News Update :

Twitter

Politik

Kenyataan

Agama

Dunia

Malikul Sembab Menjadi Bingung Dan Marah

March 31, 2011

Interlok: Putrajaya tidak akan tunduk desakan baru, kata Muhyiddin
TERKINI @ 10:27:20 PM 31-03-2011
March 31, 2011

KUALA LUMPUR, 31 Mac – Tindakan pihak tertentu, termasuk pertubuhan komuniti Cina semalam, yang terus membangkitkan isu novel kontroversial Interlok sangat tidak bertanggungjawab dan berniat jahat, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Sehubungan itu Muhyiddin menegaskan, isu tersebut tidak harus dibangkitkan kerana sudah selesai.

Malah kata beliau, kerajaan tidak akan tunduk kepada mana-mana pihak berhubung isu itu kerana keputusan muktamad telah pun dicapai.

Timbalan Perdana Menteri berkata kerajaan sudah pun mengumumkan formula penyelesaian di Parlimen minggu lalu.

“Jadi kita akan pegang pada itu,” kata beliau di Pagoh, Johor hari ini.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, kerajaan tidak akan berkompromi kerana ia melibatkan keselamatan negara.

“Saya tahu muslihat mereka dan saya nak tegaskan kita tidak akan tunduk, proses pembelajaran akan berjalan seperti biasa serta proses penambahbaikan akan dibuat,” katanya.

Dalam komen kepada The Malaysian Insider hari ini, Persatuan Penulis Nasional (Pena) menyifatkan desakan dibuat pertubuhan Cina semalam sebagai mahu “mencuba nasib” untuk “menguji” Putrajaya setelah masyarakat India berjaya dalam tuntutan mereka berhubung novel kontroversial Interlok.

Semalam, beberapa pertubuhan Cina secara terbuka mengkritik karya Sasterawan Negara Datuk Abdullah Hussain itu sambil menyifatkannya bersifat rasis.

Beberapa wakil masyarakat Cina menggambarkan watak orang Cina dalam novel itu sebagai tamak, “tahi candu” dan kaki perempuan semata-mata untuk memberikan kelebihan kepada orang Melayu.

Pertubuhan-pertubuhan itu bagaimanapun tidak mahu novel itu disunting seperti mana yang dituntut masyarakat India, yang tidak gembira dengan perkataan “paria” – tetapi mahu digugurkan daripada digunakan sama sekali.

Sebelum ini, novel kontroversi yang kini dijadikan buku teks tingkatan lima berdepan dengan bantahan daripada masyarakat India kerana menggunakan perkataan “paria” dan kini Kementerian Pelajaran berdepan dengan desakan dari masyarakat Cina pula.

Novel Intelok yang ditulis pada 1971 menggambarkan perjuangan orang Melayu, Cina dan India dalam era prakemerdekaan.

Minggu lalu, Muhyiddin berkata, Interlok akan tetap digunakan di sekolah dan telah mengarahkan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) untuk menyunting semula novel itu.

Muhyiddin juga berkata kementeriannya juga akan menyediakan glosari bagi menjelaskan frasa-frasa dan konsep-konsep kepada pelajar.

Novel Interlok menjadi kontroversi setelah diperkenalkan sebagai teks komponen sastera bagi mata pelajaran Bahasa Malaysia di Zon 2 iaitu di Kuala Lumpur, Putrajaya, Selangor dan Negeri Sembilan, kerana mengandungi beberapa perkataan yang tidak disenangai masyarakat India.

Kerajaan bagaimanapun bersetuju untuk membuat pindaan pada bahagian yang dianggap sensitif itu.

Rasa Nak Termuntah Bila SPR Bercakap Soal Keadilan Dalam Pilihanraya

SPR: Tidak adil TI-M dakwa kami tak boleh diharap
Oleh G Manimaran


KUALA LUMPUR, 31 Mac – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menegaskan “tidak adil” bagi Transparency International Malaysia (TI-M) mendakwa pihaknya sebagai tidak boleh “diharap” sepenuhnya dalam memastikan proses pilihan raya negara ini dikendalikan dengan bebas dan adil.

Sambil melahirkan rasa hairan dengan kenyataan TI-M itu, Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar berkata, beliau hairan kerana badan pemantau itu mengeluarkan kenyataan sedemikian.

Beliau yang juga bekas setiausaha SPR berkata pihaknya menjalankan kedua-dua tugas menguruskan pilihan raya dan juga menguatkuasakan undang-undang yang berkaitan.

“Saya hairan kerana TI-M sedar dan faham bahawa tanggungjawab memantau dan membanteras apa-apa perbuatan rasuah termasuk rasuah politik dan rasuah semasa pilihan raya adalah di bawah bidang kuasa SPRM,” kata beliau dalam kenyataan SMS kepada The Malaysian Insider hari ini.

Dalam kenyataannya semalam, TI-M mendakwa SPR tidak boleh “diharap” sepenuhnya dalam memastikan proses pilihan raya negara ini adalah bebas dan adil.

Presidennya Datuk Paul Low berkata, SPR telah gagal untuk memperlihatkan agensi itu adalah “bebas” dalam menjalankan fungsinya meskipun mereka dijamin autonomi di bawah Perlembagaan Persekutuan.

“Kita tidak boleh harap sepenuhnya pada SPR dalam menguatkuasakan undang-undang (pilihan raya), mereka kelihatan tidak bebas dalam tindakan mereka,” kata beliau.

Ini kerana menurut beliau, undang-undang pilihan raya sedia ada tidak dikuatkuasakan dengan sebaik mungkin dan banyak kesalahan pilihan raya tidak dikenakan hukuman yang sewajarnya.

“SPR hanya menguruskan proses pilihan raya, bukannya menguatkuasakan (undang-undang),” kata Low semalam ketika negara bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya negeri Sarawak bulan depan.

Hari penamaan calon adalah 6 April manakala pengundian akan diadakan 16 April.

Pilihan raya umum ke-13 disebut-sebut akan diadakan tahun ini.

Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat (PR) secara konsisten menuduh SPR tidak menjalankan fungsinya dengan bebas dalam kebanyakan pilihan raya kecil, menyebabkan banyak aduan dikemukakan terhadap suruhanjaya tersebut.

Bagaimanapun SPR mempertahankan ia tidak memihak Barisan Nasional dan menolak dakwaan ia tidak bebas.

Dalam penjelasannya, Wan Ahmad juga berkata, SPR memang memandang serius dan berusaha untuk membanteras apa jua bentuk rasuah dalam pilihan raya, sebab itu suruhanjaya itu bekerjasama dengan SPRM dalam hal-hal berkenaan dan meminta mereka memantau apa jua aktiviti rasuah semasa pilihan raya.

“Benar bahawa Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 ada seksyen-seksyen tentang rasuah, tapi apa-apa perbuatan rasuah atau aduan-aduan tentangnya SPR minta bantuan atau serah kepada tanggungjawab SPRM.

“Sama juga kalau perbuatan-perbuatan jenayah dan hal-hal keselamatan berhubung kait pilihan raya adalah di bawah bidang urusan polis,” katanya.

Di bawah Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang, katanya, SPR merupakan badan yang menguruskan dan menjalankan pilihan raya.

“Semua undang-undang penjalanan dan urusan pilihan raya SPR laksanakan dan kuat kuasakan.

“ Tentang penguatkuasaan hal-hal rasuah... SPRM merupakan agensi yang bertanggungjawab mengenainya. Jadi tidak tepat dan tak adil pihak TI membuat kenyataan seperti,” katanya lagi.

Syabas! Mufti Perlis Berani Tegur Najib Dan Rosmah

Poco-poco: Pusat juga perlu transform agensi agama, kata Mufti Perlis

Oleh G Manimaran

KUALA LUMPUR, 31 Mac — Mufti Perlis Dr Juanda Jaya berkata kerajaan tidak sepatutnya hanya mengadakan transformasi ekonomi dan politik, sebaliknya perlu juga mengadakan pembaharuan ke atas agensi-agensi agama agar tidak timbul kecelaruan dalam soal menggubal faktwa dan hukum.

Beliau memberikan pendirian tegas ini ketika muncul polemik berhubung keputusan mengharamkan tarian poco-poco di negeri Perak.

Negeri-negeri lain belum membuat pendirian masing-masing.

“Kerajaan tidak sepatutnya hanya transform ekonomi politik. Golongan agama seperti Islam dan lain-lain juga patut transform ke arah Malaysia yang lebih berjaya dan berdaya saing,” kata beliau dalam satu kenyataan ringkas kepada The Malaysian Insider hari ini.

Sehubungan itu Juanda berkata, beliau juga khuatir dengan kecelaruan akibat tidak jelas metodologi dalam menggubal hukum dan fatwa.

“Akibat fatwa poco-poco, habislah semua yang macam ada kaitan dengan agama lain akan haram selepas ini.

“Pulut kuning macam Hindu, kungfu macam Tao, huruf ‘T’ macam Kristian, bintang macam Yahudi, pasang api macam majusi, pesta air macam Buddha Thailand dan lain-lain lagi,” katanya sambil menambah, suasana makin bercelaru akibat tidak jelas metodologi “buat hukum dan fatwa.”

“Kerajaan Malaysia perlu transformasi agensi agama agar tidak timbul kecelaruan yang jejaskan imej Islam dan kerajaan yang ada yang menjulang tinggi Islam di Malaysia,” katanya.

Dalam kenyataan pagi tadi, bekas mufti Perlis Prof. Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, tarian poco-poco tidak sewajarnya diharamkan melainkan seseorang itu mengamalkannya kerana ingin menghayati kepercayaan yang salah dari segi akidah Islam.

Oleh itu kata beliau, jika setakat tarian kesihatan atau biasa tanpa sebarang kepercayaan yang salah atau dicampuri perbuatan salah seperti arak, seks bebas dan seumpamanya, maka ia dibolehkan dari segi syarak dan tidak wajar diharamkan.

“Jika ada unsur yang salah, hendaklah dibuat seperti Nabi s.a.w iaitu membuang unsur yang buruk dan meninggalkan unsur yang baik,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan pagi ini.

Isu itu menjadi polemik sejak dua tahun lalu ekoran poco-poco yang awalnya dilihat sebagai senaman semata-mata bertukar menjadi tarian atau pergerakan badan dan kepercayaan umat Islam yang bertentangan dengan akidah.

Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria berkata Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak pada Januari lalu telah memutuskan bahawa tarian atau senaman poco-poco diharamkan kerana ia mempunyai kaitan dengan kepercayaan agama, juga pemujaan roh berdasarkan kajian yang menyatakan ia sering diamalkan di Jamaica dan bercirikan agama Kristian.

Tun Daim Zainuddin Buat Ramalan Lagi. Kecut Perut Taib Mahmud

Daim: BN boleh kekal di Sarawak tapi diramal hilang banyak kerusi

Oleh Yow Hong Chieh

KUALA LUMPUR, 31 Mac — Tun Daim Zainuddin berkata Barisan Nasional (BN) dijangka akan kehilangan lebih banyak kerusi di Sarawak kali ini tetapi boleh kekalkan majoriti “selesa.”

“Saya fikir Barisan Nasional akan menang tetapi lebih banyak kerusi akan pergi kepada pembangkang,” kata beliau pada syarahan awam di Universiti Tun Abdul Razak hari ini hari ini.

Pada akhir 2007, bekas menteri kewangan dan bekas bendahari agung Umno itu telah meramalkan Pulau Pinang, Selangor dan Kedah akan menerima nasib seperti Kelantan yang dikuasai PAS pada 1990.

Ramalan itu menjadi kenyataan dengan lima negeri dikuasai pembangkang termasuk Perak dan BN kehilangan majoriti tradisi dalam pilihan raya umum 2008 yang disifatkan sebagai tsunami politik.

Pilihan raya negeri Sarawak yang ke-10 akan diadakan bulan depan dengan hari pengundian jatuh pada 16 April manakala penamaan calon 6 April.

Awal minggu ini, Daim meramalkan bahawa BN akan mencatatkan prestasi lebih baik dalam pilihan raya umum ke-13, yang dijangka diadakan tahun ini, tetapi pastinya tidak lebih buruk berbanding kedudukan tiga tahun lalu.

Hari ini, Daim juga berkata hasrat Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud untuk melepaskan jawatannya selepas pilihan raya negeri adalah langkah baik kerana tiada pemimpin yang harus berada dalam kuasa begitu lama.

“Anda lihat apa yang berlaku ke atas Mubarak, apa yang berlaku di Tunisia. Dia mesti tahu bila (untuk pergi),” kata Daim lagi.

“Jangan kata anda tidak boleh temui seorang pengganti. Itu bukan kesnya,” kata beliau lagi.

Malah kata beliau, bukan kerja Taib untuk memilih pengganti yang sesuai memandangkan perkara itu seharusnya diserahkan kepada parti untuk diputuskan.

Taib yang genap 30 tahun menjadi ketua menteri 26 Mac lalu, baru-baru ini mengumumkan akan melepaskan jawatannya selepas pilihan raya negeri Sarawak.

Pakatan Rakyat dijangka memfokus kepada soal rasuah dan dakwaan salah guna kuasa yang dipercayai boleh menjejaskan sokongan kepada BN di kawasan-kawasan bandar khususnyua pengundi Cina.

Bagaimanapun pembangkang sangsi orang kuat BN akan mengotakan kata-katanya dan kata mereka, jika beliau jujur seharusnya melepaskan jawatan sebelum pilihan raya negeri.

Radioaktif Iodin Meningkat 4,385 Kali Ganda Di Perairan Jepun

TOKYO 31 Mac – Pihak berkuasa Jepun berkata kadar radioaktif Iodin di perairan Jepun berhampiran loji tenaga nuklear Fukushima Daiichi meningkat mendadak kepada 4,385 kali ganda meningkatkan kebimbangan terhadap krisis nuklear yang masih belum tiba ke penghujungnya.

Amaun radioaktif Iodin-131 yang diambil sampelnya pada Rabu pada jarak 330 meter dari loji nuklear tersebut mencatatkan peningkatan yang sebelum ini mencatat kadar 3,355 kali ganda daripada paras normal.

Manakala menurut PBB, zon evakuasi yang pada sekitar 20 kilometer radius kini mencadangkan perlu ditingkatkan kepada jarak 40 kilometer.

Semalam pihak syarikat melaporkan Presiden Tokyo Elektrik Masataka Shimizu dimasukkan ke hospital apabila dikatakan mengalami ‘keletihan dan stress’.

