News Update :

Twitter

Politik

Kenyataan

Agama

Dunia

Terkini! Umno Akan Tiru Idea Pakatan Untuk Turunkan Cukai?

July 31, 2012

Tengok sapa yang tibai idea sapa.

Umno memang kaki ciplak. Idea penurunan cukai dan beberapa ide dari pihak pakatan akan cuba ditiru oleh pihak dacing.

Patutlah mahathir cakap dalam umno ramai kaki bodoh dan kaki bodek.

Yang cerdik dan bijak semua pakat pilih pakatan rakyat.

Tahniah! Dr Sheikh Muszaphar Bakal Sambut Anak Ke 2

Baru sekejap tadi angkasawan pertama negara mengemaskini dalam laman sosialnya yang menyatakan isteri beliau mengadungkan anak ke 2.

Tahniah DR dari kami. Semoga DR dan isteri berbahagia sentiasa.

Najib Tunduk Sebab? Apa Yang Timbalan Agong Titah?

Amboi masamnya muka. Awat jadi lagu tu abang najib?

Malu?

Sebab apa?

Tuanku titah apa?

Pasal royalti macam mana?

Buat pekak badak ke?

Rais Minta Pandangan Lagu Tema Merdeka? Perangai Menteri Malaysia, But Dulu Baru Tanya. Cis!

Rais minta pandangan lagu tema Merdeka

Selepas kontroversi logo sambutan Hari Kebangsaan, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim kini meminta pandangan umum mengenai lagu tema sambutan tersebut.

"Apa pandangan saudara tentang lagu Janji Ditepati? Di Youtube dah cecah 140k lebih. Tapi yg 'ibu jari ke bawah' ada juga," tulisnya dalam Twitter lewat malam tadi.

Rais bagaimanapun mengakui bahawa lagu ini turut menerima

"beberapa ibu jari ke bawah" - ikon yang menunjukkan penonton YouTube tidak suka lagu tersebut.

Lagu tersebut, yang liriknya ditulis oleh Rais sendiri, telah dikritik oleh penulis lirik dan warga internet kerana tidak dapat membezakan antara konsep kenegaraan dan dasar kerajaan.

Paling ramai mensasarkan lirik "Janji telah ditepati, kini masa balas budi" yang dilihat sebagai kempen politik.

Lagu ini juga mempunyai selingan rap yang menggariskan pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak seperti 1Malaysia kedai dan Bantuan Rakyat 1Malaysia.

Beberapa pengguna telah memuat naik lagu dengan liriknya ke YouTube, di mana satu yang dimuat naik pada 27 Julai meraih lebih 170,000 kunjungan.

Bagaimanapun, 20,546 penonton klik "tidak suka" manakala hanya 297 klik "suka".

Melodi lagu itu dihasilkan oleh Aye, Jasnie dan Arman E 6.

Slogan, lagu dan logo Medeka: Siapa sabotaj Najib?

Izmil Amri

Bagaikan trisula menikam sanubari rakyat Malaysia, trio logo dan lagu Hari Merdeka serta kostum yang diperagakan kontinjen Malaysia di Sukan Olimpik pastinya akan mengekalkan parut untuk sekurang-kurang dua tiga tahun lagi. Barangkali sehingga rakyat puas mencemuh. Dan itu tidak boleh ditentukan bila penghujungnya.

Kostum dengan motif harimau yang diperagakan atlit negara di majlis pembukaan Sukan Olimpik telah dinobatkan sebagai antara kostum paling buruk dalam laporan berita Yahoo!

Seolah-olah sudah tidak ada motif lain bercirikan Malaysia yang boleh digunakan supaya kontinjen negara segak bergaya di pentas antarabangsa. Seolah-olahnya rakyat Malaysia ini tidak punya nilai dan selera budaya yang internasional. Macam kita ini semua suka yang buruk belaka.

Sama kesnya dengan hal logo Hari Merdeka. Isu logo hari Merdeka – meski sudah ditarik balik rekaannya itu secara kelam kabut oleh pihak pemerintah, adalah penghinaan maha besar kepada selera dan intelek rakyat jelata. Ini jelas kelihatan di kalangan komuniti media sosial yang kebanyakannya terdedah kepada aplikasi rekaan grafik digital.

Slogan

Apalagi dengan kemampuan carian gambar di Google yang membolehkan kita mencari logo-logo hari kemerdekaan negara-negara lain untuk dibuat perbandingan. Malu yang ditanggung amatlah besar. Ini belum dikira malu yang ditanggung setelah mendapati bahawa Singapura, pada sambutan kemerdekaannya pada tahun 1990 pernah menggunakan slogan ‘One People, One Nation, One Singapore’ (Satu Rakyat, Satu Negara, Satu Singapura).

Kita harus sedia tahu bahawa tema hari kemerdekaan ini bukan benda remeh. Cuba kalau kumpulan ultra-Melayu yang bernama Perkasa ubah slogannya kepada ‘Bersama Makan Buah-buahan Tempatan’, bukankah lari jauh maksud penubuhan organisasi tersebut? Jadi slogan harus selari dengan pertubuhan.

Kita harus pergi kepada persoalan akar umbi yang mencetus kontroversi tema, logo dan lagu Hari Merdeka tahun ini; tidak lain tidak bukan berpokok pangkal kepada Dato’ Seri Utama Dr. Rais Yatim.

Rais Yatim, dikenali ramai dalam rangkaian media sosial sebagai ‘#yorais’; setelah dengan cemerlang meletakkan dirinya sebagai ‘trending topic’ di laman Twitter berikutan komen beliau bahawa Twitter dan Facebook adalah alat dunia Barat yang akan menghakis budaya Malaysia. Beliau kemudiannya meneruskan legasi di alam cyber dengan pelbagai langkah-langkah sekatan yang cuba membungkam kebebasan rakyat di internet.

Lagu

Dan tulisan liriknya untuk lagu tema Hari Merdeka tahun ini barangkali seperti peribahsa Arab yakni menjadi jerami terakhir yang mematahkan belakang unta; dan memperlihatkan betapa lekehnya insan ini sebagai menteri propaganda untuk Barisan Nasional.

Untuk faedah mereka yang tidak begitu ambil berat tentang salah silap menteri Barisan Nasional, saya hadirkan di sini bait-bait syair karya agung yang ditulis Rais Yatim dalam usaha beliau untuk kekal relevan dalam politik transformasi anjuran Menteri Perdana Najib Razak. Rais menulis:

Macam malam ikut siang,
Macam bulan ikut matahari,
Satu Malaysia terus berjuang,
Janji kita ditepati,
Kata kita dikota,
Janji kita ditepati,
Hidup rakyat dibela,
Masa depan diberkati,
Janji sudah ditepati,
Kini masa balas budi.

Eh! ‘Janji sudah ditepati, Kini masa balas budi’? Ewah-ewah indahnya bahasa. Ayat terakhir itu mungkin faktor utama kenapa video lagu itu di Youtube menerima undi tidak suka paling epik dalam sejarah.

Setakat waktu rencana ini ditulis, video pertama dalam carian ‘janji ditepati’ di Youtube sudah ditonton 110,210 kali dengan 222 undi ‘suka’ dan 12,956 undi ‘tidak suka’. Pautan kedua dalam senarai itu lebih parah. 169,824 kali ditonton; 265 yang suka, 19,700 tidak suka. Selebihnya barangkali tidak mengundi suka atau tidak, dan terus tutup tetingkap selepas baris ‘Kini masa balas budi’.

Pautan ketiga daripada senarai langsung terus tidak membenarkan pengundian dan komen. Takut, mungkin.

Kenapa begitu ganas sekali daya tolakan rakyat terhadap propaganda si Rais ini? Apa salahnya kalau ‘Janji Ditepati’? Bukankah Barisan Nasional dikatakan telah berjaya menepati janji-janjinya memajukan negara? Bukankah Utusan Malaysia dan TV3 sudah membuktikan betapa agungnya Barisan Nasional? Kenapa masih ditolak tema itu?

Adakah kerana melodi lagunya itu diplagiat daripada lagu ‘Tuhanku Maha Besar’ yang menurut Youtube, telah dinyanyikan di majlis “Ibadah Peringatan Kenaikan Tuhan Yesus Kristus ke Surga” pada 21 Mei 2009 di Jalan Lengkong Kecil 34 -36 Bandung, Indonesia?

Apa pula kata Perkasa dan Hasan Ali dengan hakikat ini? Adakah wujud pula konspirasi mahu menubuhkan negara Kristian dengan lagu melodi saduran itu sempena Hari Merdeka kita?

