerajaan Pakatan Rakyat. Ini bagi menolak sangkaan kononnya PAS akan membentuk kerajaan bersama UMNO/BN di Selangor. Di Perak, saya dan pimpinan PAS awal-awal lagi mengumumkan persetujuan bersama DAP dan PKR membentuk kerajaan campuran ketiga-tiga parti namun pimpinan UMNO telah berusaha untuk menggagalkannya, tetapi mereka yang gagal.

Adapun pertemuan-pertemuan yang selepasnya kira-kira lebih sebulan yang lalu juga dengan jemputan Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi sendiri, mereka mahu berbincang hal kepentingan Melayu dan Islam, apa salahnya pihak PAS hendak mendengar kerana kita pun memang mempunyai berbagai-bagai cadangan untuk didengar oleh pihak mereka. PAS memang sangat prihatin terhadap kepentingan umat Islam dan Islam itu sendiri yang menjadi dasar perjuangannya. PAS juga melihat bahawa sebarang masalah yang boleh mengancam kepentingan umat Islam di negara ini mesti diatasi. Kerana itu, PAS perlu bersemuka bila diajak berbuat demikian untuk tujuan tersebut. Atas keikhlasan PASlah pemimpin PAS bersedia bersemuka tapi ternyata pihak UMNO sentiasa mencari peluang untuk kepentingan mereka dan melakukan pelbagai tipu daya dengan menjadikan “isu muzakarah” sebagai kononnya usaha hendak menggabungkan PAS dengan UMNO membentuk kerajaan.

Dengan bantuan media arus perdana pro-UMNO/BN, kini PAS berhadapan dengan penyokong dan pengikut-pengikutnya termasuk kelab penyokong PAS dari kaum bukan Melayu. Saya membaca tulisan-tulisan atau berita dalam website dan blog-blog popular dan dapat memahami keresahan dan kegelisahan mereka. Di Perak saya telah dapat menjelaskan perkara ini kepada pimpinan DAP khasnya dan mereka berpuas hati dan penuh percaya pendirian PAS yang terus menolak tawaran UMNO/BN. Kepada ahli-ahli dan penyokong PAS serta pimpinan dari peringkat cawangan, kawasan dan negeri tidak perlulah mereka beremosi supaya tidak terus terperangkap dengan jerangkap yang dipasang oleh UMNO. Saya memang begitu risau menerima pesanan-pesanan SMS yang mengutuk pimpinan termasuk presiden sendiri dan timbalannya. Mereka hendaklah melihat bahawa perjuangan kita untuk membela Islam tetap diteruskan walaupun berhadapan dengan apa jua cabaran. Memang kita dalam medan politik bermusuhan dengan UMNO/BN sepanjang lebih 5 dekad. Tetapi apabila ada masa pihak musuh mengajak kita berbincang masalah yang berkait langsung dengan matlamat perjuangan kita, mengapa kita mesti menolak? Bukankah pergerakan kita berpandukan Al-Quran? Cukup sahaja merujuk kepada surah Al-Anfal, ayat 61 dan 62, di mana Allah memerintahkan umat Islam yang sedang berperang/bertempur supaya menyahut seruan musuh jika mereka menawarkan perdamaian. Kemudian kita diperintahkan berserah kepada Allah dan andainya musuh hendak menipu atau memperdaya kita, Allah menegaskan cukup sahaja Dia yang akan menolong kita.

Sukar saya hendak memahami mengapa apabila PAS berbincang mengenai kepentingan Islam dan umatnya tidak kira dengan siapa pun, ianya boleh menimbulkan prasangka seolah-olah mahu mengenepikan rakannya dalam Pakatan Rakyat. Apakah sekiranya membincangkan isu gejala sosial di kalangan orang Islam, isu murtad, isu penguatkuasaan undang-undang pantadbiran Islam yang sedia ada yang kini seolah-olah disingkirkan oleh kerajaan UMNO/BN, semua itu boleh dianggap sebagai usaha mengenepikan rakan dalam Pakatan Rakyat. Bukankah sekiranya perkara-perkara tersebut dapat diatasi secara tidak langsungnya dapat mengukuhkan kedudukan kerajaan Pakatan Rakyat?

Akhirnya kepada semua penyokong dan pendokong PAS termasuk pimpinan kelab-kelab penyokong PAS supaya sentiasa mengikuti penjelasan dan penerangan mengenai apa-apa jua isu yang menyentuh parti melalui media kita, bukannya mempercayai diayah dan propaganda musuh yang tidak pernah putus-putus memutar-belit dan memanipulasi isu-isu yang boleh menguntungkan mereka. Sebagai contoh mereka terus mempermainkan istilah muzakarah yang sudah kita tukarkan dengan istilah muqabalah. Namun mereka tetap menggunakan istilah muzakarah. Sebab itu ada sahabat-sahabat yang mencadangkan kepada saya supaya muqabalah pun jangan diadakan dengan UMNO jika ia boleh menyebabkan berbalah di antara sesama PAS dan juga rakan pakatan. Saya terfikir elok juga jika cadangan ini saya bawa ke dalam mesyuarat AJK PAS Pusat bersama Majlis Syura esok pagi.

Mesyuarat Jawatankuasa Agung Pas Esok Panas

BESOK Jawatankuasa Agung Pas akan mengadakan mesyuarat bersama Majlis Syura Ulama di ibu pejabat Pas Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur. Mesyuarat berkenaan dikira penting bagi menentukan berhubung isu kerjasama ataupun muqabalah dengan Umno.

Khabarnya mesyuarat esok dijangka hangat kerana ia akan menjadi medan perdebatan dan tarik tali antara dua kumpulan; yang bersetuju untuk muqabalah dengan Umno dan satu lagi yang tidak bersetuju.

Mereka yang tidak bersetuju akan mempertahankan pendirian mereka habis-habisan. Kebetulan pula mereka yang menentang sebarang rundingan dan kerjsama dengan Umno terdiri dari golongan muda yang dianggap profesional dalam Pas. Mereka juga dikenali sebagai sahabat dan rakan baik Anwar Ibrahim.

Sekiranya mereka menentang muzakarah atau muqabalah itu kerana takut Pas terjerut dalam talihitam Umno, tindakan mereka dikira tepat. Sebaliknya kalau usaha itu kerana hendak mempertahankan perbadi Anwar ia adalah silap dan tidak relevan. Peribadi seseorang tidak boleh ditukar dengan perjuangan.

Bagi mereka yang setuju pula mengambil sikap dan pendirian seperti mana yang diputuskan Majlis Syura Ulamak. Kebanyakan mereka adalah tokoh asal dan veteran PAS. Yang berjuang lebih lama berbanding dengan golongan muda berkenaan yang ternyata bangkit bersama Pas sewaktu arus reformasi yang dilaungkan Anwar berlaku. Sebelum ini mereka di luar Pas bahkan ada yang menjadi ahli Umno dan waktu itu bermusuh dengan Pas.

Majlis Syura ulama yang sebelum ini kurang senang dengan tindak tanduk golongan berkenaan dikatakan akan memberi kata dua besok. Khabarnya majlis itu akan mengambil sikap tegas sesuai dengan kedudukan mereka yang dijamin perlembagaan Pas.

Khabarnya kalau keputusan dan kedudukan mereka tidak dihormati sampai ada yang akan mencadangkan supaya perlembagaan Pas dipinda sahaja untuk mengapuskan majlis syura. Kalau ini terjadi ia sudah sampai ke peringkat parah.

Di pihak golongan muda turut membuat provokasi sama. Ada desas desus kedengaran satu usul hendak dikemukakan supaya undi tidak percaya dikenakan ke atas timbalan presiden Pas Nasharudin Mat Isa. Alasannya kerana Nasarudin membuat kenyataan andaian bahawa orang Melayu percayai yang Anwar kaki liwat.

Mesyuarat esok membimbangkan. Jika masing-masing tidak mengawal diri masing-masing ia boleh membawa bahanan. Eloklah sebelum melangkah ke bilik mesyuarat semuanya beriftighfar sebanyak mungkin dan ingatlah apa juga keputusan hendak diambil demi agama, bangsa dan tanah air dan bukan demi manusia. Sekiranya berlaku perbalahan dan bermasam muka hanya gara-gara mempertahankan batang tubuh seseorang alangkah sedihnya.

