News Update :

Politik

Kenyataan

Agama

Dunia

Mayat Bayi Dalam Lori Sampah Di Pasir Tumbuh

September 30, 2016





Berlaku di pasir tumbuh kelantan. Kawasan pejabat mardi.

Semoga allah memberi balasan setimpal kepada si pelaku.

Isu Air Selangor Angkara Perbuatan Khianat Dalaman

September 29, 2016



Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd menggantung seorang pekerjanya kerana disyaki terlibat dalam perbuatan khianat yang menyebabkan gangguan bekalan air hingga menjejaskan 340,000 pengguna di Klang dan Petaling 1 September lepas.

Ketua Pegawai Eksekutif Air Selangor, Suhaimi Kamaralzaman berkata pekerja tersebut digantung pada 6 September lepas manakala laporan polis berhubung kejadian itu dibuat pada 9 September lalu.

Katanya laporan siasatan juga dikemukakan kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN).

Terkini: Kenyataan Media Azizan Osman



FOR IMMEDIATE RELEASE

PRESS STATEMENT

SHAH ALAM, September 29: In response to the Press Statement made by University Malaya, we would like to inform that we take this matter seriously. We have seeked further clarification and the outcome of the inquiry will be communicated once the process has run its course.

We acknowledge the inconvenience this may cause, nonetheless, we are committed to continue to deliver the highest value to our clients and partners.

We are humbled by their loyalty and support and we will address this as efficiently as possible.

UNTUK SIARAN SEGERA

KENYATAAN MEDIA

SHAH ALAM, September 29: Merujuk kepada Kenyataan Akhbar dari Universiti Malaya, kami ingin memaklumkan bahawa kami mengambil perkara ini secara serius. Kami juga telah memohon untuk penjelasan lanjut dan sebaik sahaja proses ini berakhir, kami akan memaklumkan secara umum.

Kami kesal di atas kesulitan yang mungkin berlaku dan kami tetap komited untuk terus memberikan nilai yang tertinggi kepada pelanggan dan rakan sekutu kami.

Kami sangat menghargai kesetiaan dan sokongan mereka dan kami akan menangani perkara ini dengan sebaik mungkin.

For further information, visit:
Untuk maklumat lanjut, layari:

Richworks International Sdn Bhd
Website: www.richworks.com.my
Facebook: Azizan Osman Official Page

Contact/Hubungi: Corporate Communications Division
Email: inquiries@richworks.com.my

FAKTA PROJEK LADANG HUTAN @ PEMBALAKAN



[PROJEK LADANG HUTAN @ PEMBALAKAN]

Berikut pendedahan eklusif KelantanKini berkenaan kelulusan Projek Ladang Hutan Negeri Kelantan bermula dari tahun 1999-2016. Antara fakta yang menarik adalah TIADA kelulusan projek@kawasan baru sepanjang tahun 2014 dan 2015 di era kepimpinan YAB Ustaz Dato Ahmad Yaakub. Apa yang berlaku pada hari ini adalah pembalakan di kawasan yang telah diluluskan sebelum ini dan projek penanaman spesies hutan di kawasan yang diteroka secara haram. Semoga FAKTA yang dikemukakan ini menjawab fitnah pihak-pihak yang tertentu yang mempunyai agenda tersendiri terhadap kerajaan Kelantan. Yang HAK pasti MENANG!

Sumber: Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan

Fynn Jamal kantoi menipu?



So Fynn Jamal sekali lagi kantoi menipu??
Sehari 2 lepas Viral kononnya dia berkahwin dengan Mat Despatch...tapi rupa2nya bukan.

Gitaris xpdc terbaik



Respek dengan guitaris kumpulan Rock XPDC brother IZO sanggup menunggu untuk mengaji Quran dahulu walaupown dah lambat untuk ke show@photoshoot. lepas abis turn nye terus cepat cepat cabut..hihi..Salute Bro..

Apabila agama telah masuk ke dalam hati, pasti akan taat perintah Allah walau apa jua keadaan sekali pun.Subhanallah..Smoga terus istiqomah.. - Jubah Ejay

Ramai betul yang ambil berat pasal ucapan Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi di PBB

September 28, 2016



Ramai betul yang ambil berat pasal ucapan Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi di PBB.

Aku tak nafikan bahawa ucapan Zahid di PBB tu tak eloquent mana. Tapi Zahid orang Bagan Datoh, Perak. Lidah dia lidah Jawa campur Melayu. Dia bukan Margaret Thatcher atau Barack Obama dan bukan native speaker bahasa Inggeris.

