News Update :

Twitter

Politik

Kenyataan

Agama

Dunia

Bolehkah PPSMI Dimansuhkan?

January 31, 2009

Perlaksanaan PPSMI adalah suatu keputusan yang dilakukan oleh Mahathir secara yang amat tergesa-gesa. Tanpa kajian yang menyeluruh berhubung implikasi dan kaedah perlaksanaan - Mahathir terus mengarahkan ianya dilakukan dalam masa yang amat suntuk.


Apakah kerana tidak puas hati dengan pegawai kerajaan yang lemah dalam pertuturan Bahasa Inggeris dalam suatu persidangan antarabangsa wajar untuk beliau terus membuat kesimpulan begitu dan terus menyalahkan bahasa ibunda.Apakah ini seperti marahkan nyamuk kelabu dibakar?


Berbalik kepada persoalan di atas, perlaksanaan PPSMI sebenarnya bagaikan durian runtuh untuk sesetengah orang dan b eberapa syarikat yang hidup bernafas semula hasil dari kontrak pembekalan pelbagai peralatan untuk projek PPSMI. Bukan jutaan Ringgit tetapi berbillion Ringgit.


Di awal perlaksanaannya perbelanjaannya adalah sekitar RM900,000,000 hingga RM1,050,000,000 setahun untuk enam tahun pertama. Kini sudah masuk fasa-fasa yang seterusnya dan sudah lebih RM10 billion dibelanjakan untuk pelbagai perkakasan, peralatan, perisian, latihan dan juga kos juru runding.


[IB tidak mahu membicara pelbagai masalah dan kerugian yang telah dialami - akibat dari ketidaksediaan infrastuktur, tiada perancangan teliti dan tiada kepakaran yang perlu. Tidak kurang juga perkakasan yang hilang dan dicuri]


Yang kenyang - segelintir syarikat dan manusia yang mengikuti rapat projek ini dan kini merekalah di antara orang yang banyak melobikan agar projek ini diteruskan - demi menjaga periuk nasi mereka.


Jadi kepada persoalan di atas tadi - kesediaan untuk mansuh PPSMI adalah “political decision” dan juga “business decision” - mungkin tidak ada kena mengena demi kepen tingan bahasa dan slogan “Bahasa Jiwa Bangsa”. Berdemo dan berbantahlah kita - selagi mereka yang berkepentingan itu perlukan projek ini maka PPSMI akan tetap diteruskan.


Sekian, IB


http://ibrahimbaba.wordpress.com/2009/01/30/bolehkah-ppsmi-dimansuhkan/

Kalah di Kuala Terengganu, mengapa Najib tidak dihukum?

(Hrkh) - Tindakan Umno/BN meminta Pengerusi Perhubungan Umno Perak, Dato' Seri Tajol Rosli Ghazali bertanggungjawab dan melepaskan jawatan pengerusi berikutan kemasukan Adun Bota ke dalam Parti Keadilan Rakyat menunjukkan Umno berat sebelah. IklanDemikian kata Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamarudin Jaffar kepada Harakahdaily semasa dihubungi bagi mengulas isu berkaitan Tajol Rosli di Perak.

"Mengapa Tajol sahaja yang perlu dipertanggungjawabkan berikutan isu kemasukan Adun Bota ke dalam KeADILan?

"Mengapa tidak Pengarah Pilihan Raya Kecil Parlimen Kuala Terengganu BN, Dato' Seri Najib Tun Razak tidak dipertanggungjawabkan di atas kekalahan memalukan Umno di sana?," katanya.

Sedangkan kata Kamarudin dalam kes Najib, ia lebih memalukan kerana Parlimen Kuala Terengganu adalah kerusi yang dimenangi Umno/BN pada pilihan raya umum Mac 2008.

"Terang-terang kekalahan di Parlimen Kuala Terengganu amat memalukan Umno dan mengapa Najib tidak diambil tindakan seperti Tajol?," katanya lagi.

Majlis Tertinggi (MT) Umno 29 Januari lalu menerima peletakan jawatan Tajol Rosli Ghazali sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Negeri Perak berkuat kuasa serta merta.

Presidennya, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, tempat Tajol Rosli digantikan Najib.

Bercakap kepada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat itu, beliau bagaimanapun memberitahu bahawa Najib hanya akan menyandang jawatan tersebut sehingga berakhirnya Perhimpunan Agung Umno Mac ini.

Menurut Perdana Menteri, langkah ini diputuskan berdasarkan kehendak Tajol Rosli sendiri yang merasakan perlu ada pemimpin lain yang mengetuai Umno Perak.

"Hanya setakat sampai Mac iaitu sampai selesainya Perhimpunan Agung Umno. Selepas itu akan dilantik ketua baru bagi Umno Perak.

"Sementara yang akan jadi Timbalan Pengerusi ialah Dato' Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. Zahid pun begitu juga sampai selepas perhimpunan agung. Selepas itu keputusan baru akan dibuat," katanya.

Kerana Gaza, Erdogan berang di Davos: Peres terdiam, Amru Musa bertepuk gembira

Sumber: Islamonline
Penterjemah: muhajir

30 Jan 2009 - Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan bangun meninggalkan sidang ekonomi dunia di Switzerland dalam keadaan berang sebagai bantahan kerana tidak diberi masa yang mencukupi bagi menjawab kenyataan yang dibuat oleh Simon Peres, Presiden Israel, yang berucap panjang dan memberikan pelbagai alasan terhadap penyembelihan dilakukan tentera Israel di Gaza.

Dalam sidang mengenai Gaza di forum Davos petang Khamis lalu, Peres bercakap selama 25 minit mengatakan HAMAS lah sebenarnya yang mendorong Israel ke kancah peperangan, kerana ia melancarkan roketnya ke kawasan penempatan Israel. Ketika bercakap, Peres menggunakan nada yang keras dan memandang tepat ke arah Erdogan dari masa ke semasa.

Tiba gilirannya, Erdogan membuat komentar dengan berkata, “Peres lebih berusia daripada saya, namun dia menggunakan perkataan yang keras.” Seterusnya beliau menyambung dan menujukan kata-katanya kepada Peres dengan tegas, “Saya masih teringat kepada kanak-kanak yang terbunuh di tepi pantai, saya masih teringat betapa ramai yang telah anda bunuh di Gaza.” Ketika itu, Peres menyampuk, “mereka juga akan melakukan apa yang kami lakukan jika roket-roket tersebut jatuh di Istanbul.”

Erdogan dengan muka yang merah kerana marah juga menujukan kritikan pedas kepada sebahagian hadirin yang bertepuk tangan terhadap ucapan Peres, “adalah suatu yang amat mengaibkan kamu bertepuk tangan terhadap serangan yang membunuh ribuan kanak-kanak dan wanita yang dilakukan oleh tentera Israel di Gaza.”

Baru lebih kurang 10 minit Erdogan berucap, pengerusi majlis memaklumkan waktunya sudah habis. Dalam keadaan marah Erdogan segera beredar sambil memungut failnya seraya berkata, “terima kasih kerana anda tidak memberi peluang untuk saya bercakap.. Saya hanya bercakap separuh daripada masa yang digunakan oleh Peres.. Saya tidak akan datang lagi ke Davos.”

Ketika Erdogan bangun untuk meninggalkan dewan, Peres kelihatan tergamam berpaling ke kiri dan ke kanan tanpa mengeluarkan sepatah perkataan.

Setiausaha Agung Liga Negara Arab, Amru Musa berdiri dan bertepuk tangan dengan gembira kemudian berjabat tangan dengan Erdogan yang meninggalkan dewan di tengah-tengah tepukan daripada beberapa orang hadirin.

Setelah Erdogan meninggalkan dewan, Amru Musa kelihatan berpaling ke kanan dan ke kiri , lalu Setiausaha Agung Bangsa-bangsa Bersatu memintanya duduk lalu beliau kembali mengambil tempat.

Erdogan berkata dalam sidang akhbar yang diadakan selepas forum tersebut, “Peres berucap selama 25 minit, dalam nada keras dan memandang tepat kepada saya dengan cara yang tidak sesuai dengan kebebasan awam.”

Beliau menambah, “apabila saya berucap, tiada pihak yang memberikan saya peluang untuk mengungkapkan pandangan saya, maka adalah suatu yang tepat saya mengambil tindakan meninggalkan forum tersebut.”

Permohonan maaf Israel

Saluran kedua TV Turki melaporkan Peres memohon maaf daripada Erdogan terhadap apa yang berlaku melalui panggilan telefon, tanpa memberikan penghuraian panggilan tersebut. Agensi berita Anatolia juga mengesahkan berita tentang permohonan maaf tersebut. Ia melaporkan daripada sumber-sumber yang hampir dengan Erdogan bahawa Peres menghubungi Perdana Menteri Turki itu selama 5 minit.

Ketika membuat komentar tentang kejadian tersebut, ketua Persatuan Penentang Zionis di Amman, Layth Shubeilat memuji tindakan Erdogan dengan berkata, “pendirian beliau menampilkan kemajuan dari sudut mengambil pendirian yang membebaskan diri daripada warisan sekular Turki.”

Rabu lalu, Erdogan mengutuk pencerobohan Israel terhadap Gaza dan beliau tidak bersetuju langkah mengkategorikan HAMAS sebagai salah sebuah pertubuhan pengganas. Dalam masa yang sama, beliau menyeru Presiden Amerika yang baru, Barrack Obama supaya mengkaji semula definisi pertubuhan-pertubuhan pengganas yang terdapat di Timur Tengah.

Dalam perkembangan berkaitan, Layth Syubeilat mengkritik kehadiran Setiausaha Agung Liga negara Arab ke forum tersebut bersama-sama dengan Perdana Menteri Israel.

Beliau berkata, “Bagaimana bangsa Arab boleh membenarkan Amru Musa duduk bersama dengan pemimpin Israel.” Beliau juga menambah duduknya Amru Musa setelah Erdogan meninggalkan dewan menyebabkan situasi menjadi bertambah rumit. Beliau juga memberikan komentar dengan berkata bahawa para pemimpin Arab tidak tahu apa yang mereka lakukan.”

Penterjemah: muhajir
http://muhajir09.blogspot.com/2009/01/kerana-gaza-erdogan-berang-di-davos.html

60 peratus setuju bubarkan sayap Umno

Oleh hermansamsudeen

"

“Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO, Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail mahu organisasi UMNO disusun semula iaitu dengan membubarkan kesemua sayap parti termasuk Putera UMNO.

Beliau yakin melalui langkah tersebut ia mampu membanteras gejala politik wang yang kini masih lagi berleluasa terutama pada musim pemilihan parti.” - Utusan, 28 Januari 2008
Kenyataan diatas dibuat oleh orang kuat Umno yang juga Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO. Menariknya, isu ini telah dijadi bahan undian oleh NTV7 tengahari tadi dan keputusannya, 60 peratus pengundi setuju agar ke semua sayap parti Umno merangkumi Pergerakan Wanita, Pemuda, Puteri dan Putera dibubarkan bagi menyelamatkan Umno.Tenyata krisis rasuah Umno kini sudah menular kepada generasi baru mereka dan hari ini sahaja. Bukan itu sahaja, isu persengketaan dalaman, fitnah dan juga penyalahgunaan kuasa berlaku.

