samy yang tidak bersih? semua akan terbobgkar!

CEO MIED ancam saman, dedah rahsia politik Samy Vellu

KUALA LUMPUR: Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) MIED, sayap pendidikan MIC, hari ini memberi kata dua akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Datuk Seri S. Samy Vellu selain membongkar rahsia urus niaga dan politik Presiden MIC itu.

MIED, Institut Pembangunan Pendidikan Maju - merupakan entiti pendidikan MIC yang diberi tanggungjawab membina dan mengurus Institut Perubatan, Sains dan Teknologi Asia (AIMST).

P. Chitrakala Vasu, 38, yang kini bercuti daripada jawatan itu memberitahu, beliau tidak melakukan apa-apa kesalahan berhubung tuduhan yang beliau menyelweng dana MIED dan projek pembinaan AIMST.

"Saya bersih... Samy Vellu yang perlu menjawab tuduhan-tuduhan ini. Beliau adalah Pengerusi MIED dan beliau perlu menjawabnya," kata Chitrakala pada sidang media di sini hari ini.

Ia merupakan sidang media pertama beliau sejak isu tersebut muncul kira-kira tiga bulan lalu.


Samy enggan berdebat dengan Timbalan Ketua Pulau Pinang

Chitrakala mengetuai MIED sejak 15 tahun lalu. Beliau bercuti daripada jawatan itu bermula awal bulan lalu.

"MIED telah berkembang maju dengan baik di bawah pengurusan saya dan kini bernilai RM1 bilion... ia adalah milik MIC dan masyarakat India," kata beliau sambil menambah, ia bukan badan bebas sebagaimana dikatakan oleh Samy Vellu baru-baru ini.

Hari ini beliau membuat dua laporan polis di Balai Polis Subang, antara lain mendakwa beberapa trak telah digunakan untuk mengangkut fail selepas beliau mula bercuti pada 2 Januari lalu.

Samy Vellu baru-baru ini berkata, sejumlah fail dan kira-kira RM5 juta hilang daripada akaun MIED.

Malah beliau juga mendakwa wujdu penyelewengan dalam menawarkan kontrak pembinaan AIMST.

Laporan minggu lalu menyebut polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang menyiasat MIED.

Keduad-au pihak berkeaan telah memulakan siasatan ke atas pembinaan dan penyelenggaran AIMST selepas anggaran kos awal universiti itu melonjak dari RM230 juta kepada RM500 juta di akhir tempoh pembinaan awal tahun lalu.

AIMST, yang terletak di Semeling, Kedah, mula dibuka 18 bulan lalu sebagai hasrat MIC memiliki dan menguruskan sebuah universiti.

Penubuhan AIMST, yang diilhamkan oleh Samy Vellu, dibina atas sumbangan ikhlas orang ramai, derma dan pungutan dari setiap cawangan MIC di negara ini.

Pada Disember lalu, Tan Sri M. Mahalingam, salah seorang penandatangan cek MIED, disingkirkan sebagai Bendahari Agung MIC oleh Samy Velu, yang memberi alasan bahawa langkah itu adalah sebahagian daripada proses penjenamaan semula parti.

Sejak kontroversi itu timbul, Samy Vellu juga telah meminta Chitrakala mengambil cuti dan diberi beberapa surat tunjuk sebab.

Laporan media juga menyebut berlaku beberapa penyalahgunaan dalam pemberian kontrak khususnya membabitkan kerja-kerja landskap dan perkhidmatan keselamatan di AIMST.

Bulan lepas, Naib Presiden MIC dan Pengarah MIED, Datuk S. Sothinathan membuat dua laporan polis di Balai Polis Daerah Dang Wangi dan Sentul di sini mengenai kehilangan fail MIED.

Lporan itu mendakwa fail berkaitan kontrak AIMST telah didapati hilang dari ibu pejabat MIC di Jalan Rahmat, off Jalan Ipoh di sini.

Minggu lepas, seorang bekas ahli MIC telah membuat laporan di ibu pejabat SPRM di Putrajaya dengan menyatakan beliau telah menyerahkan bukti mengenai dakwaan salah urus dalam pemberian kontrak pembinaan AIMST.

Beliau juga mendakwa beberapa ahli politik telah memberi kontrak kepada rakan mereka tanpa melalui proses tender. mstar

No comments

Powered by Blogger.