Sementara itu penangkapan ikan pada sekitar 20 kilometer dari loji nuklear tersebut dilarang.

Jepun berhadapan bencana berganda gempa bumi dan tsunami pada 11 Mac lepas yang mencatatkan angka korban rasmi meningkat hampir 12,000 orang manakala hampir 20,000 dilaporkan hilang.

Mufti Perak Bangkit Dari Menjadi Syaitan Bisu

Harussani: Saya tak membisu, pernah kecam video seks aib Anwar

Oleh Syed Mu’az Syed Putra

KUALA LUMPUR, 31 Mac — Tan Sri Harussani Zakaria menafikan tanggapan sesetengah pihak bahawa beliau hanya berdiam diri dan tidak bersuara berhubung pendedahan rakaman video seks yang didakwa melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sebaliknya, Mufti Perak itu menegaskan, sejak rakaman video seks itu didedahkan awal minggu lalu beliau telah mengeluarkan kenyataan dengan menegaskan pendedahan itu telah mengaibkan Anwar yang juga Ketua Umum PKR kerana ia belum dibuktikan kebenarannya.

“Siapa kata saya tidak bersuara? Siapa kata saya tidak ada cakap apa? Sejak hari pertama lagi saya sudah bercakap mengenai perkara ini dan bagi saya rakaman video seks itu telah mengaibkan Anwar kerana tidak saksi yang boleh buktikan.

“Saya ada bercakap dengan Utusan Malaysia tapi apa yang keluar sikit sahaja, mereka tidak keluarkan secara keseluruhan apa yang saya katakan... yang tertulis ia (video seks) hanya fitnah, itu sahaja... yang lain-lain tidak keluar,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Kata Harussani, rakaman video seks itu boleh dianggap sebagai fitnah dan dosa besar kerana hukuman telah dijatuhkan terlebih dahulu terhadap Anwar tanpa bukti yang sahih.

“Kita buka rahsia orang ini adalah haram, benda yang tidak betul tapi didedahkan adalah satu fitnah, dosa besar dan tidak bermoral.

“Rakaman video seks itu betulkah Anwar? Laporan juga belum dapat dipastikan lagi... ini adalah fitnah dan dosa besar,” katanya.

Awal minggu ini, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyifatkan pemimpin agama sebagai “syaitan bisu” kerana mengambil sikap berdiam diri dan tidak bersuara dalam isu fitnah moral terbaru yang ditujukan ke atas Anwar itu.

Menurut Hadi, sikap pemimpin agama yang enggan memberikan sebarang respons terhadap pendedahan rakaman video seks oleh “Datuk T” awal minggu lalu amat dikesali.

Tiga Datuk T iaitu bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan Bendahari Perkasa Datuk Shuib Lazim — mengakui bertanggungjawab membuat pendedahan tersebut.

Ketiga-tiga individu tersebut terlebih dahulu menayangkan rakaman video seks itu kepad media di Carcosa Seri Negara dan Shazryl secara peribadi yakin lelaki pelacur dari China itu adalah Anwar.

Menurut Harussani, rakaman video seks itu tidak boleh dijadikan sebagai bukti.

Ini kerana, jelas beliau, menurut perundangan Islam mana-mana jenayah yang membabitkan seks perlu mempunyai empat adil yang menyaksikan peristiwa itu berlaku termasuk perbuatan zina.

“Yang dilihat dalam rakaman video seks itu tidak boleh pakai, ia tidak boleh dijadikan bukti kerana ia boleh diubah atau dimanipulasikan.

“Kalau nak jatuhkan hukuman kita kena ada empat saksi yang benar-benar lihat dengan mata sendiri peristiwa itu berlaku bukan melalui gambar atau video.

“Kalau bawa ke mahkamah, video seks itu tetap tidak boleh dijadikan bukti kerana ia hanya rakaman dan menurut hukum syarak tetap kena ada empat saksi dan kalau tidak kita tidak boleh nak jatuhkan hukuman,” katanya.

Sementara itu, Mufti Perlis Dr Juanda Jaya tetap berpendirian Anwar tidak boleh dituduh terlibat pelakuan seks tersebut kerana tiada saksi yang menyaksikan ia berlaku.

“Dalam soal jenayah seksual Islam menetapkan saksi empat mata dan rakaman tidak boleh dijadikan bukti, di sudut Islam kena ada empat saksi yang lihat peristiwa itu berlaku.

“Tetap kena ada empat saksi hidup yang tengok ia berlaku, kalau tiada atau tidak cukup sebagai contoh hanya tiga mereka kena hukum qazaf (tuduhan zina) kerana menuduh orang lain,” katanya.

Menurut beliau, rakaman video seks yang didakwa milik “Datuk T” tidak boleh dijadikan bahan bukti.

“Rakaman sama sekali tidak boleh dalam jenayah seksual dalam Islam, tetap perlu ada empat saksi dan orang yang jadi saksi juga perlu individu yang berkredibiliti dan tidak akan menukar pandangan mereka.

“Kita tidak boleh ikut rakaman sebab itu dalam Islam hukuman jenayah seksual ini berat dan syarat untuk jatuhkan hukuman juga berat,” katanya.

Tambah Juanda, individu yang membuat pendedahan rakaman video seks itu sepatutnya disiasat terlebih dahulu.

“Yang pertama sebarkan benda lucah orang itu yang harus disiasat dulu, tiada undang-undang atau agama yang membenarkan ia dipertontonkan kepada khalayak.

“Sepatutnya bila dapat rakaman itu mereka kena serahkan kepada polis bukan dedahkan kepada umum,” katanya.

Beliau juga menggesa agar semua pihak termasuk parti politik agar menghentikan tuduhan yang bersifat peribadi.

“Tuduhan seperti ini baik di pihak parti politik mana pun kena elakkan tuduh dalam jenayah seksual, tuduhan seperti ini patut dihentikan,” katanya.

Polis telah menahan Abdul Rahim dan Shazryl berhubung pendedahan video seks itu pada Khamis lalu — bahan bukti termasuk rakaman video turut diserahkan.

Jumaat lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menegaskan, Umno tidak terlibat dalam rakaman video seks itu.

Anwar juga telah menafikan sekeras-kerasnya tuduhan itu dan telah membuat laporan polis.

Eskay buat kenyataan bodoh, kebudak-budakan – Sivarasa

KUALA LUMPUR: Peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi amaran kepada Datuk Shazryl Eskay Abdullah supaya berhenti membuat kenyataan bodoh dan kebudak-budakan berhubung perjalanan Ketua Umum KEADILAN itu ke Thailand ataupun ke mana-mana bahagian di dunia ini.

R Sivarasa yang juga Ahli Parlimen Subang merangkap Ahli Biro Politik KEADILANberkata, tiada pihak yang waras sanggup menjawab persoalan sedemikian yang seolah-olah menunjukkan keberanian ahli perniagaan itu.

“Oleh itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim dinasihati supaya tidak respon terhadap kebodohan Eskay.

“Jika Eskay ada dakwaan khusus untuk dibuat, maka dia harus membuat dan menghadapi kesannya, perundangan ataupun sebaliknya,” kata Sivarasa dalam kenyataan media.

Shazryl Eskay adalah salah seorang daripada trio ‘Datuk T’ yang mengakui terlibat dalam pendedahan rakaman video seks palsu pada 21 Mac lalu.

Dua lagi ‘Datuk T’ adalah bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan Bendahari Pertubuhan Peribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Shuib Lazim.

Sivarasa berkata, Shazryl Eskay nmenikmati manfaat imuniti yang diberi Barisan Nasional (BN) dan mendapat perlindungan dari pendakwaan meskipun secara terbuka mengaku melakukan jenayah memiliki video lucah dan mempertontonkannya kepada umum.

“Bagaimanapun, apa-apa tuduhan spesifik yang beliau pilih untuk dilakukan akan dihadapi dengan tindakan perundangan yang tegas dan sewajarnya,” katanya.

Sehingga kini, ketiga-tiga individu trio ‘Datuk T’ masih bebas walaupun kes mereka disiasat mengikut Seksyen 292 Kanun Keseksaan Jenayah kerana menjual, menyewa, mengedar atau menayangkan bahan-bahan berunsur tidak sopan.

Jika sabit kesalahan, mereka yang bersalah boleh dipenjara sehingga tiga tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Negeri Selangor mendapat pelaburan perindustrian yang tertinggi di Malaysia bagi tempoh 2008 - 2010 sejak Pakatan Rakyat menerajui Kerajaan Negeri Sel

Kenyataan media oleh Teresa Kok Suh Sim di Shah Alam pada hari Rabu, 30hb Mac 2011:

Negeri Selangor mendapat pelaburan perindustrian yang tertinggi di Malaysia bagi tempoh 2008 - 2010 sejak Pakatan Rakyat menerajui Kerajaan Negeri Selangor

Data dari sumber MIDA (Malaysia Industrial Development Authority) menunjukkan bahawa negeri Selangor telah mencapai jumlah nilai pelaburan perindustrian yang tertinggi iaitu sebanyak RM 29.3 billion bagi tempoh 2008 - 2010. Ini merupakan nilai pelaburan yang tertinggi di Malaysia berbanding dengan negeri-negeri yang lain.

Selangor diikuti oleh Sarawak dengan jumlah nilai pelaburan perindustrian yang berjumlah RM 27.6 billion dan Pulau Pinang dengan RM24.6 billion.

Negeri Selangor juga telah berjaya mencapai bilangan projek perindustrian tertinggi (905 projek) dan bilangan peluang perkerjaan yang tertinggi (80 ribu) berbanding dengan negeri-negeri lain bagi tempoh yang sama.

Empat buah negara pelabur asing yang utama di Selangor dalam tempoh tersebut ialah Amerika Syarikat dengan jumlah modal pelaburan RM 4.7 billion, diikuti oleh Jerman dengan RM 3.5 billion, Japan dengan RM3.4 billion dan Singapura dengan nilai RM 1.8 billion.

Data MIDA ini jelas menunjukkan bahawa tomahan yang dilemparkan oleh sesetengah pihak bahawa pelaburan di Selangor telah jatuh semenjak kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan negeri Selangor adalah tidak berasas.

Kesimpulannya, ekonomi Selangor masih lagi mantap di bawah Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor. Selangor masih lagi merupakan destinasi pelaburan nombor satu bagi pelabur asing dan tempatan.

* Teresa Kok Suh Sim, Pengerusi Negeri DAP Selangor, EXCO Kanan Kerajaan Negeri Selangor bagi Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan & Ahli Parlimen Seputeh

Ucapan Nik Nazmi Menjunjung Kasih DYMM Sultan Selangor untuk Sidang DUN 2011

Seri Setia ingin menjunjung kasih atas Titah Ucapan DYMM Tuanku sempena Majlis Pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Sidang Dewan Negeri Selangor Ke-12.

Federalisme Abad Ke-21

Seri Setia merasakan sudah sampai masanya Kerajaan Negeri Selangor memainkan peranan untuk membincangkan semula Federalisme yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan sesuai dengan abad ke-21.

Banyak perbaharuan yang hendak diperkenalkan Pakatan Rakyat pimpinan YAB Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim di Selangor dihalang prinsip Federalisme yang sudah terhakis di negara kita.

Kita harus ingat negara kita mendapat kemerdekaan sebagai Persekutuan Negeri-Negeri Melayu dan Negeri-Negeri Selat. Cadangan membentuk kerajaan kesatuan menerusi Malayan Union yang diusulkan penjajah British dibantah dalam usaha memelihara kedudukan Raja-Raja Melayu dan identiti unik negeri-negeri yang membentuk Persekutuan Tanah Melayu. Semangat sama diteruskan apabila Persekutuan Malaysia dibentuk dengan Sabah, Sarawak Dan Singapura pada 1963.

Namun meskipun kita satu-satunya negara persekutuan di rantau ini, hari ini kita mempunyai sistem pemerintahan yang paling dipusatkan. Segala isu daripada jenayah, pendidikan hatta kutipan sampah sekalipun diputuskan daripada Putrajaya sedangkan saya fikir Negeri ataupun PBT lebih arif mengenainya. Malah, dalam isu seperti JKKK yang berada dalam bidang kuasa kerajaan negeri, kerajaan pusat dengan mudah membentuk JKKKP. Ini jelas khianat pada DYMM Sultan dan Kerajaan Negeri Selangor.

Rakyat sendiri ramai yang tidak faham perbezaan dan ramai yang kecewa pasca 8 Mac apabila melihatkan kerajaan negeri tidak ada kuasa membatalkan tol lebuhraya mahupun memperkenalkan gaji minima.

Negara Indonesia, misalnya, yang merupakan negara kesatuan sudahpun melalui proses disentralisasi selepas era Reformasi 1998. Provinsi dan kabupaten Indonesia hari ini mempunyai lebih banyak kuasa berbanding negeri-negeri di Malaysia!

Walaupun untuk mengatasi masalah ini bukanlah sesuatu yang mudah, saya berharap kerajaan negeri dapat memulakan wacana dengan meluas bagi membincangkan bagaimana memartabatkan prinsip Federalisme sesuai dengan abad ke-21.

Tahun lepas kerajaan negeri bersama-sama Majlis Peguam Malaysia melancarkan kempen Perlembagaanku yang membincangkan hubungan kerajaan pusat-negeri. Baru-baru ini diadakan satu wacana ilmiah tentang federalisme secara kerjasama antara pejabat penasihat ekonomi dan mbsa yang mengundang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Profesor Dr Aziz Bari daripada UIA.

Saya masih ingat ketika dalam satu forum bersama YB Tuan Speaker dahulu di mana beliau menyatakan kita seharusnya menilai kuasa-kuasa kerajaan negeri yang lebih meluas sesuai dengan keperluan hari ini. Mungkin kerajaan negeri boleh adakan lebih banyak forum dengan mengundang pakar-pakar akademik, badan-badan NGO dan rakyat agar masyarakat umum menyokong usaha menilai Federalisme yang ada daripada kacamata abad ke-21.

IPT Selangor Zon Bebas AUKU

Yang Berhormat Tuan Speaker,

Saya terkejut mendengar pendedahan YB Bukit Antarabangsa bahawa Majlis Perbandaran Selayang menjadi tuan rumah satu program yang hanya menjemput wakil rakyat dan penyelaras Parlimen / DUN BN dan tidak menghiraukan wakil rakyat Pakatan Rakyat. Sekalipun jika program ini dianjurkan Kementerian Kerajaan Persekutuan, ini satu lagi bukti kejahilan tentang Federalisme.

