News Update :

Twitter

Politik

Kenyataan

Agama

Dunia

Dr Zakir Naik Diberi Kewarganegaraan Arab Saudi

May 21, 2017



Dr Zakir Naik Diberi Kewarganegaraan Arab Saudi

RIYADH, 24 Syaaban 1438H, Ahad – Pendakwah Islam terkenal berasal dari India, Dr Zakir Naik diberi kewarganegaraan Arab Saudi oleh Raja Salman, baru-baru ini, lapor portal berita Middle East Monitor.

Portal berkenaan memetik sumber dari Arab memberitahu bahawa Raja Salman telah campur tangan untuk memberi kewarganegaraan kepada Dr Zakir, bagi melindungi beliau daripada ditangkap polis antarabangsa (Interpol), berikutan waran dikeluarkan oleh India atas tuduhan keganasan.

Bulan lalu, mahkamah India mengeluarkan waran tangkap kedua terhadap beliau atas tuduhan berkaitan pembabitan dalam keganasan dan pengubahan wang haram.

Ketika waran tangkap itu dikeluarkan, beliau dilaporkan berada di Malaysia. Sebelum ini, Kuala Lumpur memberi taraf penduduk tetap (PR) kepada beliau sejak lima tahun lalu, bukannya taraf kerakyatan.

Dr Zakir yang berusia 51 tahun meninggalkan India tahun lepas, bagi mengelak ditahan selepas beberapa pelaku keganasan dalam serangan di Dhaka mendakwa mendapat inspirasi daripada beliau.

Media India melaporkan bahawa pihak berkuasa negara itu membatalkan pasportnya bagi memastikan beliau pulang ke India dan meminta Interpol mengeluarkan rawan tangkap terhadapnya.

Portal berkenaan juga melaporkan Dr Zakir kini berpindah ke Arab Saudi.

Pejabat pasport di Mumbai yang tidak menjangka bahawa Arab Saudi akan memberi kewarganegaraan kepada Dr Zakir, telah membatalkan pasportnya, manakala mahkamah khas pula mengeluarkan waran tangkap terhadap beliau. 

Pada 2015, Dr Zakir menjadi salah seorang yang menerima anugerah daripada Yayasan Raja Faizal atas usaha gigihnya mempromosi Islam di seluruh dunia. Hadiah disampaikan oleh Raja Salman. – Agensi

https://www.middleeastmonitor.com/20170519-indian-terror-suspect-granted-saudi-citizenship/?platform=hootsuite

HADIAH HARI GURU YANG TIDAK AKAN DILUPAKAN

May 19, 2017



HADIAH HARI GURU YANG TIDAK AKAN DILUPAKAN.

Sekadar berkongsi suka duka hari guru hari ini 16 mei 2017. Al kisah hari ini.

Waktu rehat Kak Lia ke kantin sekolah. Tiba di kantin sekolah Kak Lia di tegur oleh seorg makcik kantin.

Makcik Kantin: ustazah ni yang nama Jamaliah kan.

Kak Lia: ye saya makcik.( dalam hati macam pelik tiba2 di tnya macam tu. Terfikir aganya Kak Lia guru baru di situ mungkin sebab itu dia bertanya).

Macik Kantin: Tadi ada budak tertinggal kertas yang bunkuskan duit syiling. Tapi atas tu di tulis UNTUK USTAZAH JAMALIAH SEDAP NAMA 😀. (mula kak lia ingat makcik ni yg puji nama kak lia sedap. sebab tak faham lagi situasi dan ceritanya). Tapi makcik dah bagi pada sorang ustazah yg lain tadi.

Kak Lia pun cakap ok makcik terima kasih. Kak lia terus pegi ke meja untuk duduk makan bersama guru2 yg lain.

Bila sampai di meja seorang ustazah bagi Kak Lia kertas yg berisi syiling yg di maksudkan oleh makcik kantin tadi. Bila dah tengok baru la Kak Lia faham apa yg makcik kantin sampaikan.

Di atas kertas ada ditulis HUDA BUAT. Bila masuk ke kelas..kak lia terus tanya. Siapa yg buat ni ada tulis nama ustazah tapi dia tercicir di kantin. Huda murid yg pendiam tak cakap apa2. Kak lia tanya....

Ini huda punya ke? Huda anggukkan kepala.

Huda nak bagi pada ustazah ke? Sekali lagi dia anggukkan kepala.

Duit syiling ni duit hudakan...huda nak bagi pada ustazah ke macam mana? Tanya kak lia.

