Solok Lada
sape yg suka makan ns kerabu kene cuba resepi ni..=)
Bahan2nya
* 10 tangkai cili solok @cili hijau dibelah bhgian tepinya dan direndam dalam bancuhan air teh tanpa gula
* 2inchi halia
* 10 biji bwg merah
* 4 ekor ikan kembong
* 500gm kelapa parut muda
* sedikit santan cair utk merebus solok lada gula
* garam secukup rasa
cara-cara membuat:
* asingkan isi ikan kembong dari tulangnya dan tumbuk isi ikan td bersama dengan bwg dan halia.
* tambah gula dan garam secukup rasa dan masukkan kelapa parut.
* tumbuk sehingga bhn2 td lumat.
* kemudian ambil bhn yg telah ditumbuk td dan dimasukkan ke dalam cili yg telah dibelah.
* apabila telah siap kesemuanya, bolehlah cili tersebut direbus dengan air santan cair yg telah dimasukkan sedikit gula dan garam..
selamat mencuba=)
No comments
Post a Comment