News Update :

Twitter

Politik

Kenyataan

Agama

Dunia

TERKINI! Sayap Kapal Terbang Bawa Pemain Ganu Terbakar!

March 26, 2014

Keadaan sayap kapal terbang yang terbakar semasa dalam penerbangan.

Kapal terbang ni membawa pemain bola sepak terengganu.

KEPUTUSAN PEPERIKSAAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2013 YAYASAN ISLAM KELANTAN

March 20, 2014




KEPUTUSAN PEPERIKSAAN
SIJIL PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2013
YAYASAN ISLAM KELANTAN


1. Bilangan Calon SPM 2013
Calon sekolah Yayasan Islam Kelantan yang menduduki peperiksaan bertulis SPM adalah seramai 4995 orang pada tahun 2013 berbanding 4938 orang pada tahun 2012. Calon SMU(A) Kerajaan / Maahad adalah seramai 3993 orang manakala calon SMU(A) Bantuan Kerajaaan adalah seramai 1602 orang .

2. Pencapaian Peratus Lulus Keseluruhan SPM tahun 2013 - 98.90 %
2.1. Calon yang layak mendapat sijil.
2.1.1. Tahun 2009 ( 95.91 % )
2.1.2. Tahun 2010 ( 96.39 % )
2.1.3. Tahun 2011 ( 97.13 % )
2.1.4. Tahun 2012 ( 95.93 % )
2.1.5. Tahun 2013 (98.90 %)

2.2. Bilangan dan peratus calon yang layak mendapat sijil dan pernyataan mengikut kategori sekolah adalah seperti berikut:-
2.2.1. Maahad Kerajaan
Seramai 3376 calon bersamaan ( 99.55 %)
2.2.2. SMU(A) Bantuan Kerajaaan
Seramai 1562 calon bersamaan (97.50 %)

3. Pencapaian Keseluruhan Sekolah Sekolah yang mendapat kelulusan 100 % (semua calonnya layak mendapat sijil)
3.1. SMU(A) Kerajaan / Maahad
3.1.1. Maahad Muhammadi Perempuan
3.1.2. Maahad Muhammadi Lelaki
3.1.3. Maahad Muhammadi Pasir Mas
3.1.4. Maahad Tahfiz Pulai Chondong
3.1.5. Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah
3.1.6. Maahad Muhammadi P. Pekan
3.1.7. Maahad Muhammadi Tumpat
3.1.8 Maahad Tahfiz Nurul Aman
3.1.9. Maahad Pengajian Islam
3.1.10. Maahad Ahmadi Tanah Merah

3.2 SMU(A) Bantuan Kerajaan
3.2.1. SMU(A) Bustanus Saadah Morak

4. Kecemerlangan Calon
4.1. Seramai 3 orang calon mendapat 12A berbanding hanya 1 orang 2012
4.2. Seramai 56 orang calon mendapat 11A berbanding hanya 51 orang 2012
4.3. Seramai 61 orang calon mendapat 10A berbanding hanya 57 orang 2012
4.4. Seramai 88 orang calon mendapat 9A berbanding hanya77 orang 2012
4.5. Seramai 123 orang calon mendapat 8A berbanding hanya112 orang 2012
4.6. Seramai 88 orang calon mendapat 7A berbanding hanya 163 orang 2012
4.7. Seramai 260 orang calon mendapat 6A berbanding hanya 198 orang 2012

5. Antara Nama pelajar cemerlang
1 . FAQIHIYAH BT ABU BAKAR MAAHAD MUHAMMADI PEREMPUAN 12A ( 10A+ & 2 A )
2 . IZZAH BT KHAIRUL ANUAR MAAHAD MUHAMMADI PEREMPUAN 12A ( 10A+ & 2A)
3 ASMA BT HASSAN MAAHAD MUHAMMADI PASIR PEKAN 12A (9A+ & 3A)
4 . NURUL AIN BT ZULKIFLI MAAHAD MUHAMMADI PEREMPUAN 11A ( 10A+ & 1A )
5 . ABDUL MUIZ B AB. RAHMAN MAAHAD MUHAMMADI LELAKI 11A ( 10A+ & 1A)
6 WAN AHMAD ZARIF B. YUSOF MAAHAD MUHAMMADI PASIR MAS 11A ( 10A+ & 1A- )

6. Kecemerlangan 9A ke atas
Seramai 208 calon mendapat 9A hingga 12A meningkat berbanding hanya seramai 186 pada tahun 2012.

Terkini! Rakaman Gambar Dari Satelit Sperti Serpihan Dalam Laut

Semoga kita mendapat maklumat dan keputusan yang sewajarnya.

Ya allah, selamatkan lah mereka semua.

Terkini! Ada Lagi Konsert Syaitan Sokongan Kementerian Nazri Aziz Di Kuantan?

March 19, 2014

Kami mendapat gambar ni dari mereka yang prihatin dengan nasib anak bangsa dan islam.

Mengikut pada poster ni, konsert ni memdapat kebenaran dan sokongan dari kementerian pelancongan malaysia.

Apa nak jadi? Festival konsert laknat harus dibatalkan!

Lama Kutuk Dan Maki Anwar, Usaha Ezam Terbalas

March 18, 2014

Bila dicampur hampir RM 30k.

Macai umno mana kisah, cukup dengan brim dah kan.

Bodoh! Macai otak sumbat!

15 Soal Jawab Orang Kafir Yang Persoalkan Kebenaran Islam




Sewaktu Nabi Muhammad saw wafat, telah sempurna Islam itu. Maka, semua persoalan dan keraguan tentang Islam, pasti akan ada jawapannya. Hanya ilmu di dada sebagai penentu, jawapan apa yang perlu diberi bagi membidas kembali persoalan dan keraguan yang sengaja ditimbulkan oleh orang bukan Islam pada orang Islam. Ada di antara mereka yang bertanya bukan kerana hendak tahu, tapi kerana hendak membuatkan orang Islam yang ilmu hanya ala kadar berasa was-was dengan Islam dan akhirnya orang Islam akan berasa was-was dengan agama yang dianutinya. Nauzubillah.

Soalan-soalan yang dinyatakan di bawah, sebenarnya memang benar-benar pernah ditanya oleh orang bukan Islam secara spontan pada orang Islam. Jadi jawapan yang disampaikan di bawah ini diharap dapat membantu membidas persoalan tersebut.

1) Nama Nabi Isa as disebut 25 kali dalam Al-Quran, tetapi berapa kali nama Nabi Muhammad saw disebut dalam Al-Quran?

Nama Nabi Muhammad saw hanya disebut 5 kali sahaja di dalam Al-Quran. Manakala nama Nabi Isa as disebut 25 kali. Mengapa? Kerana Al-Quran diwahyukan pada Nabi Muhammad saw, sebab itu nama Nabi Muhammad saw jarang disebut. Al-Quran diturunkan bukan semata-mata untuk memaparkan kisah Nabi Muhammad saw tapi adalah sebagai panduan perjalanan hidup umat Islam.

2) Nama Nabi Isa lebih banya disebut daripada nama Nabi Muhammad saw dalam Al-Quran. Tentu sahaja Nabi Isa lebih hebatkan?

Dalam Bible, nama syaitan lebih banyak daripada nama Nabi Isa. Jadi, adakah syaitan lebih hebat daripada Nabi Isa? Sebenarnya Allah tidak bezakan tentang kehebatan Nabi dan RasulNya. Walaubagaimanapun, Allah lebih Maha Mengetahui.

3) Dalam Islam percaya yang Nabi Isa as diangkat ke langit, sedangkan Nabi Muhammad saw wafat. Jadi, bila Nabi Isa as dibawa ke langit, tentu sahaja Nabi Isa itu Tuhan kan?

Dalam banyak-banyak kaum, hanya kaum Nasrani sahaja yang telah salah anggap tentang nabi yang diutuskan kepadanya sebagai Tuhan (Nabi Isa). Sedangkan, dalam Bible juga ada menyatakan bahawa Jesus (Nabi Isa) berkata “Siapa yang taat pada Allah akan masuk Syurga, siapa yang menganggap Jesus sebagai tuhan akan masuk neraka”. (Kitab Injil yang menjadi rujukan pengganut Kristian sekarang ini sebenarnya telah dimanipulasi isi kandungannya)

4) Dalam Islam, Nabi Muhammad saw adalah Nabi terakhir. Tapi, di akhir zaman nanti Nabi Isa as akan turun. Kenapa tidak dikatakan Nabi Isa as yang terakhir?

Nabi Muhammad saw adalah nabi terakhir berdasarkan tahun kelahirannya. Contohnya, jika anak bongsu meninggal dunia, sedangkan anak sulung masih hidup, anak sulung tetap kekal pangkatnya sebagai yang sulung.

5) Nabi Isa as disembah sebagai anak Tuhan kerana dianggap mulia sebab lahir tanpa bapa.

Antara ibu dan anak, mana yang lagi mulia? Tentu ibu kan? Jadi, kenapa orang Kristian tidak menyembah Mariam saja? Bukankah Mariam itu ibu, tentu lagi mulia. Nabi Adam merupakan manusia pertama juga lahir tanpa bapa, malah tanpa ibu juga. Jadi, kenapa tidak disembah Adam saja?