Itu duit tabung saya. Saya kumpul nak bagi pada ustazah. Tetiba mata masuk habuk...ya allah...ustazah tak minta hadiah pun huda...sini ustazah peluk awak. Kenapa awak bagi duit tabung awak?

Saya tak ada duit banyak. Saya tak tau nak beli hadiah apa pd ustazah.

Ya Allah dah 10 tahun mengajar ini pertama kali amat tersentuh dengan hadia hari guru sebegini. Semoga murid ini membesar menjadi anak yg patuh dan taat pada perintah allah. Anak yg sangat solehah kpd ibu bapanya. Aamiin.

11 FAKTA MENARIK BERKAITAN TILAWAH AL-QURAN ANTARABANGSA DI MALAYSIA

May 18, 2017



11 FAKTA MENARIK BERKAITAN TILAWAH AL-QURAN ANTARABANGSA DI MALAYSIA

1⃣ FAKTA PERTAMA
Pertandingan Membaca Al Quran Peringkat Antarabangsa mula diadakan sejak 1961 sebelum ditukar namanya kepada Musabaqah Al-Quran Peringkat Antarabangsa.

Oleh kerana itu ramai generasi lama masih memanggilnya sebagai majlis 'musabaqah AlQuran'

Kemudian ia dinamakan Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa dan akhirnya dinamai Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa sejak 2014.

2⃣ Stadium Merdeka merupakan lokasi tradisi majlis diadakan sebelum dipindahkan ke Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) mulai 1986.

3⃣ Tahun 1964 merupakan kali pertama peserta Qariah dibenarkan menyertai Tilawah Antarabangsa. Hjh Faridah Mat Saman merupakan johan Qariah Antarabangsa yang pertama.

4⃣ YBhg Tan Sri Hassan Azhari merupakan Hakim Tilawah Antarabangsa yang pertama dan paling lama (1961-2015) menjadi Hakim.

Beliau bersara setelah 56 kali menghakimi Tilawah.

5⃣ Mulai 1990 Majlis ini diadakan pada bulan Sya'aban sedangkan sejak awal ia diadakan pada bulan Ramadan.

6⃣ Penubuhan Darul Quran : Program pengajian tahfiz al-Quran peringkat pusat bermula sejak 1 Mac 1966 di Masjid Negara, hasil cetusan idea Tun Abd Razak ketika berucap di Majlis Tilawah al-Quran tahun 1961. Kemajuan pengajiannya, terjelma Darul Quran yang kini berada di Kuala Kubu Bharu.

7⃣ Tahun 2010 kerajaan mengumumkan imbuhan RM2,000 sebulan kepada Johan Qari & Qariah Antarabangsa.

Imbuhan ini diberikan kepada Qari & Qariah rakyat Malaysia.

8⃣ Tahun 2013, hadiah tambahan Johan Qari & Qariah Antarabangsa disediakan berupa jongkong emas bernilai RM70,000 yang ditaja oleh Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) selain wang tunai berjumlah RM40,000. Bagi johan hafiz dan hafizah kategori Hafazan pula, hadiah jongkong emas bernilai RM50,000.00 dan wang tunai berjumlah RM20,000.00 disediakan.

9⃣ Mulai 2014, Kategori Hafazan Antarabangsa diperkenalkan di Malaysia dengan nama Majlis Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa.

Majlis ini diadakan serentak dengan tilawah, tetapi diadakan pada waktu siang sementara tilawah pada waktu malam.

1⃣0⃣ Malaysia merupakan negara pelopor menganjurkan Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa, iaitu sejak tahun 1961.

Sehingga kini (2017), Malaysia telah berjaya menganjurkan sebanyak 59 kali majlis tilawah.

1⃣1⃣ Setakat 2016, Qari dan Qariah Malaysia berjaya menjadi johan sebanyak 32 dan 37 kali dari 58 pertandingan yang diadakan.

Sumber rujukan:-
Buku 50 tahun Tilawah Al-Quran Malaysia & buku-buku cenderamata Tilawah Antarabangsa 2008-2016.

