Ramai kaki kentut di Kedah

“Lately” MR yang sebenarnya dah majai dan cemuih nak buat apa-apa komen tentang situasi politik semasa khasnya di Kedah dan Pulau Pinang kerana "jet lag" dan kesibukan untuk menyudahkan beberapa “chapter” lagi buku tulisan MR yang sudah melangkau “dateline”.

Walaubagaimanapun dek dikejan dan diligan oleh beberapa sahabat di Kedah untuk mendapatkan komen dan pendapat tentang perubahan pucuk pimpinan UMNO Negeri Kedah terpaksa juga MR mengalih tumpuan seketika menyelidik situasi pendapat akar umbi di Kedah tentang penerimaan mereka terhadap Ketua Perhubungan UMNO Negeri yang baru, Datuk Ahmad Bashah Abu Hanipah.

Jika tidak silap Ahmad Bashah pernah berkhidmat sebagai kerani dengan syarikat pembalakan Datuk Khalid Julung @ Tan Seri Khalid Abdullah bekas Pengerusi Utusan Melayu Bhd rakan karib Che Det.

Apa juga pertimbangan untuk melantik pemimpin kelayakan akademik tidak seharusnya menjadi ukuran kerana di dalam politik demokrasi penerimaan rakyat terhadap seseorang pemimpin itu adalah kriteria utama.

Rakyat menilai bukan setakat personaliti pemimpin itu sahaja tetapi keseluruhannya sehingga ke dalam kain pemimpin itu, isteri, anak-anak, kawan-kawan dan di mana tempat pemimpin itu sering berfoya-foya dan kedai mana mereka kerap tikam ekor. (thanks to WikiLeaks)

Bertolak daripada itu pemimpin itu juga dinilai sejauh mana wawasan mereka dan arah mana perubahan yang bakal dibawa.

Begitu jugalah lantikan baru pucuk pimpinan itu dibuat kerana pucuk pimpinan atasan ingin membawa perubahan dengan dimensi yang baru, dinamik dan progressif bagi mengembalikan keyakinan rakyat Kedah kepada UMNO dan BN.

Persoalannya apa pembaharuan yang Datuk Ahmad Bashah boleh lakukan untuk UMNO Kedah dan Barisan Nasional sedangkan semasa beliau menjadi Timbalan Pengerusi UMNO Kedah di bawah DS Shafie Apdal pun langsung tidak nampak apa satu hasil tangan beliau yang boleh meninggalkan kesan di hati dan jiwa nurani rakyat.

Tugas-tugas yang di “delegate” oleh DS Shafie Afdal kerapkali menjadi bangkai hanyut dan yang mendapat impak negatif dan “backfired” ialah DS Shafiee Afdal sehingga DS Shafiee dilihat gagal memimpin UMNO Kedah. Orang lain yang kentut orang lain yang kena tuduh.

Hari ini kaki yang kentut kuat dilantik pula menjadi ketua dan kentut ini pasti akan tempias sehingga kepada timbalannya Mukhriz kalau tak pandai mengelak.

Menurut pemerhati politik Kedah rupa-rupanya ramai kaki kentut yang sedang memimpin bahagian di Kedah, mereka licik membaling batu tangan disembunyi, “wait and see, you don’t change you mati”.

http://mummyrokiah.blogspot.com/2010/12/ramai-kaki-kentut-di-kedah.html

No comments

Powered by Blogger.