News Update :

Twitter

Politik

Kenyataan

Agama

Dunia

Bahagian 5 - 100 dalil mengapa Najib tidak boleh jadi PM

June 30, 2009


Bahagian 5 - 100 dalil mengapa Najib tidak boleh jadi PM

- kali ini memanparkan Najib dan teman-teman wanitanya serta Najib dan skandal balik Pahang. Adakah Najib mampu mentadbir negeri sedangkan beliau tidak mampu bertindak adil dalam keluarga beliau sendiri. Baca bagaimana Najib tidak mengaku NAziffuddin anaknya, hubungan Mahathir dan Najib.

File0010_5 ( klik untuk paparan lebih besar)

Tahniah…Barisan AJK PAS Kedah

Mesyuarat Badan Perhubungan PAS Kedah hari ini telah meluluskan pembentukan kabinet baru PAS Kedah bagi sesi 2009-2011. Mesyuarat diadakan di Seri Mentaloon , Kediaman rasmi Menteri Besar Kedah.

Berikut adalah senarai Jawatankuasa Badan Perhubungan PAS Kedah bagi sesi 2009-2011

Pesuruhjaya : YAB Dato’ Seri Ustaz Haji Azizan Bin Abd Razak
Timbalan Pesuruhjaya I : YB Dato’ ir. Haji Phahrolrazi bin Hj Zawawi
Timbalan Pesuruhjaya II : YB Dato’ Haji Mahfuz bin Omar
Timbalan Pesuruhjaya III : YB Ustaz Haji Taib Azamudden bin Md Taib
Setiausaha : YB Senator Haji Muhamad Yusuf bin Husain
Bendahari : YB Dato’ Haji Taulan bin Mat Rasul
Ketua Penerangan : YB Dato’ ir Haji Amiruddin bin Hamzah

AHLI JAWATANKUASA TAMBAHAN YANG DILANTIK:
1. Ustaz Hj Abu Kassim bin Abdullah
2. Sheikh Ismail bin Kamis
3. Ustaz Mohamad @ Fauzi bin Husin
4. Hajjah Zaakiah binti Baharom
5. Tuan Hj Sobri bin Osman
6. Tuan Haji Che Had bin Dhali
7. Tuan Haji Mohamed Hisham bin Mohd Nordin

KETUA DAN SETIAUSAHA DEWAN
1. Dewan Ulamak
Ketua : Sheikh Mohamad bin Abdullah
Setiausaha : Ust. Mohd Zainal Asri bin Ramli

2. Dewan Muslimat
Ketua : YB Ustazah Hajjah Aishah bin Ghazali
Setiausaha : Ustazah Fatimah binti Wan Teh

3. Dewan Pemuda
Ketua : Ust Ahmad bin Yahya
Setiausaha : Ust. Mohd Rosli bin Azmi

YDP DAN SETIAUSAHA PAS KAWASAN
1. LANGKAWI
YDP : Sdr. Zuber bin Ahmad
SETIAUSAHA : Tuan Haji Nasharuddin

2. JERLUN
YDP : YB Ust Abd. Ghani bin Abdullah
SETIAUSAHA :Sdrzhar bin Ibrahim

3. KUBANG PASU
YDP : YB Dato’ Abd Isa bin Ismail
SETIAUSAHA : Tuan Hj Zuki bin Yusuf

4. PADANG TERAP
YDP : Ust Hj Zawawi bin Ahmad
SETIAUSAHA :Ust. Mohd Azam bin Abd Azaz

5. POKOKS SENA
YDP : YB Dato’ Hj Mahfuz bin Omar
SETIAUSAHA :Sdr. Zuhairi bin Zubit

6. ALOR SETAR
YDP : YB Dr. Ismail bin Salleh
SETIAUSAHA :Sdr Zulkifli bin Yahya

7. KUALA KEDAH
YDP : YB Dato’ Ir. Hj Phahrolrazi bin Hj Zawawi
SETIAUSAHA : Tuan Haji Aris bin Awang

8. PENDANG
YDP : Tuan Guru Hj Abd Rahim bin Abdullah
SETIAUSAHA : Tuan Hj Sobri bin Awang

9. JERAI
YDP : YAB Dato’ Seri Ust Hj Azizan bin Abd Razak
SETIAUSAHA : Sdr. Muzaini bin Azizan

10. SIK
YDP : YB Yahya bin Abdullah
SETIAUSAHA : Sdr Anuardi bin Abu Bakar

11. MERBOK
YDP : Tuan Hj Mat Akhir bin Talib
SETIAUSAHA : Ust Azizan bin Hamzah

12. SUNGAI PETANI
YDP : YB Hj AbdullAh bin Jusoh
SETIAUSAHA : Sdr. Rosli bin Darus

13. BALING
YDP : Tuan Guru Hj Abdahab bin Hassan
SETIAUSAHA : Tuan Yusuf bin Ahmad

14. PADANG SERAI
YDP : Tuan Haji Fauzi bin Mat Tahir
SETIAUSAHA : Tuan Hj Nabil bin Putih

15. KULIM BANDAR/ BAHARU
YDP : Ust Hj Hassan bin Abd. razak
SETIAUSAHA :Sdr Hussain bin Saad

Jangan perbesarkan isu contengan protes ‘anti-Rosmah’ kerana akan memalukan universiti

Kuala Lumpur 30 Jun 02:11p.m│Jangan perbesarkan isu contengan protes ‘anti-Rosmah’ kerana akan memalukan universiti, begitulah pendirian seorang pegawai pejabat Hal Ehwal Pelajar Universiti Malaya dekat sini tadi.

Pendirian tersebut disuarakan selepas Malaysiakini melaporkan kejadian yang berlaku di universiti tersebut minggu lalu.

Media internet tersebut menyatakan dua pelajar Universiti Malaya ditahan polis sejak minggu lalu berhubung contengan “C4″, “puaka” dan “Altantuya” di dinding dewan sebelum kedatangan isteri perdana menteri Rosmah Mansor.

Nama individu yang ditahan, Izuddin Hilmi Mohamad Zaini dan Mohd Sharuddin Ahmad Rosli disiarkan.

Laporan yang bertajuk ”Puaka’ hantui dua siswa UM’ diletakkan gambar ditempat kejadian bersumber dari laman web berita universiti tersebut, Um-Today.

Terdahulu, susulan insiden, polis menggeledah tanpa waran empat rumah pelajar, termasuk sebuah yang disewa wanita, universiti tersebut. Selain itu, polis sedang menjejak tiga lagi pelajar dalam siasatan mereka.

Exco kepemimpinan dan kerohanian Majlis Perwakilan Mahasiswa UM (MPMUM) Mohd Aizat Mohd Salleh bagaimanapun tidak dapat mengesahkan tujuan polis menggeledah.

Dalam perkembangan berkaitan, menurut Malaysiakini, beberapa laman web pro-Umno menafikannya fakta yang disiarkan dalam video ‘Rosmah Perumpuan Puaka’ yang tersebar luar melalui internet tersebut.

Satu laman web Malaysia Instinct mendakwa bercakap dengan Rosmah dan beliau menafikan pernah mengabaikan anaknya Azrene Soraya Abdul Aziz - daripada perkahwinan awal sebelum Najib.

Walaubagaimana pun, Rosmah atau suaminya Datuk Seri Najib Razak setakat ini belum memberikan sebarang ulasan.-mahasiswakini

Ketua Pembangkang: Bahas RUU Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan 2009

Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim membahaskan Rang Undang-undang (RUU) Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan 2009 di Dewan Rakyat pada 29 Jun 2009.

Ucapan 1

Ucapan 2

Difailkan

Biasiswa ketepi taraf bumiputera langgar perlembagaan


Mungkin tertekan dengan persaingan merebut sokongan bukan Melayu maka Baru baru ini Najib Tun Razak telah mengumumkan pemberian biasiswa berdasarkan merit semata - mata dan tanpa mengambil kira taraf bumiputera.

27 Jun, 2009 23:54 PM

Biasiswa Nasional Berdasarkan Merit Sepenuhnya Diperkenalkan Tahun Depan

PUTRAJAYA, 27 Jun (Bernama) -- Kerajaan akan mewujudkan pemberian biasiswa khas dikenali sebagai Biasiswa Nasional yang berasaskan kepada merit sepenuhnya oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mulai tahun depan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata biasiswa tersebut akan diberikan kepada pelajar-pelajar terbaik yang layak dan tanpa mengira kaum.

Beliau berkata biasiswa tersebut diwujudkan selaras dengan keputusan Kementerian Pelajaran untuk mengkaji semula pemberian biasiswa kerajaan.

"Kalau individu tersebut benar-benar layak untuk biasiswa itu, ia adalah atas keputusan mereka yang benar-benar terbaik, tanpa mengira kaum atau keturunan.

"Hanya mereka yang terbaik daripada yang terbaik layak untuk diberikan biasiswa ini. Inilah hasrat kerajaan supaya kita mendahulukan kepentingan rakyat. Kita mesti ambil kira kepentingan rakyat," katanya semasa berucap di majlis makan malam MCA di Pusat Konvesyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini malam ini.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah isteri beliau, Datin Seri Rosmah Mansor, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat yang juga Menteri Pengangkutan dan pemimpin-pemimpin kanan MCA.

Majlis makan malam itu dianjurkan MCA dan persatuan-persatuan Cina untuk mengalu-alukan pelantikan Najib sebagai Perdana Menteri keenam.

Najib memberitahu, Biasiswa Nasional tidak diperkenalkan tahun ini berikutan keputusan Kementerian Pelajaran untuk mengehadkan jumlah subjek dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

"Kerajaan akan umumkan tahun depan, lebih-lebih lagi kerana Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Menteri Pelajaran baru sahaja mengumumkan bahawa jumlah subjek yang boleh diambil oleh calon dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia dihadkan kepada 10 subjek sahaja," katanya.

Beliau memberitahu, Muhyiddin juga telah diberi mandat untuk menilai semula sistem pendidikan negara kerana pembangunan modal insan adalah pemangkin kepada pembentukan dan perkembangan ekonomi negara.

"Model ekonomi baru yang diperkenalkan juga meletakkan pembangunan modal insan sebagai kriteria utama untuk mewujudkan pendapatan negara yang lebih kukuh," kata Najib.

Dalam perkembangan berkaitan, kerajaan kata beliau telah meluluskan peruntukan sebanyak RM90 juta di bawah pusingan pertama pakej rangsangan khusus bagi membina 90 buah sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) manakala RM50 juta lagi diperuntukkan untuk kerja-kerja membaik pulih SJKC tententu.

"Usaha membaik pulih dan pembangunan SJKC ini adalah gambaran keyakinan kerajaan terhadap SJKC. Setiap tahun pula kerajaan membelanjakan RM1.8 bilion untuk saraan guru-guru SJKC dan ia merupakan jumlah yang besar. Jangan sekali-kali lupa bahawa ini adalah sumbangan dan keprihatinan kerajaan Barisan Nasional (BN) terhadap kebajikan kaum Tionghua di negara ini.

"Saya juga usik Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew sewaktu beliau datang ke Malaysia baru-baru ini. Saya katakan di Malaysia ada SJKC, tapi di Singapura tidak ada," katanya disambut dengan tepukan gemuruh daripada para tetamu.

Najib juga berkata, kerajaan sedang dalam proses untuk mengiktiraf beberapa universiti di China bagi membolehkan kedua-dua negara memperoleh manfaat yang besar pada masa akan datang.

"Saya percaya kalau kita iktiraf universiti di China, kedua-dua negara akan beroleh manfaat yang sangat besar," tambah beliau.

-- BERNAMA

Ini kerja 'gila' berdasarkan Perlembagaan Negara bumiputera (Melayu di Semenanjung dan peribumi di Sabah/Sarawak) dijamin hak untuk mendapat layanan sedikit istimewa di negara ini berdasarkan pengorbanan mereka sebagai orang asal bumi ini. Semua bersetuju.

Rakyat bukan Melayu bersetuju. Ruang ini diberikan tanpa diminta. Bukan Melayu menolak BN kerana rasuah dan salah guna kuasa melampau, yang rasuah bukan sahaja orang Umno tetapi Bn ditolak kerana rasuah pemimpin MCA, GERAKAN dan MIC juga.

Namun mungkin kerana keghairahan untuk mendapatkan sokongan bukan melayu Najib telah menggadaikan hak Melayu.....apa lagi hak yang digadaikan Najib lagi.......????

Lepas ini Melayu yang sudah tertinggal kebelakang akan dipaksa bersaing dalam padang yang tak rata...maka akan terus 'matilah' anak bangsa ini.

MP PAS Marang: Sesi soalan jawab lisan

Sesi Pertanyaan Jawab lisan 29 Jun 2009

Soalan tambahan kepada soalan asal No. 6. Dato’ Seri Abdul Hadi bin Awang [ Marang ] minta PERDANA MENTERI menyatakan sama ada terdapat cadangan dari Kerajaan untuk meminta perakuan Majlis Fatwa Kebangsaan terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan atau dasar yang melibatkan kepentingan orang Islam.

