BN halang Nizar guna kemudahan, beri penerangan seluruh Perak

Rejim 'haram' BN yang menggulingkan Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Perak kini menunjukkan 'taringnya' apabila Menteri Besar Dato' Seri Ir Mohamad Nizar Jamaludin tidak dibenarkan menggunakan dewan serbaguna dan orang ramai dalam rangka kerjanya menerangkan isu sebenar kemelut politik di negeri ini kepada rakyat.

"Hari ini Dato' Seri dalam lawatannya ke seluruh Parlimen di negeri ini tidak dibenarkan premis kerajaan, dewan serbaguna, dewan orang ramai, padang dan program hanya dapat diadakan di premis sendiri saperti markaz." demikian pendedahan yang dibuat oleh Setiausaha Politik Menteri Besar, Misbahul Munir Masduki kepada Harakah hari ini.

Menurut beliau seawal perlantikan Nizar sebagai Menteri Besar, beliau mengumumkan semua premis milik kerajaan negeri dibenarkan digunakan oleh semua pertubuhan politik, Badan Bukan Kerajaan (NGO), belia dan sebagainya.

Mereka hanya perlu membuat tempahan sama ada melalui Majlis Daerah, Penghulu atau Jawatan Kuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

Malah dalam ucapan menggulung perbahasan di Dewan Undangan Negeri bulan November yang lalu, sekali lagi Nizar mengulangi bahawa semua premis kerajaan terbuka untuk digunakan oleh parti politik, NGO atau apa sahaja pertubuhan tertakluk dengan peraturan yang dibuat oleh pihak yang bertangungjawab mengurus tadbir premis tersebut.

Umno turut mengambil kesempatan menggunakan premis tersebut tanpa sebarang halangan dan sekatan oleh kerajaan Pakatan Rakyat.Tetapi baru sahaja berkuasa sebagai kerajaan BN yang tidak sah, Nizar sudah tidak dibenarkan pulla menggunakan premis kerajaan.

"Dewan Orang Ramai, Dewan Serbaguna, Stadium, Padang dan sebagainya kalau dulu sewaktu Pakatan Rakyat memerintah, Umno dibenarkan menggunakaan premis-premis tersebut, kali ini PAS tidak boleh menggunakannya.

"PAS terpaksa menggunakan premis sendiri bagi tujuan menjalankan program-program tersebut, sekarang rakyat dapat melihat siapakah yang zalim," kata Misbah

No comments

Powered by Blogger.