News Update :

Twitter

Politik

Kenyataan

Agama

Dunia

Video Terkini TG Nik Aziz Selepas Melawat Rumah Pam Air Pasir Putih

January 31, 201331.1.13 - Tuan Guru Dato Bentara Setia Nik Abdul Aziz Nik Mat membuat lawatan kerja ke tapak pembinaan loji air di Kg Wakaf Bunut Pasir Puteh.

Terkini! Najib perlu berundur jika gagal dalam PRU 13, kata Dr M

http://media.themalaysianinsider.com/images/uploads/mugshots/mahathir-mohamad-feb1.jpg
Oleh Md Izwan

KUALA LUMPUR, 31 Jan — Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak perlu berundur dan memberi laluan kepada timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin jika gagal meraih majoriti besar dalam pilihan raya umum ke-13 tahun ini, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Kenyataan bekas perdana menteri itu memberikan gambaran Najib berhadapan tugasan besar bagi memastikan Barisan Nasional (BN) kembali mendapat majoriti tradisi dua pertiga di Parlimen agar kerajaan dapat melaksanakan segala polisi tanpa gangguan daripada pembangkang.

"Jika dia gagal, sudah tentu dia harus berundur," kata Dr Mahathir (gambar) kepada pemberita selepas forum anjuran Institut Strategi dan Kepimpinan Asia (ASLI) di ibu kota hari ini.

Walau bagaimanapun, Dr Mahathir menambah, terpulang kepada ahli-ahli Umno untuk menetukan nasib presiden mereka sekiranya gagal melebihi pencapaian bekas perdana menteri Tun Abdullah Badawi.

"Ianya terpulang kepada ahli untuk tentukan masa depannya.

"Ahli berhak untuk tentukan siapa akan menerajui parti selepas pilihan raya," kata Mahathir menjawab soalan kepada wartawan tentang sama ada Najib perlu memberikan laluan kepada Muhyiddin ataupun tidak jika gagal meraih majoriti besar.

Gambar Sultan Kelantan Semasa Berusia 7 Hari. Allahuakhbar!

http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/480690_480292612027389_581669133_n.jpg

Warna - Warni DiRaja Kelate

Kalau anda nak tau, BABY ni ialah SULTAN KESAYANGAN RAMAI masa kini, SULTAN dambaan di hati para marhain, SULTAN paling GLAMOUR ketika ini, PERMATA abad ini iaitu DYMM SULTAN KELANTAN, TUANKU SULTAN MUHAMMAD V... foto ni ketika baginda berusia 7 hari.. baginda diputerakan pada 06 Okt 1969 di Kota Bharu.

Dunia Akhir Zaman, Apabila Teguran Dibalas Cacian

Keadaan Manusia Semasa Akhir Zaman dan Tanda Awal Kiamat

Sahabat yang dimuliakan,

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud :
“Kelak akan datang di akhir zaman segolongan manusia :

*. Di mana wajah-wajah mereka adalah wajah manusia, namun hati mereka adalah hati syaitan; seperti serigala-serigala buas, tidak sedikit pun di hati mereka rasa belas kasihan.

*.Mereka gemar menumpahkan darah dan tidak berhenti dari (melakukan) kekejian.

*. Apabila kamu mengikuti mereka, maka mereka akan memperdaya kamu.

*. Akan tetapi, apabila kamu menghindari mereka, maka mereka akan mencela kamu.

*. Apabila berbicara dengan mereka, mereka akan membohongi kamu.

*.Dan apabila kamu memberinya kepercayaan, mereka akan mengkhianatinya.

*.Anak kecil mereka jahil.

*. Pemuda mereka licik.

*.Sementara yang tua tidak menyuruh berbuat baik dan melarang yang yang mungkar.

*. Mereka itu sentiasa membangga diri dalam kehinaan.

*. Dan meminta apa yang ada pada mereka bererti kesusahan.

*.Orang yang santun di tengah mereka adalah sesat.

*.Dan orang yang menyuruh kepada perbuatan ma’ruf malah menjadi tertuduh.

*.Orang beriman di kalangan mereka adalah lemah,

*. Sedangkan orang fasiq menjadi mulia.

*.Sunnah di tengah mereka adalah bida’ah,

*. Sedangkan bida’ah itu sendiri adalah sunnah.

*.Maka ketika itu mereka dikuasai oleh orang-orang paling jahat di antara mereka.

*.Sedangkan orang pilihan apabila ia menyeru, pasti tidak akan dihiraukan.”

(Hadith Riwayat Thabrani- Kitab Al-Mu’jam Al-Kabir)

Sahabat yang dirahmati Allah,
Marilah sama-sama kita lihat dalam hadis-hadis Nabi menunjukkan tanda-tanda kecil kiamat sebagai pengajaran untuk kita.

Didapati kini bahawa seluruh tanda-tanda kecil telah muncul dan terbukti seperti yang dinyatakan dalam hadis-hadis Nabi s.a.w.

1. Penaklukan Baitulmuqaddis:
Dari Auf b. Malik r.a., katanya, "Rasulullah s. a. w. telah bersabda:"Aku menghitung enam perkara menjelang hari kiamat." Baginda menyebutkan salah satu di antaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis." - (Hadis Sahih Bukhari)

2. Zina bermaharajalela.
"Dan tinggallah manusia-manusia yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang." -(Hadis Sahih Muslim)

3.Pemimpin yang terdiri dari orang yang jahil dan fasik.