Semoha Allah selamatkan mesyuarat besok!

WOLD NEWS ON ANWAR

Anwar says he has been vindicated over sodomy claims - Nepal News - Nepalnews

Anwar says he has been vindicated over sodomy claims - Amsterdam .. - Amsterdamnews

Anwar says he has been vindicated over sodomy claims - Cambodia .. - Thecambodianews

Anwar says he has been vindicated over sodomy claims - Shanghai .. - Theshanghainews

Anwar says he has been vindicated over sodomy claims - .. - Philippinesnews

Anwar says he has been vindicated over sodomy claims - .. - Albuquerquenews
30/07/08 2:45 pm
Anwar says he has been vindicated over sodomy claims - Laos News - Laosnews

Anwar says he has been vindicated over sodomy claims - South .. - Southkoreanews

Anwar says he has been vindicated over sodomy claims - Barcelona .. - Barcelonanews

Anwar says he has been vindicated over sodomy claims - Beijing .. - Beijingnews

Imej berwajah reput dirakam dalam resort

KOTA BHARU: Seorang peserta konvoi kenderaan dari bandar ini ke ibu negara terkejut apabila telefon bimbitnya memaparkan imej menakutkan seperti hantu yang dirakam dalam sebuah resort di Kuantan, Pahang ketika berhenti rehat, tiga hari lalu.

Wajah menggerunkan itu dikatakan dirakam secara tidak sengaja oleh Mohd Nasrun Jaafar, 31, ketika dia dan isteri, Wan Nafisah Wan Ismail, 30, menginap di sebuah bilik di resort berkenaan selepas tiba dari bandar ini sebelum meneruskan perjalanan ke ibu negara.

Menurutnya, rakaman itu sebenarnya dilakukan ketika dia cuba bermain-main dengan telefon bimbitnya yang baru dibeli kira-kira sebulan lalu.

Katanya, ketika itu, isterinya sudah nyenyak tidur tetapi dia masih tidak dapat melelapkan mata walaupun badan terasa begitu penat selepas menyertai pelbagai aktiviti program konvoi berkenaan dari jam 8 hingga 10 malam.“Selepas itu, saya kemudian tertidur tanpa melihat kembali imej dirakam sebelum bertolak ke Kuala Lumpur kira-kira jam 2 petang esoknya,” katanya.

Menurutnya, ketika cuba melihat rakaman imej kenangan menggunakan telefon bimbit itu, dia tiba-tiba gementar apabila mendapati ada satu imej seperti seorang lelaki berpakaian wanita yang muncul pada cermin bilik penginapan di resort terbabit.

Katanya, rakaman wajah makhluk itu begitu menggerunkan dengan jelingan mata tajam ditambah dengan keadaan wajah yang seperti sudah reput dan menakutkan.

“Ketika tidur di bilik itu, saya tidak berasa sesuatu yang pelik, cuma sukar melelapkan mata.

“Rakaman imej menakutkan itu kemudian saya tunjukkan kepada rakan lain yang turut terkejut,” katanya ketika ditemui, semalam.

Mohd Nasrun berkata, imej dirakam itu sukar dipastikan sama ada lelaki atau perempuan, namun jika diteliti makhluk berkenaan seakan mempunyai misai dan bulu kening yang diandam rapi.

“Wajah makhluk itu seperti ada kesan tanah di bahagian muka dan kepala manakala sebahagian badannya dilitupi kain putih seperti kain kapan dan di leher seperti ada kesan dikelar tetapi tidak dapat dipastikan kerana kurang jelas,” katanya.

Gerhana matahari Jumaat

KUALA LUMPUR: Gerhana penuh matahari akan berlaku pada Jumaat ini dan boleh dilihat dengan jelas dari Kanada Selatan (Nunavut), kawasan tengah Rusia, barat Mongolia dan China.

Mengikut kenyataan Agensi Angkasa Negara, gerhana separa matahari pula dapat dilihat dari kawasan timur Amerika Utara dan kebanyakan negara Eropah dan Asia.

Gerhana penuh matahari itu tidak dapat dilihat di Malaysia tapi beberapa laman web akan menyiarkan gerhana matahari itu secara langsung.

Laman-laman web tersebut adalah http://www.exploratium.edu/eclipse, http://sems1.cs.und.edu/(7/8)sems/index.php, http://novosibirskguide.com/eclipse(7/8)2008/live-broadcasting, http://www.atlaspost.com/2008tse dan http://www.live—eclipse.org. - Bernama

Saiful akan bersumpah guna Al-Quran

KUALA LUMPUR: Mohd Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim akan membuat akuan bersumpah menggunakan Al-Quran dalam masa terdekat, kata peguamnya.

Zamri Idrus berkata sehingga kini Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) belum menghubungi anak guamnya itu berhubung akuan bersumpah.

“Saiful akan bersumpah dan pihak media akan dimaklumkan mengenainya. Buat masa ini biar polis menjalankan siasatan tanpa sebarang gangguan.

“Beliau tetap dengan pendiriannya untuk membuat akuan bersumpah dan beliau melakukannya dengan sukarela, bukan atas paksaan,” katanya pada satu sidang akhbar di sini hari ini.

Ceramah Nurul Izzah di Ceruk Tok Kun 1 Ogos

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah dijangka mendedahkan peristiwa di sebalik cerita terbaru bapanya, Dato' Seri Anwar Ibrahim sempena 'Ceramah Kemerdekaan' di Galeri Perjuang, Ceruk Tok Kun, Bukit Mertajam pada 1 Ogos ini.

Beliau akan berceramah bersama Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) KeADILan, Badrul Hisyam dan Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Yusuf Rawa bermula jam 9.00 malam.

Menurut Ketua Angkatan Muda KeADILan Bahagian Bukit Mertajam, Aidi Rafizul Idrus, program tersebut merupakan 'roadshow' pertama diadakan dan akan berakhir di Parlimen Lembah Pantai pertengahan bulan Ogos nanti.

"Program pertama bermula di kediaman Dato' Seri Anwar Ibrahim di Ceruk Tok Kun dan akan berakhir di Parlimen Lembah Pantai pertengahan Ogos ini," katanya pada Harakahdaily.

Selain menceritakan beberapa siri fitnah terhadap bapanya, Puteri Reformasi itu juga bakal menerangkan isu semasa yang melanda negera serta keanggkuhan beberapa Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) sepanjang persidangan parlimen.

Sementara itu, Badrul Hisyam pula dijangka meneruskan cabarannya terhadap Ahli Parlimen Rembau yang juga menantu Perdana Menteri, Khairy Jamaludin yang terus mengongkong pemerintahan sekarang ini.

Manakala Dr Mujahid pastinya akan memberi penerangan tentang isu yang hangat diperkatakan iaitu muzakarah antara PAS dan Umno.

"Adakah isu muzakarah ini ditimbulkan oleh Umno untuk meraih simpati rakyat terhadap kekalahan parti mereka, memerangkap PAS atau cuba memecah belahkan perpaduan dalaman parti itu?" tambah Aidi yang juga Setiausaha KeADILan Bahagian Bukit Mertajam. - mns_

Umno Perak kini semakin gelabah - Mursyidul Am PAS

Umno Perak kini semakin gelabah - Mursyidul Am PAS

KOTA BHARU, 30 Julai (Hrkh) - Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan pelawaan Umno untuk menubuhkan kerajaan bersama PAS di Perak menggambarkan parti itu kini semakin gelabah.

Mursyidul Am PAS berkata, pelawaan itu membuktikan parti tersebut begitu menyesal terhadap apa yang telah dilakukan terhadap PAS selama ini sehingga terpaksa mengajak untuk bergabung sekarang.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan majlis pelancaran tabung Penambahbaikan Masjid Al-Baraah dan Ceramah Israk Mikraj di perkarangan Pasar Besar Siti Khatijah hari ini katanya, tindakan seperti dilakukan Umno Perak menggambarkan mereka bermasalah.

“Kalau di dunia sudah memperlihatkan masalah, apa lagi�kalau di akhirat, lagi bermasalah,” kata beliau.