USUL MENANGGUHKAN MESYUARAT DI BAWAH PERATURAN MESYUARAT 18(1) MENGENAI PROJEK PEMBINAAN JAMBATAN KEDUA PULAU PINANG


30 Jun 2009 –Kenyataan Media–

Pada hari ini saya telah mengusulkan supaya mesyuarat Dewan Rakyat ditangguhkan untuk membincangkan perkara tertentu, berkepentingan ramai dan perlu disegerakan.Saya mencadangkan:“Bahawa Dewan Rakyat membincangkan cadangan projek pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang memandangkan kos projek tersebut adalah terlalu tinggi berbanding cadangan laluan alternatif yang mampu menjimatkan RM4 billion dana awam.”Pada Ogos 2006 Kerajaan Persekutuan mengumumkan projek pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang di bawah Rancangan Malaysia Ke9 dan upacara perasmian pecah tanah telah disempurnakan pada 12 November 2006 [oleh Perdana Menteri ketika itu YAB Tun Abdullah Ahmad Badawi. Ia dibina oleh usahasama China Harbour Engineering Co Ltd dan UEM. Pembinaannya menggunakan laluan selatan dengan jarak 24km dengan kos keseluruhannya melibatkan RM12 billion dan dijangka siap pada pertengahan 2012.Menurut sumber industri, saya difahamkan bahawa projek yang sedia ada ini tidak wajar diteruskan, kerana ianya melibatkan kos pembinaan yang terlalu tinggi. Saya difahamkan juga bahawa adalah lebih wajar untuk membina projek Jambatan Kedua Pulau Pinang ini dengan menggunakan laluan alternatif melalui laluan utara dengan jarak 10Km yang lebih dekat dengan melibatkan anggaran kos keseluruhan yang lebih rendah berjumlah antara RM7 hingga RM8 billion.Berbanding dengan projek yang sedia ada, amat jelas bahawa cadangan projek laluan alternatif bagi membina Jambatan Kedua Pulau Pinang berupaya menjimatkan RM4 billion dana awam.Berikutan itu, saya mencadangkan supaya Dewan Rakyat membincangkan perkara ini bagi membolehkan rakyat mendapat gambaran sebenar mengenai permasalahan dan alasan-alasan kukuh mengapa cadangan laluan alternatif bagi pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang tidak boleh dipertimbangkan meskipun ianya berupaya menyelamatkan RM4 billion wang rakyat.Atas perkara yang tertentu ini yang melibatkan kepentingan rakyat umum yang perlu disegerakan, saya telah memohon secara rasmi kepada Yang di-Pertua Dewan Rakyat supaya usul ini dibincangkan pada hari ini.Sekian.

ANWAR BIN IBRAHIM

KETUA PEMBANGKANG DEWAN RAKYAT

AHLI PARLIMEN PERMATANG PAUH

Konsep '1Kelantan' diperkenal sejak 1990

Dasar Membangun Bersama Islam yang dilaksana kerajaan Kelantan sejak 1990 ternyata turut diterima rakyat pelbagai kaum di negeri ini.
Iklan
Di mana ia mencerminkan seakan-akan konsep 1Kelantan apabila semua kaum dapat hidup dalam keadaan aman dan sentosa di bawah dasar tersebut.

Sedangkan konsep 1Malaysia baru diperkenalkan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak selepas mengambil alih teraju pentadbiran negara daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi April lalu.

Anggota Exco kerajaan negeri, Dato' Anuar Tan Abdullah berkata, kerajaan Barisan Nasional (BN) baru sedar konsep tersebut sedangkan ia sudah lama diamalkan di Kelantan kini hampir 20 tahun.

"Konsep 1Kelantan dibuktikan apabila masyarakat berbilang kaum di negeri ini dapat hidup aman damai. Mereka seperti satu keluarga.

"Keadaan itu berlaku kerana Menteri Besar, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat sejak awal lagi menekankan semua manusia adalah sama kerana berasal dari Nabi Adam dan Hawa," katanya ketika menjawab soalan Dato' Abdul Aziz Derashid (BN - Kuala Balah) pada persidangan Dun hari ini.

Beliau berkata, konsep 1Kelantan kini diterima pula rakyat di Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Perak pada pilihan raya umum lalu setelah berjaya menolak kerajaan BN.

Menurutnya konsep perpaduan itu akan terus menular pada masa akan datang sehingga mampu menggugat kerajaan BN.

Perdana Menteri baru-baru ini melancarkan logo konsep 1Malaysia, dengan tema 'Rakyat Didahulukan dan Pencapaian Diutamakan'.

Bagaimanapun kata Anuar Tan majlis pelancaran tersebut sendat dengan hiburan seakan-akan program Citrawarna dengan menampilkan ramai artis.

"Konsep 1Malaysia Umno mengutamakan nyanyian dan tarian sedangkan 1Kelantan lebih menumpukan kepada keharmonian kehidupan masyarakat berbilang kaum," katanya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan, Dato' Takiyuddin Hassan berkata, pelbagai undang-undang dan peraturan telah digubal bagi mencegah jenayah dan kemungkaran namun masih gagal mencapai matlamat.

Katanya, hanya dengan penguatkuasaan hukum Islam mampu mencegah segala kemungkaran dan gejala sosial yang berlaku sekarang.

Ketika menjawab soalan Haji Abdul Aziz Kadir (PAS - Jelawat) katanya, di setiap 12 pihak berkuasa tempatan di Kelantan ada skuad Amru yang berperanan mencegah perkara mungkar.

Beliau juga memberitahu Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam mempunyai pusat pemulihan yang terletak di Jalan Mustafa bagi memberi kesedaran agama kepada remaja yang ditahan di kawasan bandar

Gagasan pemikiran Kerajaan Perpaduan, mana silapnya?

Penulis akan mengakhiri penguatkuasaan 'gag order' yang dikenakannya sendiri. Mentelahan banyak pihak yang menggesa supaya penulis jangan terus membisu.
Iklan
Penulisan ini akan mengutarakan penghujahan mengapa gagasan pemikiran Kerajan Perpaduan (KP) ditanggapinya sebagai 'menentang arus' dan berlawanan dengan momentum kebangunan tata orde Politik Baru yang sedang dalam proses pendewasaannya dan sangat-sangat dihajatkan oleh pengundi, sekaligus membela kepentingan rakyat dan kemaslahatan negara.

Penulisan ini terpaksa mengambil pendekatan separa ilmiah dan separa popular. Ringan bagi yang lebih mengetahui, berat bagi yang kurang menekuni. Yang pentingnya hujah ilmiah mesti diutarakan sebelum isu ini dapat ditamatkan secara muktamad.

Sesungguhnya, analisis secara tepat terhadap gagasan ini sukar untuk dilakukan dengan lebih objektif kerana sehingga kini tidak pernah dibentangkan dalam pendekatan akademik (terbuka atau tertutup) melalui satu kertas konsep yang menghuraikan falsafah, maksud dan pengoperasiannya.

Tanpa itu, penilaian terperinci sememangnya sulit. Namun yang dihujjahkan di sini bukanlah aspek detail atau mikronya, tetapi secara makro atau gambaran besarnya. Sebelum itu beberapa 'caveat' atau peringatan awal.

Pertama, kerana yang dilontarkan Presiden parti adalah bersifat pandangan atau 'ijtihad politik' dan tidak bersangkutan secara langsung dengan persoalan hukum, maka penulis amat jelas bahawa ia bukan persoalan halal-haram, atau salah-betul.

Penulisan tertumpu kepada aspek menilai gagasan pemikiran ini di segi ketepatan atau sebaliknya 'ijtihad' politik ini serta kesannya kepada politik negara amnya dan kemaslahatan perjuangan PAS (dan Pakatan) khususnya.

Keduanya, penulis sedar tidak timbul isu tidak wala atau kurang hormat kepada Presiden andainya penulis menolak gagasan pemikiran ini.

Sebabnya? Jelas dalam hal 'pandangan politik' seperti menurunkan strategi atau pendekatan taktik perjuangan, pandangan Rasulullah s.a.w. sendiri pun pernah beberapa kali ditolak oleh para sahabat.

Khubab bin Munzir, contohnya pernah memperbetulkan strategi perang yang dibuat oleh Rasulullah s.a.w. dalam peperangan Badar ketika jelas bahawa perkara itu adalah dari 'pandangan' Baginda yang menempatkan tentara muslimin di tempat yang tidak strategik dengan kata-kata tegasnya "fainna haza laisa bimanzilin" (ini bukan kedudukan yang paling strategik).

Begitu juga contoh perbezaan pandangan di peperangan Khandak ketika Rasulullah s.a.w. berhajatkan untuk berperang di luar Madinah sementara sahabat-sahabat mahu bertahan dalam kota Madinah. Tidak pula mereka dituduh tidak wala dan tidak mentaati Rasulullah s.a.w. Sayugia bagi semua mengambil faham.

Cuma alangkah baiknya kalau kesemua lontaran ide ini ditangani dengan lebih cermat melalui saluran pemutusan sesuatu ide dalam parti. Namun penulis, selaku optimis tegar, bersedia menerima bahawa di sebaliknya kegawatan dan ribut ini, mungkin ada kebaikan yang tidak semua dapat membaca dan mencerapnya. Mungkin juga kita perlu belajar dari kesilapan.

Juga, amatlah diyakini bahawa Presiden PAS sebagai seorang pemimpin negara, telah menggerakkan agenda KP ini untuk semata-mata bertujuan membawa negara keluar dari pelbagai krisis yang tidak berkesudahan dan kemelut yang berpanjangan termasuk impak kemelesetan ekonomi, kereputan institusi-institusi kritikal negara seperti Kehakiman, PDRM, SPRM, SPK dsbnya, sementara mengambil pelbagai kemaslahatan memperbaikki demokrasi dalam pendekatan KP ini.

Pokoknya dan tegasnya, konsep Kerajaan Perpaduan adalah satu pemerintahan yang akan menggembleng seluruh parti-parti politik dalam Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat untuk menangani krisis yang dihadapi negara sehingga diharapkan dapat ditangani bahaya-bencana kebrentakan kemelut ini.

Oleh itu kerap dikatakan Presiden PAS bahawa dalam KP tidak ada 'pembangkang', kerana kesemuanya 'memerintah' dan amat menasabah juga bahawa pengagihan kedudukan kementerian adalah berdasarkan dan berkadar dengan kekuatan kedudukan kerusi setiap parti komponen BN atau Pakatan di Parlimen dalam pentadbiran KP.

Cukup menarik dan berpotensi untuk diperkembangkan secara pengoperasiannya. Pelbagai cadangan juga boleh dimuatkan dalam konsep yang sememangnya idealistik dan mungkin ada yang menelahnya sebagai 'utopian' atau di luar kemampuan untuk direalisasikan dalam satu realiti politik sistem pelbagai parti ala-Westminster seperti di negara ini.

Pun begitu, ini bukan sebabnya gagasan KP ini patut ditolak kerana sukar untuk dilaksanakan. Ia juga tidak wajar ditolak atas sebab tidak kesemua parti-parti komponen BN dan Pakatan bersetuju untuk menyertai gabungan Kerajaan Perpaduan ini. Sememangnya ada komponen BN atau Pakatan yang menolak gagasan ini atas apa pun sebab perhitungan politik mereka masing-masing.

Sebaliknya, berikut adalah sebab-sebab utama mengapa Kerajaan Perpaduan wajar ditolak rakyat demi kepentingan negara.

Pertama:
Dalam kebangunan landskap politik negara yang semakin menampakkan kecenderungan ke arah mematangkan amalan demokrasi ala-Westminster ini ke arah 'Sistem 2 �Parti' yakni Barisan lawan Pakatan, apa jua tindakan yang merencat dan menghalang pendewasaan trend politik tesebut adalah satu yang ditanggapi 'pundit politik' sebagai satu 'Retrogression' atau "Songsang" dan 'Berpatah-Balik'.

Kerajaan Perpaduan, dalam apa jua bentuknya, di segi ini adalah bertentangan dan berlawanan dengan penyongsongan kebangunan politik baru tanah air atau "political trajectory of a new Malaysia."

'Sistem 2-Parti' sebagai yang membuka satu lambaran landskap baru memberi peluang untuk kita contohi amalan politik negara-negara maju di Barat.

Mungkin ada yang menyanggah, buat apa ikut Amerika atau United Kingdom? Betul, tapi nampaknya sehingga kini tidak ada lagi contoh negara umat Islam yang layak diteladani di segi kematangan amalan demokrasi dalam abad 21 Masehi atau 15 Hijrah ini.

Sistem semak-imbang urus-tadbir yang mantap meninggalkan kesan yang baik bagi negara dan ini juga adalah anjuran Al-Quran dalam 2 ayat (Al-Baqarah, Al-Hajj).

