News Update :

Politik

Kenyataan

Agama

Dunia

DOA SYEIKH AHMAD BIN SYEIKH MUHAMMAD SAID (MUFTI PERTAMA NEGERI SEMBILAN) PADA HARI KEMERDEKAAN 1957 DI STADIUM MERDEKA

August 31, 2016



DOA SYEIKH AHMAD BIN SYEIKH MUHAMMAD SAID (MUFTI PERTAMA NEGERI SEMBILAN) PADA HARI KEMERDEKAAN 1957 DI STADIUM MERDEKA

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

اَللَّهُمَّ وَفِّقْ سَائِرَ العُمَّالِ وَالوُزَرَاءِ وَالسَّلاَطِينَ وَالمُلُوكِ وَالأُمَرَاءِ لِرِعَايَةِ أُمُورِ الدِّينِ وَالمُحَافَظَةِ عَلَى حُقُوقِ المُسْلِمِينَ وَإِقَامَةِ العَدْلِ فِى الأَحْكَامِ وَالتَّمَسُّـكِ بِفَضَائِلِ الإِسْلاَمِ،

اَللَّهُمَّ وَأَصْلِحْ بِهِمْ شُئُونَ الأُمَّةِ المَلاَيُوِيَّةِ حَتَّى تَتَرَقَّى وَتَتَقَدَّمَ إِلَى أَعْلَى مَا يَتَحَقَّقُ بِهِ بُلُوغُ الأُمْنِيَّةِ. اَللَّهُمَّ وَانْصُرْنَا مَعَاشِرَةَ الأُمَّةِ المَلاَيُوِيَّةِ وَاهْدِنَا وَسَدِّدْنَا خَيْرَ البَرِيَّةِ وَاهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْـتَقِيمَ صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّآلِينَ،

اَللَّهُمَّ اكْشِفْ عَنَّا الكُرُبَاتِ وَسَـلِّمْنَا نَحْنُ مِمَّا فِيهِ مِنَ الآفَاتِ وَاحْفَظْنَا مِنْ كُلِّ سُوءٍ وَمَلاَمٍ وَبَـلِّغْنَا كُلَّ مَقْصُودٍ وَمُرَامٍ وَأَصْلِحْ بَيْنَنَا وَبَيْنَ غَيْرِنَا حَتَّى تَكُونَ فِى أَمَانٍ وَسَلاَمٍ. وَفَرِّجْ عَنَّا كُرُبَاتِنَا فَرْجًا عَاجِلاً بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ،

اَللَّهُمَّ كُنْ لَنَا وَلَهُمْ وَلِهَذَهِ البِلاَدِ حَافِظًا مِنْ جَمِيعِ البَلاَيَا وَدَافِعًا عَنَّا وَعَنْهُمْ جَمِيعَ الرَّزَايَا، وَانْصُرْنَا عَلَى الأَعْدَاءِ وَالحُسَّادِ وَاحْلُلْ غَضَبَكَ وَنِقْمَتَكَ عَلَى البَغْيِ وَالفَسَادِ اَللَّهُمَّ وَاحْرُسْ بِعَيْنِكَ الَّتِي لاَ تَنَامُ وَاكْـنُفْ بِكَنَفِكَ وَرُكْنِكَ الَّذِي لاَ يُرَام. اَللَّهُمَّ اِرْمِ رَايَةَ الإِسْلاَمِ مَنْشُورَةً وَمَوَاطِنَ الدِّينِ وَالحَـقِّ مَعْمُورَةً.



Yang bermaksud,

Ya Allah! Anugerahkanlah taufiq kepada sekalian pentadbir awam, jemaah menteri, para sultan dan raja, serta pemimpin negara bagi memelihara kehendak-kehendak agama, memelihara hak keistimewaan umatnya, menegakkan keadilan dalam undang-undang dan berpegang kepada keindahan Islam.

Ya Allah! Jadikanlah mereka agen perubah hal keadaan orang-orang Melayu, agar bangsa ini meningkat maju dan kehadapan sehingga tercapai cita-cita yang diidam-idamkan. Ya Allah! Bantulah bangsa Melayu, bimbinglah serta jadikanlah kami menjadi sebaik-baik manusia. Tunjukkanlah kami jalan yang lurus, jalan yang telah Engkau kurniakan kepada umat Islam yang telah menikmatinya, bukan sebagaimana orang yang Engkau murkai dan bukan juga orang yang sesat.

Ya Allah! Hindarilah kami daripada sebarang kesusahan, sejahterakanlah kami daripada segala yang boleh memudharatkan, peliharalah kami daripada segala buruk lagi keji dan tunaikanlah segala yang diharap dan dihajati. Harmonikanlah antara kami dan bangsa lain selain kami hingga kami sentiasa dalam keamanan dan keselamatan. Bebaskanlah kami dengan segera daripada segala kepayahan dengan rahmatMu wahai Tuhan yang Maha Merahmati segala yang penyayang.

Ya Allah! Jadikanlah bagi bangsa kami, kaum yang lain dan negara ini penjaga daripada segala bala, yang menghalang kami dan mereka daripada sebarang pencerobohan. Bantulah kami menewaskan segala musuh dan orang yang dengki. Zahirkanlah kemarahanMu dan kemurkaanMu kepada orang yang melampau dan yang melakukan kerosakkan. Ya Allah! Awasilah dengan penglihatanMu yang tidak pernah lena dan bentengilah dengan perlindungan dan bentengMu yang tidak mudah diterima.