Image Kelmarin Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali dilaporkan mengajak PAS menubuh kerajaan campuran di Perak sebagai simbol perpaduan Islam dan Melayu.

Ekoran tawaran tersebut Dewan Pemuda PAS Kubang Kerian petang semalam membuat laporan polis kerana menyifatkan tindakan bekas Menteri Besar Perak itu mempunyai unsur-unsur rasuah.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan bagaimanapun berkata, keputusan mengenai perkara akan dibuat dalam mesyuarat jawatankuasa PAS Pusat di Kuala Lumpur esok.

Beliau yang akan menghadiri mesyuarat itu esok menjelaskan pendiriannya tetap sama sebagaimana sebelum ini iaitu muqabalah dibolehkan dengan Umno dan tidak mungkin untuk bergabung dalam pakatan politik.

“Muqabalah dengan sesiapa sahaja boleh, sebab Islam sendiri telah mengajar pertemuan perlu diadakan sekiranya ia dapat menyelesaikan masalah masyarakat.

“Nabi Muhammad saw pernah mengadakan muqabalah dengan kaum musyrikin untuk menyelesaikan masalah masyarakat di zaman baginda.

“Begitu juga sekarang muqabalah dengan sesiapa pun boleh, tetapi jangan libatkan gabungan politik,” ujarnya. Image

Menurutnya, muqabalah, muzakarah, musyawarah atau seumpamanya tiada masalah diadakan, sebaliknya berbincang politik dengan parti lawan (Umno) perlu berhati-hati kerana peristiwa lama telah berlaku 50 tahun lalu.

Beliau menegaskan PAS memang terluka hati dengan tindakan Umno menyingkir PAS setelah bergabung dalam Barisan Nasional pada 1970-an.

“Peristiwa Memali, peristiwa Lubuk Merbau, penubuhan Jabatan Pembangunan Persekutuan di Kelantan dan membatal pendaratan minyak dan gas di Pantai Senok Bachok adalah antara peristiwa yang tidak mudah dilupakan,” ujarnya.

Beliau juga berkata, muqabalah yang diadakan di antara pemimpin PAS dan Umno sebelum ini menyebabkan situasi tidak tenang berlaku di kalangan penyokong PAS.

“Mereka marah saya macam-macam sehingga pedih telinga mendengarnya,” ujar beliau.

http://www.harakahdaily.net

Gambar DS Anwar Di JAWI Hari Ini

Gambar DS Anwar Di JAWI Hari Ini

Malaysia opposition leader Anwar Ibrahim (L) walks with his wife Wan Azizah (R) as they arrive at the Islamic Syariah Court and Enforcement office in Kuala Lumpur on July 30, 2008. Malaysia’s opposition figure head Anwar Ibrahim said he will contest in the by election later this year and form a new government despite fears that he may be charged for sodomy.Getty Images

Malaysia opposition leader Anwar Ibrahim (L) walks with his wife Wan Azizah (R) as they leave the Islamic Syariah Court and Enforcement office in Kuala Lumpur on July 30, 2008. Malaysia’s opposition figure head Anwar Ibrahim said he will contest in the by election later this year and form a new government despite fears that he may be charged for sodomy.Getty Images

Malaysia opposition leader Anwar Ibrahim arrives at the Islamic Syariah Court and Enforcement office in Kuala Lumpur on July 30, 2008. Malaysia’s opposition figure head Anwar Ibrahim said he will contest in the by election later this year and form a new government despite fears that he may be charged for sodomy.Getty Images

AP Photo

Kenyataan Pusrawi: Tidak Mengejutkan!

Datuk Seri Anwar Ibrahim pagi semalam telah mengadakan satu sidang media berhubung laporan perubatan yang dibuat oleh Dr Mohamed Osman Abdul Hamid terhadap Saiful Bukhari Azlan. Laporan itu jelas menunjukkan bahawa tuduhan yang dibuat merupakan satu fitnah jahat yang tidak berasas dan bermotifkan politik. Tuduhan itu bertujuan membunuh karakter Datuk Seri Anwar Ibrahim dan berhasrat untuk menggagalkan aspirasi rakyat yang inginkan perubahan.

Kita sememangnya menjangka dan tidak terkejut akan ada satu tindak balas bagi menunjukkan Dr Mohamed Osman dan laporan yang didedahkan semalam tidak mempunyai wibawa. Petang ini Pusrawi telah mengeluarkan kenyataan lima perenggan menafikan bahawa seorang doktornya telah melakukan pemeriksaan terhadap Mohd. Saiful Bukhari Azlan berhubung aduan liwat pada 28 Jun lalu. Kami merasa dukacita kerana Pusrawi turut diheret sama bagi mempertahankan pertuduhan fitnah tersebut.

Kami mengulangi kenyataan Datuk Seri Anwar yang berpandangan negara ini berada dalam kedudukan yang tenat dari aspek ekonomi dan sosial dan pentingnya untuk kita melangkah ke hadapan bersama bagi menjayakan agenda perubahan.

KAKITANGAN PEJABAT DATUK SERI ANWAR IBRAHIM

Mesyuarat PAS esok bincang isu muzakarah, bukan kongsi kuasa

KUALA LUMPUR: Mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat esok hanya akan membincangkan isu muzakarah antara parti itu dengan Umno dan bukan berkongsi kuasa, kata Ketua Pemuda PAS Pusat, Salahuddin Ayub.

"Kita akan bincang apa saja tajuk berbangkit tapi bukan untuk kongsi kuasa apatah lagi untuk runtuhkan kerajaan Pakatan Rakyat yang sudah mendapat mandat rakyat.

"Itu polisi kita terutama untuk isu-isu yang mempunyai kepentingan untuk rakyat dan negara," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Mesyuarat tertutup yang akan berlangsung di ibu negara itu akan dihadiri semua anggota jawatankuasa PAS Pusat dan anggota Majlis Syura parti itu.

Akhbar hari ini memetik sumber melaporkan bahawa PAS akan menentukan pendirian mereka berhubung isu penubuhan kerajaan gabungan dengan Umno di Perak esok dan ia akan turut dibincangkan dalam mesyuarat esok.

Mengenai pelawaan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali untuk bergabung dengan PAS bagi menubuhkan kerajaan di negeri itu sebagai simbol perpaduan politik Melayu dan Islam, Salahuddin berkata adalah "kurang manis" bagi seorang ahli politik veteran seperti Tajol Rosli mengeluarkan kenyataan sedemikian.

"Tajol Rosli tidak perlu buat kenyataan sedemikian sebab PAS masih dalam PR (Pakatan Rakyat) dan sudah menubuhkan kerajaan atas semangat itu.

"Sekarang adalah masa untuk kami bukti setiakawan dan PAS tidak boleh khianati rakan...seperti Umno dengan rakan-rakan dalam BN," katanya.

Katanya, Umno perlu menghormati pilihan PAS untuk 'berkahwin' dengan parti komponen Pakatan Rakyat yang lain, seperti mana PAS menghormati pilihan parti itu untuk bersama dengan rakan-rakan dalam Barisan Nasional (BN).

Umno Perak juga harus menghormati mandat rakyat yang mahukan perubahan dan memilih untuk memberikan kepercayaan kepada parti daripada Pakatan Rakyat untuk mentadbir kerajaan negeri selepas pilihan raya umum lepas, katanya. BERNAMA

Pusrawi: Saiful tidak diperiksa kes liwat

Hospital Pusrawi hari ini menjelaskan pegawai perubatannya Dr Mohamed Osman Abdul Hamid "tidak memeriksa Mohd Saiful Bukhari Azlan berkaitan dengan liwat".

"Dr Mohamed Osman pegawai perubatan Hospital Pusrawi tidak memeriksa pesakit berkenaan berkaitan dengan sodomi," kenyataan hospital itu dipetik

Dalam kenyataan lima perenggannya, hospital itu juga berkata ia tidak pernah mengeluarkan secara rasmi dokumen pesakit berkenaan seperti yang diedarkan dengan meluas di internet sejak kelmarin.