Logo

Segala bobrok dan celaka yang terpalit dengan pembikinan lagu ini tambah membusuk apabila dipasangkan dengan logo yang barangkali dibuat guna Microsoft Word dalam jangkamasa kurang tiga minit itu.

Pihak pemerintah walau bagaimanapun akhirnya akur dengan tekanan dan menggantikan logo yang maha buruk itu dengan logo 1Malaysia, sama seperti tahun sudah dan tahun sebelum itu.

Kata Rais Yatim, langkah itu diambil bagi membendung salah faham yang timbul. Tidak, Rais; kami tidak salah faham. Kami faham sangat bahawa logo tersebut telah direka secara malas, dan dipamerkan kepada rakyat jelata tanpa segan silu.

Tidak susah untuk faham propaganda ‘Janji Ditepati’ yang cuba dihidangkan kepada rakyat. Tidak ada salah faham di situ. Namun mesejnya akan jauh lebih jelas jika diletak sekali logo Barisan Nasional dengan saranan supaya parti tersebut terus diundi pada pilhanraya umum yang nampak gayanya hanya akan berlangsung tahun hadapan.

Sabotaj?

Ini membawa kita kepada persoalan seterusnya: Adakah Rais Yatim sedang cuba mensabotaj perancangan Najib Razak?

Kita tahu Rais Yatim pernah dahulu duduk bersama oposisi, di zaman beliau begitu tidak percaya kepada media arus perdana. Pastinya Rais masih ingat kata-katanya di dalam ceramah Semangat 46 dahulu. Katanya, “Tuan-tuan dengar lah. Tapi kalau dengar daripada tivi-tiga, mungkin lain bunyinya. Kalau dengar dari ar-ti-em, jangan katakan lain bunyi, langsung tak berbunyi”. Inilah insan yang akhirnya kini menjabat portfolio propaganda dalam pentadbiran Najib Razak.

Apakah Rais Yatim tidak perhati baik-baik senarai tema Hari Merdeka yang ada di Wikipedia (kalau dia cari tak jumpa di pejabatnya itu)? Apakah Rais tidak menilai aspek bahasa dan mesej yang mahu disampaikan kepada sekian banyak pengundi yang mahu ditarbiahnya supaya memangkah logo dacing? Penyudahnya ‘Janji Ditepati’ dan ‘kini masa balas budi’ yang dipilih?

Bukankah baik jika mencontohi bahasa yang baik dalam tema tahun 1978 contohnya, “Kebudayaan Sendiri Perpaduan”. Atau mengikut trend bermula 1979 sehingga 1982 yang mengekalkan kata ‘disiplin’ di dalam temanya.

Rais Yatim harus jawab, apa sebenarnya yang sedang cuba beliau lakukan kepada kempen politik Najib Razak.

Apakah beliau juga bertanggungjawab terhadap rekaan kostum hodoh kontinjen Malaysia di sukan Olimpik? Saya harap tidak. – Roketkini.com

Kejayaan buat semua kartunis - Zunar


Jul 31 2012 / Keadilan Daily
(Oleh Aisha Geoffrey)

KUALA LUMPUR 31 Julai: Zunar menyifatkan kemenangannya dalam kes saman menentang kerajaan adalah kejayaan buat semua kartunis di Malaysia dan Kumpulan Kartunis Independent (KKI) khasnya.

Berikutan keputusan itu, beliau berharap, tiada lagi penindasan terhadap kartunis pada era pemerintahan Perdana Menteri Najib Razak.

"Sebenarnya, pada era pemerintahan Najib ini, kartunis banyak ditekan dan ia tak pernah berlaku sebelum ini.

"Saya harap dengan keputusan mahkamah tak akan berlaku lagi tindakan seperti yang terjadi pada saya selepas ini," katanya ketika ditemui selepas itu.

"Najib pernah kata akan menggubal Akta Percetakan dan Penerbitan 1984 yang turut digunakan untuk merampas karya saya, jadi saya harap Perdana Menteri akan tunaikan janji itu, jangan berterusan jadi demokrat palsu," kata Zunar atau nama sebenarnya, Zulkiflee SM Anwar Ulhaque.

"Justeru saya harap kerajaan akan patuh dan ikut keputusan mahkamah, pulangkan kesemua koleksi kartun saya secepat mungkin," katanya.

Zunar memfailkan saman sivil itu pada 15 Jun tahun lalu terhadap polis dan empat defendan lain termasuk kerajaan Malaysia.

Ia dibuat ekoran penangkapan tidak sah terhadap beliau dan rampasan 66 naskah Cartoon-O-Phobia serta karya seninya pada 24 September 2010. Beliau turut ditahan di bawah Akta Hasutan.

Dalam saman tersebut, beliau menuntut ganti rugi, perintah supaya buku-buku yang dirampas dikembalikan kepadanya dan perintah supaya lukisan kartun dikembalikan.

Zunar memfailkan saman itu melalui Tetuan Daim & Gamany dan diwakili peguam N Surendran dan Fadiah Nadwa Fikri.

Dalam keputusannya pagi tadi, Hakim Vazeer Alam Mydin Meera memerintahkan kerajaan membayar ganti rugi dan memulangkan semula buku-buku Zunar yang dirampas secepat mungkin.

Jumlah ganti rugi akan dinilai oleh pendaftar mahkamah.

Agong perkenan batal pelantikan Lajim ke kabinet


Bernama | 3:51PM Jul 31 2012

Pelantikan Datuk Seri Lajim Ukin sebagai Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan dibatalkan serta merta.

Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataan hari ini memaklumkan bahawa Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah memberi perkenan terhadap pembatalan pelantikan itu.

Ia adalah mengikut peruntukan Fasal (3) Perkara 43A yang dibacakan bersama Fasal(5) Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan.

Kata Duit Tidak Semestinya Kaya Jiwa

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/s720x720/165822_10151061320143886_1719735828_n.jpg

Lagi Gambar Kekejaman Dan Menyanyat Hati Orang Islam Di Burma Dibunuh!

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/182098_3306281226867_1318062398_n.jpg

Biswardi Bin Mohamad Hasbi

Tajuk perbincangan: Umat Islam ditindas dan dizalimi di bumi sendiri, dimana kah peranan OIC, PBB, Pemimpin-pemimpin dunia Islam serta peranan badan-badan bukan kerajaan (NGO) didalam menegakan keadilan kepada umat Islam di bumi bergolak seperti apa yang berlaku di bumi Palestine dan Burma!!!..

Ulasan Penulis: Rata-rata rakyat dunia telah pun mengetahui apa yang berlaku di bumi Palestine dan Burma pada masa sekarang, konvension keselamatan dunia tidak banyak yang membantu untuk menyelesaikan isu-isu sebegini. Dimanakah peranan OIC dan negara-negara Islam lain untuk membantu umat Islam yang dizalimi di bumi Allah SWT? Adakah mereka hanya melihat dari jauh dan hanya menyampaikan rasa simpati kepada mangsa-mangsa?

Perhatian: Tolong jangan keluarkan perkataan yang berunsur lucah semasa perbincangan, kerjasama anda semua amat saya hargai. Terima kasih.. "BBMH"

Menyanyat Hati, Gambar Terkini Kekejaman Di Burma! Kejam!

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/486975_10150967157838404_198444353_n.jpg

Panduan Qunut Nazilah

PANDUAN QUNUT NAZILAH

Qunut ertinya membaca doa kerana sesuatu bala bencana supaya kita dilindungi Allah dari bahaya.

CARA MEMBACA QUNUT NAZILAH

Qunut Nazilah boleh dibaca pada setiap solat fardhu: Zohor, Asar, Maghrib, Isyak dan Subuh. Ia dibaca pada rakaat terakhir selepas bangun dari Ruku’ untuk ‘Itidal.

Doa dibaca ketika berdiri untuk I’tidal. Ada tiga cara membaca doa tersebut. Imam boleh memilih salah satu dari cara-cara berikut:



1. Membaca doa Qunut sepertimana yang biasa dibaca ketika solat Subuh.

2. Membaca doa Qunut Nazilah sahaja sepertimana yang di dalam lampiran

3. Membaca doa Qunut subuh dan diikuti dengan doa Qunut Nazilah .

Peringatan:

· Jika para Imam tidak menghafal Qunut Nazilah yang dilampirkan, bolehlah membaca doa qunut sepertimana dalam solat subuh. Kemudian doa nazilah ini boleh dibaca selepas solat.



· Imam hendaklah memberitahu para jemaah bahawa qunut akan dibaca di dalam solat agar mereka meng-aminkan bersama doa tersebut.