Pada 2009 saya dijemput merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya. Namun pihak HEP cuba menyamar sebagai mahasiswa dengan menelefon saya memaklumkan program tersebut dibatalkan dan kemudian mengarahkan semua pengawal menunggu kehadiran saya bagi menyekat saya masuk ke dalam UM. Tetapi sebagai wakil rakyat muda yang ingin meraikan jemputan mahasiswa, saya setuju bertemu mahasiswa di luar kampus, memakai jaket mahasiswa dan membonceng di atas motosikal mahasiswa untuk seludup masuk ke dalam kampus.

Bayangkan, saya seorang yang berhormat yang mendapat mandat rakyat terpaksa berbuat demikian untuk memenuhi jemputan mahasiswa.

Tetapi saya harus mengucapkan tahniah kepada pihak pentadbiran dan mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa yang lebih matang. Mereka telah mengadakan siri forum ilmiah melibatkan pimpinan politik BN dan Pakatan Rakyat, NGO serta ahli akademik. Saya sendiri pernah bercakap di atas satu platform dengan YB Khairy Jamaluddin dan YB Dato’ Mukhriz Mahathir di UIA.

Justeru saya berharap kita dapat membawa budaya sama di IPT-IPT milik Kerajaan Negeri Selangor khususnya Universiti Selangor (UNISEL) dan Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS). kita jadikan IPT-IPT ini dari segi falsafahnya zon bebas Akta Universiti dan Kolej Universiti.

Pertukaran nama UNISEL yang kini bukan lagi universiti industri dan penggantian canselor UNISEL daripada Datin Paduka Rosmah Mansor kepada Raja Tan Sri Dato’ Seri Arshad Tun Uda adalah petanda positif untuk kita memulakan perubahan ini.

Sememangnya pintu kedua-dua IPT sudah terbuka kepada pimpinan pakatan rakyat sejak 2008 tetapi biarlah kita pergi lebih jauh lagi dengan mengadakan siri forum ilmiah melibatkan Pakatan Rakyat dan BN. Kita boleh jemput YB Sri Serdang, Sungai Panjang, Taman Templer, biarlah mereka boleh masuk kampus kita dengan terbuka bukan membonceng motosikal macam saya di UM dahulu.

Keadaan IPT Malaysia yang lesu akibat kekangan AUKU juga telah melihatkan ramai ahli akademik tempatan yang berkhidmat di luar negara, misalnya Profesor Azly Rahman pensyarah UUM yang dipecat kerana enggan menandatangani akujanji dan kini berkhidmat di Universiti Columbia, Amerika Syarikat; Sheikh Muhammad Afifi Al-Akiti yang berasal daripada Gombak dan kini merupakan pensyarah pengajian Islam di Universiti Oxford, United Kingdom; Profesor Jomo KS yang pernah berkhidmat di Universiti Malaya dan kini bersama Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu di Amerika Syarikat dan ramai lagi.

Buat jangkamasa pendek dalam usaha menjadi IPT-IPT Selangor zon bebas AUKU, Seri Setia ingin menyarankan UNISEL dan KUIS mengadakan program-program akademik yang melibatkan tokoh-tokoh ini. Pada jangkamasa panjang, baik sekiranya UNISEL dan KUIS dapat melantik tokoh-tokoh seperti ini menjadi pensyarah yang sekaligus akan mengangkat martabat IPT-IPT Selangor.

Roadmap Baru Untuk Flat Kos Rendah

Yang Berhormat-Yang Berhormat Sekalian,

DYMM Tuanku menyeru dalam titah baginda agar wakil rakyat membangkitkan kepentingan rakyat dalam projek-projek termasuk Aliran Transit Massa (MRT). Seri Setia menganggap projek MRT ini suatu projek mee segera yang dibuat tanpa tender dan dengan memintas proses-proses perundingan sama kerana pilihan raya umum semakin hampir. Sama ada tujuannya untuk membuktikan pada rakyat Kerajaan Persekutuan bukan hanya bercakap kosong atau sebagai dana pilihan raya, saya tidak tahu.

Misalnya YB Nurul Izzah Anwar mendedahkan Scomi ada cadangan projek transit dengan kos RM 25 bilion, RM 10 bilion lebih rendah berbanding MRT Gamuda yang dipilih kerajaan. Scomi sahamnya pernah naik ketika zaman Perdana Menteri ke-5 tetapi hari ini agak menyepi. Adakah perbezaan terlalu besar ini untuk masuk kocek UMNO dan BN?

Projek mee segera ini bukan benda asing bagi BN. Sewaktu BN memegang Kerajaan Negeri Selangor, mereka mengusahakan projek Setinggan Sifar sehingga menggunakan Ordinan Darurat semata-mata untuk memberi tanah yang luas kepada pemaju-pemaju yang menjadi kroni mereka. Kita masih ingat bagaimana penduduk Kampung Berembang yang merupakan kubu kuat UMNO dihalau seolah-olah pendatang di negara sendiri pada zaman kerajaan yang lalu.

Hasilnya, flat-flat kos rendah yang dibina berada di dalam keadaan yang menyedihkan. Seri Setia menanggung masalah ini memandangkan perobohan Kampung Gandhi, Kampung Penaga di Jalan Kelang Lama yang digantikan desa mentari sampai hari ini menimbulkan masalah. Wujud hampir 4000 unit dengan 20000 penduduk di Desa Mentari sahaja yang hampir separuh Melayu dan separuh India.

Memandangkan kemudahan ibadat, dewan orang ramai dan taman rekreasi terlalu terhad, pelbagai masalah timbul. Bila masjid naik, penduduk India panik akibat hasutan MIC. Bila Sekolah Tamil naik, penduduk Melayu panik akibat hasutan umno. inilah politik pecah dan perintah Barisan Nasional.

Seri Setia menghargai pendekatan proaktif kerajaan negeri khususnya Menteri Besar dan EXCO dari Cempaka yang memilih Desa Mentari antara kawasan yang menerima peruntukan RM 1.7 juta daripada kerajaan negeri untuk membaiki lif. DUN Seri Setia turut menerima faedah sumbangan cat oleh MBPJ dan PKNS bagi flat-flat kos rendah di Kg Lindungan dan pjs 8.

Seri Setia berharap diwujudkan satu badan bertanggungjawab membuat kajian jangka masa panjang bagaimana memperbaiki kemudahan dan keadaan di flat-flat kos rendah seperti Desa Mentari. PKNS misalnya telah mempunyai pengalaman yang luas dalam aspek ini. dengan ini pendekatan kita berubah daripada ad-hoc kepada lebih spesifik bagi meningkatkan keadaan di flat-flat ini secara berterusan.

Memerangi Jenayah

Yang Berhormat Tuan Speaker,

Masalah jenayah adalah masalah asas yang dihadapi semua rakyat. Rakyat berhak hidup bebas daripada ketakutan terhadap jenayah.

Seri Setia sekali lagi mengucapkan tahniah atas inisiatif kerajaan negeri dan MBPJ mewujudkan polis bantuan sekalipun disekat Kerajaan Persekutuan dan Bukit Aman.

Beberapa bulan lepas wakil-wakil rakyat di Petaling Jaya dikejutkan dengan cadangan pihak-pihak tertentu di MBPJ untuk merobohkan pondok-pondok pengawal bagi komuniti berpagar (gated community) kerana dikatakan tidak selaras dengan undang-undang.

Alhamdulillah, cadangan tersebut ditarik balik selepas bantahan wakil-wakil rakyat. Di sini kita berharap sebarang undang-undang haruslah melihat realiti masyarakat dan logik – common sense – bukan hitam putih semata-mata. Inisiatif penduduk tertentu mengurangkan jenayah dengan mewujudkan komuniti berpagar mestilah dipuji, dalam keadaan polis kekurangan anggota dan cadangan Polis Bantuan MBPJ tidak dapat dilaksanakan.

Seri Setia yakin sekiranya pihak polis tidak membuang masa menyoalsiasat Bukit Antarabangsa, Batu Caves dan Hulu Kelang, mereka dapat menumpukan lebih banyak masa membanteras jenayah.

Melebarkan Kemudahan Internet Di Selangor

Yang Berhormat-Yang Berhormat Sekalian,

Seri Setia berkongsi keprihatinan yang disuarakan Yang Berhormat Bukit Antarabangsa untuk mengetahui status projek hybrid wireless infrastructure network (hywin) di selangor yang diwarwarkan sebelum ini.

Internet kini memainkan peranan amat penting khususnya bagi generasi muda yang biasa dengan blog, Facebook, Twitter dan peralatan internet mudahalih seperti Blackberry, iPhone dan sebagainya.

Seri Setia ingin menyahut seruan Bukit Antarabangsa dan mungkin boleh diusulkan EXCO-EXCO yang masih tidak menggunakan kemudahan-kemudahan ini dipotong gaji mereka.

Kita melihat pertentangan antara media baru dengan politik lama di Malaysia memandangkan rakyat muak dengan propaganda parti dan perkauman yang didendangkan media-media seperti Utusan Malaysia dan TV3 seperti yang disuarakan Yang Berhormat Sekinchan.

Justeru tidak mengejutkan, jika kita melihat peta akses internet di Selangor dengan keputusan pilihan raya umum 2008, umumnya lagi tinggi penetrasi internet lagi lemah pengaruh BN di situ.

Seri Setia ingin mengesyorkan sementara kita menanti hywin yang dikatakan akan meliputi seluruh Selangor hanya dalam tempoh 5 tahun lagi, kerajaan negeri mengusahakan kiosk-kiosk internet bergerak mahupun kiosk-kiosk internet setempat di balai-balai raya di kawasan-kawasan luar bandar.

Ini mungkin menggugat masa depan BN di kawasan-kawasan ini, tetapi lebih penting lagi kita mengatasi jurang digital (digital divide) dan memberikan peluang yang lebih baik kepada masyarakat luar bandar.

Keputusan Pembangunan / Kemajuan Disegerakan

Yang Berhormat Tuan Speaker,

Seri Setia ingin mengucapkan tahniah kepada keputusan kerajaan negeri membatalkan pembangunan komersial di Taman Subang Ria yang sudah lama diperjuangkan rakan saya Yang Berhormat Subang Jaya.

Namun kita lihat dalam banyak projek-projek pembangunan di Negeri Selangor, wujud rungutan bahawa keputusan akhir lambat dikeluarkan oleh pihak berkuasa negeri dan tempatan. tidak kira jawapannya ya, tidak mahupun kelulusan bersyarat, tetapi semua pihak sama ada penduduk, badan bukan kerajaan mahupun pemaju mahukan jawapan yang segera. Kita tidak boleh kerap menangguhkan keputusan memandangkan keputusannya melibatkan banyak pihak dan kos yang tinggi.

Sebagaimana dititahkan DYMM Tuanku, masalah birokrasi kerajaan tidak seharusnya menjadi penghalang kepada pembangunan yang lestari di Negeri Selangor. Sebelum ini kerajaan negeri di bawah YAB Dato’ Menteri Besar telah mengarahkan pkns menyerahkan Tasik Kelana yang terletak di DUN Seri Setia kepada MBPJ untuk dikekalkan sebagai kemudahan rekreasi. Namun sehingga hari ini penduduk masih menunggu penyempurnaan penyerahan serta penggazetan tasik tersebut. Seri Setia berharap penantian 3 tahun penduduk Kelana jaya dapat berakhir.

Selangor Terus Memimpin Perubahan

Yang Berhormat-Yang Berhormat Sekalian,

Seri Setia ingin mengucapkan tahniah kepada Kerajaan Negeri Selangor kerana beberapa dasar pembaharuan yang diperkenalkan. dasar-dasar seperti cuti bersalin 90 hari dan Hari Tanpa Beg Plastik kini turut diciplak oleh Barisan Nasional.

Ternyata selangor terus memimpin perubahan. Justeru Seri Setia berharap cadangan-cadangan yang dibuat oleh Seri Setia dalam ucapan ini dapat diambil serius oleh kerajaan negeri agar Selangor terus unggul memimpin perubahan.

Seri Setia menyokong Titah DYMM Tuanku.

Abdul Salim Ahmad daripada Arked MPKB dan Wan Lukman Wan Salleh (Arked Uda). Apabila Janji Tidak Ditepati!

Tak berbangkit MPKB BRI abai kebajikan peniaga

M Faqih

KOTA BHARU, 31 Mac: 'Tunggal pun dikatakan hantu..' Mungkin inilah yang dapat digambarkan apabila Persatuan Peniaga Arked MPKB
mendakwa kerajaan negeri tidak berpegang kepada janji.

Kelmarin anggota jawatankuasa persatuan itu mendakwa menerima surat kuning supaya mengosongkan bangunan mulai hari ini, sedangkan sebelum
itu dijanjikan sebelum 31 Mei depan.

Seorang anggota jawatankuasa persatuan itu mendakwa notis penamatan sewa dikeluarkan Blue Lang Marketing.

Sedangkan pengurus syarikat terbabit, Wan Muhamad Azha Wan Omar memberitahu notis kuning yang dikeluarkan bagi menyatakan pihaknya
tidak lagi bertanggungjawab ke atas kutipan sewa, bil elektrik dan kebersihan premis selepas 30 Mac dan peniaga dikehendaki menjelaskan
tunggakan sewa dan bil elektrik sehingga 31 Mac.

”Peniaga mungkin salah faham terutamanya kepada peniaga di tingkat satu,” katanya seperti dilaporkan sebuah akhbar semalam.

Sementara itu dalam perkembangan berkaitan, Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB BRI) menjelaskan pihak perunding
mengesahkan Arked MPKB tidak lagi selamat diduduki kerana terdedah kepada litar pintas kabel elektrik.

Yang Dipertuanya, Nazran Muhamad berkata, air sentiasa bocor dan mengalir sehingga menyebabkan kekuatan konkrit semakin merosot dan
menurun.

”Ini tidak ekonomik untuk dibaiki kerana kos sangat besar di samping rumit dari segi pelaksanaan.

”Selaras dengan peruntukan Akta Jalan, Parit dan Bangunan, adalah menjadi tanggungjawab pihak berkuasa tempatan untuk memastikan
keselamatan semua bangunan di kawasannya,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Menurutnya MPKB BRI telah membuka tawaran dan bersetuju pembangunan semula tapak Arked MPKB kepada sebuah syarikat dengan keseluruhan
pulangan sebanyak RM6.8 juta.

