Kajian Persepsi Awam terhadap Parti Amanah Negara (Pan)

Sepanjang dua bulan kebelakangan ini, pihak Insan membuat tinjuan rambang terhadap perkembangan Pan di kawasan lingkaran Melayu di utara semenanjung iaitu di Kedah, Perlis, Pulau Pinang dan Utara Perak.

Tinjauan dilakukan dengan menemui pimpinan yang memegang jawatan secara temu bual mendalam dan dilakukan secara rawak dan terpilih.

Dapatan kajian ini didapati sudah berlaku rungutan dan kebimbangan pimpinan bawahan parti seperti di peringkat cawangan mahupun kawasan terhadap perkembangan Pan mutakhir.

Kebanyakan mereka yang ditemui ialah penyokong Dap semasa Muktamar lepas. Kami dapat simpulkan dapatan tak rasmi adalah seperti berikut:

1) Pimpinan Pan peringkat tertinggi termasuk Ahli Majlis Tertinggi sekarang kurang dikenali sejak penubuhan Pan.

Jika dibuat perbandingan antara AJK Pas Pusat dan Ahli Majlos Tertinggi Pan, mereka dapati pimpinan Pas ini lebih menonjol dan rajin memenuhi ceramah anjuran kawasan.

Pimpinan Pan sekarang, tidak turun ke bawah dan tidak menonjol di media menyebabkan kewujudan mereka tidak dirasai. Sifat lebih elitis dan sukar memenuhi undangan untuk berceramah di kawasan-kawasan. Jika adapun, nama pimpinan tersebut tidak bersifat crowd puller. Ceramah hanya kepada ahli Pan sahaja. Gagal menarik minat pihak yang lain. Lebih malang, nama sebesar Ketua Pemuda, Ketua Penerangan, kehadiran sekadar mereka yang hadir ke majlis tahlil sahaja.

Selain itu, Biro yang ditubuhkan juga tidak berfungsi, malah tidak dirasai kewujudannya.

2) Ketua Pan Negeri tidak dikenali dan diyakini untuk memimpin negeri dan pilihan raya. Sbg contoh Pan Kedah, Datuk Fakhrarazi lebih dikenali sebagai pencetus krisis dan tidak disenangi oleh ahli Pas dan Pan di peringkat akar umbi dan tidak faham kenapa Presiden memilih individu seperti itu.

3) Kerjasama Dap; rata2 ahli Pan dan bukan sukar menerima pendirian parti terbaharu atas konsep tahaluf yg Pas jayakan. Tiada penjelasan tuntas terhadap satu polisi besar ini. Ahli di bawah berbalah dan bertengkar atas perkara yang tidak difahami dgn jelas. Lebih malang pimpinan tertinggi tidak membuat pekeliling atau penjelasan rasmi parti.

Bagi sesetengah kawasan atau kampung yang sebelum ini memperlihatkan pertembungan ever green struktur sosial antara Pan dengan Umno seperti surau, kedai kopi, khairat kematian, tadika/pasti kini berada dalam dilema.

4) Gerak kerja pilihan raya: Setakat ini, jentera pilihanraya Pan masih belum bergerak ke arah pilihan raya. Ada beberapa sebab antaranya aktivis atau penggerak sebenar jentera Pan sudah berhijrah ke Pas semila. Berbaki mereka yang tiada pengalaman dari aspek mengurus kendali modus operandi pilihan raya.

Organisasi pilihan raya negeri bermasalah dari peringkat pusat, negeri, kawasan dan cawangan. Semua individu penting sama ada dari aspek menyusun strategi, taktikal, teknikal, penjanaan dana parti kelihatan tidak menjiwai atau memahami peranan. Nama hanya pada kertas untuk membuktikan ego Pan bahawa Pan masih belum lumpuh sepenuhnya walaupun pada hakikatnya, jentera pilihan raya Pan amat bermasalah.

5). Kenyataan bercanggah antara pimpinan adalah antara kekurangan paling ketara kepimpinan Pan kali ini. Kenyataan media yang kontradik antara satu sama lain sama ada antara Presiden dan Timbalan Presiden, Naib Presiden sesama Naib Presiden, Setiausaha Agung yang kelihatan bercanggah dan gagal diurus dengan baik.

Mesej yang dihantar kepada massa menggambarkan Pan tidak mempunyai pendirian rasmi terhadap sesuatu isu, tetapi lebih kepada pandangan peribadi yang kemudiannya bercanggah sesama sendiri.

Hisamudin Abd Aziz
Insan Centre
18 Feb 2016

No comments

Powered by Blogger.