Maka ini langkah pertama, bagi mempersiapkan negara yang bakal menyaksikan perubahan kepimpinan politik di peringkat Pusat dalam PRU ke-13. Pertandingan BN lawan Pakatan diramal menjadi lebih sengit dan tajam sekali ke depan ini.

Ingat PRU ke-12 bukanlah pertandingan sistem 2-Parti. Pakatan ditubuhkan atas kepentingan parti-parti pembangkang untuk menjadi pemerintah selepas pilihan raya di 5 buah negeri dan tidak sebelumnya.

Maka pembentukan sistem 2-Parti di negara ini serentak menginstitusikan amalan 'semak-imbang' demokrasi yang mengiktiraf dua parti besar yang sentiasa bertarung bagi merebut kerpercayaan rakyat dan kuasa pemerintahan, sekaligus mengingatkan Barisan Nasional bahawa di sana ada sebuah lagi kerajaan yang bakal mengambil alih negara ini andainya pemulihan keyakinan rakyat gagal dicapai oleh BN dalam pemerintahan parlimen ke-12 ini.

Segala petanda sehingga kini mengisyaratkan BN akan gagal memulihkan keyakinan rakyat untuk kembali menyokong mereka. Dengan kata lain, sistem 2-parti mempersiapkan psikologi rakyat, persiapan birokrasi dan kesediaan negara bahawa pertukaran kerajaan bukanlah satu kiamat kecil bagi BN. Akan silih berganti peralihan kuasa dan pemerintahan seperti yang disebutkan juga di dalam Al-Quran (Ali-Imran: 140). Nah, itu lebih cantik penghujjahannya.

Kedua:
Penulis beralih menghujjahkan ketidaktepatan gagasan KP di segi disiplin ilmu Usul Fiqh. Benar, Presiden PAS bertindak bagi mengambil pelbagai kemaslahatan untuk mengatasi kedudukan kemelut dan krisis yang mendepani negara dan bermatlamatkan kepentingan rakyat.

Kesemua itu adalah perkara-perkara yang boleh disebutkan dalam istilah 'maslahah' yang hendak dicapai, walaupun belum pasti mampu dicapai dengan pendekatan KP ini.

Dalam usaha untuk mendapatkan pelbagai kemaslahatan ini, penulis mengingatkan parti bahawa perhitungan 'mafsadah' atau 'kemudaratan' perlu diambil kira. Tidak ada yang lebih besar dari perhitungan kemudaratan kepada perjuangan parti.

Tegasnya, sebagai sebuah Gerakan Islam yang mengambil pentas dan memilih garis demokrasi sebagai jalan dan wasilah untuk merealisasikan perjuangan Parti Islam SeMalaysia, PAS ini, maka persoalan mendapat dan mengekalkan Sokongan dan Mandat Rakyat adalah perkiraan paling awla (utama) dalam perjuangan parti.

Justeru itu, PAS perlu menegaskan kepada kesemua peringkat pimpinan dan aktivis parti bahawa sementara PAS wajar mengekalkan sokongan tegar kaum Melayu-Islam, buat julung-julung kalinya juga PAS telah memecahkan tembok prajudis kaum Bukan-Melayu-Bukan Islam, lantas diberikan kepercayaan dan mandat sokongan oleh golongan kaum tersebut.

Kesemua ini adalah hasil usaha PAS secara berterusan dengan pelbagai pendekatan yang Inklusif dan Telus, untuk membuktikan bahawa perjuangan �PAS Untuk Semua� itu adalah satu komitmen parti Islam ini dan bukannya satu retorik kosong.

Bergantung kepada demografi negeri dan kawasan pilihan raya, sokongan kelompok pengundi Melayu-Cina-India adalah sangat-sangat memberangsangkan kepada PAS (dan Pakatan) mutakhir ini.

Keseluruhan sokongan ini perlu diurus dengan baik bagi terus meningkatkan sokongan kepada parti Islam ini.

Di sesetengah kawasan kerusi campuran, sokongan kaum Cina boleh sahaja mencecah 60-70% bahkan lebih, sementara kaum India sehingga 55-60%. Sokongan kaum Melayu kepada PAS masih berlegar disekitar 40-50% di negeri-negeri Pantai Barat dan sedikit melebihi itu di Kelantan dan Kedah.

Adalah amat wajar pimpinan parti diperingatkan bahawa dalam apa jua gagasan politik yang mahu dilontarkan bahawa kesan secara jangka pendek, sederhana dan jangka jauh perlu diperhatikan secara cermat dan strategik. Betul kita mahu mengambil kemaslahatan, tetapi perhitungan kemudaratan juga perlu dibuat dengan teliti.

Bahkan dalam hal menggunakan hujah Usul Fiqh sekalipun, kita akan berdepan dengan satu tuntutan prinsip yang menegaskan bahawa:

"Dar al-Mafaasid muqaddamun ala jalbi al-Masoleh" (Menolak Kemudaratan adalah lebih penting dari mengambil Kemaslahatan.)

Berpandukan tuntutan kaedah Fiqh ini, maka meskipun ada kemaslahatn yang hendak dicapai dalam tindakan menubuhkan sebuah Kerajaan Perpaduan (yang belum tentunya dapat dicapai pun), maka menolak kemudaratan yakni kehilangan sokongan rakyat dalam perjuangan sebuah parti Islam, adalah jelasnya lebih awla dan penting di segi perhitungan Syarak.

Bersandarkan kepada hujah tersebut, adalah juga penting bagi pimpinan tertinggi parti untuk mencermati segala lontaran gagasan pemikiran supaya tidak menjejaskan Mandat atau Sokongan Rakyat (Al-Masdaqiyyah Al-Ijtima�iyyah).

Lebih-lebih lagi kalau tindakan kita itu menghakis kepercayaan kepada pimpinan parti akibat perbuatan kita sendiri yang dilihat mengkhianati kepercayaan rakyat atau dipersepsi membelakangi prinsip-prinsip Keadilan dan sekaligus boleh membawa kebrentakan dan konflik dalaman dalam Pakatan.

Bayangkan bagaimana Rasulullah s.a.w mendapat dan mengekalkan sokongan kaum Bukan �Islam dari ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani dan juga Musyrikin) di Kota Madinah yang jelasnya ketika hijrah, Baginda adalah golongan minoriti dan bukan majoriti.

Ketiga:
Hujah ketiga yang bersandarkan sumber 'Tajribah' atau Pengalaman parti ini dengan Umno/BN, maka tidak wajar penulis menurun segala pengalaman pahit sama ada 'bersama' dengan Umno/BN, tambah-tambah kalau 'bersaing' dengan Umno/BN. Cukup setiap seorang kita menghitung pengalaman masing-masing.

Jelasnya Umno mengeletek kesukaan mendapat tawaran PAS untuk menyelesaikan kemelut negara natijah buruk segala perilaku kebobrokan kepimpinan parti terbesar Melayu itu, seumpama orang mengantuk disorong bantal, pucuk dicita ulam mendatang.

Atau dengan kata lain memang Umno/BN sangat-sangat berhajat untuk meneruskan dialog dan muzakarah Kerajaan Perpaduan ini dengan PAS, bukan untuk menyanggupinya tetapi sudah cukup besar menafaat yang mereka kecapi kalau 'muzakarah' tersebut boleh dimulakan bagi menyaksikan kebrentakan di pihak PAS dan Pakatan dan runtuhnya sokongan Bukan Melayu-Bukan-Islam kepada PAS.

KP adalah seumpama suntikan 'booster' untuk Umno/BN untuk terus mendapat talian hayatnya, sementara suntikan racun kepada PAS/Pakatan. Dengan izin Allah Azza Wajalla jualah segala-galanya berakhir dengan Kebijaksanaan Politik berpihak kepada PAS/Pakatan tatkala tertolak gagasan Kerajaan Perpaduan.

Semoga Perjuangan ini di pelihara Allah Azza Wajalla. Amin Ya Rabb! - mks.

(Penulis adalah AJK PAS Pusat)

Sivakumar Tetap Speaker Yang Sah

V. Sivakumar akan terus menjadi Speaker Dewan Undangan Negeri Perak yang sah disisi undang-undang manakala R. Ganesan, calon lantikan Barisan Nasional adalah Speaker haram dan perampas kuasa.

Kekosongan kerusi Speaker hanya akan berlaku dalam tiga keadaan iaitu sekiranya Sivakumar meletak jawatan, beliau didapati tidak lagi layak memegang jawatan itu atau DUN membuat keputusan menggantikan beliau, demikian menurut bekas Hakim Mahkamah Rayuan, NH Chan.

Tiga syarat tersebut secara jelas terkandung dalam Artikel 36A(2) Perlembagaan Perak.

Chan berkata tafsiran Artikel 36A klausa 2(c),(d), 5 dan 6 dalam perlembagaan negeri itu jelas membuktikan bahawa kedudukan Sivakumar tidak boleh dirampas oleh mana-mana pihak.

“Kita membaca laporan media bagaimana Sivakumar dikasari oleh anggota polis untuk mengeluarkan beliau dari Dewan.

“Sivakumar boleh menyaman perampas kerusi Speaker, Ganesan yang mengaku bahawa beliaulah yang memanggil polis ke dalam DUN termasuk sesiapa sahaja yang bersubahat mengeluarkan beliau dari Dewan secara paksa,” kata bekas hakim itu.

Beliau juga menjelaskan menurut Artikel 36A(1) DUN tidak boleh membuat sebarang keputusan dalam ketiadaan Speaker selain bersidang untuk melantik Speaker yang baru.

“Oleh kerana Sivakumar tidak meletak jawatan, kedudukannya terbatal atau jawatannya dikosongkan atas keputusan Dewan maka beliau masih Speaker yang sah.

“Hakim-hakim Mahkamah Persekutuan yang membuat kesilapan penghakiman boleh kata apa sahaja tetapi rakyat sudah tahu dan faham bahawa mereka telah menghina diri mereka sendiri dengan membuat keputusan yang tidak berasaskan undang-undang,” tegas Chan lagi.

MP PAS Bachok: Sesi soalan jawab lisan

Sesi Pertanyaan Jawab Lisan 29 Jun 2009

Soalan tambahan kepada soalan asal No. 1. Datuk Wira Ahmad bin Haji Hamzah [ Jasin ] minta MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI menyatakan peranan TEKUN, MARA, Bank Rakyat, Bank Pembangunan dalam usaha merealisasikan agenda Dasar Ekonomi Baru (DEB) termasuk mewujudkan 150, 000 usahawan Bumiputera dalam tempoh 5 tahun akan datang.

JANGAN HARAP NAJIB HENDAK DEBAT

Kalau hendak bertanding di Penanti pun takut, tambahan pula hendak ajak berdebat. Tok Guru Nik Aziz tegas terus hendak berdebat, kerana ini salah satu penyelesaian yang selama ini terbuku dalam dada kedua-dua parti. Biarlah debat menjadi satu jawapannya. Jawapan Datuk Seri Najib dan pemimpin Umno yang sewaktu dengannya, dengan mengatakan bahawa debat tidak boleh selesai masalah. Sepatutnya Datuk Seri Najib kena beranilah debat isu yang dibangkitkan oleh Tok Guru Nik Aziz.

Memang pemimpin Umno payah hendak cari yang berperangai macam anak jantan. Dulu apabila timbul isu kafir mengkafir, Pas bersetuju untuk debat, tanpa syarat, atas apa tajuk sekalipun. Akhirnya diumumkan debat dibatalkan kerana lambang keris patah dan hilang sarungnya.

Memang Umno parti yang tidak ada dasar, dia takut hendak bersemuka dengan pemimpin Pas. Umno tidak ada hujah, kalau debat hendak dibuat malam hari, zohor dah Umno menyerah kalah.

Saya teringat sewaktu debat Pas dan Umno hendak diadakan pada tahun 1985 dahulu. Waktu itu saya baru tahun pertama di UKM. Umno telah panggil orang-orang agama dalam Umno termasuk pensyarah universiti yang pro Umno. Ada seorang pensyarah memaklumkan bahawa Umno memang tidak ada hujah untuk melawan dengan Pas. Kebetulan beliau salah seorang yang masuk dalam perbincangan untuk hendak membantu pendebat Umno.

Kita juga pernah melihat debat olok-olok yang pernah di rakamkan, bagaimana ulamak Umno berlakon sebagai ulamak Pas dalam debat olok-olok. Dalam debat tersebut ulamak Umno kalah. Itu baru ulamak Umno yang berlakon jadi ulama’ Pas, macama mana pula kalau Tok Guru Nik Aziz yang menjadi wakil Pas sudah tentu berbuih pula mulut Najib hendak berhujah.

Bukan kita tidak tahu memang Umno parti penakut dan pengecut. Sudah berapa lama debat siswa diharamkan dengan menjemput parti pembangkang, apabila mereka melihat wakil Umno/BN lari tidak bertangga.