”Pembangunan semula tapak Arked MPKB merupakan satu usaha ke arah mempertingkatkan pertumbuhan ekonomi setempat, di samping membuka
peluang-peluang pekerjaan kepada penduduk Kota Bharu,” ujarnya.

Oleh itu kata beliau sepatutnya tidak berbangkit soal jual beli bangunan arked kepada pemaju kerana perkara tersebut sudah selesai.

Nazran berkata, sebelum Arked MPKB diroboh, MPKB BRI telah membeli ruang niaga di tingkat satu Bazar Tengku Anis bagi menyelesaikan
masalah dihadapi peniaga.

Bagaimanapun katanya, peniaga tingkat atas Arked MPKB tidak bersetuju berpindah ke Bazar Tengku Anis sebaliknya memilih Bazar Tok Guru.

”Keluasan lot di Bazar Tok Guru sepatutnya tidak berbangkit kerana saiz tersebut telah pun dipersetujui bersama dalam mesyuarat pada 20
Januari 2010 yang turut dihadiri wakil peniaga Arked MPKB dan ArkedUda.

”Persetujuan saiz lot tersebut bagi membolehkan semua peniaga dikedua-dua bazar ditempatkan di ruang niaga tingkat bawah Bazar Tok
Guru,” katanya.

Difahamkan pada mesyuarat yang diadakan itu peniaga diwakili Abdul Salim Ahmad daripada Arked MPKB dan Wan Lukman Wan Salleh (Arked Uda).

Ketika itu wakil peniaga terbabit memohon penempatan semula semua peniaga berdaftar di Arked MPKB dan Arked Uda seramai 415 orang.

Manakala sebahagian besar peniaga makanan di tingkat bawah Arked MPKB bersetuju menerima tawaran lot di sekitar Bazar Tengku Anis dan
terminal bas di Lembah Sireh.

Nazran berkata, kerajaan negeri dan MPKB-BRI telah menjalankan tanggungjawab yang sepatutnya bagi menjaga kebajikan peniaga selaras
dengan dasar Membangun Bersama Islam.

”Tidak berbangkit langsung kerajaan negeri mengabaikan kebajikan dan kepentingan peniaga malah lebih bersifat prihatin bagi menjaga masa
depan mereka,” ujarnya.

Tarian Poco-Poco Secara Asasnya Harus

TARIAN POCO-POCO SECARA ASASNYA HARUS
Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin
(sertai facebook DrMAZA.com)


S.S Mufti Perak, Ybg Tan Sri Harussani telah mengharamkan tarian poco-poco atas asas ia berasal dari agama lain yang berunsur pemujaan ruh dan bercirikan agama Kristian. Pihak beliau mungkin ada alasan yang tersendiri. Namun, dengan menghormati hak Negeri Perak, S.S Mufti Perak dan Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak, izinkan saya ingin memberikan pandangan mengenai hal ini. Ini kerana bimbang prinsip asas Islam disalahfahami oleh sesetengah pihak yang lain. Berikut perkara yang perlu difahami oleh kita;


i. Pada asasnya, semua urusan harian (daily life) dalam kehidupan manusia yang membabitkan persoalan keperluan atau kepentingan hidup insan adalah harus dilakukan KECUALI jika terdapat dalil yang jelas mengharamkan hal tersebut. Maka, segala bentuk senaman, tarian, makanan, perhiasan dan seumpamanya adalah harus atau dibolehkan melainkan ada bukti yang jelas dari nas syarak ia diharamkan, atau dimakruhkan.

Justeru itu, Nabi s.a.w tidak mengharamkan banyak budaya Arab yang memberikan faedah kepada insan secara langsung atau tidak langsung, antaranya; nyanyian dan gendang semasa perkahwinan. Dalam hadis al-Bukhari:

Seorang wanita berkahwin dengan lelaki Ansar, maka Nabi bersabda: “Wahai ‘Aisyah! Mengapakah tiada bersama kamu hiburan? Orang Ansar sukakan hiburan”. Hadis menunjukkan Nabi s.a.w mengizinkan hiburan yang menjadi amalan dalam sesuatu masyarakat.

http://drmaza.com/home/wp-content/najib-poco2.jpg

- Gambar Hiasan

ii. Cumanya, jika ada unsur yang tidak baik, baginda Nabi s.a.w menegur atau menapisnya. Sebab itu apabila baginda Nabi s.a.w mendengar wanita menyanyi dengan lirik

“Di sisi kami ada nabi yang mengetahui apa yang akan berlaku pada hari esok”. Baginda bersabda: “Jangan engkau kata begitu, katalah apa yang engkau katakan sebelum itu” (Riwayat al-Bukhari).

Ungkapan dalam lirik tersebut yang menyatakan bahawa Nabi s.a.w mengetahui apa yang akan berlaku esok adalah salah. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui. Maka, Nabi s.a.w membetulkan lirik itu, tetapi tidaklah pula mengharamkan nyanyian atau lirik lain yang tidak bercanggah dengan akidah atau hakikat yang sebenar.

iii. Muslim hendaklah tahu tentang keluasan Islam dalam hal ini. Nabi s.a.w apabila mengizinkan hiburan pertunjukan permainan pedang dan lembing dalam masjid pada hariraya, baginda menegaskan:

Agar Yahudi mengetahui bahawa dalam agama kita ada keluasan. Sesungguhnya aku diutuskan dengan agama yang lurus lagi mudah” (Riwayat Ahmad, dinilai sahih oleh al-Albani).

Maka, fatwa dalam hal tarian, senaman, permainan dan seumpamanya, hendaklah luas, tidak sempit dan berusaha melihat ruang keizinan yang diberikan oleh Islam. Apatah lagi kita yang hidup dalam masyarakat yang serba rencam dan pelbagai cabaran ini.

iv. Atas asas ini, -pada pandangan saya- tarian poco-poco adalah harus, melainkan jika seseorang itu mengamalkannya kerana ingin menghayati kepercayaan yang salah dari segi akidah. Jika setakat tarian kesihatan atau biasa tanpa sebarang kepercayaan yang salah, atau dicampuri perbuatan yang salah seperti arak, seks bebas dan seumpamanya, maka ia dibolehkan dari segi syarak dan tidak wajar diharamkan. Jika ada unsur yang salah, hendaklah dibuat seperti Nabi s.a.w iaitu membuang unsur yang buruk dan meninggalkan unsur yang baik.

v. Jika tarian poco-poco diharamkan atas asas asal-usulnya yang tidak islamik, sekalipun yang mengamalkan tidak meniru atau beriktikad perkara yang salah, maka nanti akan membawa kesan diharamkan aktiviti lain yang mempunyai latar yang tidak Islamik juga seperti tai-chi, chi-kung, kata tae-kwondo dan pelbagai lagi.

vi. Untuk itu, dengan menghormati S.S Mufti Perak dan Jawatankuasa Fatwa Perak, saya ingin menyatakan pandangan yang berbeza iaitu poco-poco yang tidak diamalkan dengan kepercayaan yang salah adalah diharuskan. Adapun, jika dilakukan dengan kepercayaan yang salah, atau diiringi perbuatan yang haram seperti arak dan seks bebas, maka kepercayaan dan amalan yang salah itu wajib dibuang, tarian yang memberikan kebaikan kepada kesihatan itu diizinkan.

Fatwa Mutakhir Yusuf Qaradawi mengenai Konspirasi 2 terhadap DSAI

Jenayah Fitnah, Whistleblower, Dan Kegilaan Peradaban

Dari Merdeka Review

Oleh Ooi Heng

Fitnah adalah suatu rekayasa daripada peristiwa yang tidak benar, yang bertujuan untuk merosakkan reputasi atau menjatuhkan kredibiliti seseorang. Dalam isu fitnah melalui penayangan video seks, jelas sekali tindakan pihak yang merancang dan mempersembahkan video seks kepada sekumpulan wartawan senior di Hotel Carcosa Sri Negara terlibat dengan unsur-unsur jenayah. Kumpulan manusia tersebut (termasuk “Datuk Trio”) patut ditahan polis, disiasat dan didakwa ke mahkamah.

Tetapi anehnya, komen sesetengah ahli politik UMNO termasuk komen awal “Menteri loose cannon” bukan sahaja bercanggah dengan prinsip negara hukum, malahan mempamerkan suatu fenomena peradaban yang cukup ganjil sehingga mencadangkan pemakaian konsep whistleblower atau pemberi maklumat ke atas kumpulan manusia dengan tindakan berunsur jenayah. Logik pemikiran sedemikian yang penuh dengan ciri-ciri kegilaan peradaban (madness of civilization) sesuatu kelompok masyarakat cukup menakjubkan!

Apabila jenayah dilindungi, penjenayah diibaratkan sebagai whistleblower sementara mangsa politik seks cuba dilambangkan sebagai penjenayah yang harus disiasat melalui penubuhan Suruhanjaya Diraja, peradaban bumi 2Malaysia kini dicorakkan oleh ciri-ciri kegilaan ekoran tindakan pemimpin politik yang sanggup melakukan sebarang politik kotor agar dipanjangkan usia rejim pemerintah.

Dalam isu fitnah melalui penayangan video seks, umum sedia maklum bahawa watak dalam video tersebut bukanlah insan bergelar Anwar Ibrahim. Malahan seorang Datuk yang juga mempunyai gelaran “Tan Sri” iaitu Robert Phang (gambar kanan) menawarkan wang sejumlah RM100,000 kepada pemberi maklumat yang dapat membongkarkan identiti “Datuk T” kerana terlibat dengan kegiatan berunsur jenayah dan fitnah.

Bayangkanlah dalam masyarakat yang dicirikan oleh kegilaan peradaban – apabila mangsa fitnah politik dijadikan sebagai terms of reference penubuhan Suruhanjaya Diraja kononnya untuk mencari kebenaran – sementara mereka yang terlibat dengan dakwaan berunsur jenayah diberikan perlindungan sebagai whistleblower, apakah sifat kebenaran yang dijadikan nilai masyarakat kita? Inikah nilai peradaban yang ingin dipamerkan oleh Kerajaan Najib dewasa ini?

Justeru, wujud suatu keperluan untuk mengimbas kembali dan memahami Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 yang digubal oleh Kerajaan UMNO-BN. Untuk memahami logik dan pemikiran kerajaan berhubung penggubalan akta tersebut, izinkan saya menjelaskan secara panjang lebar hujah-hujah penting yang dibangkitkan semasa bacaan kali kedua Rang Undang-Undang (RUU) Perlindungan Pemberi Maklumat 2010.

Menurut penyata rasmi Dewan Rakyat bertarikh 20 April 2010, bacaan kali kedua RUU tersebut oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri iaitu Liew Vui Keong (gambar kiri) berbunyi sedemikian:

Tuan Yang di-Pertua, saya mohon mencadangkan iaitu rang undang-undang bernama “Suatu Akta untuk memerangi rasuah dan salah laku lain dengan menggalakkan dan memudahkan pendedahan kelakuan tidak wajar dalam sektor awam dan swasta untuk melindungi orang yang membuat pendedahan itu daripada tindakan yang memudaratkan untuk mengadakan peruntukan supaya perkara yang didedahkan, disiasat dan diuruskan dan untuk mengadakan peruntukan bagi perkara lain yang berkaitan dengannya” dibacakan kali yang kedua sekarang.

Bermula dengan retorik Kerajaan Najib untuk memerangi rasuah melalui pengumuman bidang kebersihan utama nasional atau lebih dikenali sebagai NKRA, Timbalan Menteri telah menyentuh beberapa peruntukan penting di bawah RUU tersebut, antaranya termasuk:

(i) perlindungan kerahsiaan maklumat;
(ii) kekebalan pemberi maklumat daripada tindakan sivil jenayah atau tatatertib; dan
(iii) perlindungan daripada tindakan yang memudaratkan.

RUU tersebut mengandungi tujuh bahagian dan 27 fasal. Fasal 2 mengandungi tafsiran kepada perkataan dan ungkapan yang digunakan dalam RUU tersebut. Antara ungkapan tersebut ialah ungkapan pemberi maklumat – ditafsirkan sebagai mana-mana orang yang membuat pendedahan kelakuan tidak wajar kepada agensi penguatkuasaan.

Perhatikan bahawa tafsiran pemberi maklumat dalam konteks RUU tersebut dikaitkan secara langsung dengan pendedahan kepada agensi penguatkuasaan sementara Fasal 4 memberi kuasa kepada Menteri untuk mengeluarkan arahan tentang penjalanan, budi bicara dan kewajipan agensi penguatkuasaan.

Dengan kata lain, maklumat rahsia haruslah dimaklumkan oleh pemberi maklumat kepada pihak penguatkuasa dan bukannya dibongkarkan kepada pihak media atau pihak yang bukan tergolong sebagai agensi penguatkuasaan menurut tafsiran RUU tersebut.

Sesungguhnya, peranan media whistleblowing menjadi tajuk perbahasan yang hangat semasa bacaan kali kedua RUU tersebut. Tetapi jawapan Timbalan Menteri pada ketika itu dengan jelas menyatakan bahawa RUU tersebut tidak melibatkan peranan media.

Berhubung persoalan sama ada perlindungan diberikan kepada orang yang menbuat pendedahan:

(i) kepada media;
(ii) melalui agensi penguatkuasaan dan selepas itu menyiarkan atau mengheboh-hebohkan kepada media,

Jawapan Timbalan Menteri berbunyi sedemikian:

“Jawapan saya ialah dalam situasi sedemikian pemberi maklumat tersebut tidak akan dilindungi di bawah rang undang-undang ini. Ini adalah kerana bagi situasi yang pertama iaitu melalui media, pemberi maklumat tersebut tidak mematuhi peruntukan subseksyen 71 yang memperuntukkan bahawa pemberi maklumat akan diberi perlindungan di bawah undang-undang ini apabila pendedahan tersebut diterima oleh mana-mana agensi penguatkuasa. Media tidak termasuk dalam tafsiran agensi penguatkuasa di bawah undang-undang ini.

Bagi situasi yang kedua pula, pemberi maklumat tersebut akan dilindungi pada masa ia membuat pendedahan tersebut kepada agensi penguatkuasa tetapi akan kehilangan perlindungan tersebut apabila dia membuat penghebahan kepada media. Ini adalah kerana pemberi maklumat tersebut adalah tertakluk di bawah subseksyen 8(1) untuk tidak mendedahkan pendedahan kelakuan tidak wajar yang dibuat kepada mana-mana agensi penguatkuasaan kepada mana-mana pihak termasuklah media.