Firman Allah swt : “Sesungguhnya perbandingan (kejadian) Nabi Isa di sisi Allah adalah sama seperti (kejadian) Nabi Adam. Allah telah menciptakan Adam dari tanah lalu berfirman kepadanya: “Jadilah engkau!” maka menjadilah ia. -Surah Al-Imran, ayat-59.

6) Jika membaca tafsir, Allah berfirman sekejap guna ‘Aku’, sekejap guna ‘Kami’. Kenapa? Bukankah maksud ‘Kami’ itu mewakili ‘Tuhan + Mariam + Anak Tuhan (Isa)’?

Al-Quran diturunkan dalam bahasa Arab. ‘Aku’ kata jamaknya ‘Kami’ yang menggambarkan tentang ‘Allah dan keagunganNya’ . Bukankah Queen Elizebeth ketika bertitah, beliau guna ‘We’ bukan ‘I’?

7) Orang Sikh Punjabi bertanya, kenapa Islam perlu potong rambut? Bukankah rambut itu anugerah tuhan yang perlu disimpan?

Kita jawab dengan soalan ini, kuku juga anugerah tuhan, kenapa orang Sikh Punjabi potong kuku?

8) Sami Buddha vegetarian bertanya, kenapa Islam disuruh membunuh binatang untuk dimakan? Bukankah itu zalim kerana membunuh hidupan bernyawa?

Sains telah membuktikan bahawa sayur dan pokok turut mempunyai nyawa. Malah, apabila kita basuh tangan pun, ada banyak nyawa kuman yang kita bunuh. Itu tidak kejam? Apabila kita membunuh (sembelih) seekor lembu, sebenarnya kita telah menyelamatkan banyak nyawa manusia daripada mati kelaparan.

9) Sami Buddha menjawab “Bunuh sayur dosa kecil sebab sayur kurang deria. Bunuh binatang dosa besar”

Habis tu, adakah kita cuma berdosa kecil jika membunuh orang yang pekak, buta, dan bisu hanya kerana dia tidak ada deria?

10) Sami Buddha menjawab lagi “Jika kita bunuh sayur, sayur akan tumbuh balik”

Jadi, makanlah ekor cicak kerana ekor cicak akan tumbuh semula selepas putus.

11) Sami Buddha berkata lagi, “Makan binatang akan dapat banyak penyakit”

Sebenarnya, penyakit datang kerana kita banyak makan. Bukan kerana makan binatang. Allah suruh makan secara sederhana. Nabi juga suruh berhenti makan sebelum kenyang. Lagipun, Allah dah beri gigi taring dan gigi kacip untuk manusia makan binatang dan sayuran. Bukankah tembakau dan ganja itu juga berasal dari tumbuhan? Lagi besar penyakitnya. Lembu yang ragut rumput hari-hari pun boleh jadi lembu gila. Sebenarnya, tak kesah pun kalau kita tak nak makan daging, tapi jangan lah cakap haram apa yang telah Allah halalkan.

12) Kan babi itu ciptaan Allah, kenapa Islam tak makan babi?

Sebab bukan semua ciptaan Allah adalah untuk dimakan. Jika begitu, batu dan kayu juga ciptaan Allah. Manusia juga ciptaan Allah. Nak jadi kanibal?

13) Islam cakap Hindu sembah berhala tetapi Islam hari-hari sembah Kaabah.

Islam bukan sembah Kaabah. Tapi Kaabah itu adalah Kiblat untuk satukan umat. Dalam Islam dah sebut, siapa sembah Kaabah akan masuk neraka kerana Islam sembah Allah, kaabah cuma kiblat. Ada bezanya. Bukti, orang yg sembah berhala tidak akan pijak berhala, tapi orang Islam pijak Kaabah untuk melaungkan azan. Orang Hindu tak akan pijak gambar berhala tapi orang Islam hari-hari pijak gambar Kaabah di sejadah. Jika ada sepanduk gambar Kaabah direntangkan di KLCC sekalipun, orang Islam tetap solat menghadap Kaabah di Mekah kerana itu kiblat kita untuk sembah Allah. Bukan sembah Kaabah!

14) Kenapa perlu ikut Nabi Muhammad saw? Nabi dan Rasul sebelum baginda itu sesatkah?

Nabi sebelum Nabi Muhammad saw diutus untuk kaum dan zaman tertentu sahaja. Sedangkan Nabi Muhammad saw diutus untuk semua kaum dan sepanjang zaman.

15) Apa bukti Allah wujud? Mana Allah? Tak nampak pun.

(Tampar beliau!) Kemudian cakap, sakit itu wujud dan boleh dirasa, tapi adakah kita nampak sakit itu? Begitu juga dengan kewujudan Allah. Allah itu wujud dan kita boleh rasa nikmat pemberian-Nya, tapi kita tak boleh nampak Allah.

Sumber: szlihin

KONSERT FUTURE MUSIC FESTIVAL ASIA: ABANG KEPADA GADIS YANG MAUT DALAM KONSERT LUAH ISI HATI

March 17, 2014



KONSERT FUTURE MUSIC FESTIVAL ASIA: ABANG KEPADA GADIS YANG MAUT DALAM KONSERT LUAH ISI HATI

Beberapa hari lalu kita digemparkan dengan kematian beberapa remaja dalam konsert ‘Future Music Festival Asia’ di Stadium Bukit Jalil. Melalui laporan berita, Enam maut termasuk tiga gadis, disyaki akibat mengambil dadah berlebihan sehingga mengalami sesak nafas.

Tidak cukup dengan itu, gambar-gambar mangsa turut disebarkan dalam blog-blog dan media sosial. Namun, abang kepada salah seorang gadis yang meninggal dunia tampil meluahkan isi hatinya mengenai kejadian itu di dalam Akaun Facebook adiknya sendiri, Sabreena Kamarudin. Baca luahan hati beliau:


Assalamualaikum,

Pada 15 Mac 2014, adik saya Sabreena binti Kamarudin telah kembali ke rahmatullah. Saya tidak menafikan apa yang dikatakan oleh media massa tentang apa yang berlaku, di mana adik saya terlibat dengan satu konsert dan telah meninggal dunia.

Arwahyarhamah merupakan seorang yang sangat baik hati, disayangi serta disenangi oleh ahli keluarga dan juga kawan-kawannya. Ramai pihak yang tidak mempercayai apa yang telah berlaku, terutamanya para guru dan sahabat handai kerana perwatakannya yang lemah lembut dan baik budi pekerti sejak dari kecil lagi. Saya sebagai abang turut terkejut dengan berita ini, dan sehingga ke saat ini masih tidak dapat menerima hakikat bahawa adik saya telah kembali kepadaNya dalam keadaan begini.

Saya masih terlibat dalam proses menyiasat dan mencari informasi tentang apa yang telah berlaku, dan saya tidak akan berhenti sehingga nama adik saya bersih seperti sediakala. Saya juga meminta kepada semua pihak agar tidak membuat spekulasi, menambah-nambah cerita, menghina atau mencaci arwahyarhamah atau keluarga. Hormatilah yang telah pergi, dan hormatilah ahli keluarga saya yang masih dalam keadaan trauma. Mereka cuma insan biasa, mereka memerlukan sokongan anda untuk menghadapi ujian dariNya.

Saya ingin meminta pertolongan anda semua agar memadam gambar-gambar arwahyarhamah yang tidak menutup aurat. Selain itu, saya serendah-rendah diri memohon jasa baik sesiapa yang membaca post ini, sama ada anda mengenali arwahyarhamah atau tidak, untuk sama-sama terus mendoakan Sabreena agar ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan solehah. Sedekahkan Al-Fatihah untuknya agar beliau mendapat ketenangan di sana.

Ingatlah adikku dalam doamu. - Amirul Aftar. (TTO)

Seorang DJ Kelantan FM Tulis Perkataan Kurang Sopan Dalam FB?

Agak-agak bila berkata-kata atau menulis ayat dalam fb.

Anda tu seorang dj, selalu bercakap baik dan sopan je dalam radio tetapi di luar anda menunjukkan perangai ni?

Malu la RTM Kelantan kalau seorang dj perangai macam ni.

Panas! Nazri Aziz Dan Kementerian Pelancongan Menganjur Festival Muzik Asia?

March 16, 2014

Patut la senyap je bila berlaku kes laknat ni.

Rupanya ada orang besar di belakang konsert laknat ni.

Mana najib? Apa yang kementerian pelancongan buat ni?

Mana menteri agama malaysia?

Khairy Dan KBS Turut Terlibat Dengan Konsert Maksiat Di Bukit Jalil?

Kita meminta beberapa kemeterian seperti kementerian pelancongan dan kementeria  belia dan suka memberi kenyataan terhadap penganjuran konsert laknat ini.

Sampai sekarang mereka senyap membisu!

#pray4mh370: Pesawat Berada Di Russia?

Banyak teori dan khabar angin. Apa yang kita harapkan semoga allah menjaga keselamatan dan kebajikan para penumpang.

Kuasa allah mengatasi semua kuasa yang ada di alam ini.

Konsert FMFA 2014 (Future Muzik Festival Asia 2014) : 6 Mati, 3 Kritikal. Punca Dadah (Overdose)!