4. Bermaharajalela alat muzik.
"Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka."Ada yang bertanya kepada Rasulullah; "Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?" Baginda menjawab; "Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita" -(Hadis Riwayat Ibnu Majah)

5. Banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita
"Pada akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar dan belum pernah didengar oleh bapa-bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu dan memfitnahmu" - (Hadis Sahih Muslim)

6.Menghias masjid dan membanggakannya.
"Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megahan dalam mendirikan masjid" - (Hadis Riwayat Nasai)

7. Munculnya kekejian, memutuskan kerabat dan hubungan dengan tetangga tidak baik.
"Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan sikap yang buruk dalam tetangga." -(Hadis Riwayat Ahmad dan Hakim)

8.Ramai orang menuntut ilmu kerana pangkat dan kedudukan.

9. Ramai orang soleh meninggal dunia.
"Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama dimuka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran" -(Hadis Riwayat Ahmad)

10. Orang hina mendapat kedudukan terhormat.
"Di antara tanda-tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' bin Luka'(orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh dua orang mulia" -(Hadis Riwayat Thabrani)

11.Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja.
"Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja." -(Hadis Riwayat Ahmad)

12.Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang
Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a."Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang"

13.Banyaknya berlaku pergaduhan dan pembunuhan
"Kiamat tidak akan berlaku kecuali apabila ilmu telah diangkat, banyaknya berlaku gempa bumi, timbulnya huru-hara dan banyak pergaduhan iaitu pembunuhan - (Hadis Sahih Bukhari)

14. Orang fasik dimuliakan sedangkan orang mulia dan terhormat direndahkan.
"Sungguh hebat dia, sungguh jarang orang seperti dia dan sungguh pintar dia sedangkan di dalamnya tidak ada iman sedikitpun" -(Hadis Riwayat Bukhari, Muslim, Ahmad, Tarmizi, Ibnu Majah)

Sahabat yang dihormati,
Marilah sama-sama kita renungkan hadis-hadis di atas sebagai sebagai muhasabah diri kita bahawa keadaan manusia akhir zaman dan tanda-tanda kecil kiamat adakah apa yang dinyatakan oleh Rasulullah s.a.w itu telah berlaku pada masyarakat kita hari ini? Sekiranya telah ada maka dunia kita telah hampir kepada penghujungnya.

Nabi s.a.w berpesan pada kita bahawa hendaklah kita tetap berpegang teguh dengan iman dan Islam. Kita jaga iman kita supaya sentiasa bersih, teguh dan tidak bercampur degan syirik dan kita berpegang teguh dengan Islam dan tidak bercampur dengan amalan dan kehidupan jahiliah.

Sentiasalah kita bertaubat dan beristighfar kepada Allah s.w.t. semoga Allah s.w.t sentiasa mengampunkan dosa-doas kita dan menerima amal soleh yang kita kerjakan dan sentiasa merahmati hidup kita di dunia dan akhirat.

Cara Ulama Menyantuni Ulama

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/408411_497491176958895_1952244366_n.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-8jsLx4udfUU/TfOgTDjvJeI/AAAAAAAABPQ/LHW5C7OPWYw/s1600/37680_142446319099255_100000016623406_424656_3562889_n.jpg

Imam At-Tirmidzi meriwayatkan bahawa Abu ’Umamah al-Bahili Radhiallahu ‘anhu telah berkata: Bahwasanya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Kelebihan orang alim (ulama) atas ahli ibadat adalah seperti kelebihanku ke atas orang yang paling rendah di antara kamu. Kemudian Baginda bersabda lagi: Sesungguhnya para malaikat dan penduduk langit dan bumi hinggakan semut dalam lubangnya berserta ikan bersalawat (berdoa) untuk orang-orang yang mengajar kebaikan kepada manusia.”
(Hadits riwayat At-Tirmidzi)

Abu al-Aswad berkata: "Tiada suatu pun yang lebih mulia daripada ilmu; raja-raja adalah pemimpin bagi rakyat sedangkan para ulama adalah pemimpin kepada raja."

Ibnu Abbas Radhiallahu ‘anhuma pula berkata: Nabi Sulaiman ‘alaihissalam diberikan dua pilihan antara harta dan kekuasaan, Baginda memilih ilmu lalu Baginda pun dikurniakan juga dengan harta serta kekuasaan.

Adakah Ali Rustam Sesuci Sampai Nak Beri Nasihat Kepada TG Nik Aziz?

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/200698_10151065278734567_1280551151_n.jpg

Ahmad Fadhli Bin Shaari

Ustaz nasha hanya melakukan beberapa kesilapan yg tidak wajar dilakukan oleh seorang ahli majlis syura, tidak sampai peringkat wajib dipecat sbg ahli Pas.

Ustaz nasha tidak pernah dikaitkan dgn politik wang utk menang pemilihan parti, tidak juga pernah mencadangkan kelab malam dibuka sampai jam 3pagi.. Dan walaupun majlis perkahwinan anaknya sedikit besar, tapi tidak sampai ratusan ribu menggunakan duit rakyat...

Jadi cabaran Ali Rustam ini langsung tidak relevan...

