WikiLeaks: Akhbar, pemimpin berperangai macam Yahudi

***
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan
"Apabila seorang manusia meninggal dunia, terputuslah semua amalnya kecuali tiga perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan anak soleh yang mendoakannya." (Hadis laporan Muslim)

***
SELEPAS Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dilondehkan semahu-mahunya oleh sejumlah media akhbar arus perdana berhubung isu WikiLeaks, ada pemimpin Umno berlagak bertanya; “apa reaksi PAS, sahabat Anwar berhubung pendedahan ini?” Tentunya mereka mengharapkan PAS akan mengutuk Anwar berhubung ‘salah laku’ berkenaan.

Namun, tindakan jahat media dan pemimpin ini memakan diri, mereka menghebohkan apa didakwa salah laku Anwar, bagaimana dengan diri mereka pula? Ada kata WikiLeaks tentang pemimpin Malaysia (tidak berkebolehan), salah laku PM Najib Razak (kes Altantuya?) dan bekas PM Dr Mahathir Mohamad? Pandai pula Najib cepat-cepat berkata pemimpin Malaysia cekap-cekap belaka tetapi membisu pula dalam isu Altantuya.

Menyembunyi sebahagian perkara dan mendedahkan sebahagian perkara adalah perangai orang Yahudi. Orang Yahudi dikenali menyembunyikan sebahagian kandungan kitab Taurat dan mendedahkan sebahagian yang lain. Mereka memberitahu perkara yang menguntungkan diri sendiri tetapi menggelapkan perkara yang mereka akan rugi. Apakah pihak ini mendapat ilmu itu daripada perunding APCO?

Bagi orang Islam dalam menghadapi ledakan berita, mereka hendaklah mengambil iktibar daripada Ayat 6, Surah Al-Hujurat yang bermaksud: "Hai orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan kecelakaan kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu."

Apakah petugas media massa yang ‘all out’ mahu melondehkan Anwar tidak pernah membaca atau cuba memahami ayat ini? Kini kecelakaan bukan menimpa kepada orang yang difitnah tetapi kembali kepada orang yang memfitnah. Semakin banyak pihak tidak percaya kepada media massa dan pemimpin pembohong dan pendusta ini, harga diri jatuh teruk ke dalam longkang, diri diklasifikasikan sebagai hipokrit atau munafik, hidup bermuka-muka demi sedikit habuan dunia.

Berhubung hal munafik ini, bukan saja orang Islam saja memperkatakannya. Tidak lama dulu, penulis Noel F D’Oliveiro menulis dalam akhbar 'The Sun': "Hipokrasi (bersifat munafik) adalah kejahatan tahap tertinggi dalam masyarakat kita. Ia wujud dalam diri kita dan dalam semua peringkat masyarakat, dalam kelas atasan dan rendah. Kita semua biasa dengan sifat munafik ini - dalam politik, pengiklanan, media massa, perubatan dan paling menyedihkan dalam agama."

Bagi menghadapi pendedahan WikiLeaks ini, sesetengah pemimpin bermuka-muka. Kononnya merekalah orang baik, pesaing mereka tersangat jahat. Mereka cuba memberitahu rakyat pemimpin ini jahat, kononnya hanya merekalah yang baik ‘dulu, kini dan selamanya’. Segala kebobrokan diri masing-masing disimpan kemas dalam peti besi, namun mayat dalam peti akan mengeluarkan bau, lambat-laun rakyat akan tahu juga.

Media massa terutama akhbar pekat asabiyah, juga berperangai macam Yahudi. Ingatkan Yahudi cukup samseng, menganiaya orang Palestin, rupakan akhbar asabiyah ini lebih samseng lagi, kalau seseorang itu dianggap musuh, dia tetap musuh ‘dulu, kini dan selamanya’ dan mahu dimusnahkan dengan apa cara sekalipun.

Di sebaliknya, orang yang mahu dibodeknya, diperkatakan akan ‘kesucian’nya dan hal ini akan dipertahankan; segala ‘dosa’nya disembunyikan, yang ada pada dirinya hanya mutiara kebaikan saja.

Sehubungan itu apa saja yang didedahkan melalui WikiLeaks akan ‘manusia suci’ ini, tidak sepatah ayat pun keluar, rakyat mahu dikunci mati hati mereka, biarlah mereka mati tenggelam dalam kejahilan; asalkan mereka dapat makan sudah cukup, sedangkan pemimpin bersenang lenang, kerap bercakap mengenai projek berbilion-bilion ringgit.

Dunia sudah berubah; namun media massa jenis ini dan pemimpin yang didukungnya mahu terus menjajah minda rakyat dengan slogan ‘dulu, kini dan selamanya’. Jika minda rakyat dikongkong, selama itulah mereka berupaya berkuasa, melanjutkan legasi penjajahan ke atas kumpulan yang lemah.

Namun kali ini bukanlah penjajahan berbentuk lama seperti orang Eropah menjarah bumi Asia tetapi penjajahan sesama bangsa. Inilah penjajahan paling bahaya, sejarah telah membuktikannya.

Sebagai contoh, Nabi Muhammad s.a.w. bukan mahu membebaskan kota Makkah daripada penjajah Rom atau Parsi tetapi membebaskannya daripada cengkaman dan kejahatan orang sesama bangsa. Baginda menukarkan kuasa daripada orang Arab Jahiliah kepada orang Arab yang hanya tunduk kepada Yang Maha Esa!

http://lanh14.blogspot.com/2010/12/wikileaks-akhbar-pemimpin-umno.html

No comments

Powered by Blogger.