March 15, 2014





Sumber by Staff Berita Semasa

Konsert FMFA 2014 (Future Muzik Festival Asia 2014) : 6 Mati, 3 Kritikal. Punca Dadah (Overdose)! : Seluruh negara sedang bersedih dengan berlakunya tragedi Mh370, dikala Malaysia dilanda musibah dengan insiden ini, semua pakat-pakat bersatu berdoa dan mengerjakan solat hajat memohon pertolongan dariNya, ada sekelompok manusia yang terus kehausan dan dahagakan hiburan tidak kira masa terus berseronok berkonsert dan berseronok.

Di mana telah berlangsungnya konsert FMFA 2014 (Future Muzik Festival Asia 2014) yang kononnya dikatakan pesta muzik terbesar di Asia yang bertemakan “safari” katanya dan diadakan di Satidium Nasional Bukit Jalil Kuala Lumpur. Tetapi daripada 3 hari yang dirancang untuk berlangsungnya konsert FMFA 2014 (Future Muzik Festival Asia 2014), malangnya setakat 2 hari sahaja dapat dilangsungkan.

Konsert FMFA 2014 (Future Muzik Festival Asia 2014) terpaksa dihentikan apabila lima mati manakala empat lagi kritikal dipercayai akibat sesak nafas. Tetapi…tetapi selepas pemeriksaan dan siasatan dijalankan rupa-rupanya kelima-lima yang mati itu berpunca disebabakan pengambilan dadah secara berlebihan. (overdose)

Konsert FMFA 2014 (Future Muzik Festival Asia 2014) : 6 Mati

KAMAL ZEKRY bin KAMAL BASHA (Meninggal di PPUM) No. KPT : 920424-14-5329 (L)
VICTOR WONG E HERN (Meninggal di PPUM) No. KPT : 880712-29-5029 (L)
SABREENA bte KAMARUDIN (Meninggal Dunia di PPUM) No. KPT : 931216-14-6582
SURESH A/L MOHAN (Meninggal Dunia di PPUKM) No. KPT : 860616-43-5599 (L)
SYAZANA SOHAIME (Meninggal Dunia di PPUKM) No. KPT : 910124-08-6786 (P)
NOR FAIZZA bte MOHD WAZIR (Kritikal di PPUKM) No. KPT : 870620-56-5336) Baru meninggal dunia sebentar tadi

Konsert FMFA 2014 (Future Muzik Festival Asia 2014) : 3 Kritikal

WILOPO AILEEN (Kritikal di PPUM Warga Singapura)
LIM SHU WEI (Kritikal di PPUM Warga Singapura)
MOHD HAZWAN bin HUSIN (Kritikal di PPUKM) No. KPT : 951217-01-5427

Kalam orang soleh mengenai pesawat MH 370 itu



Haniff Abu Talib

1) Mereka selamat namun terperangkap

2)Terperangkap dalam Lubuk Cahaya Alam Ghaib Segitiga Formosa

3)Segitiga Formosa disebutkan ada 12 buah bukan sepertimana dalam peta kerana ia merupakan alam ghaib yang didiami oleh jin yang kafir dan syaitan

4)Kesemua penumpang dalam pesawat perlu mengucap Dua Kalimah Syahadah dan memeluk agama Islam,dari situlah menurut orang soleh,mereka menemui jalan keluar dari alam ghaib tersebut

5) Antara jalan ikhtiar bagi mereka keluar dari alam ghaib itu adalah kena ada 100 orang Islam yang melaungkan azan sebanyak tujuh kali

6)Masa mereka berada di dalam alam ghaib tidak sama dengan masa kita di alam yang nyata.

7)Orang Soleh tidak menyalahkan perbuatan jin dan syaitan yang memerangkap mereka,namun orang soleh suruh meneliti hikmah Allah di sebalik ujian yang diberikannya ini.Mengapa tidak boleh jin ada kuasa untuk menjahanamkan manusia,ada..di mana Jin Ifrit pernah mengejar Rasulullah Sollallahu Alaihi Wa Sallam dalam peristiwa Israk wal Mikraj namun dibantu oleh Malaikat Jibril menghapuskannya

8) Allah punya kuasa atas segala sesuatu.Jika DIA nak timbulkan dan munculkan,itu hak DIA,akan tetapi jangan pula kita tidak redha dan marah jika Allah tak zahirkan,sebab itu juga hak DIA

Semoga Allah menunjukkan kebenaran terhadap kata2 orang soleh ini,kita ambil hikmah Allah darinya..

Terkini! Senarai Nama Mangsa Mati Dan Kritikal Semasa Di Festival Future Music Bukit Jalil




Festival Future Music Bukit Jalil - Kematian Akibat Penyalahgunaan Dadah
-------------------------------------
Pada 13-15 MAC 2014 jam 1800 hingga 0030, Syarikat Live Scape Sdn Bhd menganjurkan Konsert Festival Future Music. Namun begitu, konsert tersebut telah dicemari dengan penyalahgunaan dadah dan minuman alkohol secara berlebihan.

Kronologi Insiden

Pada hari pertama 13 MAC 2014 jam 2000 hingga 0030, semasa konsert dijalankan, pihak Narkotik IPD Cheras telah membuat tangkapan 3 penonton yg sedang berhibur kerana positif dadah. Berkait Bukit Jalil Rpt 1202, 1205, 1209, 1210/2014. Tiada insiden pada hari pertama.

Pada hari kedua 14 MAC 2014 jam 0130, telah berlaku insiden 5 kematian (1 lelaki Melayu, 1 lelaki India, 1 lelaki Cina, 2 perempuan Melayu). Sementara 4 orang yang masih koma/kritikal kesan drp pengambilan dadah dan alkhohol. Semua mangsa dibawa ke hospital PPUM dan PPUKM untuk rawatan lanjut. Bukit Jalil Rpt : 1250, 1261, 1273, 1274, 1278 dan 1279/2014.

5 mangsa yang mati:-
1. KAMAL ZEKRY bin KAMAL
BASHA (Meninggal di PPUM)
No. KPT : 920424-14-5329 (L)

2. VICTOR WONG E HERN
(Meninggal di PPUM)
No. KPT : 880712-29-5029 (L)

3. SABREENA bte KAMARUDIN
(Meninggal Dunia di PPUM)
No. KPT : 931216-14-6582

4. SURESH A/L MOHAN
(Meninggal Dunia di PPUKM)
No. KPT : 860616-43-5599 (L)

5. SYAZANA SOHAIME
(Meninggal Dunia di PPUKM)
No. KPT : 910124-08-6786 (P)

4 mangsa masih kritikal ialah:-
1. WILOPO AILEEN (Kritikal di
PPUM Warga Singapura)

2. LIM SHU WEI (Kritikal di PPUM
Warga Singapura)

3. NOR FAIZZA bte MOHD WAZIR
(Kritikal di PPUKM)
No. KPT : 870620-56-5336)

4. MOHD HAZWAN bin HUSIN
(Kritikal di PPUKM)
No. KPT : 951217-01-5427

Kementerian Pelancongan Terlibat Dengan Konsert Maksiat Di Bukit Jalil?



Lima maut akibat ambil dadah berlebihan, empat kritikal ketika tonton konsert

KUALA LUMPUR: Lima orang termasuk dua wanita maut dipercayai kerana mengambil dadah secara berlebihan ketika menyaksikan konsert hiburan antarabangsa di Stadium Bukit Jalil, malam tadi.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh berkata, tiga lelaki dan dua wanita itu berusia di antara 19 dan 28 tahun.

Dalam pada itu, dua lelaki dan dua wanita dilaporkan kritikal juga dipercayai akibat pengambilan dadah secara berlebihan.

Mangsa yang kritikal kini dirawat di Pusat Perubatan Universiti Malaya dan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia.

MB Kelantan Ketuai Solat Sunat Istisqa' Pagi Tadi, Sekarang Hujan LEBAT!

Alhamdulillah, dengan kuasa allah sekarang kebanyakkan tempat di bumi kelantan sedang turun hujan yang sangat lebat.

Ya allah, Engkau perkenankan doa mereka yang beriman, soleh dan meminta kepada Mu.

ALHAMDULILLAH!

#azizah4kajang: Luahan Hati Pemimpin Umno Kelantan Semasa Berkempen Di Kajang

Nampak gaya umno bungkus awal dah kali ni.

Silap la umno tak guna raja bomoh vvip kesayangan mereka.

Hahaha.. Umno dan kurafat tidak boleh dipisahkan.

#pray4mh370: Respon KJ Apabila Raja Bomoh Nak Tampar Beliau

March 14, 2014

Kesian tok bomoh! Pak menteri hingusan malas nak layan tok moh.

Buang masa layan benda kurafat ni!

Amerika dakwa Malaysia beri data MH370 terbang 4 jam selepas hilang



March 14, 2014

Bukti pesawat MH370 terbang selama empat jam lagi selepas hilang pada Sabtu datang daripada data yang dikongsi oleh pihak berkuasa Malaysia dan bukan pembuat enjin Rolls Royce, lapor Washington Post, hari ini.

Dengan “maklumat terbaru” belum dipastikan ini, jurucakap White House, Jay Carney berkata pihak berkuasa akan memperluaskan pencarian Boeing 777-200ER ke Laut Hindi, melebarkan kawasan pencarian beratus kilometer ke barat.