DOA QUNUT NAZILAH

http://www.islam.gov.my/cms/upload/ksm/qunutNazilah1.bmp

Maksudnya: 'Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur

Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuham, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

Lajim Buat Hal, Najib Rosmah Panas Punggung

Tindakan Lajim letak jawatan panaskan politik negara

KUALA TERENGGANU – Tindakan Datuk Seri Lajim Ukin meletak kesemua jawatan dalam Umno dan Barisan Nasional (BN) mampu memanaskan lagi suasana politik di negara ini.

Timbalan Ketua Penerangan Pas Terengganu, Azman Shapawi Abdul Rani tidak menolak kemungkinan besar pemimpin itu akan menyertai pembangkang tidak lama lagi dan mampu mengubah landskap politik di Sabah dan Sarawak, yang didakwa sebagai talian hayat Umno dan BN.

“Beliau merupakan orang lama dalam Umno dan juga Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Mungkin perubahan dilakukan itu adalah atas kesedaran politik memandangkan BN tiada keyakinan bantu masyarakat di Sabah dan Sarawak,” katanya.

Azman Shapawi yang tidak menolak tindakan Lajim itu akan disusuli pemimpin-pemimpin Umno dan BN Sabah yang lain.

Beliau turut menaruh keyakinan bahawa sebahagian penyokong Lajim juga akan mengikuti parti yang menjadi pilihan pimpinan itu nanti.

“Senario ini sebagaimana artis iaitu apabila seorang menyertai pembangkang, yang lain pun akan menyusul. Yang membezakan adalah cepat atau lambat,” katanya.

Beliau turut meramalkan keadaan itu akan berjangkit kepada pemimpin di Sarawak, lebih-lebih lagi apabila berlaku kebangkitan terhadap pembangkang sebagaimana ditunjukkan rakyat dalam pilihan raya kecil di Parlimen Sibu yang dianggap kemenangan luar jangkaan di pihak pembangkang.

“Kita lihat apa yang berlaku ini sebagai perkara positif terhadap PR dan landskap politik negara,” katanya.

Janji Ditepati, 50 Tahun Tiada Elektrik

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/557967_3267037127923_1773666001_n.jpg

Sungai Butie Baram......no Electricity 50 year Janji Bn Kencing Sarawak

Langkah Lajim rumit lagi tugas Najib panggil PRU

July 30, 2012


Oleh: A Kadir Jasin
Tarikh: July 30, 2012

PENGUMUMAN Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Lajim Ukin yang beliau menarik diri daripada Umno dan akan bekerjasama dengan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang pastinya bukan berita yang diharapkan oleh Perdana Menteri merangkap Presiden Umno, Mohd Najib Abdul Razak.

Tetapi tindakan Lajim itu tidaklah pula sesuatu yang baru atau memeranjatkan. Ramalan mengenai kemungkinan beliau menarik diri daripada Barisan Nasional dan menyertai pembangkang sudah berbulan lamanya.

Beberapa bulan lalu, timbul cakap-cakap bahawa beberapa pihak yang tidak puas hati dengan Mohd Najib di Sarawak dan Sabah akan berpakat bagi menentang BN di dua buah negeri itu.

Bagaimanapun, perselisihan pendapat antara Mohd Najib dan kepemimpinan BN Sarawak, khususnya mengenai kedudukan Abdul Taib Mahmud sebagai Ketua Menteri, telah diatasi. Ramalan mengatakan Abdul Taib tidak akan dipaksa meletakkan jawatan.

Penarikan diri Lajim daripada semua jawatan dalam Umno adalah tamparan hebat terhadap Mohd Najib yang cuba mewujudkan gambaran bahawa beliau mempunyai kawalan penuh ke atas politik di dua buah negeri Borneo itu. Selain menjadi ahli Majlis Tertinggi Umno, Lajim adalah juga ketua bahagian Umno Beufort dan pengerusi BN Beufort.

Mohd Najib sendiri berkata yang peletakan jawatan Lajim adalah sesuatu yang dijangkakan buat beberapa ketika dan beliau akan membuat keputusan pada Isnin mengenai kedudukan Lajim sebagai Timbalan Menteri.

Sebaik mana pun Perdana Menteri cuba menyembunyikan kehampaannya terhadap perkembangan di Sabah itu, hakikatnya ia adalah petanda yang tidak positif bagi BN, khasnya di Sabah.

Sambil merujuk kepada peletakan jawatan Datuk Onn Jaafar sebagai presiden Umno, Mohd Najib berkata penarikan diri oleh ahli Umno bukanlah sesuatu yang baru. Yang lebih penting, kata beliau, adalah kesetiaan kepada parti.

Setelah kehilangan pengaruh di kawasan-kawasan Cina pada pilihan raya negeri (PRN) Sarawak pada April tahun lalu, pergantungan BN kepada Sabah menjadi lebih besar. Dua buah negeri Borneo itu sering disebut sebagai “fixed
deposit” atau simpanan tetap kerana jaminan sokongan yang padu kepada BN.

Pada PRU 2008, BN menang 30 daripada 31 kerusi Parlimen di Sarawak dan 24 daripada 25 di Sabah berbanding 85 yang dimenangi di Semenanjung dan sebuah di Labuan.

Tetapi, selepas kemaraan besar DAP dalam PRN Sarawak adalah dikhuatiri yang BN mungkin kehilangan sehingga enam kerusi Parlimen di Sarawak jika trend PRN itu berterusan.

Dengan penarikan diri Lajim, tabung simpanan tetap BN di Sabah telah retak dan jika merebak, pergantungan BN terhadap negeri bawah bayu itu akan menjalin lebih tidak terjamin.

Di Sabah, taat setia politik bolehlah diumpamakan seperti pasir di pinggir pantai – sentiasa berubah. Penarikan diri Lajim boleh membawa kepada pemberontakan besar-besaran seperti yang terjadi pada PRU 1990.

Soalnya, masalah Mohd Najib dan BN di Sabah tidak terhad kepada Lajim seorang saja. Beliau juga perlu membuat keputusan mengenai kedudukan Ketua Menteri, Musa Aman, dan pergiliran jawatan Ketua Menteri antara Islam,
Bumiputera bukan Islam dan Cina yang dimansuhkan oleh pendahulunya, Abdullah Ahmad Badawi.

Kesimpulannya, perkembangan terbaru di Sabah itu merumitkan lagi tugas Mohd Najib membuat keputusan mengenai tarikh PRU akan datang kerana tabung simpanan tetap BN mungkin sudah retak. Wallahualam.


* Dipetik dari blog The Scribe A Kadir Jasin

Jahilnya Artis Berbicara Tentang Aurat Dan Agama

Ceteknya pemikiran artis ni. Patutla sentiasa kontroversi pasal akhlak dan moral.

Semoga allah membuka pintu hatinya.

Umno beri Lajim surat tunjuk sebab pecat


SHAH ALAM - Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, pihaknya telah menghantar surat tunjuk sebab kepada Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Lajim Ukin berhubung keputusan dan tindakannya bertentangan dengan kepentingan parti teras Barisan Nasional (BN) itu.

Katanya, wakil rakyat itu perlu menjawab surat tersebut yang menggariskan "mengapa beliau tidak boleh dipecat daripada Umno."

"Ini ekoran peletakan semua jawatan dalam Umno dan BN selain hubungan akrab Datuk Seri Lajim dengan pakatan pembangkang yang seolah-olah persenda kepimpinan dalam Umno," katanya dalam satu kenyataan.

Kelmarin, Datuk Seri Lajim Ukin, yang minggu lalu mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, hari ini mengumumkan peletakan jawatan sebagai ahli Majlis Tertinggi Umno, Ketua Umno Bahagian Beaufort dan pengerusi Barisan Nasional (BN) Beaufort berkuat kuasa serta-merta.

Bagaimanapun, beliau masih kekal sebagai Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan dan ahli Umno, dan menyerahkan kepada parti untuk membuat keputusan.

"Bagi jawatan Timbalan Menteri, saya serahkan kepada Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) untuk menentukkan kedudukan saya kerana itu budi bicara beliau.

"Bagi menentukan keahlian saya dalam Umno, saya menyerahkan kepada Majlis Tertinggi Umno untuk mengambil tindakan... kalau mereka rasa saya menyalahi peraturan parti mereka boleh pecat saya," katanya.

Dalam kenyataan itu, Tengku Adnan berkata, "saya telah menghantar surat tunjuk sebab kepada Datuk Seri Lajim Ukin berkaitan mengapa beliau tidak boleh dipecat daripada Umno memandangkan beliau telah mengumumkan peletakan semua jawatan dalam Umno dan BN pada 28 Julai 2012."

"Datuk Seri Lajim perlu menjawb surat tunjuk sebab tersebut dalam tempoh 14 hari bagi dipertimbangkan untukuntuk tindakan seterusnya sebagaimana tertakluk dalam Perlembagaan Umno," katanya lagi.

