Luahan Hati Pekerja TNB. Kisah Benar

Dari kawan2 yg kerja TNB.

So utk makluman rakyat msia jgnlah marah pd TNB bila tarif naik sbb TNB telah di hitam kambingkan atas rasuah paling besar dibuat oleh BN. Kami di TNB tidak bersalah apa2 pun. Kami sudah sedaya upaya buat yg terbaik utk rakyat msia tapi kami tidak ada upaya dan kuasa utk menidakkan perancangan kerajaan. Rakyat kena selamatkan TNB sbb TNB adalah milik rakyat tapi YTL itu dimiliki oleh individu.

Tolong sedarkan rakyat msia dgn apa sekali pun agar mereka tau yg salah adalah kerajaan bukannya TNB. Klau kami bersuara maka perut kami dan anak2 kami akan kosong. Dlm perjanjian dgn IPP terdahulu TNB dipaksa terima perjanjian berat sebelah yg memang nyata merugikan TNB. Contoh TNB beli kuasa dari IPP 19 sen seunit tapi TNB jual 15 sen seunit. Sedangkan kos operasi semua TNB tanggung dan IPP (penjana bebas) tidak menanggung apa2 kos operasi malahan dapat subsidi minyak lagi. Tuan2 fikirlah sendiri adil ke kpd TNB. Mau tak mau TNB meratap pd kerajaan utk menaikkan tarif supaya syarikat milik rakyat ini dpt hidup. Tapi bila letrik naik rakyat terus marah pd TNB. Kami di TNB sedang berlawan dan bergelut dgn pihak2 luar (IPP) yg hendak memecahkan TNB ini kpd bhg yg kecil utk mereka milik sbb TNB ini adalah lubuk emas bg mereka. Rakyat tak tau bahawa kami ini amat sedih dan sedaya upaya agar TNB ini tidak dipecah2kan. Bila TNB dipecahkan rakyat akan menanggung akibatnya.

Lagi....

TNB ada 3 bhg paling besar. Penjanaan. Penghantaran. Pembahagian. Yg kecik2 remaco. tnb suizgear. uniten. Rnd dpartment. Yg paling untung dlm tnb adalah penjanaan. Mereka paling hendak penjanaanlah. Penghantaran adalah wayer tinggi tu dia org tak mau sbb tak untung. Pembahagian ni adalah pej. Pengurusan di daerah2 dlm msia. Contoh klau pembahagian di gemas mampus dia org taknak sbb tak untung. Dia org nak kl. Jb. Pp. Ipoh. Seremban dan tempat2 yg jualan elektrik berjuta2 sebulan. Bentong dia org naklah sbb genting guna karan 2 juta sebulan.

Tulah kami tengah lawan habis2an melalui union kami. Kerajaan masih takut dgn kami punya union jer lg.
Klau rakyat dapat jahanamkan IPP tu pasti tarif dpt diseimbangkan semula. Rakyat hentam dr luar kami hentam dr dlm baru boleh jadi.

MAS dah kena, TM pun dah kena tp mujur boleh hidup lg.

Wallahua'lam. .

No comments

Powered by Blogger.