Ia juga menyatakan Dr Mohamed Osman juga bukan seorang doktor pakar, tetapi seorang pegawai perubatan di klinik kemalangan dan kecemasan Hospital Pusrawi.

"Dr Mohamed Osman telah menasihatkan pesakit itu Mohd Saiful supaya diperiksa lanjut oleh doktor pakar di hospital kerajaan," kata hospital itu.

"Tidak ada pemeriksaan dilakukan selanjutnya berkaitan dengan aduan sodomi."

Hospital swasta di Jalan Tun Razak itu juga mengadakan sidang media berhubung kontroversi kebocoran laporan pemeriksaan tersebut - yang dianggap oleh penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai "bukti" dakwaan terhadapnya "tiada asas" dan "bermotifkan politik."

Anwar kini berada di JAWI, 12 jam selepas gesa polis henti siasatan liwat

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini hadir ke Jabatan Agma Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) untuk memberi keterangan berhubung laporan tuntutan qazaf yang didakwa beliau sebelum ini.

Beliau turut mengemukakan laporan perubatan yang dikeluarkan oleh hospital Pusrawi ketika hadir memberi keterangan di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) hari ini.

Pagi semalam Anwar, Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) berkata, pendedahan laporan doktor Pusrawi, yang disebar meluas menerusi portal berita semalam, membuktikan dakwaan meliwat terbaru terhadapnya hanya bermotifkan politik dan tidak berasas sama sekali.

Anwar tiba di pekarangan JAWI pada pukul 10.30 pagi dengan ditemani isterinya, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.

“Saya ada menyebut mengenai laporan perubatan (Dr. Mohd Osman) itu dan JAWI ambil maklum mengenainya,” katanya selepas memberi kteregangan kepada JAWI di sini hari ini.

Anwar yang hadir bersama peguamnya, Kamar Ainiahj Kamarulzaman memberi keterangan sebaik siasatan diteruskan serta sanggup hadir untuk memberi keterangan tambahan jika diperlukan.


Beliau juga tidak menolak kemungkinan, JAWI akab merujuk kepada doktor berkenaan bagi memberikan keterangan lanjut.

Ditanya apakah soalan yang dikemukakan oleh JAWI kepadanya, Anwar berkata JAWI mengajukan soalan mengikut prosedur biasa.

“Mereka tanya saya mengapa saya anggap kes ini tiada motif. Mereka juga ingin tahu mengapa saya katakan saya difitnah serta apa bukti yang sya ada untuk kuatkan hujah,” katanya.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat itu bagaimanapun berpuashati dengan proses memberi keterangan yang dijalankan oleh JAWI berbanding kepada pihak polis.

Tambahnya lagi, proses yang dijalankan oleh JAWI adalah lebih professional dan beliau yakin dengannya.

Beliau turut diajukan soalan sama ada bimbang dengan laporan perubatan yang dikeluarkan oleh Hospital Kuala Lumpur (HKL) yang ternyata bercanggah dengan laporan perubatan pertama mengenai bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan oleh hospital Pusrawi, Anwar menjelaskan beliau tidak bimbang mengenainya.

“Tidak saya tidak bimbang mengenai laporan HKL jika ia dibuat dengan professional dan telus.

“Soalnya adakah akan ada kemungkinan laporan itu akan dikoyak.” katanya dengan sinis.

Beliau sekali lagi menegaskan agar siasatan yang dijalankan terhadapnya tidak bermotifkan politik sebaliknya perlu mengikut prosedur yang jelas berdasarkan undang-undang sedia ada.

Diminta mengulas mengenai kenyataan yang dibuat oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar agar beliau menghentikan sebarang spekulasi sebaliknya memberi kerjasama penuh kepada polis, beliau berkata:

“Kerjasama apa lagi yang tidak saya berikan?.

“Cuba anda tanya dia (Syed Hamid) adakah dia sanggup untuk berbogel sperti mana saya alami. Adakah itu menunjukkan saya tidak memberi kerjasama," katanya.

"Saya tidak buat sebarang spekulasi sebaliknya kadang-kadang ada wartawan yang nakal megajukan soalan untuk dapatkan reaksi saya," jelasnya.

Nik Aziz: Hudud, qisas jika PAS-Umno bersatu

Pelaksanaan hukum Hudud dan Qisas menjadi satu daripada cadangan bagi PAS jika pergabungan antara parti itu dan Umno menjadi satu realiti, kata Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Namun, bagi Menteri Besar Kelantan itu, cadangan pelaksanaan undang-undang itu yang mengikut lunas syariat Islam, akan dilakukan kemudian, selepas muqabalah (pertemuan) antara pemimpin kedua-dua parti mencapai persetujuan yang membawa kepada penubuhan satu entiti parti politik yang baru.

Sejajar dengan semangat muqabalah untuk membincangkan masa depan umat Islam di negara ini, beliau berkata perkara pertama yang perlu dilakukan adalah kerjasama Umno-PAS dalam membentuk parti baru perlu berlandaskan kepada Islam, termasuk melaksanakan hukum Hudud sebagaimana ditetapkan oleh agama.

nik aziz"Yang membimbangkan saya bila kerjasama itu berlaku, ada pihak yang cuba mensabotajkan parti (gabungan PAS-Umno) dengan menganjurkan calon bebas yang tidak bersetuju dengan pelaksanaan Islam mengikut syariatnya bagi melawan calon kita," katanya dalam laporan Bernama.

Beliau ditemui pemberita selepas melancarkan kempen derma bagi kerja-kerja mengubahsuai masjid Baraah di pusat bandar Kota Bharu hari ini.

Nik Aziz berkata berlandaskan semangat demokrasi di negara ini, semua pihak termasuk Umno, kaum Cina dan India boleh mengadakan perbincangan serta mengeluarkan hujah mereka untuk lebih memahami Islam dan syariatnya.

"Saya hendak benar kalau orang Cina dan India kata dia tidak mahu kepada Islam. Di mana tidak kena dengan Islam, boleh tolong beritahu, kita boleh berbincang" katanya.

Namun, katanya, bagi beliau perkara yang paling penting adalah memastikan muqabalah antara PAS dan Umno dapat dijayakan terlebih dahulu untuk membincangkan masa depan umat Islam.

Mengulas mengenai kenyataan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak Datuk Seri Mohd Tajol Rosli Ghazali yang menawarkan kepada PAS untuk bergabung bagi menubuhkan kerajaan di negeri itu sebagai simbol perpaduan politik Melayu dan Islam, Nik Aziz berkata perkara itu akan dibincangkan dalam mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat di ibu pejabat parti itu di Kuala Lumpur esok.

Dr Hassan nafi ditawar MB S'gor

Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hassan Ali menafikan menerima tawaran jawatan-jawatan utama termasuk menteri besar seperti dakwaan Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo.

hasan ali umno pas selangor talk quality hotel 300708 05"Saya mendapat restu daripada presiden PAS (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) untuk pertemuan itu," katanya.

"Tidak ada tawaran yang konkrit, sama ada jawatan menteri besar dan empat jawatan exco, saya tidak tahu."

Tambahnya, PAS mengadakan pertemuan tanpa niat untuk membincangkan secara khusus jawatan-jawatan tersebut.

"Saya tidak tahu saya (ditawarkan) akan dilantik jadi menteri besar," katanya kepada Malaysiakini selepas satu acara di sebuah hotel di Shah Alam.

Dr Hassan berkata beliau bertemu dengan Dr Mohamad Khir atas undangan bekas menteri besar itu, dilaporkan sejurus selepas keputusan pilihanraya umum Mac lalu diketahui.

Dr Hassan bagaimanapun berkata beliau tidak ingat tarikh tepat pertemuan tersebut.

Kenyataan Media: MCA bosan kempen fitnah oleh UMNO!

Berikut ialah kenyataan media yang dikeluarkan oleh MCA yang mengutuk tindakan UMNO menganiayai Anwar Ibrahim

"MCA PJ UTARA 7 BRANCHES
PRESS CONFERENCE
THE SAIFUL BUKHARI MEDICAL REPORT
TUESDAY 29 JULY 2008, 11AM"


Ladies and Gentlemen of the Press.