Oleh,

Al-Marhum Syeikh Haji Ahmad bin Muhammad Said, doa ini dibaca ketika pengisytiharan Kemerdekaan Negara di Stadium Merdeka oleh Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj pada 31hb Ogos 1957.

http://www.muftins.gov.my/index.php/arkib2/tareqat-tasauwuf/163-himpunan-doa-dan-zikir/562-doa-syeikh-ahmad-bin-mohd-said-mufti-pertama-pada-hari-kemerdekaan-1957

NASIHAT BUAT DA'I DAN SEUMPAMANYA

August 30, 2016



Saya dari awal rancangan Da'i saya sudah nampak keburukan dan bahananya pada agama. Mungkin agak keterlaluan jika saya katakan rancangan itu hanya rancangan hiburan yang bertopengkan agama. Itulah realitinya.

Dulu saya pernah menegur rancangan ini yang melibatkan lelaki dan perempuan yang bukan Mahram,Lagi pula bermesra berlebihan, Ikhtilat dan batasan tidak di hiraukan dan bercampur antara Da'i lelaki dan perempuan. Ini bukan cara islam.

Sudah saya katakan agama tidak terbit daripada rancangan 'Ala Islamik' begitu. Bahkan ramai Ulama yang melarang rancangan sedemikian rupa. Di antaranya ialah Syeikh Nuruddin Al-Banjari yang tegas melarang rancangan sebegitu.

Saya lihat kebanyakan yang masuk rancangan itu umur belasan tahun dan awal 20-an,Kalau dinisbah dengan ilmu mungkin masih tidak cukup untuk berdakwah di tengah masyarakat. Sepatutnya umur muda teruskan menuntut Ilmu dulu.

Syarat kemasukan rancangan ini pun tidak ada tapis Ilmu melainkan hanya yang pandai berbicara dan pandai "Mengayat" terutama perempuan. Dengan kata kata manis mulut kononya atas nama nasihat agama tapi ayat itu penuh dgn maksiat.

Sepatutnya syarat kemasukan test mereka supaya baca dan hurai Kitab jawi dan arab. bukan test mereka dengan ayat puitis manis di mulut sahaja. Hari itu saya terlihat uji bakat rancangan itu. juri test tanya syarat sah solat pun tak tahu.

Hari ini terbukti ada Dae'i yang berpuitis di laman sosial dengan ayat yang agak keterlaluan dan menghilangkan Tsiqah orang ugama. Kononya ingin menasihat artis, saya lihat itu bukan nasihat tapi lebih kepada "Mengorat", ia bertopengkan ugama demi mencari populariti.

Benarlah kata Syeikh Zainal Abidin Al-Fathoni dalam Kitabnya Aqidatun Najin, Katanya disebabkan Ulama sangat mulia di sisi Allah, Maka ramai orang jahil hari ini mendakwa diri mereka itu Alim" padahal pada hakikatnya ia jahil.

Ulama' manusia mengangkat mereka kerana kealimannya. Akan tetapi orang jahil mengangkat diri sendiri kerana ingin mencari kemasyhuran dan populariti dimata manusia jahil. Ulama makin berkurang dan Da'i yang merapu makin bertambah.

Guru selalu pesan, kita belajar agama ni jangan cari kemasyhuran, jangan nak disanjung dan jangan cari habuan dunia dengan ugama.

Nasihat saya, ayuhlah kita sama-sama belajar. InsyaAllah, bila Alim orang akan angkat kita dengan sendirinya. Jangan kita mengangkat diri sendiri.

Hafiz Adnan
Tok Faqir Pondok

KETAHUI 10 PETUA PENTING PENJAGAAN KERETA JENIS GEAR AUTOMATIK



JIKA anda sayangkan kereta yang anda beli dengan harga puluhan ribu ringgit dan bertahun-tahun menanggung hutang, Sila baca hingga habis artikel ini...

1) Kebiasaannya kereta AUTO ada enam “step” gear. Bermula dengan P , R , N , D , 2 , L (bergantung kepada model kenderaan) kebiasaanya tiga step di bawah "N" nombornya berlainan tetapi fungsi tetap sama.

Sewaktu hendak menghidupkan enjin selepas dimatikan lebih enam jam, On suis dahulu (jangan hidupkan) pastikan semua lampu panduan di meter menyala. Kemudian gerakan gear setiap step bermula daripada paling atas hingga ke paling bawah.

Setiap step perlu berhenti 2 saat. Kemudian daripada paling bawah naik kan ke "N", (pastikan brek tangan ditarik sekuat-kuatnya) dan hidupkan enjin. Biarkan gear di "N" sahaja sehingga anda menggerakan kenderaan. Biarkan selama 5 minit,jika 6 jam dan 10 minit jika 7 jam keatas.

Bergantung kepada suhu meter, pastikan meter suhu naik 25 % sebelum memulakan perjalanan. Tujuannya untuk memastikan semua pintu gear terbuka dan mengelakan karat berlaku di pintu-pintu gear yang jarang digunakan.

Kebiasaanya pemandu akan menggunakan step "D" sahaja, manakala step-step lain jarang digunakan atau tak digunakan langsung. AWAS !!! Petua ini tidak sesuai dilakukan di kawasan berbukit, pastikan di tempat yang rata sahaja.

2) Minyak AUTO dan AUTO Filter hendaklah ditukarkan setiap 30,000 km atau 6 bulan(yang mana dulu). Ini amat penting dilakukan mengikut jadual. Sebenarnya kalau nak diikutkan AUTO filter perlu ditukar apabila 2 kali tukar minyak AUTO.

Tetapi lebih baik ditukar setiap kali anda menukar minyak AUTO, kerana mekanik akan buka semua takung minyak AUTO (bergantung kpd model kenderaan)dan bersihkan sebersih-bersihnya. Elakan tukar minyak AUTO tanpa membuka takung minyak AUTO.