Tengku Adnan berkata, Fasal 20.8 Perlembagaan Umno menetapkan bahawa semua ahlinya hendaklah cintakan parti serta patuh kepada Perlembagaan dan Tataetika selain sentiasa memelihara nama baik dan maruah parti.

"Sehubungan itu, Umno memandang serius apa yang dilakukan oleh Datuk Seri Lajim khususnya dalam pengisytiharan gerakan Pakatan Perubahan Sabah, selain hubungan akrab dengan pakatan pembangkang, yang seolah-olah mempersenda kepimpinan dalam Umno," katanya.

Beliau yang juga Setiausaha Agung BN berkata, apa yang berlaku adalah isu dalaman bersifat peribadi membabitkan Lajim dan "orang-orang tertentu dalam kancah politik negeri."

"Ia tidak sewajarnya dikaitkan dengan parti yang telah berjaga kepada negara dan rakyat keseluruhannya," kata beliau lagi.

Lajim Ukin: Why I am quitting

Walaupun miskin harta, kita jangan menjadi hamba - DS Anwar Ibrahim (video)

MB: Lebih mudah jumpa Nizar daripada Zambry

Pakcik Lah Bukit Chandan,

Terkilan dengan Pejabat Menteri Besar Perak kerana telah beberapa kali cuba mendapatkan pengesahan temu janji dengan Menteri Besar Datuk Seri Zambry Abdul Kadir melalui pembantu peribadi Menteri Besar (PA) tetapi selalu sahaja tidak kesampaian niat untuk menyampaikan masalah rakyat seperti saya.

Ini kerana jawapannya adalah MB tidak ada atau MB ada urusan penting di luar walaupun cuba setiap hari Isnin di dalam berberapa bulan ini untuk mendapatkan pengesahan temu janji untuk rakyat pada setiap hari Selasa yang dikhaskan bagi rakyat bertemu janji itu.

Dalam hal sebegini saya terkenangkan betapa mudahnya membuat temu janji dengan bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin sebelum ini di mana kadang kala kita tidak bersusah payah membuat temu janji cukup sekadar menanti beliau di pejabatnya tepat pada pukul 8.00 pagi sudah memadai dan dilayan dengan baik.

Beliau adalah contoh yang terbaik untuk mata rakyat Negeri Perak bukan sahaja sikapnya yang suka merendah diri tetapi menghormati tetamu terlebih lagi orang kampung yang datang untuk sesuatu hal atau hajat dan selalunya hajat kita tidak pulang dengan tangan kosong.

Sebagai pemimpin tunjukkanlah contoh yang mampu menarik hati rakyat tidak kira status atau kedudukan seseorang itu kerana jangan lupa kedudukan para pemimpin juga akan ditentukan oluh rakyat atau lebih tepat lagi orang kampung seperti kami ini.

Jangan hanya bertopeng apabila ada media baru tunjuk lagak baik dan prihatin agar nampak terserlah tetapi nilaiannya rakyat sendiri akan tahu dan akan terjemah di dalam PRU13 nanti.

KM Pulau Pinang Di Majlis Berbuka Puasa Persatuan Iman P.Pinang

July 29, 2012

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/181158_481627285200711_1323173991_n.jpg
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/483301_481627308534042_482457820_n.jpg
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/409728_481628778533895_1990726780_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/557928_481629258533847_1811784203_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/309326_481629401867166_1840061434_n.jpghttp://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/406281_481629635200476_14457534_n.jpghttp://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/559324_481629468533826_1529794550_n.jpghttp://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/561175_481627135200726_1457135570_n.jpg

Persatuan Iman Pulau Pinang menjemput Ketua Menteri Pulau Pinang dan Ahli Exco Chow Kon Yeow yang juga merangkap Ahli Parlimen Tanjung ke Majlis Berbuka Puasa di Persatuan Saudagar Emas dan Pengurup Wang Pulau Pinang.

Gambar DS Anwar Berbuka Puasa Bersama Datuk Lajim

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/528903_10150957755831510_762460033_n.jpg

tolak umno

rakyat selamat

Ku Li Pula Buat Najib Pening Kepala

Bukti Rais Yatim Bohong Isu Logo Kemerdekaan Ke 55. Tipu Geng Umno Boleh La!

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/481056_251785734938348_970160084_n.jpg

Panas! Rais Yatim Lidah Bercabang? Sebelum Ni Cakap 'Logo Sambutan Kemerdekaan asli'. Mahu Tipu Siapa?

 http://3.bp.blogspot.com/-cfMCs1MQcYw/UBLR8hBGwLI/AAAAAAAAJdg/8N0i_kJ6Jq0/s640/rais-yatim-merdeka-55.jpg

'Logo Sambutan Kemerdekaan asli'

Kuala Lumpur: Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan mempertahankan keaslian logo Sambutan Kemerdekaan ke-55 dan menyangkal temanya '55 Tahun Merdeka, Janji Ditepati' berunsur politik.

Menterinya, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata tidak wujud soal ciplak dalam logo itu, sebaliknya ia direkabentuk sebagai manifestasi gagasan 1Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kebangsaan Sambutan Kemerdekaan menyifatkan mereka yang mempertikai dan mempersendakan logo dan tema berkenaan mahu mencari publisiti murahan tanpa membuat penilaian rapi.

Katanya, logo digunakan tidak jauh bezanya dengan tahun lalu dan mesejnya juga sama, iaitu sebagai simbol jiwa merdeka rakyat yang hidup dalam sebuah negara harmoni dan bersatu meraikan kemerdekaan.

“Sepuluh tahun menjadi Pengerusi Jawatankuasa Kebangsaan Sambutan Kemerdekaan, tahun ini kita menerima kritikan nakal dan pedas yang saya percaya wujud akibat dari persepsi politik,” katanya ketika dihubungi BH, semalam.

Rais berkata, kritikan seumpama itu tidak seharusnya dilemparkan, apatah lagi Ramadan sepatutnya diisi dengan kegiatan bermanfaat, bukannya mencaci dan menaburkan fitnah.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/LogoSambutanKemerdekaanasli_/Article


Tema dan Logo Kemerdekaan ke-55

Cetak PDF
2012
PECAHAN LOGO KETERANGAN
bendera Merupakan simbol negara Malaysia yang dicintai yang mempamerkan pencapaian cemerlang negara sejak merdeka. Merupakan kebanggaan setiap rakyat Malaysia kerana namanya kini terserlah di persada dunia.
bendera Melambangkan Kedaulatan Institusi Raja Berpelembagaan dan kedaulatan Negara yang telah dipertahankan sejak 55 Tahun.
bendera Melambangkan perpaduan utuh masyarakat Malaysia yang berusaha mencapai kemajuan (Maju) dan kemakmuran (Makmur) negara sejak dari awal kemerdekaan dicapai.
bendera Melambangkan keunikan, liku-liku serta cabaran yang dihadapi oleh para pejuang dan pemimpin negara dalam memperjuang dan mempertahankan kemerdekaan serta kedaulatan negara.
bendera Melambangkan kesungguhan dan komitmen kerajaan dalam menunaikan janji kepada rakyat untuk membawa kemakmuran, kemajuan, kehidupan dan peluang ekonomi yang terbaik.
bendera Mencerminkan rakyat Malaysia yang saling bersatu padu, bekerjasama, bermuafakat, berdikari, berfikir dan menghayati satu visi untuk membina satu Negara Bangsa.





http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/391565_392191280843046_545307905_n.jpg
tengok logo yang muhyiddin lekat kat kereta
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/394687_392195330842641_1190017936_n.jpg
yang ni pula najib sendiri lekat


siapa tipu siapa ni abang rais?

Mohon Dr Rais Yatim Jangan Tukar Atau Ubah Slogan "Janji Ditepati"!

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/486506_451565658210047_182649713_n.jpg

mohon dikekalkan sloga itu

biar rakyat tahu yang kerajaan umno bn memang menepati janji

Kenyataan Terkini Rais Yatim Isu Logo Kemerdekan. Tolong Jangan Gelak, Takut Terbatal Puasa

Hari Kemerdekaan 2012: Tiada logo rasmi

KUALA LUMPUR: Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim menjelaskan tiada logo rasmi digunakan bagi sambutan Hari Kemerdekaan ke-55 tahun ini, melainkan logo 1Malaysia, sepertimana sambutan pada tahun lalu.

Beliau berkata, sambutan Hari Kemerdekaan kali ini menggunakan tema "55 Tahun Merdeka Janji Ditepati".