MP DAP Ipoh Timur: Bahas RUU Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan 2009

Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang membahaskan Rang Undang-undang (RUU) Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan 2009 di Dewan Rakyat pada 25 Jun 2009.

Ucapan 1

Ucapan 2

GELARAN TUN UNTUK PENGKHIANAT UMNO

Kerajaan sedia menimbang cadangan untuk mengurniakan darjah kebesaran membawa gelaran 'Tun' kepada pengasas Umno, Datuk Onn Jaafar, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Dalam jawapan bertulis kepada Hamim Samuri (BN-Ledang) pada persidangan Dewan Rakyat semalam, Perdana Menteri berkata pengurniaan darjah kebesaran itu adalah berdasarkan sumbangan besar Onn ke arah menyatukan rakyat Malaysia (Persekutuan Tanah Melayu ketika itu) dan perjuangan mencapai kemerdekaan negara.

Selain jasanya mengasaskan Umno, Allahyarham Onn juga banyak sumbangan ke arah meningkatkan kedudukan sosio-ekonomi orang Melayu dengan menubuhkan Lembaga Pembangunan Industri Desa.

Allahyarham telah memainkan peranan yang penting dalam memulakan langkah untuk Malaya mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957.

Onn meninggal dunia pada 1962 pada usia 67 tahun.

Izinkan saya mengulas sedikit di sini bahawa pada hemat saya tidak perlu beri gelaran Tun kepada Datuk Onn Jaafar kerana di akhir perjuangannya beliau menentang UMNO. Jika kerajaan memberi gelaran Tun kepada beliau, ini bermakna UMNO mengiktiraf penentang UMNO. Beliau mati sebagai Presiden Parti Negara. Oleh itu tidak perlu beri gelaran Tun kepada pengkhianat UMNO.


http://memobelakang.blogspot.com/

Keputusan Majlis Raja-Raja Menangguhkan Pindaan Peraturan Tujar Agama Merupakan Satu Lagi TAMPARAN Buat Pentadbiran PM Ke-6!

Berikut merupakan berita terkini berhubung keputusan Majlis Raja-Raja yang telah menangguhkan satu usaha pindaan Perlembagaan berkaitan peraturan tukar agama yang heboh diperdebatkan sejak 22 April 2009 yang lepas. Bagi saya ianya suatu yang sangat wajar dan secara tidak langsung ia juga memanifestasikan 3 perkara utama terhadap pemimpin BN yang sedang menerajui pemerintahan negara iaitu :

1.
Kegagalan Menteri Kabinet BN memahami dan menghormati keluhuran perlembagaan negara yang meletakkan kuasa berhubungkait dengan hal ehwal agama Islam itu di tangan Raja-Raja Melayu dan Majlis Agama Islam Negeri-Negeri.
2.
Sikap dan tindakan SONGSANG pemimpin Islam khususnya di dalam UMNO yang bercakap mahu memperjuangkan "Izzah" Islam tetapi dalam banyak keadaan dan keputusan ianya membuktikan sebaliknya.
3.
Satu lagi tamparan ke atas pentadbiran Malaysia di bawah PM Ke-6.

Saya percaya keputusan ini akan menyerlahkan kewibawaan dan autonomi kuasa yang ada pada institusi Majlis Raja-Raja ini. Dan keputusan ini juga tentunya membahagiakan kita semua yang memperjuangkannya. Allahu Akbar!

Majlis Raja-Raja tangguh pindaan peraturan tukar agama (malaysiakini)
Jun 29, 09 6:18pm
Majlis Raja-Raja hari ini memutuskan supaya pandangan Majlis Agama Islam Negeri diperoleh terlebih dahulu berhubung cadangan pindaan undang-undang yang berkaitan penukaran agama dan pindaan kepada Undang-undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan).


Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, dalam satu kenyataan hari ini, menyatakan Majlis Raja-Raja membuat keputusan untuk menangguhkan cadangan pindaan itu pada satu mesyuarat khas hari ini.


Mesyuarat selama dua setengah jam di Istana Negara itu dipengerusikan oleh Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, lapor Bernama.Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, turut berangkat ke mesyuarat itu.


Menurut kenyataan itu, semua Raja hadir kecuali Sultan Pahang diwakili Pemangku Raja Tengku Abdullah; Sultan Kelantan diwakili Pemangku Raja Tengku Muhammad Faris Petra; Sultan Perak diwakili Pemangku Raja Perak, Raja Dr Nazrin Shah; dan Pemangku Raja Terengganu diwakili Yang Dipertua Majlis Penasihat Pemangku Raja Tengku Sri Panglima Raja Tengku Baderulzaman.


Pada 22 April lalu, Kabinet membuat keputusan bahawa anak-anak kekal menganut agama asal ibu bapa masing-masing semasa berkahwin, apabila ibu atau bapa mereka memeluk agama lain kemudian.Kabinet berpendapat penukaran agama tidak boleh dijadikan alasan untuk membubarkan sesuatu perkahwinan secara automatik atau untuk mendapatkan hak penjagaan terhadap anak-anak.


Jemaah menteri juga bersetuju mana-mana individu yang ingin menukar agama, perlu menyelesaikan semua masalah berkaitan tanggungjawabnya terlebih dulu, bagi mengelak pihak yang tidak bersalah, terutama kanak-kanak, menjadi mangsa.


Taklimat dibatalkanBerikutan keputusan Majlis Raja-Raja tersebut, satu majlis taklimat untuk ahli parlimen beragama Islam mengenai pindaan tersebut dibatalkan pada saat-saat akhir.Taklimat tersebut dijadual diberikan oleh Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail pada jam 6 petang hari ini.Mereka dijemput oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom yang menjaga halehwal agama Islam.


Tiada sebarang alasan rasmi diberikan berhubung pembatalan tersebut, tetapi menteri yang menjaga halehwal undang-undang, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, ia kerana ahli parlimen terbabit sibuk dengan jadual masing-masing.


Katanya, taklimat tersebut akan diadakan kemudian tetapi tidak mengulas lebih lanjut.Pada 16 Jun lalu, Nazri memberitahu Dewan Rakyat bahawa pindaan tersebut sedang diperincikan oleh Pejabat Peguam Negara sebelum dibentangkan di Parlimen.

http://aljundiathirah.blogspot.com/

MP PAS Kubang Kerian: Bahas RUU Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan 2009

KEMASKINI:
Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub membahaskan Rang Undang-undang (RUU) Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan 2009 di Dewan Rakyat pada 25 Jun 2009.

Ucapan 1

Ucapan 2

Ucapan 3

Ucapan 4

Kelantan Mahukan Golongan OKU Berdikari

Kerajaan Negeri Kelantan mahu memastkan agar golongan Orang Kurang Upaya (OKU) di negeri ini dapat berdikari dan tidak mengharapkan bantuan dari Kerajaan Negeri sepenuhnya.
Dato' Husam berkata demikian pada persidangan Dewan Undangan Negeri Kelantan apabila ditanya oleh ADUN Tanjung Mas (YB Puan Rohani Bt Ibrahim). Bagi pesakit kronik mungkin tidak dapat berdikari kerana masalah penyakit yang di hidapi mereka mungkin teruk dan tidak dapat bergerak.Bagi golongan armalah ( ibu tunggal ), OKU Jabatan Kebajikan Masyarakat juga mempunyai peruntukan khas bagi golongan ini.

JKM juga turut membuat kursus bagi golongan - golongan ini. Bagi golongan OKU, Kerajaan Negeri mempunyai dana yang akan diberikan kepada golongan ini.

Selain itu,Kerajaan Kelantan akan menggunakan saluran politik dan diplomasi untuk mendapatkan bayaran royalti minyak berjumlah RM1 bilion daripada kerajaan pusat.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Dato' Husam Musa berkata, kerajaan negeri juga mendapatkan pandangan dari beberapa firma guaman mengenai aspek teknikal, namun langkah itu masih di peringkat strategi.

Beliau berkata pihaknya yakin isu tuntutan royalti minyak dapat diselesaikan melalui saluran politik dan diplomasi.

"Saya yakin Perdana Menteri (Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak) akan pertimbangkan surat yang diberikan oleh Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat," katanya menjawab soalan ADUN
Pengkalan Kubor (PAS), Datuk Noor Zahidi Omar di sidang DUN Kelantan hari ini.

Husam berkata, beliau yakin kerajaan pusat akan mempertimbangkan pemberian royalti itu kerana Terengganu, yang pelantar minyaknya terletak 220 kilometer di perairan negeri itu menerima bayaran royalti minyak.

Katanya, pelantar minyak di Kelantan terletak 170 kilometer dari perairan Kelantan, maka jarak lebih dekat itu mewajarkan kerajaan pusat membuat bayaran royalti minyak kepada Kelantan.

Beliau berkata nama pelantar minyak berkenaan juga menggunakan nama bahasa Melayu, iaitu antaranya pelantar bunga raya, pelantar cakerawala dan pelantar bintang.

Katanya kesemua nama pelantar di dalam bahasa Melayu membuktikan
ia milik syarikat Malaysia, sekaligus Kelantan juga berhak membuat tuntutan royalti minyak.

Beliau berkata, kerajaan negeri hanya meminta antara RM850 juta dan RM1bilion dari kerajaan pusat mengikut Akta Petroleum 1974, yang membolehkan negeri menerima royalti minyak sebanyak lima peratus daripada hasil perolehan petroleum.

Beliau berharap tiada diskriminasi dilakukan terhadap Kelantan dalam bayaran royalti itu seperti yang pernah berlaku kepada Terengganu semasa PAS memerintah pada 1999 hingga 2004 iaitu peruntukan itu ditukarkan kepada wang ehsan.

KENAPA HARUN AJAK HARUSSANI MUZAKARAH?

dipetik dari tranungdaily.blogspot.com

KENAPA HARUN AJAK HARUSSANI MUZAKARAH?
Memang Pemimpin Gerakan Islam sangat sinonim dengan kerja dakwah. Sinar Harian hari ini melaporkan bahawa Ustaz Harun Taib, Pesuruhjaya Pas Terengganu ajak Harussani bermuzakarah isu kenegaraan. Elok sangat lah tu. Mursyidul Am ajak Perdana Menteri debat, Ketua Dewan Ulama’ pula ajak Mufti muzakarah. Yang jadi peliknya, kenapa diajak mufti? Kan kalau ajak Perdana Menteri juga kan bagus. Bagus pada hasratnya sahaja. Apabila penyokong Pakatan Rakyat, sudah tentu jadi ‘havoc’ 1Malaysia semula. Baru aja nak lupa isu Kerajaan Perpaduan, timbul pula muzakarah baru, sudah barang tentulah jadi kecoh kembali dunia politik kepartian tanahair.

Yang sebenarnya, bacaan penulis terhadap ajakan itu nak memberitahu kepada kita bahawa Harusssani Zakaria tak usah campur lah politik kalau sekadar nak beri untung Umno BN. Esok kita akan disoal olejh Allah s.w.t. Dalam temubual wartawan akhbar utama tanahair baru2 ni, Harussani mengaku beliau tak pandai politik. Kalau pandai, dah lama dia masuk. Jadi beliau mempertahankan tindakannya menyentuh isu perpaduan dan beberapa isu lain bertujuan membetulkan apa yang salah. Penulis mahu bertanya , dari kacamata manakah Harussani lihat betul dan salah itu? bukankah Qur’an dan Sunnah nabi s.a.w. yang menentukan apa yang betul dan apa yang salah? Beliau menekankan betapa ruginya Melayu dan Islam apabila bangsa Melayu berbalah sesama sendiri dalam hal politik. Inilah jadinya kalau seorang mufti tidak pandai menterjemahkan kisah sirah nabi dalam konteks hari ini. Bukankah Nabi s.a.w. ditentang hebat oleh kaumnya sendiri? Bukan setakat bangsa sahaja, bahkan suku Quraiysh yang mulia di tanah Mekah, dan menjadi darah dagingnya sendiri.

Penulis teringat waktu belajar dulu, ada satu subjek yang mengkaji idea pembaharuan dan gerakan Islam di seluruh dunia. Di Turki, seorang tokoh pembaharuan yang sangat berpengaruh di kalangan masyarakat iaitu Badiuzzaman Said Nursi. Beliau dikenali dengan seorang yang dididik dengan jalan sufi. Tetapi kelemahannya ialah tidak pandai sepak terajang politik Turki. Jadi, tak kurang cendekiawan Islam yang memanggilnya “Badiuzzaman yang naif.” Naif di sini nak merujuk kepada orang yang tidak pandai selok belok politik semasa. Jadi, penulis rasa Harussani pun lebih kurang Badiuzzaman juga dari sudut pandangan politiknya. Mereka berdua ada niat untuk menyelamatkan anak bangsa dari lembah kehancuran tetapi dari sudut pandangan yang salah. Harussani terlalu husnuzzon (bersangka baik) terhadap Umno BN yang sudah berapa kali menipu, memperdaya, membohongi, memungkiri, mengasari pembangkang dan rakyat!!! Inilah kelemahannya.