Ini kerana hendak mengelak adanya bendasing atau air dalam takung minyak AUTO. Jika dibiarkan terlalu lama ianya boleh memudaratkan kotak gear. Pastikan minyak AUTO dan filter yang digunakan TULIN dan ianya menepati spesifikasi kenderaan anda.

Elakan mengguna barang tiruan kerana ia memberi kesan yang tidak bagus untuk jangkamasa panjang (harga murah,tetapi selepas3-4 tahun lagi anda merana)

3) Pastikan kaki anda tidak menekan brek dan gear berada di kedudukan "D" semasa berhenti di lampu isyarat, dimana-mana sahaja atau dalam kesesakan lalulintas yang teruk. Pastikan diletak di "N" sahaja.

Jangan di "P" ,ini kerana boleh menyebabkan anda lambat memulakan perjalanan dan boleh menyebabkan orang di belakang anda marah. Sebab itu step "N" dan "D" diletak berdekatan dan tak memerlukan anda menekan butang “lock”@tombol antara gear untuk bergerak (butang tepi batang gear bersama butang OD).

Jika anda mengamalkan budaya kereta dalam gear dan tekan brek, boleh menyebabkan “clutch plate” cepat habis atau terbakar. Jangan sangka kan kereta AUTO tiada “clutch plate”. Ianya ada berbelas-belas keping (bergantung kpd model kenderaan).

Satu rosak anda kena tukar kesemua “clutch plate”. Tiada penjualan sekeping-sekeping di kedai alatganti. Harganya amat mahal sekali (bergantung kepada model kenderaan). Tidak silap saya untuk model Wira pun RM 500++.

4) Sewaktu hendak memulakan perjalanan, selepas anda berhenti dimana-mana sekalipun , mulakan dgn step "2" atau step ke dua selepas "N". Selepas bacaan meter RPM mencecah 2000-2500 tukar kembali kepada "D" atau satu step dibawah "N".

Amalkan begini juga di dalam kesesakan lalulintas. Ini dapat menjimatkan minyak anda dan memberi lebih kuasa kepada kereta anda sewaktu hendak mula bergerak. Step "2" umpama anda bermula dengan gear "1" untuk kereta manual.

Step "D" pula ibarat gear "2" atau "3" bagi kereta manual. Maknanya jika anda memulakan dengan "2" step kereta anda dapat bergerak dengan “sukarela dan penuh semangat” bukan nya dalam keadaan “terpaksa” jika bermula dengan step "D".

Bila kereta anda mulakan pergerakan dalam keadaan “terpaksa” lama kelamaan ianya akan memberi kesan yang tidak baik kepada kotak gear dan enjin.

5) Elakan melalui jalan yang ada air bertakung terlalu tinggi atau meredah banjir. Jika terpaksa melalui juga pastikan dalam keadaan lancar atau “satu nafas” sahaja.

Jangan sesekali berhenti dalam air bertakung yang tinggi yang boleh terkena bahagian bawah enjin. Ini boleh menyebabkan pintu kotak gear anda dimasuki air dan seterusnya boleh menyebabkan minyak AUTO anda bercampur dengan air.

Ianya juga boleh menyebabkan “clutch plate” anda terbakar. Jika anda terpaksa juga melalui jalan yang banjir (maklumlah di lembah klang ni faham-faham sendiri lah) selepas itu pastikan anda berjumpa dengan mekanik anda untuk memastikan minyak AUTO tidak bercampur dengan air.

6) Elakan daripada selalu mendaki bukit-bukit yang tinggi terlalu kerap(contoh:Genting Highland)

7) Pastikan step-step gear yang ada digunakan dengan baik sewaktu menaiki bukit,sesuai dengan bacaan RPM kereta anda. Jangan paksa kereta anda mendaki bukit menggunakan step "D". Gunakan sepenuhnya dua step lagi yang ada dibawah step "D", sesuai dengan ketinggian bukit tersebut atau bacaan RPM anda.

8) Elakan “reversed” kereta anda dalam keadaan laju, jarak yang jauh atau terlalu kerap sangat. Gunakan gear “reversed” anda seminimum yang boleh. Penggunaan gear “reversed” yang tidak betul boleh menyebabkan kotak gear anda cepat rosak.

9) Jangan guna “over drive” atau OD dalam pemanduan biasa. Gunakan semasa hendak memotong kenderaan di hadapan anda dalam keadaan perlu sahaja.

10) Jangan terlalu agresif sewaktu hendak memulakan perjalanan kenderaan anda. Mula kan dengan perlahan-perlahan dan tambah kelajuan berperingkat-peringkat.

Jika anda mula dengan agresif bukan sahaja memberi kesan yang tidak baik kepada kotak gear malah juga dapat memberi kesan yang tidak baik kepada “timing belt”. Inilah salah satu punca “timing belt” putus sebelum sampai waktu penukaran yang akan datang.

INFO TAMBAHAN:

1) Untuk memastikan enjin kenderaan anda sekarang masih baik atau tidak. Hidupkan enjin kenderaan anda waktu pagi dan biarkan selama 10 minit, kemudian lihat di bahagian ekzos ada atau tidak air menitis keluar dari lubang ekzos.

Boleh juga ambil sehelai kertas putih yang kosong letakan di muncung ekzos anda kemudian tengok ada tak percikan air di kertas tersebut, Jika ada air menitis atau ada percikan air di kertas putih tadi maknanya enjin kenderaan anda masih dalam keadaan “sihat walafiat”. Jika tidak maknanya enjin kenderaan anda ada sedikit “keuzuran".

