pak lah...retak menanti rebah

Beberapa pihak yang kini sedang bersaing untuk mengambilalih tampuk kuasa yang utama didalam UMNO kini nampaknya sedang berusaha untuk menunjukkan taring mereka. Walaupun ramai yang menjangkakan bahawa Abdullah Ahmad Badawi hanya disaingi oleh Najib Razak dan Tengku Razaleigh, namun dalam diam khabarnya beberapa lagi nama khabarnya sedang melobi diperingkat akar umbi untuk mendapatkan pencalonan yang cukup agar boleh mencabar kuasa Abdullah Ahmad Badawi.

Walaupun mesyuarat bahagian UMNO masih belum dilaksanakan, namun beberapa pelobi telah mula berjumpa (bermesyuarat) dengan akar umbi untuk memastikan bahawa tuan mereka berjaya mendapat pencalonan yang cukup. Agen-agen pelobi Muhyidin Yassin diberitakan telah mula menggerakkan aktiviti sejak dua minggu ini.

Ramai dikalangan akar umbi mungkin tidak mengetahui bahawa gerakan untuk memastikan Abdullah Ahmad Badawi menang besar dan kekal ditampuk kuasa telah pun digerakkan seawal bulan Februari 2008 dan kini khabarnya ianya sedang memasuki fasa ketiga dimana imbuhan-imbuhan sedang diagih-agihkan kepada cawangan dan bahagian yang terlibat.

Nilai imbuhan yang diberikan kali ini agak besar yang menjangkau lebih lima angka bagi setiap penerima. Imbuhan kali ini nampaknya tidak mampu dikesan oleh Jawatankuasa Disiplin UMNO kerana ianya beredar di akaun luar negara. Bagi para pelobi, nilai imbuhan ini adalah kecil berbanding dengan jika Abdullah Ahmad Badawi dapat terus mengekalkan kuasa memerintah. Secara tepat peralihan kuasa ini mungkin tidak akan terjadi kerana ramai pelobi telah mengeluarkan dana yang besar untuk memastikan Abdullah Ahmad Badawi kekal.

Bagi para pelobi Abdullah Ahmad Badawi, bantuan kewangan untuk memastikan imbuhan boleh terus disediakan tidak perlu digusarkan kerana ianya telah dan akan disalurkan melalui beberapa entiti yang telah ditugaskan dimana dalang disebalik penyediaan dana ini adalah dari Singapura.

Hasil maklumat dipihak akar umbi, peratusan ahli UMNO yang menolak Abdullah Ahmad Badawi kini mencecah 60% namun ianya boleh berubah sebelum Persidangan UMNO yang akan datang. Mengikut kajian para pelobi Abdullah Ahmad Badawi akan berjaya menurunkan peratusan ini kepada sekitar 40% ~ 45% dengan kemampuan dana yang sedia ada. Namun dengan tambahan dana imbuhan untuk kegunaan lobi, kemungkinan peratusan ini akan kekal dibawah 30% adalah lebih tinggi.

Jadi jika Abdullah Ahmad Badawi ingin terus membuktikan bahawa beliau masih realistik dalam memimpin UMNO, beliau perlulah mengambil tindakan proaktif dalam usaha lobi disegenap peringkat. Masanya semakin singkat dan Abdullah Ahmad Badawi masih perlu menyekat Najib Razak, Tengku Razaleigh dan Muhyiddin Yassin dari merentap tampuk kekuasaan beliau.

Jika Abdullah Ahmad Badawi tidak dapat mengekalkan kuasa, bagaimana pula Singapura ingin mendapat laba? Najib Razak, Tengku Razaleigh bukan proksi Singapura. Singapura hanya boleh mengharapkan kepada Muhyiddin Yassin sahaja.

Ketua Perusuh

No comments

Powered by Blogger.