Sepatutnya Harussani mendampingi ulama’-ulama’ Pas untuk memahami sepak terajang politik. Mendengar sirah Nabi dan pengajarannya dari ulama’ haraki. Juga dengar cerita pembohongan-pembohongan, pengkhianatan-pengkhianatan Umno BN terhadap agama bagi membuka mata dan minda mufti tersebut. Penulis nak cadang agar Ustaz Harun Taib jemput Harussani ‘join’ usrah Ustaz untuk beri kefahaman yang betul tentang perjuangan Islam. Atau kalau ada yang salah dengan perjuangan Pas, maka dipersilakan Harussani menegurnya dari dalam kerana itu lebih memberi impak maksima!!!

Sekian.

MP PAS Titiwangsa: Sesi soalan jawab lisan

Sesi Pertanyaan Jawab LIsan 29 Jun 2009

Soalan tambahan kepada soalan asal No. 5. Datuk Hajjah Norah binti Abd Rahman [ Tanjong Manis ] minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan ;-
(a) bilakah Kementerian akan membenarkan penggunaan kereta automatik bagi ujian memandu kereta sepertimana yang dilaksanakan oleh kebanyakan negara membangun; dan
(b) jika tidak, apakah sebab-sebabnya.

Miskin Kelantan lebih mulia

Oleh: unoes

"

Majoriti miskin Kelantan lebih mulia dari majoriti Islam di Putra Jaya

Majoriti Mukmin dikalangan petani, penoreh getah, nelayan, para peraih miskin khasnya di negeri Kelantan, bahkan di seluruh Malaysia secara amnya adalah lebih mulia dari majoriti keturunan Islam di Putra Jaya menurut penyelidikan rambang berpandukan Islam As Sunnah.


Dengan tinggal dikediaman rumah/pondok usang yang kekurangan segala, berbanding gulugan pertengahan - sederhana, apatah lagi yang berkedudukan dikalangan kakitangan kerajaan, ahli perniagaan mahupun koperat khasnya di Putra Jaya dan di pantai Barat Semenanjung bukanlah andaian bahkan realiti.

Ambil contoh rutin harian mereka:

Mukmin miskin di Kelantan: Sejak awal selepas solah subuh; dengan sarapan ala-kadar air kopi 0 dan sedikit juadah tradisional, kebanyakan mereka memulakan hari-hari tugasan seperti biasanya, dapat pakai motorsikal 'cub-cai' dah kira baik, selebihnya harus berbasikal atau berjalan kaki atau menumpang rakan untuk memulakan tugas di perkebunan-sawah ( bukan ladang kerana ia sekadar tanah sekangkang kera atau satu dua ekar atau relong ) bagi petani dan pesawah. Manakala nelayan pula berkolek-bersampan bagi yang buat kerja sendiri atau dalam bot besar milik tuanpunya ( tauke ) bagi nelayan 'kuli'. Bagi lain-lain kegiatan seperti yang berada di pasar-pasar sebagai peniaga/peraih kecil dan lain-lain, mereka istiqamah dengan kerja mereka dengan sabar 'yang benar'. Tidak bergaya walau sekadar kereta Kancil untuk pergi kerja atau bersantai, jika pun ada yang berkereta burok atau kereta kecil adalah hasil pembelian tunai hasil penjimatan yang berdikit-dikit.

Sehingga pulang petangnya; mereka kembali kepada keluarga dalam rumah yang serba kekurangan, tanpa ASTRO atau 'video-game' untuk anak-anak mereka bermain, dan jauh sekali untuk ronda-ronda petang hari untok 'jalan-jalan cari makan', demikian juga bila hujung minggu sebagaimana kebiasaan orang Putra Jaya.

Bagi anak-anak mereka harus minat, berpengetahuan dan mampu menggunakan komputer atau mengunakan kemudahan IT, sebaliknya bukan sahaja sukar bahkan tidak atau kurang mampu memiliki komputer peribadi/keluarga, apatah lagi menyewa talian 'net'.

BERBANDING,

Dengan mereka yang di Putra Jaya yang hampir dikatakan tinggal di rumah sempurna dengan peralatan, perabut dan kemudahan hiburan ASTRO, 'video game', peralatan canggih senaman badan statik, atau mereka keluar santai di mana-mana pusat permainan berbayar, pusat penjagaan-terapi kesihatan berbayar, pusat hiburan berbayar, makan di restoren kegemaran masing-masing dan apa sahaja kegiatan sehingga menjelang dinihari, semua harus jadi sesuai dengan keyakinan mereka 'ada wang semua jadi'.

Dengan keadaan perbandingan sedemikian itu, ramai pemimpin atau negarawan anak bangsa sendiri telah menzahirkan telahan; kalangan mereka yang miskin ini sebagai tidak sempurna kehidupan lagi ketinggalan zaman, tidak ada pendidikan, tidak berkemajuan dan tidak menyahut cabaran zaman kerana mereka kekal dalam kehidupan tradisi kemiskinan yang tidak menyahut seruan menjadi rakyat 'modern' dengan memilih penguasa dikalangan mereka yang dia anggap berwawasan sebgaimana masyarakat Putra Jaya.

Pada andaian pemimpin sperti ini, kehidupan mereka akan berubah dan hampir sebanding dengan kehidupan 'modern' yang maju seperti di Putra Jaya dan yang seumpama mereka.

BENARKAH INI KEMAJUAN YANG BENAR SEBAGAI MUSLIM MUKMIN ?

'Rakyat yang dianggap miskin' di Kelantan itu, TIDAK memiliki kemudahan rumah, kenderaan dan keperluan hiburan dsb, antara lain adalah disebabkan mereka TIDAK sedia untuk BERHUTANG sekadar memenuhi kemahuan nafsu mereka yang TIDAK menjadi keperluan serta bersesuaian dengan IMAN ISLAM yang benar, mereka berbelanja mengikut kadar kemampuan yang mereka telah usahakan sendiri dan redha ke atas yang Allah SWT kurniakan rezki untuk di makan dan di pakai buat diri dan tanggungan mereka.

Berbanding dengan mereka yang di Putra Jaya, sebenarnya bukan mereka berkemampuan secara total memiliki kediaman, kenderaan, perabut dan kelengkapan rumah yang gah, makan-makan dan berhibur-berantai memenuhi kamahuan nafsu mereka. Sebenarnya ; mereka MEMAKSA diri mereka memenuhi keinginan lebih dengan jalan BERHUTANG, bahkan mereka hampir berhutang kepada semua keselesaan mereka disebabkan asas pendapatan mereka memang TIDAK MENCUKUPI untuk membeli secara tunai berdasarkan purata pendapatan yang setimpal menurut kerja yang sah,

atau

mereka memang telah terdidik oleh syaitan jin dan syaitan manusia membeli setiap keselesaan dengan berhutang sekalipun dengan 'interest', walaupun mereka memang mempunyai nilai wang dalam simpanan melebihi harga barang yang hendak dibeli. Sebaliknya mereka menganggap 'bodoh' jika membeli secara tunai apabila ada kemudahan berhutang, apa lagi memang hakikatnya tidak mampu melainkan mengada-ngada.

misalnya:

(i)

dalam simpanan mereka ada wang RM100K, mereka TIDAK sedia untuk membeli rumah berharga RM50K tunai, kerana mereka dimudahkan dengan membeli rumah bernilai RM250K atas sebab; harus kelayakan pendapatannya dibenar berhutang dengan nilai berkenaan, maka berhutanglah !!! RM100K selamat dalam simpanan dan 'interest' bertambah setiap tahun @ bulan.

(ii)

dalam simpanan mereka ada wang RM100K, mereka TIDAK sedia untuk membeli kereta kancil @ kereta yang terpakai bernilai antara RM10 atau 20K tunai, sebaliknya dengan status yang gah, mereka rasa lebih pandai dan mudah atau menguntungkan ( andaianya ) dengan membeli kereta baru berharga RM 60 atau 70K dengan cara berhutang, yang mana hanya perlu mengadakan 'deposit' 10% atau tanpa deposit, dengan membayar ansuran bulan-bulan tanpa peduli berapa akhirnya jumlah yang perlu dibayar, itulah amalan yang ia sukai sekalipun termasuk mengamalkan 'riba yang haram'.

(iii)

dalam simpanan mereka ada wang RM100K, mereka tidak akan mengeluarkan untuk modal perniagaan sama ada membeli kedai atau menjalankan 'kontrak', kerana semua dokumen kontrak dapat dijadikan 'jaminan kepada bank', lalu mendapatkan pinjaman untuk memiliki kedai atau buat kerja kontrak yang akan dibayar dari hasil bayaran setelah kerja kontrak selesai. Bagi pembelian kedai pula, hasil dari perniagaannya yang akan membayar hutang tanpa kira berapa jumlah akhirnya yang dibayar berbanding nilai pinjaman asal, itu semua tidak hairan sekalipun termasuk makan hasil dari urusan yang syubhat dan haram, asalkan dipanggil tauke atau usahawan, semua hutang dibayar hasil kuli yang bekerja, cukup tempuh kedai menjadi miliknya hasil perjanjian setuju memberi makan riba yang haram.

Bidang kontraktor: Apabila projek bertambah besar, nilai kontrak bertambah tinggi, dengan kepakaran dan ilmu ajaran anti Islam dalam menyusun cara mendapatkan nilai untung mudah, dan urusan-urusan yang tidak telus, misalnya nilai kerja yang perlu hanya sekadar 100 juta termasuk upah/untung, namun kontrak yang ada kerjasama tadi telah diwartakan kepada 200 atau 300 juta. Berlipatgandalah untungnya, bahkan sebelum kerja dimulakan, bank sudah beri 'lesen @ kebenaran' gunapakai wang juta-juta untuk pengurusan dsb. Semua itu mudah asalkan sanggup sedia bayar 'intererest', maka bank akan lulus dan beri. Ini tetap diwar-warkan sebagai 'usahawan @ koperat' yang hebat dan maju menjadi kebanggaan sekutu mereka.

PERBANDINGAN.

Masyarakat miskin yang disebutkan tadi memang serbaserbi dilhat kurang, namun rata-rata mereka redha dengan keadaan demikian serta mensyukuri nekmatNya dan terus istiqamah melaksanakan amanah menjadi Mukmin dengan menunaikan segala amalan agama yang di Fardhukan ke atasnya sebagai Muslim. Mereka tidak mengeluh untuk minta dijadikan sebgaimana kalangan seperti orang-orang di Putra Jaya tanpa jalan yang Allah SWT redhai. Buktinya: mereka istiqamah mengekalkan pemerintahan negerinya yang lebih menyintai Islam yang Haq itu di tinggikan, walaupun menghadapi berbagai janji oleh mereka tentang keindahan hidup akan diberikan oleh penguasa baru yang bersamaan akhlak orang di Putra Jaya, bahkan mereka di takut-takutkan dengan pandangan hina berada dalam kemiskinan. Namun mereka mengekalkan pasrah dan redha atas nekmat Allah SWT se adanya dan kekal dengan menyatukan diri dalam jamaah yang mmerintah ke arah membangun hanay dalam Islam yang benar.

Harus; mereka atau orang miskin ini insaf dan sedar atas kefahaman agama Islam As Sunnah yang mereka miliki berpandukan ajaran As Sunnah dari Kitabullah yang disampaikan oleh guru-guru mereka di masjid-masjid atau madrasah-madrasah usang yang bertaburan dinegeri itu. Bahawa mereka sedar sebahagian besar amalan orang-orang di Putra Jaya itu adalah:

"kelihatan indah dan berjaya lagi mengasyikan, sedangkan amalan mereka adalah menyerupai gulungan orang-orang yang menyintai memberi makan atau makan sendiri riba yang di haramkan Allah SWT, dimana kedua-keduanya sama sahaja menjadi musuh Allah dan RasulNya SAW lagi diperangiNya" ( Na'uzubillahiminzalik ).