Ahli-ahli Umno generasi baru juga dilihat sebagai ancaman dalaman kepada Umno dimana dalam persidangan Lembaga Disiplin hari ini, Ketua Puteri Umno cawangan dalam Bahagian Batu, Nor Aisah Rajab didapati bersalah kerana membuat aduan palsu digantung selama enam tahun atau dua penggal pemilihan.

Manakala seorang lagi ialah ahli jawatankuasa Pemuda Bahagian Taiping, Muzamir Ismail digantung selama setahun kerana menyebarkan maklumat berunsur fitnah yang diterbitkan melalui blog.

Tiga lagi diberi amaran termasuk Setiusaha Bahagian Bukit Bintang, Mohd. Zailan Mokhtar yang terlibat dengan politik wang, Ketua Pemuda Bahagian Permatang Pauh, Mohd. Zaidi Mohd. Said kerana menghalang pihak-pihak tertentu menjalankan tanggungjawab serta memfitnah dan seorang lagi ahli biasa dalam Bahagian Langkawi, Shaidan Hashim kerana menjadi ejen dan pelobi bagi calon-calon tertentu.

Umno kini semakin tempang kerana golongan mudanya sudah berani memberontak dan menuntut perubahan hingga sanggup turun melobi dan memfitnah pemimpin mereka.

Dahulu isu-isu sebegini disenyapkan, tetapi akhir-akhir ini ianya dibongkar seolah-olah sengaja membuka pekung didada. Badan Pencegah Rasuah turut dipanggil untuk menyiasat.

Jika dalam pemilihan jawatankuasa peringkat cawangan pun mereka sanggup melobi, merasuah dan memfitnah, apakah dalam Piliharaya peringkat DUN dan Parlimen mereka tidak lakukannya.

Kesejahteraan rakyat bergantung kepada pemimpin yang mereka pilih dalam Pilihanraya. Malangnya Umno gagal menyediakan pilihan terbaik buat rakyat.

Pas jelas lebih bersih dan dipercayai rakyat maka tidak hairanlah jika dalam Pilihanraya Kecil Kuala Terengganu Pas boleh menumbangkan Umno dengan mudahnya.

Berkat perjuangan Pas kerana Allah untuk kesinambungan Islam, maka parti ini tetap terus mendapat redha Allah dan para pemimpinnya bebas dari gejala rasuah atau politik wang. Tiada juga persengketaan dalaman dalam berebut jawatan peringkat cawangan hinggalah ke pusat.

Kalau ada pun, ianya sekadar perbezaan pandangan dalam menafsir dasar Parti yang mana akhirnya kesemuanya bersatu kembali di dalam satu Saf saat berhadapan Allah.

Nilai ilmu, kepakaran dan keikhlasan perjuangan menjadi modal utama dalam setiap pemilihan, bukannya wang ringgit. Sebab itulah dalam Pas kita ada Ketua Cawangan yang yang bertaraf kerani dipejabat memimpin bosnya didalam Parti kerana penglibatan dan juga daya usahanya yang lebih tinggi. Mungkin dia kurang ilmu dunia, tetapi kefahamannya terhadap Islam dan perjuangan menjadikan beliau lebih dihormati diluar.

Malah bosnya yang menjadi ahli begitu taat dengan arahannya jika ia melibatkan soal perjuangan parti.

Dalam kes seperti ini, perjuangan secara berjamaah memberikan kekuatan kepada Parti kerana tidak kira bagaimana kemampuan kewangan pemimpin itu, yang penting adalah kemampuan ia pikul amanah. Ahli akan menyokongnya bukan sahaja dengan tenaga malahan masa dan wang ringgit saat ia diperlukan.

Nampaknya Umno belum sampai ke tahap ini malah mereka semakin jauh terpesong dari perjuangannya, Maka bukan sekadar sayapnya, keseluruhan Umno itu perlu dibubarkan. Jika tiada sayap ia tak boleh terbang, yang tinggal hanya badan yang tiada roh sahaja. Maka kebumikan sahaja bangkai Umno itu sebelum ianya membusuk.

samy mengucapkan sayonara?


Samy Vellu lepas jawatan Presiden menjelang Ogos?

PETALING JAYA: Datuk Seri S. Samy Vellu, Presiden yang paling lama menerajui MIC, mengumumkan mahu melepaskan jawatan itu menjelang suku ketiga tahun ini.

Ketika membayangkan kemungkinan itu, bekas Menteri Kerja Raya itu berkata, "saya hanya akan berada dalam MIC antara enam hingga tujuh bulan sahaja."

Bagaimanapun beliau tidak memberikan dengan jelas tarikh akan berundur daripada memegang jawatan itu.

Kata Samy Vellu lagi, jikapun bersara daripada politik tahun ini beliau tetap akan memantau perjalanan MIC dari dekat.

"Saya tidak akan tinggal di Australia ataupun Britain selepas melepaskan jawatan.

"Saya akan tinggal di Kuala Lumpur untuk melihat perkembangan semasa politik," kata beliau yang dipetik oleh akhbar Makkal Osai hari ini.

Beliau memegang jawatan itu sejak 1979.

Samy Vellu yang tewas dalam mempertahankan kerusi Parlimen Sungai Siput pada pilihan raya umum ke-12 Mac lalu telah menyatakan hasrat untuk bertanding semula jawatan Presiden MIC - buat penggal ke-10.

Pemilihan Presiden dijangka diadakan April atau Mei ini.

Samy Vellu tidak dapat dihubungi untuk pengesahan dan ulasan lanjut mengenai laporan akhbar itu.

Bagaimanapun beberapa pemimpin MIC yang menghadiri majlis perasmian bangunan pengusaha butik masyarakat India di ibu negara kelmarin mengesahkan Samy Vellu ada mengatakan demikian.

Pemimpin-pemimpin itu memberitahu Samy Vellu tidak menekankan hasrat tersebut, sebaliknya bercakap seimbas lalu.

mStar Online juga difahamkan pemilihan Presiden MIC, yang lazimnya diadakan berasingan daripada pertandingan bagi jawatan-jawatan utama pusat yang lain, kemungkinan ditangguhkan sehingga September ini.

Pada 28 November ini, Samy Vellu berkata, beliau tidak mempunyai sebarang rancangan untuk berundur walaupun kebanyakan parti komponen utama dalam Barisan Nasional (BN) telah melakukan perubahan kepimpinan.

Beliau berkata, kepimpinannya dalam MIC tetap diperlukan kerana beliau masih terus berkerja untuk masyarakat India di negara ini.

Keputusan bina LCCT baru tiga minggu lagi
KUALA LUMPUR: Keputusan mengenai cadangan AirAsia Bhd untuk membina sebuah lapangan terbang berharga RM1.6 bilion di Labu, Negeri Sembilan akan diketahui dalam dua hingga tiga minggu lagi, kata Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat.

"Sebenarnya (kerajaan) belum buat keputusan lagi. Apa yang penting segala maklumat dan butir-butir yang berbangkit akan diperhalusi secara terperinci," katanya selepas menghadiri majlis makan malam sempena Tahun Baru Cina yang dianjurkan MCA di sini, malam tadi.

Ong berkata kerajaan memerlukan masa membuat sebarang keputusan kerana ia membabitkan banyak pihak.

"Kementerian Pengangkutan, Unit Perancangan Ekonomi (EPU), Kementerian Kewangan, Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) dan AirAsia memang sedang bermesyuarat untuk kebaikan semua pihak," katanya.

Bernama hari ini melaporkan kerajaan telah menolak cadangan pembinaan lapangan terbang itu, tetapi syarikat penerbangan tambang murah itu dikatakan memperoleh beberapa konsesi, demikian menurut beberapa sumber.

MAHB turut dilaporkan akan diberi tanggungjawab membina sebuah terminal penerbangan tambang murah (LCCT) baru, berdekatan terminal sekarang, di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang.

Turut dilaporkan bahawa keputusan untuk membatalkan projek itu disampaikan kepada AirAsia pada mesyuarat yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan dihadiri pegawai Kementerian Kewangan, MAHB dan AirAsia. - Bernama


wayang kulit dari kerajaan akan bermula

SPRM mengamuk? ~ Malaysiakini


Marahkan Nyamuk, Kenapa Kelambu dibakar??

Mstar : Demo bantah SPRM di Menara Dato Onn, MT mesyuarat
Malaysiakini : AJK Umno: Saya dipaksa bogel depan pegawai SPRM
Pengkalan Kundur : SPRM Kedah panggil 10 ahli Umno untuk disiasat
Amin Iskandar@Black :SPRM buat laporan polis kembali terhadap pemimpin Umno

DEMONSTRASI BUKAN BUDAYA KITA ?
DEMONSTRASI BUDAYA BARAT?.
woit…. DULU SIAPA CAKAP MACAM INI ?.... SEKARANG SUDAH PANDAI BERDEMO . …ini sudah cun... woit…. macam ini lah…. KALAU TAK BERSETUJU TURUN TUNJUK PERASAAN.


Saya baru menerima email dari seseorang yang tidak mahu dikenali. Email tersebut berbunyi,

Ini adalah pengakuan salah seorang yang ditahan berhubung dengan rasuah politik dalam UMNO. Yang di tahan tersebut membuat laporan polis mengenai penderaan yang dilakukan oleh SPRM tindakan SPRM memaksa orang tersebut menuduh seorang kepimpinan MT UMNO untuk tujuan yang diragui. Apa yang kita persoalkan ialah tindakan SPRM dan adakah SPRM benar-benar telus atau sebenarnya SPRM juga ada campur tangan tangan-tangan politik. Ini menunjukkan bahawa SPRM tidak telus. Bolehkah kita percaya pada penubuhan SPRM ini atau SPRM ini hanya perubahan kosmetik untuk UMNO dan mereka yang ditangkap juga adalah mangsa untuk mengaburi mata rakyat bahawa UMNO sedang melakukan reformasi.

Pengirim turut meng”attach”kan laporan polis Halimi Bin Kamaruzzaman yang mendakwa dirinya telah didera dan dipaksa oleh pegawai-pegawai SPRM untuk menjatuhkan pihak tertentu dalam Umno seperti dibawah:


rasuahpolitik_bb

rasuahpolitik_aaSejauh manakah kebenarannya?

SPRM perlu menjawab permasalahan ini. Jika tidak, imej SPRM akan tercalar dan kredibiliti badan tersebut akan hilang.~ Blog Black

Semalam(The Star) : SPRM buat laporan polis kembali terhadap pemimpin Umno

Ai… Siapa yang betul ni?

