Zaid – Jangan Terjebak Propoganda Umno

Oleh Fazy Sahir

KOTA BHARU: Penyelaras Pakatan Rakyat Datuk Zaid Ibrahim memberi peringatan kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) supaya tidak terjebak dengan propoganda politik perkauman Umno.

Menurut Zaid PKR bukanlah entiti parti yang berkisar perjuangan berasaskan perkauman, sebaliknya memperjuangkan kepentingan semua rakyat Malaysia.

"Kita mewakili semua jangan terjebak dengan propaganda Umno," katanya pada sesi penggulungan dalam Kongres Keenam PKR disini hari ini.

Beliau mengulas demikian ekoran Angkatan Muda Keadilan (AMK) yang mahu diadakan kongres khas dalam membincangkan soal kepentingan Melayu.

"Saya mengalu-alukan cadangan AMK tetapi jangan sampai terperangkap dengan persoalan-persoalan yang berkisar dengan perkauman.

"Kita bukanlah parti yang berasaskan perkauman, kita mewakili semua bangsa," katanya.

Menurut beliau permasalahan utama bukanlah berkisar tentang politik Melayu, namun membabitkan perjuangan politik bagi ekonomi sejagat.

Maka beliau berharap agar PKR mempertahankan asas perjuangan untuk rakyat Malaysia.

"Masalah bukan mengenai politik Melayu tetapi politik membabitkan orang kaya dan orang biasa…inilah politik yang sebenar.

"Jika hendak buat kongres seperti itu, perlu juga buat Kongres Felda, orang Asli, Iban dan orang-orang miskin di Sabah dan Sarawak.

"Jangan ikut model orang Umno. Yang boleh ikut, sebab mereka suka bagi makan…yang lain-lain tidak payah ikut," katanya.


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

No comments

Powered by Blogger.