"Bahan hiasan (artwork) yang dipaparkan oleh sesetengah pihak setakat ini hanyalah paparan selingan bukan logo rasmi," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Rais berkata, akan ada beberapa bahan promosi lain dipaparkan menjelang Hari Merdeka 31 Ogos dan Hari Malaysia 16 September.

Ada beberapa pihak mempersoalkan mengapa logo sambutan Hari Kemerdekaan ke-55, yang memaparkan gabungan logo 1Malaysia, bendera Malaysia dan tulisan "55 Merdeka Janji Ditepati", hanya ala kadar dan tidak mempunyai nilai-nilai seni yang tinggi. - BERNAMA

Admin: dey macha! Ini zaman teknologi. Lu nak tipu rakyat lagi ke macha?

Nanti akan keluar la pula kenyataan, lagu kemerdekaan sama macam tahun lepas. Yang kecoh kat utube tu budak-budak sekolah rendah yang upload.

Terkini! Gambar DS Anwar Mempengerusikan Mesyuarat Keadilan Sabah

Sumber gambar dari FB Media Rakyat.

Insya allah umno bn akan tumbang pada pru13 nanti.

Islam akan bangkit!

Terkini! K'jaan ganti logo hari merdeka dengan "1Malaysia"


Kerajaan memutuskan untuk menggantikan logo sambutan Hari Kemerdekaan ke-55 yang menampilkan kempen "Janji Ditepati" selepas menghadapi kritikan pelbagai pihak sejak seminggu lalu.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim mengumumkan bahawa langkah itu untuk "membendung salah faham".

"Untuk membendung sedikit salah faham kami (akan) hanya (menampilkan) 1Malaysia sebagai logo Merdeka (dan) Hari Malaysia," kata di laman Twitter.

Panas! Lagu Janji Ditepati Diciplak Lagu Tuhanku Maha Besar (Kristian)?





ADAKAH SAMA?

KAMI SEKADAR INGIN BERTANYA ANDA SEMUA

MOHON PENJELASAN ANDAI KAMI BERSALAH ANGGAP

PANAS! Uncle Seekers Kembali Mengganas! Jom Baca Catatan Pertama Beliau


Minta maaplah banyak-banyak sebab tiada sebarang kabaran dari aku sendiri. Untuk pengetahuan korang semua selepas saja aku dibebaskan pada 14-7-2012, peguam aku terus bawa lari aku keluar dari wilayah JOHOR. Pemandu peribadi yang bawa kereta jenama 3 bintang tu lari macam pelesit! Sekejap-kejap peguam aku Tanya pemandunya sama ada orang follow tak? Aku plak dok layan ipad dia sampailah Kuala Lumpur. Macam-macam berita dalam akhbar tentang penahanan aku tapi yang paling besh sekali pelbagai komen nakal dari pelbagai forum. Sejak dari dulu lagi aku berpegang kata-kata Imam Ali.“Manusia sentiasa bermusuh dengan perkara yang mereka tidak tahu”. Untuk mereka yang bersifat begitu, don’t worry, aku sentiasa memafkan anda semua.

SETERUSNYA

Lagu Tema Merdeka? Jom Pakat DISLIKE!

Lajim kecewa PM tak layan kata duanya?

July 28, 2012


ZAINUDDIN MAIDIN
28 Julai 2012

TERKINI: Anggota Majlis Tertinggi Umno lajim Ukin mengumumkan petang ini peletakan semua jawatannya dalam Umno dan terserah kepada Umno untuk memutuskan keangotaannya dalam parti dan kedudukannya sebagai timbalan menteri.

Sejauh manakah Pengerusi Barisan Nasional dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan membiarkan dirinya diugut oleh Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Lajim Ukin dengan ancaman akan keluar Umno dan menyertai Pakatan Pembangkang.

Beliau telah mementaskan berbagai lakonan politik yang sehingga ini tidak menarik perhatian atau tidak mendapat reaksi dari Datuk Seri Najib. Sikap Najib ini menampakkan kepada umum beliau sedang mencari penyelesaian kepada krisis dalam BN Sabah menjelang pilihan raya.

Berita terakhir mengatakan Lajim dan wakil Parlimen BN Tuaran Datuk Seri Wilfred Mojilip Bumburing akan menjemput Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk melancarkan Barisan Refomasi Sabah. Sebelumnya beliau juga telah menemui Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz.

Apakah yang dikehendaki atau kata dua yang diberikan oleh Lajim kepada Najib sehingga beliau sanggup menimbulkan suatu keadaan yang menggugat BN Sabah dan tentunya juga demoralised BN dalam saat memerlukan perpaduan yang utoh menghadapi pilihan raya.

Khabarnya Lajim mahu mempastikan Najib menyingkirkan Ketua Menteri Sabah, Datuk Musa Aman dari Sabah, mempastikan beliau tidak lagi akan dipilih sebagai Ketua Menteri Sabah.

Dan, jika ini diterima oleh Najib, maka tentunya Lajim juga kan menghadapi cabaran dari Datuk Seri Mohd Shafei Apdal, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah yang kabarnya, juga berminat sangat mahu menjadi Ketua Menteri Sabah.

Dan, lebih dari itu jika Najib tunduk kepada sebarang tuntutan Lajim yang bersifat mengugut maka tentunya akan menampakkan kelemahan kepimpinan beliau.

Terakhir Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin telah pun menggesa Lajim supaya menyatakan pendirian yang tegas berhubung dakwaannya mahu meninggalkan Umno. Dalam kata-kata lain - Lajim tamatkan drama!


* Dipetik dari blog Zamkata

Timbalan Menteri Lajim letak jawatan Umno, Pengerusi BN


Oleh: Wartawan Sinar Harian
Tarikh: July 28, 2012

KOTA KINABALU - Datuk Seri Lajim Ukin hari ini mengumumkan peletakan jawatan sebagai Anggota Majlis Tertinggi Umno, Ketua Umno Bahagian Beaufort dan pengerusi Barisan Nasional (BN) Beaufort berkuat kuasa
serta-merta.

Bagaimanapun, beliau masih kekal sebagai Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan dan ahli Umno.

"Bagi jawatan Timbalan Menteri, saya serahkan kepada Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) untuk menentukkan kedudukan saya kerana itu budi bicara beliau.

"Bagi menentukan keahlian saya dalam Umno, saya menyerahkan kepada Majlis Tertinggi Umno untuk mengambil tindakan...kalau mereka rasa saya menyalahi peraturan parti mereka boleh pecat saya," katanya.

Beliau mengumumkan keputusannya itu ketika berucap pada Majlis Berbuka Puasa dan program khas serta pengisytiharan gerakan 'Pakatan Perubahan Sabah' (PPS) di kediamannya di Likas Jaya, dekat sini hari ini.

Pada majlis itu, Lajim turut mengumumkan senarai perwakilan PPS di 17 kawasan Parlimen di Sabah. - Bernama

Karpal Singh mahu MCA berhenti eksploitasi isu hudud

GEORGE TOWN - Pengerusi Kebangsaan DAP Karpal Singh hari ini mengingatkan MCA supaya berhenti mengeksploitasi isu hudud dengan mendakwa perbuatan itu hanya membazir masa dan tidak akan mendatangkan sebarang hasil.

Beliau mengulas kenyataan anggota Jawatankuasa Pusat MCA Loh Seng Kok yang dipetik sebagai berkata pemimpin-pemimpin DAP, kecuali Karpal Singh, hanya mengikut telunjuk PAS.

Loh juga dilaporkan berkata pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang dan anaknya yang juga setiausaha agung DAP Guan Eng patut meletakkan jawatan kerana mereka gagal menghalang PAS daripada meneruskan matlamat untuk melaksanakan hukum hudud di negara ini.

Karpal Singh berkata kenyataan itu tidak adil kerana selama ini pendirian DAP ialah menentang hukum hudud dan penubuhan sebuah negara Islam.

Kepada soalan pemberita sama ada beliau akan mengambil tindakan terhadap MCA sekiranya mereka terus memainkan isu itu, Karpal Singh berkata: "Jika mereka tidak berbuat demikian, dengan itu rakyat akan menghentikan anda pada pilihan raya umum akan datang".

Katanya pendirian DAP tidak menyokong pelaksanaan hukum hudud dan penubuhan negara Islam adalah keputusan parti dan bukannya pandangan individu dan menurutnya bagaimanapun DAP menerima Islam sebagai agama rasmi yang diperuntukkan di dalam Perlembagaan Persekutuan. - Bernama

Lagi Kenyataan Bangang Menteri Berkaitan Isu Turun Harga Kereta

Menteri: Ramai muflis jika harga kereta turun seperti disaran Pakatan

TASEK GELUGOR - Negara akan mengalami keadaan ekonomi yang tidak stabil dan ramai yang menjadi muflis jika harga kereta serta duti eksais kenderaan diturunkan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Beliau berkata, penghapusan cukai bagi kereta akan mengurangkan cukai negara sebanyak RM7 bilion yang boleh menjejaskan pembangunan infrastruktur negara terutamanya di Sabah dan Sarawak serta pedalaman Semenanjung.