Amalan sebahgian besar orang-orang Putra Jaya yang sedemikian itu benar-benar ia selaras dengan Hadith yang syahih yang bermaksud : Rasulullah SAW melaknat pemakan riba, orang yang memberi makan riba, juru tulis dan dua saksi, dan Rasulullah SAW bersabda : "Mereka semuanya sama (dalam dosa sekalipun mereka berbeza tentang kadar banyaknya)" ( Riwayat Muslim)

Keadaan sedemikian itu adalah mengambil pengajaran dari maksud Firman Allah SWT:

Orang-orang yang memakan (mengambil) riba itu tidak dapat berdiri betul melainkan seperti berdirinya orang yang dirasuk Syaitan dengan terhuyung-hayang kerana sentuhan (Syaitan) itu. Yang demikian ialah disebabkan mereka mengatakan: Bahawa sesungguhnya berniaga itu sama sahaja seperti riba. Padahal Allah telah menghalalkan berjual beli (berniaga) dan mengharamkan riba. Oleh itu sesiapa yang telah sampai kepadanya peringatan (larangan) dari Tuhannya lalu dia berhenti (dari mengambil riba), maka apa yang telah diambilnya dahulu (sebelum pengharaman itu) adalah menjadi haknya dan perkaranya terserahlah kepada Allah dan sesiapa yang mengulangi lagi (perbuatan mengambil riba itu) maka mereka itulah ahli Neraka, mereka kekal di dalamnya. ( 2 Al- Baqarah 275 )

Allah susutkan (kebaikan harta yang dijalankan dengan mengambil) riba dan Dia pula mengembangkan (berkat harta yang dikeluarkan) sedekah-sedekah dan zakatnya. Dan Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang kekal terus dalam kekufuran dan selalu melakukan dosa. ( 2 Al- Baqarah 276 )

Wahai orang-orang yang beriman! Bertakwalah kamu kepada Allah dan tinggalkanlah (jangan menuntut lagi) saki baki riba (yang masih ada pada orang yang berhutang) itu, jika benar kamu orang-orang yang beriman. ( 2 Al- Baqarah 278 )

Oleh itu, kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu), maka ketahuilah kamu: Akan adanya peperangan dari Allah dan RasulNya, (akibatnya kamu tidak menemui selamat) dan jika kamu bertaubat, maka hak kamu (yang sebenarnya) ialah pokok asal harta kamu. (Dengan yang demikian) kamu tidak berlaku zalim kepada sesiapa dan kamu juga tidak dizalimi oleh sesiapa. ( 2 Al- Baqarah 279 )

Dan juga (disebabkan) mereka mengambil riba padahal mereka telah dilarang melakukannya, dan (disebabkan) mereka memakan harta orang dengan jalan yang salah (tipu, judi dan sebagainya) dan (ingatlah) Kami telah menyediakan bagi orang-orang yang kafir di antara mereka, azab seksa yang tidak terperi sakitnya. ( 4 An-Nisaa' 161 )

NOTA:

Bukan sahaja dikalangan keturunan Islam di Putra Jaya, bahkan dewasa ini usaha menggalakan umat Islam di jangkiti VIRUS SYAITAN GILA melalui riba yang haram dapat kita lihat melalui contoh-contoh:
Menjalankan aturan riba yang haram 4% dikenakan terhadap peminjam dikalangan kakitangan kerajaan (majikannya) yang meminjam untuk membina rumah, kenderan atau perkara yang semaksud dengannya.

dan

Menjalankan amalan riba yang haram dalam urusan pinjam-meminjam, pelaburan perniagaan dan sebagainya melalui perbankan hatta atas nama Muamalat atau Perbankan Islam yang diluluskan oleh Perbendaharaan Negara dan lebih dahsyat lagi apabila Bank-bank Konvensional milik 'anti Islam' yang terang-terangan ada mengamal riba yang haram telah pula diberikan " HALAL HUB " Perbankan Islam yang menjadikan ianya sama seperti 'meja jual daging babi-daging ayam' di berikan taraf HALAL .

Kedua-duanya (bahkan ada banyak kes lagi ) adalah contoh jelas PELAKSANAAN DASAR KEWANGAN yang dijalankan adalah terang-terang bertentangan dengan Al Quran dan Sunnah SAW tetapi mereka ( keturunan Islam ) yang menguasai pemerintahan dan mengamalkannya merasa bangga jadi kaya kerana amalan burok itu, lantas pula menghina umat Islam yang taqwa lalu dihina kerana miskin, sedangkan mereka yang miskin itu sebenarnya lebih takut kepada adzab Allah SWT semata-mata jika mengikuti amalan syaityan jin dan syaitan manusia.

MAKA;

yang demikian itu, adalah jelas betapa rakyat Muslim Mukmin di Kelantan yang sering di anggap miskin lagi di anggap hina oleh sebahagian besar orang-orang di Putra Jaya sebenarnya JAUH LEBIH MENGATASI KEMULIAAN di sisi ALLAH SWT DAN RASULNYA SAW dengan sebab-sebab amalan As Sunnah yang mereka istiqamahkan berbanding dari kalangan keturunan Islam di Putra Jaya, sekalipun mereka ada yang di anggap 'ilmuan Islam' oleh yang sukakan mereka, dan juga di sukai lagi di akui oleh pemerintah sekutu zionis dan semaksud dengannya, kerana mereka adalah secara langsung sebagai ejen yang suka mempersenda dan menggelarkan kejumudan umat Islam kerana miskin dan menyangka Islam akan di sanjung hanya bila ada kekayaan.

Akhirnya: TIDAK MUNGKIN SAMA SEKALI; kemuliaan dan martabat Islam jadi hebat dengan amalan pengamal orang-orang yang menjadi musuh lagi di istiharkan perang oleh Allah SWT. Kemanakah hendak bersembunyi dari serangan kemurkaan Allah SWT, kecuali mereka insaf dan bertaubat dengan sesungguhnya, jika tidak !!! kekallah mereka sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud:

"Oleh itu, kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu), maka ketahuilah kamu: Akan adanya peperangan dari Allah dan RasulNya, (akibatnya kamu tidak menemui selamat) dan jika kamu bertaubat, maka hak kamu (yang sebenarnya) ialah pokok asal harta kamu. (Dengan yang demikian) kamu tidak berlaku zalim kepada sesiapa dan kamu juga tidak dizalimi oleh sesiapa. ( 2 Al- Baqarah 279 )"

 

Allahu a'lam.

ASTAGHFIRULLAH AL ADZIM.

sebarkan majlis solat hajat malam ni!


MAJLIS PELANCARAN SOLAT HAJAT

PRK N.41 MANEK URAI


30 JUN 2009

Solat Isya' Berjemaah

Masjid Peria

Iman : Tuan Guru Hj Husin Ibrahim


Anjuran : Jentera Pilihan Raya UlamaSEMUA DIJEMPUT HADIR

Debat: Surat tawaran belum dihantar, namun PM sudah tolak


Belum pun surat rasmi tawaran debat dihantar kepada Dato� Seri Najib Razak, namun perdana menteri dari awal lagi menolak pelawaan tersebut.
Iklan
Sedangkan surat pelawaan debat oleh Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz akan dihantar Khamis ini.

Bagaimanapun semalam Najib menolak pelawaan debat terbuka dengan Mursyidul Am PAS, sebaliknya mencadangkan diadakan musyawarah bagi menyelesaikan kekalutan politik di antara PAS dan Umno.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, surat berkenaan tidak akan menyebut tempoh atau waktu yang sesuai untuk diadakan debat, sebaliknya ia terbuka dan boleh diadakan bila-bila masa sahaja.

Menurutnya debat yang dicadangkan bukan berniat untuk tujuan politik, sebaliknya ingin mengetahui sebab sebenar kenapa Umno menolak Islam.

"Nak mengangkat diri (Umno) sebagai pejuang Islam macam mana perjuangan parti itu tak ikut Islam. Dan pada masa yang sama menentang PAS yang bersungguh-sungguh mendaulatkan Islam," katanya di sini, petang semalam.

Menurutnya timbul idea debat kerana Pemuda Umno membuat laporan polis berhubung kenyataannya sebelum ini yang menganggap Umno membawa ajaran sesat kerana memisahkan agama dan politik.

"Umno sepatutnya tak perlu buat report polis. Ada masalah sikit terus report kepada emak dan bapak. Itu tak betul.

"Kalau kita bertengkar sikit-sikit nak panggil emak, ayah, nampak sangat kita lemah. Bila betul biarlah kita berlawan secara berdepan, tak payah buat report polis, kita berdebat," ujarnya.

Ketika ditanya masalah perpaduan di kalangan Melayu yang kini dikatakan semakin retak, beliau berkata, Islam mengajar perpaduan melalui agama.

"Kalau ingin perpaduan atas dasar bangsa itu bukan cara Rasulullah saw, bahkan Rasulullah saw melawan bapa mentua dan bapa saudara sendiri kerana memperjuangkan Islam.

"Kalau kira nak bersatu gengstar pun nak bersatu, ah long pun nak bersatu, semuanya nak bersatu, tetapi atas dasar apa," katanya.

Ketika ditanya penolakan debat oleh dua bekas perdana menteri iaitu Tun Mahathir Mohamed dan Tun Abdullah Ahmad Badawi beliau berkata, perbincangan telah berlangsung sejak sekian lama antaranya perbahasan di parlimen.

Malah katanya perbincangan, nasihat, ceramah dan usrah sudah lama dilakukan, dan sekarang ada baiknya debat pula digunakan bagi menyelesaikan masalah umat Islam.

Sementara itu dalam perkembangan lain katanya, PAS tidak pernah mengubah manifesto pilihan rayanya iaitu mendaulatkan Islam sejak dahulu sehingga sekarang.

Beliau berkata walaupun pihak lawan memperkenalkan pelbagai manifesto, namun PAS tetap dengan dasarnya, iaitu mendaulatkan agama Islam dalam kehidupan. -

Apa nak jadi dengan Harussani?

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA

Saya terGo to fullsize imagecari-cari kalau-kalau Mufti Perak, Dato’ Harussani Zakaria sewaktu memegang jawatan dalam kerajaan, atas sifatnya sebagai ulamak, pernah mengkritik kerajaan BN atau mana-mana tokoh politik dari parti komponen BN atas apa-apa isu yang bersangkut paut dengan Islam.

Sewaktu BN dengan rakus melakukan pembunuhan beramai-ramai terhadap umat Islam Memali pada tahun 1985 kita tidak mendengar barang sepatahpun kata-kata kecaman dari Harussani terhadap tindakan zalim golongan yang berhati binatang itu.


Apabila kerajaan PAS Kelantan dan Terengganu meluluskan kanun jenayah syariah yang di dalamnya terkandung hukum hudud, PAS telah diserang di segenap penjuru oleh pemimpin-pemimpin BN, termasuk pemimpin Umno. Bukan setakat PAS dibelasah, tetapi Islam diperlekehkan. Apa yang Dr. Mahathir tidak kata mengenai hukum hudud di perhimpunan agung Umno. Perwakilan Umno bertepuk mengejek setiap kali hudud dipersenda. Apa yang Harussani buat masa itu?

Bekas Mufti Selangor, Dato’ Ishak Baharom antara ulamak yang berani bersama dengan kebenaran, menyatakan bantahan terhadap golongan penentang hukum Allah sehingga dia dipecat. Mengapa Mufti Perak tidak bersama Mufti Selangor masa itu?

Sewaktu Anwar Ibrahim dipecat dan dihadapkan dengan konspirasi tuduhan liwat dan zina sehingga menimbulkan kegawatan politik dan ‘perpecahan besar’ (mengikut persepsi Umno yang Harussani mungkin berkongsi tafsiran mengenainya) Harussani hanya membisu. Mengapa dia tidak lantang menyatakan tentangan terhadap perbuatan khazaf yang dilakukan oleh penguasa? Anwar dibelasah dalam penjara hingga hampir maut, mengapa Harussani tidak mengeluarkan ayat-ayat Quran mahupun Hadis kepada pemerintah bahawa haram melakukan kezaliman?

Apabila kerajaan BN menarik balik bantuan kepada sekolah agama rakyat di seluruh negara sambil menuduh institusi pengajian tersebut hanya melahirkan golongan pelampau yang menyelewengkan ajaran Islam, mengapa Harussani tidak berkata apa-apa?Tetapi sejak dahulu dan kini, Harussani cukup berselera untuk menyindir mahupun mengkritik PAS. Bekas Presiden PAS, Almarhum Dato’ Fadzil Noor pernah tersinggung dengan sindiran Harussani yang menasihatkan umat Islam (jelas ditujukan kepada ahli-ahli PAS) suapaya menanggalkan pakaian politik dan menyangkutnya di pagar masjid. Dato’ Fadzil menjelaskan bahawa Islam adalah agama yang syumul, tidak salah membawa politik ke dalam masjid.

Apabila BN hilang kuasa di Perak, Harussani dikatakan orang yang dipergunakan oleh Umno Perak untuk memujuk PAS membentuk kerajaan perpaduan Melayu/Islam. Ditakdirkan Umno berkuasa semula di Perak melalui penculikan dan rasuah, Harussani dikatakan antara orang yang cukup gembira kerana kerajaan dominasi Melayu/Islam kembali berkuasa. Sejak itu dia lebih selesa untuk mengeluarkan kenyataan demi kenyataan membidas PAS yang kadang-kadang dilihat lebih Umno dari Umno.

Terbaru beliau kononnya kecewa dengan sesetengah parti poltik yang didakwa parti Islam tetapi sanggup berkelahi dan memutuskan tali persaudaraan sesama Islam demi menegakkan ideologi politik.

Katanya, parti yang mendakwa Islam ini (sebut sajalah PAS) bertindak tidak seperti mana DAP yang tidak bergaduh sesama parti Cina lain malah sanggup pula bersatu demi kejayaan kaum sendiri.

Ucapannya yang senada dengan pejuang asobiyah kaumiyah Melayu itu dijadikan tajuk utama sebuah akhbar talibarut BN.

