Biasiswa JPA: Yang tidak berjaya dibiarkan sahaja

Dr Rajiee Hadi

BERHUBUNG pemberian biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) kepada kakitangan kerajaan yang melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah lanjutan (master, PhD, diploma lanjutan dan seumpamanya)sama ada di dalam negeri mahupun di luar negara kebiasaannya memperoleh Cuti Belajar Bergaji Penuh dengan Hadiah Latihan Biasiswa Persekutuan). Mereka yang berjaya biasanya juga memperoleh prestasi cemerlang dalam sistem pemarkahan prestasi PTK dan SKT dengan mamperoleh mata agreget yang tinggi dan sokongan daripada pelbagai pihak.

Dalam erti kata yang lain mereka adalah dikatakan penjawat awam cemerlang. Namun isu mereka yang sambung belajar sepenuh masa cuti bergaji penuh dan hadiah biasiswa latihan di peringkat ijazah lanjutan yang tidak berjaya meraih ijazah atau gelar sarjana atau kedoktoran bukan isu baru,Bahkan isu ini telah berlaku lebih 10 tahun lalu.

Justeru, sama ada mereka gagal atau berjaya itu adalah persoalan mereka. Soalnya, yang menjadi isu pokok pada zaman ini adalah persoalan menggunakan wang rakyat.Kita sedia ketahui berapa ramai di luar kepompong mereka ada ratusan bahkan ribuan penjawat-penjawat awam yang serius dan komited mahu menimba ilmu di peringkat sarjana dan PhD terpaksa belajar separuh masa menggunakan wang saku sendiri bahkan terpaksa menjual aset dan bergolok gadai, berderai air mata. Kita tidak mahu ada pegawai-pegawai kerajaan yang sambung belajar di UK atau USA atau di mana-mana luar negara disindir dengan kata-kata study on leave ke holiday on leave?

Sebenarnya penjawat kumpulan professional kerajaan hanya memerlukan minimum kelayakan akademik asas yang diambil kira ialah setakat ijazah pertama dengan kepujian untuk dilantik perkhidmatan awam kerajaan.

Oleh itu mereka yang memiliki iazah lanjutan cuma dianggap satu bonus atau kelebihan. Apatah lagi biasiswa tersebut disebut ‘Hadiah Biasiswa Persekutuan’ atau dengan nama dan jenama lain mungkin dianggap 'tidak wajib berjaya'.

Walau bagaimanapun bagi mereka yang berkhidmat sebagai tenaga pengajar di institusi pengajian tinggi, ijazah lanjutan adalah suatu keperluan utama. Kebiasaannya ditawarkan oleh JPA atau disalurkan di bawah mana-mana kementerian terutama Kementerian Pelajaran, Kemeneterian Pengajian Tinggi, IPTA, Kementerian Pertanian, Kementerian Belia & Sukan dan lain-lain lagi.

Yang kita tidak mahu, ada sesetengah mereka belajar sekerat jalan dan tidak tamat. Alangkah rugi dan membazirnya wang rakyat dan peluang anak-anak kita yang baru menjejak kaki ke menara gading di peringkat ijazah pertama yang terpaksa berhutang sana sini jika wang rakyat yang digunakan itu dipersia-siakan.

Kegagalan penjawat awam yang cuti belajar sepenuh masa dengan hadiah biasiswa meraih ijazah lanjutan bukanlah suatu rahsia. Tetapi sehingga kini tidak ada sesiapa mempersoalkannya. Apakah dengan mengenakan tindakan denda ganti rugi atau caj biasiswa bertukar menjadi pinjaman atau dikenakan tindakan tatatertib maka penjawat-penjawat ini boleh dijamin berjaya?

Kepada mereka, janganlah dikhianati amanah dan wang rakyat. Baik yang belajar di luar negara atau dalam negeri, rebutlah peluang menimba ilmu dengan jayanya. Jangan kita sering dengar mereka berjaya membawa Mercedes Benz dengan APnya tetapi senyap-senyap membisu apabila ditanya apakah ijazah master atau PhD yang dirangkulnya… lngat, ini wang rakyat, hasil cukai daripada rakyat!

Penulis ialah Presiden Persatuan Pengamal Pendidikan Malaysia.

No comments

Powered by Blogger.