GOL FAIZ SUBRI MELAWAN HUKUM FiZIK?GOL FAIZ SUBRI MELAWAN HUKUM FiZIK?
Artikel oleh : Ibn Jawi

Sedang menjadi bualan hangat di dada-dada akhbar mengenai kemenangan Faiz Subri pada sebuah anugerah berprestij bola sepak di mana beliau telah memenangi FIFA PUSKAS AWARD #TheBest Goal in 2016. Walaubagaimanapun, dilihat timbul beberapa ulasan yang kurang tepat bagi menerangkan fenomena tendangan ajaib beliau dimana beberapa skrip berita menyebut “Gol Faiz Subri melawan Hukum Fizik”. Benarkah begitu?

Sebenarnya, gol ini bukanlah sesuatu yang “Khawariqul ‘Adah” (Mencarik Adat) kerana ianya sememangnya mempunyai penjelasan di sebalik Hukum Fizik. Ianya suatu yang tidak bertentangan dengan hukum alam tabii. Ini kerana ianya boleh dihurai melalui Bernoulli’s Principle. Menurut Bernoulli’s Principle, apabila velocity (halaju) bendalir tinggi, maka pressure (tekanan) menjadi rendah dan apabila velocity (halaju) bendalir rendah, maka pressure (tekanan) menjadi tinggi.

Jika kita lihat pada ulang tayang, Faiz Subri melakukan sepakan dengan menyentuh pada titik bawah sebelah kiri bola (warna hijau pada bola dalam ilustrasi). Ini menyebabkan bola bergerak ke arah pintu gol sambil diiringi putaran (rotation warna merah dalam ilustrasi) yang berlaku pada bola tersebut mengikut paksinya (garis putus-putus dalam ilustrasi). Putaran bola pada paksinya menyebabkan bola bergerak merentasi medium udara dengan perbezaan “velocity” dan “pressure” di kedua-dua sisi bola tersebut. Oleh itu, Magnus Effect akan berlaku apabila sisi “high pressure” akan memberi daya serenjang ke atas sisi “low pressure” sepanjang pergerakan bola ke arah pintu gol lalu membentuk lencongan “ajaib”.

Oleh itu, ianya bukanlah sesuatu yang melawan hukum Fizik bahkan sememangnya mengikut hukum Fizik. Ianya bukanlah sesuatu yang di luar adat kebiasaan untuk dilabel sebagai “fenomena” mencarik adat. Maka, gol "ajaib" yang dikatakan sebagai melawan ukum Fizik oleh penyampai berita mungkin hanyalah sekadar "hiperbola" iaitu bahasa kiasan bagi menyatakan sesuatu secara berlebih-lebihan daripada maksud sebenar.

#IlmuTauhid
#IlmuFizik
#IlmuSastera

No comments

Powered by Blogger.