🔎 Daie Media Sosial
17 Mei 2017
Jakim, Putrajaya, MALAYSIA

#MTHQA #alQuran

Laporan Polis Terhadap Hannah Yeoh Oleh Dr Kamarul

May 17, 2017



LAPORAN POLIS SAYA TERHADAP HANNAH YEOH

Pada 17 Mei 2017, jam 600 pagi, saya berada di rumah, membaca buku tulisan Hannah Yeoh bertajuk “Becoming Hannah”. Buku ini dicetak oleh Vinlin Press Sdn Bhd yang beralamat di 2, Jalan Meranti Permai 1, Meranti Permai Industrial Park, Batu 15, Jalan Puchong, 47100 Puchong, Selangor. Ia diterbitkan oleh Strategic Information and Research Development Centre yang beralamat di No 2, Jalan Bukit 11/2, 46200 Petaling Jaya, Selangor.

Saya membeli buku ini kerana ia berada di rak terbuka sebuah gedung buku dan kerana saya tahu penulisnya ialah seorang ahli politik yang menjawat jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri Subang Jaya dan jawatan Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor. Pada hemat saya, disebabkan penulisnya seorang ahli politik, tentulah kandungan buku ini akan banyak menyentuh pembabitan penulisnya dalam bidang politik, iaitu bidang kajian saya.

Bagaimanapun, saya terkejut bila mendapati buku ini mengandungi terlalu banyak kisah dan petikan dari Bible, Kitab yang menjadi pegangan penganut agama Kristian. Saya berpendapat bahawa buku ini merupakan satu cubaan untuk memujuk, mempengaruhi, atau menghasut seorang lain yang bukan beragama Kristian, termasuk yang beragama Islam, supaya menjadi penganut atau anggota agama Kristian atau supaya cenderong kepada agama Kristian.

Apa yang ditonjolkan di dalam buku ini adalah penganut agama Kristian adalah insan yang beruntung dan Tuhan agama Kristian adalah Tuhan yang kasih, baik dan adil. Diceritakan betapa Hannah Yeoh sering menerima “prophecy” (pengetahuan mengenai masa depan) tepat dari Tuhan beliau, termasuk bahawa suatu hari nanti beliau akan bekerja bersama negarawan dan pemerintah (“I would someday work among statesmen and rulers”, muka surat 109).

Diceritakan juga betapa Tuhan Hannah Yeoh sering mendatangkan keajaiban dengan memberi bantuan di dalam bentuk yang tidak disangka-sangka tatkala beliau sangat memerlukan. Ini antara lainnya terjadi di dalam kempen pilihan raya (muka surat 50-51), di dalam memenuhi hasrat hati beliau (“the desires of my heart”) dan di dalam memenuhi hasrat material beliau (“the material desires I had”), termasuklah dari segi kewangan (muka surat 108-109).

Kesemua cerita ini boleh mendorong pembacanya, termasuk saya, merasa kagum dengan kehebatan Tuhan Hannah Yeoh. Sedangkan pada masa lain beliau selitkan pula catatan mengenai ajaran Kristian yang bertentangan dengan ajaran Islam, termasuklah bahawa manusia adalah anak Tuhan (“His beloved Child” dan “Child of God”, muka surat 22 dan 89) dan Isa/Jesus adalah anak Tuhan dan Tuhan (“the Son of God” dan “God”, muka surat 102).

Hannah Yeoh memang bermaksud supaya buku beliau turut dibaca oleh orang bukan Kristian. Ini tergambar di dalam tulisan beliau berbunyi “Jika kamu bukan seorang Kristian dan sedang membaca buku ini” (“If you are not a Christian and are reading this book”, muka surat 14). Ini selari dengan pendedahan mengenai misi beliau sebagai duta Tuhan dan untuk mencari pengikut (“as “ambassador of God” and to make disciples of others”, muka surat 7).

Hakikat bahawa Hannah Yeoh memang memaksudkan buku beliau turut dibaca oleh orang bukan Kristian juga terbukti kerana buku ini boleh dibeli oleh sesiapa sahaja, termasuklah yang beragama Islam. Ini diakui sendiri oleh Hannah Yeoh di dalam kenyataan media beliau pada 15 Mei 2017 bahawa buku ini “boleh dibeli secara atas talian di www.gerakbudaya.com atau mana-mana gedung buku utama seperti Kinokuniya, MPH, Popular dan Times”.

Oleh itu, Hannah Yeoh mungkin telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 4(1)(a) Enakmen Kawalan dan Sekatan (Pengembangan Agama Bukan Islam) Selangor 1988 (Enakmen No 1/1988) yang menyebut “Seseorang adalah melakukan kesalahan jika ia memujuk, mempengaruhi, atau menghasut seorang lain yang beragama Islam supaya menjadi penganut atau anggota suatu agama bukan Islam atau supaya cenderong kepada agama itu”.