Malam semalam di hadapan bangunan PWTC, Pemuda dan Putera Umno berdemonstrasi membantah Jawatankuasa Disiplin Umno dan SPRM.

Seperti biasa, polis tidak membuat tangkapan. Maklumlah, di Malaysia ini hanya Umno dan Perwaris yang boleh berdemonstrasi. Apa-apa pun polis perlu menyiasat kedua-dua laporan polis yang dibuat oleh pemimpin Umno tersebut dan SPRM agar rakyat tahu siapakah yang berada di pihak yang benar.

Patutlah panassss....Jambatan Tak Siap, Mereka Kebas Duit Rupanya…


Kementerian Kewangan melalui Kementerian Kerja Raya di peringkat pusat telah memberi kontrak membina jambatan ini kepada sebuah syarikat yang dimiliki oleh Ketua Pemuda UMNO Kota Bharu dengan harga RM 150 juta.

Kementerian Kewangan melalui Kementerian Kerja Raya di peringkat pusat telah memberi kontrak membina jambatan ini kepada sebuah syarikat yang dimiliki oleh Ketua Pemuda UMNO Kota Bharu dengan harga RM 150 juta.JKR kata harga sebenar jambatan ini, kalau diberi secara tender (terbuka) paling mahal berharga RM 110 juta... Hangus lagi duit rakyat

Pemimpin UMNO Sapu RM 20 juta, Projek Jambatan Sultan Yahya Petra 2 Terbengkalai

Kuala Nerus – Gejala rasuah yang berlaku dikalangan pemimpin UMNO mengakibatkan kebocoran dan ketirisan berlaku dalam projek kerajaan.

Projek besar dan kecil ditipu oleh pemimpin UMNO menyebabkan ia menelan belanja lebih besar dari yang sepatutnya.

Ahli Dewan Undangan Negeri Melor, Kelantan, Ustaz Wan Ismail Wan Jusoh menyatakan demikian ketika menyampaikan ceramah di Maahad Tahfidz Wal Tarbiyah Tok Jiring malam semalam.

Beliau mendedahkan penyelewengan pemimpin UMNO Kelantan dalam projek pembinaan Jambatan Sultan Yahya Petra 2 (JSYP2) telah dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi pada 2 Ogos tahun 2007.

Beliau berkata projek tersebut tidak ditender dan diberi kepada syarikat yang dimiliki oleh Ketua Pemuda UMNO Kota Bharu, Rosmadi Ismail.

”Kementerian Kewangan melalui Kementerian Kerja Raya di peringkat pusat telah memberi kontrak membina jambatan ini kepada sebuah syarikat yang dimiliki oleh Ketua Pemuda UMNO Kota Bharu dengan harga RM 150 juta,

”Kita (PAS) bila tahu, kita tanya JKR berapa harga sepatutnya sebenarnya mengikut penilaian JKR,

”JKR kata harga sebenar jambatan ini, kalau diberi secara tender (terbuka) paling mahal berharga RM 110 juta,”katanya.

Katanya kelulusan projek JSYP2 hampir kepada waktu pilihanraya umum yang lalu dimana perasmian pecah tapak projek tersebut dilakukan oleh Perdana Menteri tanpa menjemput Menteri Besar Kelantan.

Oleh itu, setelah perasmian tapak tersebut, katanya, syarikat berkenaan telah menuntut bayaran daripada kerajaan pusat lebih dari RM 20 juta.

Beliau berkata apabila mendapat bayaran dari kerajaan persekutuan, syarikat tersebut tidak meneruskan pembinaan JSYP2 dan terbengkalai sehingga kini.

”Akhirnya dia telah tuntut sebanyak lebih dari RM 20 juta, lepas itu dia pun tinggal (projek), tidak buat, sampai ke hari ini tidak buat, pitih RM 20 juta dia kebas,

”Ketua Pemuda UMNO Kota Bharu beli kereta Porsche sebuah, nombor plate DBH1, yang harganya lebih sejuta ringgit,”dedah Ustaz Wan Ismail.

Katanya projek pembinaan JSYP2 yang terbengkalai adalah satu bukti bagaimana pemimpin UMNO menipu kontrak kerajaan.

”Dahlah boleh (mendapat) kontrak dengan harga yang mahal, tipu kerajaan pula, ambil pitih tapi tak buat kerja,”tambahnya.

Beliau berkata, kerajaan (rakyat) terpaksa menanggung kerugian bepuluh juta ringgit kerana terpaksa melantik kontraktor lain bagi melaksanakan projek itu dan wang lebih RM 20 juta yang telah diberikan kepada syarikat tersebut tidak dapat dituntut semula.

http://buletinonline.net

Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan (Hudud & Qisas) - Jawapan Kepada BPN Dan Juga Para Pencacai UMNO

PERDANA MENTERI MALAYSIA

YAB Tuan Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Menteri Besar Kelantan
KELANTAN

Y.A.B. Tuan Haji,

PENGUATKUASAAN KANUN JENAYAH SYARIAH II 1993
DI NEGERI KELANTAN

Rujukan : MB(KN)(S)16/6/(26)
Bertarikh 8 Jun 1994

Pihak kerajaan pusat sentiasa berpandukan kepada kebijaksanaan (al-Hikmah) yang telah ditunjukkan oleh baginda Rasulullah SAW. dan juga para sahabat baginda khususnya al-khulafa ar-Rasyidun dalam melaksanakan ajaran Islam lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan hukum-hukum jenayah.

1. Jalan yang diambil oleh Kerajaan Pusat ini adalah juga berpandukan kapada kaedah yang terdapat dalam sistem pemerintahan Islam iaitu "tindakan pemerintahan adalah sentiasa bergantung kapada kepentingan ramai (muslihat umum)." Penguatkuasaan kanun jenayah yang digubal oleh Kerajaan PAS di Kelantan, menurut kajian sehingga setakat ini tidak menampakkan dan tidak menyakinkan pakar-pakar perundangan Islam yang tidak mempunyai sebarang kepentingan politik bahawa ia selari dengan ajaran dan kehendak Islam sebagaimana yang telah diuruskan dengan bijaksana oleh Rasulullah SAW. dan para sahabat.

2. Sepertimana yang Amat Berhormat sendiri sedia ketahui, KEADILAN adalah ASAS yang paling utama ditekankan oleh agama Islam apabila melaksanakan sesuatu perkara. Penekanan mengenai dengan keadilan adalah sangat terserlah dalam ajaran Islam lebih daripada penekanan yang terdapat dalam ajaran-ajaran yang lain dalam sejarah agama. Baginda Rasulullah SAW. sewaktu mengembangkan agama Islam ialah usaha menghapuskan ketidakadilan yang menjadi sebahagian daripada budaya dizaman itu.

3. Tidak perlu bagi saya menyatakan disini betapa banyaknya terdapat ayat-ayat Al-Quran yang menegaskan tentang pentingnya keadilan dan lebih banyak bagi ayat-ayat yang mencela sebarang jenis kezaliman. Disamping itu al-Quran juga sentiasa menggesa supaya dielak daripada terjadinya huru-hara dan Allah sendiri sangat tidak gemarkan kapada mereka yang menyebabkan huru-hara berlaku. Kita hanya bertindak balas terhadap sikap permusuhan dan serangan yang dilakukan terhadap kita. Di Malaysia, orang bukan Islam bukan sahaja tidak memusuhi kita tetapi mereka memberi kerjasama bahkan membantu kita dalam urusan-urusan yang bersangkutan dengan kegiatan dan amalan ajaran Islam.

4. Khusus mengenai undang-undang jenayah PAS di Kelantan, kajian awal menunjukkan dengan jelas bahawa undang-undang itu yang disediakan menerusi perjuangan sebuah parti politik ternyata bukan sahaja menyebabkan ketidakadilan akan berlaku tetapi, sebaliknya ia akan membawa kezaliman. Kebenaran kenyataan ini adalah berdasarkan kapada keterangan berikut:

(i) Dakwaan bahawa undang-undang ini akan dikuatkuasakan hanya di kalangan orang Islam sahaja dan tidak digunapakai untuk orang bukan Islam akan menyebabkan ketidakadilan dan kezaliman yang ketara berlaku. Memang benar di zaman Nabi Muhammad SAW., orang Yahudi biasa dihukum di bawah undang-undang yang berada di dalam kitab Taurat mereka tetapi kitab Taurat mempunyai hukuman yang tidak berbedza dengan hukum-hukum dalam al Quran.

Mereka yang berzina umpamanya, akan dihukum rejam sama seperti hukuman terhadap jenayah yang sama bagi orang Islam. Justru itu tidak ada perbedzaan sama ada penjenayah dihukum di bawah undang-undang Islam atau Undang-undang Yahudi di zaman Nabi Muhammad SAW. Tetapi terdapat perbedzaan yang amat ketara di antara hukuman di bawah undang-undang yang ada sekarang dengan hukuman di bawah undang-undang jenayah yang dicadangkan oleh kerajaan PAS di Kelantan. Menghukum orang Islam dengan lebih berat tetapi orang bukan Islam dengan amat ringan untuk jenayah yang sama atau jenayah dilakukan bersama amatlah tidak adil dan merupakan satu kezaliman, sedangkan undang-undang PAS akan menyebabkan ketidakadilan dan kezaliman berlaku, maka undang-undang PAS tidak boleh diterima sebagai undang-undang Islam atau secucuk dengan undang-undang Islam ataupun selaras dengan ajaran Islam. Ia sebenarnya tertentangan dengan agama Islam.

(ii) Masaalah kesalahan merogol wanita, berdasarkan kapada undang-undang PAS, jika seseorang wanita yang belum kahwin melahirkan anak maka ini adalah bukti ia telah berzina dan akan dihukum mengikut undang-undang PAS, sedangkan apa yang sebenarnya berlaku ialah wanita itu adalah mangsa rogol. Mengikut undang-undang PAS jika ia menuduh perogolnya, tuduhan hanya boleh diterima sah jika terdapat empat orang saksi (yang terdiri daripada orang-orang yang baik, yang tidak melakukan dosa besar) yang menyatakan bahawa telah melihat dengan terang dan jelas bahawa yang dituduh telah merogol wanita berkenaan.

Seperti kita ketahui, melainkan dalam keadaan perang seperti di Bosnia diwaktu mana orang Serb merogol beramai-ramai wanita Bosnia, tidak mungkin jenayah merogol dilakukan di hadapan saksi-saksi yang terdiri daripada orang-orang yang baik. Jika saksi ini melihat dan mereka tidak menolong wanita berkenaan, mereka boleh dianggap sebagai bersubahat seperti penjenayah-penjenayah Serb bersubahat dengan perogol daripada kaum mereka. Jika ada pun saksi, dan mereka tidak membuat apa-apa untuk menolong mereka tidak boleh dianggap sebagai terdiri daripada orang yang baik, tetapi disebaliknya dianggap sudah bersubahat. Dengan itu tuduhan mangsa rogol akan ditolak dan perogol akan terlepas.

