Tanah Kerajaan Dan Tanah Rizab Melayu Tergadai..! (siri 2) - malaysiakini


Fakta 5

Senarai sebahagian rekod kebaculan UMNO/BN menggadaikan tanah Kerajaan dan Tanah Rizab Melayu ke tangan Gergasi-Gergasi perniagaan kaum Cina dan syarikat asing :

1 - Tauke-Tauke Cina (KLK) telah dianugerahkan dengan TANAH KERAJAAN di kawasan Lekir, Manjung seluas 2,000 ekar.

2 - United Plantation (Syarikat milik WARGA ASING) telah dianugerahkan dengan TANAH RIZAB MELAYU di kawasan Beruas, Manjung seluas 5,000 ekar.

3 - 1,500 ekar TANAH KERAJAAN di kawasan Bandar Baru Kampar pula telah dianugerahkan kepada MCA untuk membina Kampus UTAR (Universiti Tuanku Abdul Rahman) dimana pembangunan ini sepatutnya diberi peluang kepada Kontraktor Melayu yang berkelayakan.

4 - Pengusaha Pertanian Kaum Cina telah dianugerahkan dengan TANAH KERAJAAN di Cold Stream, Bikam, Bidor seluas 12,000 ekar.

5 - TAPAK KILANG PERAK HANJONG di kawasan Padang Rengas, Kuala Kangsar seluas 200 ekar bertaraf TANAH KERAJAAN telah dianugerahkan kepada YTL Corporation (Yeoh Tiong Lay). maklumat tentang YTL boleh dilayari di[sini].

*Tidak termasuk ratusan kes lain lagi yang melibatkan keluasan sederhana dan ribuan kes melibatkan keluasan kecil di seluruh negeri Perak telah tergadai sepanjang 50 tahun UMNO/BN menguasai Negeri Perak.

Fakta 6

Kerajaan Pakaatn Rakyat Negeri Perak berjaya menghentikan skandal "gadai tanah" kerajaan di beberapa lokasi komersial di Ipoh, Taiping, Bidor, Kinta dan Perak Tengah yang dijanjikan oleh pemimpin-pemimpin UMNO/BN kepada Taukey-Taukey besar Cina menjelang Pilihanraya Umum 2008 kerana mempunyai sebab-sebab yang mencurigakan.

Kerajaan Pakatan Rakyat Perak menghalang rancangan itu sebaik sahaja mendapat mandat pada pertengahan Mac, 2008.

Fakta 7

Ketetapan memberikan hak milik selama-lamanya kepada penduduk Kampung Baru (bangsa Cina), Kampung Tersusun (bangsa Melayu dan India) dan Kampung Adat (orang Asli) adalah janji PAS dalam menifestonya untuk Pilihanraya Umum ke 12 dan bukannya janji DAP..!

Fakta 8

Dengan pemberian hak selama-lamanya kepada penduduk Kampung Baru, Kerajaan Negeri Perak akan memperolehi tambahan revenue kerana kenaikan kadar premium tanah tersebut. Anggaran bayaran premium yang akan diperolehi oleh kerajaan ialah antara RM300juta - RM450juta.

Nilaian tanah itu juga akan meningkat kepada RM1.6billion dipasaran. dengan status hakmilik selama-lamanya, pemilik boleh mendapatkan pembiayaan yang tinggi jumlahnya daripada institusi kewangan dengan mencagarkan tanah tersebut. Hal ini akan merangsang pembangunan penempatan yang lebih sempurna di Kampung Baru dan merancakkan aktiviti ekonomi.

*Pendedahan ini BUKAN BERTUJUAN untuk membangkitkan sentimen perkauman sebaliknya untuk menjawab tohmahan UMNO/BN dan menunjukkan betapa mereka telah menggadaikan tanah kerajaan dan tanah rizab melayu untuk kepentingan parti dan beberapa individu tertentu sahaja - Urusetia Penerangan Pakatan Rakyat Perak.

No comments

Powered by Blogger.