Selain itu, Hannah Yeoh juga mungkin telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 298(A)(1) Kanun Keseksaan kerana (a) menyebabkan, atau cuba menyebabkan, atau mungkin menyebabkan suasana tidak harmoni, perpecahan, atau perasaan permusuhan, benci membenci atau niat jahat, atau (b) memudaratkan, atau cuba memudaratkan, atau mungkin memudaratkan pemeliharaan keadaan harmoni atau perpaduan, di atas alasan agama.

Ini kerana terdapat bukti bahawa tulisan dalam buku Hannah Yeoh ini mendatangkan keresahan di kalangan umat Islam di negara ini. Apatah lagi bila Hannah Yeoh sendiri mendedahkan betapa beliau menggunakan jawatan politik beliau (“my political office”) untuk berdiayah di gereja-gereja, kepada pemimpin-pemimpin dunia dan kepada orang-orang muda (“to preach at churches, to world leaders and to young people”, muka surat 108).

Begitu juga seruan Hannah Yeoh agar penganut Kristian membina semula Malaysia kerana Tuhan mahu menuntut semula politik dan perkhidmatan awam di Malaysia (“God wants to reclaim politics and public service in Malaysia”, muka surat 110), ditambah tindakan beliau mengaitkan diri dengan cita-cita untuk membawa kepercayaan dan perkhidmatan Kristian kepada dunia awam (“aims to bring Christian faith and service to the public sphere”).

Di dalam satu wawancara yang dimuatnaik oleh laman web Islamic Renaissance Front pada 7 September 2012, seorang pengkaji Evangelical Christianity di Malaysia, Dr Chris Chong, bersetuju bahawa DAP mempunyai pengikut besar di kalangan Kristian evangelical, dan Hannah Yeoh disebutkan sebagai satu contoh baik mengenainya, di mana kawasan pilihan raya beliau didakwa mempunyai bilangan gereja per kapita paling banyak di Malaysia.

Saya sendiri pernah mendengar luahan kawan-kawan beragama Islam yang sangat tidak berpuas hati dengan tindakan Hannah Yeoh ini kerana ia dikatakan bertentangan dengan Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan yang menyebut bahawa agama Islam adalah agama Persekutuan selain bertentangan dengan Perkara XLVIII(1) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan yang menyebut bahawa agama Islam adalah agama Negeri.

Oleh itu, saya minta pihak polis membuat siasatan ke atas beliau di bawah Enakmen dan Kanun ini dan/atau di bawah mana-mana peruntukan undang-undang lain yang berkaitan.

Sekianlah laporan saya.

TUAN GURU HAJI HADI AWANG BERJAYA JALANI PEMBEDAHAN JANTUNG

May 16, 2017



TUAN GURU HAJI HADI AWANG BERJAYA JALANI PEMBEDAHAN JANTUNG

Institut Jantung Negara,
16 Mei 2017.

YB Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Presiden Parti Islam Se-Malaysia (PAS) telah berjaya menjalani pembedahan penggantian injap di Institut Jantung Negara (IJN) hari ini.

Dato' Seri Abdul Hadi telah mengalami peningkatan simptom disebabkan oleh injap jantung yang bocor. Keadaan ini telah menjejaskan aktiviti harian beliau, maka doktor menasihatkan agar pembedahan injap jantung tersebut dilakukan.

Pada masa ini Dato' Seri Abdul Hadi dirawat di Unit Rawatan Rapi IJN di mana keadaan beliau akan dipantau untuk beberapa hari sebagai sebahagian daripada rutin bagi pembedahan jantung.

48 jam akan datang adalah tempoh yang penting selepas pembedahan dan beliau akan berada di bawah pemerhatian rapi sepasukan doktor dan jururawat di Unit Rawatan Rapi.

Awal pagi tadi, Dato Seri Abdul Hadi telah menjalani pembedahan jantung selama 3 jam dilakukan oleh panel doktor yang diketuai oleh ;

Dato' Seri Dr Mohd Azhari Yakub - Perunding Kanan dan Pakar Bedah Kardiotorasik yang juga merupakan Ketua Pegawai Eksekutif IJN,

Dato' Sri Dr Jeffrey Jeswant Dillon - Ketua Pembedahan Kardiotorasik dan Dato' Dr Suhaini Kadiman - Timbalan Ketua Jabatan Anestesiologi.