Keadaan di mana mangsa rogol dihukum salah kerana melahirkan anak di luar nikah dan perogol dilepaskan sebagai tidak bersalah kerana tidak ada saksi adalah sama sekali tidak boleh diterima oleh sesiapa pun sebagai sesuatu yang adil, bahkan ia adalah satu kezaliman yang dahsyat.

5. Hukum Hudud Islam bertujuan untuk memberi keadilan kapada semua pihak. Ia bukanlah bertujuan untuk melakukan kezaliman. Undang-undang PAS jelas menunjukkan ketidakadilan dan kezaliman yang ketara akan berlaku. Justeru itu undang-undang yang disediakan oleh PAS bukanlah undang-undang yang menepati ajaran Islam. Ia hanyalah undang-undang ciptaan PAS yang bertentangan dengan penekanan oleh agama Islam yang menuntut supaya menghukum secara adil dan menolak sebarang kezaliman. Kerajaan Pusat akan sentiasa berpandu dan menerima ajaran-ajaran dan amalan Islam dari semua aspek tanpa diheret oleh kehendak organasasi politik yang mempunyai kepentingan yang lain daripada Islam dan kepentingannya .

6. Jika undang-undang PAS yang jelas mengandungi unsur-unsur ketidakadilan dikuatkuasakan dinegara ini, dan jika ia dikatakan itulah Hukum Hudud Islam maka umat Islam dan juga anggota masyarakat bukan Islam akan hilang kepercayaan Islam membawa keadilan untuk penganutnya. Ia juga memberi gambaran yang buruk terhadap agama yang suci ini dan menjejaskan imej orang-orang Islam di kalangan penganut agama-agama yang lain. Ia tetap akan menyebabkan penganut agama lain menjauhkan diri daripada agama Islam dan menyebabkan orang yang berminat memeluk Islam menolaknya.

7. Kerajaan Pusat tidak berhajat untuk bersubahat dengan PAS bagi melaksanakan ketidakadilan semata-mata untuk kepentingan politik dan sokongan oleh orang yang telah diabui matanya. Kerajaan Malaysia yang sentiasa dan terus mempertahankan ajaran dan nilai-nilai Islam tidak dapat membenarkan Kerajaan Pas menjalankan sesuatu yang bercangah dengan prinsip keadilan dalam Islam, maka Kerajaan Pusat akan mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap Kerajaan PAS demi menjaga maruah dan ketinggian martabat Islam dan penganut-penganutnya.

DR. MAHATHIR BIN MOHAMAD

15 Julai 1994

selanjutnya.....

Ahli Umno Hantu!


Wah, ramainya orang masuk Umno. Tentu Najib yang bakal jadi PM bangga. Abdullah juga tentu senyum kerana berjaya mewariskan Umno yang padat dengan ahli baru kepada Najib. Tengku Adnan tentu berpuashati, pada masa orang bercakap mengenai keluar Umno, 809 orang pula masuk Umno.

Kurang pasti sejak bila dan mengapa pendaftaran keahlian Umno secara online diperkenalkan? Boleh jadi kerana ingin memudahkan khalayak blogger misalnya jadi ahli Umno. Bukankah trend terkini semuanya online? Boleh jadi juga untuk menghibur diri sendiri dan hebahkan kepada umum, Umno sudah berubah. Tak percaya, tengok boleh daftar jadi ahli secara online.

Pemimpin Umno tentu tahu ada orang yang masuk Umno ‘secara borang’-nya saja. Mereka masuk Umno kerana bisnes, kerjaya, takut ditukar, nak dapat projek, nak dapat pinjaman, nak ambil hati wakil rakyat, nak jaga hati bos dan macam-macam lagi. Hatinya tidak bersama Umno dan bila pilihanraya dia undi parti lain.

Banyak kawasan pilihanraya di Malaysia, cawangan parti Pas atau PKR sedikit sahaja berbanding cawangan Umno. Persoalannya, mengapa BN tewas dalam kawasan itu?. Ahlinya ramai, cawangannya banyak, tapi bila bertanding kalah. Tengku Adnan ada jawapannya.

Kalau mengisi borang secara manual dan berbayar pun ada orang boleh ‘main kejip mata’ dengan Umno, inikan pula isi borang secara online. Orang boleh buat email dengan nama palsu, maklumat peribadi palsu, email lulus dan terpakai juga. Anak saya berusia sembilan tahun menulis di dalam laman Friendsternya dia berumur 19 tahun. Saya tanya mengapa tipu? Dia jawab, kalau tulis betul, laman Friensternya tak lulus.

Ada dua soalan saja;

  • 1. Adakah 809 yang mengisi borang keahlian Umno itu benar-benar wujud atau dia pakai hentam saja. Namanya, Cengai Giam misalnya. Alamatnya, Kampong Hantu Raya, Thailand misalnya. Adakah ini juga dimasuk kira oleh Tengku Adnan?
  • 2. Adakah betul borang online itu diisi oleh empunya diri atau orang lain mengisi bagi pihak orang lain. Misalnya, ketua cawangan Umno yang nak tampilkan cawangannya kuat mengisi semua orang di kampongnya sebagai ahli Umno.

Ringkas cakap, kalau duit di dalam akaun bank pun boleh dilesapkan dengan online, inikan pula keahlian parti. Kalau anda tak percaya, anda cuba isi secara main-main borang keahlian Umno secara online di sini dan tengok apa jadi.

Apa pun, saya kira sebelum pendaftaran keahlianUmno secara online dibuat, tentu Tengku Adnan dengan pasukannya telah mengambil kira dua perkara di atas. Harap-harapnya begitulah. Dan 809 yang dikatakan mendaftar itu benar-benar wujud. Mereka bukan hantu seperti pengundi hantu.

Bimbang, isu pengundi hantu belum selesai, timbul pula ‘Ahli Umno Hantu’.

http://bongkarsauh.blogspot.com/


Mengapa Wakil Rakyat Pas Tidak Lompat?


MB Perak nafi dua exconya daripada PKR akan lompat parti. Sebelum itu, ADUN Umno Bota lompat parti. Ketika Kerajaan Kelantan hanya berkelebihan satu kerusi sahaja dalam penggal yang lepas, tiada wakil rakyat Pas lompat parti. Walau pun seorang ADUN Pas ditawar RM400,000.00 untuk lompat parti, itu tidak berlaku. Ibrahim Ali tidak masuk Pas walau pun pakai simbol Pas. Mungkin kerana dia terfikir atau bimbang akan terlompat.

Pernahkah parti-parti lain selain Pas berfikir, mengapa wakil rakyat Pas tidak lompat parti? Tentu ada rahsianya. Kalau kekuatan Hang Tuah, terletak pada huruf ‘ta’-nya, dimana pula kekuatan Pas? Kerana namanya ada perkataan Islam? Saya tidak fikir begitu kerana Umno pernah mendakwa dia adalah parti Islam ketiga terbesar di dunia. Pas ada Dewan Ulama’? Rasanya tidak juga kerana di dalam Umno juga tidak kurang ulama’ yang handal-handal.

Tentu Pas ada sesuatu yang tidak ada pada Umno dan parti lain. Sesuatu itu apa? Wakil rakyat Pas perlu memotong kadar tertentu daripada elaunnya untuk Pas, tapi dia tetap setia dengan Pas. Saya yakin kalau ada wakil rakyat Pas yang lompat di Kelantan pada penggal yang lalu, dan BN berjaya bentuk kerajaan di Kelantan, dia pasti ditawarkan jawatan lumayan. Setidak-tidaknya pengerusi kepada mana-mana syarikat milik kerajaan. Itu lebih baik daripada menjadi wakil rakyat Pas. Dalam keadaan begitu pun ia tidak berlaku. Mengapa?

Mengagumkan. Kalau ada bekas pemimpin Pas yang tidak berpuashati dengan Pas, dia tidak keluar Pas walau pun dia mengambil sikap berdiam diri dan tidak aktif. Mengapa dia tidak lompat? Saya kenal sangat ramai kawan yang mengisi borang Umno, bukan kerana dia mahu sangat masuk Umno tetapi kerana terpaksa demi kepentingan kerjayanya. Dia dapat untung dalam bisnes, disumbangkannya kepada Pas. Dia isi borang Umno, hatinya bersama Pas. Dia kata kepada saya, “Ustaz jangan bimbang, saya Pas. Umno borang saja”.

Pernahkan Umno terfikir, mengapa ini berlaku? Apa istimewa Pas? Pas janjikan sesuatu yang lumayan? Rasa-rasanya tidak dan semua orang tahu, kalau ingin lumayan masuk saja Umno. Umno ada semua. Wang, kedudukan, ulama’, pangkat, keseronokan, ringkasnya sebut apa sahaja Umno mampu bekalkan, tapi orang keluar juga Umno.

Pas ada apa? Kalau ceramah hulur kupiah kutip derma. Nak beli poster pilihanraya, berhutang daripada orang kaya. Mereka yang terpilih sebagai calon pilihanraya, terkial-kial ke sana-sini memohon simpati, bukan untuk ‘hulur’ kepada pengundi tetapi untuk isi tangki minyak kereta untuk bertemu dan kempen dengan air liur ajak orang undi Pas. Peliknya, orang itu tidak keluar Pas.

Mengapa? Tentu ramai yang berkata Pas ada sistem tarbiahnya yang tersendiri dan unik. Jawapan itu benar.

Tapi, saya fikir ada sesuatu yang sukar diungkapkan dengan lisan atau tulisan. Sesuatu yang difahami hanya dengan merasainya. Kalau orang Umno nak tahu sebabnya, masuk saja Pas. Tapi syaratnya anda jangan bubar Umno kerana kalau Umno dibubarkan, maka tiada lagi parti yang boleh dijadikan perbandingan untuk mencari jawapan, "Mengapa wakil rakyat Pas tiada yang lompat parti?".


http://bongkarsauh.blogspot.com/

Catatan Bila Politik Kita Sejuk


Mengikuti perkembangan dunia artis memang antara kegemaran saya. Dunia itu dirasakan dekat dengan kehidupan kita, bukan saya sahaja tetapi sesiapa sahaja dan tidak patut disisihkan. Jujur, di kalangan sekian banyak artis, samada pelakon atau penyanyi, termasuk pemuzik dan pencipta lagu, ada yang menjadi minat saya dan tentu orang lain juga.

Demikian dengan lagu-lagu mereka, ada yang menjadi halwa telinga terutama ketika memandu bersendirian. Kelunakan suara mereka disulami muzik yang menyegarkan meletakkan kita di dunia yang tersendiri. Kadang-kadang sukar ditafsirkan.

Justeru, dunia itu tidak harus dibiarkan berselirat dengan kekarutan dan wajar benar dimurnikan. Saya kagumi Aishah, walau pun bertudung tetapi masih mampu mempersembahkan ‘Melukut di Tepi Gantang’ dengan sempurna.