2) Pastikan minyak enjin dan oil filter yang anda gunakan adalah minyak yang sama sepanjang masa dan pastikan ianya yang tulin. Banyak minyak enjin palsu di pasaran sekarang yang mana minyak enjin lama yang dikitar semula dan dipek seolah-olah minyak tulen.

Hati-hati jika anda ditawarkan minyak enjin yang terlalu murah.Pastikan bacaan kelikatan minyak enjin anda adalah sama setiap kali anda menukar minyak enjin. Walaupun jenama sama tetapi bacaan kelikatan adalah berlainan.

Istilah mekanik “minyak tebal dan minyak nipis”. Sila lihat di botol minyak enjin ada nombor seperti (contoh: 10W-40 ). Elakan menggunakan minyak enjin yang melebihi 10,000 km.

Ini boleh membuatkan anda malas hendak periksa minyak enjin anda dan anda mungkin tidak menyedari minyak enjin anda sudah berkurangan atau kering. Jangan amalkan tambah minyak enjin yang terlalu kerap atau banyak.

3) Jangan sesekali bertukar minyak enjin daripada “fully synthetic” kepada “semi synthetic”.Ianya boleh merosakan enjin anda, tetapi boleh daripada “semi synthetic”. kepada “fully synthetic” tetapi bila dah gunakan “fully synthetic” jangan pulak kembali kepada “ semi synthetic".

4) Sebelum mematikan kenderaan anda off kan semua suis, penghawa dingin, radio,lampu atau system audio lain. Selepas off semua suis biarkan 3-5 saat, kemudian baru matikan enjin.

5) Air hendaklah sentiasa diperiksa, kerana air memainkan fungsi yang cukup penting dalam memastikan fungsi enjin berjalan dengan sempurna. Elakan menggunakan air paip kerana ianya boleh menyebabkan keladak dalam radiator.

Gunakan air masak atau air yang telah disuling. Jika selama ini anda menggunakan air paip, saya cadangkan anda pergi servis radiator anda dan selepas itu gunakan air suling.

Jika anda bertanya kepada mekanik mereka akan jawab tiada masalah guna air paip, kerana mereka hendak kereta kita rosak dan mereka ada bisnes. (bukan semua mekanik begitu, siapa yang saya maksudkan anda faham-faham sendiri lah

6) Semasa parkir (parking) kenderaan anda pastikan tayar dan stereng kenderaan anda dalam keadaan lurus. Jangan sesekali parkir dalam keadaan tayar ke kanan atau kiri. Ini boleh menyebabkan “drive shaft” anda cepat rosak.

7) Penjagaan penghawa dingin. Anda boleh on “power” semaksimum yang mungkin (contoh 1,2,3,4) tetapi jangan on temperature semaksimum nya. Temperature hanya boleh digunakan sehingga 80 % sahaja. Pastikan suis penghawa dingin ditutup semasa hendak memati atau menghidupkan kenderaan.

8) Sewaktu hendak menutup “hood” depan atau “bonet” kereta anda pastikan tangan anda dalam keadaan “center” sewaktu menekannya. Jangan sesekali berat ke kanan atau ke kiri.Ini boleh menyebabkan “hood & bonet” anda menjadi tidak sama atau bengkok.

9) Sediakan sebuah buku kecil dalam kereta anda untuk anda merekodkan sebarang pertukaran alat ganti yang lepas dan akan datang atau rekod penyelengaraan kereta anda.

Pastikan mekanik anda adalah mekanik yang mahir dalam penyelengraan model kenderaan tesebut.Amalkan guna mekanik yang sama sahaja kerana dia tahu dan mahir mengendalikan kereta anda dan dia tahu penyakit kereta anda yang lepas-lepas.

Lebih tepat lagi dipanggil istilah “satu tangan pomen sahaja ”. Gunakan minyak petrol yang sama sahaja, jangan terlalu kerap menukar jenama Petrol.

SEMOGA INFO INI BERGUNA BUAT ANDA SEMUA.

HAMPIR RM4 BILLION DALAM AKAUN NAJIB?

August 29, 2016



HAMPIR RM4 BILLION DALAM AKAUN NAJIB !!!

Bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa hampir RM1 bilion telah berada dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Najib Razak, sebelum kemasukan RM2.6 bilion dilapor secara meluas.

Najib mendakwa kononnya AS$ 681 juta yang diterimanya pada Mac 2013 adalah sumbangan daripada ahli keluarga diraja Arab selepas dihebahkan pada Julai tahun lepas.

TS Muhyiddin berkata beliau mendapat tahu mengenai deposit yang diterima sebelum 'derma Arab' itu apabila peguam negara ketika itu Tan Sri Abdul Gani Patail berkongsi maklumat dengannya.

"Sah tuan-tuan. Saya tengok, waktu peguam negara itu ialah TS Gani Patail. dia tunjuk dengan saya, macam saya nak pengsan ada duit banyak itu dalam akaun Najib.

"Tengok duit masuk akaun peribadi. Sebenarnya disebutkan peguam negara dahulu, sebelum dia juga nasibnya sama macam saya dipecat, dah ada hampir RM1 bilion dalam akuan Najib sebelum itu.

"Jadi semua yang disebutkan hampir RM4 bilion dalam akaun perdana menteri. Kamu percaya tak," soalnya dalam satu ceramah di Ketereh, Kelantan

TS Muhyiddin berkata beliau hampir pengsan selepas melihat angka-angka dalam akaun bank peribadi Najib.

Dakwaan TS Muhyiddin dilihat menyokong laporan ABC News yang berpengkalan di Australia pada Mac yang meletakkan angka dalam akaun bank Najib berjumlah AS $ 1.051 bilion (RM4.2 bilion) berdasarkan penyata bank.