Ini bertujuan untuk melindungi juga orang yang dikatakan melakukan kelakuan tidak wajar. Itu kerana dakwaan oleh pemberi maklumat tersebut mungkin tidak benar dan supaya tidak mengganggu penyiasatan.”

Justeru, apabila dibaca dan difahami fasal demi fasal seperti yang terkandung dalam Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010, hanya whistleblower yang mendedahkan maklumat rahsia kepada pihak penguatkuasa akan diberi perlindungan dan tindakan diambil di bawah peruntukan akta ini.

Meskipun whistleblower melalui media adalah komponen penting yang patut dimasukkan bagi melengkapkan kekurangan yang terdapat dalam akta ini, tetapi selagi pindaan tidak dilakukan terhadap akta ini, tiada peruntukan undang-undang pada masa ini yang memberikan perlindungan lantas diambil tindakan.

Apa yang lebih relevan dalam isu penayangan video seks adalah, terdapat elemen konspirasi jahat melibatkan unsur jenayah dan fitnah. Justeru, penggunaan konsep whistleblower terhadap mereka yang melakukan jenayah dan menjadikan mangsa fitnah penjenayah adalah sesuatu yang bercanggah dengan raison detre Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010.

Jangan kita lupa bahawa Fasal 21 akta ini juga memperuntukkan bahawa membuat penyataan palsu dalam pendedahan kelakuan tidak wajar atau aduan tindakan yang memudaratkan ialah satu kesalahan sementara Fasal 23 memperuntukkan bahawa memusnahkan, memalsukan atau menyembunyikan apa-apa dokumen atau benda yang berkaitan dengan sesuatu penyiasatan adalah satu kesalahan.

Memandangkan isu penayangan video seks berdepan dengan terlalu banyak pertikaian dan kemusykilan dari segi elemen jenayah dan fitnah, pihak polis wajar melakukan siasatan bukan sahaja terhadap “Datuk Trio” tetapi juga kumpulan pemimpin politik yang terlibat dengan konspirasi fitnah tersebut.

Pihak tentera memaparkan profesionalismenya apabila Panglima Tentera Darat, Jeneral Zulkifeli Mohd Zin tegas dengan pendirian berkecuali melalui komen beliau, “Jangan heret pasukan tentera ke kancah politik!”

Bagaimana pula dengan pihak polis? Apakah pihak polis tegas dengan prinsip profesionalisme yang menolak kuasa politik atau menyokong konsep negara polis yang bersekongkol dengan kuasa politik jahat untuk menjatuhkan pemimpin pembangkang meskipun fitnah sebegitu rupa membawa peradaban masyarakat ke arah kegilaan?

*Ooi Heng ialah Pengarah Eksekutif Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU) dan kolumnis MerdekaReview.

Tengok Ni Umno, DAP Hina Islam lagi

March 30, 2011

Adun DAP gesa sedia peruntukan besar untuk SAR

Ismail Hashim

SHAH ALAM, 30 Mac: Adun Sekinchan, Ng Swee Lim menggesa Kerajaan Negeri Selangor memberikan peruntukan besar kepada semua Sekolah Agama Rakyat (SAR).

Wakil rakyat DAP itu membuat gesaan demikian ketika mengemukakan soalan tambahan kepada Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Selangor, Dr Halimah Ali.

Menurut Swee Lim, memandangkan keadaan SAR ini agak ketinggalan, dengan kewangan yang disalurkan dalam jumlah besar itu membolehkan mereka menambahbaikkan bangunan dan persekitaran sekolah agar lebih selesa.

Hari ini masuk hari kedua persidangan Dun Selangor untuk penggal pertama sidang kedua belas yang dirasmikan Sultan Selangor pada 28 Mac lalu dan sesi sidang pula bermula semalam sehingga 5 April depan.

Dr Halimah di dalam jawapannya, menyatakan ucapan terima kasih di atas perhatian tinggi Adun Sekinchan itu meskipun bukan beragama Islam tetapi tetap prihatin dengan perihal SAR berbanding dengan pembangkang yang bersikap sebaliknya.

Terdahulu, ketika menjawab soalan asal, Dr Halimah berkata, sebanyak 769 Sekolah Agama Rakyat (SAR), Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) mendapat bantuan pendidikan daripada Kerajaan Negeri Selangor.

Semua bantuan itu, jelasnya, berjumlah RM32 juta bagi tahun 2009 dan 2010 dalam usaha mencapai matlamat kerajaan memperkasakan pendidikan di negeri ini sebagai Hub Pendidikan dan Hub Ilmuan.

"Sebanyak 820 permohonan dibuat 2009 dan 2010 dengan 769 permohonan diluluskan sebanyak 320 sekolah bagi 2009 manakala 449 sekolah untuk 2010 dengan pecahan mengikut sekolah adalah 160 buah bagi SAR, 77 (SJKC), 97 (SJKT) bagi 2009 manakala bagi 2010 adalah sebanyak 252 (SAR), 100 (SJKC) dan 97 (SJKT).

"Jumlah permohonan 2010 meningkat berbanding 2009 iaitu sebanyak 134 permohonan dan jumlah permohonan yang diluluskan juga meningkat sebanyak 129 permohonan.

"Bagi SJKC dan SJKT permohonan yang dibuat dapat diproses dengan baik tanpa ragu-ragu kerana sekolah yang membuat permohonan adalah berdaftar dengan Kementerian Pelajaran, namun berbeza dengan SAR yang tidak berdaftar dengan mana-mana pihak sama ada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) atau Kementerian Pelajaran," tegasnya.

Tambahnya, program bantuan agihan pendidikan sekolah-sekolah ini adalah merupakan di antara langkah-langkah diambil kerajaan negeri bagi memantapkan visi pendidikan untuk menjadikan Selangor sebagai Hub Ilmuwan dan Hub Pendidikan.

"Bagi mencapai matlamat itu, kerajaan negeri memberikan perhatian kepada beberapa perkara seperti keadaan infrastruktur dan kemudahan pendidikan yang ada di sekolah, kemahiran peningkatan pengajaran dan pembelajaran di kalangan guru-guru sekolah, kualiti para pelajar terutama dari aspek akademik dan sahsiah serta kelicinan dan pengurusan sekolah yang sistematik dan efektif.

"Selain bantuan pendidikan itu, katanya, kerajaan negeri turut memberi latihan kursus perguruan kepada guru-guru SAR di mana guru-guru itu tidak pernah diberi kursus dan pihak sekolah juga tidak ada dana yang mencukupi untuk tujuan itu," jelasnya lagi.

Dalam pada itu, ujarnya, kerajaan negeri melalui Yayasan Selangor (YS) turut mewujudkan dermasiswa dan meluluskan pembinaaan Tadika Rakyat di negeri Selangor pada 2009.

Dr Halimah berharap Kerajaan Negeri Selangor akan mendapat sumber rezeki kewangan yang lebih di masa akan datang untuk memberikan lebih manfaat besar kepada rakyat negeri terutamanya dalam bidang pendidikan.

Katanya, beliau sendiri secara peribadi ingin melihat SAR yang berjumlah 500 buah itu akan dapat dibantu dalam usaha kerajaan mencapai matlamat yang diidamkan oleh kerajaan negeri, selama ini yang inginkan Selangor menjadi Hub Ilmu Hub Pendidikan.

Politik Sundal: Ruang Peribadi vs Kepentingan Publik

Oleh Hafiz Zainuddin

Jelas, kita, rakyat dalam negara yang sudah merdeka lebih separuh abad ini patut malu kerana pemimpin negara masih tidak tahu cara untuk berpolitik. Mungkin mereka ini kurang ilmu atau kurang cerdik. Apalagi yang perlu dan tidak cukup?


Ilmu memerintah yang diturunkan oleh Inggeris - dicontohkan oleh Jepun kepada pemimpin tempatan setelah sekian lama berkonfrontasi dan bertumpah darah, pengalaman bergelut dengan situasi-situasi kritikal negara sepanjang merdeka, meletakkan Islam sebagai Agama Persekutuan dalam Perlembagaan Persekutuan, lima Prinsip Rukunegara yang mantap, penerapan nilai Islam dan moral dalam negara dan sistem pendidikan nasional: apakah semua ini gagal membentuk sebuah budaya masyarakat, pemimpin dan politik yang matang, atau bersih atau setidak-tidaknya agak bersih? Dan paling penting, kenapa kematangan berpolitik pemimpin negara kita semakin rencat dalam sedekad dua ini yang banyak berlegar sekitar anu dan dot dot dot? Kenapa tidak dari dahulu lagi?

Skandal seks yang menjemukan

Apabila negara sekali lagi dikejutkan dengan betapa rendahnya moral Anwar Ibrahim selaku sosok yang dicanangkan sebagai bakal Perdana Menteri Malaysia; iaitu apabila kemunculan video seks oleh individu tertentu yang mengaku sebagai Datuk T dan mendakwa pelakunya adalah Anwar Ibrahim. Apakah reaksi pertama anda? Ada yang terus percaya, ada yang tidak percaya, ada yang cuma mendiamkan diri. Ya. Walaupun jelas pelakon itu "sedikit buncit", ia tetap akan mengundang pelbagai reaksi.

Isu video seks ini, kronologinya sama. Setidak-tidaknya, hampir sama seperti isu-isu skandal terdahulu. Lebih menjelikkan lagi apabila individu yang mengaku terlibat dalam penghasilan video tersebut merupakan individu yang pernah terpalit dalam kes hubungan seks gadis bawah umur satu ketika dulu di Melaka.

Sebelum itu, biar saya nyatakan bahawa tulisan ini bukanlah untuk mengulas mengenai isu video seks tersebut; siapa pelakon ataupun pelakunya mahupun siapa yang terlibat di balik tabir. Bukan itu tujuan saya sebab terlalu ramai telah mengulas lanjut dan berhukum mengenainya. Percayalah. Semua itu sebenarnya tidak penting lagi. Malah siapapun sama ada rakyat biasa dan ahli politik, pro BN mahupun pro PR sangat "faham" bahawa isu ini bertujuan mengaibkan orang yang dituduh justeru sebagai percubaan untuk membunuh karier politik beliau.

Mentaliti kapitalis

Ahli politik Malaysia sangat arif dengan citarasa rakyat. Lihatlah di akhbar-akhbar popular tanahair. Isu yang biasanya melibatkan masalah seks-moral sering menjadi tajuk utama. Sensasi bukan? Pembentukan awal pemikiran rakyat bermula di sini. Melalui media. Melalui pembacaan. Soalnya bukan untuk meningkatkan pemahaman rakyat dalam politik yang lebih "mencerahkan", soalnya bukan untuk memberi maklumat penting mengenai kebebasan dan hak rakyat, soalnya bukan itu semua. Paling penting soalnya adalah prinsip utama kapitalisma: memenuhi permintaan pasaran. Lebih sensasi akan lebih untung. Seolah isu persoalan hak, kebebasan, ketelusan, kebocoran itu semua tidak penting. Urusan menteri...

Bill Clinton dan persoalan integriti

Kita ketepikan siapa yang bersalah! Tuduhan skandal seks yang menimpa Anwar Ibrahim bertubi-tubi, hubungan Soi Lek dengan kekasih gelapnya, ini semua membawa kita kepada persoalan-persoalan untuk kita fikirkan bersama. Berbalik kepada persoalan paling mustahak. Sejauh mana rakyat matang dalam menghadapi isu moral sebegini? Natijahnya apa?

Sebelum itu, ayuh kita imbau kembali secara ringkas bagaimana skandal seks pernah menggegarkan Rumah Putih dan dunia sekitar tahun 1998. Apabila Bill Clinton yang pada ketika itu sebagai Presiden Amerika Syarikat dituduh mempunyai hubungan sulit dengan staff pelatihnya Monica Lewinsky. Walau bagaimanapun, tuduhan itu telah dinafikannya. Pada 26 Januari 1998, Clinton membuat kenyataan media. Beliau yang berdiri di sebelah isterinya Hillary seraya berkata, "Saya akan mengatakannya sekali lagi: Saya tidak pernah mempunyai hubungan seks dengan perempuan itu, Cik Lewinsky."

Akhirnya kebenaran terbongkar dengan bukti DNA dari sehelai gaun biru milik Lewinsky yang didapati mempunyai air mani Clinton serta beberapa bukti rakaman awal perbualan telefon secara sulit oleh Linda Tripp, pekerja dari Jabatan Pertahanan. Akhirnya, Bill Clinton mengaku bahawa berlaku hubungan seksual antara dia dan Lewinsky.

Dua bulan selepas pihak Senat gagal memberikan kata putus. Presiden Clinton akhirnya dihukum di atas kesalahan menghina mahkamah di atas keterangan palsu beliau oleh Hakim Susan D.Webber Wright. Lesen Clinton sebagai Pengamal Undang-Undang beliau telah digantung di Arkansas selama lima tahun dan pada masa yang sama beliau dikenakan denda sebanyak USD 90,000 atas kesalahan memberi pengakuan palsu. Imej Bill Clinton tercalar bukan kerana hubungan seksnya dengan Lewinsky tetapi beliau dianggap melakukan kesalahan "menghalang pengadilan" atau obstruction of justice. Walau apa pun, pihak Senat dalam Parti Demokrat masih menerima Clinton dan beliau meneruskan tugasnya di pejabat seperti biasa.

Kes skandal seks Bill Clinton ini membawa kita untuk memahami garis-garis pemisah di antara dua skop yang jauh berbeza iaitu kepentingan publik (rakyat) dan ruang peribadi. Pengakuan palsu berkait rapat dengan persoalan integriti. Ya. Soalnya sekarang ialah persoalan integriti yang mana telah menjadi satu isu terpenting yang menjadi sandaran keputusan senat mahupun mahkamah.

Ruang Peribadi vs Kepentingan Publik

Mari kita lihat masalah ini dari sudut yang berbeza. Di luar taboo dan lebih bersifat realis. Persoalan integriti sepatutnya menjadi garis ukur terpenting dalam percaturan politik negara. Di Malaysia, sering kali ruang peribadi bercampur aduk dengan kepentingan publik (rakyat). Kemudian ia menjadi sebuah perdebatan yang besar. Seolah, masyarakat dan budaya kita merestui gejala "selak kain orang" ini. Lainlah kalau ia melibatkan pembunuhan dan pencabulan hak manusia lain - itu urusan mahkamah!

