Surat Rasmi Pertubuhan Yahudi B’nai B’rith International Kepada DS Anwar

May 25, 2010
The Honorable John F. Kerry, Chairman
The Honorable Richard G. Lugar, Ranking Member
Committee on Foreign Relations
United States Senate
Washington, D.C. 20510

Ke Hadapan Senator Kerry dan Senator Lugar:

Bagi pihak B’nai B’rith International yang memiliki 200,000 ahli dan penyokong, kami menulis untuk melahirkan keperihatinan kami mengenai pengunguman anti-Semitik yang melampau oleh ketua pembangkang Malaysia, Anwar Ibrahim.

Anwar, yang telah meluangkan beberapa tahun di Washington, D.C. menanamkan imej pro-Barat, telah bagaimana pun menggunakan kedudukannya di parlimen Malaysia sebagai ruang untuk menyebarkan propaganda anti-Semetik. Kritikannya yang terbaru terhadap kerajaan pimpinan Perdana Menteri Najib Razak telah ditabur fitnah anti-Yahudi dan anti-Israel, seperti kata-kata pada April 30 bahawa pengintip Israeli sedang “terlibat secara langsung dalam urusan kerajaan.” Dalam peristiwa lain, beliau mendakwa kewujudan “Kakitangan perisik Israel di dalam Unit IT Polis.”

Anwar juga berkata di dalam parlimen, syarikat perhubungan awam yang "dikawal orang Yahudi" yang diupah oleh Perdana Menteri telah cuba untuk memperalatkan Malaysia supaya menyokong polisi-polisi AS. Ketika menjelang Pilihanraya Umum Ke-12 pada 2008, beliau telah berkata pada temuramah dengan IslamOnline, “Saya ada bukti yang membuktikan kerajaan mendapatkan sokongan pelobi Yahudi dalam AS dan beberapa parti di dalam Israel.”

Memandangkan Anwar telah berperanan dalam kebangkitan perbahasan mengenai anti-Semitik di dalam politik Malaysia, kami meminta kepada para pegawai AS memutuskan pertalian dengan Anwar Ibrahim. Seorang penyebar kebencian anti-Yahudi seperti Anwar Ibrahim tidak sepatutnya menikmati hubungan positif yang dianugerahkan oleh Amerika Syarikat ke atasnya.

Terima Kasih atas perhatian dan kerjasama anda. Kami berharap agar dapat berhubung berterusan dengan anda berkenaan perkara ini pada masa-masa akan datang.

Dengan penuh hormat,

Dennis W. Glick
Daniel S. Mariaschin
President Executive Vice President - http://bnaibrith.org/letter52610.cfm

No comments

Powered by Blogger.