Pegawai pentadbiran Barack Obama kemudiannya berkata, maklumat terbaru adalah mengenai enjin pesawat terus hidup empat jam selepas hilang daripada radar awal pagi Sabtu dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing. Terdapat 239 orang dalam pesawat tersebut.

Seorang pegawai kanan Amerika Syarikat (AS) berkata, data menunjukkan enjin pesawat terus hidup empat jam selepas komunikasi terputus diterima daripada Pusat Komunikasi dan Pelaporan Sistem, Pesawat (ACARS), kemungkinan pesawat menghubungi melalui radio atau isyarat satelit.

Pegawai kanan itu berkata, pihak berkuasa Malaysia yang memberikan data tersebut kepada AS.

Akhbar The Wall Street Journal yang pertama melaporkan penyiasat AS mengesyaki enjin pesawat MH370 yang hilang itu terus hidup empat jam sebelum ia tiba ke lokasi yang belum dapat dipastikan.

Satelit terima isyarat ‘ping’ dari pesawat hilang



March 14, 2014

Operasi mencari dan menyelamat MH370 digerakkan di laut dan udara untuk mengesan pesawat yang hilang sejak awal pagi Sabtu lalu. Gambar fail.Satelit menerima gelombang elektronik daripada pesawat Malaysia Airlines MH370 selepas hilang pada Sabtu namun isyarat itu tidak memberi maklumat ke mana hala tuju pesawat, menurut dua sumber penyiasatan semalam.

Namun isyarat 'ping' menunjukkan sistem penyelenggaraan dihidupkan dan bersedia untuk berkomunikasi dengan satelit menunjukkan pesawat dengan 239 penumpang itu masih boleh berkomunikasi selepas gagal dihubungi menara kawalan.

Sistem menghantar ping sekali dalam masa sejam, menurut sumber yang mendengar isyarat sedemikian lima atau enam kali.

Namun, ping sahaja tidak menjadi bukti pesawat itu berada di udara, menurut sumber.

Pencarian antarabangsa menjejaki pesawat itu yang meninggalkan Kuala Lumpur menuju ke Beijing sekurang-kurangnya melibatkan 12 negara.

Kapal dan pesawat kini digerakkan menuju ke Teluk Thailand, Laut Andaman dan perairan di sekitar Malaysia.

Amerika Syarikat menghantar kapal dan pesawat berkata kawasan pencarian akan diluaskan kepada Lautan Hindi selaras dengan teori pesawat itu menuju ke barat sejam selepas berlepas dari Malaysia. - 14 Mac, 2014.

#pray4mh370: Pekerja pelantar minyak New Zealand dakwa nampak pesawat terbakar

March 13, 2014



Astro Awani

KUALA LUMPUR: Seorang pekerja pelantar minyak New Zealand mendakwa melihat sebuah pesawat terbakar dan terjunam, dan percaya objek tersebut adalah pesawat MH370 yang hilang.

Maklumat itu didedahkan wartawan Australia, selepas mendapat surat yang dikirim Michael Mckay.

Mckay adalah pekerja pelantar minyak di Sonha Mercur, Tenggara Vietnam.

Dalam suratnya dia mendakwa pesawat yang dilihatnya adalah MH370.

Ini adalah berdasarkan waktu pesawat itu dilaporkan hilang.

Pesawat itu dilihat dari kawasan pelantar minyak di kedudukan 8.9 darjah utara dan 108 darjah timur.

Pesawat itu dilaporkan bergerak dari arah barat daya dalam keadaan terbakar pada altitud tinggi.

Susulan itu, Mckay menjelaskan beliau telah cuba menghubungi pihak berkuasa Malaysia dan Vietnam beberapa hari lalu.

#pray4mh370: Vietnam cari semula di kawasan objek dikesan satelit China




PULAU PHU QUOC, Vietnam: Vietnam sudah mencari di kawasan di mana satelit China menunjukkan objek yang mungkin serpihan pesawat Malaysia Airlines yang hilang tetapi sebuah pesawat akan dihantar ke sana untuk memeriksa semula kawasan itu, kata pegawai tentera Vietnam.

"Kami sedia maklum dan kami sudah menghantar pesawat untuk memeriksa kawasan berkenaan sejak tiga hari lalu. Hari ini pesawat (tentera) akan mencari di kawasan itu," kata Timbalan Menteri Pengangkutan, Pham Quy Tieu.
Seorang pegawai tentera berkata, Vietnam sedang menunggu gambar yang diambil satelit China pada Ahad lalu di kawasan perairan di timur laut Malaysia dan selatan Vietnam bagi mengenal pasti lokasi sebenar untuk pemeriksaan lanjut. - AP

#pray4mh370: Kenyataan Media Terkini Dari Ketua Pengarah JAKIM Isu Raja Bomoh

March 12, 2014



KENYATAAN MEDIA

KETUA PENGARAH
JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA
BERKENAAN PENGHARAMAN

PENGGUNAAN KHIDMAT BOMOH YANG BERTENTANGAN SYARAK DALAM PENCARIAN MH370

Terlebih dahulu marilah sama-sama kita menginsafi bahawa sesungguhnya kekuasaan ALLAH meliputi semua ciptaanNya. Apabila Allah menghendaki sesuatu, maka Dia hanya memerintahkannya sahaja, begitulah hebatnya kekuasaan ALLAH SWT. Sebagai manusia yang diciptakan olehNya, Dia menguji kita dengan pelbagai ujian demi untuk kesempurnaan manusia itu sendiri. Allah tidak akan menguji manusia di luar kemampuannya. DIA menguji kita dengan pelbagai dugaan dalam taraf kemampuan manusia dan setelah disediakan dengan segala alat kelengkapan pada diri manusia itu sendiri.

JAKIM menyelar usaha pihak-pihak yang mendapatkan khidmat bomoh dalam usaha pencarian pesawat MH370 yang secara jelas adalah bertentangan dengan Islam. Hukum mengamalkan pengubatan alternatif atau kaedah perbomohan adalah harus di dalam Islam namun mestilah tidak bertentangan dengan syarak. Jakim telah terlebih dahulu mengeluarkan Garis Panduan Perbomohan Menurut Islam untuk diteliti dan difahami oleh masyarakat dan ia boleh diakses melalui laman web Jakim di www.islam.gov.my.Walaupun kita amat sedih dengan ujian yang sedang menimpa kita. Tatkala pelbagai usaha yang telah kita lakukan oleh pihak berkuasa dan dengan pelbagai jenis teknologi dan aset sama ada dari negara kita dan dari negara-negara luar yang sudi menghulurkan tangan, kita masih menemui jalan buntu tanpa sebarang petunjuk dalam tempoh 3 hari ini. Namun kita tidak boleh berputus asa dan wajib terus memohon pertolongan Allah swt.

Dalam satu Mesyuarat panel Kajian Akidah Jakim pada 22 hingga 23 November 2004 telah memutuskan bahawa rawatan perbomohan Ibrahim Mat Zin adalah bercanggah dengan aqidah Islam kerana mengandungi unsur-unsur syirik, khurafat serta penipuan. Jika dilihat dari sudut alat-alat yang digunakan beliau pula menggambarkan bahawa bahawa Raja Bomoh ini menggunakan unsur khurafat dan tahyul yang ditolak dalam Islam. Panel menjelaskan bahawa Islam adalah saintifik dan menolak segala perbuatan tahyul dan khurafat.

Mana-mana pihak juga adalah dilarang mengelirukan masyarakat dengan penggunaan kalimah arab sebagai cara untuk menunjukkan ia adalah bertepatan dengan syarak sedangkan hakikatnya pengamalan, bacaan dan prosedur yang digunakan adalah jelas bertentangan dengan syarak.

Sehubungan dengan itu, saya mengingatkan semua msyarakat khasnya umat Islam agar tidak terpengaruh dan/atau mengamalkan upcara perbomohan yang jelas bertentangan dengan Islam. Ia bukan sahaja satu usaha yang sia-sia malah boleh mengundang kemurkaan Allah swt.

Umat islam harus menyakini bahawa ALLAH swt adalah sebaik- tempat bergantung dan bertawakkal. Setelah segala usaha pencarian dengan upaya manusia melalui ilmu sains, kepakaran dan teknologi sedang giat dijalankan maka kita sebagai hamba Allah harus terus berdoa bermohon kepada Allah yang maha Kuasa. Saya yakin kita akan berjaya temui petunjuk terhadap misteri kehilangan pesawat ini atas izinNya jua.

Sekian, terima kasih.
BERKHIDMAT UNTUK AGAMA DAN NEGARA
‘Saya Yang Menurut Perintah’

DATO’ HAJI OTHMAN BIN MUSTAPHA
12 Mac 2014
Like·Comment·Share
3 people like this.

#pray4mh370: Vietnam kesan MH370 tukar arah ke barat



Kerajaan Vietnam mendedahkan bahawa pusat kawalannya mengesan pesawat Malaysia Airlines penerbangan MH370 menukar laluan ke arah Laut Andaman pada hari Sabtu.

Timbalan menteri pengangkutan Vietnam Pham Quy Tieu dalam satu laporan agensi AFP menyebut, pihaknya memberitahu perkara itu kepada kerajaan Malaysia tetapi tiada makluman balas.