Dia Melayu keturunan Jawa yang bercakap dalam bahasa asing yang dia telah pelajari. Kita yang boleh bercakap bahasa Inggeris sebab 11 tahun belajar di sekolah ini pun bukannya bercakap Queen's English atau BBC English, tapi lebih kepada English ikut acuan Malaysia. Dan kalau kau boleh cakap mengikut Queen's English pun bukannya kau ada peluang nak tunjuk betapa powderful-nya English kau di atas pentas PBB.

"Tapi Zahid tu TPM kot. Malulah TPM punya English macam tu."

Aduh. Charles de Gaulle dulu pun bahasa Inggeris dia tak power mana juga. Vladimir Putin, bila CNN tanya dalam bahasa Inggeris dia bantai balik jawab dalam bahasa Rusia. Mat Saleh duduk Australia atau Amerika Syarikat tu, walau bercakap dalam bahasa Inggeris pun sebutan dia tak sama dengan Mat Saleh United Kingdom. Dan kita kena ingat, masa Zahid berucap di PBB tu bersepah pula delegasi negara lain di bawah yang pakai headphone sebab nak dengar terjemahan ucapan tersebut dalam bahasa lain pilihan mereka.

"Dah tu, kenapa Zahid tak berucap je dalam bahasa Melayu? Dia kan pemimpin Melayu? Bahasa kan jiwa bangsa?"

Dalam PBB ada enam bahasa rasmi yang digunakan. Bahasa Arab, Cina, Inggeris, Perancis, Rusia dan Sepanyol. Bahasa ini digunakan dalam ucapan, mesyuarat dan sebagai teks dokumen. Yang pakai headphone dengar Zahid berucap tu, diorang tengah dengar terjemahan dalam salah satu dari enam bahasa tadi.

Dalam Perhimpunan Agung PBB, wakil negara yang berucap digalakkan untuk menggunakan salah satu dari enam bahasa rasmi ini. PBB melalui United Nations Interpretation Service menyediakan khidmat terjemahan (lisan dan teks) dari satu bahasa rasmi (Inggeris contohnya) kepada lima bahasa rasmi yang lain.

Wakil negara, walaubagaimanapun boleh pada waktu tertentu memilih untuk menggunakan bahasa lain yang bukan bahasa rasmi PBB. Ini boleh berlaku kerana dia tak reti mana-mana bahasa rasmi PBB, atau atas faktor pendirian politik. Dan kalau ini berlaku, adalah menjadi tanggungjawab wakil negara tersebut untuk membawa penterjemah mereka sendiri atau menyediakan teks terjemahan ucapannya untuk edaran umum.

Dalam kes Zahid, dia reti bahasa Inggeris dan dia tak ada nak mendemonstrasikan apa-apa pendirian politik. Dan dia juga nak mengelakkan dari membawa penterjemah sendiri atau menyediakan teks terjemahan. Senang cerita dia pergi PBB, dia berucap dalam bahasa Inggeris, penterjemah terjemahkan kepada lima bahasa rasmi lain dan semua delegasi happy dan lepas perhimpunan boleh pergi jalan di Manhattan Fish Market (bukan yang tipu punya). Yang penting isi ucapan itu sampai.

Jadi bagi pejuang bahasa Inggeris yang mengutuk Zahid, sila ingat ada beribu lagi bahasa lain di dunia ini dan sekurang-kurangnya Zahid Hamidi tahu Inggeris tapi Obama sah-sah tak reti cakap Melayu.

Dan untuk pejuang bahasa Melayu yang mahu Zahid berucap dalam bahasa Melayu, sila beringat bahawa bahasa kebanggaan korang tu bukan bahasa rasmi PBB dan berpegang pada pepatah Melayu yang serupa, bila masuk kandang PBB, kita guna sajalah salah satu dari enam bahasa rasmi PBB. Tak payah menyusahkan orang lain.

Lucius Maximus
Pengguna bahasa Melayu, Inggeris dan Peghok.

Nota Untuk Sang Juara

September 25, 2016



Nota Untuk Sang Juara

3 is the number! Kejayaan yg dilabel Hattrick. 3 in a row!

Rasanya, pasukan JDT sudah dominan di Malaysia dan kini mahu menumpukan usaha untuk masuk ke slot ACL.

Musim 2016 ada peluang namun gagal di play off. Kenapa gagal di play off? Pasukan ini masih mentah dan masih muda di peringkat asia.

Walaupun menjuarai AFC Cup musim lalu namun dari segi kualiti memang masih kurang layak untuk beraksi di ACL.

Ini yg diusahakan pengurusan JDT sepanjang 2016. Dalam bola sepak, ada satu istilah yg penting adalah 'matang'.

Musim ini pasukan JDT lebih matang daripada musim sebelum ini. Mereka kelihatan lebih baik dari pelbagai aspek kecuali bolos last minute😝.