Persoalan penting yang saya ingin bawakan ialah, apakah isu peribadi sebegini menjadi satu masalah besar yang akan mengancam keselamatan negara? Atau mampu untuk menaikkan harga bahan api di pasaran? Atau menjadikan tanah rizab Melayu semakin berkurangan? Atau menggelapkan berbillion ringgit wang negara? Jawapannya tidak. Tidak sama sekali.

Saya bukan cuba untuk "menghalalkan" kegiatan "tidak bermoral" atau berdosa ini. Apapun saya sangat pasti, sekiranya video yang didedahkan itu memang benar, terbukti sosok pelaku itu adalah Anwar Ibrahim, maka saya yakin, Pakatan Rakyat akan berhadapan dengan situasi yang sangat kritikal. PAS tidak akan sama sekali teragak-agak untuk berkompromi dalam soal ini dan berkemungkinan keluar dari gabungan Pakatan. Lalu cita-cita untuk "Selamatkan Malaysia" Bakal menjadi sebuah utopia?

Lihat sahaja apa yang pernah berlaku kepada bekas Ahli Parlimen Kubang Kerian; Mohamad Sabu yang pernah terjerat dalam kes khalwat yang melibatkan seorang wanita bernama Normah Halim sekitar tahun 1995. Mahkamah telah menggugurkan kes tersebut kerana keterangan saksi meragukan dan bercanggah. Walaupun kes ini telah selesai, imej beliau telah tercemar dan ada "bisik-bisik" yang menyatakan bahawa beliau akan melalui jalan sukar untuk memenangi jawatan Timbalan Presiden PAS untuk pemilihan yang akan datang ini.

Berbalik kepada persoalan integriti. Rakyat harus matang dalam membahagikan mana satu "ruang peribadi" dan mana satu "kepentingan publik". Rakyat harus sedar bahawa mereka sedang dilalaikan drama lucah yang sedang berlangsung. "Ini semua projek pembodohan!". Apabila integriti diutamakan, kesejahteraan negara menyusul.

Rakyat harus berfikir dan lebih bijak dari ahli politik. Pelakon-pelakon politik akan terus melakonkan drama mereka. Sekali lagi harus diingat bahawa semua dakwaan-dakwaan sebegini bertujuan untuk mengalihkan perhatian rakyat kepada isu-isu penting negara. Rakyat harus terus berada di atas landasan sebenar. Rakyat harus melontarkan persoalan-persoalan dasar yang kalau dibiarkan akan mengancam kemaslahatan rakyat dan negara. Dan saya juga pasti, kita juga tidak mahu maruah negara ini dicalarkan oleh mulut seorang wanita bernama Umi Hafilda.

*Hafiz Zainuddin ialah penulis bebas.

Menjelang pemilihan kawasan, muktamar

Oleh A Shukur

Bulan depan (April), Kalendar PAS akan dipenuhi dengan mesyuarat agung peringkat kawasan seluruh negara, selepas mesyuarat peringkat cawangan.Selepas itu akan sampai pada puncak pemilihan pucuk pimpinan PAS dalam Muktamar Tahunan PAS yang dijangka diadakan di Taman Melewar awal bulan Jun depan.


Dengan pemilihan pimpinan peringkat kawasan bulan depan, bermakna PAS kawasan akan memilih pimpinannya – mungkin ada kawasan yang memilih pimpinan baru, di samping itu mungkin ada yang mengekalkan pimpinan lama yang dikira masih relevan lagi.

Perlu diingat bahawa pimpinan PAS semua peringkat yang akan dipilih ini akan menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13, sebuah pilihan raya yang saya kira sangat kritikal dan mencemaskan semua pihak, sama ada di pihak Pakatan Rakyat manupun BN sendiri.

Dari itu apa yang penting difikirkan di sini ialah pemilihan saf pimpinan peringkat kawasan dan Pusat, adalah pimpinan yang akan mengendali dan memimpin parti untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Tentunya peringkat cawangan sudah bersedia dengan para calon pimpinan untuk peringkat kawasan yang dikira mampu mendepani PRU Ke-13 akan datang.

Dengan ahli PAS meningkat sejuta orang, tentu saja ramai para aktivis yang layak untuk memimpin baik pada peringkat kawasan mahupun pusat. Sudah demikian ramai kalangan ulama, professional, aktivis baru dan lama serta pendukung parti yang setia sejak zaman berzaman.

Dalam suasana yang ada, tidak sukar lagi untuk memilih pimpinan terbaik, berilmu, releven, penuh idea, semangat dan segalanya di semua peringkat. Pada pendapat saya, yang jadi persoalan sekarang ialah memilih pemimpin paling terbaik di kalangan yang terbaik.

Setelah PAS berumur lebih setengah abad, rasanya warga PAS sudah matang untuk memilih pemimpin paling terbaik dari yang terbaik.

Oleh kerana tahun ini dikatakan tahun PRU Ke-13 tentu saja, seperti dikatakan tadi, selepas pemilihan dan muktamar ini, warga PAS akan segera menyambung tugas masing-masing untuk bersiap menghadapi
PRU Ke-13 itu.

Siri-siri kekalahan PAS dalam pilihan raya kecil di sana sini perlu dijadikan iktibar dalam menyusun semula gerak kerja dan strategi PAS untuk menghadapi PRU Ke-13 nanti.

Saya tidak melihat ada kekecewaan besar di kalangan warga PAS selepas mengalami kekalahan demi kekalahan dalam pilihan raya kecil tersebut. Ini menandakan bahawa pendukung PAS sangat berjiwa besar, malah terus meningkatkan usaha untuk mencapai kembali kemenangan.

Antara usaha yang perlu dilakukan oleh pimpinan PAS yang baru dipilih ini ialah memperbanyakkan lagi cawangan parti. Dalam hal ini pimpinan peringkat negeri sewajarnya sentiasa ‘turun padang’ untuk memantau keadaan ini dan memberikan bantuan secukupnya kepada kawasan dalam usaha menubuhkan lebih banyak cawangan.

Negeri-negeri seperti Kelantan, Kedah, Terengganu boleh dijadikan contoh akan kesuburan cawangan PAS di negeri tersebut. Negeri-negeri yang banyak cawangan ini telah membuktikan kemampuan mereka menghadapi Barisan Nasional dalam pilihan raya.

Sekali lagi ditegaskan, penubuhan cawangan baru adalah crucial kepada PAS jika calon PAS mahu menang dalam pilihan raya umum akan datang.

PAS adalah sebuah parti yang sangat berdisiplin, istiqamah kepada asas perjuangan, mampu membuat perubahan, terbuka dan ramah. Ini diakui sendiri bukan saja dari kalangan rakan-rakan pimpinan dalam Pakatan Rakyat, bahkan oleh para penganalisis dalam dan luar negara, para intelektual di menara gading yang rasional dan terbuka dan di kalangan rakyat sendiri.
Bagaimanapun pihak musuh politik PAS tidak mungkin akan memuji PAS, walau secemerlang manapun PAS.

Namun warga PAS jangan tenggelam dengan pujian banyak pihak ini justru kita menyedari pelbagai kelemahan dalaman lagi yang perlu diperbaiki dan ruang memperbaikinya sentiasa wujud.

Oleh itu mesyuarat agung peringkat kawasan ini bukan saja akan memilih pemimpin untuk sesi akan datang, tetapi juga lebih kepada muhasabah akan kelemahan dalalam yang masih boleh diperbaiki.

Saya yakin, masih tetap ramai yang menawarkan diri untuk dipilih dan berkhidmat, ataupun masih ramai juga yang sangat tawaduk, merendah diri untuk tidak menonjolkan diri supaya dipilih, namun mereka sentiasa bersedia untuk berkhidmat untuk parti.

Inilah wajah PAS yang dinamik dan segar, sentiasa mengikut perubahan zaman dan keadaan. Sebab itu demikian ramai para calon yang terbaik, namun yang hendak dipilih ialah yang paling terbaik dari yang terbaik. Akhirnya, mereka yang dipilih dan tidak dipilih akan terus berada dalam bulatan perjuangan.

Dalam keadaan demikian, tidak mungkin ada sebarang elemen – dari mana-mana pihak pun – yang mampu menggugat PAS, justru kerana akar tunjangnya begitu kukuh dan pucuknya menjulang tinggi.

Selamat bermesyuarat agung kepada semua kawasan.

Nik Nazmi gesa pencabulan federalisme dikaji semula

SHAH ALAM: Adun Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad menggesa kerajaan Selangor memainkan peranan bagi mengkaji semula amalan federalisme yang semakin terhakis di bawah pentadbiran Umno-Barisan Nasional.

Menurutnya, banyak pembaharuan yang cuba dilakukan di bawah pimpinan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim dihalang oleh pencabulan federalisme apabila terlalu banyak kuasa dipusatkan kepada kerajaan persekutuan.

“Segala isu daripada jenayah, pendidikan hatta kutipan sampah sekalipun diputuskan daripada Putrajaya sedangkan saya fikir negeri atau pun PBT lebih arif mengenainya. Malah dalam isu seperti JKKK yang berada dalam bidang kuasa kerajaan negeri, kerajaan pusat dengan mudah membentuk JKKKP.

“Ini jelas khianat kepada Sultan Selangor,” ujar beliau ketika menyampaikan ucapan menjunjung kasih atas titah Tuanku Selangor pada majlis pembukaan pertama penggal ke empat sidang Dun Selangor, hari ini.

Dalam ucapannya, Nik Nazmi turut menyentuh mengenai program anjuran Pihak Berkuasa Tempatan yang mengenepikan wakil rakyat daripada Pakatan Rakyat.

“Saya terkejut mendengar pendedahan YB Bukit Antarabangsa bahawa Majlis Perbandaran Selayang menjadi tuan rumah satu program yang hanya menjemput wakil rakyat dan penyelaras parlimen dan Dun BN, dan tidak menghiraukan wakil rakyat Pakatan Rakyat.

“Sekalipun program ini dianjurkan kementerian, ini satu lagi bukti kejahilan tentang federalisme,” tegas beliau.

Dalam pada itu, Nik Nazmi turut mencadangkan supaya Institusi pengajian Tinggi di Selangor dijadikan sebagai Zon bebas Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU).

Beliau menceritakan pengalamannya pada 2009 ketika dijemput merasmikan mesyuarat agung Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya, apabila pihak Hal Ehwal Pelajar (HEP) cuba menyamar sebagai mahasiswa dengan memaklumkan pembatalan program berkenaan.

Namun beliau memuji langkah yang diambil pihak pentadbiran dan mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa yang disifatkan lebih matang dengan mengadakan siri forum ilmiah melibatkan pimpinan politik BN, Pakatan Rakyat, NGO dan ahli akademik.

“Justeru saya berharap kita dapat membawa budaya sama di IPT-IPT yang dimiliki kerajaan negeri Selangor khususnya Universiti Selangor (UNISEL) dan Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS). Kita jadikan IPT-IPT ini dari segi falsafahnya zon bebas Akta Universiti dan Kolej Universiti,” ujar beliau.

Sementara itu, Nik Nazmi dalam ucapannya berkata, disebalik pelbagai projek mega termasuk Aliran Transit Massa yang menelan belanja berbilion ringgit, kerajaan mengabaikan masalah perumahan rakyat seperti keadaan flat yang sangat menyedihkan.

Justeru itu beliau berharap satu badan bertanggungjawab ditubuhkan bagi mengkaji untuk memperbaiki kemudahan dan keadaan di flat kos rendah seperti di kawasan Desa Menteri, dalam kawasan Dewan Undangan Negeri Seri Setia.

“PKNS misalnya telah mempunyai banyak pengalaman luas dalam aspek ini. Dengan ini pendekatan kita berubah daripada Ad-Hoc kepada lebih spesifik bagi meningkatkan keadaan di flat-flat ini secara berterusan,” ujar beliau.

Fitnah Video seks: Mufti, Pihak berkuasa agama Islam masih membisu.

KUALA LUMPUR: Ketika Majlis Perundingan agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Malaysia menyeru kerajaan mengambil tindakan tegas ke atas individu yang menyebar rakaman seks palsu, pihak berkuasa Agama Islam di negara ini dilihat masih berdiam diri.

Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama KEADILAN, Ahmad Kassim, berkata, beliau kesal dengan pendirian Majlis Agama Islam dan kalangan mufti yang masih mengambil sikap membisu dalam isu tersebut.

“Institusi Islam seperti majlis mufti dan Majlis Agama Islam patut beri reaksi yang serupa, malangnya mereka dilihat terikat dengan peraturan kerajaan. Mereka takut kedudukan mereka terjejas berbanding menyatakan pegangan dan pendirian mereka sebagai seorang Islam,” ujar beliau kepada KeadilanDaily.

Menurutnya, sepatutnya golongan agamawan seperti para mufti menyatakan pendirian mereka tanpa sebarang kompromi dalam isu fitnah dan politik lucah yang memberi kesan besar kepada umat Islam.

“Ini menunjukkan pemikiran yang jumud dan beku kerana golongan agamawan ini takut untuk memberi reaksi mereka. Itu lah yang kita dalam KEADILAN perjuangkan supaya boleh membebaskan minda dan pemikiran golongan agamawan,” ujarnya yang juga Ahli Parlimen Kuala Kedah.

Mengulas mengenai kenyataan Majlis Perunding agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Malaysia yang membantah amalan fitnah dan politik lucah, Ahmad berkata mereka mengeluarkan pendirian tersebut berasaskan kepercayaan dan pegangan agama mereka.

“Dari sudut universal, semua agama menolak konsep lucah apatah lagi penyebaran kepada umum. Mereka membuat pandangan atas kapasiti mereka yang berpegang kepada agama dan ingin melihat Malaysia menjadi sebuah negara matang dalam menguruskan hal politik,” ujar beliau.

Katanya sebelum ini hanya beberapa NGO Islam sahaja seperti Angkatan Belia Islam Malaysia dan Pertubuhan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia yang menyatakan pendirian mereka supaya politik kotor dan jijik dihentikan.

Namun katanya, amat mengecewakan apabila pihak berkuasa agama Islam termasuk di kalangan para mufti cuba menyepikan diri dalam isu berkenaan, akibat ketakutan kepada pemerintah.

Beliau menamakan bekas Mufti Perlis, Dr Mohamad Asri Zainal Abidin satu-satunya tokoh agamawan yang berani tampil untuk menyatakan pendiriannya kepada umum.