“Kami memaklumkan kepada Malaysia pada hari kami terputus hubungan dengan pesawat tersebut bahawa kami mengesan pesawat tersebut berpatah balik ke arah barat tetapi Malaysia tidak memberi maklum balas.

“Kami bertanya kepada pihak berkuasa Malaysia sebanyak dua kali, namun sehingga kini mereka belum menjawab kepada kami,” kata Tieu.

#pray4mh370: Khairy Pun Menyambah Dengan Raja Bomoh

Benda yang syirik dan khurafat memang tak boleh diterima akal.

Siapa yang bawa manusia ni tatkala kita nak bergantung kepada Allah?

Ya Allah, terima lah taubat kami.

#Pray4mh370: JAKIM Sahkan Raja Bomoh Sesat?

Sesat lagi menyesatkan. Dalam islam ada pelbagai cara dan teknik.

Minta la tolong kepada para tok guru dan alim ulama.

Doa mereka lagi mustajab.

#pray4mh370: Reaksi Khalid Samad

Yb khalid memberi penjelasan berkaitan isu yang dimainkan oleh puak umno bn.

#pray4mh370: Lapan penduduk dengar bunyi dentuman buat laporan polis di Marang

March 11, 2014

MARANG 11 Mac - Lapan penduduk di Kampung Pantai Seberang Marang di sini mendakwa mendengar bunyi dentuman yang kuat pada pagi Sabtu lalu datang dari timur laut Pulau Kapas, kemungkinan ada kaitan dengan pesawat Malaysia Airlines Penerbangan MH370 yang hilang.

Berikutan itu mereka telah membuat laporan di ibu pejabat polis Daerah Marang kira-kira pukul 10.30 pagi tadi.

Salah seorang penduduk terbabit, Alias Salleh, 36, berkata pada pukul 1.20 pagi berkenaan ketika beliau bersama tujuh lagi rakannya sedang bersantai duduk di bangku kira-kira 400 meter dari pantai Marang, tiba-tiba dikejutkan dengan bunyi kuat seperti kipas kapal terbang.

"Bunyi yang kuat dan menakutkan itu dipercayai datang dari timur laut Pulau Kapas sebelum kami bergegas ke arah tersebut untuk mengesan punca bunyi itu. "Kami mencari di sekitar Pantai Rhu Muda namun tidak menemui apa-apa yang mencurigakan," kata Alias, seorang pemandu lori.

Ditanya mengapa beliau membuat laporan selepas empat hari kejadian itu berlaku, bapa kepada tiga orang anak itu berkata, beliau bertanggungjawab untuk melaporkan maklumat kepada pihak berkuasa bila pesawat masih tidak ditemui hari ini selepas empat hari berlalu.

Sementara itu, seorang lagi penduduk Mohd Yusri Mohd Yusof, 34, berkata bunyi yang kuat dan agak pelik itu pada awalnya disangkakan fenomena Tsunami.

"Bunyi bising yang kedengaran seperti kipas kapal terbang itu dapat saya dan rakan-rakan dengar selama dua minit dan bunyi itu berdesing.

"Saya mengambil keputusan ini (membuat laporan) selepas berasa curiga dengan bunyi itu dan ditambah lagi dengan laporan media berkaitan kes kehilangan pesawat," kata beliau.

Mohd Yusri turut mendakwa beberapa kawannya termasuk pemancing dan nelayan turut mendengar bunyi aneh berkenaan dari arah pantai.

Pesawat MAS Penerbangan MH370 itu membawa 227 penumpang, termasuk dua bayi dan 12 anak kapal, hilang semasa dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di Sepang pada 12.41 pagi Sabtu.

- BERNAMA.

Telefon penumpang MH370 ada deringan, akaun online aktif, dakwa keluarga



OLEH LEE SHI-IAN

Saudara kepada penumpang dalam pesawat yang hilang, Malaysian Airlines MH370 mendakwa mereka dapat menghubungi telefon bimbit ahli keluarga yang terbabit dalam kejadian malang itu, menurut laporan media.

Washington Post berkata, keluarga sebahagian daripada 239 penumpang yang menaiki MH370 mendakwa mereka mendengar nada dering ketika membuat panggilan telefon.

“Dalam sebahagian kes lain, ada saudara mendakwa dapat melihat keluarga yang menaiki pesawat itu aktif online menerusi laman jaringan tempatan Cina digelar QQ,” lapor Post.

Perkembangan yang menyeramkan itu timbul dan pihak berkuasa Malaysia juga menggambarkan kehilangan MH370 sebagai misteri.

Seorang lelaki memberitahu Washington Post bahawa akaun QQ abang iparnya menunjukkan bahawa beliau sedang online. – 11 Mac, 2014.

Terkini! Wajah Penumpang Guna Pasport Palsu Didedahkan!

Semoga dapat membantu kita semua.

Karpal dijatuhi hukuman denda RM4,000

KUALA LUMPUR: Pengerusi DAP, Karpal Singh, dijatuhi hukuman denda RM4,000 oleh Mahkamah Tinggi, di sini, hari ini, selepas didapati bersalah melafazkan perkataan berbaur hasutan terhadap Sultan Perak, lima tahun lalu.

Pada 21 Februari lalu, Datuk Azman Abdullah mendapati Karpal bersalah atas tuduhan itu, bagaimanapun menetapkan hari ini untuk menjatuhkan hukuman dan mendengar mitigasi.

Kapten Norudin Bergiat Aktif Dengan Jemaah Islam

Alhamdulillah, jawapan ketuhanan yang lebih masuk akal dan mengajar kita supaya lebih dekat dengan tuhan.

Terima kasih kapten.

Boleh Ke Kita Berdoa Untuk Orang Bukan Islam? #prayformh370

March 10, 2014



Zaharuddin Abd Rahman

Ada yang bertanya kepada saya, bolehkah berdoa untuk orang bukan Islam dalam pesawat MH370?. Solat hajat untuk mereka sekaligus?.

Jawabnya, BOLEH berdoa kepada semua, muslim dan non Muslim agar SELAMAT, SIHAT, termasuklah selamat pulang dan pergi atau mendapat hidayah.

Imam Nawawi juga menyebut HARUS doa belas atau rahmat Allah kepada non Muslim yang masih hidup & keampunan atas kesalahannya & bukan redha atas kekufurannya. Nabi pernah berdoa antaranya ( اللهُمَّ اِغْفِرْ لِقَوْمِي فَإِنَّهُمْ لَا يَعْلَمُونَ)

Namun bagi non-Muslim yang telah mati dalam keadaan tidak Islam, telah disepakati ulama, TIDAK BOLEH berdoa KEAMPUNAN & RAHMAT Allah ke atas mereka berdasarkan larangan Allah Surah At-Tawbah 113.

Rosmah Mirip Bidadari Syurga?

Agak-agak la bang nak puji pun. Puji manusia kepada manusia jangan melebihi puji manusia kepada allah.

Allah maha besar.

Terkini! Video Kapten Zahari Dan Co Pilot Farid Di KLIA

https://www.youtube.com/watch?v=XMRM9rjszBU&feature=youtube_gdata_player

Mendapat maklumat terbaru. Kelihatan kedua-duanya melalui kawasan keselamatan dengan tenang dan tiada masalah.

Doakan mereka selamat.

Laporan Polis Dari Saksi Yang Melihat Kejadia #pray4mh307

Surat laporan polis dari saksi yang melihat.

Semoga membantu pihak yang terbabit.

Kerajaan China kecewa cara pengendalian kehilangan MH370



March 10, 2014

Kerajaan negara China menyampaikan rasa kecewa terhadap kerajaan Malaysia ekoran kehilangan pesawat MH370 dengan meminta mereka dibekalkan maklumat yang terkini tentang kehilangan pesawat MAS itu.

New York Times melaporkan hari ini China, negara asal majoriti penumpang pesawat itu, jelas ada tanda-tanda kemarahan dan kecewa di kalangan keluarga penumpang yang terlibat dengan cara Malaysia mengendalikan situasi ini.

Dilaporkan juga, Menteri Luar China Wang Li menyampaikan ketidaksabarannya itu dalam panggilan telefon sebagaimana yang dilaporkan dalam laman web kementerian.

"Pesawat Malaysia Airlines (MAS) hilang hampir 40 jam," katanya sebagaimana yang dipetik ketika memberitahu rakan sejawatnya dari Malaysia, Datuk Seri Anifah Aman.

"Kerajaan China memandang perkara ini secara serius, dan rakyat China juga sangat bimbang."

Beliau meminta Malaysia sentiasa memberikan laporan terkini, lapor media dunia itu.

Dalam siri laporannya, pegawai Malaysia sentiasa enggan menjawab soalan yang mereka sifatkan sebagai "hal keselamatan".

"Kami akan sentiasa mengkaji protokol keselamatan, dan jika perlu kami akan perketatkannya lagi," kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam.

Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishamuddin Hussein juga berkata, beliau mempunyai nama empat penumpang yang disyaki tetapi maklumat itu adalah '"terkawal".

Sekurang-kurangnya ada lima perkara luar biasa dalam senarai penumpang pesawat Penerbangan Malaysia Boeng 777-200 ER yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada jam 12.41 pagi Sabtu dalam perjalanan 3,700 km ke Beijing.