Menurut laporan itu, sebelum deposit RM2.6 bilion daripada Tanore Finance, Najib juga menerima AS$ 120 juta daripada Blackstone Asia Real Estate Partner Ltd (BVI), AS$ 80 juta dari Kementerian Arab Saudi dan AS$ 75 juta daripada Putera Faisal bin Bandar Al Saud.

Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat juga menekankan beberapa deposit tidak disebut atau didedahkan dalam laporan ABC News, termasuk tambahan sebanyak AS $ 10 juta pada 23 Februari 2011 dan AS$ 10 juta pada 13 Jun 2011 dari Putera Faisal yang dirujuk sebagai "pengasas bersama PetroSaudi".

Tambahan AS$ 5 juta pada 30 Oktober 2012 dan AS$ 25 juta pada 19 November 2012 juga datang dari Blackstone Asia Real Estate Partner Ltd (BVI), menurut DOJ.

Ini meletakkan jumlah keseluruhan sebelum deposit RM2.6 bilion pada AS$ 325 juta, atau di bawah RM1 bilion berdasarkan kadar pertukaran pada tahun 2011 dan 2012.

DOJ mendakwa deposit daripada Tanore Finance, Blackstone Asia Real Estate Partner Ltd dan pengasas PetroSaudi berasal daripada 1MDB. DOJ banyak memberi fokus kepada jejak wang melalui sistem kewangan AS.

Najib menafikan salah laku dan berkata beliau tidak pernah mengambil wang rakyat untuk kepentingan peribadi. Peguam Negara, Apandi Ali juga membersihkan perdana menteri daripada sebarang tuduhan salah laku.

TS Muhyiddin dipecat sebagai timbalan perdana menteri pada Julai tahun lepas.

TS Muhyiddin mendakwa beliau dipecat selepas menentang isu kemasukan wang berkenaan ke akaun perdana menteri. Pemecatannya kebetulan sama dengan penyingkiran peguam negara waktu itu, Tan Sri Abdul Gani Patail.

#saveMalaysia
#beranikeranabenar

https://m.facebook.com/GKCMBKB/photos/a.429809743894588.1073741828.429798750562354/521189631423265/?type=3

Pemuda Kelantan berpelikat di New Zealand

August 28, 2016



Pemuda berpelikat di New Zealand

Hari ini masuk hari ke-2 saya berkembara di New Zealand. Sempat berjumpa dengan komuniti pelajar Malaysia dari Auckland, Wellington, Christchurch dan Dunedin.

Alhamdulillah, masing-masing kelihatan ceria dan bersemangat untuk menimba pengalaman sambil menuntut ilmu di pengajian masing-masing.

Pagi ini saya terserempak dengan seorang pemuda Melayu yang hanya berkain pelikat meredah kesejukan pagi (5'C) untuk pergi ke musolla untuk bersolat subuh berjamaah.

Bila ditanya 'Tidak sejuk ke?', dengan selamba beliau menjawab bahawa sejuk itu bukan pada suhu sekeliling tetapi 'dalam kepala'.

Hebat ! Subuh berjamaah tatkala suhu dingin sebegini. Bukan calang-calang anak muda.

Nama beliau adalah NIK Mohd Amin NIK Abdul Rahman, dari Pasir Putih Kelantan. NMA mempunyai rekod akademik yang cemerlang sejak daripada sekolah rendah di Pasir Putih sebelum ke Sekolah Yayasan Saad Melaka, kemudian KYS dan kini belajar dibidang Accountancy di NZ.

Kembara NZ (8)

Sedekah Anggota Tubuh Badan

1 Hari 1 Hadis:
PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Sedekah Anggota Tubuh Badan

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كُلُّ سُلَامَى مِنْ النَّاسِ عَلَيْهِ صَدَقَةٌ كُلَّ يَوْمٍ تَطْلُعُ فِيهِ الشَّمْسُ يَعْدِلُ بَيْنَ الِاثْنَيْنِ صَدَقَةٌ وَيُعِينُ الرَّجُلَ عَلَى دَابَّتِهِ فَيَحْمِلُ عَلَيْهَا أَوْ يَرْفَعُ عَلَيْهَا مَتَاعَهُ صَدَقَةٌ وَالْكَلِمَةُ الطَّيِّبَةُ صَدَقَةٌ وَكُلُّ خُطْوَةٍ يَخْطُوهَا إِلَى الصَّلَاةِ صَدَقَةٌ وَيُمِيطُ الْأَذَى عَنْ الطَّرِيقِ صَدَقَة

Dari Abu Hurairah radliallahu 'anhu berkata; Rasulullah SAW bersabda: "Setiap ruas tulang pada manusia wajib atasnya sedekah pada setiap hari matahari terbit, seseorang yang mendamaikan antara dua orang yang bergaduh/berselisih adalah sedekah dan menolong seseorang untuk menaiki haiwan tunggangannya (kenderaan) lalu mengangkat barang-barangnya ke atas haiwan tunggangannya (kenderaan) adalah sedekah dan ucapan yang baik adalah sedekah dan setiap langkah menuju solat adalah sedekah dan membuang sesuatu yang boleh menyakiti atau menghalang orang dari jalan adalah sedekah ". (HR Bukhari No: 2767)

Pengajaran:

1. Jasad harus dikeluarkan zakatnya sebagaimana harta ada zakatnya. Zakat badan adalah melakukan perbuatan baik yang boleh dilakukan dari pelbagai pintu dan relung.