Apa Kata Pihak Polis Apabila Isu Bawa Kanak-Kanak Dalam Perhimpunan BN Di Lapor?

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/521628_10151334941868046_111548457_n.jpg

Topeng Perak Unmasked

Sila buat laporan terus pada PDRM & "tunggu" perkembangannya.

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Bulan Feb Sudah Dikeluarkan. Pakat Share!

http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/556491_347000298746551_463822261_n.jpg

Pakat kongsi supaya semua dapat pahala dari Allah

Foto Reen Rahim (PK3) Bertudung | Pelakon Sahara

January 30, 2013

Gambar Reen Rahim (PK3) - Pelakon Utama Sahara Astro Prima
Kredit Foto: Reen Rahim PK3 Fanpage

Jom Kenali Cybertrooper UMNO Alaf Baru          67070_328841063891098_443324978_nSlide1 Slide2 Slide3 Slide4 Slide5 Slide11slide10
slide7aSlide9
\ Slide6 Slide12 slide8 slide10
Slide14 Slide13

SUMBER

Gambar TG Haji Hadi Melawat Ustaz Taib MP Baling

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/374335_3707595426718_77392643_n.jpg

Ustaz Riduan Mohd Nor

Indahnya ukhuwwah

Ustaz nasa Dan Hassan Ali Bergabung Kali Ni? Kita Dapat Tahu :)

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/408562_523849640970539_1734902570_n.jpg

Faizul Abas

Prgm khas skrg ni di Masjid Negara: "Sekretariat Mendaulat Islam sbg Agama Persekutuan" Tgh mesyuarat skrg di Masjid Negara; yg hadir HasanAli, Nasha, Nakhaie, HafizNordin, IsmailMina, YusriMohd, NohGadut, AididGhazali JATI

Syaitan Dikenali Ganggu Program Jelajah Merdeka Kuala Kangsar

http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/542510_437498679655070_519208764_n.jpg

MediaPerak

Program Jelajah Merdeka Rakyat di Kuala Kangsar di ganggu provokasi tak bermoral oleh Umno Bkt Chandan..

Masa itu juga la demer buat joget lambak...tapi mujur tiada sambutan he he he..

Cerita Islamik Tetapi... Mohon Pihak Astro Tarik Balik Drama SAHARA!


Kami Peminat Ustaz Azhar Idrus

Sesiapa yang bekerja dengan pihak Astro mohon sampaikan kepada boss atau mana-mana pihak yg bertanggungjawab supaya hentikan penyiaran drama Sahara di Astro Prima. Ini pun satu dakwah juga.

Kenapa?

Pelakon wanita berniqab tetapi boleh berpegang2 dengan lelaki lain (hero dalam cerita konon). Daripada video promo Sahara pun kita boleh menilai sejauh mana tafsiran Islamik yg ingin ditunjukkan oleh pengarah.

Tak boleh ke?

Bukan tak boleh. Tujuan berniqab ni untuk mengelak daripada di pandang ajnabi. Jadi tidak tercakai matlamat sekiranya pakai niqab (berpudah) tetapi boleh dipegang pula. Berniqab adalah pakaian sunnah para isteri Rasulullah. Jadi jangan cemari pemakaian sunnah dengan babak cerita memalukan Islam. Mohon para pengarah di Malaysia take extra effort sebelum menerbit cerita2 Islamik. Bukan tak boleh.

Maaf Mufti Perak, boleh saya bertanya


Oleh Mohamed Hanipa Maidin

Baru-baru ini Mufti Perak mengeluarkan kenyataan tentang isu penggunaaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam khususnya penganut Kristian. Kenyataannya dilaporkan di Mingguan Malaysia di bawah tajuk “ Jangan terus cabar, hina Islam” ( Mingguan Malaysia 27/1/2013 ).

Antara lain beliau menyatakan jika Islam terus dicabar termasuk isu penggunaan nama Allah dibimbangi boleh membawa pertumpahan darah kerana menurut beliau umat Islam wajib berjihad mempertahankan kesucian Islam dan kalimah Allah daripada digunakan oleh orang bukan Islam yang tidak mentauhidkan Allah.

Beliau berkata “ kalau diberikan kalimah Allah digunakan oleh bukan Islam, kalimah Allah akan digantung di gereja dan diletakkan pada salib yang ada patung Nabi Isa di situ, seolah -olah Nabi Isa itu Allah. Maka itu tidak boleh dibenarkan kerana menghina akidah Islam.”

Beliau juga menegaskan umat Islam sama sekali tidak boleh benarkan kalimah Allah digunakan oleh bukan Islam kerana ia sama seperti mereka bersetuju dengan perbuatan menyekutukan Allah dan persetujuan itu juga menjadikan mereka kafir.

Pembaca dapat melihat betapa kerasnya kenyataan Mufti Perak tersebut . Tidak pula kita dengar dan lihat kenyataan keras seperti itu dikeluarkan oleh Mufti Perak ke atas kenyataan ramai pemimpin Umno sebelum ini yang menghina Islam seperti kenyataan Nabi Muhammad s.a.w tidak bercukur kerana tiada pisau cukur, jika laksana hudud ramai akan kudung tangan, bertafakur di tugu Negara, membuang nama Islam dari parti politik dan kenyataan atau tindakan seumpama itu.

