MP Shah Alam prihatin banjir di Padang Jawa

SHAH ALAM, 29 Jan – Penduduk Kampung Padang Jawa Petaling dan Kampung Jawa Klang, yang menghadapi kesulitan apabila pembangunan yang tidak terancang mengakibatkan bencana banjir apabila hujan lebat, mendapat perhatian Khalid Samad.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Shah Alam, mendesak Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) memperkemas pemantauan dan tegas mengambil tindakan terhadap pemaju hartanah yang didapati melanggar peraturan sehingga membawa kesulitan kepada pihak lain.

Isu banjir ini berpunca daripada tindakan pemaju, IRK Land menutup perparitan lama sehinggakan proses laluan air terganggu akibat pembangunan di Simpang Empat Padang Jawa.

Khalid berkata, beliau sebelum ini telah mengadakan perbincangan dengan Timbalan Datuk Bandar berhubung pemaju hartanah menutup semua sistem perparitan asal yang ada sehingga menyebabkan banjir.

“Saya mendesak pihak MBSA untuk bertindak sebelum timbulnya sebarang andaian ada perjanjian yang dirahsiakan,” katanya.

Tambahnya lagi, segala bentuk pembangunan yang ingin dilakukan perlu mengambil kira keadaan sekeliling terutamanya kawasan penempatan dan apa yang menjadi persoalannya, sikap MBSA dilihat yang seolah-olah berdiam diri tanpa sebarang tindakan.

“Dia menganggap orang di sebalik pagar dia itu adalah penduduk setinggan sedangkan penduduk di kampung itu bukanlah setinggan. Semua penduduk mempunyai geran dan selama ini mereka tidak pernah menimbulkan masalah,” katanya.

Projek pembinaan ini sudah masuk tahun kedua. Sebelum ini, penduduk tidak mengalami sebarang masalah tetapi setelah penutupan sistem perparitan semuanya menimbulkan masalah.

Sekurang-kurangnya 25 buah keluarga terlibat apabila berlakunya kejadian banjir kilat akibat pembangunan tersebut.

Pihak Ahli Majlis juga sudah berjumpa dengan pemaju berhubung masalah ini namun beliau hanya menjawab ‘tanah ini adalah tanah saya… saya boleh buat apa yang saya suka.’

Isu ini juga mendapat perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Tiga, Rodziah Ismail. Menurut wakil beliau, Naim Yusri, pihak adun sudah melakukan tinjauan berhubung masalah ini dan berpendapat Pihak MBSA perlu pengetatkan peraturan dan bertindak tegas memandangkan tindakan kompun yang dikenakan tidak memberikan kesan kepada pemaju.

“Kita mendapati laluan air sudah ditutup dan mereka berjanji membuka semula laluan longkang. Tetapi setakat ini masih belum ada tindakan daripada pihak pemaju,” katanya.

Menurut Ketua Kampung Padang Jawa Petaling, Abdul Aziz Baharan, situasi ini ternyata merumitkan penduduk.

Aduan telah diajukan kepada pihak Majlis Bandaran Shah Alam (MBSA) tetapi sehingga hari ini tiada sebarang tindakan yang dilakukan.

Abdul Aziz juga menambah, pihak MBSA sepatutnya menyelenggara parit alternatif bagi memudahkan proses pengaliran air.

Tambahnya lagi, penduduk kampung bukannya menolak pembangunan tetapi sikap pemaju yang pentingkan diri sehingga menyebabkan punca banjir mengundang rasa tudak selesa semua pihak.

No comments

Powered by Blogger.