2. Setiap ruas tulang yang ada pada kita perlu melakukan sesuatu yang boleh mendatangkan pahala. Contohnya sedekah waktu pagi dengan melaksanakan solat duha dengan menggerakkan banyak ruas tulang anggota kita. Berjalan menuju masjid untuk solat dengan menggerakkan banyak anggota badan juga termasuk sedekah.

3. Setiap langkah atau pergerakan anggota kita dalam melaksanakan amal kebaikan juga termasuk sedekah walaupun kecil seperti sifat kepedulian sosial dengan membantu orang lain menaiki kenderaan atau mengangkat barangan ke atas kenderaan. Membuang sesuatu yang mengganggu laluan di atas jalan umpama paku atau kayu adalah termasuk sedekah.

4. Menghilangkan duri dari jalan juga membawa maksud, setiap muslim hendaklah menjauhi atau menghilangkan sesuatu yang memudaratkan sama ada pada dirinya atau pada orang lain.

5. Mendamaikan dua orang yang bergaduh, mengucapkan perkataan yang baik-baik seperti memberi salam, bertegur sapa, menasihat – Malah menahan tangan dan lisan agar tidak menyakiti orang lain juga sedekah.

6. Sedekah sebagai salah satu bentuk kepedulian sosial yang dituntut dalam Islam. Namun ia tidak hanya dengan harta, malah apa sahaja yang kita miliki termasuk tenaga mahupun lisan.

Lelaki yang berkopiah itu ex boss saya semasa di JKR Putrajaya

August 27, 2016



Lelaki yang berkopiah itu ex boss saya semasa di JKR Putrajaya.

Bos saya selama hampir 4 tahun sebagai Pengarah JKR WP Putrajaya. 2007~2011.

Sebagai QS setiap minggu rutin kami di meja mesyuarat tender peringkat JKR Pj bincang pemilihan kontraktor untuk tender projek2 kerja dan projek2 penyelenggaraan bangunan pejabat dan kuarters di Putrajaya.

Tender berjuta malah puluh juta makanan ruji kami hampir setiap minggu...

Mudah berurusan dengan beliau sebab decision beliau jelas dan praktikal. Mudah disepakati. Biasanya mesyuarat berakhir dengan jiwa yang lapang.

Tiada istilah 'wahyu' sepanjang ingatan saya sepanjang dibawah beliau. Walaupun kami faham 'wahyu' itu sentiasa turun dari langit tapi beliau telah menyerapnya sendiri dan tidak dikongsi bersama orang bawahan.

Bagi pembodek ....'wahyu' sentiasa dinanti dianggap umpama bonus untuk dilihat berjasa. Jalan pintas menaik populariti. Bukan sedikit mengguna kaedah ini untuk jadi KP. ADA BANTAHAN?!

Dato' Abd Rahim tidak begitu. Integriti beliau terserlah. Pada saya beliau seorang 'natural born leader' yang fatherly. Kami bekerja dalam keluarga semasa bersama beliau.

Sehingga beliau di'sungkit' keluar oleh pihak yang menunjuk pandai. Tak lama lepas itu beliau dituduh terlibat dalam pemberian sebutharga berharga ratusan ribu kpd keluarga beliau.

Masa dituduh muka beliau keluar dalam berita tv 8.00mlm....front page suratkhabar utama. Kisahnya....salahguna kuasa pemberian sebutharga ratus ribu.(sahaja...)

Kami yang bertahun bekerja bersama beliau kendalikan tender berpuluh juta saban minggu memang cepat terbau suatu "bullshit" sedang dilempar ke muka beliau.

Mungkin sudah jadi fitrah di negara ini yang betul-betul betul itu 'ke dalam', tersungkit, tersingkir. Banyak kali telah terjadi begitu dalam lipatan sejarah kepimpinan wilayah melayu sejak zaman Hang Nadim.

Hari ini selepas 3 tahun pertuduhan dan seminggu selepas beliau bersara Mahkamah Tinggi memutuskan beliau tidak bersalah dan dibebaskan.

Itu sebab kenapa wujud kampung hero kungfu yang menyepi diri dalam Kungfu Hustle...

Geng Kapak suka membuli.

Sekian. Untuk Rekod.

Tahniah Dato' Abdul Rahim Ahmad.
Kami berbangga dapat bekerja dengan Dato' satu waktu dulu.

Sabar itu balasannya Taqwa.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10207307420267835&id=1355086170

TONGKAT ALI & KACIP FATIMAH BUKTI PENGARUH SYIAH DALAM MASYARAKAT ALAM MELAYU?



TONGKAT ALI & KACIP FATIMAH BUKTI PENGARUH SYIAH DALAM MASYARAKAT ALAM MELAYU?

Saya pernah ditanya seseorang tentang herba istimewa alam Melayu yang dinamakan sempena nama Saidina Ali dan Saidatina Fatimahرضي الله عنهما sama ada ia bukti pengaruh Syiah dalam Alam Melayu. Beliau juga sangsi kerana Islam turut dibawa ke Nusantara oleh pendakwah Parsi, maka boleh jadi masyarakat di Alam Melayu dahulu menganut fahaman Syiah.

Jawapan saya :

1) Dakwaan pengaruh Syiah itu hendaklah dibuktikan terlebih dahulu. Tanpa bukti, ianya hanyalah sangkaan semata2.

2) Yang membawa Islam ke Nusantara rata2nya ialah pendakwah2 berakidah ASWJ Asya’irah -Maturidiyyah & bermazhab fiqh Syafie. Sama ada gerombolan pendakwah dari Yaman, Parsi atau Gujerat, mereka adalah pendakwah Asya’irah bermazhab Syafie. Buktinya, akidah dan mazhab rasmi (majoriti) di Alam Melayu /Nusantara adalah seragam iaitu ASWJ Asya’irah Syafi’iyyah. Dari Champa, Aceh, Sumatera, Jawa, Brunei, Kalimantan, Sulawesi hinggalah ke Selatan Filipina. Malah penganut Syiah sangat asing di wilayah ini. Secara logiknya, para mad’u yang dulu beragama Hindu-Budhha pasti akan mengikuti fahaman para da’i.