Katanya, jika pembangkang membuat keputusan untuk menghapuskan cukai eksais, rakyat yang hidup dalam keadaan daif tak dapat meningkatkan kehidupan sebab duit tidak ada.

"Bila mereka hapuskan duti eksais harga kereta akan turun, itu betul...tapi kalau tiba-tiba turun (duti eksais) kedai-kedai second hand yang ada banyak kereta memang akan muflis dan orang yang bekerja di kedai itu macam mana?

"Itu akan beri kesan sampingan kepada ekonomi. Nak kurangkan eksais itu boleh tapi kena fikir banyak aspek, keburukan dan kebaikannya," katanya kepada pemberita selepas melawat rumah Leha Nayan sempena Program Tenaga Nasional Berhad (TNB) Prihatin di sini hari ini.Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli yang berjanji untuk menurunkan harga kereta jika pakatan pembangkang memenangi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Mohd Rafizi membuat kenyataan itu kerana melihat kononnya harga kereta sekarang ini membebankan rakyat tetapi tidak menyatakan bagaimana kesan penurunan harga kenderaan akan mempengaruhi sektor lain yang berkaitan.

Nor Mohamed berkata janji yang dibuat pakatan pembangkang jelas menunjukkan bahawa mereka kecetekan pemikiran kerana membuat kenyataan tanpa mengkaji dan memikirkan kesan yang akan diterima negara apabila kesemua janji itu dilaksanakan.

Katanya sikap pembangkang itu sangat berlawanan dengan kerajaan Barisan Nasional yang sentiasa mementingkan kebajikan rakyat dengan membuat keputusan mengikut kebijaksanaan supaya ekonomi dapat dijana dan rakyat mendapat kemakmuran.

Mengenai Program TNB Prihatin, Nor Mohamed, yang juga anggota Parlimen Tasek Gelugor, berkata program itu selari dengan hasrat kerajaan yang mahu memastikan semua rakyatnya mendapat bekalan elektrik yang mencukupi.

Beliau berkata hanya satu peratus penduduk di Semenanjung dan lima peratus di Sabah dan Sarawak yang masih belum mendapat bekalan elektrik. - Bernama

Asal Usul Logo Mendeka 55. Ni Dia Sebabnya...

Ini tanggapan positif dari kami. Konon nak bersangka baik la kan.

Yang pasal lirik lagu tu pun kami cuba bersangka baik. Mereka nak untung dan dengan itu bayaran penggubah tidak perlu dikeluarkan.

Ialah kan orang sendiri yang gubahkan.

Kerja kami nak bersangka baik je di bulan baik ini hehehe..

BODEK la engkau Rais!

Kereta nasional tetap murah tanpa duti eksais


Oleh: Wartawan Sinar Harian
Tarikh: July 28, 2012

SHAH ALAM - PKR menegaskan kereta buatan nasional akan tetap lebih murah berbanding kereta import, walaupun cadangan Pakatan Rakyat (PR) untuk menghapuskan duti eksais dilaksanakan.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, duti eksais adalah cukai menyeluruh yang dikenakan ke atas sekumpulan barangan tanpa mengira ia dihasilkan di dalam atau di luar negeri.

“Ini bermakna, hampir semua kereta dijual oleh Proton atau Perodua, mempunyai sekurang-kurangnya 85 peratus cukai eksais dan cukai jualan,

"Perkara ini sama berlaku terhadap model-model yang dijual oleh Honda, Toyota dan lain-lain,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Beliau berkata, sekiranya rombakanstruktur cukai dibuat dan cukai eksais dihapuskan, harga kesemua model kereta termasuk Proton, Perodua, Toyota dan Honda akan turun.

“Oleh yang demikian, harga kereta Proton dan Perodua masih kekal sebagai harga kereta terendah di pasaran pada harga purata di bawah RM30,000 setiap satu model.

“Berbanding kereta- kereta lain (seperti Honda, Toyota dan lainlain) yang harganya akan jatuh sekitar RM50,000 setiap satu model secara
purata,” katanya.

Beliau berkata, PKR telah kaji secara terperinci mekanisme rombakanstruktur cukai, bagi memastikan penghapusan
cukai eksais mampu diganti dengan sumber pendapatan baru.

“Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka membentangkan perkara ini minggu depan," katanya.

Sebelum ini, PKR menyenaraikan janji menghapuskan cukai eksais bagi kereta yang dijual di Malaysia sebagai salah satu agenda utama dalam manifesto Pakatan Rakyat (PR) untuk Pilihan Raya Umum ke–13.

Kawan rapat Najib akan sertai PAS?


KUALA LUMPUR: PAS bakal menerima seorang lagi warga baru apabila kawan rapat Presiden Umno, Najib Tuan Razak akan mengisytiharkan menyertai parti itu.


Penulis blog politik, Mohd Sayuti Omar menyatakan perkara itu di dalam blognya http://www.msomelayu.blogspot.com/

Berikut adalah tulisan beliau.

PAS bakal menerima seorang lagi warga baru apabila seorang lagi orang kuat Umno akan mengisytihar menyertai Pas.



Tokoh itu sudah pun begitu mesra dengan Pas dan menyertai majlis-majlis Pas selama ini tetapi masih belum terbuka menyertai Pas. Namun sempena dengan Ramadhan atas semangat perang Badar, tokoh berkenaan telah mengambil keputusan nekad akan menyertai Pas di dalam Ramadhan ini juga.



Katanya dia telah membuat istikharah akhirnya Tuhan menunjukkan bulan kepadanya.



Satu majlis penyerahan borang Pas akan dilakukan tidak lama lagi.



Dengan penyertaan tokoh ini ia memberi tekanan dan aib besar kepada Umno. Dunia akan melihat Umno sudah tidak dipercayai bukan saja oleh anak-anak muda, golongan cerdik pandai tetapi oleh ahlinya sendiri. Tokoh berkenaan pernah menjawat beberapa jawatan dalam parti dan juga menjadi ahli Parlimen.



Tokoh ini juga sebelum ini merupakan kawan rapat kepada presiden Umno, Ha Najib Razak.



Mudah-mudahan dengan penyertaan tokoh berkenaan ia akan menambahkan kekuatan Pas dan ahli baru itu pula akan mendedahkan lebih banyak lagi kepincangan parti yang disertai sejak lebih 50 tahun itu untuk dijadikan maklumat dan panduan kepada umum.

Jom Pakat Hafal Lagu Tema Kemerdekaan Ke 55. Janji Ditepati, Kini Masa Membalas BUDI?

July 27, 2012

Lalalalalalalalalalalalalalal....

Lalalalalalalalalalalalalalalal....

Janji ditepati........

Sekarang masa nak balas budi........

Kahkahkahkahkah....

Buat lagu nak ungkit-ungkit budi? Kahkahkahkahkah... Umno oh umno.

Semua ikut kepala najib sedangkan rakyat dah sedar, mereka akan tolak najib rosmah pada pru13 nanti.

Allahuakhbar!

Ini Nama Kolej Yang Disyaki Tawar Ijazah Palsu. Gambar Konvo Dan Ijazah Disertakan

http://2.bp.blogspot.com/-kuSgwgHRxqA/UBIYC2a8H-I/AAAAAAAAK5o/h2Lj-lJH2pQ/s1600/0.JPG

http://4.bp.blogspot.com/-wconYXt7BMI/UBIYGIWl0RI/AAAAAAAAK5w/u0nmO8QF1KE/s1600/00.JPG

https://docs.google.com/viewer?pid=bl&srcid=ADGEESj7z1N5_80gj94U5Hoi2P-pwsHGuAS9kGEdcLA57HdzNXVUDmpw7R_LEFuuTZuXaW_NQ41kdemDiAWaDficdCpyoeQbvy1KnwKPLIdFs1ykgQhH8xdgGEN-wGWan1qmGiwuA0q1&q=cache%3A0M0LZcafiT8J%3Awww.jakriedu.com%2Fimages%2F2009-Graduation-Form.pdf%20&docid=435c12a2ff68aaef477cc8fab7143b6c&a=bi&pagenumber=1&w=800http://1.bp.blogspot.com/-xOS8hEqS_jg/UBIYLM_zsVI/AAAAAAAAK6A/oxdgEq7qHe8/s1600/0000.jpg

SHAH ALAM 26 Julai - Polis akan mengambil keterangan seorang individu bergelar Tan Sri dan beberapa ahli politik bagi membantu siasatan kegiatan penjualan ijazah palsu universiti luar negara yang didalangi sebuah institusi pengajian tinggi swasta (IPTS), Jakri Education Group di Subang Jaya dekat sini.