Saya tidak berniat untuk berdebat dengan Mufti Perak kerana siapalah saya dibandingkan dengan orang berilmu sepertinya. Bagaimanpun saya rasa tidak salah untuk saya bertanya meminta penjelasan atas pendapatnya yang keras itu.

Apabila ada umat Islam yang berpandapat bahawa tidak salah orang bukan Islam menggunakan kalimah Allah tidakkah pendapat itu sendiri diasaskan atas tindakan Rasulullah s.a.w.? Mufti Perak, saya percaya arif tentang seerah Rasulullah.s.a.w... Saya ingin berkongsi dua buku mengenai seerah, satu dalam bahasa Arab dan satu lagi dalam bahasa Inggeris. Dalam buku “qiraatun siyasiyatun li seeratin nabawiyyatin” ( pembacaan politik di dalam seerah kenabian ) karangan Dr Muhammad Rawwas Qal’aji terbitan Dar An Nafaes, Beirut dan buku “ Muhammad his life based on the earliest sources” oleh Almarhum Dr Martin Lings ( Abu Bakar Siraj al-Din ) kedua-duanya menceritakan kisah sulh al-Hudaibiyyah.

Kedua dua buku itu menceritakan bagaimana apabila Suhayl Al Amru, wakil Quraysh Mekah yang datang bersama sama Mikraz dan Huwwytib untuk berunding dengan Rasulullah s.a.w. , Rasulullah s.a.w. menyuruh Syaidina Ali r.a menulis muqadimmah perjanjian damai itu dengan kalimah “ Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Dan Maha Pengasih”. Suhayl menentang penggunaan kalimah tersebut dengan berhujah bahawa dia tidak tahu kalimah itu dan beliau meminta ditulis kalimah “Bismik Allahumma” ( Dengan namaMu Wahai Allah ). Meskipun para sahabat mahu kalimah “Bismillahi al Rahman al Rahim” digunakan namun Rasulullah s.a.w menunjukkan toleransi ( tasamuh ) Islam dengan membenarkan kalimah “Bismik Allahumma” digunakan oleh orang kafir .

Bukankah kisah tersebut menunjukkan pertamanya penggunaan nama Allah adalah satu perkara rutin oleh orang-orang Arab termasuk yang kafir. Keduanya meskipun nama Allah yang orang kafir Arab gunakan adalah berbeza dengan pemahaman orang Islam tentang kalimah suci tersebut , kenapakah Rasulullah s.a.w tidak melarang malah benarkan pula mereka menggunakan kalimah Allah.

Pernahkan dalam mana mana masa dalam fasa da’wah Rasulullah s.a.w, Baginda menyeru jihad untuk memerangi Arab yang kafir kerana menggunakan nama Allah? Jika Rasulullah membenarkan Suhayl yang kafir itu menggunakan Allah bagaimanakah Mufti Perak mengatakan umat Islam yang membenarkan orang bukan Islam menggunakan kalimah Allah adalah dikira menyengutukan Allah. Bagaimanakah mengikut teladan Rasulullah dikira menyekutukan Allah ..?

Tentang kenyataan Mufti bahawa orang kafir seperti Kristian tidak boleh guna nama Allah kerana kalimah Allah adalah suci dan yang demikian ia tidak boleh digunakan oleh mereka yang menyengutukan Allah. Persoalannya sejak bila pula orang kafir tidak menyengutukan Allah? Jika mereka menyengutukan Allah apa bezanya mereka guna nama Allah atau tidak? Bukankah kerana mereka salah memahami bahawa Allah itu tiga dan bukan Esa, maka kita kena sampaikan mereka tentang siapakah Allah yang sebenar. Bukankah surah al Ikhlas dimulakan dengan kalimah “ qul” ( Katakan atau ceramahkan atau beritahu) bahawa Allah itu Esa. Mengapa perlu adanya kalimah “ qul “jika sejak awal Kristian beriman dengan Allah itu Esa. Perlukah diberitahu kepada orang yang beriman Allah itu Esa bahawa Allah itu Esa?

Apabila Nabi Sulaiman a.s menulis surat kepada Ratu Balqis yang menyembah matahari ketika itu kalimah “Bismillahi al Rahman al Rahim” digunakan. Bukankah dengan menghantar surat yang mengandungi nama Allah kepada Balqis , Nabi Sulaiman hakiktnya menyuruh Balqis membaca/menggunakan nama Allah? Bukankah Balqis kafir ketika itu jadi kenapakah dibenarkan beliau membaca /menggunakan kalimah Allah?

Bukankah penganut Kristian percaya Isa anak Allah dan kepercayaan itu tidak sama dengan kepercayaan orang Islam. Kalau digunakan logik Mufti maka kita juga seharusnya halang penganut Kristian guna kalimah Nabi Isa kerana apa yang

mereka percaya tidak sama dengan kita? Bukankah apabila di dalam Al Quran Allah menyatakan bahawa orang Nasrani menyatakan Nabi Isa adalah anak Allah, Allah menyatakan itu adalah kata kata yang keluar dari mulut mereka. Mulut adalah terjemah kata hati . Mengapa Allah tidak kata lancarlah jihad dan bakar bible mereka kerana mereka kata Isa anak Allah !!