Demikian dengan M Nasir, Kopratasa, Zainal Abidin, lagu-lagu mereka yang bersalut kemanusiaan, kecintaan kepada alam termasuk ketuhanan membuatkan kita merasa bahawa dunia itu mampu menyumbang dengan cukup berkesan kepada keharmonian kehidupan.

Cuma kadang-kadang kilauan ‘glamour’ menjadikan sebahagian artis kita terlupa daratan seketika. Saya tidak benci Mawi, tetapi ‘Wedding Of The Year’-nya membuatkan hati sedikit terguris untuk meminatinya. Demikian Dato’ Siti, ketidaksungguhannya untuk menutup aurat dengan sempurna turut menyumbang kepada keralatan berpanjangan untuk menghormatinya, walau tidak ternafi lagu ‘Cindai’ memang mempesona.

Aksi terlampau Faizal Tahir membuka baju ketika menyanyi suatu ketika dulu pula sukar lekang daripada ingatan. Aksi itu sangat berkesan untuk tidak menjadikan hati saya terbuka meminatinya tanpa menafikan dia memang berbakat besar.

Samada Mawi, Siti atau Faizal (sekadar menyebut sebahagian nama), diyakini mereka tidak mahu untuk terus mengharungi dunia mereka dengan pelbagai keserabutan itu. Namun persoalannya ialah, bila, bagaimana dan siapa yang akan tampil merungkai keserabutan itu?

Kerajaan Kelantan pernah merintisnya, tetapi usaha itu tidak ada kesinambungannya. Pelayaran telah dimulakan, tetapi layarnya seakan diturunkan kembali setelah perahu meluncur dengan selesa. Kalau sudah bersauh, pohon ia dibongkarkan.

Bagaimana dengan kumpulan nasyid kita?. Terus-terang saya katakan, kecuali beberapa lagu oleh kumpulan tertentu, nasyid kita kaku dan terlalu stereo-type. Balik-balik begitu juga. Bukan suara penyanyinya tidak bagus, tetapi muziknya hambar, tidak menyentuh dan dipersembahkan secara begitu-begitu sahaja. Kalau ibarat gulai, ia perlu ditambahi perasa. Nasyid kita masih belum mampu berdiri sama tinggi dengan genre muzik selainnya.

Jangan pandang dunia seni ini dari sudut material semata-mata, tetapi jenguklah sama sudut moralnya. Dunia itu jangan dibiar hilang jatidirinya. Jatidiri yang diacukan dengan acuan agama.


http://bongkarsauh.blogspot.com/

Pulangkan semula wang rakyat


Sebulan lagi Datuk Seri Najib akan menjadi dan Perdana Menteri Malaysia. Setahun kemudian beliau akan berhadapan dengan pilihan raya Dewan Undangan Negeri Serawak dan empat tahun lagi Datuk Najib akan berhadapan dengan pilihan raya umum ke 13.

Dengan perkembangan mutakhir ini, Datuk Najib dijangka akan berhadapan dengan masalah yang cukup mencabar dalam kariaernya sebagai orang politik.

Amaran awal telahpun diterima oleh Datuk Najib dalam PRU ke12, PRK Permatang Pauh dan PRK Kuala Terengganu. Datuk Najib telah faham benar bahawa rakyat sekarang ini telah mula menolak Kerajaan Barisan Nasional.

Isu kemarahan rakyat juga difahami jelas oleh Datuk Najib iaitu korupsi dan penyelewengan.

Dengan kempen tanpa henti yang dilakukan Pakatan Rakyat, kebanyakan rakyat Malaysia dari Perlis hingga ke Sabah, telah mengetahui dengan jelas bahawa hasil kekayaan negara selama ini tidak pernah diagihkan dengan betul. Banyak ketirisan dan penyelewengan berlaku semasa pemerintahan Tun Dr. Mahathir dan Abdullah Badawi.

Pendedahan yang dilakukan oleh kumpulan anti Abdullah dan Khairy mengenai usaha mereka membolot projek-projek kerajaan, menambahkan lagi keyakinan rakyat bahawa pemimpin-pemimpin UMNO ini memang gelojoh membina kekayaan diri.

Orang-orang Melayu masih jauh terkebelakang dari bangsa-bangsa lain dan rakyat hidup dalam kesempitan tetapi pemimpin-pemimpin negara dan kroninya mengaut kekayaan negara semahu-mahunya.

Tun Mahathir dan kroninya telah pun selamat dengan kekayaan yang dicedok dari perbendaharaan negara. Begitu juga Abdullah Badawi yang akan pergi dengan kekayaan yang diperolehi, pada bulan Mac ini.

Tinggallah Datuk Najib yang akan berhadapan dengan api kemarahan rakyat yang sedang meluap-luap sekarang ini. Kemelesetan ekonomi dunia akan menyemarakkan lagi kebencian rakyat kepada Kerajaaan Barisan Nasional.

Penubuhan SPRM yang dikononkan dapat mengembalikan keyakinan rakyat kepada kerajaan, rupanya menjadi badan yang mengesahkan pemimpin-pemimpin UMNO ini memang mengamalkan rasuah apabila tertangkapnya berdozen pemimpin UMNO oleh SPRM. Dalam keadaan yang kritikan ini, SPRM tidak ubah seperti senjata makan tuan.

Kalau Tengku Ahmad Rithauddeen mencadangkan supaya sayap-sayap UMNO seperti Wanita, Pemuda, Puteri dan Putera dimansuhkan bagi menyelamatkan UMNO dari hancur, saya pula mencadangkan supaya Datuk Seri Najib dan pemimpin-pemimpin UMNO memulangkan semula wang rakyat yang telah mereka ambil secara tidak betul dan bertaubat untuk tidak melakukannya lagi.

Sekiranya Datuk Najib berani berbuat demikian secara terang dan jujur, saya percaya bukan sahaja rakyat akan memberikan sokongan kepada UMNO tetapi parti-parti pembangkang juga akan memberikan sokongan kepada Datuk Najib.

Hanya inilah satu-satunya jalan yang paling cepat untuk menyelamatkan UMNO dari terus terkubur.


http://rahimkassim.blogspot.com/

HARI INI DI SOGO


Hari ini jam 3 petang, Sabtu, 31 Januari 2009, marilah beramai-ramai memulakan himpunan membantah PPSMI di dataran SOGO, Jalan Tunku Ab Rahman, Kuala Lmpur. Kali ini pejuang bahasa bersatu dengan aktivis politik untuk menyatakan hasrat rakyat. Jangan fikir ada orang lain yang akan buat kerja ini. Kalau semua orang berfikir macam itu, sejarah tidak akan bermula.

Berseminar sudah.

Meja bulat sudah.

Memorandum sudah

Berblog sudah

Jumpa Menteri sudah

Tetapi dasar tak juga berubah!!!!

Maka hanya gelombang rakyat sahaja yang akan MERUBAH!!!!!!

Pelan AirAsia bina LCCT ditolak


KUALA LUMPUR: Cadangan AirAsia Bhd. untuk membina sebuah lapangan terbang berharga RM1.6 bilion di Labu, Negeri Sembilan ditolak oleh kerajaan, tetapi syarikat penerbangan tambang murah itu dikatakan memperoleh beberapa konsesi.

Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) akan diberi tanggungjawab membina sebuah terminal syarikat penerbangan kos rendah (LCCT) baru, berdekatan terminal sekarang, di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang, kata satu sumber yang mempunyai maklumat mengenai hasil mesyuarat itu semalam.

Keputusan untuk membatalkan projek itu disampaikan kepada AirAsia pada mesyuarat yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dan dihadiri para pegawai Kementerian Kewangan, MAHb, dan AirAsia.

Sumber itu menyatakan AirAsia berjaya mendapat jaminan mengenai caj dan cukai lapangan terbang yang lebih rendah, yang ia akan berunding dengan MAHB, dan juga akan dibenarkan memberi input mengenai spesifikasi bagi LCCT baru itu.

Katanya, syarikat penerbangan tambang murah itu diberikan masa untuk mengemukakan senarai keperluannya mengenai LCCT baru itu.

Caj itu boleh diturunkan sehingga separuh, kata sumber itu.

AirAsia sentiasa mengadu tentang caj di LCCT sekarang kerana ia berpendapat bahawa dengan penyediaan kurang kemudahan, caj dan cukai lapangan terbang itu sepatutnya lebih rendah daripada yang dikenakan di KLIA.

Pada mesyuarat itu, AirAsia diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya, Datuk Seri Tony Fernandes.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan selepas mesyuarat itu, Tony berkata, AirAsia menganggap hasil mesyuarat itu sebagai amat positif dan kini ia menunggu butiran lengkapnya.

Katanya, AirAsia komited bagi menyediakan tetamunya perkhidmatan berkelas dunia, lima bintang, melalui sebuah LCCT dibina bertujuan khas.

Menurutnya, AirAsia turut komited menjadikan Kuala Lumpur sebuah hab serantau bagi syarikat penerbangan tambang murah dan menyumbang dengan besar kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia.

Di segi kewangan, ini merupakan berita baik bagi Airasia, katanya.

AirAsia yang kini telah mempunyai gearan yang tinggi, tidak perlu lagi mendapatkan pembiayaan untuk membina LCCT baru itu, katanya. BERNAMA

Politik wang: Umno tidak setuju SPRM siasat pemimpin

Walaupun tanpa isu dakwaan penderaan seorang pemimpin bahagian Umno sewaktu siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Umno umumnya tidak bersetuju campur tangan badan itu dalam membanteras gejala politik wang dalam parti.

Pemuda Umno Padang Serai menyifatkan siasatan SPRM "tidak tepat pada masanya", lebih-lebih lagi hampir dengan pemilihan parti, Mac ini.

Ketua Pemudanya Ismadi Abu Talib turut mempertikaikan tangkapan suruhanjaya itu terhadap sejumlah pemimpin Umno peringkat pertengahan baru-baru ini tetapi tidak menfokuskan pemimpin parti-parti lain.

"Tangkapan SPRM fokus pemimpin Umno sewaktu dekat dengan pemilihan, seolah-olah ahli Umno sahaja yang yang rasuah.

"Tidak semua pemimpin Umno mengamalkan rasuah," katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Lebih-lebih lagi, tambahnya, tindakan sedemikian menyebabkan wujud pertembungan bidang tugas antara SPRM dengan Lembaga Displin Umno untuk membanteras politik wang dalam parti tersebut.

"Akar umbi terkapai-kapai, yang mana satu nak ikut?" katanya.

Badan Pencegah Rasuah (BPR) – sebelum pembentukan suruhanjaya baru itu – sudah memadai untuk mengawal gejala buruk itu, tambahnya.

Mengulas dakwaan insiden penderaan seorang ahli jawatankuasa Umno bahagian Maran, Pahang di tangan penyiasat SPRM, Ismadi berkata beliau membantah cara siasatan tersebut.