“(Mufti) Yang lain itu macam pengecut dan takut. Sepatutnya mereka bersuara tanpa kompromi,” ujar beliau.

Menurutnya, sikap berdiam diri yang ditunjuk pihak berkuasa agama Islam, termasuk para mufti di negara ini amat memalukan umat Islam.

“Sepatutnya (para mufti) kalau tidak mahu membuat kenyataan yang dikaitkan dengan politik, buat lah kenyataan yang secara umum.

“Sebab itu perkara ini perlu diberi perhatian serius kerana kita tidak mahu agamawan yang jumud dan takut kepada peraturan pentadbiran dan karenah birokrasi,” ujarnya.

Beliau memberi contoh mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria yang lebih berminat untuk membincangkan tarian ‘poco-poco’ daripada membincangkan masalah besar yang melanda umat Islam.

“Tetapi soal maruah negara, soal penyelewengan dan rasuah dia berdiam diri,” ujarnya.

Tambahnya, beliau akan menghubungi kenalan di pejabat-pejabat mufti supaya menggesa pihak berkuasa agama itu segera mengeluarkan kenyataan bagi menyatakan pendirian dalam isu tersebut.

Drama kehidupan: Antara realiti dan fantasi

Oleh NURUL IZZAH

Rupanya drama kehidupan juga ada dua darjat: satunya fantasi dan satunya realiti. Saban hari kita menyaksikan pelbagai peristiwa yang mewarnai perjalanan hidup individu, keluarga, masyarakat, Negara mahupun dunia. Ia ibarat menyaksikan drama-drama kehidupan manusia yang pelbagai ragam dan bermacam agenda beraksi di atas pentas yang fana atau maya ini.

Seperti menyaksikan program drama di kaca TV ia mungkin menghiburkan, melekakan dan juga boleh mengalihkan tumpuan kita daripada drama kehidupan realiti yang sedang berlaku di depan mata.


Kadangkala kita tidak dapat membezakan atau dapat menilai yang mana lebih penting untuk diberikan tumpuan kerana lazimnya drama fantasi lebih menarik daripada drama realiti.

Maksud saya di sini ialah apabila kita dipertontonkan peristiwa video lucah hasil usaha Tiga Datuk dan bukannya Tiga Abdul menjadi contoh bagaimana satu fantasi sedang cuba dijadikan realiti untuk politik jahat dan lucah. Segala adab dan juga prinsip agama yang melarang mengaibkan seseorang dan membuat tuduhan fitnah dengan tidak dirujuk kepada mahkamah syariah menjadikan ia lebih sensasi.

Diharap pihak yang berkuasa akan menyiasat dan mengheret pesalah yang telah melakukan kesalahan di bawah undang-undang menerusi video lucah dipertontonkan ke muka keadilan. Ini belum lagi dihisab di Padang Ma’shar yang tentunya memperlihatkan kebenaran sejelas-jelasnya di sebalik drama ini.

Jika kita lihat beberapa drama bertemakan unsur ketakutan dan perpecahan seperti isu novel Interlok, isu kitab injil penganut Kristian dan isu perkauman; semuanya menggambarkan betapa jahatnya tujuan penulis-penulis skrip drama ini. Ia bukan menghiburkan tetapi menjelikkan lagi meresahkan jiwa penonton. Sebenarnya semua drama ‘seram’ ini hanya untuk mengalihkan perhatian dan pandangan rakyat daripada isu-isu dasar yang penting untuk masa depan negara.

Sepatutnya kita dipertontonkan drama-drama penuh patriotisme yang menampilkan wira-wira politik dan bukan lanun-lanun politik menggunakan segala jentera dan institusi kerajaan untuk kepentingan kelompok. Seperti lanun-lanun Somalia yang merompak harta orang lain kita juga mesti sedar wujudnya lanun-lanun politik yang merompak hak rakyat di peti undi dengan pelbagai muslihat seperti menggunakan pelakon pengundi hantu, pemindahan pengundi penyokong ke kawasan panas, penggunaan undi pos yang tidak ditawarkan pula kepada beratus ribu rakyat di luar negara, waktu berkempen yang pendek dan kerenah sama waktu dengannya.

Sepatutnya kita dipertontonkan drama-drama penuh inspirasi bagaimana semua rakyat ada peluang untuk membina kekayaan ekonomi secara saksama, tetapi sebaliknya kita ada drama harga barang naik, drama subsidi rakyat dipotong manakala subsidi kroni dikekalkan dan yang patut diberikan perhatian ialah drama aksi lanun-lanun ekonomi yang menggunakan segala kelebihan jentera kerajaan untuk kekayaan kelompok sahaja. Barulah kita faham maksud dialog drama lanun, “satu untuk awak (rakyat), sejuta untuk saya (lanun ekonomi).” Semuanya bertambah lucu, apabila tontonan program transformasi kerajaan mempersembahkan statistik maha hebat, seolah-olah Malaysia bebas rasuah, jenayah, hatta kemiskinan tegar sekalipun.

Sepatutnya kita dipertontonkan drama-drama penuh harapan dan yang mengangkat martabat negara dan darjat pemimpin semua. Bayangkan adanya drama yang menyaksikan satu debat perdana penuh sopan atau regu berakhlak mengenai dasar-dasar kerajaan dan pembangkang untuk rakyat membuat pilihan berilmiah demi masa depan anak bangsa. Bayangkan pertembungan idea berlangsung dalam drama pembangunan sebuah negara yang bebas daripada rasuah, pembaziran, fitnah dan segala bentuk salah guna kuasa - hanya berkisar tentang dasar mana paling menguntungkan rakyat.

Sepatutnya rakyat menjadi penulis skrip yang penuh harapan dan inspirasi demi membina Malaysia lebih baik untuk semua. Jangan biarkan lanun-lanun politik dan ekonomi terus menulis skrip drama-drama yang penuh ketakutan dan kerugian.

Kesimpulannya, sudah tiba masanya untuk rakyat memilih dengan bijak drama mana seharusnya terus dipersembahkan; yang bercelaru dan mungkin memusnahkan negara, atau drama berkisar realiti yang membina tapak ke arah pembangunan negara sebenar.

Oh hidup di Malaysia penuh drama!

Zambry Perli Najib Dan Rosmah?

MB: Perak patuhi fatwa haramkan poco-poco

KUALA LUMPUR, 30 Mac – Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata kerajaan negeri akan mematuhi keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak berhubung pengharaman tarian poco-poco, yang telah diputuskan Januari lalu.

Zambry berkata, kerajaan negeri akan menghormati keputusan itu memandangkan satu fatwa berkaitan dengannya telah dikeluarkan.

Isu itu menjadi polemik sejak dua tahun lalu ekoran poco-poco yang awalnya dilihat sebagai senaman semata-mata bertukar menjadi tarian.

Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria berkata Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak pada Januari lalu telah memutuskan bahawa tarian atau senaman poco-poco diharamkan kerana ia mempunyai kaitan dengan kepercayaan agama, juga pemujaan roh berdasarkan kajian yang menyatakan ia sering diamalkan di Jamaica dan bercirikan agama Kristian.

Maklumat diperoleh dari beberapa blog menunjukkan tarian poco-poco yang menjadi tarikan banyak pihak turut dikenali sebagai pocor-pocor atau pocoh-pocoh disebabkan muzik dan sebagai aktiviti ringan.

Bagaimanapun beberapa tulisan lain pula mendakwa tarian yang datangnya dari Indonesia membawa unsur-unsur mengasyikkan dan ada unsur salib ekoran langkah pergerakan ke kanan-kiri-depan-belakang.

Pertengahan tahun lalu, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) mengadakan Pertandingan Senam Seni 1Malaysia termasuk aktiviti senaman yang dipopularkan dari negara luar seperti poco-poco.

Enggan terima memorandum, Najib ketepi keselamatan rakyat- Fuziah

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh kesal dengan keengganan Perdana Menteri menerima memorandum bantahan berhubung pembinaan loji ‘rare earth’ yang mengeluarkan sisa buangan radioaktif.

Memorandum disertai petisyen “Hentikan Lynas, Selamatkan Malaysia” yang ditandatangani penduduk Kuantan itu sepatutnya diserahkan kepada pegawai di Pejabat Perdana Menteri di lobi Parlimen hari ini.

Fuziah menyifatkan keenganan itu membuktikan Datuk Seri Najib Tun Razak mengetepikan soal keselamatan rakyat dan bertentangan dengan slogan ‘Rakyat Didahulukan, Pencapaian diutamakan’, yang dilaungkan selama ini.

“Apalah salahnya kalau dia hantar wakil untuk terima petisyen bantahan tersebut. Ini menunjukkan beliau tidak prihatin dengan tuntutan rakyat malah mengenepikan keutamaan serta keselamatan rakyat.

“Bukan sahaja tak hantar wakil, malah delegasi yang dianggotai seramai 10 orang di kalangan penduduk tempatan termasuk NGO di Parlimen pagi tadi tidak dilayan,” kata Fuziah kepada Keadilan Daily.

Pagi tadi, sekumpulan aktivis berkumpul di hadapan parlimen bagi menyampaikan memorandum bantahan berhubung projek tersebut yang dibina Syarikat Australia, Lynas Corp.

Mereka berhimpun secara aman di perkarangan luar Parlimen sambil mengedar risalah serta lencana kepada Ahli Parlimen dan Menteri, menuntut supaya nyawa dan kesihatan penduduk Kuantan tidak dipertaruhkan dengan pembinaan loji berkenaan.

Memorandum itu merupakan salah satu kempen kesedaran yang diusahakan Fuziah sejak dua minggu lalu bagi mendedahkan kepada penduduk tentang risiko radiokatif yang dihasilkan kilang tersebut.

“Hampir 90 peratus sambutan positif diterima daripada penduduk bandar Kuantan yang mahu pembinaan loji tersebut dihentikan serta merta.

“Setakat ini, sebanyak 20,000 tandatangan sudah dikumpulkan. Kita akan meneruskan kempen ini hingga hujung April depan,” kata Fuziah.

Pelaburan negara Timur Tengah ke Selangor RM376 juta

SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini mengumumkan jumlah pelaburan negara dari Timur Tengah dalam tempoh dua tahun sejak 2008, mencecah RM376 juta.

Bercakap pada hari pertama sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, beliau berkata negara itu meliputi Arab Saudi melibatkan lapan projek, Iran (tiga projek) manakala Syria dan Turki masing-masing satu projek.

“Sebanyak 13 projek negara dari Timur Tengah diluluskan Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (Miti) dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Mida) di Selangor dengan nilai RM376 juta,” katanya.

Khalid berkata, Selangor melalui SSIC Berhad memantau dan menyelaras mesyuarat teknikal bersama agensi yang terlibat, supaya pembangunan dirancang pelabur dapat disiapkan dan mematuhi peraturan ditetapkan.

Dalam sektor pelaburan, beliau berkata, kerajaan Selangor memberi penekanan kepada industri berasaskan teknologi tinggi dan mesra alam, selain industri berasaskan pengetahuan dan kemesraan alam sekitar,

Exco Selangor, Teresa Kok berkata, Barisan Nasional (BN) berdusta rakyat apabila mentohmah negeri tadbiran Pakatan Rakyat tidak mampu menarik minat pelabur asing, lebih-lebih lagi pelaburan Selangor keseluruhannya mencecah RM29.3 bilion dalam tempoh 2008 hingga 2010.

“Ini adalah pelaburan tertinggi di Malaysia berbanding negeri-negeri lain,” katanya pada satu kenyataan media, hari ini.

Tambahnya, Selangor mencapai bilangan projek perindustrian dan peluang pekerjaan tertinggi berbanding negeri-negeri di kuasai BN.

“Selangor mencapai bilangan projek perindustrian tertinggi dengan 905 projek dan bilangan peluang perkerjaan yang mencecah 80,000 berbanding dengan negeri lain bagi tempoh yang sama,” tambahnya.

Teresa berkata, melalui data dari Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Mida), jelas menunjukkan tohmahan Umno BN bahawa pelaburan Selangor jatuh sejak Pakatan Rakyat mengambil alih Selangor, adalah tidak berasas.

Malah, tambahnya, selain Amerika Syarikat dengan modal pelaburan RM4.7 bilion, German, Jepun dan Singapura juga turut merupakan pelabur asing utama kepada pemangkin ekonomi Selangor.

“Negara pelabur asing utama Selangor ialah Amerika dengan pelaburan RM47 bilion, German dengan RM35 bilion, Jepun dengan Rm3.4 bilion, dan Singapura dengan nilai RM1.8 bilion,” katanya.

Rahsia PAS

PAS dewasa ini menjadi satu-satunya wadah bagi golongan yang ingin memperjuangkan Islam melalui proses demokrasi di Malaysia. PAS dianggotai mereka yang faham tuntutan perjuangan Islam dari golongan yang berpendidikan agama secara formal dan golongan yang mempelajari agama tanpa melalui institusi pendidikan agama yang formal. Dalam masa yang sama, PAS turut disertai oleh golongan berlatar-belakangkan gerakan Islam dan juga yang tidak pernah terlibat dengan gerakan Islam kecuali setelah mereka mengenali PAS. Maka, ada yang datang dari ABIM, IRC, JIM, Al-Arqam, Suara Al-Islam, Persatuan Mahasiswa Islam dan ada yang datang dari tarbiyyah PAS itu sendiri sejak muda. Malah ada juga dari golongan masyarakat awam yang disedarkan melalui kuliyyah dan tazkirah di Masjid dan Surau.

Oleh yang demikian, menangani golongan manusia yang beraneka latar-belakang dan tahap pendedahan bukan suatu yang mudah. Namun, rahsia kesatuan dan perpaduan semestinya terletak kepada rujukan yang satu iaitu Al-Quran dan Sunnah Rasulullah (SAW), Ijma’ dan Qiyas. Pada masa yang sama, tarbiyyah amaliyah yang dilakukan PAS terhadap anggotanya menghasilkan kefahaman dan kematangan yang mantap dan padu. Secara amaliyah anggota PAS didedahkan kepada persoalan Siyasah Syariyyah, satu bidang ilmu politik Islam yang mencabar dan memerlukan kefahaman dan ilmu. Timbul darinya konsep ‘Tahaluf Siyaasi’ dan persoalan perubahan masyarakat secara ‘Tadarruj’ mengambil kira maslahah dan mafsadah.