Tentang dakwaan Mufti Perak jika dibenarkan guna kalimah Allah maka Kristian akan gantung kalimah Allah di gereja atau digantung pada patung Nabi Isa, isunya adakah perkara itu telah berlaku? Jika tidak , mengapa harus kita membuat spekulasi? Bukankah di zaman Rasulullah jika ada sahabat bertanya soalan spekulasi Rasulullah akan bertanya adakah perkara itu telah berlaku? Kerana sayangkan umatnya Rasululah larang soalan spekulasi kerana jika ditanya soalan tersebut masa wahyu diturunkkan bukankah ia akan membebankan kita semua?

Wajarkah menghukum orang Kristian atas dasar spekulasi? Jika perkara itu dah berlaku , bukankah Negara ini ada undang undang ? Mengapa perlu nak menumpakan darah?

Mengapakah kita tidak pandang kawan kawan kita di kalangan Kristian dengan kacamata kasih sayang , sesuai Islam adalah agama Rahmah. Bukankah samahah ( toleransi ) adalah sifat agama ini?

Gambar Pejuang Syahid Di Dalam Sungai Tidak Reput Di Syiria. Allahuakhbar!

January 29, 2013

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/314879_399123546841156_578188209_n.jpg

Syria Care: Pertubuhan Penyayang Islam Membantu Syria

Sungai-sungai di Malaysia apabila air kering dipenuhi sampah sarap dan ranting kayu, manakala sungai di Syria apabila air surut terbujur jasad-jasad para syuhada.

50 Jasad penduduk awam ditemui di Aleppo bersama tangan diikat dan kesan tembakkan di belakang. Mayat-mayat mereka kemudiannya dibuang ke sungai ini oleh anjing-anjing Syiah Assad.

Anwar Ibrahim: Saya Tidak Sekali-Kali Akan Korbankan Kepentingan Melayu & Islam Di Negara Ini


Ceramah Jelajah Merdeka Rakyat, Pekan Pasir Besar, N Sembilan 27/01/2013

Tragedi 13 Mei: KEADILAN mahu SPR tarik balik ugutan ke atas rakyat(Oleh Norutul Ilham)

KUALA LUMPUR 29 Jan: Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof digesa menarik balik kenyataan meminta rakyat tidak meraikan dan membantah di jalan raya selepas keputusan pilihan raya umum diumumkan bagi mengelakkan tragedi seperti 13 Mei 1969 berulang.

Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua berkata, tindakan Abdul Aziz itu tidak profesional dan sengaja mahu mengugut rakyat dengan kuasa yang ada padanya.

“Tidak wajar SPR buat kenyataan seperti itu. Langsung tidak profesional. Malah beliau seperti mengulangi hujah Umno yang mengatakan demonstrasi boleh mengakibatkan tragedi 13 Mei.

“Kalau Abdul Aziz rasa bertanggungjawab, beliau mesti tarik balik kenyataannya dan memohon maaf kepada rakyat kerana memberikan gambaran buruk kepada rakyat,” katanya ketika dihubungi.

Dalam pada itu, beliau mempersoal tindakan SPR cuba mengaitkan tragedi 13 Mei dengan keputusan pilihan raya.

“Kenapa nak ugut orang awam? Kita ada undang-undang. Mengapa SPR nak ungkit tragedi 13 Mei untuk takutkan rakyat,” soal Tian.

“Sebetulnya jika SPR ini bebas, dia (Abdul Aziz) mesti minta rakyat turun menunaikan tanggungjawab mengundi dan memberi jaminan pilihan raya diadakan telus. Tapi kenapa nak diungkit 13 Mei pula,” ujar Ahli Parlimen Batu itu.

Abdul Aziz juga dilaporkan meminta pihak yang menang juga yang tewas agar menerima pilihan pengundi dan tidak menyalahkan SPR.

Menurutnya, lima kerajaan negeri bertukar selepas Pilihan Raya Umum 2008 menunjukkan kononnya kebebasan SPR.

“Ini seperti SPR akan lakukan penipuan. Mana dia jaminan SPR untuk pastikan tiada penipuan dalam pilihan raya? Kerja SPR sepatutnya tolong pastikan pilihan raya berjalan telus dan bersih, bukan jadi alat politik kerajaan,” tempelak Tian.

Bukti Surat Menyurat Warga Asing Minta Kerakyatan Di Sabah

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/424392_557444420934015_1820990321_n.jpg


Surat Terbuka Warga Johor Kepada Najib Razak Mengenai Gelagat Hishamuddin

Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak
Ibu Pejabat UMNO Malaysia Tingkat 38,
Menara Dato’ Onn
Jalan Tun Ismail
50480 Kuala Lumpur

29hb Januari 2013

Menemui Datuk Seri Presiden merangkap Perdana Menteri Malaysia.

Pertama sekali kami berdoa semoga Datuk Seri dan keluarga sentiasa berada dalam keadaan sihat walafiat dan sentiasa berada dalam lindungan Allah.

Kami juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah kepada Datuk Seri kerana mengambil langkah yang cukup berani melawat Gaza minggu lepas. Kami amat berbangga dengan keberanian Datuk Seri.

Kami meminta maaf jika kedatangan surat ini sedikit sebanyak mengganggu Datuk Seri dan merencat perencanaan kerja untuk pilihan raya 13.

Kami tidak berniat untuk mengganggu tugas Datuk Seri atau cubaan untuk mensabotaj parti. Matlamat kami untuk memastikan parti dapat menghadapi pilihan raya dalam keadaan tidak ada musuh dalam selimut atau gunting dalam lipatan.