3) Memang benar, antara pendakwah yang ramai membawa Islam ke Nusantara adalah dari Parsi. Namun kita perlu tahu bahawa wilayah Parsi (Iran) bertukar menjadi wilayah Syiah hanya selepas tahun 1501 ketika Kerajaan Shafawi mula memerintah Iran. Ketika ini pegangan ASWJ di Nusantara sudah pun kukuh & meluas (well established).

Kerajaan Shafawi menukarkan pegangan bangsa Parsi dari ASWJ kepada Syiah dengan perang & paksaan. Sebelum tahun 1501, majoriti bangsa Parsi di Iran berakidah ASWJ & bermazhab Hanafi dan Syafie. Sebab itu ramai di kalangan ulama2 Parsi yang masyhur & lahir di Iran sebelum penguasaan Dinasti Shafawi, berakidah ASWJ Asya’irah -Maturidiah & bermazhab Syafie seperti Imam Al Ghazali (pengarang Ihya’ Ulumuddin), Abu Nu’aim Al Isfahani (pengarang Hilyatul Auliya’), Imam Baihaqi (pengarang Syu’abul Iman & Sunan Al Kubra) & ramai lagi.

4) Sekurang2nya tiga orang pembesar Melaka yang bernama Umar. Tun Umar anak Seri Bija Diraja, Khoja Umar anak Khoja Muhammad Syam dan Tun Umar anak Seri Wak Raja. Di samping itu ulama besar Kesultanan Melaka bernama Maulana Abu Bakar. Sekuat manapun seseorang Syiah itu bertaqiyyah, mereka tidak akan sama sekali menamakan anak-anak mereka dengan nama Abu Bakar & Umar. Kebiasaan orang2 Melayu menamakan anak2 mereka dengan nama Umar membuktikan mereka bukan Syiah.

5) Mencintai Saidina Ali & Ahlil Bait yang lain memang tuntutan dari Rasulullah SAW & ianya thabit dengan hadith2 sahih & hasan. Sebagai contoh Imam At Tirmidzi meriwayatkan :-

أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَخَذَ بِيَدِ حَسَنٍ وَحُسَيْنٍ فَقَالَ مَنْ أَحَبَّنِي وَأَحَبَّ هَذَيْنِ وَأَبَاهُمَا وَأُمَّهُمَا كَانَ مَعِي فِي دَرَجَتِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ

Rasulullah SAW pernah memegang tangan Hassan dan Hussain sambil bersabda, “Barangsiapa yang mencintaiku, mencintai kedua-dua anak ini, (Hasan dan Husain) dan ayah (Ali) serta ibu (Fatimah) mereka berdua, maka dia akan bersamaku pada hari kiamat”. (Jami’ At Tirmidzi. Hadith No. 3695)

Kecintaan terhadap Saidina Ali & Ahlil Bait inilah yang diajar oleh pendakwah2 Islam kepada masyarakat di Nusantara. Dengan sebab itu, sultan2 Melaka dinamakan dengan nama2 Ahlil Bait seperti Raja Ibrahim (Sultan Abu Syahid), Raja Kassim (Sultan Muzaffar), Raja Abdullah (Sultan Mansur) & Raja Hussain (Sultan Ala’uddin). Atas sebab itu juga, dua herba istimewa itu dinamakan tongkat Ali & kacip Fatimah sempena nama dua insan yang disayangi Rasulullah SAW.

Kefahaman yang ‘elergik’ dengan nama Saidina Ali & Ahlil Bait ini sangat bahaya. Apa sahaja yang bersangkutan dengan nama Ali, Fatimah & Ahlil Bait akan dikatakan dari Syiah. Kefahaman begini bertentangan dengan tuntutan Nabi SAW yang menyuruh kita mencintai Saidina Ali & Ahlil Bait. Ia sebenarnya sama bahaya dengan kefahaman yang mendewakan & memaksumkan Saidina Ali.

والله أعلمُ بالصواب
Hasanuddin Yusof
Maktab Penyelidikan
Tamadun Islam Nusantara

TIGA ULAMA DIGERUNI KOMUNIS : PEMIMPIN PERANG SABIL, PEJUANG YANG TAK DIDENDANG



TIGA ULAMA DIGERUNI KOMUNIS : PEMIMPIN PERANG SABIL, PEJUANG YANG TAK DIDENDANG

Ketika 1940 an dan 1950 an, pengganas Komunis telah menunjukkan sikap biadap & zalim terhadap masyarakat kampung. Mereka menculik anak gadis, membunuh para pemuda serta tok-tok imam di kampung-kampung.

Maka bangkit tiga orang ulama yang memimpin penduduk2 kampung untuk bangkit berjihad menentang kekejaman pengganas Komunis tersebut. Perang sabil ini dipimpin oleh Tuan Guru Haji Yahya bin Taha di selatan Kedah dan utara Perak, Tuan Guru Haji Bakri di Hilir Perak dan Perak Tengah dan Kiyai Haji Salleh di Johor.

Angkatan perang sabil yang dipimpin oleh ulama2 ini ternyata menggerunkan pengganas komunis. Dengan kelengkapan senjata yang terbatas, mereka berjaya membunuh ramai pengganas2 Komunis sehingga mereka serik untuk membuat onar di kampung2 lagi.