Para doktor merasa gembira dengan prosedur yang berlangsung seperti yang dijangkakan dan setakat ini parameter penting menunjukkan beliau stabil dan (doktor) telah menasihatkan supaya Dato' Seri Abdul Hadi tidak menerima pelawat (luar) kecuali daripada ahli keluarga terdekat.

Sekian.

Terjemahan dan Edaran
Oleh : Lajnah Penerangan PAS Pusat

POLITIK SELANGOR : JANGAN MEMBULI RAKYAT

May 15, 2017



POLITIK SELANGOR : JANGAN MEMBULI RAKYAT

Islam menegaskan politik sebahagian daripada syariat yang tidak boleh dipisahkan daripada agama. Bai’ah adalah rukun yang mengikat di antara pemimpin dan rakyat dengan hukum Allah supaya tidak dikhianati berasaskan petunjuk Islam yang membahagikan kepada dua bahagian iaitu; Thawabit dan Mutaghayyirat.

Pertama- Thawabit adalah perkara dasar dan matlamat yang tidak boleh dipinda sepanjang hayat dan ditetapkan oleh nas Al-Quran, Hadis, Ijma’ para ulama’ dan Qias yang nyata. Perkara ini telah ditetapkan menjadi hukum tertinggi dalam Undang-Undang Tubuh PAS (Perlembagaan) yang diserahkan dibawah bidang kuasa Majlis Syura Ulama’.

Setiap tugas penting yang mencabar dilakukan bai’ah yang bermaksud janji kesetiaan terhadap perjuangan yang diasaskan di atas perkara tersebut supaya tidak diperlakukan dengan mudah dan sewenang-wenangnya.

Firman Allah menegaskan perkara baiah:

إِنَّ ٱلَّذِينَ يُبَايِعُونَكَ إِنَّمَا يُبَايِعُونَ ٱللَّهَ يَدُ ٱللَّهِ فَوۡقَ أَيۡدِيهِمۡۚ فَمَن نَّكَثَ فَإِنَّمَا يَنكُثُ عَلَىٰ نَفۡسِهِۦۖ وَمَنۡ أَوۡفَىٰ بِمَا عَٰهَدَ عَلَيۡهُ ٱللَّهَ فَسَيُؤۡتِيهِ أَجۡرًا عَظِيمٗا ١٠ الفتح.

“Sesungguhnya orang-orang yang memberi bai’ah (pengakuan kesetiaan kepadamu (wahai Muhammad) untuk berjuang, mereka hanyasanya memberikan bai’ah (pengakuan kesetiaan kepada Allah); Allah mengawasi keadaan mereka memberikan kesetiaan itu (untuk membalasnya). Oleh itu, sesiapa yang tidak menyempurnakannya maka bahaya tidak menyempurnakan itu hanya menimpa dirinya dan sesiapa yang menyempurnakan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah, maka Allah akan memberi kepadanya pahala yang besar.” [Surah al-Fath: 10]

Rasulullah SAW melakukan bai’ah apabila melantik jawatan yang penting atau menghadapi sesuatu cabaran besar. Amalan ini dilakukan di sepanjang zaman oleh kumpulan Islam yang memerintah negara atau tidak memerintah. Maka setiap khalifah yang dilantik selepas kewafatan Rasulullah SAW mengadakan bai’ah dihadapan rakyat dan pemimpin utama yang menjadi komponen kepada jamaah.

Betapa pentingnya bai’ah ini sehingga Khalifah Uthman bin Affan R.A. yang dipaksa oleh pemberontak dengan menghunus senjata memaksanya supaya meletakkan jawatan, dengan tegas Khalifah Uthman menjawab: “Jawatan ini adalah pakaian yang dipakaikan oleh Allah kepada saya, maka saya tidak akan mencabut pakaian ini”. Maka berakhir dengan Khalifah Uthman R.A. bersedia gugur syahid bersama Al-Quran yang dirangkulnya.

PAS mengadakan bai’ah yang diwajibkan kepada setiap calon yang bertanding dalam pilihanraya. Setelah mereka menang terus diikat dengan bai’ah. Inilah jawatan exco yang dipegang oleh ADUN Negeri Selangor yang tidak boleh diberhentikan dengan sewenang-wenangnya, bukan dengan mencabut secara mudah.

Bagi PAS terdapat tiga komponen utama dalam menubuhkan kerajaan mengikut Perlembagaan Persekutuan dan negeri iaitu; Islam adalah agama negara, Institusi Raja Berperlembagaan wajib dihormati dan rakyat yang mengundi juga wajib diambil kira, bukan sahaja parti yang bertanding dan calon yang menang dipilih rakyat sama ada di atas nama dirinya atau parti.