Kerajaan Perpaduan adalah jenama baru yang disensasikan oleh media-media propaganda BN dalam usaha memecahkan perpaduan Pakatan Rakyat sebagai gabungan yang dilihat hampir pasti menumbangkan BN dalam pilihanraya umum ke 13 nanti. Ia juga dijadikan ‘bahan bukti’ di kalangan orang Melayu bahawa kononnya PAS lebih menerima bukan Melayu dari menjalin perpaduan sesama Melayu/Islam.

Agak sukar untuk memahamkan Harussani dan ulamak-ulamak makan gaji semacamnya bahawa isu perpaduan Melayu akan muncul setiap kali Umno ditolak oleh pengundi. PAS pernah mengusulkan muzakarah dengan Umno sewaktu parti rasuah itu kuat. Dr. Mahathir yang jadi Presiden Umno ketika itu dengan angkuh berkata, “Sejak bila pula PAS tahu erti muzakarah?” Tetapi muzakarah isu muncul selepas pilihanraya umum 1999 apabila Umno kehilangan banyak kerusi. Semua masih ingat bahawa usaha muzakarah itu hingga ke peringkat pertemuan antara Setiausaha Agung PAS dan Umno. Gagal juga akhirnya apabila beberapa permintaan PAS sebelum muzakarah diadakan gagal ditunaikan Umno. Apabila diusulkan semula muzakarah Umno-PAS selepas pilihanraya umum 2004, hanya dua patah perkataan yang diucapkan Pak Lah, “Tak perlu!”. Tak semua Melayu mudah lupa catatan sejarah itu.

Harussani dilaporkan berkata, “Saya amat berharap mereka yang mencetuskan idea kerajaan perpaduan tetapi kembali menidakkannya, kembali mematangkan fikiran dan perasaan tanggungjawab kepada Allah untuk menyatupadukan umat Melayu dan Islam.”

Ruangan ini terlalu terhad untuk memahamkan Harussani bahawa Umno adalah sebuah parti yang telah banyak mengkhianati Melayu dan Islam. Bersekongkol memanjangkan hayat Umno bererti meneruskan kezaliman, rasuah yang berakar umbi, salah guna kuasa demi kroni, penyalahgunaan wang dan khazanah kekayaan negara, lambakan budaya maksiat dan penyuburan hedonisme serta penolakan terhadap hukum Allah dan syariatnya. Aulawiyatnya ialah mengalahkan Umno di Pusat. Biar runtuh ibu kemungkaran itu.Lepas itu, baru kita boleh berkira-kira untuk berbincang isu perpaduan. Itu pun kalau masih ada benih Umno.

Kepung Karpal: 4 Ketua Pemuda Umno didenda RM1,000

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Pilihan Dewan Rakyat mengenakan denda RM1,000 ke atas empat pemimpin Pemuda Umno Selangor yang telah mengepung Pengerusi DAP Karpal Singh di Parlimen Februari lalu.

Mereka ialah Ketua Pemuda Umno Petaling Jaya Selatan, Latt Sharizan Abdullah; Ketua Pemuda Gombak, Megat Zulkarnain Omar Din; Ketua Pemuda Umno Shah Alam, Azahari Datuk Shaari dan Ketua Pemuda Umno Serdang, Ungku Md. Salleh Ungku Abd. Jamal.

Mereka didenda mengikut peruntukan Seksyen 9(e) Akta Majlis Parlimen (Keistimewaan dan Kuasa) 1952.

Dalam pada itu lapan anggota Dewan Rakyat termasuk tiga daripadanya ahli Jawatankuasa Pilihan Dewan Rakyat dikenakan 'hukuman' pencelaan yang enggan bekerjasama dan menyertai jawatankuasa itu.

Selain Karpal sendiri, mereka yang merupakan saksi ialah Fong Po Kuan (Batu Gajah), Lim Lip Eng (Segambut), N. Gobalakrishnan (Padang Serai), Fong Kui Lun (Bukit Bintang).

Ahli jawatankuasa yang tidak bekerjasama pula ialah Lim Kit Siang, Datuk Kamarudin Jaffar dan R. Sivarasa.

Penarik Beca dan Blogger Anti Kerajaan Perpaduan Akan Di Tangkap?

Blogger Penarik Beca atau Bakaq Haq hari ini menerima panggilan telefon dari Bukit Aman memintanya hadir ke Ibupejabat Polis tersebut. Tiada alasan yang diberikan tetapi beliau diminta hadir bersama,

* Isterinya
* Seorang anaknya
* Nombor Telefon Tuan Rumahnya
* Bil Streamyxnya

Setahun yang lalu blogger tersebut yang juga pengkritik hebat Timbalan Presiden PAS dan gagasan Muzakarah dan Kerajaan Perpaduan pernah ditangkap dan direman selama 4 hari oleh Pasukan Siasatan Jenayah Perdagangan Bukit Aman bagi membantu siasatan atas kes mengubah logo PDRM.

Bagaimanapun beliau kemudian dibebaskan dan tiada tindakan susulan kepada beliau mahupun blogger lain yang menyiarkan logo tersebut.

Waktu itu, blogger Bakaq Haq hebat mengkritik segelintir pihak didalam PAS yang bertemu secara sulit dengan Perdana Menteri ketika itu. Bakaq juga adalah blogger pertama yang mendedahkan isu pertemuan dalam gelap di Jalan Bellamy.

Selang sebulan selepas itu, saya pula ditangkap atas tuduhan menghasut rakyat Malaysia menerbalikkan bendera Malaysia. Kebetulan, artikel terakhir saya sebelum ditangkap ialah berhubung kenyataan Tuan Guru Nik Aziz yang tidak dibenar siarannya di Harakah oleh Mustapha Ali.

Selepas Muktamar PAS awal Jun lalu, saya telah memberitahu Bakaq bahawa saya terdengar-dengar akan berlaku penangkapan semula bakaq, saya dan beberapa orang blogger lain.

Hari ini Bakaq menghubungi saya dan dengan nada geram berkata, “betullah hang habaq, depa dah panggil aku dah!”.

http://kickdefella.wordpress.com/

Debat terbuka: Najib tolak jemputan Nik Aziz

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak menolak pelawaan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat minggu lalu yang menyatakan 'hasrat' mahu mengadakan debat terbuka dengan beliau.

Najib yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata, beliau menolak jemputan itu kerana berpendapat cara dan kaedah terbaik untuk menyelesaikan isu perbezaan politik antara Umno dan PAS atau masa depan umat Islam, negara dan kekalutan politik ntara kedua-dua parti ialah menerusi musyawarah.

"Saya tak nampak apa faedahnya debat ini. Saya nampak ramai tidak bersetuju dengan debat yang tak mendatangkan apa-apa faedah," kata Presiden Umno dipetik akhbar-akhbar tempatan hari ini.

Beliau ditemui wartawan di kediamannya di Putrajaya semalam.

Pemimpin-pemimpin Umno menolak pelawaan Nik Aziz itu tetapi disambut baik oleh pemimpin Pakatan Rakyat.

Najib yang sebelum ini berulang kali menyatakan kesediaan untuk membincangkan idea kerajaan perpaduan, yang dilontarkan semula oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang awal bulan ini tetapi ditolak Pakatan Rakyat minggu lalu, menambah:

"Soal masa depan umat Islam dan negara tidak boleh diselesaikan melalui debat.""Jalan terbaik bukan debat tapi forum bermusyawarah dan mengadakan perbincangan secara ikhlas untuk membincangkan masa depan umat Islam dan negara," kata Najib yang dilantik sebagai Perdana Menteri April lalu.

Najib menambah, kritikan dan unsur kutuk-mengutuk perlu dielakkan sebelum kedua-dua pihak boleh duduk berbincang.

"Janganlah kita mengutuk pihak lain. Jika kita sudah huna dan kutuk pihak lain, bererti orang kita ini tak nak cari kaiat sepakat sedangkan kesepakatan ini sangat penting untuk masa depan umat Islam dan negara," katanya.

KOMEN HADI

Semalam, Hadi berkata, beliau mahu mendapatkan penjelasan daripada Nik Abdul sebelum menyatakan pendiriannya mengenai syor untuk berdebat secara terbuka dengan Najib.

"Saya mahu dapatkan penjelasan dulu... saya kena hubungi (Nik Aziz) dulu," kata beliau ketika diajukan soalan tentang pendirian beliau ekoran hasrat Nik Aziz yang mahu mengadakan debat terbuka dengan Najib.

Hadi berkata, beliau perlu mendapatkan penjelasan Nik Aziz terlebih dahulu memandangkan apa yang dilaporkan dalam media "tidak lengkap."

Ketika ditanya adakah berpeluang mendapatkan kenyataannya petang ini, Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang berkata, beliau tidak pasti bila dapat menghubungi Nik Aziz.

Minggu lalu Nik Aziz mencabar Najib untuk berdebat yang kononnya bagi menyelesaikan beberapa perkara seperti kerajaan perpaduan dan isu fitnah-memfitnah.

Nik Aziz dilaporkan berkata, pada debat itu beliau mewakili pemimpin Islam manakala Najib dianggapnya sebagai pemimpin sekular.

Dalam pada itu, Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub pula mengakui idea Menteri Besar Kelantan itu belum dibincangkan di peringkat Jawatankuasa Pusat PAS setakat ini.

Sehubungan itu, beliau berpendapat cabaran Nik Aziz tersebut adalah atas kedudukannya sebagai Menteri Besar Kelantan.

"Saya melihat ia pandangan peribadi beliau sebagai Menteri Besar Kelantan," kata Ahli Parlimen Kubang Kerian, Kelantan itu yang turut menyokong diadakan debat terbuka berbanding dialog.

"Debat terbuka itu adalah sesuatu yang baik... debat boleh diadakan dalam suasana yang baik. Saya sendiri pernah berdebat di Awani, RTM...," katanya beliau sambil menambah, perdebatan daidakan untuk mencari penyelesaian terhadap masalah yang wujud.

"Kita tidak patut takut (untuk mengadakan debat)," kata beliau lagi.

Bagaimanapun beliau menolak andaian bahawa debat yang disyorkan Nik Aziz tidak wajar memandangkan PAS dan Pakatan Rakyat telah menolak untuk mengadakan perbincangan mengenai kerajaan perpaduan minggu lalu.

Idea kerajaan perpaduan dilontarkan oleh Hadi dan ditentangkan oleh Nik Aziz."Kerajaan perpaduan dan debat ini dua isu yang berbeza... ini hal lain, (apa yang dinyatakan oleh Nik Aziz) yang mungkin termasuklah perkara yang termaktub dalam Perlembagaan Negara," katanya.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kulim-Bandar Bharu, Zulkifli Nordin berkata, dialog adalah cara terbaik menyelesaikan soal Islam Umno ataupun PAS.

"Lebih sesuai diadakan dialog berbanding dengan debat (yang disyorkan Nik Aziz),” katanya.

"Dialog kita boleh kawal... ini kerana apa tujuan kita mengadakan perbincangan? Kita adakan perbincangan untuk mencari penyelesaian.

"Kalau kita hendak menyelesaikan masalah, kita adakan dialog. Ia lebih sesuai," katanya.

Ketika ditanya sama ada dialog perlu diadakan hanya antara Nik Aziz dan Najib, pemimpin PKR itu memberitahu, dialog boleh diadakan dalam bentuk berkumpulan dengan dimudahcarakan oleh individu bebas.

Bagaimanapun pemimpin-pemimpin Umno berpendapat Najib tidak patut dan tidak wajar melayan permintaan untuk mengadakan debat dengan Nik Aziz.

Nik Aziz sebelum ini mendakwa parti itu sama seperti ajaran sesat Ayah Pin dan pengganas komunis, Chin Peng, dalam ceramahnya di Manek Urai baru-baru ini.

abe uji...calon pilihan rakyat manek urai!

Tangguh bentang pindaan RUU Kekeluargaan Islam dialukan, keputusan Majlis Raja Melayu dialukan

Keputusan Majlis Raja-raja Melayu supaya kerajaan menangguhkan pembentangan tiga Rang Undang-undang berkaitan kekeluargaan Islam adalah tepat dan dialukan.
Iklan
Demikian tegas Naib Ketua Pemuda PAS Pahang, Abdullah Abdul Karim kepada Harakahdaily hari ini bagi mengulas isu tersebut.

Beliau merujuk kepada Persidangan (Khas) Majlis Raja-Raja Melayu Kali Ke 217 yang bersidang pada 29hb Jun 2009) di Istana Negara.

Di dalam persidangan ini, Majlis Raja-Raja Melayu telah memutuskan supaya cadangan kerajaan untuk membentangkan pindaan Rang Undang-Undang di Parlimen bagi meminda Akta Memperbaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976, Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam Wilayah Persekutuan 1993 dan Akta Undang-Undang Keluarga Islam Wilayah Persekutuan 1984, ditangguhkan terlebih dahulu bagi mendapatkan terlebih dahulu pandangan Majlis Agama Islam Negeri-Negeri.