Kami sebenarnya sudah beberapa kali cuba untuk berjumpa Datuk Seri bagi menjelaskan perkara ini tetapi penjaga-penjaga pagar Datuk Seri sering menjadi penghalang utama.

Kami tiada pilihan lain melainkan dengan cara ini sahaja yang boleh kami lakukan agar mesej yang kami hendak sampaikan sampai ke telinga Datuk Seri.

Datuk Seri, sewaktu Tun Dr Mahathir menjadi Presiden UMNO dan PM manakala Anwar Ibrahim selaku Timbalan Presiden dan TPM, Tun banyak memberi kepercayaan kepada Anwar untuk menguruskan pelbagai hal ehwal negara dan parti.

Kepercayaan yang diberikan oleh Tun telah disalah guna oleh si rakus Anwar. Beliau menggunakan kepercayaan Tun untuk membina empayarnya baik dalam parti dan kerajaan.

Jika hendak diperkatakan tentang Tun dan Anwar kisahnya sangat panjang dan semua orang mengetahuinya bagaimana rakus nya Anwar mempergunakan kepercayaan Tun M untuk dia berada di tempat tertinggi termasuklah memangku jawatan Perdana Menteri.

Kisah berkenaan kini hanya tinggal dalam lipatan sejarah setelah ia hampir memusnahkan UMNO pada tahun 1998 hasil tajamnya pandangan Tun pada kelibat Anwar Ibrahim.

Kini setelah lebih 15 tahun berlalu Anwar Ibrahim kedua dikesan wujud kembali di dalam UMNO di bawah pentadbiran Najib dengan modul dan sukatan pelajaran politik yang sama dilakukan Anwar dalam UMNO satu ketika dulu.

Datuk Seri mungkin terlepas pandang gerakan demi gerakan yang sedang berlaku ketika ini. Dalam masa Datuk Seri sedang berusaha untuk menang 2/3 majoriti dalam PRU13,ada pula pihak sedang mengambil kesempatan untuk menyusun gerakan bagi memperkukuhkan kedudukan dalam politik terutama sekali pada pemilihan parti yang akan berlangsung nanti.

Datuk Seri sedang dikelilingi oleh parasit-parasit parti.Datuk Seri sedang dibuai dengan nyanyian yang enak di telinga Datuk Seri oleh pencacai-pencacai terutama sekali sepupu Datuk Seri,Hishamuddin yang sedang memasang badan untuk ke peringkat tertinggi dalam parti dan sepupu Datuk Seri ini menjadi semakin angkuh kerana sepupunya adalah Perdana Menteri.

Sedar atau tidak oleh Datuk Seri sekarang bahawa sepupu Datuk Seri sedang membina empayarnya di dalam UMNO untuk kepentingan politik dirinya ? Kepura-puraan beliau di depan Datuk Seri hanyalah umpan untuk menyedapkan mata dan telinga Datuk Seri. Datuk Seri ada pengalaman mengenal budaya ampu dan bodek ini tatkala Datuk Seri hampir-hampir tewas di Pekan,Pahang pada PRU11 lalu.

Sebagai mahu memenuhi tembolok politik peribadinya,Hishamuddin sanggup melakukan apa sahaja termasuklah menabur fitnah terhadap saingannya,menghantar SMS kepada seluruh rangkaiannya,menggunakan KDN untuk menutup segala kebejatan moralnya dan apa yang didedahkan oleh mantan Ketua Polis Negara,Musa Hassan sampai sekarang tidak disanggah dengan bukti dan beliau hanya menafikannya semata-mata.Ini jugalah stail Anwar masa dalam kerajaan satu ketika dulu.

Hishamuddin umpama biawak hidup yang terpaksa Datuk Seri usung dan pikul.Beliau terlalu banyak mengguna serta memperalatkan nama Datuk Seri terutama sekali dalam soal pemilihan calon bagi mengisi kerusi Parlimen dan DUN untuk PRU13, kononnya Dato Seri memberikan beliau mandat untuk menapis serta mengenal pasti calon-calon dan Hishamuddin terlalu banyak berjanji dengan setiap pemimpin UMNO atau ahli UMNO yang beliau temui.

Sikap hipokrit Hishamuddin ini cukup tebal Datuk Seri,di depan Datuk Seri lain cakapnya dan di belakang Datuk Seri lain pula tindakannya dan senario ini sama beliau lakukan di depan pemimpin-pemimpin UMNO yang lain.

Datuk Seri,beliau juga sedang ligat memasang orang-orang tertentu untuk bertanding dalam pemilihan parti dengan alasan kononnya Datuk Seri yang minta mereka ini menentang calon sedia ada.Begitu jugalah dengan menawarkan orang-orang tertentu untuk menjadi calon kerana Datuk Seri yang minta.

Tidak cukup beliau mengatur pertandingan UMNO di peringkat Bahagian,sepupu Dato Seri ini juga sudah pun menyusun orang-orang tertentu di dalam sayap-sayap parti untuk bertanding merebut jawatan sehingga diberitahu apa sahaja keputusan mesyuarat sayap-sayap parti perlu disampaikan kepadanya.