Jangan hanya bermain politik sesama dalaman parti tanpa memandang kepada segala komponen sistem pemerintahan yang menjadi rukunnya. Peristiwa YB Tan Seri Khalid Ibrahim dipecat dan Langkah Kajang yang salah tidak boleh melompat parit kerana mahukan cita-cita politik ‘mee segera’ yang membebankan rakyat dan DYMM Sultan sepatutnya menjadi pengajaran.

Kedua - Mutaghayyirat adalah perkara yang boleh diubah mengikut situasi, realiti dan strategi yang mengalami perubahan mengikut setiap perkembangan semasa dan masyarakat yang berbeza, dalam aspek pelaksanaan yang berkonsepkan kebijaksanaan bagi menyampaikan risalah Islam kepada manusia tanpa paksaan.

PAS mengadakan Tahaluf Siyasi atau persefahaman politik dengan pihak lain dalam perkara yang tidak melanggar sempadan dasar dan matlamatnya.

Tahaluf Siyasi terbatal apabila ada pihak yang sengaja membatalkannya kerana tidak boleh menerima walaupun secara persefahaman disebabkan oleh sikap bermusuh terhadap PAS yang berpegang teguh dengan Islam. Inilah pendekatan DAP sendiri kerana menolak konsep Negara Islam, menolak syarat mewajibkan kepimpinan negara seorang yang beragama Islam, menentang segala usaha PAS untuk melaksanakan syariat Islam walaupun kepada penganut Islam sahaja dan membelakangkan Institusi Raja kerana mengikut selera politik mereka.

Keputusan Majlis Syura Ulama’ juga telah memutuskan Tahaluf Siyasi bersama PKR terbatal, apabila syarat-syarat Tahaluf dicabuli sama ada salah laku terhadap hukum syariat dalam pendekatan politik atau melanggar adab bertahaluf kerana mengikut kawan politik yang salah disebabkan konsep oportunis mereka.

PAS sangat berpegang kepada petunjuk Allah:

قُلۡ إِن كَانَ ءَابَآؤُكُمۡ وَأَبۡنَآؤُكُمۡ وَإِخۡوَٰنُكُمۡ وَأَزۡوَٰجُكُمۡ وَعَشِيرَتُكُمۡ وَأَمۡوَٰلٌ ٱقۡتَرَفۡتُمُوهَا وَتِجَٰرَةٞ تَخۡشَوۡنَ كَسَادَهَا وَمَسَٰكِنُ تَرۡضَوۡنَهَآ أَحَبَّ إِلَيۡكُم مِّنَ ٱللَّهِ وَرَسُولِهِۦ وَجِهَادٖ فِي سَبِيلِهِۦ فَتَرَبَّصُواْ حَتَّىٰ يَأۡتِيَ ٱللَّهُ بِأَمۡرِهِۦۗ وَٱللَّهُ لَا يَهۡدِي ٱلۡقَوۡمَ ٱلۡفَٰسِقِينَ ٢٤ التوبة.

“Katakanlah (wahai Muhammad): Jika bapa-bapa kamu dan anak-anak kamu dan saudara-saudara kamu dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu dan kaum keluarga kamu dan harta benda yang kamu usahakan dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara yang kamu cintai lebih daripada Allah dan Rasul-Nya dan (daripada) berjihad untuk agama-Nya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusan-Nya (azab seksa-Nya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka).” [Surah at-Taubah: 24]

“Sejahtera Bersama Islam”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS

Bertarikh: 18 Syaaban 1438H / 15 Mei 2017H

DATO’ MAHFUZ TIDAK PERLU JADI JURUCAKAP PARTI LAIN



KENYATAAN MEDIA
DEWAN PEMUDA PAS NEGERI SELANGOR
15 Mei 2017 | 18 Sya’ban 1438

DATO’ MAHFUZ TIDAK PERLU JADI JURUCAKAP PARTI LAIN

1. Ahli Parlimen Pokok Sena, Dato’ Mahfuz Omar tidak perlu menjadi jurucakap kepada PKR, DAP atau PAN pada perkara berhubung pendirian PAS dalam Kerajaan Negeri Selangor. Ia adalah ketetapan PAS dari pertimbangan maslahah dan mafsadah yang didasari syariat, serta menjadi keputusan kolektif dan bukannya hawa nafsu.

