MIC Wajar Keluar Dari BN

Ketua DAP Perak A Sivanesan menganggap kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua Pemuda MIC T. Mohan (gambar) hanyalah sandiwara semata-mata kerana MIC nyata mengharapkan telunjuk Barisan Nasional (BN) untuk bergerak ke hadapan sejak 50 tahun lalu.

Menurutnya, T. Mohan sengaja mewujudkan propaganda bagi mengampu perjuangan beliau bersama presiden MIC Datuk Seri Samy Vellu dan anaknya S. Vell Paari yang menerima serangan bertubi-tubi dari puak lain untuk memaksa presiden MIC tersebut meletak jawatan.

Mengulas krisis parti masyarakat India itu, beliau berkata, selama 50 tahun corak politik MIC mengikut telunjuk BN dan tidak mungkin MIC mampu untuk berdiri sendiri tanpa berpaut pada dahan BN.

"T.Mohan mendapat arahan dari pihak atasan untuk memberi bantuan kepada Samy Vellu yang menerima serangan hinggalah menyalahkan Umno menjadi dalang perpecahan MIC ketika ini," katanya kepada Free Malaysia Today, hari ini.

Sivanesan yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Sungkai berkata, "kalau MIC keluar dari BN sekalipun, parti MIC akan terus berpecah menjadi dua puak yang berbeza kerana ahli dalam MIC tidak pernah bersependapat untuk bersama demi parti mereka.

Sudah lama tunggu untuk jawatan Presiden

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar menyifatkan tindakan MIC keluar dari kepompong BN adalah wajar dan jalan terbaik demi mengembalikan sokongan kaum India pada MIC.

"Saya tidak mahu memberi tanggapan negatif pada MIC sebaliknya jika benar MIC keluar, mereka perlu menunjukkan bahawa parti India itu mampu berdiri sendiri tanpa mengikut telunjuk mana-mana pihak lagi.

"Kaum India tidak menyokong MIC kerana mereka berfikir bahawa satu undi kepada MIC adalah satu undi untuk Umno dalam BN," katanya ketika dihubungi Free Malaysia Today hari ini.

Bercakap mengenai pelepasan jawatan presiden MIC, Datuk Mahfuz berkata, anggota pimpinan MIC berlumba-lumba berebut jawatan hingga sanggup menjatuhkan presiden sendiri demi kepentingan diri.

Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, "sepatutnya, kalau Samy Vellu nak terus memegang jawatan itu, biarkanlah. Mengapa yang lain tidak boleh menunggu, sedangkan mereka mampu menunggu lama sejak dari dahulu.

"Beliau akan mengundur September tahun depan, bukannya mengambil masa yang lama sangat pun," katanya.

Masalah lama BN tidak selesai

Sementara itu , Pengarah Pilihan Raya PKR Pusat Fuziah Salleh menyatakan pergolakan yang berlaku dalam MIC dan BN adalah balasan dari hasrat dengki mereka sendiri yang cuba menjahanamkan PR sejak sekian lama dulu.

Fuziah berkata, masalah yang berlaku dalam BN terutamanya MIC jelas mempunyai sejarah berlarutan yang telah lama gagal untuk diselesaikan.

"Presiden tak mahu lepas jawatan, yang lain marah kerana tidak mempunyai kesempatan untuk naik jawatan lebih tinggi menyebabkan terjadi pertikaian dalam MIC," kata Ahli Parlimen Kuantan itu.

"BN selalu menyatakan kononnya PR mempunyai masalah dalaman yang kritikal tetapi akhirnya rakyat dapat melihat dengan jelas BN mempunyai masalah besar yang tidak mampu diselesaikan seperti MCA dan MIC.

Tambah beliau, kaum Cina dan India di negara ini tidak dapat menerima parti MCA dan MIC yang berada dibawah telunjuk parti tidak bertanggungjawab seperti BN yang dikuasai oleh Umno menyebabkan mereka langsung tidak memberi sokongan.

"BN boleh diumpamakan seperti ‘kata dulang paku serpih, kata orang BN dan Umno yang lebih," jelasnya.

MIC dan Umno mengalami pergolakan serius setelah anak Datuk Seri Samy Vellu, S. Vell Paari melemparkan tuduhan menyatakan Umno adalah dalang dalam Gerakan Anti Samy (GAS).

Pemuda MIC T.Mohan pula menyatakan MIC akan mengkaji kedudukan parti dalam BN kerana di tindas hingga menyebabkan kaum india hilang kepercayaan kepada MIC di negara ini.

Bekas Timbalan Pemuda MIC V. Mugilan pada minggu lalu meminta Samy Vellu segera melepaskan jawatan presiden berikutan gagal membawa sebarang perubahan kepada MIC.

Sesetengah ahli MIC tidak dapat menerima pentadbiran Samy Vellu yang dikatakan terlalu lama menjawat jawatan presiden hingga menyebabkan parti MIC berada pada tahap yang tenat. -FMT


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

No comments

Powered by Blogger.