Solok Lada






sape yg suka makan ns kerabu kene cuba resepi ni..=)


Bahan2nya

* 10 tangkai cili solok @cili hijau dibelah bhgian tepinya dan direndam dalam bancuhan air teh tanpa gula

* 2inchi halia

* 10 biji bwg merah

* 4 ekor ikan kembong

* 500gm kelapa parut muda

* sedikit santan cair utk merebus solok lada gula

* garam secukup rasa


cara-cara membuat:

* asingkan isi ikan kembong dari tulangnya dan tumbuk isi ikan td bersama dengan bwg dan halia.

* tambah gula dan garam secukup rasa dan masukkan kelapa parut.

* tumbuk sehingga bhn2 td lumat.

* kemudian ambil bhn yg telah ditumbuk td dan dimasukkan ke dalam cili yg telah dibelah.

* apabila telah siap kesemuanya, bolehlah cili tersebut direbus dengan air santan cair yg telah dimasukkan sedikit gula dan garam..


selamat mencuba=)

No comments

Powered by Blogger.