"CADANGAN MEROBOH DAN MEMBINA SEMULA MERCU TANDA DI BUKIT BESAR."

Raja Kamarul Bahrin Shah

Saya rasa tidak wajar Kerajaan Terengganu merobohkan dan membina semula Mercu Tanda 'Allah Peliharakan Terengganu' di Bukit Besar. Mercu Tanda tersebut di bina masa Tan Sri Wan Moktar menjadi Menteri Besar dengan perbelanjaan di anggap besar buat masa itu.

Saya menulis sebagai salah saorang pengasas penubuhan Badan Warisan Malaysia pada tahun 1983 di bawah arwah Tan Sri Mubin Shepperd dan juga sebagai Wakil Rakyat Parlimen Kuala Terengganu. Definasi Mercu Tanda mempunyai unsur Warisan berserta dengan nilai sejarah tersendiri. Seperti "Eiffel Tower di Paris" yg agak lama dan kelihatan sedikit usang di makan zaman. Tetapi setelah di selenggara dengan baik sepanjang umur nya ia menjadi selamat dan berfungsi dengan baik. Sama juga dengan Mercu Tanda kita yg telah di jaga baik "maintenance" nya olih JKR. Mereka baru sahaja menjalankan kerja kerja penyelenggaraan yg rapi baru baru ini. Asalkan ianya berfungsi baik dan selamat seperti di akui olih JKR, tidak perlu ianya di roboh untuk di bina yg baru. Bukan saja nilai ke tulinan Warisan sebagai Mercu Tanda bersejarah akan hilang, tetapi pembaziran yg merugikan di kesali rakyat. Kalau perlu pun ubah suai apa yg perlu seperti pendekatan baik YAB Menteri Besar untuk Pasar Payang yg tidak di roboh tapi di ubahsuai sahaja.

Dalam masa rakyat menghadapi kenaikan kos sara hidup, kenaikan lesen perniagaan dan GST yg akan bermula April ini, baik lah kerajaan berjimat cermat. Wang tersebut bolih di belanjakan untuk menaikkan taraf pembuangan sampah yg bermasalah, longkang awam yg tidak berfungsi dan ancaman Denggi yg mengancam nyawa di Kuala Terengganu. Harga minyak dunia telah pernah jatuh dari USD 110 sehingga kepada USD 44 baru ini dan perlu lah kita berwaspada. Banyak kepentingan asas lain perlu di beri perhatian. Dalam waktu sebegini keperluan asas perlu di dahulukan prioriti nya dari kecantikan pemandangan. 

Rakyat di minta berkorban dan kerajaan mestilah Memimpin Melalui Tauladan dan merasa perit bersama rakyat. Itu lah harapan rakyat jelata yang saya ingin sampaikan. Semoga di pertimbangkan dengan penuh bijaksana hendak nya.

Raja Bahrin. 
Ahli Parlimen K. Terengganu dan Pengerusi NGO-Nusantara-(Selamatkan Alam dan Warisan Kita).

1 comment

Unknown said...

Klu diselengara belanja ciput....komesen x seberapa,pada mereka nilai x penting yg penting kos runtuh,kos bina komesyen agak besar itu yg penting. Ini kerja biasa bagi mereka......x kan Raja x faham mentiliti mereka.......jadi x jadi isu pada mereka.

Powered by Blogger.