"Saya tidak nampak kebaikan SPRM. Saya tidak bersetuju dan tidak sokong tindakan itu," katanya.

macc and umno acaDalam laporan polisnya kelmarin, Halimi Kamaruzzaman mendakwa mengalami penderaan serius sewaktu disiasat berhubung amalan politik wang anggota MT dan ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan, Datuk Norza Zakaria.

Pemimpin Umno itu bagaimanapun menafikan mempunyai sebarang kaitan dengan Norza.

Halimi mendakwa tiga pegawai SPRM menumbuk, menendang dan memaksanya berbogel dan kemudiannya berguling-guling di atas lantai.

"Mereka telah mengugut saya bahawa isteri saya akan ditangkap dan dibogelkan jika saya tidak membuat pengakuan (mengaitkan dengan Norza)," dakwanya lagi dalam aduan polis tersebut.

Ismadi menambah, beliau difahamkan kira-kira 600 penyiasat ditambah bersama SPRM dan ia memberi tafsiran bahawa pemimpin Umno mengamal rasuah.

"Saya rasa kita membuka pekung di dada, seolah-olah memang pemimpin kita mengamalkan rasuah.

"Bagaimana saya nak beritahu kepada akar umbi bahawa pemimpin-pemimpin kita itu benar-benar bersih (daripada politik wang)?" katanya.

Sejak siri penangkapan SPRM terhadap pemimpin Umno, beliau juga mengalami perasaan fobia untuk keluar rumah walaupun berjumpa kawan-kawan.

Katanya, tangkapan tersebut menjadi satu kejutan kepadanya, tambahan pula beliau baru sahaja memegang jawatan tersebut pada pemilihan bahagian itu November lalu.

"Oleh yang demikian saya mahukan definisi politik wang yang jelas dalam Umno supaya akar umbi tidak terawang-awang dengan matlamat penubuhan SPRM," katanya.

Sehubungan itu beliau mencadangkan agar masalah politik wang dalam parti tersebut dibincangkan dan dibahaskan dalam persidangan agung, mulai 24 Mac ini.

Manakala Naib Ketua Bahagian Umno Langkawi, Mohd Rawi Abdul Hamid pula menjelaskan beliau tidak bersetuju sejak awal lagi isu politik wang Umno dibawa kepada SPRM.

more.....

Presiden PAS dan rombongan pimpinan serah dana RM 250,000, tinjau penderitaan Gaza

(Hrkh) - Bendahari PAS Dr Hatta Ramli memaklumkan kepada Penolong Pengarang Harakahdaily Azamin Amin melalui sistem pesanan ringkas (sms) bahawa Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan 20 anggota rombongan PAS telah berjaya menyampaikan sumbangan bantuan kemanusiaan PAS sejumlah RM250,000 untuk meringankan derita penduduk Gaza di Palestin.

Kata Dr. Hatta yang kini berada di sana, Ustaz Hadi dan rombongan termasuk sembilan ahli parlimen PAS mahu melihat sendiri kemusnahan yang dialami rakyat Palestin di samping menyumbangkan sedikit sebanyak bantuan kemanusiaan bagi mengurangkan bebanan yang ditanggung umat Palestin akibat serangan Zionis.

Rombongan pimpinan PAS yang berlepas ke Mesir 28 Januari lalu telah selamat tiba di Rafah semalam dan dalam usaha menuju ke Gaza, Palestin.

"Rombongan Presiden PAS telah mendapat taklimat daripada Duta Malaysia di Mesir dan turut mendapat sokongan namun kerajaan Mesir tidak membenarkan kami memasuki Gaza, dan masih berada di Rafah," katanya melalui sms tersebut.

Sebelum itu katanya, mereka telah melawat Hospital Arish pada sebelah paginya untuk melihat mangsa serangan Israel ke atas Palestin.

"Ramai sukarelawan pelbagai bangsa kecewa kerana tidak dapat sumbang bakti di Gaza akibat peraturan ketat kerajaan Mesir,"katanya yang juga Ahli Parlimen Kuala Krai.

Arish jauhnya 40 kilometer dari Rafah dan adalah bandar berhampiran dengan sempadan antara Mesir dengan Palestin.

ImageDi hospital itu katanya Tuan Guru Presiden PAS telah menyampaikan sumbangan kepada mangsa-mangsa serangan Zionis Isreal.

"Selain itu, Presiden dan rombongan dalam rangka lawatan menemui para pemimpin Ikhwan di Mesir, kemudian Damsyik, Beirut dan Amman seterusnya berjumpa dengan pemimpin Hamas sendiri.

"Objektif utama selain menyalurkan pelbagai jenis bantuan, Presiden dan pimpinan PAS mahu berbincang dan merangka bersama-sama pemimpin tersebut mekanisme dan tindakan terbaik bagi mengatasi kesengsaraan yang dihadapi penduduk Palestin khususnya Gaza disamping menilai sendiri kemusnahan yang dialami untuk tujuan bantuan seterusnya ," katanya.

Keesokannya (31 Januari, hari ini), rombongan pimpinan PAS itu akan berlepas ke Damsyik untuk menemui pemimpin tertinggi Hamas, Khalid Meshaal bagi meneliti langkah-langkah selanjutnya untuk rakyat Palestin khususnya melibatkan pembangunan semula Gaza dari segi modal insan, pendidikan dan ekonomi.

"Kami seterusnya akan melalui jalan darat ke Beirut menemui pemimpin gerakan Islam termasuk Hamas dan Fathi Yakan untuk berbincang masalahummah dan tindakan terdekat. Destinasi terakhir ialah Jordan untuk menemui pimpinan Ikhwan Muslimin dan untuk dapat taklimat tentang Tebing Barat.

"Jumlah sumbangan PAS sebanyak RM250,000 yang diterima daripada pelbagai pihak dan masyarakat prihatin di Malaysia telah berjaya kita sampaikan," katanya. Image

Selain beliau dan Presiden, ahli parlimen yang turut serta dalam rombongan ialah Salahuddin Ayub (Kubang Kerian dan Ketua Pemuda PAS), Dr. Dzulkifli Ahmad (Kuala Selangor), Dr. Lo' Lo' Ghazali (Tititwangsa), Dr. Mujahid Rawa (Parit Buntar),Mohd Nasir Zakaria (Padang Terap), Dr. Hayati Othman (Pendang), Roslan Shaharum (Bukit Gantang) dan beberapa akitivis yang lain.

"Terima kasih atas doa, sumbangan dan keprihatin orang ramai kepada rakyat Palestin dan semoga semangat perjuangan sentiasa disemarakkan dan doakan kami selamat kembali," kata Dr Hatta dalam sms ketujuh kepada Azamin lewat jam 10.00 malam semalam. - azm

(Bagi yang bersimpati sudikanlah menghulurkan sumbangan,demi insan-insan yang sedang dizalimi di Palestin melalui Tabung Kemanusiaan Harakah di akaun BIMB: 14069010021298)

MB SELANGOR DEDAH ATAU TERDEDAH PERIHAL KHIR TOYO

Oleh ALISYARIATI

" Khir Toyo bekas menteri besar Selangor bagaikan gila talak kerusi menteri besar Selangor. Selepas kalah dalam memimpin gerombolan umno Selangor dalam tsunami pilihanraya March 2008. Anihnya setiap langkah yang diambil oleh menteri besar Selangor (pakatan rakyat) Tan Sri khalid semuanya bercanggah dari pemikiran dan ilusi oleh Khir Toyo.

Hebat sungguh pemikiran Khir Toyo. Seolah-olah apa yang dilakukan oleh Tan Sri Khalid dan kerajaan Selangor tidak betul dan korup. Syabas Khir Toyo seorang insan yang cukup perihatin kepada kerajaan dan rakyat Selangor. Khir Toyo cukup baik dan cukup bagus semasa menjadi menteri besar Selangor. Khir Toyo sedang membina nama seorang pemimpin yang bagus dan baik dan mesra rakyat. Setiap hari ada sahaja isu yang direka oleh Khir Toyo untuk didedahkan dalam akhbar arus perdana dan media tv, terutama tv3.

Kedua untuk mencari publisiti untuk bertanding dalam jawatan umno pada Mac 2009. Ketiga untuk mengambarkan khir Toyo seorang pemimpin yang berkarisma untuk dipancing oleh bakal perdana menteri dan pengerusi UMNO Mac nanti. Dengan itu kita bersetuju menteri besar Selangor Tan Sri Khalid mendedah dan memperincikan setiap perkara yang dilakukan oleh Khir Toyo semasa menjadi menteri besar Selangor yang boleh diketegorikan oleh undang-undang ada kesalahan dan ada bias kroni dan nepostima dan rasuah. Jika perlu, heretkan Khir Toyo kemuka pengadilan untuk diadli dengan saksama.

Kami paparkan sedikit kerakusan Khir Toyo semasa menjadi menteri besar dan puluhan report terhadap Khir Toyo telah dibuat dan dihantar kepada polis dan Badan Pencegah rasuah. Namun sehingga hari ini tiada penyiasatan yang dibuat oleh Badan Pencegah Rasuah. Selamat lagi Khir Toyo. Ingat tak kisah penduduk Kg Berendam, sungguh kejam wahai Khir Toyo.

Kisah Jabatan/Perbadanan Air Selangor diswastakan seribu kekeliruan, siapa yang dapat dari pengswastaan air Selangor?....telah terbukti satu perjanjan berat sebelah. Ingat tak Khit Toyo beri hadiah penyampus sampah kepada pegawai kerajaan yang cukup aib. Ingat tak pemberian tanah dan kontrak kepada kroni dan kawan-kawan yang bakal didedah oleh menteri besar Selangor Tan Sri Khalid. Untuk meringkaskan ruag yang terhad ini kami harap kerajaan pakatan rakyat negeri selangor dibawah pemimpin yang cukup karismatik dan berwibawa. Sekali lagi kami setuju 100% satu pendedahan yang bakal dibuat oleh Tan Sri Khalid dalam sidang dewan yang terdekat ini.

Namun kami memberi cadangan kepada kerajaan Pakatan rakyat dan menteri besar Selangor agar bukukan setiap kesalahan dan tindakan Khir Toyo semasa menjadi menteri besar Selangor. Tujuan bukan untuk aib Khir Toyo tapi untuk mengambarkan kejahatn dan kerakusan serta kronisma dan nepostima malah ada bentuk rasuah yang boleh dibuktikan. Terakhir sekali heretkan Khir Toyo kemuka pengadilan untuk diadili dengan saksama setiap apa yang dilaporkan kepada pihak Badan Pencegah Rasuah.

Kami memberi kredit dan tahniah dan syabas kepada Tan Sri Khalid serta kerajaan Selangor dan rakyat Selangor mempunyai pemimpin yang cukup dinamik dan berwibawa. Bongkarkan dalam sidang dewan nanti kes Khir Toyo dan kerajaan Khir Toyo yang lalu.

Contohilah PM Turki Dalam Mempertahankan Gaza..


