rakyat telah diperbodohkan oleh BN- malaysiakini

Setelah menunggu sekian lama dan setelah satu Suruhanjaya ditubuhkan bagi menyiasat kes klip pita video V.K. Lingham, tiba-tiba tiga dari empat orang yang telah disiasat berhubungkait dengan kes klip pita video V. K. Lingam, telah terlepas dari sebarang pendakwaan dan pertuduhan.

Perdana Menteri di Datuk Seri Abdullah Badawi memberitahu Wee Choo Keong (PKR-Wangsa Maju) di dalam satu jawapan bertulis dimana 3 kes telah ditandakan sebagai “NFA” — bermaksud "no further action" (tiada tindakan lanjut diambil).

Ini amat menyedihkan dan menandakan negara masih terpenjara dengan isu institusi kehakiman yang tidak bebas apabila pesalah-pesalah tidak dapat di bawa ke muka pengadilan semata-mata dengan alasan tidak mempunyai bukti kukuh.

Sekalipun Perdana Menteri telah pun berusaha untuk memperbaiki institusi kehakiman, tetapi dengan kelemahan perlaksanaan dengan meletakkan pegawai-pegawai yang tidak kompeten tetapi hanya bersifat "mengampu" serta tidak professional, matlamat penubuhan Suruhanjaya yang menelan belanja begitu besar akhirnya ke longkang juga jawapannya.

Ini adalah akibat dari kelemahan dan ketidak-tegasan Pak Lah sebagai Perdana Menteri sehinggakan mereka yang di bawahnya boleh memperman-mainkan kepimpinannya dengan memberikan asalan yang superficial dan klise - YAB, tiada bukti kukuh untuk kita mendakwa mereka dan Pak Lah mengiyakannya sahaja.

Kesilapan Pak Lah memilih dan memberi kepercayaan kepada pegawai-pegawai atasan untuk jawatan kritikal seperti Peguam Negara, Ketua Polis Negara, Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Suruhanjaya Pilihanraya, Ketua Hakim Negara dan seumpamanya menjadikan kepimpinan Pak Lah hanya dilingkari oleh penasihat-penasihat yang bersifat mengampu, menzalimi rakyat, membodek, malas bekerja dan jika bekerja mereka melakukannya secara tidak profesyenal.

Rakyat telah lama memerhatikan hal ini. Dan rakyat telah bersuara di peti undi semasa pilihanraya umum ke 12 yang lalu, tetapi Pak Lah gagal untuk menyelami intipati keputusannya dan masih terus membiarkan negara dimamah virus korupsi dan rasuah yang bukan kepalang dengan mengekalkan status quo.

Berbalik kepada isu klip pita video V.K.Lingham.

Betapa buruk dan hina institusi kehakiman negara selama ini apabila dengan mudah ianya dibeli dan dikuasai oleh golongan mafia sehingga didedahkan semasa siasatan, ada hakim yang sifatnya binatang bertindak membelakangkan keadilan semata-mata kerana telah diumpan dengan rasuah melancong dan lain-lain pemberian bersifat keduniaan oleh golongan mafia tersebut.

Hasilnya, ketempangan institusi kehakiman terlalu nyata dan fungsi mahkamah sebagai tempat untuk menegakkan kebenaran dan keadilan sudah ranap akibat perbuatan hakim yang khianat.

Keadaan nampaknya akan menjadi bertambah buruk apabila raja segala mafia akan dinobatkan sebagai Perdana Menteri tidak berapa lama lagi.

Menangislah lagi rakyat selepas ini. Menunggu lagi saat pilihanraya umum yang akan datang yang terasa terlampau lama lagi tibanya.

No comments

Powered by Blogger.