Thamrin Ghafar sertai Pakatan?

KUALA LUMPUR, 27 April — Anak bekas timbalan perdana menteri, Mohd Thamrin Ghafar dilaporkan telah menyifatkan sudah tiba masa bagi beliau menyokong Pakatan Rakyat setelah “kecewa” dengan kepimpinan Umno dan Barisan Nasional (BN) selama lebih 50 tahun mentadbir negara.

Akhbar PKR, Suara Keadilan memetik Thamrin berkata, beliau sendiri tidak bersetuju dengan banyak dasar yang dilaksanakan kerajaan Umno-BN, yang tidak memberi manfaat kepada rakyat dan negara.

“Saya dah mula sedar bahawa banyak isu yang saya sendiri tidak boleh terima tentang dasar Umno dan Barisan Nasional. Saya rasa sudah sampai masanya saya terpaksa mengubah sikap,” kata Thamrin yang juga adalah bekas Pengerusi Mara.

Thamrin dilaporkan menghadiri dua kempen pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor minggu lalu.

Beliau pertama kalinya hadir pada majlis Pidato Perdana anjuran Pemuda Pakatan Rakyat di Sungai Buaya dan juga ceramah perdana di Stadium Mini Kuala Kubu Baru bersama-sama pimpinan Pakatan Rakyat pada Sabtu lalu.

Thamrin tidak berceramah sebaliknya duduk di atas pentas bersama pemimpin gabungan pembangkang itu.

Bagaimanapun, kehadirannya dilihat cuba digunakan sepenuhnya oleh Pakatan Rakyat apabila Anwar sendiri memperkenal dan memuji kehadiran Thamrin bagi “bersama-sama” mereka dalam ucapannya.

“Ini kawan lama waktu kami dalam Umno dulu… waktu (dalam Umno) dulu-dulu,” kata Ketua Umum Pakatan Rakyat Datu Seri Anwar Ibrahim dipetik media minggu lalu.

Semalam, Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, tindakan akan diambil ke atas beliau kerana Thamrin tidak sepatutnya bertindak sedemikian.

Bagaimanapun kata Tengku Adnan, terserah kepada jawatankuasa pengurusan Umno untuk mengambil tindakan yang difikirkan sesuai ke atas bekas Exco Pemuda Umno itu.

Thamrin juga merupakan Naib Presiden II Pertubuhan Mantan Wakil Rakyat Umno (Pakku) yang baru ditubuhkan.

No comments

Powered by Blogger.