We meet here today because we, being members of 7 branches of MCA PJ Utara representing more than 1000 members of MCA, wish to do our civic duty to the Rakyat.

We note that MCA cannot remain silent anymore, lest we be accused (if not already accused) of being accomplices to diabolical conspiracies.
In particular, we refer to the medical report widely publicized on the internet by Malaysia Today, Malaysiakini and countless other blogs. We had also taken the liberty to check on the comments contained in the medical report dated 28 June 2008 conducted on Mohd Saiful Bukhari Bin Azlan by Dr Mohamed Osman Abdul Hamid, the Medical Officer at Hospital Pusrawi Sdn Bhd. Three doctors we have checked with have stated that the comments meant that the results for the alleged sodomy is ‘negative’. They also confirmed that a Doctor can never change a medical report.
Assuming that the said medical report is true – and we call on Hospital Pusrawi to confirm or deny this – then:

We call on the Police, the Attorney-General, the MCA top leadership and the UMNO top leadership to immediately reveal in full all the evidence against Datuk Seri Anwar Ibrahim and stop withholding vital evidence and decide to charge, or not to charge, Datuk Seri Anwar Ibrahim. The Deputy IGP Tan Sri Ismail Omar should also refrain from making statements that the internet reports on the said medical report were aimed at confusing the people when, in the same breath, he declines to comment on the medical report. Such statements by the Deputy IGP only serve to further the perception that the police is pulling out all stops to withhold evidence crucial to the innocence of Datuk Seri Anwar Ibrahim, a fellow citizen of our country, while at the same time fabricates, or attempts to fabricate, evidence against a fellow citizen of our country.

This “bogus charge” fiasco is also causing untold damage and hurt to our economy, our integrity as a nation. Daily, we are being compared to countries like Zimbabwe and other countries where despotic rulers reign.We cannot in all conscience be a party to the machinations by executive arms of the government to withhold/fabricate evidence against a citizen of our country.

Therefore, we urge the Police, the Attorney-General and the government to treat all our citizens fairly, with transparency, without withholding of crucial evidence and with the proper application of the rule of law.
MCA PJ Utara Branches:

MCA SS2 Town Centre
MCA SS2 "
MCA SS4
MCA Taman People’s Park
MCA Gardenia Centre
MCA Taman Mayang
MCA Damansara Baru
Contact Persons:

Mr LEE CHONG BENG [Chairman, MCA SS2 Town Centre] at 012-3987851
Mr PETER CHEN [Legal Advisor] at 012-6824902 ".


Bila MCA pun dah meluat dengan UMNO, pandai pula UMNO nak ajak PAS. Hidung tak mancung betul.

Cabaran perkongsian kuasa dalam pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat

PAS tetap komited dengan Pakatan Rakyat. Itulah jaminan pemimpin-pemimpin PAS dan kehendak ahli dan penyokong PAS keseluruhannya.

Harus diingatkan, bahawa pemimpin, ahli dan penyokong PAS memberikan kerjasama yang tidak berbelah bahagi sejak penubuhan Barisan Alternatif (BA) yang menggabungkan PAS, KeADILan, PRM dan DAP semasa al-Marhum Dato' Fadzil Mohd Noor menjadi Presiden PAS lagi.

Komitmen tinggi ahli-ahli PAS dengan semangat berpasukan yang jitu, mereka sanggup bekerja bertungkus lumus untuk kempen pilihan raya yang ditandingi calon dari rakan pembangkang, walaupun PAS lebih dominan di kawasan tersebut.

Tanpa mengira penat lelah, tanpa meminta sebarang upah, jentera pilihan raya PAS, tanpa mengira agama, bangsa dan fahaman ideologi, atas nama demokrasi dan keadilan, turut sama menjulang pemimpin pembangkang sama ada dari KeADILan, PSM, hatta DAP sekali pun!

Komitmen ini tidak harus dipertikaikan! Dan, dengan rasa rendah diri, Ahli-ahli Parlimen dan Adun Pakatan Rakyat harus mengakui, tanpa sumbangan dan kerja keras ahli-ahli PAS, kita semua tidak berada dalam kedudukan sekarang.

Justeru, dengan berlatarbelakangkan keikhlasan dalam perjuangan, PAS sama sekali tidak pernah meninggalkan gabungan atau pakatan pembangkang sebelum ini.

Dalam politik negara, rakyat menyaksikan pasca Pilihan Raya Umum 1999, DAP yang meninggalkan BA. Apa pun alasan yang diberikan itu hak DAP.

Namun dalam keadaan sekarang, pemimpin-pemimpin DAP tidak berhak mempertikaikan keikhlasan pemimpin dan ahli-ahli PAS dalam Pakatan Rakyat.

Jaminan kepada golongan bukan Melayu dan bukan Islam

Jikapun PAS berbincang dengan Umno sama ada atas nama muzakarah atau muqabalah, untuk kepentingan agama Islam dan bangsa Melayu, ianya tidak sesekali menyalahi dasar perjuangan parti PAS.

Walaupun PAS diterajui majoriti orang-orang Melayu dengan dasar perjuangan Islam, namun hak, peluang dan keadilan terhadap golongan bukan Melayu dan bukan Islam tetap dipelihara sebaik-baiknya.

Pengalaman PAS menerajui Kelantan, Terengganu (1999-2004) dan Kedah waktu kini, membuktikan bahawa PAS tidak pernah menyisihkan sama sekali golongan bukan Melayu dan bukan Islam.

Jika dipersoalkan mengenai kepentingan bangsa, apakah MCA, Gerakan dan DAP, walaupun ada pemimpin bukan Cina seperti Karpal Singh, tidak pernah memperjuangkan chauvanisme bangsa?

Terlalu banyak desakan dibuat oleh pemimpin dari ketiga-tiga parti ini, ada kalanya menyentuh soal kedaulatan Raja-raja Melayu, kesucian agama Islam dan kepentingan bangsa Melayu.

Namun, orang-orang Melayu, khususnya dari PAS tidak melatah dan cuba melihatnya dari sudut yang rasional.

Maka apabila PAS dan Umno bercakap soal agenda Islam dan Melayu, kaum-kaum lain tidak harus memandangnya dari sudut yang negatif.

Sesuai dengan dasar perjuangannya, PAS harus memastikan kedudukan majoriti Melayu dan kedaulatan Islam sebagai agama rasmi negara terpelihara sebaik-baiknya.

Masalah yang dihadapi negara cukup besar, ianya adalah manifestasi daripada kegagalan kerajaan Barisan Nasional memastikan kesejahteraan agama dan perpaduan antara kaum terpelihara.

Ketegangan agama dan perpecahan kaum akan membawa kepada ketidakstabilan politik, ini yang harus disedari.

Matlamat PAS jelas, PAS mahu memelihara kestabilan politik dengan peranan serta ruang yang diberikan dalam sistem demokrasi yang diamalkan dalam negara.

Dan, PAS sudah memberi jaminan bahawa PAS sama sekali tidak akan bergabung dengan BN, walaupun wujud pelbagai tawaran.

Jika pemimpin PAS 'tamak kuasa', sudah tentu awal-awal lagi PAS menerima tawaran Dato' Seri Mohd Khir Toyo untuk membentuk kerajaan campuran di Selangor, sejurus selepas PRU, 8 Mac lepas.

Sebaliknya PAS kekal dengan persefahaman Pakatan Rakyat. PAS bekerjasama membentuk kerajaan yang diketuai Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dari parti KeADILan.

Walaupun banyak tawaran dari Umno, sama ada di Perak, Pahang, Terengganu atau di mana sahaja untuk berkongsi kuasa dengan PAS, namun pemimpin dan ahli-ahli PAS sama sekali tidak bersetuju.

Usaha merencatkan pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat

Tidak dinafikan usaha pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat tergendala seketika beberapa minggu, ekoran tercetusnya isu-isu seperti dakwaan liwat terhadap Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim dan muzakarah PAS-Umno.

Momentum ke arah itu sudah bermula dua bulan lalu, berikutan pengumuman hilang keyakinan anggota komponen Barisan Nasional, Parti Maju Sabah (SAPP) terhadap kepimpinan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Tambahan pula, ramai ahli Parlimen BN, sama ada dari parti komponen BN dari Sabah dan Sarawak, hatta dari Umno sekalipun sudah berunding secara serius dengan Anwar untuk menyertai Pakatan Rakyat.

