TENTERA TURKI feat TENTERA PEMBEBASAN SYRIA & SEJARAH UTHMANIYYAH SELEPAS 500 TAHUNTENTERA TURKI feat TENTERA PEMBEBASAN SYRIA & SEJARAH UTHMANIYYAH SELEPAS 500 TAHUN.

Alhamdulillah.. Segala pujian milik Allah.. Dikhabarkan bandar Jarablus telah selamat dibebaskan dari kumpulan Daesh oleh gabungan paksi mujahideen tentera pembebasan Syria (FSA) dan tentera Turki. Dengan pembebasan wilayah ini, Turki dapat mewujudkan zon aman di sempadan negara mereka serta dapat memberi bantuan kepada rakyat Syria untuk meneruskan kehidupan yang lebih baik dari sebelum ini.

Gabungan ini juga turut mengusir YPG yang mula bersarang di sekitar Turki kerana mereka sering melakukan serangan kepada Turki dan rakyatnya. Kita doakan agar para mujahideen Syria & Turki terus mara bagi membebaskan wilayah-wilayah seterusnya dan dapat kembalikan wilayah tersebut kepada rakyat Syria.

SEJARAH 500 TAHUN BERULANG.

Pada 24hb Ogos 2016, pasukan tentera Turki bekerjasama dengan tentera pembebasan Syria (FSA) ke wilayah Jarablus bagi membebaskan wilayah tersebut daripada Daesh.

Ini mengingatkan kita kepada sejarah 500 tahun dahulu pada tarikh yang sama 24hb Ogos 1516, ketika itu tentera Uthmaniyyah di bawah kekuasaan Yavus Sultan Selim mengalahkan tentera Sultan Mamluk di Marj Dabiq di mana lokasinya lebih kurang 73 Kilometer dari Jarablus. Kejayaan dari pertembungan ini menghasilkan kejayaan bagi empayar Uthmaniyyah bagi menguasai Syria dan membuka laluan menguasai Mesir.

Sumber : https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Marj_Dabiq

No comments

Powered by Blogger.