Kenapa mereka terus cuba memperbaiki apa yg ada sedangkan ada beberapa pasukan lain sudah selesa dengan comfort zone masing-masing?

Ia adalah berkaitan dengan passion dan keinginan untuk bersaing di peringkat setinggi yang boleh.

Mereka diterajui orang yg betul. TMJ musim lalu buktikan dia boleh mengemudi JDT dengan cemerlang.

Namun selepas pergi merantau dan melihat model pengurusan Eropah, dia tahu, bola sepak perlukan orang yg lebih pakar daripada apa yg beliau ada. Lalu beliau melantik Alistair Edward sebagai sporting director.

Alistair ada darah bola sepak yg kuat dan lebih pakar dalam isu isu lebih teknikal. Jika TMJ jantung dalam pengurusan, Alistair adalah oksigen.

Mario Gomez adalah orang penting dalam kejayaan ini. Beliau terpaksa memerah otak untuk menjadikan Lucero pure no.9.

Pada awalnya ramai pihak merasakan Lucero is another version of Patito Rodriguez ataupun Danny Guiza sebelum ini.

Dalam beberapa perlawanan awal musim, JDT tidak ada penjaring utama dan mostly gol adalah dari sumber yg perlbagai.

Perlahan lahan mereka mencari formula untuk menggandingkan Lucero dan Diaz. Safiq mulai ditolak ke no.8.

Diaz juga memainkan peranan penting. Kemampuan beliau untuk adapt dengan apa juga taktikal dan posisi menjadikan pemain ini sangat hebat.

Dalam artikel saya musim lalu, saya menggariskan missing piece dalam skuad JDT sebelum ini adalah Diaz.

Nak tak nak, have to admit ia adalah mistake untuk mengeluarkan Diaz daripada pasukan. Murjulahbia sekadar pinjaman.

Kepulangan Diaz membuatkan JDT tidak perlu melabur terlalu besar untuk menggantikan Figueroa. Cukuplah dengan Lucero.

Diaz - Lucero mencipat fenomena dan menjadi deadliest duo di dalam MSL dan AFC Cup musim ini.

Ia seperti never ending project buat masa ini. Bagaimanakah mereka akan membentuk skuad pada musim hadapan.

ACL adalah sasaran paling penting mereka. Jika berjaya mara ke ACL, saya menjangkakan mereka akan mengambil langkah pragmatik dalam pembentukan pasukan yg lebih thick dari segi depth dan juga mungkin penambahan kepakaran dalam kejuralatihan.

Saya bukanlah suka dengan 1 team domination dalam sesuatu Liga. Jadi, saya berharap pasukan pasukan yg lain akan memberikan cabaran kepada JDT.

Musim ini hanya Felda Utd yg konsisten memberikan persaingan kepada mereka. Kita perlukan lebih daripada 3 pasukan untuk menjadi Felda United musim hadapan.

Tahniah JDT! Totally Deserved it!

https://m.facebook.com/axellotacts/photos/a.508628539288967.1073741829.508338079318013/736264299858722/?type=3

KETEGASAN TUAN GURU DALAM ISU SAKA



KETEGASAN TUAN GURU DALAM ISU SAKA

Pernah sekali saya lihat TG betul2 bengang... semasa merawat seorang kakak dgn anaknya...kakak tu sebut,"Sebelum ni saya pernah berubat dgn seorang ustaz, dia kata dia anak murid ustaz (TG), dia kata anak saya dan saya ada SAKA...". Serta merta berubah air muka TG...selepas melepaskan keluhannya beliau berkata, "Beritahu ustaz tu kata kat dia DIA BUKAN ANAK MURID SAYA.." .. Buat pertama kali saya lihat TG marah...sebab itu saya dan rakan2 perawat Darussyifa' sangat berhati2 dlm soal ini... janganlah sewenang2nya beritahu pesakit pasal SAKA-SAKA ni..sebab seperti yg TG pesan..apabila kita kata seseorang itu ada SAKA maknanya kita telah menuduh ayah,ibu, datuk atau nenek serta keturunannya pernah melakukan perkara SYIRIK dan tuduhan tersebut ada pertanggungjawabannya...Nauzubillah.

Ihsan daripada Ustaz Ikmal Zaidi Hashim
Darussyifa

Lee Chong Wei Juara Badminton Open Japan



[Admin] Dato' Lee Chong Wei 🇲🇾 retains his 6th Japan Super Series Open title after defeating Jan Ø. Jørgensen of 🇩🇰Denmark 21-18, 15-21, 21-16!

Still and forever a champion, Dato'!

#JapanOpen2016

Semasa

Hiburan

Sukan

 

© Copyright Kerabu Bersuara 2007 -2013 | Design by Kerabu Bersuara | Published by Kerabu Bersuara Group | Powered by Blogger.com.