Catatan Parlimen: Ahli Parlimen PAS Perjuangkan Isu RakyatCatatan Parlimen: Ahli Parlimen PAS Perjuangkan Isu Rakyat

1. Pada setiap Selasa dan Khamis, sidang Dewan Rakyat dimulakan dengan sesi Waktu Pertanyaan Menteri (MQT). Ia agak berbeza dengan sesi Pertanyaan Jawab Lisan.

MQT berlangsung selama 30 minit sahaja iaitu 3 soalan terpilih yang telah dihantar sehari sebelum akan dijawab oleh Menteri yang berkaitan.
Pertanyaan Jawab Lisan pula soalannya perlu dihantar oleh Ahli Parlimen dalam tempoh 10 hari sebelum bermulanya sesuatu sidang.

Slot MQT agak terhad masanya kerana Ahli Parlimen yang bertanya dan Menteri yang menjawab perlu mematuhi had masa yang ditetapkan. Terdapat timer dan penggera akan berbunyi apabila masa tamat.

2. Pagi tadi, 3 orang Ahli Parlimen PAS memanfaatkan slot MQT ini dengan bangun mengemukakan soalan tambahan setelah soalan asal dijawab oleh Menteri.

Mereka menyuarakan berkenaan isu;

a) Ahli Parlimen Kota Bharu, Y.B. Dato' Takiyuddin Bin Hassan mencadangkan Kerajaan meminda Seksyen 41 Akta Pengangkutan Jalan Raya
agar hukuman lebih berat dikenakan terhadap pesalah yang menyebabkan kemalangan maut jalan raya.

b) Ahli Parlimen Hulu Langat, Y. B. Dr.Che Rosli Bin Che Mat bertanya mengenai apakah hasil daripada kajian yang dijalankan oleh Pegawai International Atomic Energy Agency (IAEA) berkenaan penjanaan kuasa nuklear di Malaysia.?

c) Ahli Parlimen Bukit Gantang, YB Ustaz Idris Ahmad membangkitkan berkenaan terdapat pesakit yang dibantu pernafasan secara manual sahaja kerana wad ICU penuh di Hospital Taiping.

3. Seterusnya, dalam sesi Pertanyaan Jawab Lisan pula Ahli Parlimen Pasir Puteh, Y.B. Dato' Dr Nik Mazian Bin Nik Mohamad bertanya mengenai pelaksanaan perkhidmatan secara kontrak terhadap pengambilan graduan perubatan, farmasi dan pergigian.

4. Bukankah ini bukti nyata Ahli Parlimen PAS berperanan aktif di dalam Dewan.? Ada yang membuat cereka fitnah kononnya Ahli Parlimen PAS hanya duduk diam sahaja dan tidak memperjuangkan isu rakyat di dalam Dewan.

Fitnah mereka sebar, kita jawab dengan hujjah.

Catatan oleh,
Syed Ahmad Fadhli,
Pegawai Lajnah Hal Ehwal Parlimen PAS
09 Mac 2017

No comments

Powered by Blogger.