Ia terputus hubungan dengan kawalan penerbangan kira-kira 1.30 am dan tidak tiba di Beijing, menyebabkan kerja mencari dan menyelamat besar-besaran digerakkan dari laut Andaman dan Selat Melaka di barat kepada Laut Cina Selatan di timur. - 10 Mac, 2014.

Wajah Warga Itali Yang Mendakwa Pasport Dicuri

March 9, 2014

Polis dalam proses membuat siasatan.

Terkini! Anwar Sedang Berucap Di Seberang Jaya

Majlis pakatan rakyat berlansung sekarang di seberang jaya.

China dakwa jumpa serpihan pesawat, mungkin milik MH370

Astro Awani | Kemas kini: Mac 09, 2014

KUALA LUMPUR: Beberapa serpihan pesawat dilaporkan ditemui di luar pantai Timur Barat Malaysia, namun ia masih belum dapat disahkan sebagai milik pesawat MH370 milik Malaysia Airlines yang hilang.

Pegawai kanan Pentadbiran Penerbangan Awam China, Li Jiaxiang berkata, serpihan terbabit ditemui di kawasan longitud 103.29 darjah timur dan latitud 6.42 darjah utara.

“Penemuan ini bagaimanapun masih menanti pengesahan daripada pasukan mencari yang tiba di lokasi,” ujarnya di dalam satu laporan berita.

“Kita masih lagi belum pasti dengan lokasi sebenar pesawat tersebut, dan masih berharap akan keajaiban bahawa semua penumpang selamat,” kata Li seperti yang dilaporkan oleh China News.

"Ia juga masih belum jelas pada ketika ini sekiranya pesawat tersebut terlibat dalam serangan pengganas,” tambahnya.

Satu lagi laporan menyebut bahawa serpihan itu konsisten dengan satu gambar serpihan yang diambil oleh seorang penumpang yang menaiki sebuah lagi pesawat Malaysia Airlines dari Beijing ke Kuala Lumpur, yang telah mendarat pada pagi Ahad.

Gambar-gambar tersebut dikatakan sebagai imej serpihan yang terapung di permukaan laut, setelah 90 minit perjalanan dari Kuala Lumpur.

Semalam, pesawat Tentera Udara Vietnam mengesan dua tumpahan besar minyak di kawasan di mana pesawat Boeing 777-200 MAS itu dilaporkan hilang dan sehingga kini , proses mencari MH370 yang membawa 239 orang itu masih dijalankan.



Read more at: http://www.astroawani.com/news/show/china-dakwa-jumpa-serpihan-pesawat-mungkin-milik-mh370-31538?cp

Wan Azizah ganti Anwar di Kajang



PKR hari ini mengumumkan presidennya Datuk Seri Wan Azizah Ismail sebagai calon baru untuk pilihan raya kecil Kajang.

Wan Azizah dipilih bagi menggantinya ketua umum, yang juga suaminya, yang hilang kelayakan bertanding selepas dijatuhkan hukuman lima tahun penjara ekoran pertuduhan meliwat.

Keputusan itu diumumkan Anwar sendiri dalam sidang media di Kajang hari ini.

Mahkamah Rayuan Putrajaya membenarkan penangguhan hukuman kepada Anwar dengan jaminan RM10,000.

Terkini! Rujuk Surah Yasin Ayat 40-43 #prayformh370

Semoga dengan kuasa allah, permudahkan lah segala urusan mencari dan menyelamat pesawat ini.

Allahuakhabar!

2 individu menyamar menaiki pesawat MAS



PETALING JAYA - Seorang lelaki warga Itali, Luigi Maraldi yang namanya disenaraikan sebagai penumpang menaiki penerbangan Malaysia Airlines MH370 yang dilaporkan hilang pada Sabtu, sebenarnya tidak menaiki pesawat itu.

Dilaporkan terdapat individu lain menggunakan pasport Maraldi untuk menaiki pesawat tersebut.

Dia bagaimanapun masih hidup dan berada di Thailand untuk bercuti.

Pegawai Kementerian Luar Itali, yang tidak mahu dikenali, mengesahkan Maraldi membuat laporan mengenai pasportnya dicuri pada Ogos tahun lalu.

Menurut sebuah akhbar Itali, La Repubblica, Maraldi pulang ke negaranya selepas pasportnya dicuri dan telah dikeluarkan pasport yang baharu.

Sebaik sahaja mendapat berita mengenai pesawat yang hilang, pegawai kementerian pergi ke rumah ibu bapa Maraldi untuk memaklumkan mengenai perkara itu tetapi sebaliknya diberitahu bahawa anak lelaki mereka masih hidup dan berada di Thailand, dan telah menghubungi ibu bapanya bagi memberitahu dirinya berada dalam keadaan baik.

“Saya baik, saya tidak menaiki penerbangan itu,” kata Maraldi kepada ibu bapanya.

Akhbar harian London, Mirror melaporkan bahawa terdapat penumpang kedua yang berada di dalam penerbangan itu turut menggunakan pasport yang dicuri.

Pihak berkuasa Austria mengesahkan bahawa Christan Kozel “selamat dan berada dalam keadaan baik. ”

Kozel memberitahu akhbar Austria, De Standard bahawa pasportnya telah dicuri ketika berkunjung ke Thailand dua tahun lalu.

Bagaimanapun masih tidak jelas mengenai siapa yang menggunakan dua nama tersebut untuk menaiki pesawat MH370, lapor mStar.

Tompokan minyak yang ditemui di perairan Vietnam belum disahkan - DCA



T K Letchumy Tamboo

KUALA LUMPUR: Jabatan Penerbangan Awam (DCA) hari ini berkata laporan media tentang dua tompokan minyak yang ditemui dalam operasi mencari yang dilakukan oleh pihak berkuasa Vietnam, masih belum disahkan.

Ketua Pengarahnya, Datuk Azharuddin Abdul Rahman berkata pihaknya telah menghubungi pihak berkuasa di Vietnam untuk mengesahkan laporan Akhbar Tuoi Tre itu tetapi tidak lagi menerima sebarang jawapan.

Akhbar itu melaporkan bahawa tompokan minyak itu masing-masing sepanjang 20 kilometer pada jarak 500 meter antara satu sama lain itu ditemui juruterbang pesawat tentera Vietnam yang menyertai misi pencarian tersebut.

Tompokan minyak itu dilaporkan ditemui 140 kilometer ke selatan Pulau Tho Chu di pesisir selatan Vietnam.

Selain tompokan minyak, pasukan pencari Vietnam juga dilaporkan mengesan kepulan asap di permukaan laut berhampiran tempat tompokan minyak ditemui di koordinat 7.25 utara, 103.2320 timur.

Azharuddin turut berkata pihaknya juga telah meneliti rakaman CCTV berkaitan penumpang pesawat terbabit.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya berkata pihaknya tidak menolak kemungkinan kejadian itu ada kaitan dengan keganasan.

"Kami tidak menolak semua kemungkinan," kata Ahmad Jauhari apabila ditanya wartawan samada kejadian itu ada kena mengena dengan keganasan.

Pencarian pesawat MH370 akan diteruskan sepanjang malam ini dan pencarian akan diperluas meliputi semua kawasan perairan di Malaysia termasuk laut China Selatan dan Selat Melaka mengikut prosedur operasi standard DCA dan pasukan Tentera Udara Diraja Malaysia.

Penerbangan MH370 ke Beijing itu membawa 227 penumpang dari 14 negara selain 12 anak kapal terputus hubungan dengan Pusat Kawalan Trafik Udara Subang pada 2.40 pagi Sabtu.

Pesawat itu berlepas dari KLIA pada 12.41 pagi dan dijadual mendarat di Beijing pada 6.30 pagi.

Ia dilaporkan hilang selepas gagal dikesan pada radar pusat kawalan trafik udara Vietnam yang kemudian melaporkannya kepada pusat kawalan trafik di Subang.

Gambar Salah Seorang Penumpang Sebelum Beliau Berlepas

March 8, 2014

Beliau sempat mengambil gambar sebagai tatapan ahli keluarga.

Doakan semua penumpang dalam pesawat selamat.

Pesawat MH370 terhempas di laut Vietnam - Reuters



HANOI 8 Mac - Pesawat Malaysia Airlines (MAS) yang membawa 227 penumpang dan 12 krew dilaporkan terhempas ke dalam laut iaitu 246 kilometer dari luar pantai pulau Tho Chu di Vietnam.

``Buat masa ini, tidak ada bot-bot tentera laut Vietnam di kawasan itu, oleh itu kami meminta bot dari pada pulau Phu Quoc supaya bersedia untuk operasi menyelamat,’’ kata Laksamana Ngo Van Phat kepada portal berita Tuoi Tre.

Pulau Tho Chu dan Phu Quoc terletak barat daya di selatan Vietnam.

Bagaimanapun, pegawai itu gagal dihubungi menggunakan telefon dan tidak dapat dipastikan bagaimana beliau tahu di mana pesawat MH370 itu terhempas dan bangkai kapal berada. - REUTERS

Missing Malaysia plane found crashing off Vietnam sea: navy official

A Malaysia Airlines plane en route to China that went missing on Saturday morning with 239 people on board was found crashing off Vietnam’s southern island, a senior navy official has confirmed.

