Kontroversi Video Di Youtube, Yassin Terima Ugutan Bunuh

 http://s4.ohbulan.com/wp-content/uploads/2013/03/yaasin-reformasi1.jpg

Sekiranya minggu lalu pelawak dan penyampai radio terkenal Salih Yaacob berhadapan dengan isu video yang dikatakan memburukkan parti politik di YouTube, terbaru penyanyi yang terkenal menerusi lagu ‘Mimpi Laila,’ Yassin pula diugut bunuh gara-gara menyanyikan lagu berjudul ‘Reformasi’ di laman YouTube pada 24 Februari lalu.

Menerusi sebuah akhbar tempatan, Yassin dikatakan telah menerima ugutan daripada dua individu yang menonton video tersebut dan video itu turut mendapat pelbagai respon daripada penonton, sama ada negatif mahupun positif.

http://s4.ohbulan.com/wp-content/uploads/2013/03/Screen-Shot-2013-03-06-at-8.48.31-AM.png

Menurut Yassin, ugutan yang diterima adalah satu perkara serius dan dirinya sendiri telah mengambil tindakan yang sewajarnya untuk membela diri daripada ugutan bunuh berkenaan.

“Perselisihan pendapat adalah perkara biasa dan sebelum ini saya pernah menerima pelbagai pandangan negatif. Namun ugutan bunuh adalah perkara serius.

“Saya tidak tahu sama ada ugutan ini serius atau hanya main-main. Mungkin ada pihak yang tidak berapa senang dengan pelantikan saya sebagai duta Angkatan Muda Keadilan baru-baru ini. Jadi saya telah serahkan kes ini kepada peguam saya untuk diselesaikan.”

Menurut laporan yang sama, Yassin turut menyatakan bahawa, kebebasan bersuara seharusnya digunakan dengan cara yang baik dan bukannya dengan cara yang negatif seperti ini.

“Sekiranya saya silap dalam penulisan, kita boleh dialog, boleh mengkritik dengan platform yang betul. Bukan dengan ugut-mengugut begini.

“Saya harap individu terbabit berhentilah daripada melakukan perkara begini kepada sesiapa pun. Kebebasan bersuara perlu digunakan untuk kebaikan bukan untuk mengugut dan mencaci orang lain.”

Berikut kami lampirkan video tersebut untuk tatapan anda semua :


No comments

Powered by Blogger.