Sambutan Tahun Baru Cina PAS Selangor. Anjuran LPN PAS SelangorSambutan Tahun Baru Cina PAS Selangor.
Anjuran LPN PAS Selangor.

1. Kehadiran fullhouse daripada kalangan masyarakat Cina utk bertemu Presiden PAS.
Tuan Guru Presiden memberikan ucapan menerangkan Islam kepada masyarakat Cina dan bukan Islam.

2. Beliau menjelaskan kesempurnaan Islam dan sikap pendirian Islam terhadap orang bukan Islam dan Cina.

3. Keadilan yang dibawa oleh Islam dan hak bukan Islam yang dijamin oleh Islam.

4. Tuan Guru Presiden menyatakan perbezaan penciptaan kaum dan bangsa adalah ciptaan Allah. Maka hak bukan Islam dan mengekali bahasa dan adat mereka adalah jaminan daripada Islam.

5. Tuan Guru Presiden juga memetik beberapa ayat suci al Quran dan dibaca dihadapan masyarakat bukan Islam dan Cina.

6. Tuan menceritakan bahawa terdapat sejarah lama membuktikan bahawa negara China sudah lama melakukan hubungan dengan Islam dan hubungan perdagangan dengan Arab hatta pada zaman Nabi s.a.w. masih hidup.

7. Sekiranya dalam sejarah pernah melakarkan bahawa negara dan masyarakat Cina dan India pernah menggunakan sistem dan idea Sosialis dan Kapitalis yang akhirnya sistem ini menindas manusia. Kenapa Masyarakat Cina dan India tidak boleh menerima Islam yang ia merupakan sistem hidup yang lengkap.

8. Tuan Guru mengambil contoh bagi menjelaskan perbezaan antara Melayu dan Islam. Lihatlah negeri yang kuat pegangan Islam seperti Kelantan Terengganu dan Kedah yang banyak pengajian Islam dan pondok, dimana negeri2 ini mengamalkan Islam dan masyarakat Cina dan bukan Islam boleh hidup dengan aman di negeri2 ini.

9. Disebabkan umat Islam yang berpendidikan dan pegangan Islam yang kuat tidak menzalimi bukan Islam. Hatta pada peristiwa 13 Mei, negeri2 ini tidak berlaku rusuhan kaum.
Inilah Islam.

Catatan

Ustaz Muhammad Najhan
SU DUPNS
Dewan Hokkien Klang.

No comments

Powered by Blogger.