Bolehkah PPSMI Dimansuhkan?

Perlaksanaan PPSMI adalah suatu keputusan yang dilakukan oleh Mahathir secara yang amat tergesa-gesa. Tanpa kajian yang menyeluruh berhubung implikasi dan kaedah perlaksanaan - Mahathir terus mengarahkan ianya dilakukan dalam masa yang amat suntuk.


Apakah kerana tidak puas hati dengan pegawai kerajaan yang lemah dalam pertuturan Bahasa Inggeris dalam suatu persidangan antarabangsa wajar untuk beliau terus membuat kesimpulan begitu dan terus menyalahkan bahasa ibunda.Apakah ini seperti marahkan nyamuk kelabu dibakar?


Berbalik kepada persoalan di atas, perlaksanaan PPSMI sebenarnya bagaikan durian runtuh untuk sesetengah orang dan b eberapa syarikat yang hidup bernafas semula hasil dari kontrak pembekalan pelbagai peralatan untuk projek PPSMI. Bukan jutaan Ringgit tetapi berbillion Ringgit.


Di awal perlaksanaannya perbelanjaannya adalah sekitar RM900,000,000 hingga RM1,050,000,000 setahun untuk enam tahun pertama. Kini sudah masuk fasa-fasa yang seterusnya dan sudah lebih RM10 billion dibelanjakan untuk pelbagai perkakasan, peralatan, perisian, latihan dan juga kos juru runding.


[IB tidak mahu membicara pelbagai masalah dan kerugian yang telah dialami - akibat dari ketidaksediaan infrastuktur, tiada perancangan teliti dan tiada kepakaran yang perlu. Tidak kurang juga perkakasan yang hilang dan dicuri]


Yang kenyang - segelintir syarikat dan manusia yang mengikuti rapat projek ini dan kini merekalah di antara orang yang banyak melobikan agar projek ini diteruskan - demi menjaga periuk nasi mereka.


Jadi kepada persoalan di atas tadi - kesediaan untuk mansuh PPSMI adalah “political decision” dan juga “business decision” - mungkin tidak ada kena mengena demi kepen tingan bahasa dan slogan “Bahasa Jiwa Bangsa”. Berdemo dan berbantahlah kita - selagi mereka yang berkepentingan itu perlukan projek ini maka PPSMI akan tetap diteruskan.


Sekian, IB


http://ibrahimbaba.wordpress.com/2009/01/30/bolehkah-ppsmi-dimansuhkan/

No comments

Powered by Blogger.