‘Rahsia’ kesatuan PAS ini akan dapat dipertahankan sekiranya semua pihak walau apa sekalipun latar-belakang mereka berpegang teguh kepada konsep syura, ukhuwah Islamiyyah, Huznuz Zann dan rujukan yang sama seperti yang disebutkan tadi. Zaman ini sememangnya satu zaman yang amat mencabar bagi gerakan Islam seluruh dunia, lebih-lebih lagi di Malaysia di mana PAS perlu menghadapi persoalan kefahaman ummat Islam yang beraneka corak di dalam PAS serta yang menyokong PAS itu sendiri. Dalam masa yang sama PAS juga perlu berhadapan dengan kefahaman ummat Islam yang menentangnya dan kefahaman masyarakat bukan Islam yang telah mula memahami kesyumulan perjuangannya.

Sekira PAS tidak mampu menzahirkan perpaduan di kalangan yang bersamanya, di atas alasan berlatar-belakang yang berbeza seperti ABIM, JIM dan sebagainya, bagaimana ianya akan mampu menyatu-padukan rakyat yang berbilang kaum, bangsa dan ugama di Malaysia? Sifat keterbukaan dan inklusif Islam terhadap perbezaan pendapat serta khilaf amat sangat perlu difahami dan dihayati. Maka golongan yang sering berusaha untuk mengadu-domba sesama ahli perlu dipinggirkan dan tidak dilayan. Perbezaan pendapat akan sentiasa wujud, tetapi melalui konsep syura, ukhuwah Islamiyyah, Huznuz Zann dan rujukan kepada sumber yang sama, cabaran ini akan dapat diatasi. Pengalaman akan merapatkan dan selarikan pandangan dan pengalaman ini akan membuktikan ketepatan dan kesilapan sesuatu tindakan.

Allah memberikan kesedaran dan keinsafan kepada manusia melalui berbagai cara. Tidak ada yang memonopolinya dan sekiranya, pada akhirnya mereka semua datang kepada PAS, melalui apa cara dan persatuan sekalipun seperti yang telah ditetapkan Allah, maka PAS berbesar-hati menerima mereka dan mendengar pandangan dan pendapat mereka, membincangnya, menerima yang baik dari mereka, sehingga tertubuhnya satu gerakan massa yang berasaskan Al-Quran dan Sunnah Ar-Rasul seperti yang dicita-citakan semua. Datangnya mereka sebagai ahli atau penyokong, secara peribadi atau berkumpulan seperti NGO, harus disambut baik dan diterima sebagai rakan kerana asas perjuangan, iaitu untuk menjadikan Al-Quran sebagai dustur hidup orang-orang yang beriman dan pembela seluruh ummat manusia, adalah sama.

‘Rahsia’ wawasan seperti inilah yang akan membangunkan PAS. Tanpanya ia akan menyebabkan PAS lemah dan tidak berkembang.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Calon Pilihan Raya Sarawak, Pakatan umum dalam masa terdekat

KUCHING: Nama calon yang akan mewakili Pakatan Rakyat dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak akan diumumkan bersama pimpinan tertinggi ketiga-tiga parti tersebut dalam masa terdekat, kata Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Sarawak, Baru Bian.

“Kita akan tunggu Ketua Umum Keadilan, Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang (Penasihat Kebangsaan DAP) dan Haji Hadi (Presiden Pas) untuk umumkan calon-calon ini bersama-sama,” katanya pada sidang media di sebuah hotel di Bandaraya Kuching hari ini.

Sementara itu, Baru turut memaklumkan, rundingan bersama Parti Kebangsaan Sarawak, (SNAP) sangat memberansangkan dan dijangka diselesaikan dalam tempoh beberapa hari lagi.

“Ya, perkembangannya baik dan ia akan dimaklumkan sebelum hujung minggu,” ujar beliau.

Kenyataan Baru itu sekaligus menepis laporan sebuah portal berita baru-baru ini yang mendakwa perbicangan antara Pakatan Rakyat dan SNAP dalam isu pembahagian kerusi itu, menemui kegagalan.

Menurut Baru, bagi pembahagian kerusi melibatkan calon-calon KEADILAN pula, ia sudah diselesaikan oleh pimpinan tertinggi.

Ditanya mengenai manifesto pilihan raya, Baru menjelaskan, secara asasnya Pakatan Rakyat akan membangkitkan perkara asas yg masih belum diselesaikan oleh Barisan Nasional di negeri itu.

“Isu kemiskinan, pembalakan haram dan tanah adat menjadi fokus kita,” tambah beliau.

Sementara itu, Ketua Angkatan Muda KEADILAN Sarawak, Ahmad Nazib menuntut Sruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk menyediakan tempat mengundi khas kepada pengundi Sarawak yang berada di Semenanjung.

“Ramai mereka yang bekerja di Kuala Lumpur, Johor Bahru, Pulau Pinang dan Singapura. Begitu juga dengan anak2 mahasiswa Sarawak di semenanjung.

“Untuk balik ke Sarawak memerlukan masa dan kos yang tinggi. Tambahan pula kebanyakan mahasiswa baru sahaja balik ke kampus masing2 pada tempoh itu.

“Mereka terpaksa kembali semula ke Sarawak sekiranya mahu mengundi.Justeru, penyediaan tempat2 mengundi berpusat dengan pemantauan khusus akan memudahkan mereka” ujar Nazib.

Selangor destinasi pelaburan utama pelabur asing, tempatan.

SHAH ALAM: Pendustaan dan penipuan Umno Barisan Nasional (BN) terhadap negeri-negeri Pakatan Rakyat terbukti tidak berasas apabila pelaburan Selangor mencecah RM29.3 bilion dalam tempoh 2008 hingga 2010.

“Ini merupakan nilai pelaburan tertinggi di Malaysia berbanding negeri-negeri lain,” kata Exco Teresa Kok melalui kenyataan media dikeluarkan hari ini.

Tambahnya, Selangor mencapai bilangan projek perindustrian dan peluang pekerjaan tertinggi berbanding negeri-negeri di kuasai BN.

“Negeri Selangor juga telah berjaya mencapai bilangan projek perindustrian tertinggi dengan 905 projek dan bilangan peluang perkerjaan yang mencecah 80 ribu berbanding dengan negeri-negeri lain bagi tempoh yang sama,” tambahnya.

Teresa berkata, melalui data dari Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Mida), jelas menunjukkan tohmahan Umno BN bahawa pelaburan Selangor jatuh sejak Pakatan Rakyat mengambil alih Selangor, adalah tidak berasas.

Malah, katanya, selain Amerika Syarikat dengan modal pelaburan RM4.7 bilion, German, Jepun dan Singapura juga turut merupakan pelabur utama kepada pemangkin ekonomi Selangor.

“Negara pelabur asing utama Selangor ialah Amerika dengan pelaburan RM47 bilion, German dengan RM35 bilion, Jepun dengan Rm3.4 bilion, dan Singapura dengan nilai RM1.8 bilion,” katanya.

‘Datuk T’ suspek utama, bukan saksi, tegas Wanita KEADILAN

SHAH ALAM: Wanita KEADILAN menegaskan trio ‘Datuk T’, yang mendalangi tayangan seks palsu di Hotel Carcosa Seri Negara 21 Mac lalu, adalah suspek utama yang perlu disiasat dan bukan saksi, kata Timbalan Ketua Wanita Pusat KEADILAN, Rodziah Ismail.

Menurutnya, beliau mengulangi gesaan Pakatan Rakyat sebelum ini bahawa penayangan video seumpama itu adalah jelas bertentangan peruntukan undang-undang sedia ada kerana kesalahan memiliki, menyebar dan menayangkan filem lucah yang bertentangan dengan kesopanan awam.

“Berikutan sidang video lucah mereka (trio ‘Datuk T’), mereka sepatutnya disabitkan dengan kesalahan undang-undang tersebut,” ujarnya.

Beliau seterusnya mendesak pihak berkuasa menahan trio tersebut, yang didalangi bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik dan ahli perniagaan, Shazryl Eskay Abdullah.

“Justeru, Wanita KEADILAN menuntut Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar menangkap ketiga mereka di bawah Seksyen 5 Akta Penapisan Filem 2002 dan Seksyen 292 Kanun Keseksaan,” katanya sambil mengingatkan pihak polis supaya bersikap profesional dan tak menyebelahi Umno Barisan Nasional (BN) dalam isu itu.

“PDRM harus tidak menyebelahi mana-mana parti politik, bersikap profesional dan adil terhadap rakyat.

“Ingatlah, rakyat sedang melihat dan menilai integriti dan kecekapan polis dalam menangani isu ini,” tegasnya.

Sementara itu, Rodziah mengajak rakyat supaya bersama menolak politik kotor dan jijik yang dimainkan Umno-BN.

“Ia (rakaman video) adalah dangkal, malah membuktikan bahawa UMNO terlibat secara terang-terangan berusaha mengheret rakyat ke dalam permainan politik kotor Umno BN,” ujarnya.

Baru-baru ini, Menteri di Jabatan Pedana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz menyebut bahawa Akta Perlindungan Saksi dan Pemberi Maklumat boleh digunakan untuk melindungi individu berkenaan, sebelum menarik semula kenyataan tersebut.

Krisis Interlok berterusan, kaum Cina pula dakwa rasis

Oleh Yow Hong Chieh

KUALA LUMPUR, 30 Mac – Novel kontroversi Interlok kini berdepan kemelut baru ekoran tindakan pertubuhan Cina secara terbuka mengkritik karya Sasterawan Negara Datuk Abdullah Hussain itu sambil menyifatkannya bersifat rasis.

Beberapa wakil masyarakat Cina menggambarkan watak orang Cina dalam novel itu sebagai tamak, “tahi candu” dan kaki perempuan semata-mata untuk memberikan kelebihan kepada orang Melayu.

Sebelum ini, novel kontroversi yang kini dijadikan buku teks Tingkatan Lima berdepan dengan bantahan daripada masyarakat India kerana menggunakan perkataan “paria” dan kini Kementerian Pelajaran berdepan dengan desakan dari masyarakat Cina pula yang menyifatkan ia rasis.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini, pertubuhan Cina itu berkata, novel Interlok bukan sahaja sensitif kepada masyarakat India, tetapi masyarakat Cina juga apabila menggambarkan watak Kim Lok sebagai tahi candu dan kaki perempuan dan anak lelaki Cing Huat pula disifatkan sebagai “licik, tamak, jahat dan akan gembira jika menjual anak perempuannya.”

“Interlok secara keseluruhan dibuat untuk mengembangkan ideologi Ketuanan Melayu. Pada pandangan kami, novel ini bukan sahaja tidak sihat tetapi racun yang bahaya.

“Malah Interlok lebih kurang sama dengan Biro Tata Negara (BTN) yang bersifat perkauman dan (mahu membawa) perpecahan,” kata kenyataan itu.

Interlok menyampaikan mesej utama bahawa Cina, India dan kumpulan minoriti sebagai rakyat kelas kedua sebagai tambahan kepada idea pengasingan antara masyarakat asal (Melayu) dan bangsa asing (Cina dan India),” tambah kenyataan itu.

Kumpulan itu juga mengkritik “penggunaan plot” dalam novel itu yang mana menggambarkan orang Cina sebagai “penipu dan penindas” orang Melayu atau “jahat dan tidak bermoral” seperti gerila komunis.

Kenyataan itu yang ditandatangani Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor, Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG, Pertubuhan Malaysia-China, Gabungan Pertubuhan Cina Persekutuan Johor dan Dewan Perhimpunan Cina Pulau Pinang dan 40 pertubuhan lain termasuk Saya Anak Bangsa Malaysia (SABM) serta Majlis Perundingan Malaysia Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao.

Antara perkara dalam novel itu yang disifatkan sebagai rasis adalah:

* Kita makan apa yang dapat. Akar-akar kayu kalau ada. Kita minta sedekah. Kita curi. Kita tak punya anak perempuan. Kalau ada anak perempuan kita boleh jual, (Kim Lok, ms 119-120).

* Kim Lok membawa Mei Hwa untuk menghisap candu dan mengadakan hubungan seks dengan dia setiap kali bertemu begitu (ms 200).

* Dalam kota besar dan asing serupa ini orang tidak boleh kasihan, kalau kasihan kita tidak boleh kaya. Di sini wang yang menjadi ukuran. Dalam dunia ini wang itu Tuhan nombor dua (ms 155-156).

* “Cina Panjang kata tanah-tanah itu semuanya haknya belaka. Lembu yang kami bela itu pun hartanya juga. Bapa saya telah gadai kepadanya” (ms 88).

* Kata Seman tanah itu semua sudah digadai pada Cina Panjang tu, dan orang Cina tu pun dah suruh Seman ini keluar dari kampung tersebut (ms 92).

Pertubuhan-pertubuhan itu bagaimanapun tidak mahu novel itu disunting seperti mana yang dituntut masyarakat India yang tidak gembira dengan perkataan “paria” – tetapi juga mahu digugurkan daripada digunakan di sekolah.

Mereka mendesak Kementerian Pelajaran agak tidak membenarkan “penghinaan” yang menyentuh perasaan kaum lain dan meminta agar ia digantikan dengan bahan bacaan yang lebih sesuai.

“Kami menyokong kesusasteraan sepatutnya mengggalakkan nilai-nilai progresif seperti demokrasi, kebebasan, persamaan dan hak-hak manusia. Hidup di Malaysia pada abad ke-21 sepatutnya ia bersifat ketuanan rakyat daripada sesuatu yang bersifat sempit,” kata kenyataan itu lagi.

Novel Intelok yang ditulis pada 1971 menggambarkan perjuangan orang Melayu, Cina dan India dalam era prakemerdekaan.

Minggu lalu Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Interlok akan tetap digunakan di sekolah dan telah mengarahkan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) untuk menyunting semula novel itu.

Muhyiddin juga berkata kementeriannya juga akan menyediakan glosari bagi menjelaskan frasa-frasa dan konsep-konsep kepada pelajar.

Dalam pada itu, Badan Bertindak Interlok Kebangsaan (NIAT) yang sepatutnya mengadakan pertemuan dengan Kelab Penyokong-penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BBCBN) hari ini telah dibatalkan atas sebab yang tidak pasti.

Kumpulan yang menuntut agar novel Interlok ditarik balik daripada digunakan di sekolah akan mengadakan pertemuan dengan BBCBN semula pada 6 April.

Semasa

Hiburan

Sukan

 

© Copyright Kerabu Bersuara 2007 -2013 | Design by Kerabu Bersuara | Published by Kerabu Bersuara Group | Powered by Blogger.com.