Recep Tayyip Erdogan, Prime Minister of Turkey, left, just before he leaves the stage in front of Shimon Peres, right, President of Israel and Swiss Klaus Schwab, founder and president of the World Economic Forum, WEF, during a plenary session on the Middle East Peace at the Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, Thursday, Jan. 29, 2009. Turkish President Recep Tayyip Erdogan has later stalked off the stage at the World Economic Forum,  after verbally sparring over Gaza with Israeli President Shimon Peres.  (AP Photo/Keystone/Laurent Gillieron)

Recep Tayyip Erdogan, Prime Minister of Turkey, left, just before he leaves the stage in front of Shimon Peres, right, President of Israel and Swiss Klaus Schwab, founder and president of the World Economic Forum, WEF, during a plenary session on the Middle East Peace at the Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, Thursday, Jan. 29, 2009. Turkish President Recep Tayyip Erdogan has later stalked off the stage at the World Economic Forum, after verbally sparring over Gaza with Israeli President Shimon Peres. (AP Photo/Keystone/Laurent Gillieron)

Recep Tayyip Erdogan, Prime Minister of Turkey, left, talks to Shimon Peres, President of Israel, right, during a plenary session during the Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, Thursday, Jan. 29, 2009. Turkish President Recep Tayyip Erdogan later has stalked off the stage at the World Economic Forum, red-faced and agitated after verbally sparring over Gaza with Israeli President Shimon Peres.   (AP photo/Keystone/Alessandro Della Bella)

Recep Tayyip Erdogan, Prime Minister of Turkey, left, talks to Shimon Peres, President of Israel, right, during a plenary session during the Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, Thursday, Jan. 29, 2009. Turkish President Recep Tayyip Erdogan later has stalked off the stage at the World Economic Forum, red-faced and agitated after verbally sparring over Gaza with Israeli President Shimon Peres. (AP photo/Keystone/Alessandro Della Bella)

The Case for Middle East Peace" on the second day of the World Economic Forum in Davos on January 29, 2009.  Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan stormed out of an impassioned debate with Israeli President Shimon Peres about the Gaza war at the Davos forum on Thursday.Erdogan said he would not come back to Davos after being cut off by the moderator because of time constaints on the debate. AFP PHOTO FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan leaves a debate with Israeli President Shimon Peres called "Gaza: The Case for Middle East Peace" on the second day of the World Economic Forum in Davos on January 29, 2009. Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan stormed out of an impassioned debate with Israeli President Shimon Peres about the Gaza war at the Davos forum on Thursday.Erdogan said he would not come back to Davos after being cut off by the moderator because of time constaints on the debate. AFP PHOTO FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

The Case for Middle East Peace" on the second day of the World Economic Forum in Davos on January 29, 2009.   AFP PHOTO FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan leaves a debate with Israeli President Shimon Peres called "Gaza: The Case for Middle East Peace" on the second day of the World Economic Forum in Davos on January 29, 2009. AFP PHOTO FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Israeli President Shimon Peres listens near the empty seat of Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan after Erdogan stormed out of a debate with  Peres about the Gaza war at the Davos forum on January 29, 2009.   AFP PHOTO FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Israeli President Shimon Peres listens near the empty seat of Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan after Erdogan stormed out of a debate with Peres about the Gaza war at the Davos forum on January 29, 2009. AFP PHOTO FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan gives a press conference shortly after arriving at Ataturk International Airport in Istanbul on January 30, 2009. Erdogan stormed out of a debate with Israeli President Shimon Peres about the Gaza war at the Davos forum.AFP PHOTO / BULENT KILIC (Photo credit should read BULENT KILIC/AFP/Getty Images)

Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan gives a press conference shortly after arriving at Ataturk International Airport in Istanbul on January 30, 2009. Erdogan stormed out of a debate with Israeli President Shimon Peres about the Gaza war at the Davos forum.AFP PHOTO / BULENT KILIC (Photo credit should read BULENT KILIC/AFP/Getty Images)

Supporters of Justice and Developpment Party (AKP) wave national and Palestinian flags as Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan arrives at Ataturk International Airport in Istanbul, early January 30, 2009. Erdogan stormed out of a debate with Israeli President Shimon Peres about the Gaza war at the Davos forum. AFP PHOTO / MUSTAFA OZER (Photo credit should read MUSTAFA OZER/AFP/Getty Images)

Supporters of Justice and Developpment Party (AKP) wave national and Palestinian flags as Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan arrives at Ataturk International Airport in Istanbul, early January 30, 2009. Erdogan stormed out of a debate with Israeli President Shimon Peres about the Gaza war at the Davos forum. AFP PHOTO / MUSTAFA OZER (Photo credit should read MUSTAFA OZER/AFP/Getty Images)

Supporters of the ruling Justice and Development Party, or AKP, wave Turkish and Palestinian flags outside the Ataturk International Airport in Istanbul, Turkey, early Friday, Jan. 30, 2009, as they wait for the arrival of the Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan, who they see as a hero for stalking out of a panel at the World Economic Forum in Davos, Switzerland, after indicting Israeli President Shimon Peres for Israel's offensive on Gaza. (AP Photo/Ibrahim Usta)

Supporters of the ruling Justice and Development Party, or AKP, wave Turkish and Palestinian flags outside the Ataturk International Airport in Istanbul, Turkey, early Friday, Jan. 30, 2009, as they wait for the arrival of the Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan, who they see as a hero for stalking out of a panel at the World Economic Forum in Davos, Switzerland, after indicting Israeli President Shimon Peres for Israel's offensive on Gaza. (AP Photo/Ibrahim Usta)

PM Turki tinggalkan sidang Davos kerana Gaza

30/01/2009 6:29pm

DAVOS 30 Jan. - Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan bertindak meninggalkan sidang Forum Ekonomi Dunia (WEF) di sini semalam selepas terlibat dengan pertikaman lidah dengan Presiden Israel, Shimon Peres berhubung konflik di Genting Gaza.

Recep berikrar tidak akan kembali semula menyertai forum itu, yang dihadiri oleh elit politik dan perniagaan dunia.

Dalam detik-detik paling dramatik yang jarang dilihat berlaku pada forum Davos, Recep berjalan keluar meninggalkan dewan di hadapan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon dan anggota panel lain dengan mendakwa, beliau telah dipaksa memendekkan kenyataannya mengenai perang itu.

“Saya tidak fikir saya akan kembali ke Davos selepas ini kerana anda tidak membenarkan saya bercakap,” kata Perdana Menteri itu sebelum beredar, meskipun beliau malam tadi menyatakan kesediaan untuk menimbangkan semula keputusannya itu.

Recep mengkritik hadirin yang terdiri daripada tokoh korporat dan politik antarabangsa kerana memberi tepukan selepas Peres dengan penuh emosi mempertahankan serangan Israel ke atas Gaza, sehingga menyebabkan lebih 1,300 rakyat Palestin terkorban.

Beliau yang mengetuai segelintir negara Islam yang mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel menyifatkan apa yang dilakukan oleh Israel di Gaza sebagai tindakan “tidak bertamadun.”

“Saya berasa sangat sedih kerana hadirin bertepuk tangan selepas tuan (Peres) berucap kerana ramai penduduk (Palestin) telah terbunuh,” katanya kepada Peres sebelum dicelah oleh pengerusi sesi iaitu wartawan Washington Post, David Ignatius.

“Kita tidak boleh memulakan perbahasan semula kerana kita kesuntukan masa,” kata Ignatius kepada Perdana Menteri Turki itu.

Peres sebelum itu mendakwa Israel terpaksa melancarkan serangan ke atas Hamas kerana ribuan roket dan mortar telah dilancarkan ke wilayah Israel.

Sambil meninggi suara dan menuding jari ke arah Recep, beliau berkata, Turki sudah tentu bertindak sama jika roket dilancarkan ke Istanbul.

Ki-moon, Recep, Setiausaha Agung Liga Arab, Amr Mussa dan Peres duduk dalam satu barisan untuk menyertai perbahasan itu dan kesemua mereka membuat kenyataan panjang lebar mengulas mengenai konflik tersebut.

http://www.utusan.com.my

Nik Aziz: Umno ibarat pokok yang dah nak 'mapuh' - Malaysiakini


KB:Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan perkembangan dalam Umno sekarang menunjukkan parti itu hilang daya tarikan sehingga ada pemimpinnya yang berpaling tadah.

Katanya, kalau diibaratkan sebatang pokok, Umno kini sebuah parti yang hampir mati dan akan gugur sendiri dahannya satu persatu sebelum menjadi pokok mati.

Umno kini tiada daya tarikan atau `graviti’ untuk menarik rakyat menyokong perjuangannya dan ini menyebabkan ramai ahli dan pemimpinnya mula berpaling tadah menyertai parti pembangkang, terutama Pas,” katanya ketika ditemui pada majlis rumah terbuka Ahli Exco Kerajaan Negeri, Datuk Anuar Tan, di sini hari ini.

Menteri Besar Kelantan itu berkata apa yang sedang berlaku dalam Umno adalah perkembangan yang baik bagi Pakatan Rakyat, khasnya Pas, yang sedang berusaha menarik sokongan rakyat terhadap perjuangan yang akan membawa perubahan kepada mereka.

Ditanya mengenai cadangan Pengerusi Jawatankuasa Disiplin Umno, Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail supaya sayap Umno dibubarkan bagi mengelak politik wang dalam parti itu, Nik Aziz berkata itu adalah masalah dalaman Umno.

“Ia terjadi dengan sendiri apabila pemimpinnya tidak mengamalkan dasar yang betul. Inilah juga punca yang menyebabkan Umno diibaratkan parti yang hilang graviti untuk menarik rakyat menyokong perjuangannya,” katanya. /Bernama

Bagus.. Perkembangan yang baik bagi Pakatan Rakyat - Nik Aziz

Keberanian dan Ketegasan Erdogan - Malaysiakini
Turkish PM Erdogan Slams Shimon Peres For Israeli Killings And Walks Off Stage

Kebanyakkan akhbar melaporkan keberanian Recep Tayyip Erdogan ketika di atas pentas bersama Presiden Israel Shimon Peres. Erdogan dengan lantang menyuarakan sokongannya terhadap rakyat Gaza yang dibunuh oleh Yahudi. Erdogan akhirnya meninggalkan pentas kerana ketidakadilan moderator majlis yang berpihak kepada Peres dengan memberi masa lebih kepada pemimpin Yahudi itu.

Dalam pada Turkey mempunyai hubungan diplomatik denga Israel Erdogan lantang dan berani menyuarakan pendiriannya membantah kekejaman Yahudi. Namun, pemimpin negara Islam lain [walaupun tidak mempunyai sebarang hubungan diplomatik] hanya sekadar bermesyuarat tetapi tunduk terhadap tekanan yang dikenakan ke atas mereka.