Umno/BN sudah mulai gelabah. Timbul pula ura-ura usul undi tidak percaya terhadap kerajaan pimpinan Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi, yang bakal dikemukakan di Parlimen.

Seluruh Kuala Lumpur menjadi 'havoc' seketika dengan pelbagai sekatan jalan raya akibat kegusaran pemimpin BN, yang entah dari mana mendapat maklumat perhimpunan besar akan diadakan menjelang pembentangan usul berkenaan.

Sehingga polis terpaksa menggunakan mahkamah untuk menghalang kehadiran Anwar ke Parlimen.

Hakikat sebenarnya, rakyat tidak berurusan dengan khabar angin. Segala perancangan ke arah pembentukan kerajaan Pusat oleh Pakatan Rakyat menjelang 16 September depan sudah direncanakan.

Sebaik sahaja pengumuman ketidakpercayaan kepada PM, beberapa orang ahli Parlimen BN sudah bersedia untuk mengumumkan untuk menyertai Pakatan Rakyat.

Kemudiannya, ia akan disusuli dengan pengumuman Anwar untuk bertanding di kerusi Parlimen.

Ada kemungkinan pemimpin sudah menghidu momentum ke arah itu. Maka pelbagai usaha dilakukan untuk merencatkan pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat.

Namun apa pun halangan yang hamparkan oleh Umno/BN, Anwar tetap komited dengan agenda beliau. Dalam beberapa minggu ini dijangka pelbagai anjakan positif bagi Pakatan Rakyat akan dilakukan.

Cabaran perkongsian kuasa

Masalah utama kepada gabungan PAS, KeADILan dan DAP ialah bagaimana membentuk serta menyusun sebuah kerajaan yang boleh memuaskan hati semua pihak.

Tidak dinafikan, masing-masing ada agendanya yang tersendiri. Namun asas kepada pembentukan sesebuah kerajaan ialah keadilan, ketelusan, pertanggungjawaban dan amanah kepada semua rakyat.

Dalam merencana agenda masing-masing. Semua pihak tidak harus mempertegaskan kepentingan sesuatu bangsa atau memperjuangkan matlamat politik masing-masing tanpa mengambil kira kepentingan majoriti rakyat, khususnya orang-orang Melayu yang beragama Islam. Inilah dasar yang jelas dan harus difahami.

Sememangnya diperakui, Pakatan Rakyat memperjuangkan dasar perkongsian yang samarata (equal sharing). Equal sharing dalam perkongsian kuasa politik, bukan seperti kiraan subjek matematik.

Ia tidak merujuk kepada semuanya harus dibahagi tiga, atas sifat perkongsian tiga parti PAS, KeADILan dan BN.

Di Selangor misalnya dalam penyusunan ahli majlis sama ada Majlis Bandaraya Shah Alam atau Majlis Perbandaran atau Majlis Daerah, walaupun Exco yang terbabit, Ronnie Liu mewakili DAP, beliau tidak seharusnya dilihat membahagi-bahagikan jawatan dengan melebihkan kaum Cina.

Misalnya di Majlis Perbandaran Subang Jaya yang merangkumi kawasan Puchong, Serdang dan Kelana Jaya, daripada 24 orang ahli majlis, hanya 8 orang sahaja yang beragama Islam sedangkan majoriti penduduk orang-orang Melayu yang beragama Islam.

Begitu juga di Shah Alam yang merangkumi Parlimen Shah Alam dan Kota Raja. Perlantikan Ahli Majlis harus mewakili peratusan penduduk, bukan dibahagi tiga antara tiga parti atau dilantik daripada NGO yang bukan Melayu/ Islam.

Ini amalan dasar kesamarataan yang silap dan membangkitkan sensitivi orang-orang Melayu. Harus diingat rakyat akan membandingkan senarai keanggotaan majlis PBT di antara zaman BN dengan Pakatan Rakyat.

Jangan sesekali benarkan rakyat menuding jari kepada DAP di Selangor yang hanya dilihat cenderung untuk 'protect' bangsa Cina sahaja. Jangan sesekali dibenarkan nama Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, dipalitkan dengan tuduhan orang Melayu yang tidak 'protect' bangsanya sendiri.

Pakatan Rakyat seharusnya menutup ruang kelemahan ini dari serangan BN. Orang-orang Melayu tidak pernah meminta lebih atau dimanjakan seperti zaman pemerintahan BN, apa yang perlu hak dan keistimewaan asas mereka sebagaimana yang diperuntukkan dalam perlembagaan, terpelihara.

Kita boleh berikan alasan bahawa kita baru sahaja empat bulan berkongsi kuasa. Tetapi kita harus sedar dan mengelak berperangai seperti Umno/BN yang kita serang habis-habisan akibat pengamalan dasar korupsi, kronisme dan nepotisme.

Walaupun berkongsi kuasa, rakan dari KeADILan juga tidak harus dilihat mengulangi perangai Umno, khususnya dalam pembahagian jawatan-jawatan politik dalam anak-anak syarikat kerajaan negeri Selangor misalnya.

Jangan sesekali dilihat terlalu ghairah hendak merebut 'ghanimah' yang besar. Dalam hal ini, tidak dinafikan wujud tindakan dan perlantikan jawatan dibuat tanpa mengambil kira kepentingan PAS dan orang-orang Melayu.

Juga, kaum bukan Melayu atau bukan Islam, mereka tidak harus sewenang-wenangnya menuntut pembesaran kuil, tokong atau rumah ibadat sebagaimana keperluan orang-orang Islam yang mendirikan masjid dan surau.

Pembesaran dan penambahbaikan rumah ibadat tidak disekat sama sekali, tetapi seharusnya dibuat mengikut population atau jumlah penduduk yang bersesuaian.

Berlaku sebuah kampung di Klang, dimana tidak sampai 5 buah keluarga bukan Islam tinggal di situ, menuntut dibuat rumah ibadat untuk mereka. Bukanlah tuntutan ini tidak wajar dan hanya akan membangkitkan sensitiviti orang Melayu/ Islam?

Dan, jika rakyat mengajukan kepada PAS, mengapa pada zaman Umno/BN tuntutan sebegini tidak pernah dilayan, sedangkan pada zaman Pakatan Rakyat dibenarkan tanpa mengambil kira sensitiviti kaum, PAS hanya akan berdiam diri?

Banyak contoh cabaran-cabaran sebegini wujud. Penulis tidak perlu menyenaraikan kesemuanya. Namun apa pun, Tan Sri Khalid seharusnya memperbetulkan keadaan ini segera, jika mahu gabungan Pakatan Rakyat terus utuh.

Menguruskan sebuah negeri maju seperti Selangor bukannya mudah, Khalid adalah orang korporat yang masih memerlukan bimbingan orang-orang politik. Setakat ini, walaupun wujud pelbagai cabaran, kerajaan Pakatan Rakyat terus utuh.

Apapun bebanan Khalid sebagai Menteri Besar Selangor amat besar. Jika Selangor mahu dijadikan asas perkongsian kuasa yang adil, Dato' Seri Anwar harus memberikan sedikit lebihan tumpuan kepadanya._

Kelantan peneraju industri halal di Malaysia

Kelantan bakal menjadi peneraju industri halal di negara ini memandangkan majoriti penduduknya beragama Islam di mana sebahagiannya berminat dalam bidang keusahawanan.

Sehubungan itu, Timbalan Menteri Besar, Dato' Ahmad Yakob berkata, usahawan muslim di negeri ini perlu bergerak kehadapan secara proaktif bagi membantu kerajaan negeri merealisasikan Kelantan sebagai Hub Halal Malaysia.

"Ini bersesuaian juga dengan misi menjadikan Kelantan sebagai Jelapang Makanan Negara menjelang 2015.

"Hasrat kerajaan negeri itu bukan semata-mata mahu muncul sebagai jelapang makanan tetapi lebih penting sebagai pusat pengeluaran produk halal bagi pasara dunia Muslim yang kini mencecah angka 1.6 bilion orang.

