Siapa yang benar antara Fathul Bari dan Chua Soi Lek ni? Lebih jauh lagi, apa yang sebenarnya Chua Soi Lek belajar dari Fathul Bari?

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/534547_10150944445829567_688168239_n.jpg

Ahmad Fadhli Bin Shaari

Saya tertarik membaca kenyataan Ustaz Fathul Bari berhubung isu hudud versi PAS dalam Sinar Harian hari ini.... jika dibandingkan dengan kenyataan Chua Soi Lek kelmarin, ada beberapa persoalan :

1. Fathul Bari berkata, Chua Soi Lek hanya menentang hudud versi PAS iaitu dalam isu diskriminasi. Jika dua orang mencuri, orang Islam dipotong tangan dan bukan Islam tidak dipotong. Dalam erti kata lain,
Fathul Bari ingin menyatakan bahawa apa yang dinginkan oleh Chua Soi Lek ialah kesamarataan iaitu Islam dan bukan Islam dikenakan hukuman sama. Maksudnya, Chua Soi Lek inginkan hudud turut dikuatkuasakan untuk bukan Islam.

2. Di dalam kenyataan Chua Soi Lek kelmarin, beliau berkata setelah mendengar penerangan Fathul Bari, segalanya sudah jelas. Beliau juga turut mengungkit manifesto PAS 1986 yang kononnya ingin menguatkuasakan hudud ke atas bukan Islam. Ia bermaksud, Chua Soi Lek menentang hudud ke atas bukan Islam. Ini sememangnya pendirian Chua dari dulu dan kerana beliau berkata ADUN UMNO Johor yang ingin bukan Islam dikenakan hudud sebagai 'out of his mind..

Siapa yang benar antara Fathul Bari dan Chua Soi Lek ni? Lebih jauh lagi, apa yang sebenarnya Chua Soi Lek belajar dari Fathul Bari?

No comments

Powered by Blogger.