Hassan Ali "Gila Talak"

Nik Abduh: Semua pemimpin ulama layak ganti Mursyidul Am
WAN NASRAH ABDUL RAHIM
13 Oktober 2012
Nik Abduh Nik Abdul Aziz
Timbalan Ketua Pemuda Pas, Nik Abduh Nik Abdul Aziz
 
KUALA LUMPUR - “Semua pemimpin Pas layak menggantikan Tok guru, terutama dari kalangan ulama. Namun, isu pengganti Tok Guru tidak timbul kerana masih belum tiba masanya dan ia tidak dibincangkan lagi,” kata Naib Ketua Pemuda Pas Pusat, Nik Abduh Nik Abdul Aziz.

Beliau berkata demikian ketika mengulas gesaan bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Hasan Ali agar Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meletakkan jawatan dengan menyerahkan tugasnya itu kepada timbalannya, Datuk Dr Haron Din.

Nik Abduh berkata, isu Hasan telah dijawab Ketuanya, Nasrudin Hassan bahawa kedudukan atau jawatan dalam parti adalah hak mereka yang masih menjadi ahli Pas dan bukannya orang luar seperti Hasan.

Menurutnya, Hasan tidak berhak membuat kenyataan tersebut kerana kepimpinan dalam parti adalah urusan parti.

“Parti sudah buat keputusan berkaitan isu Hasan dan ia sebagai sambungan isu yang telah kita jawab sebelum ini,” katanya di sidang media hari ini.

Apabila ditanya mengenai komen dari Prof Emeritus Datuk Dr Shahnon Ahmad baru-baru ini yang mendakwa Pas lari dari perjuangan asal, beliau menjawab bahawa Pemuda Pas menghormati komen dari bekas ahli Parlimen Sik itu.

“Kita yakin hubungan kita dengan DAP selagi ia dapat menguntungkan Islam dan semua pihak, ini adalah keputusan yang benar dan syura menegaskan perkara itu. Kita yakin hubungan dengan DAP adalah hubungan yang masih baik walaupun mendapat tentangan hudud,” katanya.

Sementara itu, Naib ketua II, Dr Raja Ahmad Iskandar berkata, hubungan antara DAP tiada masalah memandangkan percanggahan pendapat hanya melalui pandangan sahaja.

“Kenyataan yang dikeluarkan DAP hanya tidak menyokong tetapi mereka tidak pernah menggunakan kuasa untuk menghalang pelaksanaan hudud seperti yang dilakukan oleh Umno sejak dari dulu,” katanya.
 
Katanya lagi, belum ada fakta yang membuktikan DAP menghalang pelaksanaan hudud dari segi kekuasaan.


Harun Taib: 'Tak payah layan Hasan Ali'
SALMIAH DRUHAMAD DRAHSIN
13 Oktober 2012
Harun Taib
Harun Taib
 
SHAH ALAM – “Saya tak layan Hasan Ali. Saya tak mahu komen pasal dia." Demikian menurut Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib ketika diminta mengulas kenyataan terbaru, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali, bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, yang meminta Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melepaskan tanggungjawabnya sebagai Mursyidul Am parti tersebut.

Menurut Harun, Hasan bukan lagi ahli Pas dan “dia tidak berhak” untuk bercakap mengenai apa jua hal kepimpinan dalam Pas, apatah lagi untuk meminta Nik Aziz digantikan oleh timbalannya, Datuk Dr Haron Din.

“Tak payah layan lah Hasan Ali. Dia bukan ahli Pas,” katanya lagi sambil merujuk kepada desakan Presiden Jalur Tiga (Jati) itu yang mendakwa kenyataan Nik Aziz mempertahankan kerjasama di antara Pas dan DAP sebagai “menghiris hati” ahli dan penyokong Pas.

Ekoran kenyataannya mempertahankan DAP yang disifatkannya sebagai tidak pernah mengganggu perjuangan Pas dan menegaskan kerjasama dengan parti itu amat perlu bagi memastikan kemenangan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), Nik Aziz dikecam beberapa pihak.

Hasan juga berkata, Nik Aziz “agak keterlaluan” dalam mempertahankan DAP dengan menggambarkan parti komponen Pakatan Rakyat itu tidak pernah mengganggu Pas.


No comments

Powered by Blogger.