patutkah rakyat diperbodohkan sekali lagi?

kjhgfhgj
Bila harga minyak dunia turun ke paras normal … diorang pun buat perangai. Dia turun kan sikit sikit. 2 kali turun, rakyat cuma dapat RM0.25/liter. Apa punya mengkarung diorang ni.

Kalau lembu boleh pakai Tali leher … mungkin boleh jadi menteri

Ketika nak naikkan harga minyak …dia lonjak ke angka maksima dalam sejarah sehingga hampir RM0.70 se liter. Bila mangkuk mangkuk kerajaan buat cam ni, maka peniaga pun naikkan harga barangan dan caj perkhidmatan secara mendadak. Maklumlah … kerana melatahnya menteri yang sambol samdol ni … semua orang ikut panik.

Bila harga minyak dunia turun ke paras normal … diorang pun buat perangai. Dia turun kan sikit sikit. 2 kali turun, rakyat cuma dapat RM0.25/liter. Apa punya mengkarung diorang ni.

Pastu plak … ada pulak menteri yang merayu peniaga macam bapok siam ni. dia pun minta peniaga turunkan harga barang … korang baca ni.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Mustapa Mohamed berkata bahawa jika dahulu mereka alasan terpaksa menaikkan harga barangan disebabkan kenaikan harga minyak tetapi kali ini mereka perlu pula menurunkan harganya.

“Kos pengangkutan tidak lagi begitu membebankan dan sewajarnya harga barangan yang mereka jual itu perlulah turun juga,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan surau baru Kolej Komuniti Jeli dan menyertai majlis berbuka puasa di sini malam tadi.

Semalam Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan harga petrol dan diesel turun 10 sen mulai hari ini iaitu masing-masing kepada RM2.45 dan RM2.40 seliter. - - Bernama

Permintaan tak serius ni sekadar nak bagi tau dia concern tentang masalah pengguna, kononnya ….

Kalau otak menteri asas tani mentalitinya macam tumbuhan pertanian … alamak negara hancus jadinya. Bila wartawan tanya …diorang pun nak bagi komen. Tapi tak tau komen … dia main belasah. Dia suruh peniaga turunkan harga mengikut penurunan harga minyak yang sekupang sekupang tu. Siapa yang nak ikut cakap menteri macam sayur ni? Kaedah tak beri, pemantauan tak buat. Elehhhh …sekadar manis di mulut je la.

Ada akai pikir la…Yang kena akhirnya …masih lagi rakyat dan pengguna. Peniaga untung kerana ada sekelompok menteri yang otaknya tidak lebih dan tidak kurang dari haiwan yang diorang dok bela.

Aku rasa kalau lembu di pakaikan baju dan tali leher … mungkin boleh jadi menteri kot?

http://umnomore.blogspot.com

No comments

Powered by Blogger.