tada guna riuh satu negara...akhirnya turun 10sen sahaja

a

Putrajaya, 23 Sept 2008 : “Bagi pemudawilayah Cadangan penurunan harga minyak selepas mesyuarat Kabinet esok hari sebanyak 20 sen sahaja adalah tidak mencukupi” kata Kamaruzaman Mohamad, Ketua Dewan Pemuda Pas Wilayah Persekutuan (Pemudawilayah).

Kamaruzaman yang mengetuai rombongan Pemudawilayah yang menyerahkan memorandum mendesak Kerajaan menurunkan harga minyak hari ini mahu agar Kerajaan menimbangkan untuk menurunkan harga minyak kepada harga baru yang kurang dari RM 2.

Setiausaha Sulit Kanan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, En. Zahari telah menerima memorandum berkenaan bagi mewakili YB. Dato’ Shahrir Bin Abdul Samad yang sedang menyertai Mesyuarat Majlis Ekonomi Negara bersama Perdana Menteri hari ini.

Dalam pertemuan itu, Zahari menjelaskan bahawa turun naik harga minyak ditentukan oleh banyak faktor. Selain dari harga minyak dunia, nilai mata wang negara juga menjadi kayu ukur dimana pada masa kini nilai mata wang Malaysia telah jatuh berbanding US Dollar.

“Semua orang mahu harga minyak diturunkan, dan kalau Kerajaan mahu turunkan sebanyak 20 sen itu sudah kira baik” kata Zahari ketika menjawab soalan Kamaruzaman yang membangkitkan bahawa terdapat maklumat yang mengatakan jumlah penurunan selepas mesyuarat Kabinet nanti hanyalah 20 sen sahaja.

Walaubagaimana pun, pemudawilayah berharap agar Kerajaan memutuskan penurunan pada kadar yang lebih rendah dari itu.

Dalam memorandum yang dihantar itu pemudawilayah memperjelaskan justifikasi yang diambil bagi mendesak kerajaan.

“Ketika Kerajaan menaikkan harga minyak pada 5 Jun 2008 yang lalu, harga minyak bagi negara-negara OPEC adalah USD 118.75 setong. Justeru Kerajaan mengambil langkah drastik dengan menaikkan harga minyak petrol sebanyak 78 sen dan diesel sebanyak RM1.00 setiap liter, sekaligus menyebabkan harga baru petrol dan diesel meningkat RM2.70 seliter dan RM2.58 seliter.”

Seterusnya “Kenaikkan itu diikuti oleh kenaikkan kos pengeluaran dikilang dan akhirnya mendesak harga barangan pengguna di dalam pasaran melambung tinggi. Aliran ini menyebabkan kos hidup rakyat meningkat khususnya bagi mereka yang berpendapatan kurang dari RM 2000 sebulan dan juga bagi mereka yang tingagal dibandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur.”

Pemudawilayah juga menyedari bahawa pada 23 Ogos 2008, Kerajaan menurunkan harga minyak petrol sebanyak 15 sen dan diesel sebanyak 8 sen. Penurunan itu menjadikan harga baru petrol sebanyak RM2.55 seliter dan diesel RM2.50. Walaubagaimana pun kesan penurunan itu tidak begitu dirasai kerana harga barangan pengguna tidak menampakkan perubahan besar.

Pemudawilayah juga menjelaskan bahawa rakyat mengharapkan agar kadar penurunan itu ditingkatkan dan mendesak para pengeluar dan peniaga turut menurunkan harga barang dagangan mereka dipasaran.

Jika dilihat pada rekod yang lalu, pada 28 Februari 2006, Kerajaan menaikkan harga petrol kepada RM 1.92 dimana pada ketika itu harga minyak bagi negara OPEC adalah USD 93.49 setong. Harga berkenaan lebih tinggi berbanding harga terbaru pada 19 September iaitu USD 88.53 setong, oleh itu sewajarnya harga yang baru diberikan akan oleh Kerajaan adalah lebih rendah dari itu atau tidak melebihi dari RM 2 seliter.

Pemudawilayah juga hairan kerana harga minyak dipasaran dunia boleh berubah setiap hari tetapi di Malaysia, sebuah negara kecil perubahan harga minyak mengambil masa yang terlalu lama!

Kecekapan pengurusan diperingkat Kerajaan adalah dituntut agar trend turun naik harga minyak dunia dapat diselaraskan dengan harga bagi pasaran tempatan tanpa menunggu masa yang terlalu lama untuk penilaian harga baru.

Bagi pemudawilayah Kerajaan perlu membuat semakan harga pada setiap minggu. Perubahan harga tidak akan menjejaskan operasi semasa syarikat penjual Minyak dan Gas sekiranya semakan mingguan dibuat. Minyak adalah komoditi yang bergerak pantas dan kadar penjualannya juga tinggi sesuai dengan kadar permintaan yang sentiasa melebihi.

Pemudawilayah mendesak Kerajaan agar menyediakan jadual anggaran harga masa hadapan sebagai panduan. Anggaran boleh dibuat berdasarkan rekod harga pada minggu yang sebelumnya dan ini akan memudahkan penentuan harga pasaran dan agihan subsidi.

Pemudawilayah juga mencadangkan agar pihak Kementerian mewujudkan satu Unit Khas yang berfungsi untuk mengkaji dan mengawal harga minyak ini setiap minggu.

Memorandum pemudawilayah itu diakhiri dengan penegasan agar Kerajaan menimbangkan agar harga minyak baru diturunkan kurang dari RM 2.

No comments

Powered by Blogger.