PASCA BANJIR : SEBULAN GAJI UNTUK KESUSAHAN RAKYAT!

Ketika Saidina Abu Bakar R.A menjadi Khalifah selama enam bulan, beliau masih tidak menggunakan duit Kerajaan untuk urusana kehidupannya sehinggalah para Sahabat mencadangkan beliau diberi gaji tetap, sekalipun begitu beliau banyak mengembalikannya semula kepada keperluan rakyat. Begitulah juga keadaan semasa pentadbiran Khalifah Umar Al-Khattab dan para Khulafa’ Al-Rasyidin.

Setelah Dr Mursi menjadi Presiden Mesir, beliau menyumbangkan semua gaji Presidennya untuk kebajikan rakyat. Apabila beliau menyelidiki kesusahan rakyat, setiap kali dijumpai kesusahan, beliau akan mengurangkan kemewahan di peringkat pentadbiran Kerajaan. Walaupun banyak lagi agenda lain yang dilakukan untuk kebajikan rakyat, akan tetapi inisiatif memulangkan gaji ini menjadi agenda kebajikan pemimpin berjiwa rakyat terdahulu dan masakini bagi menzahirkan keprihatinan serta kebersamaan pemimpin bersama rakyat.

Pasca bah kuning baru-baru ini, YAB Ustaz Dato’ Haji Ahmad Yakob, Menteri Besar Kelantan turut mengambil inisiatif menyumbang sebulan gaji beliau iaitu gaji januari 2015 kepada kesusahan mangsa banjir dan diminta Timbalan Menteri Besar, Ahli Exco, Speaker Kerajaan Negeri, ADUN, ADR, ADN turut menyumbang sebulan gaji/elaun kepada mangsa banjir melalui Tabung Amanah Bencana Banjir Negeri Kelantan mengikut kemampuan mereka masa kini. Pembayaran ini boleh juga dibuat berperingkat bagi mereka yang turut mengalami kesusahan akibat banjir.

Bagi YAB Ustaz Dato', apalah sangat nilai sebulan gaji jika dibandingkan dengan banyak kemusnahan yang ditanggung oleh mangsa-mangsa banjir. Sekalipun dikalangan Exco, ADUN sendiri ada yang menjadi mangsa banjir dan turut menanggung bebanan yang sama dengan rakyat, akan tetapi dengan tarbiyah pengorbanan ini yang dimulai dengan pemimpin sendiri, insya-Allah akan diberkati dan diredhai Allah SWT.

MOHD ASRI MAT DAUD
Setiausaha Akhbar YAB Menteri Besar Kelantan

Bertarikh: 24 Rabiul Awwal 1436 / 15 Januari 2015

No comments

Powered by Blogger.