Polis telah menahan dua suspek termasuk dalang kegiatan itu yang merupakan pengarah di IPTS terbabit dalam dua serbuan di Subang Jaya dan Cheras semalam.

Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah berkata, pihaknya telah mengenal pasti identiti ahli politik dan orang kenamaan yang turut membeli ijazah palsu tersebut bagaimanapun tidak akan mendedahkan identiti individu berkenaan.



Menurut beliau semua pembeli sedar mereka membeli ijazah palsu kerana kumpulan pendidikan tersebut tidak menyediakan kelas, tugasan atau peperiksaan, pembeli hanya perlu membayar untuk mendapatkan diploma.

"Apabila cukup tempoh, mereka akan mengadakan majlis konvokesyen sama seperti yang sebenar, mereka akan memilih hotel-hotel mewah di sekitar Lembah Klang, dan menjemput beberapa orang asing untuk menganugerahkan ijazah ini kepada para graduan"

Datuk Tun Hisan juga berkata bahawa kumpulan ini akan mengadakan beberapa kali majlis konvokesyen dalam tempoh setahun, ahli keluarga pembeli juga akan dijemput untuk menghadiri majlis tersebut.

"Harga mendapatkan sekeping diploma tidak termasuk untuk kos ketika majlis tersebut, `graduan' perlu membayar lebih dari RM1000 untuk menghadiri majlis pengijazahan "

Tarikh tamat pengajian juga telah ditetapkan oleh kumpulan pendidikan tersebut, oleh itu selepas anda membayar diploma, anda hanya perlu menunggu ia disiapkan dari rumah atau di tempat kerja.

Jika majlis konvokesyen pada bulan Julai, pembayaran perlu dibuat pada bulan Mac, ada sesetengah orang membayar pada bulan Mei, tetapi mereka juga perlu menunggu sehingga tiba tarikh yang sama `tamat pengajian'.

Sesetengah orang menggunakan ijazah palsu ini untuk mendapatkan pekerjaan, oleh itu beliau menyarankan agar penyelia tempat kerja dapat memberi perhatian, dan para ibu bapa juga perlu untuk memeriksa ijazah anak-anak mereka, sama ada ia juga dari kumpulan pendidikan berkenaan.

Panas! Uncle Seeekers Buat Blog Baru? Ini Link Blog Dia

http://2.bp.blogspot.com/-L0PKjQEftZQ/T_cZqVav1EI/AAAAAAAAABg/GMGXP6Zc7hg/s1600/uncleseekers%2Bheader.jpg 

http://uncleseekers2.blogspot.com/

pihak kami baru saje jumpa

memang segala citer sama macam yang dulu

manakala blog lama beliu sudah kembali aktif

kita sama-sama tunggu la apa pendedahan dari beliau lagi
http://uncleseekers.blogspot.com/

KAJIAN UM DAN UKM TIDAK YAKINKAN PM PANGGIL PRU KE 13

KAJIAN UM DAN UKM TIDAK YAKINKAN PM PANGGIL PRU KE 13

KENYATAAN MEDIA

DEWAN PEMUDA PAS MALAYSIA

KAJIAN UM DAN UKM TIDAK YAKINKAN PM PANGGIL PRU KE 13

07 Ramadhan 1433 bersamaan 27 Julai 2012

Ramai teruja terhadap kajian terkini yang dilakukan oleh dua universiti, iaitu UKM dan UUM berhubung prestasi parti-parti politik di negara ini. Dalam kajian tersebut, UMNO dan BN mempunyai kelebihan memenangi pilihan raya umum ke 13 (Pru 13) dan merampas kerajan Kedah dan Selangor yang sekarang diperintah oleh Pakatan Rakyat.

Kajian akademik adalah ukuran kasar jangkaan terhadap sesuatu keputusan. Ia boleh jadi betul, boleh jadi tidak. Kajian ini menjadi titik tolak bahawa fakta dan angka menjadi faktor penting dalam penentuan politik di negara ini. Cakap dengar atau hear say tidak lagi boleh menjadi sandaran pemimpin-pemimpin politik.

Hasil Kajian yang dijalankan ini menunjukkan seolah-olah BN mendapat restu rakyat dan rata-rata rakyat berpuashati terhaap prestasi kerajaan UMNO-BN. Rakyat seperti tidak sabar untuk menukar kerajaan Kedah dan Selangor yang kini di bawah Pakatan Rakyat.

Dalam keadaan demikian, tidak terdapat tanda gembira pemimpin BN apabila mendengar kajian ini. Tidak terdengar juga ucapan penuh yakin pemimpin BN seperti sebelum era Pru ke 12 lalu, di mana mereka mendabik dada akan menang dengan majoriti besar sekalipun belum masuk ke gelanggang pilihanraya. Laporan ini diterima dengan penuh hati-hati dan rasa berdebar pemimpin BN terhadap kebenaran laporannya.

Dengan isu-isu yang berlaku tidak memihak kepada mereka, ditambah dengan ura-ura gelombang tsunami yang akan tercetus di Sabah dan Sarawak, barangkali pemimpin BN lebih merasa gerun apabila mendapat laporan kajian ini. Mungkin PM merasa hairan bagaimana dapatan kajian inii menunjukkan situasi yang diluar langkauan realiti. Kebenarannya, PM mungkin dapat melihat, mendengar dan menghidu bahawa rakyat semakin ramai menolak kepimpinan beliau dan menunggu masa sahaja untuk menghukum BN dalam PRU ke 13. Cetusan perasaan ini sudah mula terasa dan sukar disembunyikan kerana ia sudah terlihat di mana-mana. Lihatlah bagaimana sambutan rakyat di mana-mana kehadirannya, lihat jugalah kepada segala komentar dan saranan beliau ditanggapi buruk oleh rakyat, lihatlah juga dengan segala macam ‘gula-gula’ yang ditabur dan dicampakkan kepada rakyat masih gagal melembutkan hati mereka. Lebih mengecewakan beliau apabila semakin hari berbondong-bondong para tokoh, selebriti, serta pemimpin masyarakat menyertai PAS dan Pakatan Rakyat

Mungkin akan timbul pula persoalan di benak PM, apakah kajian ini boleh diyakini, atau ia hanya sekadar sesuatu yang enak didengar di telinga bagi mententeramkan hatinya, atau hanya satu lagi usaha sabotaj oleh mereka yang ingin melihatnya jatuh tersungkur? DPPM yakin, hasil kajian ini mungkin bukan untuk mempercepatkan pilihan raya umum, sebaliknya akan melambatkan lagi PRU ke 13.

RIDUAN MOHD NOR

Ketua Penerangan

Dewan Pemuda PAS Malaysia

Kajian Politik UMM Menghabiskan Beras

Kajian Politik UMM Menghabiskan Beras
Menyelami Maksud

Universiti Utara Malaysia (UUM) yang juga diajuk-ajukan sebagai Universiti Umno Malaysia telah membuat kajian politik di negeri itu untuk mengetahui pandangan orang ramai mengenai beberapa perkara. Dua perkara yang menarik serta dijadikan fokus, siapakah tokoh Umno paling layak untuk menjadi Menteri Besar Kedah, dan kedua sejauh mana sokongan orang ramai kepada kerajaan Pakatan Rakyat yang dikepalai Pas kini.

Kajian itu menunjukkan Mukhriz Mahathir adalah tokoh paling layak untuk menjadi MB Kedah kerana Mukhriz dikatakan orang yang boleh menyelesaikan masalah rakyat di negeri itu. Mukhriz juga dianggap sebagai orang yang rajin menemui rakyat. Apakah penyifatan Mukhriz sebegitu hanya berdasarkan kepada 'kerajinan' calon ketua Pemuda Umno yang kalah itu semata-mata?

Pemilihan Mukhriz itu sekaligus menafikan beberapa nama lain yang disebut-sebut bakal menjadi MB Kedah sekiranya UBN menang. Mereka ialah menteri di Jabatan Perdana Menteri yang juga ketua penerangan Umno Kedah Mohd Jamil Khir Bahrom, Pengerusi Umno Kedah, Ahmad Bashah Md Hanafiah dan bekas Mb Mahadzir Khalid.

Keputusan mengenai kajian itu diumumkan oleh seorang profesor bernama Rohana Yusof.