Image"Sudah sampai masanya umat Islam menggembelingkan tenaga bagi merubah orientasi dunia agar produk halal keluaran orang Islam sendiri mendominasi dunia dagangan di negara ini dan antarabangsa," katanya pada penutup Karnival Halal Kelantan 2008 di Dataran Stadium Sultan Muhammad ke IV dekat sini, malam semalam.

Ahmad juga berkata, sudah lama umat Islam dihanyutkan dengan penggunaan barangan keluaran orang bukan Islam yang diragui kesuciannya berasaskan syariat.

Karnival Halal Kelantan berlangsung selama seminggu bermula 23 Julai lalu dan berakhir semalam.

Karnival itu merupakan usaha kerajaan negeri melalui Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (Jaheaik) untuk menyediakan platform kepada pengusaha halal mengetengahkan produk keluaran mereka.

Selain itu mendedahkan masyarakat dengan informasi terbaru perkembangan industri halal di negara.

Timbalan Menteri Besar berharap karnival halal tersebut dapat memberi pendedahan mengenai perkembangan industri halal tempatan dan antarabangsa kepada masyarakat di Kelantan.

"Kita juga berharap melalui program seperti ini dapat membantu para usahawa terutamanya pengusaha industri kecil dan sederhana (IKS) untuk melebarkan jaringan perniagaan dan sekaligus menambah pendapatan," katanya.

Beliau juga berkata, halal dan haram bukan hanya untuk makanan dan minuman, malah Islam meletakkan asas halal dalam konteks yang luas merangkumi segenap ruang kehidupan manusia.Image

�Bermula dari makanan minum, pakaian sampailah kepada hak pemilikan harta, perundangan, sistem pemerintahan, kesenian, kebudayaan, hiburan, sukan, perdagangan dan pergaulan mesti mematuhi batas halal dan haram yang digariskan syariat,� jelasnya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah, Ustaz Mohd Amar Abdullah berkata, menjadi tanggungjawab umat Islam di negara ini untuk mematuhi standard halal dengan rasa penuh tanggungjawab terutama usahawan yang terlibat secara langsung dalam industri halal.

Katanya juga Jaheaik merupakan badan yang bertanggungjawab menguruskan persijilan halal di negeri ini.

Pada pajlis itu Timbalan Menteri Besar diberi penghormatan melancarkan Skim Khairat Kematian CIMB AVIVA. Hadir sama Pengerusi Pupuk Nilai Murni Berhad, Haji Zulkifli Mamat, wakil-wakil rakyat dan pegawai kerajaan negeri. - mj _

MUZAKARAH: SURAT TERBUKA KEPADA KEPIMPINAN DAN AHLI PARTI ISLAM SEMALAYSIA

Firman Allah Subhanahu wa Taala:

”Dan apabila datang kepada mereka sesuatu berita mengenai keamanan atau kecemasan, mereka terus menghebahkannya; padahal kalau mereka kembalikan sahaja hal itu kepada Rasulullah dan kepada "Ulil-Amri" (para pemimpin dan para ulamak)di antara mereka,tentulah hal itu dapat diketahui oleh orang-orang yang layak mengambil keputusan mengenainya di antara mereka dan jika tidaklah kerana limpah kurnia Allah dan belas kasihanNya kepada kamu, tentulah kamu (terbabas) menurut Syaitan kecuali sedikit sahaja (iaitu orang-orang yang teguh imannya dan luas ilmunya di antara kamu).” (Surah An-Nisa’:83)


Assalamualaikum Warahmatullahi wa Barakatuh.

Merujuk kepada ayat ke 83 Surah An-Nisa’ di atas, saya ingin menarik perhatian saudara-saudara seperjuangan yang amat saya kasihi kerana Allah sekalian, agar kita bertenang sejenak dan merenung sedalam-dalam mungkin panduan dan saranan yang telah dibekalkan kepada kita oleh Allah Subhanahu WaTaala dalam Kitab SuciNya, yang menjadi panduan kita selama ini, agar ianya dapat membuka jalan penyelesaian dalam menghadapi situasi yang “agak panas” berkaitan isu muzakarah dan pertemuan beberapa pemimpin PAS dengan pihak UMNO baru-baru ini.


Sudah semestinya sebagai ahli sebuah Gerakan ISLAM merangkap TENTERA ALLAH dan HAMBANYA, kita hanya akan patuh mengikut garis panduan serta saranan ALLAH DAN RASULNYA dalam menyelesaikan sebarang permasalahan, juga merujuk panduan HUKUM-HAKAM AGAMA dan ETIKA-ETIKA ISLAM dalam berhadapan dengan sebarang situasi dan cabaran.

KITA SAMA SEKALI TIDAK AKAN REDHA BERPANDUKAN NAFSU,ATAUPUN AKAL SEMATA-MATA YANG TERPISAH DARI PANDUAN WAHYU,APATAH LAGI GARIS PANDUAN ANJURAN PIHAK-PIHAK YANG LANGSUNG TIDAK ADA KAITANNYA DENGAN SUMBER HUKUM ISLAM.

Berikut ialah panduan secara ringkas yang dapat kita ambil dari ayat tersebut :

1. ADALAH MENJADI TABIAT MUSUH –MUSUH ISLAM KHASNYA GOLONGAN MUNAFIQIN UNTUK MELANCARKAN PERANG SARAF DAN MENYEBARKAN BERITA-BERITA YANG DAPAT MEMPORAK PERANDAKAN SAF PERJUANGAN ISLAM.

Allah Taala berfirman :

“Dan apabila datang pada mereka(yakni golongan munafiqin) berita tentang keamanan atau kecemasan, mereka akan menyebarkannya…”

Dr Wahbah Az-Zuhaili di dalam tafsir Al-Munir menyebutkan bahawa Asbab Nuzul bagi ayat tersebut adalah peristiwa di mana Rasulullah S.A.W pada suatu ketika telah mengasingkan diri dari isteri-isteri baginda, maka hebohlah dikalangan orang-orang Islam pada ketika itu dengan berita yang tersebar mengatakan bahawa Rasulullah S.A.W telah menceraikan kesemua isteri Baginda.

Apabila Saidina Umar R.A melihat situasi “heboh” dan “kecoh” tersebut,beliau sebagai seorang yang mengetahui hal yang sebenar, dan antara sahabat yang paling memahami dan hampir dengan Rasulullah telah melaungkan di dalam masjid dengan setinggi-tinggi suara beliau bahawasanya Baginda tidak menceraikan walau seorang pun dari isteri-isteri Baginda.

Menurut Imam As-Sayuthi Rahimahullah, berita dan cakap-cakap bahawa Rasulullah telah menceraikan isteri-isteri Baginda telah tersebar dikalangan muslimin pada ketika itu melalui dua golongan. Yang pertama, golongan munafiqin. Yang keduanya, sebahagian orang Islam yang lemah iman mereka. Menurut beliau lagi,dengan tersebarnya berita tersebut maka menjadi lemahlah semangat orang-orang beriman dan telah melukakan hati Baginda S.A.W.

Sememangnya, sekiranya dilihat pada kisah tersebut kita akan mendapati perkaitan yang amat rapat dengan situasi yang kita hadapi pada hari ini. Dengan berlakunya pertemuan sebahagian wakil PAS dengan pihak UMNO baru-baru ini, maka golongan pertama yang beria-ia menyebarkan pelbagai “SPEKULASI” tentang pertemuan tersebut ialah pihak UMNO BN melalui juak-juak akhbar mereka dengan bertujuan untuk memporak perandakan dan melemahkan semangat para ahli PAS. Ini tidaklah menghairankan kita.