2. Penjelasan tersebut telah pun dinyatakan berulang kali dan parti tidak perlu mensyarahkannya lagi. Ia menunjukkan parti sentiasa berpijak di bumi nyata dengan realiti semasa tanpa menggadai prinsip. Adalah Dato’ dipelawa hadir ke usrah untuk mendapat keterangan lanjut agar difahami semasaknya.

3. Sebagai ahli PAS, Dato’ Mahfuz sewajibnya mengetahui saluran untuk menyatakan pendapat termasuk berbeza pandangan. Sewajibnya juga Dato’ akur dan mematuhi disiplin dan adab berorganisasi jika bertegas masih mahu menjadi ahli PAS. Jika tidak, Dato’ hanya sekadar melafaz di mulut sebagai ahli PAS, tetapi menjanggalkan diri untuk berada di rumah sendiri.

4. Soal kepatuhan dan ketaatan inilah yang sering Dato’ sebut ketika berada di saf kepimpinan dahulu, tetapi kini sebaliknya. Kami mengira wajar Dato’ muhasabah dan lebih tahu bertempat dari menzahirkan diri seperti sesumpah dan makan keliling. Kami nasihatkan, ada baiknya juga difokuskan kepada tanggungjawab di parlimen yang Dato’ wakili sekiranya masih ‘berminat’ bertanding penggal hadapan.

5. Jika Dato’ masih seronok untuk sibuk mencampuri urusan rasmi parti termasuk di parlimen dan negeri lain, elok rasanya dipertimbangkan untuk meletakkan jawatan sebagai Ahli Parlimen Pokok Sena kerana kedudukan itu diperolehi hasil dari hak, peruntukan dan pengorbanan parti ini.

6. Fokus PAS pasca Muktamar adalah memberi Khidmat terbaik untuk kebajikan rakyat. Kami tiada masa mahu melayan omongan kosong Dato'. Kalau benar fokus Dato' jatuhkan BN, maka teruskan membongkar penyelewengan bukan menyerang Parti Sendiri. Cukuplah Dato' membantu BN menyerang PAS. Seperti pepatah melayu 'anak harimau di ajar makan daging'.

"Bersiaga Menuju Fathu"
“Mara Menuju Cita”
“Sejahtera Bersama Islam”

Mohamed Sukri Omar
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor

https://www.pas.org.my/dewan-pemuda-pas-selangor/11436-isu-selangor-dato-mahfuz-tidak-perlu-jadi-jurucakap-parti-lain

Doakan TG Haji Hadi



Makluman Media - Isnin 15 Mei 2017

Dr Ahmad Samsuri Mokhtar
Setiausaha Politik Presiden PAS

Adalah dimaklumkan bahawa Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang akan menjalani rawatan intensif di sebuah hospital di Kuala Lumpur pada hari Selasa 16 Mei 2017.

Sehubungan dengan itu saf kepimpinan Parti Islam SeMalaysia (PAS) ingin mengajak seluruh ahli dan penyokong untuk sama-sama berdoa dan menunaikan solat hajat memohon pertolongan Allah, agar Tuan Guru menjalani rawatan dengan jayanya, di kurniakan kesembuhan, kesihatan dan kekuatan untuk terus memimpin dan membawa mesej perjuangan Islam ke serata dunia.

Maklumat rasmi dari parti akan disampaikan dari masa ke masa mengikut keperluannya. Pihak keluarga dan parti ingin mengucapkan terimakasih kepada semua pihak kerana memberi ruang rehat secukupnya kepada Tuan Guru dengan tidak menziarahi beliau di waktu ini.

Sekian.

KENAPA PAS PERLU KEKAL SEBAGAI EXCO DI SELANGOR


KENAPA PAS PERLU KEKAL SEBAGAI EXCO DI SELANGOR

Banyak spekulasi berterbangan di udara satu dua hari ini berkaitan kedudukan 3 EXCO PAS dalam kerajaan negeri Selangor pimpinan MB Dato Seri Mohd Azmin Ali.

Ini berikutan keputusan Majlis Syura Ulamak PAS mengisytiharkan tahaaluf siyaasi antara PAS dan PKR telah terbatal ekoran beberapa pelanggaran syarat.

Ada yang mengatakan PAS harus letak jawatan dan keluar dari kerajaan manakala ada yang mendakwa PAS perlu kekal kerana ketiga-tiga parti PAS, PKR dan DAP telah diberi mandat oleh rakyat menerintah bersama.