Baca lanjut di sini:

Turkish PM Erdoğan storms out of heated Mideast debate: http://todayszaman.com/tz-web/detaylar.do?load=detay&link=165508

PM Erdogan: I Will Never Come To Davos: http://www.huliq.com/1/76900/pm-erdoghan-i-will-never-come-davos

Turkish PM walks off stage over Gaza: http://news.yahoo.com/s/ap/20090129/ap_on_bi_ge/davos_forum

Turkey’s Erdogan storms out of Davos over Gaza debate: http://www.worldbulletin.net/news_detail.php?id=35798

Dan turut disiarkan oleh beberapa akhbar tempatan.

Sekian, IB

Ayuh Rakyat Malaysia, Jom Bantah ! - Malaysiakini


Kenyataan Media Ketua Penerangan DPP Pusat

Dewan Pemuda PAS Negeri-negeri khususnya di bawah Lujnah Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri-negeri dipohon memperbanyakkan usaha untuk membangkitkan kesedaran rakyat mengenai kesan buruk kepada Pengajaran & Pembelajaran Sains & Matematik Dalam Bahasa Inggeris(PPSMI). Dewan Pemuda PAS harus mencari pelbagai mekanisma untuk menjayakan Himpunan 100 Ribu pada 7.3.09 jam 2 petang di Istana Negara. Suatu Himpunan yang menyamai Himpunan Bersih 2007. Walaupun perjuangan ini dipelupori oleh pejuang-pejuang bahasa tetapi sumbangan Dewan Pemuda PAS Negeri-negeri sangat-sangat diperlukan untuk menjayakan himpunan ini. Antara aktiviti yang boleh di adakan adalah seperti berikut :

1. Ceramah umum di peringkat pemuda PAS Kawasan-kawasan.
2. Pertemuan dengan guru-guru, PIBG, pejuang-pejuang bahasa dan tokoh-tokoh pencita bahasa.
3. Dialog-dialog.
4. Hit & Run
5. Pengedaran risalah.
6. Forum
7. Serahan memo kepada sekolah-sekolah
8. Perjumpaan dengan ibu bapa pelajar sekolah dan lain-lain lagi.

Dewan Pemuda diperingkat negeri harus mengambil pendekatan yang lebih kreatif untuk mengembeling seluruh agensi-agensi dalam dan luar dewan pemuda untuk menjayakan himpunan ini. Dewan Pemuda di peringkat kawasan-kawasan harus digembelingkan untuk menjayakan himpunan ini. Saya cukup optimis akan kejayaan himpunan ini kerana bebarapa faktor. Pertama, momentum yang baik dikalangan rakyat ekoran kejayaan Pakatan Rakyat di Permatang Pauh, Kuala Terengganu dan Bota. Kedua, paradigma rakyat sudah terbuka untuk berhimpun ekoran kejayaan Himpunan 100 Ribu Bersih yang telah belangsung dalam suasana aman di Istana Negara. Ketiga, isu bantahan PPSMI ini telah berlangsung selama 6 tahun dari tahun 2003-2009. Oleh itu terlalu ramai rakyat sudah tidak tahan lagi dengan penderitaan yang telah diterima. Keempat, sokongan yang padu daripada pejuang-pejuang bahasa, ahli-ahli politik dan NGOs. Kelima, kesan kerosakkan dasar PPSMI lebih meluas dirasai oleh rakyat dibandingkan dengan salahgunakuasa dalam pilihanraya yang lebih terkesan kepada orang-orang politik sahaja. Tentulah rakyat lebih ramai daripada orang politik dan pengikutnya.

Walaubagaimanapun satu kekangan yang ada dihadapan adalah masa. Ini kerana tempoh masa untuk mobilasi hanyalah lebihkurang 2 bulan sahaja. Dalam tempoh masa yang singkat inilah Gerakkan Memansuh PPSMI (GMP) terpaksa memanfaatkan segala peluang yang ada. Jika semua pihak boleh berperanan dengan pantas dan berkesan. Insya-Allah himpunan ini bakal mencatatkan sejarah besar dalam negara, dimana pembelaan terhadap Bahasa Melayu dan bahasa ibunda dapat dijayakan dinegara ini. Terpulanglah kepada pihak kerajaan untuk mempertimbangkannya. Kegagalan himpunan ini boleh menyebabkan kemunduran akademik anak-anak bangsa khususnya di luar bandar. Tentulah Dewan Pemuda PAS tidak mahu melihat kerosakkan ini akan berlaku pada masa akan datang.

Suhaizan Bin Kaiat
Ketua Penerangan,
Dewan Pemuda PAS Pusat
H/P : 019-7285174
http://kentong-suhaizan.blogspot.com

PAS Tidak Benarkan Wahid kosongkan DUN - Malaysiakini


Kuala Terengganu - PAS tidak benarkan sama sekali Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Mohd. Abdul Wahid Endut mengosongkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Wakaf Mempelam yang disandangnya sejak lima penggal lalu.

Pesuruhjaya Pas Terengganu, Dato’ Mustafa Ali berkata demikian dalam sidang media yang diadakan sempena majlis kenduri kesyukuran PAS di pejabat perhubungan negeri, Jalan Sultan Omar, disini semalam.

Beliau berkata demikian sebagai respon kepada kenyataan Wahid dalam sidang media yang sama apabila ditanya para wartawan berkaitan spekulasi bahawa satu lagi pilihan raya kecil akan diadakan di Terengganu berikutan kemenangannya.

Wahid menyifatkan berita beliau melepaskan DUN adalah khabar angin dan tidak berasas sama sekali dan menegaskan sekali lagi akan meneruskan tindakan terhadap akhbar mingguan WATAN sekiranya akhbar tersebut tidak membetulkan kenyataannya atau memohon maaf.

"Ada yang kata saya akan lepas DUN tersebut untuk beri tumpuan sebagai Ahli Parlimen, semua ini tidak betul. Itu berita tak benar,

“peguam akan teruskan tindakan sekiranya WATAN tidak minta maaf atau membetulkan semula berita spekulasi yang tidak beretika" kata Wahid.

Pada 18 Januari lalu, dalam sesi bersama wartawan di rumahnya, Wahid telah menegaskan beliau akan kekal sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Wakaf Mempelam.

Namun demikian, akhbar WATAN bil. 22 keluaran Ahad 25-31 Januari dengan sengaja menjadikan berita tersebut sebagai sensasi dan mendakwa Wahid akan melepaskan jawatannya sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Wakaf Mempelam sekaligus satu lagi pilihanraya kecil di Terengganu akan diadakan

Editor Akhbar Mingguan WATAN, Zabidi Haji Saidi mengaku bahawa berita yang dikeluarkan oleh akhbar dibawah seliaannya bertajuk ‘Wahid Lepas Adun’ hanya sebuah berita spekulasi.

Laporan polis terhadap Ketua Polis Selangor - Malaysiakini


MP Kapar : Police Report Against Selangor Police Chief

AHLI Parlimen Kapar S.Manikavasagam (tengah) dikerumuni wartawan selepas membuat laporan terhadap Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar di Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields, hari ini. Laporan itu dibuat ekoran dakwaan Khalid bahawa dua Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan keluarga suspek mendiang A. Kugan telah menceroboh bilik mayat Hospital Serdang Selasa lalu. - fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR:Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam hari ini membuat laporan polis terhadap Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar yang mendakwa dua Timbalan Menteri serta keluarga suspek kes curi kereta mewah, A. Kugan telah menceroboh bilik mayat Hospital Serdang pada 20 Januari lepas.

Manikavasagam dan peguam, N. Surendran membuat laporan tersebut di Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields pada pukul 2.10 petang ini.

"Kami bukan sahaja membuat laporan polis, tetapi kami juga menyerahkan sekeping rakaman cakera padat video (VCD) kepada polis bagi membuktikan dakwaan pencerobohan bilik mayat oleh keluarga dan dua Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator T. Murugiah dan Datuk S.K. Devamany di hospital berkenaan adalah tidak benar sama sekali," katanya.

Manikavasam berkata, rakaman VCD itu jelas menunjukkan keduadua timbalan menteri tersebut tidak berada di tempat kejadian sewaktu orang ramai memasuki bilik mayat itu, sebaliknya hanya hadir beberapa jam kemudian.

"Dakwaan polis terhadap keluarga mangsa menceroboh bilik mayat juga tidak benar kerana rakaman itu menunjukkan penjaga bilik mayat itu sendiri yang membenarkan kesemua anggota keluarga Kugan memasukinya," katanya.

Manikavasagam berkata, oleh itu tindakan perlu diambil ke atas Ketua Polis Selangor kerana mengeluarkan kenyataan palsu.

Kugan, 23, yang ditahan kerana disyaki terlibat dalam kes curi kereta mewah di Sungai Chua, Kajang ditemui mati ketika ditahan dalam lokap di Balai Polis USJ Subang Jaya.

Ketua Polis Daerah Brickfields, ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Talib ketika dihubungi Bernama mengesahkan menerima laporan tersebut pukul 2.20 petang.

Khalid yang dihubungi Bernama enggan mengulas laporan polis yang dibuat terhadapnya.

KeADILan’s Mike lodges police report against S’gor police chief

In the latest move by civil groups and community leaders to make the police accountable for what they say and the action they took in the Kugan custodial death case, the Kapar MP has followed through with a police report against the Selangor police chief …

KeADILan leader and MP for Kapar S Manikavasagam has lodged a police report against Selangor police chief Khalid Abu Bakar for alleging that two deputy ministers and the family of dead police detainee, Kugan Ananthan, had barged into the Serdang Hospital mortuary.

“The police allegation that the victim’s family had trespassed into the mortuary was not true because the recording showed that the staff at the mortuary had allowed all family members of the victim to come into the room,” Manikavasagam said.

According to Manikavasagam, popularly known as Mike, he and lawyer N Surendran had lodged the report at the Brickfields District Police Headquarters.

“We not only lodged a police report, we also handed over a CD recording to the police to prove that the allegation that the two deputy ministers in the Prime Minister’s Department, Senator T Murugiah and SK Devamany, and the victim’s family had barged into the hospital mortuary was totally incorrect,” he added.

Khalid must be accountable for what he said

Mike said the compact disc recording clearly showed that the two deputy ministers were not at the scene when the family entered the mortuary. The duo arrived at the scene only several hours later.

Mike called for action to be taken against Khalid for making a false statement.

The 22-year old Kugan had died while under a two-week remand to help police investigations in to a spate of luxury car thefts. Khalid had said he died because of ‘water in his lungs’.

Dissatisfied with the explanation, Kugan’s family had gone to the mortuary, where they took photos and video footage of his budy, which showed extensive bruises.

Brickfields OCPD, ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Talib confirmed receiving the report.

Khalid, however, declined to comment.

By SK English Team


Hospital attendent waves family in

Video disputes Selangor police chief's claim that family members had trespassed into the morgue

Semasa

Hiburan

Sukan

 

© Copyright Kerabu Bersuara 2007 -2013 | Design by Kerabu Bersuara | Published by Kerabu Bersuara Group | Powered by Blogger.com.