Rombakan kabinet : Senarai nama-nama yang dilantik.Rombakan kabinet : Senarai nama-nama yang dilantik.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengumumkan beberapa perubahan kepada Kabinet Persekutuan hari ini.

Kabinet ini rombakan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak merupakan yang ketiga sejak beliau mengekalkan jawatan beliau sebagai Perdana Menteri selepas Pilihan Raya Umum ke-13.

Selepas mengatur kabinetnya selepas pilihan raya, Ahli Parlimen Pekan pertama dirombak kabinetnya pada bulan Jun 2014.

kabinetnya, kemudian dirombak lagi pada bulan Julai 2015 di mana Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah digantikan oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Dalam sidang akhbar pada pukul 3.15 petang, beliau membuat pengumuman berikut.

Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah telah meletakkan jawatan kabinetnya. Portfolio beliau akan diambil oleh Datuk Johari Abdul Ghani. “Husni telah memaklumkan saya tentang hasrat untuk bersara, jadi saya menghormati itu. Beliau cukup bersedia untuk bersara,” kata Najib.

Beliau berkata walaupun tidak ada wanita dalam rombakan pada kali ini, mereka boleh dimasukkan pada masa yang lain.

Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan telah mengambil alih jawatan daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Wahid Omar yang bertanggungjawab bagi Unit Perancang Ekonomi. Bekas portfolio Rahman sebagai Menteri Perumahan, Kesejahteraan Bandar dan Kerajaan Tempatan akan diambil alih oleh Datuk Seri Mohamad Noh Omar.

Najib juga berkata, Datuk Lee Chee Leong akan mengambil portfolio Timbalan Menteri Kewangan bersama-sama dengan Datuk Othman Aziz.

Presiden Gerakan Datuk Seri Mah Siew Kiong dilantik Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, menggantikan Datuk Seri Douglas Uggah.

Uggah yang meletak jawatan untuk bertanding dalam pilihan raya Sarawak dilantik sebagai salah satu daripada tiga ketua timbalan menteri Sarawak.

Bagi jawatan timbalan menteri pula, Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Othman Aziz dilantik sebagai Timbalan Menteri Kewangan sementara Ahli Parlimen Silam, Datuk Nasrun Mansur pula Timbalan Menteri Perusahaan, Peladangan dan Komoditi bagi menggantikan arwah Tan Sri Noriah Kasnon.

Turut dilantik sebagai timbalan menteri ialah Ahli Parlimen Lawas, Datuk Henry Sum Agong (Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan) manakala Datuk Seri S.K. Devamany (Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri)

No comments

Powered by Blogger.