Kesan daripada menggunakan nama Datuk Seri ini,kita yakin dan amat percaya kalau gerakan sepupu Datuk Seri ini tidak dibendung ataupun diambil tindakan oleh Datuk Seri boleh mewujudkan budaya sabotaj ataupun lompat parti.

Surat ini untuk peringkat ini tidak mahu menyebut atau mendedahkan lagi bagaimana sepupu Datuk Seri ini mengumpul kekayaan terutama sekali di negeri Johor hingga mampu membeli sebuah rumah mewah di kawasan elit di Kota London baru-baru ini, tetapi surat ini lebih kepada mahu memberitahu sikap sebenar Hishamuddin yang selama ini setiap saat dan ketika memperdagangkan nama Datuk Seri.

Datuk Seri sedar atau tidak,helikopter dan kenderaan siapa yang digunakan oleh sepupu Datuk Seri untuk sebarang program parti ataupun peribadi beliau? Datuk Seri sedar atau tidak bagaimana akrabnya sepupu Datuk Seri ini dengan tokoh korporat Cina di Johor bernama Lim Kang Hoo itu ? Pernah Datuk Seri tanya sepupu Datuk Seri hubungan sebenar mereka berdua hingga Lim Kang Hoo begitu bermaharajalela di Johor?

Kenapa begitu hina sekali anak seorang pejuang UMNO sanggup bersekongkol dengan seorang tauke cina untuk meranapkan harta-harta anak bangsa sendiri di bumi Johor ?

Datuk Seri kami sedar apa yang kami lakukan ini ibarat menepuk air di dulang terpercik muka sendiri. Namun apakan daya kami kerana kami tiada jalan lain untuk menyampaikan mesej kepada Datuk Seri.

Sedar atau tidak oleh Datuk Seri sekarang ketika kita sedang sibuk untuk memantapkan jentera parti bagi menghadapi pilihan raya, Hishamuddin pula sibuk memantapkan rangkaiannya untuk menghadapi pemilihan UMNO ?

Beliau sedang sibuk mencatur orang sana-sini untuk berlawan orang itu ini kononnya itu permintaan Datuk Seri. Dalam masa yang sama juga sibuk mencaturkan orang untuk dilantik sebagai menteri, timbalan menteri dan menteri besar.

Ini adalah permulaan Surat Terbuka kepada Datuk Seri berkaitan dengan gelojohnya nafsu politik sepupu Datuk Seri ini dan akan menyusul lagi pendedahan tentang apa yang sepupu Datuk Seri lakukan ini boleh memecahbelahkan UMNO,boleh menggugat kedudukan Datuk Seri sebagai Perdana Menteri Malaysia dan mungkin juga menghalang transformasi politik yang Datuk Seri laung-laungkan selama ini.

Surat ini dibuat kerana ucapan Datuk Seri masa Perhimpunan UMNO lalu yang bertajuk Ubah Atau Rebah dan sekiranya Datuk Seri masih gagal merubah sepupu Datuk Seri ini,yakin dan percayalah Datuk Seri akan rebah bersama-sama sepupu Datuk Seri yang sedang bernafsu besar dalam politik negara ini.

Sekian dulu untuk yang pertama ini dan akan menyusul nanti beberapa pendedahan yang mengejutkan Datuk Seri tentang sepupu Datuk Seri ini.

Sekian

Warga-warga Johor

Luahan Hati Seorang Muslimah Buat Majalah Hijabista

http://i386.photobucket.com/albums/oo307/beautifulnara/abby/hijabista2.jpg

 http://i386.photobucket.com/albums/oo307/beautifulnara/abby/hijabista.jpg

Dear Hijabista ( @hijabistamag) , Hijabister

I am writing to express my concern over the portrayal of ‘hijab’ women in
your magazine. I believe in the concept of modesty accompanying the
muslimah attire (the hijab included) is a fundamental core one must
embrace. The Hijab is not a replacement of the ‘hair’ we cover. The hijab
isn’t just a cloth or layers of cloth on your head. It comes with a
package. Of intellect, manners and adab. It is a symbol of the believing
women, her ‘modesty’- A sign of dignity and pride. Your magazine bears no
sign of ‘modesty’ and I say this clearly, this is definitely very WRONG!

Portraying hijab women and “doll-ing” them up like models in Vogue but then
only to cover her hair is an absolute disgrace and mockery to us the
believing women. What more the women and cover girls who allow themselves to
be exploited as an object and fool themselves into thinking they are on
their ‘Deen’ and pleasing Allah by just covering their hair… How can you
even think you are pleasing Allah with all that make up, ridiculous styles
whilst purposely showing off your beauty and body.

Your magazine just as the likes of vogue and cosmopolitan has NO
intellectual nor spiritual dimensions to it except to brainwash and create
an unnecessary desire to the ‘hijabisters’ to own more and more stuff. In
reality, a real, true believing women DOES not need to display her
adornments to entice others. The believing woman has self confidence that
what is INSIDE her heart and MIND will indeed be of much more value than
all the silly bangles, sunglasses, shoes and handbags you bombard the
pages of your magazine with.

Your magazine corrupts young, sincere minds into foolishly thinking that
they are more beautiful with more shoes, accessories or ridiculous tudung
styles they do not need.

The best garments as the Quran states is Taqwa. And tell me where, in which
page of your magazine do you propagate this message? None, not one I’m
afraid. It is clearly a consumer driven magazine casting a spell with
women, where one will then start to wish on owning and buying or to ‘copy’
the ‘Photoshop-ed’ girls you portray.