Tuoi Tre (Youth) newspaper quoted Rear Admiral Ngo Van Phat, political commissar of the Fifth Naval Region as saying that they detected the ill-fated airplane some 153 nautical miles (300 kilometers) from Tho Chu Island. The island is located 55 nautical miles (102 km) southwest of the famous resort island of Phu Quoc.

The sea water is located between Vietnam and Malaysia.

Phat said Vietnamese officials are ready for a rescue mission once they receive orders from related agencies.

According to Malaysia Airlines’ statement, air traffic controllers lost contact with the Boeing B777-200 aircraft (flight MH 370) more than two hours after it departed.

The plane departed Kuala Lumpur at 12:21 a.m. Saturday (1621 GMT Friday) and was scheduled for landing in Beijing at 6:30 a.m. (2230 GMT) the same day.

Chinese news agency Xinhua reported the plane’s radar contact was lost when it was in the Vietnamese airspace.

However, Lai Xuan Thanh, head of the Civil Aviation Administration of Vietnam, told Thanh Nien that the plane was supposed to be present in Ho Chi Minh City’s flight information region (FIR) at 12:21 a.m. Saturday (1721 GMT Friday).

But, at the time Vietnam could not contact with the aircraft, he said.

The airplane was carrying 227 passengers with 14 nationalities and 12 crew members, including 152 Chinese nationals.

http://www.thanhniennews.com/society/missing-malaysia-plane-found-crashing-off-vietnam-sea-nay-official-24480.html

#PrayForMH370: Navy has confirmed plane crashed into sea, says Vietnam media

UPDATE [2:06pm]: Members of the media have been barred from entering a special holding area for families of passegers and crew of flight MH370 at the Kuala Lumpur International Airport. Meanwhile, politician Mohammad Nizar Jamaluddin is being slammed for an insensitive tweet about a 'new Bermuda triangle'.

UPDATE [12:37]: Tuoi Tre, a leading daily in Vietnam, reports that the Vietnamese Navy has confirmed the plane crashed into the ocean. According to Navy Admiral Ngo Van Phat, Commander of the Region 5, military radar recorded that the plane crashed into the sea at a location 153 miles South of Phu Quoc island.

When contacted, Malaysia Airlines declined to confirm or deny the reports, saying that the Malaysian authorities are working together with the Vietnamese government on the matter.

Meanwhile, Al Jazeera reports that China has dispatched two maritime rescue ships to help locate the missing plane.


UPDATE [12:01]: Altogether, 239 passengers & crew, from 14 different nationalities, including two infants. Passengers were from:
1. China ��������� 152 plus 1 infant

2. Malaysia - 38

3. Indonesia - 12

4. Australia - 7

5. France - 3

6. United States of America ��������� 3 pax plus 1 infant

7. New Zealand - 2

8. Ukraine - 2

9. Canada - 2

10. Russia - 1

11. Italy - 1

12. Taiwan - 1

13. Netherlands - 1

14. Austria - 1


The flight was piloted by Captain Zaharie Ahmad Shah, a Malaysian aged 53. He has a total flying hours of 18,365 hours.

He joined Malaysia Airlines in 1981. First officer, Fariq Ab.Hamid, a Malaysian, is aged 27. He has a total flying hours of 2,763 hours. He joined Malaysia Airlines in 2007.


UPDATE [11:32am]: VN Express, Vietnam's largest news site, reports that Vietnam Emergency Rescue Center just announced it has found signal of the missing plane at 9.50am 120 miles South West of Ca Mau cape, the Southern-most point of Vietnam.

The signal is believed to be the ELT (Emergency Locator Transmittor) , which can be activated manually by the flight crew or automatically upon impact.

A Malaysia Airlines flight from Kuala Lumpur to Beijing, China has gone missing, the airline said.

Earlier this morning, MAS confirmed that flight MH370 had lost contact with the Subang Air Traffic Control at 2.40am today (March 8th, 2014)

Flight MH370, operated on the B777-200 aircraft, departed Kuala Lumpur at 12.41am and was expected to land in Beijing at 6.30am the same day. The flight was carrying a total number of 227 passengers (including 2 infants), 12 crew members.

Malaysia Airlines is currently working with the authorities who have activated their Search and Rescue team to locate the aircraft.

Speaking on CNN's AC360, MAS Operations Control Vice President Fuad Sharuji said they 'have no idea where the aircraft is right now'.

ALSO READ:

Malaysia Airlines hunts for missing plane carrying 239
#PrayForMH370: Concern over MAS flight floods cyberspace

"We tried to call this aircraft through various means," he was quoted as saying. Sharuji told CNN that the aircraft was carrying 7.5 hours of fuel at the time of its disappearance (2.40am).

CNN also spoke to retired American Airlines Capt. Jim Tilmon who said the route taken by the aircraft had plenty of antennae, radar and radios for contact and that the plane was 'as sophisticated as any commercial airplane could possibly be with an excellent safety record'.

http://my.news.yahoo.com/mas-aircraft-goes-missing--says-airline-023820132.html

Malaysia Airlines lose contact with plane bound for Beijing– live

The flight information board in Beijing
The flight information board in Beijing. Photograph: Kim Kyung-hoon/Reuters
As some people have pointed out in the comments, the reported location of plane’s last signal in that AP story contradicts the earlier post pointing to Flightglobal, which suggested the plane would have been off the east coast of Vietnam about two hours into the flight. At this stage we can’t confirm which is correct.
Here is the report via Yahoo Singapore referring to the Vietnamese navy’s claim that its military radar recorded the plane crashing into the sea. Stressing again that this is an unconfirmed report and the airline has not commented on it. Associated Press is also reporting named Vietnamese officals pinpointing more exactly where the last signal from the plane came from:
“Pham Hien, a Vietnamese search and rescue official, said that the signal was detected 120 nautical miles southwest of Vietnam’s southernmost Ca Mau province. Lai Xuan Thanh, director of Vietnam’s civil aviation authority, said that the plane was over the sea and bound for Vietnamese airspace but air traffic officials in the country were never able to make contact.”
Malaysia Airlines has just posted a revised list of those nationalities, which shows the number of Australians at six rather than seven. Our list below omitted one Russian.
More from Tania Branigan in Beijing: China’s state media CCTV news says the country has dispatched two ships to assist with the search and rescue operation in the South China Sea.

Nationalities of those on board

Just to recap on the details given earlier by the airline. Here are the number of passengers from each country believed to make up the 227 on board:
China: 153
Malaysia: 38
Indonesia: 12
Australia: 7
US: 4
France: 3
New Zealand: 2
Ukraine: 2
Canada: 2
Italy, Taiwan, Netherlands, Austria: 1 each
There are also 12 crew, of which we know the pilot, Captain Zaharie Ahmad Shah, and first officer Fariq Ab. Hamid, are both Malaysian.
Seven Australian citizens are among the passengers on the flight list. Our reporter in Canberra Daniel Hurst has the statement from the Department of Foreign Affairs and Trade with contact numbers for relatives.
“Malaysia Airlines has advised that it is contacting relatives of the passengers on the flight,” the statement says.”The airline has established a call centre – telephone +60 37884 1234 – for those seeking more information. The Department of Foreign Affairs and Trade’s 24 hour Consular Emergency Centre is contactable on 1 300 555 135, or +61 2 6261 3305 (if calling from overseas).”
Updated
Unconfirmed reports say Vietnamese media are reporting their navy has confirmed MH370 crashed into the ocean. There is a lot of unconfirmed information and speculation out there, but sadly this seems the most plausible outcome based on what we know so far.
Malaysia Airlines is pointing to an official page for “latest updates”, although so far there is little more than its media statement, which contains nothing that wasn’t known some time ago.
Here’s a basic map showing the area of the flight’s path. Flightglobal.com describes its route: “According to route data on flight tracking web site Flightaware, MH370 would have departed KL [next to where Shah Alam appears on this map], flown northeast across the Malaysian peninsula, whence it would have crossed the South China Sea, making landfall in Vietnam. The aircraft would have crossed the Mekong Delta region, and left the Vietnam coastline in the region of the central Vietnamese city of Da Nang. By this point the aircraft would have been about two hours into the flight – roughly where contact was lost. After this, the aircraft would have passed to the south of Hainan Island, before reaching the coast of southern China.”
At Beijing airport authorities have provided buses for relatives to go to a hotel about 15 kilometres away for further briefings. Associated Press reported one woman on the bus was weeping while saying on a mobile phone, “They want us to go to the hotel. It can’t be good!”
Notice at Beijing airport.
Notice at Beijing airport. Photograph: Wang Shen/REX
The names of the pilot and first officer have been released. The pilot is Captain Zaharie Ahmad Shah, a Malaysian aged 53. He joined Malaysia Airlines in 1981 and has 18,365 flying hours. First officer Fariq Ab. Hamid, also Malaysian, is 27. He joined the airline in 2007 and has 2,763 hours.
Here’s a brief summary of the Boeing 777’s safety record from NBC. It had a near faultless record until last year’s Asiana Airlines crash at San Francisco, in which three people died (one in disputed circumstances on the ground). Investigations into the cause of that crash focused largely on miscommunication in the cockpit rather than any structural failing with the plane.
Vietnamese authorities now say the reports a signal had been detected were false. “We have been seeking but no signal from the plane yet,” Pham Hien, director of a Vietnam maritime search and rescue co-ordination centre in Vung Tau, told Reuters. “The information on local media about the signal near the Cape Ca Mau was inaccurate,” Pham said.
Also from the MAS media conference: the airline said the location of the last contact with air traffic control was 120 nautical miles off the east coast of the Malaysian town of Kota Bharu. Malaysian and Vietnamese authorities are working jointly on search operations in the area.
China state media says Vietnam authorities have detected signals from the missing plane, Associated Press reports.
James Fallows, following the story in The Atlantic, says whatever has happened to the plane is unlikely to be a result of chronic poor practices by Malaysia Airlines (“a good, competent and modern airline”). The Boeing 777 also has an excellent safety record.
Links also here to Flight Aware, which shows the moment in the log the plane lost contact with air traffic control.
In Malaysia, acting transport minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein took to Twitter to encourage family and friends of those on board to stay calm and not to speculate about events.
To the family members of the passengers on board- stay calm &only get info fr validated sources. We'll keep all informed. Prayers with all
— Hishammuddin Hussein (@HishammuddinH2O) March 8, 2014
The Malaysian Airlines spokesman told the press conference in Kuala Lumpur the captain of the flight was a 53-year-old Malaysian, who had been with the company since 1981. The first officer was 27, and joined the company in 2007. The airline says it will hold another briefing in Beijing shortly.
Relatives of passengers at Beijing airport.
Relatives of passengers at Beijing airport. Photograph: Kim Kyung-hoon/Reuters
Understandably there are very distressing scenes at Beijing airport, where some relatives of passengers on board have been arriving.
That was a Malaysia Airlines representatives giving details of those on board. There was little further concrete information on the fate of the plane. Earlier the airline’s vice-presdient of operations control, Fuad Sharuji, told CNN: “At the moment we have no idea where this aircraft is right now.” He said Subang air traffic control lost contact with flight MH370 at about 2.40am local time.
A press conference is under way. The nationalities on board have just been released:
China 152 plus one infant, Malaysia 38, Indonesia 12, Australia 7, France 3, US 3 plus one infant, NZ two, Ukraine two, Canada two, Russia 1, Italy one, Taiwan one, Netherlands one and Austria one.
Sketchy information has been coming in about the missing plane in the past hour or so. Fuad Sharuji, vice president of operations control for Malaysia Airlines, says rumours that it had landed safely in southern China were untrue, our China correspondent Tania Branigan reports.
“We do not know where the aircraft is right now,” he told CNN. Asked if there had been any indication the plane was experiencing problems, he replied: “Not at all. The last report said the aircraft was flying at 35,000 feet... there were no calls from the crew [to indicate difficulties].”

