Cadangan untuk pimpinan PAS: Dr Aznan Hasan

"Tak guna ada ramai ahli parlimen muslim jika Islam tidak dipertahankan. Maka tunaikanlah tanggungjawab anda!" - Prof Madya Dr Aznan Hasan. Gambar oleh Nor Azlan Nor Muhammad.

SAYA mencadangkan kepada pimpinan PAS agar tidak lagi menimbulkan isu baiah dan talak tiga. Pada saya, enough has been said. Biarlah perkara tersebut seterusnya diselesaikan oleh pihak yang berkenaan (individu yang keluar dan pihak berwajib).

Jika mereka tidak berniat membawanya kepada Majlis Agama dan Majlis Agama juga tidak berminat untuk membicarakan perkara ini, biarkan sahaja. Tiada sebarang tanggungjawab PAS untuk membicarakan perkara ini. Isu urusan mereka dengan Allah. Overkill kadangkala akan backfire.

PAS seharusnya menguatkan lagi gerak kerja mereka untuk sampai kepada masyarakat dan menjelaskan lagi misi islah PAS. ‘Serangan’ lebih sepatutnya berdasarkan idea dan cadangan.

Umpamanya, golongan GHB kononnya menggelarkan diri mereka progresif dan menggambarkan golongan yang berada di dalam PAS adalah golongan konservatif.

Pada saya adalah berbaloi untuk PAS menjelaskan sisi kefahaman PAS dalam hal ini. Jelaskan bahawa dakwah PAS kini tetap bersifat progresif, tetapi mempunyai paksi thawabit yang jelas, bersifat inklusif, tetapi setia kepada prinsip, bersifat considerate tetapi tidak sehingga sanggup menggadaikan segalanya untuk menang.

Ini akan lebih memberi faedah kepada PAS, pada pandangan saya.

Gerakan kerja penerangan dan outreach seharusnya lebih menjurus ke arah itu. Gambarkan juga bahawa golongan profesional dan anak muda yang kekal dengan PAS amatlah ramai, dan yang berpindah rumah hanya sedikit.

Salah satu satu serangan saraf yang dimainkan oleh kumpulan GHB ialah dengan menggambarkan seolah-olah hampir semua golongan profesional dan anak muda telah keluar dari PAS. Yang tinggal hanya Pak Lebai sahaja. Ini perlu dijelaskan. Oleh kerana itu saya rasa gerakan Profesional Istiqamah yang cuba digerakkan amatlah baik.

PAS juga seharusnya menegaskan bahawa ia tidak akan berundur daripada kawasan-kawasan yang telah dimenangi oleh PAS, tetapi telah dibawa lari ke dalam parti lain (sama ada PKR atau Parti Pekerja-Pekerja Malaysia).

Saya amat bersetuju dengan ketegasan PAS untuk tidak berbincang dengan Parti Pekerja-Pekerja Malaysia. Ia memberikan keyakinan rakyat bahawa PAS tidak dengan mudah sanggup ‘menjual’ prinsipnya demi untuk menang undi. Begitu juga dengan DAP. PAS ada integriti. Harapnya tak ada U-Turn pula selepas ni.

Jika terdapat keperluan (atas apa juga consideration) untuk bekerjasama pada masa hadapan dengan sesiapa sekalipun, PAS wajib menyatakan prinsip-prinsipnya dengan jelas, menjelaskan perkara-perkara yang PAS akan terus memperjuangkannya, dan tiada tolak ansur.

Perlu jelas sejak dari awal lagi dan sebarkan kepada masyarakat. Itu akan menjadi suatu parameter yang akan dipegang dan dapat dinilai oleh semua orang.

Taklah nanti PAS akan dituduh khianat apabila terpaksa bertindak menarik diri apabila pihak-pihak tersebut gagal mematuhi butiran-butiran yang telah dipersetujui.

Dr Aznan Hasan

5 comments

Boley Jalan said...

Mampukah Pas menyahut cabaran ini? Kalau pro setakat Din Ayam rasanya elok join dgn ameno! Pas takde prinsip itu benar, quran dan hadis hanya untuk presideng dan gulungan sealiran dgn nya, ade ke bomoh jin dilantik jadi ketua MSU!!??? Maka hari ini jika disebut Pas, air sejuk yg rata2 org nampak, kalau tak nampak maka org itu adalah munapik! Kapir! Ahli neraka! Gulungan yg dilaknat! Sebenarnya masalah pas hari ini ialah masalah kepimpinan, adekah org yg dikaitkan dgn rasuah dibela, seperti MB dan TMB, Piem sekalipon perlu ditegur kalau betul2 beriman Bro! Ahli yg tak sependapat dicaci melebihi syarak, siapa yg menyokong disanjung walaupun banjingan balak!

Dah nampak dah tiada keberkatan dgn pas hari ni! Amanat dia pung dia mungkir...........

bat8 said...

Masaalahnya PAS dibawah HH yang banyak memungkiri perjara yg tak dipersetujui. Mesyuarat xdatang, hantar wakil. Bila wakil buat keputusan, bantah pula. Baik hadir sendiri setelah 2/3 kali berlaku.

Tak payah cerita banyak le

Wan Rosli said...

Kupasan terbaik Dr..

hizam said...

satu cadangan yang paling baik sekali dari banyak2 cadangan yang telah saya baca. PAS ialah satu parti yang penuh hikmah dan sangat consistant dg perjuangan dan hala tujuyang amat nyata dan mudah di fahami dan di hayati

mohd saifuddin said...

Itulah sepatutnya pendirian PAS. Mesti tegas atas prinsip Islam

Powered by Blogger.