Disamping itu, ketiga2 orang tokoh ulama ini juga dikatakan sangat mahir dengan ilmu persilatan. Menurut cerita, banyak maunah (bantuan Allah) berlaku seperti parang terbang, para pejuang tidak mengalami luka ketika ditembak Komunis dan lain2 peristiwa di luar logik akal.

Sempena Hari Kemerdekaan, tokoh2 seperti ini juga wajar diingati. Jasa mereka bukannya kecil untuk dilupakan.

Selamat Hari Merdeka

-Hasanuddin Yusof-

Maktab Penyelidikan
Tamadun Islam Nusantara

Nabi Isa Ditangkap oleh Popis Tengah Hari Tadi

August 26, 2016





🔴As salam dan Selamat Mlm YDH Dato/Tuan/Puan/Encik..
🔴Tangakpan (1) lelaki Melayu mengaku *NABI ISA* (KES MASIH BELUM DI KLASIFIKASIKAN OLEH PEGAWAI PENYIASAT) akan di maklumkan kemudian.
▶Pengadu
Kpl 148510 Roslan Zainal Abidin
Caw Risikan Operasi JSPT KL
▶No rpt
Jln Tun Razak/006494/16
▶IO
Insp Faizal
▶Tarikh
25/08/2016
▶Masa
2118hrs
🔴Fakta kes tangkapan.
Pada 25/08/2016 pada jam lbh kurang 1630hrs semasa sy bersama Konst 189769,Konst 189776 dan Konst 189594 tugas rondaan penguatkuasaan no pendaftaran palsu dan kenderaan klon di Jln Tun Razak berhampiran susur masuk Jln Kuantan telah tahan (1) buah motorjeep jenis KIA Sportage warma emas no pendaftaran di gunapakai di bahagian hadapan dan belakang *WWE3621 KERAJAAN EMPAYAR LANGKASUKA NUSANTARA TUANKU RAJA MERONGMAHAWANGSA II SULTAN KEDAH ASAL IMAM ALMAHDI* yg di pandu oleh (1) lelaki berbangsa Melayu bersama (2) Penumpang wanita.Sy bersama saksi Polis telah memperkenalkan diri sebagai anggota Polis dengan menunjukan kad kuasa kepada beliau.Semasa pemeriksaan pemandu telah tidak puas hati kerana menahannya denganmengeluarkan kata-kata *KAMU TIDAK KENAL SIAPA SAYA*, *KAMU PERLU RUJUK KEPADA ISTANA DAN KPN SIAPA SAYA*, *SEDANGKAN JPJ PUN TIDAKBERANI MENAHAN KERETA SAYA* beliau juga berkata *SELEPAS SAYA AMBIL ALIH KERAJAAN MALAYSIA SAYA AKAN BUNUH KETUA POLIS NEGARA TAN SRI KHALID JUGA PERDANA MENTERI DATO NAJIB JUGA KAMU SEMUA YANG MENAHAN SAYA PERLU DI BUNUH* seterusny sy bersama saksi Polis telah membawa pemandu dan penumpang bersama kenderaan balik ke Balai Polis Trafik KL untuk siasatan lanjut.Sebaik tiba di Balai Polis Trafik pemandu tersebut telah mengeluarkan kenyataan di hadapan anggota bertugas trrdiri daripada Insp Shahrul,SM Ruhaizad,Kpl 160470 dan Kpl 165249 di pej tunda bahawa beliau adalah *NABI ISA* dan beliau akan membunuh Ketua Polis Negara, Raja-Raja Melayu dan Perdana Menteri Dato Seri Najib dengan cara gerakan bawah tanah.Belaiu juga mengatakan akan meramapas Putrajaya bersama kumpulannya.Kepada Raja-Raja Melayu sekiranya beliau berselisih dengan kenderaan nya di atas jalan maka beliau akan melanggar Raja-Raja Melayi tersebut sehingga mati.Untuk tindakan JSPT KL suspek telah di keluarkan saman Pol 257 di atas kesalahan (1). memandu kenderaan dengan lesen tamat no siri *A1141G001006* (2).lesen kenderaan tamat tempoh no siri *A1141G001007* (3).no pendafataran tidak ikut peraturan di bahagian belakang no siri *A1141G001009* (4).no pendaftaran tidak ikut peraturan di bahagian hadapan no siri *A1141G001008* kenderaan suspek juga telah di tahan di Balai Polis Trafik KL.
🔴Butir-butit suspek
*PEMANDU*
⏩Nama
Hasbull Jalil B.Hassan
⏩IC
730719-02-5087
⏩Alamat
204 Kg Kuala Samak 09300 Kuala Ketil Kedah
*PENUMPANG HADAPAN/ISTERI*
⏩Nama
Raja Nooraini Bt.Raja Ahmad
⏩IC
611222-08-5760
⏩Alamat
No 31 lorong 5 Tmn Sti Kurau Kemunting 34010 Taiping Perak
*PEMUMPANG BLKG/ANAK*
⏩Nama
Wan Nurhaziqah Asyikin Bt.Hasbull Jalill
⏩IC
011117-10-0704
⏩Alamat
3-3-2 Kenari Apartment Taman Melati Setapak 53100 Kuala Lumpur

Seterusnya suspek telah di rujuk kepada pihak Penguatkuasa Jabatan Agama Islam Wilayah Pwrsekutuan (JAWI) utk tindakan lanjut.

🔚Tq

Semasa

Hiburan

Sukan

 

© Copyright Kerabu Bersuara 2007 -2013 | Design by Kerabu Bersuara | Published by Kerabu Bersuara Group | Powered by Blogger.com.