What we know so far

• Malaysia Airlines flight MH370 has gone missing en route from Kuala Lumpur to Beijing
• Boeing 777 was carrying 227 passengers and 12 crew
• About 160 passengers are believed to be Chinese nationals
• Plane left KL at 12.41am local time and lost contact with air traffic control about two hours later

Terkini! Pesawat MAS yang hilang terhempas di Laut China Selatan



KUALA LUMPUR: Tentera laut Vietnam mengesahkan pesawat Malaysia Airlines penerbangan MH370 yang dilaporkan hilang dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing awal hari ini terhempas ke Laut China Selatan, lapor akhbar utama Vietnam seperti dipetik oleh Yahoo News.

Laksamana Tentera Laut Vietnam, Ngo Van Phat dipetik oleh akhbar Tuoi Tre berkata radar tentera merakamkan pesawat itu terhempas ke dalam laut 246 kilometer ke selatan Pulau Phu Quoc.

Sementara itu, satu laporan lain menyebut tentera laut China telah mengerahkan dua kapal penyelamatnya ke Laut China Selatan untuk membantu operasi menyelamat.

Laporan ini sekaligus menamatkan spekulasi sebelum ini kononnya pesawat Boeing 777-200 itu membuat pendaratan cemas di Wilayah Nanning di selatan China.

Agensi berita Xinhua sebelum ini melaporkan pesawat berkenaan tidak memasuki ruang udara China dan tidak membuat sebarang hubungan dengan pusat kawalan trafik negara itu.


Senarai penumpang MH370

KUALA LUMPUR 8 Mac - Berikut sebahagian daripada senarai penumpang yang berada dalam pesawat MH370 yang gagal dikesan sehingga 1.40 petang ini:

Fariq Ab. Hamid

Zaharie Ahmad Shah

Foong Wai Yueng

Goh Sock Lay

Gomes Patrick Francis

Mohd. Hazrin Mohamed Hasnan

Junaidi Mohd. Kassim

Andrew Nari

Ng Yar Chien

Tan Ser Kuin

Tan Size Hiang

Wan Syaid Wan Ismail

Anne Catherine Daisy (MYS)

Bai Xiaow (CAN)

Beherey Usage Waitrelos Laurence Arlet (FRA)

Biby Nazli Mohd. Hassim (MYS)

Brooskii Nikolath (RUS)

Burrows Rooney (AUS)

Chan Huan Peen (MYS)

Chen Weihoing (MYS)

Chew Kar Mooi (MYS)

Chng Mei Ling (MYS)

Chuang Hsiu Ling ((TWN)

Chustrak Oleg (UKR)

Deineka Sergii (UKR)

Dina Mohamed Yunus Ramli (MAS)

Maria Mohamed Yunus Ramli (MYS)

Gu Naijun (AUS)

Guan Hua Jin (MYS)

Huang Tianjui (CHN)

Hue Pui Heng (MYS)

Jee Jing Hang (MYS)

Jiang Cuiyun (CHN)

Koh Tiong Meng (MYS)

Kolekar Chetana Vinod (IND)

Kolekar Vinod Suresh (IND)

Kozel Christian (AUT)

Lawton Catherine (AUS)

Lawton Robert (AUS)

Lee Kah Kin (MYS)

Lee Sew Chu (MYS)

Li Hongjing (CHN)

Li Yuan (AUS)

Lim Por Chua (MYS)

Lui Ching (CHN)

Maraldi Luigi (ITA)

Meng Leoinf (USA)

Meng Nicole (USA)

Mohamad Sofian Ibrahim (MYS)

Mohd. Khairul Amril Selamat (MYS)

Muhammad Drazahan Zamani (MYS)

Mukherjee Muktesh (CAN)

Muzi Yusop (MYS)

Ng May Li (MYS)

Noorida Mohd. Hashim (MYS)

Nor Fadzillah Mat Rahim (MYS)

Norliakmar Hamid (MYS)

Ramlan Safuan (MYS)

Sharma Chandrika (IND)

Shirsath Kranti Pralhad (IND)

Sim Keng Wei (MYS)

Siregar Firman Chandra (IND)

MAS hubungi ahli keluarga penumpang MH370

Astro Awani

KUALA LUMPUR: Malaysia Airlines sedang berusaha menghubungi ahli keluarga 239 penumpang dan anak kapal penerbangan MH370 dari Kuala Lumpur ke Beijing yang terputus hubungan dengan Pusat Kawalan Trafik Subang, awal hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya berkata fokus pihaknya juga sekarang ialah bekerjasama dengan petugas kecemasan dan pihak berkuasa yang telah mengerahkan pasukan mencari dan menyelamat bagi mengesan pesawat berkenaan.

"Kami mendoakan semua penumpang dan anak kapal serta ahli keluarga mereka," katanya dalam satu kenyataan media.

Pesawat yang berlepas pada pukul 12.41 pagi Sabtu itu sepatutnya mendarat di Lapangan Antarabangsa Beijing pada pukul 6.30 pagi tadi.

Bagaimanapun, pesawat Boeing 777-200 itu terputus hubungan dengan pusat kawalan trafik pada pukul 2.40 pagi.

Ia membawa 239 penumpang termasuk 2 orang bayi dan 12 anak kapal yang terdiri daripada warganegara dari 13 buah negara.

Ahmad Jauhari menasihatkan ahli keluarga penumpang terlibat untuk terus ke Bangunan Sokongan Kemudahan yang terletak di Zon Sokongan Selatan KLIA bagi mendapatkan perkembangan terkini.

Terkini! Pesawat MAS hilang

SEPANG: Malaysia Airlines mengesahkan penerbangan MH370 yang berlepas dari Kuala Lumpur terputus hubungan dengan menara kawalan udara Subang, 2.40 pagi ini.

Pesawat B777-200 itu berlepas dari Kuala Lumpur pada 12.41 tengah malam tadi untuk penerbangan ke Beijing.

Ia dijadualkan mendarat pada jam 6.30 pagi tadi.

Pesawat itu membawa 227 penumpang termasuk 2 bayi dan 12 anak kapal.

Malaysia Airlines kini bekerjasama dengan pihak berkuasa dan pasukan mencari dan menyelamat sedang mencari pesawat ini.

Orang ramai boleh menghubungi +603 7884 1234 untuk mendapat maklumat lanjut.

Terkini Di Kajang!

March 7, 2014

Pimpinan pakatan rakyat sedang memberi ucapan dan sedang menyatakan sokongan kepada anwar dan perjuangan rakyat.

Laknat pemimpin zalim!

Semasa

Hiburan

Sukan

 

© Copyright Kerabu Bersuara 2007 -2013 | Design by Kerabu Bersuara | Published by Kerabu Bersuara Group | Powered by Blogger.com.