Apabila membaca laporan ini saya tersenyum kambing bersendirian bukan kerana apa, nampak sangat laporan berkenaan dibuat mengikut kehendak politik pihak tertentu dan bukan kajian bebas dan adil. Apabila nama Mukhriz disebut dan layak jadi MB, saya dapat merasakan kajian itu disengajakan dan ia mempunyai motif tersendiri.

Kalau kajian setakat hendak meletakkan Mukhriz sebagai bakal MN atau pun mahu menggambarkan kerajaan Pakatan lemah sebenarnya UMM tidak payah suasah payah membuat kajian itu dan menggunakan mahasiswa serta menghabiskan.

Lama sebelum ini saya sudah membuat ramalan yang akhirnya Mukhiz si anak Mahathir Mohamad itu akan ditimbangkan sebagai bakal MB Kedah. Saya tidak mempunyai banyak teori tetapi cukup setakat melihat kepada keghairahan Mahathir dalam mencatur dari dalam rumahnya mengenai kedudukan Mukhriz di Kedah.

Secara logiknya saja Mahathir sebagai orang politik apa lagi cita-cita dan nafsu politiknya tidak pernah luput pasti mahukan ada seseorang mewarisi puasaka politiknya. Mahathir amat arif dalam dunia politik, atau dengan memiliki kuasa politik seseorang itu mendapat apa saja yang ia kehendakki hatta harta rakyat atau isteri orang.

Mahathir sudah pun mengecapi nikmati itu selama 22 tahun dan dia tidak pernah puas dengan apa yang ada. Jadi tidak hairan kalau beliau beriya mencatur dan menyediakan galah untuk anaknya panjat ke atas kemudian menjadi sepertinya. Mahathir sedar dia mempunyai berlautan harta benda yang harus dijaga sebaik mungkin. Harta yang diperoeleh dalam politik hanya perlu dijaga dan dikawal oleh kuasa politik.

Sekiranya Mukhriz naik ke atas kedudukan harta benda, maruah serta nama baiknya (yang sebenarnya jahat) dapat dipertahankan. Mahathir mempunyai harapan tinggi dengan Mukhriz bermula sebagai MB Kedah dia diharap akan menapak ke atas menjadi Timbalan Presiden Umno kemudian menjadi TPM tatkala ayam jagoh Mahathir Muhyuddin Mohd Yassin (ah terlupa Udin anak Yassin) menjadi PM kelak.

Mudah sahaja teori mengenai bagaimana Mahathir hendak meletakkan anaknya di bekas kerusi yang ditakhtai selama 22 tahun itu hendak difahami.

Bagi Mahatthir game ini tidak akan menjadi kesalahan sebaliknya semacam mendacarnya. Mahathir akan merasakan dia sebagai bekas MB tidak sempurna kalau cita-cita itu tidak menjadi kenyataan. Dia selamanya akan malu dan kalau mati matanya tidak akan tertutup kalau Mukhiz tidak sampai ke tahap dikehendaki.

Dia akan merasa tercabar serta malu dengan pencapaian bekas dua PM Razak Hussein dan Hussein Onn yang mana keduanya telah berjaya meletakkan anak mereka ditempat hari ini sebagai pewarisi tahkta politik di negara ini. Razak anaknya Najib telah menjadi PM, manakala Hussein anaknya Hishamuddin kini sedang menuju ke jalan itu itu.

Kesimpulannya kajian dibuat UMM itu dengan menamakan Mukhriz sebagai layak menjadi MB Kedah adalah kajian menghabiskan beras semata-mata dan ia tidak lebih daripada kajian politik yang mungkin menerima upahan demi mencapai cita-cita Mahathir Mohamed.

MSO

Jom Kita Tengok Logo Hari Kebangsaan Negara Orang Lain

July 26, 2012

Apa macam?

Bukan nak merendahkan hasil kreativiti orang tempatan. Tapi pilih la yang boleh menimbulkan rasa kebangkitan semangat orang yang melihatnya.

Apa lah!

Abby Abadi Jawab Tuduhan Umie Yang Mengatakan Dia Cetek Pemikiran

Apa yang umie sampai jadi mengamuk?

Maka ramai la puak kepala free hair kutuk dan caci abby dengan mengungkit kisah-kisah lama abby.

Wahai makcik dan akak, kembali la ke jalan yang Allah redhai. Berubah la selagi Allah beri kesempatan.

Sepatutnya kita sokong dan beri semangat kepada orang atau artis yang nak berubah. Ini tidak, dikutuk-kutuk lagi.

Umat akhir zaman.

Isteri TG Nik Aziz Dan Isteri Najib Razak Bertadarus. Ada Beza?

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/557932_4320736018914_45181065_n.jpg


Isteri kpd TGNA, Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak, antara yg hadir di majlis tadarus perdana wanita Kelantan, di qaryah ramadhan, yg diadakan pagi tadi

http://1.bp.blogspot.com/-6T75EIJCr4c/Ttl7yv6nmNI/AAAAAAAAA0o/z5b2iYkLk6k/s1600/rosmah2.jpg 
http://4.bp.blogspot.com/-E_MShqgFF9U/TlOwJOunrSI/AAAAAAAAISs/0WyTvG0syLA/s1600/2.jpg


isteri Najib semasa bertadarus




Haram Dedah Aurat Baca Al-Quran


SOALAN 1
APA hukumnya membaca al-Quran tanpa menutup aurat?

JAWAPAN: Hukumnya haram. Untuk membaca al-Quran itu sekalipun mesti dengan mengangkat hadas kecil dan besar, inikan pula membacanya dengan membuka aurat.

Al-Quran dibawa oleh malaikat yang suci daripada Allah dari lapisan langit yang pertama. Membaca al-Quran adalah ibadat, maka ibadat itu mestilah dilakukan dalam keadaan menutup aurat.

Ini kerana kebanyakan ibadat dalam Islam menuntut kita supaya menutup aurat, termasuklah amalan yang wajib dan sunat. Jika seseorang itu ingin menunaikan solat fardu, maka wajib dia menutup aurat. Ini bermakna solat sunat juga diwajibkan menutup aurat.

Yang kedua, kita perlu ingat ketika membaca al-Quran si pembaca sedang berinteraksi dengan kalam Allah s.w.t., sedang meneliti perintah-perintahnya serta larangan-larangannya. Justeru mestilah memelihara kesopanan ketika menatap kalam Allah.

Boleh dikira semua ibadat yang khusus dalam Islam dituntut supaya ketika melakukannya dalam keadaan menutup aurat. Di sini ada beberapa perkara yang perlu dipelihara ketika membaca al-Quran supaya maksud tarbiyah melalui bacaan dapat dicapai oleh pembaca:

Adab secara batiniah

* Ambil wuduk dan kemudian duduk menghadap kiblat dengan cara yang penuh sopan.

* Jangan membaca terlalu pantas tetapi bacalah dengan teratur dan betul tentang penyebutnya.

* Cuba berusaha untuk menangis walaupun anda terpaksa memaksa diri anda untuk melakukannya.

* Tindakbalas terhadap ayat rahmat (keampunan) atau azab hendaklah seperti yang telah diterangkan di atas .

* Bacaan hendaklah dilakukan dengan perlahan jika didapati diri anda tidak ikhlas ataupun akan menyebabkan gangguan terhadap orang lain. Jika tidak, bacalah dengan suara yang kuat.

* Bacalah dengan suara yang merdu kerana banyak hadis yang menekankan tentang amalan ini.

Adab secara lahiriah

* Hati kita hendaklah penuh dengan rasa keagungan al-Quran dan menyedari tentang kemuliaannya.

* Hendaklah merasakan di dalam hati bagaimana Maha Halus Maha Agungnya dan Maha Gemilangnya Allah Yang Maha Berkuasa kerana al-Quran ini adalah wahyu daripada-Nya .

* Hati kita mestilah bebas daripada gangguan dan keraguan.

* Selamilah maksudnya dan perolehilah kenikmatan daripada bacaan kita.

Syabas! Rakyat Kedah Nak Tukar MB Azizan Razak Dengan Mukhriz

http://kedah.home.net.my/sites/kedah.home.net.my/files/u99/agama%20membinbing%20pelajar%20ke%20jalan%20yang%20benar.jpg

yang ni MB Kedah sekarang

depa kata nak tukaq dengan Mukhriz?

syabas la

jom tengok


rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir
rumah mukhriz mahathir

tahniah orang Kedah. kalau betul la nak Mukhriz, korang memang buat pilihan yang "BIJAK"

kami puas cari gambar Ustaz Azizan tengah menari dengan isteri. tapi tak jumpa

Semasa

Hiburan

Sukan

 

© Copyright Kerabu Bersuara 2007 -2013 | Design by Kerabu Bersuara | Published by Kerabu Bersuara Group | Powered by Blogger.com.