Betulkah Ghani Kita Juga Untung?

KATA MB Johor Abdul Ghani Othman penyerahan tanah KTMB kepada Singapura tidak merugikan negara kita. Sebabnya kata beliau penyerahan itu merupakan pertukaran dengan tanah - penempatan setsen keretapi di Woodlands atas tanah yang bernilai tinggi.

Kata beliau pertukaran dengan tanah yang terletak di Marina South dan Rochor Ophir itu dalam kawasaan stretegi yang bermutu tinggi. Pertukaran itu juga adil untuk kepentingan bersama. Jadi katanya tidak timbul penyerahan itu yang kita mengalah dengan Singapura.

Baguslah kalau apa yang dikatakan Ghani itu benar. Memanglah penyelesaian masalah dengan Singapura termasuk soal tanah keretapi dan isu-isu lain sudah berlarutan begitu lama. Walaupun berbagai formula dianjurkan bagi menyelesai masalah tersebut tetapi ia bukan mudah untuk selesai.

Tahniahlah kepada PM Najib Razak atas kejayaan menyelesaikan isu berbangkit antara kita dengan Singapura itu. Kejayaan ini menunjukkan kewibawaan Najib sebagai PM. Sekejap saja Najib ke Singapura isu yang berbelit itu sudah beres.

Cuma apa yang menjadi harapan kita janganlah apa yang dianggap positif dan menguntungkan bersama itu lain pula jadinya. Sebelum ini setiap berlaku penyelesaian bersama, rakyat digambarkan dengan suasana yang baik.

Semasa penyelesaian tuntutan bertindeh pulau Batu Putih dulu, kita diberi gambaran kemenangan akan berpihak kepada kita. Menteri Luar ketika itu Rais Yatim memberi keyakinan penuh yang perbicaraan dan keputusan mahkamah timbang tara dunia itu menyelesakan kita. Alih-alih pulau Batu Putih yang kita kuasa sejak zaman penjajah akhir menjadi milik Singapura. Kesalaha kuita seidkit saja, kerana kita mengabaikan penjagaan dan pengawalan hak milik ke atas pulau berkenaan. Maklumlah orang banyak tanah katakan!

Rais terus berdendang menyedapkan hati sendiri kita mendapat sebuah lagi pulau. Walhal pulau yang kita dapat itu hanya hampas tebu saja, tidak semacam pulau Batu Putih.

Begitu juga mengenai pemberian blik M dan blok L kawasan gas dan minyak kepada Brunei. Semasa perundingan untuk menyerahkan kedua blok itu kita diberikan gambaran yang menguntungkan kita. Walhasilnya selepas kedua blok itu masuk dalam tangan orang baru kita menyedari penyerahan itu tidak menguntungkan kita.

Jadi kita tidak mahu dengar cerita sama mengenai penyerahan tanah KTMB kepada Singapura itu. Jangan pula selepas ini selepas siasatan dibuat, penyerahan alias pertukaran itu rupa-rupanya rugi di sebelah kita untungnya di sebelah orang lain.

Mengenai kenyataan Ghani Othman itu saya tidak yakin ia menguntungkan kita, maksudnya untung lebih besar dari Singapura. Pada saya Singapura selamanya lebih cerdik daripada kita. Sebagai buktikan Singapura dulu berada dalam Persekutuan Tanah Melayu. Tetapi kerana kecerdikan politik Lee Kuan Yew akhirnya Singapura meninggalkan Malaysia. Saya tidak tahu apakah tindakan menyerahkan Singapura itu kita mendapat manfaat setimpal dengan harga sebuah pulau bernama Temasik itu?

Dan paling menyesalkan sekrianya kejayaan menyelesaikan isu tanah KTMB dengan Singapura ini yang untungnya nanti bukan negara tetapi individu-individu tertentu yang menjadi brokernya.

http://msomelayu.blogspot.com/

Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

No comments

Powered by Blogger.