AURAT BERSALIN: KES DARURAT TIDAK BOLEH DIJADIKAN HUJAH
AURAT BERSALIN: KES DARURAT TIDAK BOLEH DIJADIKAN HUJAH.

Senang saya bagi contoh, hukum harus makan khinzir ketika darurat tidak boleh dijadikan hujah bahawa khinzir tu boleh dimakan. Dalam keadaan darurat, seperti seseorang yang tiada daging melainkan khinzir sahaja, maka tak boleh dia terus berada dalam keadaan itu tanpa berusaha keluar daripadanya. Dalam keadaan darurat tiada daging melainkan khinzir, dalam keadaan kelompok yang sudah makan khinzir sudah 50 tahun kerana darurat, sehingga sebahagiannya sudah lupa hukum makan khinzir tu haram, maka jangan pula jadikan usaha dan kempen keluar daripada kemelut itu sebagai negatif, jumud, tidak realistik dengan berkata: anda mesti faham, kalau tak makan khinzir, kita semua akan mati.

Itulah ibarat untuk mudah difahami bagi golongan yang berhujah, keperluan, dalam keadaan tak ada doktor perempuan nanti pesakit akan mati dan bla bla bla.

Sebab itu saya cadangkan plan penyelesaian di dalam buku 'aurat ketika bersalin' atau 'sakit puan dan perbidanan: fardhu kifayah yang terabai'.

Baca buku tu untuk faham lebih lanjut, situasi, masalah dan penyelesaian. Kalau ada masa saya boleh ringkaskan cadangan penyelesaian, cuma tak berani janji sebab kekangan waktu.

- Zaharudin Muhammad.

No comments

Powered by Blogger.