Golongan kedua pula yang turut menyumbangkan kepada tersebarnya pelbagai spekulasi tentang pertemuan tersebut ialah ahli-ahli dan penyokong PAS sendiri melalui “KESIMPULAN SENDIRI MASING-MASING” yang terlintas dalam minda mereka setelah mengetahui tentang berlakunya pertemuan tersebut dan juga dari maklumat-maklumat “separuh benar” tentang kandungan dan perjalanan pertemuan tersebut. Penyokong-penyokong ini sememangnya berniat baik untuk memelihara keharmonian parti dan prestasi jemaah,namun ianya tetap tidak tepat dan lebih merumitkan keadaan kerana kita perlu kembali kepada proses penyelesaian yang telah ditetapkan oleh Allah di dalam ayat di atas- iaitu:

2. MERUJUK KEPADA ALLAH DAN RASUL ,JUGA PARA KEPIMPINAN DAN ULAMAK YANG LAYAK UNTUK BERCAKAP DAN MEMBERI PENJELASAN SEBENAR TENTANG ISU YANG BERLAKU

Firman Allah Taala :

“Dan kalaulah mereka – mereka itu merujuk terlebih dahulu dan menyerahkan kepada Allah dan RasulNya juga kepada para Ulil Amri dari kalangan mereka, tentulah perkara tersebut dapat diketahui melalui orang-orang yang layak untuk membuat keputusan mengenainya dari kalangan mereka....”

Dari sini jelas bahawa yang sepatutnya dilakukan bukanlah kita cepat-cepat melatah ataupun turut memanaskan lagi suasana dengan kenyataan-kenyataan peribadi mahupun kesimpulan-kesimpulan sendiri yang dangkal tentang isu ini. Sepatutnya kita menyerahkan kepada para Kepimpinan khususnya Majlis Syura,Tuan Guru Presiden dan Tuan Guru Mursyidul Am untuk membuat penjelasan dan keputusan mengenai perkara ini. Bukannya dengan cara mendengar atau mengambil maklumat dari sumber luar parti yang diragui kesahihannya seperti Utusan Malaysia, apatah lagi dari Pak Lah atau Khir Toyo!

Sepatutnya,sekarang ini kita semua:

A.TIDAK... melatah dan turut sama “kecoh”.Memang terkejut dan timbul banyak persoalan ,tapi sekurang-kurangnya kita tidak turut sama meng”kecohkan” lagi suasana.

B. TIDAK...mendengar dan mempercayai sumber-sumber luar selain daripada sumber yang benar-benar diiktiraf oleh PARTI. Tentulah sumber utama kita ialah Tuan Presiden sendiri dan para kepimpinan lain yang layak untuk bercakap tentang isu ini. Amatlah tidak wajar untuk kita lebih mempercayai kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak musuh tentang butiran dan tujuan pertemuan tersebut berbanding penjelasan dari saudara kita sendiri yang sudah lama berjuang dan bersusah payah mengharungi perjuangan ini bersama-sama.

C. TIDAK...melanggar adab-adab dan etika berjemaah dalam memberikan pandangan dan komentar terhadap kepimpinan tentang isu ini. Berilah pandangan atau kegusaran di hati dengan cara dan adab Islam yang rasanya tak perlu lagi dijelaskan di sini. Bukannya dengan menyerang peribadi, luahkan perasaan sesuka hati dan lain-lain tindakan yang tak sepatutnya dilakukan oleh kita sesama saudara.

Kita semestinya pernah tidak bersetuju dengan ibu dan bapa kita, tapi rasanya kita masih boleh membezakan antara tanggungjawab menegur dan pada masa yang sama menunaikan tanggungjawab untuk menghormati mereka. Begitulah juga dengan para Kepimpinan,Para Ulamak,dan orang-orang yang memang telah lama berkhidmat dan terbukti jasanya kepada perjuangan ini.

D. HENDAKLAH...menghormati dan patuh pada keputusan dan arahan yang dikeluarkan PARTi setelah segala perbincangan dan penjelasan disegenap peringkat ahli dan kepimpinan tentang isu ini selesai.

Pada ketika inilah kita perlu mengorbankan pandangan dan kepentingan peribadi,untuk kita melaksanakan arahan dan keputusan jemaah. Percaya kepada Kepimpinan itu ada BARAKAHNYA dan Jemaah itu penuh dengan RAHMAT dariNya!

3. PERINGATAN DAN PENEGASAN PENTING OLEH ALLAH TAALA PADA PENGHUJUNG AYAT INI IALAH: HANYA MEREKA-MEREKA YANG MENDAPAT RAHMAT ALLAH TAALA SAHAJALAH YANG AKAN TERSELAMAT DALAM SITUASI SEPERTI INI DARI TERPENGARUH DAN TERTEWAS DENGAN DAKYAH MUSUH SEKALIGUS MENGIKUT TIPUDAYA SYAITAN DAN TERGELINCIR DARI MATLAMAT PERJUANGAN.

Firman Allah Taala :

“Dan jika tidaklah kerana limpah kurnia Allah dan belas kasihan RAHMATNya kepada kamu, tentulah kamu (terbabas) menurut syaitan ,kecuali sedikit sahaja dari kalangan kamu(iaitu orang-orang yang teguh imannya dan luas ilmunya di antara kamu).”

Saudara seperjuanganku sekalian, yang akan menyelamatkan Jemaah kita ini, dan yang akan kembali memantapkan keutuhan kesatuan kita ini, dan memelihara kita dari segala perancangan musuh,, HANYALAH RAHMAT DAN BIMBINGAN DARI ALLAH TAALA.

Marilah kita sama-sama berdoa memohon rahmat dariNya, dan memperbanyakkan amalan-amalan yang akan mendatangkan rahmat dari Allah serta menjauhi perkara-perkara yang akan menjauhkan kita dari rahmatnya.

Antara perkara dan amalan yang akan mendatangkan Rahmat Allah dan Kasih Allah sepertimana yang telah disebutkan di dalam Al-Quran dan As Sunnah:

A.Banyakkan berselawat. Sabda Baginda : “Barangsiapa yang berselawat ke atasku sekali maka Allah akan berselawat(memberi rahmat) kepadanya sepuluh kali”

B. Kukuhkan UKHUWWAH sesama jemaah.

Firman Allah di dalam Surah As-Soff : “Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berperang untuk membela agamaNya, dalam barisan yang teratur rapi, seolah-olah mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh.”

C. Sentiasa memastikan gerakerja AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR parti terus berjalan dan terlaksana.

Firman Allah di dalam Surah At – Taubah ayat 71 : “Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan dan melarang daripada berbuat kejahatan dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada Allah dan RasulNya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”

Dan antara perkara-perkara yang menjauhkan seseorang dan perkumpulan itu dari rahmat Allah pula:

A. Setiap individu itu mementingkan diri dan berasa ego dengan pendapat dirinya sendiri yang mana akan menimbulkan perpecahan di dalam jemaah.

B. PERSENGKETAAN DAN PERBALAHAN SESAMA AHLI JEMAAH,HASAD DENGKI,USAHA JATUH MENJATUHKAN DAN MEMBURUK-BURUKKAN MARUAH SESAMA SENDIRI. Sabda Baginda S.A.W : “Berjemaah itu (membawa) RAHMAT, dan perpecahan itu (akan mengundang ) azab”

C. MENGAMBIL JALAN PENYELASAIAN YANG TIDAK BERLANDASKAN ISLAM DAN MENYIMPANG DARI HUKUM-HAKAMNYA LALU MEMBAWA KEPADA PERPECAHAN YANG AKAN MENJAUHKAN KITA DARI RAHMAT ALLAH.

Firman Allah S.W.T : Dan bahawa sesungguhnya inilah jalanKu (agama Islam) yang betul lurus, maka hendaklah kamu menurutnya dan janganlah kamu menurut jalan-jalan (yang lain dari Islam), kerana jalan-jalan (yang lain itu) mencerai-beraikan kamu dari jalan Allah, Dengan yang demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu bertakwa.

Semoga Allah Taala akan memberikan kekuatan dan bimbingan kepada para pemimpin kita untuk terus menerajui perjuangan ISLAM yang mulia ini, dan terus mengukuhkan saf perjuangan ahli-ahli di bawah kepimpinan para Ulamak dan Solehin.

Salam Ukhuwwah,Salam Perjuangan,Salam Hormat.

ALLAHUAKBAR!!!ALLAHUAKBAR!!!ALLAHUAKBAR!!!

Semasa

Hiburan

Sukan

 

© Copyright Kerabu Bersuara 2007 -2013 | Design by Kerabu Bersuara | Published by Kerabu Bersuara Group | Powered by Blogger.com.