Saya tidak berhasrat membahaskan perkara ini kerana JK Kerja PAS Pusat dijangka bermesyuarat dan membuat keputusan berhubungnya minggu ini.

Apa yang menarik adalah kenyataan Pesuruhjaya PAS Selangor YB Ustaz Sallehen Mukhyi berhubung perkara ini:

"Sejarah telah membuktikan, di saat DAP memutuskan hubungan dengan Pakatan Rakyat, DAP melalui exconya tidak meletak jawatan, bila masyarakat mempersoalkan Lim Guan Eng menjawab yang DAP perlu terus berada dalam kerajaan supaya PAS tidak buat kerja jahat. Oleh sebab itu, PAS perlu terus berada dalam kerajaan dan exco mesti terus berkhidmat supaya PAS dapat buat kerja baik dan DAP tidak buat kerja jahat."

Ramai tidak teringat dan terfikir perkara ini.

Kesimpulannya DAP walau telah putus lama hubungan dengan PAS terus kekal memegang 3 EXCO kononnya bagi memastikan PAS tidak buat kerja jahat di Selangor.

Masalahnya 3 EXCO PAS kini orang-orang baik belaka. Ternyata EXCO DAP tidak punya apa kerja.

Dan sebagaimana kenyataan PJ Selangor itu PAS perlu terus kekal hingga habis penggal supaya ia dapat lakukan lebih banyak kerja baik khasnya dalam memastikan Selangor "Sejahtera Bersama Islam"

Apa pandangan rakyat Selangor?

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=475213859484622&id=100009880363600

Terima Sebuah Kereta, Fattah Amin Bintang Paling Popular



Oleh: KEMALIA OTHMAN
mstar@thestar.com.my

PUTRAJAYA: Menepati ramalan, aktor Fattah Amin diumumkan sebagai Bintang Paling Popular, Anugerah Bintang Popular Berita Harian 30 (ABPBH 30).

Fattah turut memenangi kategori Pelakon TV Lelaki Popular dan dua kategori online iaitu Artis Sensasi dan Gandingan Serasi Dalam Drama bersama aktres Neelofa pada acara yang diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), di sini, malam Ahad.

Kemenangan itu membolehkan Fattah membawa pulang hadiah berupa sebuah kereta jenama Peugeot 408 beserta trofi.

Sementara itu, bintang yang muncul daripada aplikasi Smule iaitu Khai Bahar memenangi dua kategori iaitu Artis Baharu Lelaki Popular dan Penyanyi Lelaki Popular.

Majlis gilang gemilang itu diacarakan oleh Zulin Aziz, Faizal Ismail dan Fauziah Ahmad Daud.

Senarai Pemenang ABPBH 30:

1) BINTANG PALING POPULAR: FATTAH AMIN

2) PENYANYI LELAKI POPULAR: KHAI BAHAR

3) PENYANYI WANITA POPULAR: SITI NORDIANA

4) ARTIS DUO/ BERKUMPULAN POPULAR: AKIM & THE MAJISTRET

5) ARTIS BARU LELAKI POPULAR: KHAI BAHAR

6) ARTIS BARU WANITA POPULAR: SWEET QISMINA

7) PELAKON FILEM LELAKI POPULAR: ZUL ARIFFIN

8) PELAKON FILEM WANITA POPULAR: FAZURA

9) PELAKON TV LELAKI POPULAR: FATTAH AMIN

10) PELAKON TV WANITA POPULAR: JANNA NICK

11) ARTIS KOMEDI POPULAR: ZIZAN RAZAK

12) PENGACARA TV POPULAR: NEELOFA

13) PENYAMPAI RADIO POPULAR: RADIN (ERA FM)

14)ARTIS VERSATIL POPULAR: IFA RAZIAH

Anugerah Khas

ANUGERAH KHAS PENCAPAIAN SEPANJANG HAYAT: ELLA

Kategori Online

GANDINGAN SERASI DRAMA: NEELOFA DAN FATTAH AMIN (SURI HATI MR.PILOT)

GANDINGAN SERASI FILEM: SYAMSUL YUSOF & NABILA HUDA (MUNAFIK)

PERSONALITI MEDIA SOSIAL: SI MAKHLUK MACHO

ARTIS BERPENGARUH LAMAN SOSIAL: NEELOFA

ARTIS SENSASI: FATTAH AMIN

Semasa

Hiburan

Sukan

 

© Copyright Kerabu Bersuara 2007 -2013 | Design by Kerabu Bersuara | Published by Kerabu Bersuara Group | Powered by Blogger.com.