"Kami dengan ini mengalu-alukan keputusan tersebut atas pertimbangan bahawa sebarang pindaan undang-undang yang membabitkan isu-isu yang sensitif seperti soal implikasi dari penukaran agama, haruslah dibuat dengan cukup berhati-hati bagi mengelakkan berlakunya ketegangan dan salah faham," ujarnya.

Hakikat ini boleh dilihat dengan jelas pada ketika kabinet membuat satu keputusan kontroversi pada bulan April yang lalu, katanya.

April lalu ujar Abdullah, kerajaan telah memutuskan bahawa seseorang anak yang masih belum dewasa adalah kekal di dalam agama kedua ibu bapanya (common religion) sewaktu di dalam perkhawinan, meskipun salah seorang dari kedua ibu bapanya telah memeluk agama yang lain.

Pada masa yang sama, DPPNP menuntut supaya kerajaan bukan sahaja mengambilkira pandangan dan cadangan dari Majlis Agama Islam Negeri, katanya.

Bahkan katanya semua pihak yang berkaitan seperti parti-parti politik, NGO-NGO, pakar-pakar perundangan sivil dan syariah dan badan-badan agama sebelum Rang Undang-Undang tersebut dibentangkan di Parlimen.

"Pemuda PAS berharap dan akan berusaha memastikan supaya pindaan yang dicadangkan tersebut bukan sahaja menghormati kedudukan dan kemuliaan agama Islam, tetapi pada masa yang sama turut member keadilan kepada penganut agama-agama yang lain," katanya.

Semalam di Parlimen, dalam satu pertemuan dengan ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution beliau telah mendedahkan isu keinginan kerajaan untuk membentangkan rang undang-undang tersebut dalam tempoh dua hari lagi bagi persidangan di Dewan Rakyat.

Saifuddin mendakwa, pindaan itu antara lain hanya akan menjejaskan fungsi Mahkamah Syariah, sebaliknya kuasa mahkamah tersebut akan dialih ke Mahkamah Sivil.

Paling dikhuatiri ujar Saifuddin, pindaan yang dibuat itu dalam tempoh yang sangat singkat sementara kertas pindaan masih belum diserahkan kepada ahli Parlimen untuk diperhalusi.

Pindaan ini (jika dibentang) hanya akan membangkitkan sensitiviti masyarakat Islam khususnya, kata Saifuddin.

Di peringkat Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), pihaknya akan bertemu dengan Majlis Peguam Malaysia bagi membincangkan isu ini, sementara PAS katanya akan berbincang dengan Peguam Islam mengenai isu yang sama

Rakyat dijemput jayakan "Himpunan 100,000 rakyat" di Stadium MBPJ malam ini

- Rakyat terutamanya penyokong Pakatan Rakyat dijemput hadir beramai-ramai bagi menjayakan himpunan 100, 000 rakyat anjuran Pakatan Rakyat di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Kelana Jaya malam ini.
Iklan
Menurut Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub himpunan malam ini diadakan bertujuan menjelaskan pelbagai isu berhubung Pakatan Rakyat dan isu-isu semasa.

Himpunan ceramah perdana malam ini akan dibarisi pimpinan utama Pakatan Rakyat antaranya; Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat; Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang; Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim, Presiden KeADILan, Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail; Penasihat DAP, Lim Kit Siang; Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar dan Salahudin Ayub; Naib Presiden KeADILan, Azmin Ali; Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan AJK PAS Pusat, Mohamad Sabu.

Himpunan akan dimulakan pada jam 9.00 malam, kata Salahuddin.

Menangani selesema babi

Oleh Jami'ah Shukri

KES wabak Influenza A (H1N1) atau selesema babi di negara kita semakin membimbangkan. Sehingga semalam, 124 kes dilaporkan, termasuk 12 lagi kes baru, membabitkan 11 kes import dan satu kes jangkitan tempatan.

Disebabkan wabak itu, beberapa sekolah terpaksa ditutup seminggu. Malah, beberapa pelajar antarabangsa yang baru mendaftar di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) semalam turut dikuarantin selama seminggu, bagi memastikan ia bebas daripada wabak H1N1.


Apa juga natijahnya, wabak ini tidak perlu dipandang remeh. Ketika ini, penyakit berkenaan masih belum dianggap ke tahap serius di Malaysia sehingga memaksa pengisytiharan darurat. Namun, sebagai langkah berwaspada, kerjasama rakyat di seluruh negara amat diperlukan serta seharusnya lebih prihatin terhadap simptom penyakit.
Virus Influenza A H1N1 sudah diisytiharkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pada 11 Jun lalu sebagai wabak pandemik atau berada pada tahap 6. Ini secara tidak langsung amat membimbangkan kita, terutama ia mudah merebak dengan pengangkutan udara.

Fasa pandemik sesungguhnya sudah merebak secara berleluasa ke seluruh dunia. Jika dilihat keseluruhan kes ini semakin meningkat dari sehari ke sehari. Laporan terkini WHO memaklumkan, sehingga Jumaat lalu jumlah terkumpul kes H1N1 ialah sebanyak 59,814 kes dengan 288 kematian membabitkan lebih 100 negara.

Negara yang dilaporkan mencatat kes tertinggi ialah Amerika Syarikat iaitu (21, 449); Mexico (8,279), Chile (5,186), Kanada (6,732) dan Australia (3,280).

Perkara utama perlu diketahui masyarakat ialah penyakit itu adalah disebabkan jangkitan virus secara langsung daripada babi yang dijangkiti kepada manusia dan mula dikesan di Mexico pada April lalu.

Bagaimanapun, sehingga ini, WHO belum mengeluarkan sebarang larangan melancong ke negara terbabit, sekadar meminta mereka menimbang dengan teliti mengenai risiko berkunjung ke negara yang dijangkiti H1N1.

Perlu diingat, jangkitan manusia ke manusia boleh berlaku secara langsung apabila rembesan cecair badan orang yang mendapat Influenza A H1N1 seperti air liur yang terpercik ketika bercakap, cecair mulut dan hidung ketika batuk dan bersin terkena terus kepada orang di sekeliling mereka.

Selain itu, jangkitan juga boleh berlaku apabila kita tersentuh bahan yang tercemar dengan virus seperti kertas tisu.

Bagi orang ramai yang mendapat demam, sakit tekak, sakit otot, sakit kepala, batuk, lemah badan dan rasa tidak selesa perlu mendapatkan rawatan segera ke pusat kesihatan kerana dikhuatiri mengandungi simptom jangkitan Influenza A H1N1. Dalam kes lebih serius, ia boleh menyebabkan radang paru-paru yang boleh membawa kepada kematian.

Justeru, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican meminta orang ramai menangguhkan perjalanan ke negara yang dilanda wabak kecuali jika betul-betul tidak dapat dielakkan. Perjalanan ke luar negara yang dilanda wabak boleh meningkatkan risiko mendapat jangkitan H1N1, sama ada ketika berada di negara berkenaan atau di dalam pesawat.

"Ini bukan saja akan menyebabkan anda jatuh sakit dan terpaksa dirawat di negara lain, malah anda dan keluarga akan dikuarantin jika terbabit dengan kes yang disahkan positif," katanya.

Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN), Datuk Muhammad Hatta Ab Aziz, pula berkata pihaknya yang menjadi Urus Setia Jawatan Pengurusan Bantuan Bencana Pusat adalah sebagai platform untuk menyelaraskan sebarang perkara secara bersepadu dengan agensi lain yang membabitkan isu keselamatan.

Justeru, dalam kes H1N1 ini, pembabitan MKN juga dianggap penting untuk memastikan wabak penyakit itu dapat dikawal supaya tidak terus menular sehingga menjejaskan keselamatan negara.

Beliau berkata, setakat ini, pihaknya sudah mengadakan empat mesyuarat berkaitan H1N1 dan mesyuarat akan terus diadakan dari semasa ke semasa sebagai langkah berjaga-jaga.

"Setakat ini, wabak berkenaan masih terkawal dan orang ramai tidak perlu panik. Pelbagai langkah dan pelan tindakan sudah diambil kerajaan khususnya Kementerian Kesihatan dengan pencegahan dan pemantauan ketat.

"Walaupun ia belum mencapai tahap serius, tindakan berwaspada perlu diambil. Setakat ini, Malaysia mampu menangani isu itu. Tidak perlu lagi atau timbul isu kita wajar mengisytiharkan darurat. Situasi negara masih jauh untuk mencapai ke tahap itu," katanya.

Bagaimanapun, MKN tetap bersiap sedia dan segala tindakan juga tertakluk kepada arahan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Namun, Muhammad Hatta menasihatkan orang ramai sentiasa bekerjasama dengan mematuhi arahan dan memahami isu wabak itu sebagai langkah berjaga-jaga untuk mengelak sebarang kemungkinan penyebaran yang semakin serius pada masa depan.

'Tradisi Umno gemar tabur 1,000 janji' - Tuan Ibrahim

Pengundi-pengundi di Dewan Undangan Negeri (Dun) Manek Urai perlu memilih seorang wakil rakyat yang boleh bersama mereka semasa susah dan senang ujar, Naib Presiden PAS, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man.
Iklan
Dengan itu katanya, calon yang dikemukakan PAS, Fauzi Abdullah amat serasi dengan jiwa penduduk Manek Urai sebagai seorang yang banyak membantu penduduk sebelum dipilih sebagai calon lagi.

"Berbanding dengan calon Barisan Nasional yang iaitu seorang pegawai Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) apa yang dia buat selama bertugas di Manek Urai?" katanya semasa dihubungi Harakah Isnin lalu.

Dakwanya, kawasan Manek Urai sebahagiannya terletak dalam kawasan pembangunan Kesedar tetapi masih ketinggalan dan tidak ada apa yang dibangunkan di kawasan tersebut.

Kerana itu katanya, pengundi boleh lihat bagaimana kemajuan Kesedar pada hari ini di kawasan manek Urai.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetap penamaan calon pada 6 Julai dan 14 Julai hari mengundi.

Pilihan Raya Kecil tersebut diadakan apabila adunnya Ismail Yaakob meninggal dunia pada bulan Mei lepas.

Menurut Tuan Ibrahim, tradisi Umno yang gemar menabur seribu janji dalam setiap kali kempen pilihan raya menjadikan pengundi semakin matang untuk membuat semua pilihan dalam pilihan raya yang diadakan akhir-akhir ini.

Ini ujarnya, rakyat sudah tahu tentang sejauh mana janji-janji yang mampu dibuat Barisan Nasional (BN).

Justeru itu, katanya pengundi-pengundi di Manek Urai tidak akan termakan dengan janji-janji yang dibuat oleh Barisan Nasional.

"Jika BN hendak berjanji kita harap mereka buktikan dulu tempat-tempat yang mereka menang dalam tempoh pilihan raya ke 12 lalu di mana belum ditunai lagi," katanya.

Malah katanya, beliau berharap pengundi di Manek Urai dapat menilai sejauh mana Umno mampu menunaikan janji dalam pilihan raya di tempat lain.

Dalam pada itu ujarnya, pengundi-pengundi di Manek Urai lebih tertarik dengan isu tempatan berbanding isu nasional.

"Saya ingat tidak ada isu-isu nasional ini tidak sangat pengaruhi pengundi di kawasan Menek Urai dan mereka lebih pentingkan isu tempatan.

"Hanya isu perdebatan ini PAS dengan Umno yang mereka anggap sebagai tohmahan yang dibuat oleh Umno terhadap Menteri Besar Kelantan," katanya.

Abe Uji Tidak Akan Menjanjikan Anda Kaya


Ia tidak akan menjanjikan, ia juga tidak menjanjikan anda untuk ada keretapi bawah tanah, bangunan yang tinggi-tinggi, gedung membeli belah besar-besar, pusat hiburan dan berbagai-bagai lagi sepertimana anda rasa di perantauan, khususnya di Kuala Lumpur.

Abe Uji hanya menjanjikan anda kebajikan untuk rakyat Manek Urai, nasib rakyat terbela seiringan dengan agenda Kerajaan PAS Negeri Kelantan, yang ingin menjadikan Kelantan sebuah negeri kebajikan.

Anda pengundi luar Manek Urai, ingin melihat nasib rakyat Manek Urai terus terbela?

Pulanglah, untuk bersama membela nasib rakyat Manek Urai dengan MENGUNDI ABE UJI!.

Undi anda teramat penting!

Bagi perantau Manek Urai yang berada di sekitar Lembah Kelang, sila baca ini - Ceramah 'Manik Urai' di Selangor, 7 Julai depan.

Kelik jange tok kelik 14 Julai nanti!

Mapuh UMNO!

Semasa

Hiburan

Sukan

 

© Copyright Kerabu Bersuara 2007 -2013 | Design by Kerabu Bersuara | Published by Kerabu Bersuara Group | Powered by Blogger.com.