I am afraid you are only destroying the hijab sisters filling their minds
with superficial beauty. Please take a sincere step back and help many lost
sisters out there to care more about diseases of their hearts instead of
merely emphasizing a message of “what is important is how you look and tie
your tudung’

Sincerely,
A worried Muslimah


Kehadapan HIjabista dan HIjabisters yang disayangi…

Saya menulis untuk melahirkan rasa risau sayan dengan cara majalah anda ‘mempamerkan’ wanita berhijab. Saya amat percaya bahawa konsep ‘kesederhanaan’ haruslah diseiringkan dengan pemakaian Muslimah (termasuklah hijab) dan kesederhanaaan ini merupakan perkara yang teramatlah penting sekali. Kesederhanaan oleh itu, perlulah diberi keutamaan dan penekanan oleh setiap wanita berhijab dan bertudung termasuklah majalah anda

Tudung ini bukan berfungsi sebagai ‘ganti’ rambut yang kami tutup. Ianya juga bukanlah hanya sekeping kain atau berkeping-keping kain di atas kepala. Hijab datang dengan pakej lengkap, ianya merangkumi akhlak, intelek dan adab. Hijab simbol wanita beriman, kesederhanaannya dalam setiap yang dilakukan, kelembutan, kesopanan. Maruah dirinya. Kebanggaan dirinya. Majalah anda tidak langsung menampilkan ‘kesederhanaan’ yang dituntut’ Islam ini dan biarlah saya berterus terang ini ternyata salah sama sekali.

Meletakkan wanita yang hanya berhijab tetapi disolek bak patung seolah model antarabangsa dalam majalah Vogue (beznya cuma tutup rambut) adalah satu bentuk penghinaan buat kami wanita Muslim. Juga menyedihkan apabila wanita berhijab tersebut sendiri rela diperlakukan sebegitu rupa, dieksploitasi dan cuma menipu diri bahawa mereka berada di jalan yang benar dan membuatkan Tuhan mereka gembira hanya dengan menutupi rambut mereka. Ya Allah, bagaimanalah anda boleh berfikir anda menggembirakan Allah dengan berhias dan bertabaruj sebegitu rupa sambil menayang kecantikan rupa paras dan tubuh badan anda?

Majalah anda seperti juga Vogue dan Cosmopolitan dan majalah-majalah seangkatan dengannya tiada LANGSUNG dimensi intelek mahupun spiritual didalamnya menjadikannya majalah ini kosong. Majalah anda secara tidak langsung berjaya ‘brainwash’ minda para hijabisters dengan menaikkan hawa’ nafsu mereka untuk berbelanja lebih banyak barang, lagi dan lagi. Hakikatnya wanita yang benar-benar beriman, seorang Muslimah sejati TIDAK perlu menayang segala aksesori kepada orang lain. Nilai wanita Islam BUKAN pada barangan tetapi keyakinan dirinya bahawa apa didalam hati mereka dan minda mereka lebih berharga dari segala gelang, kacamata hitam, kasut tinggi, tas tangan yang anda sogok di setiap muka majalah anda.

Majalah mempengaruhi pemikiran anak-anak muda yang masih mentah untuk menipu diri mereka dengan merasakan bahawa mereka akan lebih cantik dan dihormati dengan KASUT, AKSESORI dan style tudung yang merapu dan merepek.

Di dalam Quran Allah menegaskan bahawa Taqwa adalah pakaian yang terbaik. Tolonglah beritahu dan tunjukkan kepada saya dimana, di muka surat mana and tampilkan mesej ini? Malangnya tiada, tidak di satu muka pun. Ianya majalah yang menjual baragan semata, majlah berbentuk konsumer membuatkan para wanita jadi gila, menurut nafsu untuk membeli, untuk mahukan barangan material yang mungkin tidak langsung diperlukan atau mampu mereka miliki. Lifestyle yang anda tampilkan tidak berapa kena dengan syariat Islam. Masalahnya anda menggunakan Islam untuk menjual. Ini amat mengecewakan. Kemudian ramailah para gadis berangan untuk menjadi seperti covergirls yang telah pun anda tampilkan dengan badan yang ramping, barangan yang hebat dan muka yang gebu yang semestinya sudahpun anda photoshopkan wajahnya. Ianya palsu semata.

Saya jujurnya risau anda merosakkan nilai hijab dan wanita Islam dengan majalah ini. Yang cuma diberikan penekanan adalah kecantikan yang palsu. Saya merayu, tolonglah dengan sepenuh hati nilailah dan muhasabah majalah anda dan isi kandungannya. Kami perlukan majalah yang menaikkan iman kami, yang menjadikan kami Muslimah yang lebih bertaqwa dan disayangi Allah. Majalah yang membantu kami mengubati penyakit-penyakit hati kami, bukan majalah yang membawa mesej apa yang penting adalah rupa anda pada LUARAN, baju apa yang anda pakai dan cara anda mengikat tudung. Walahu’alam

Ikhlas,
Muslimah yang Risau

Rupanya Kak Wan Lebih Banyak Skill Bola Berbanding Najib

Jangan gelak.

Jangan gelak.

Jangan gelak.

Nanti puak umno akan cakap hina melayu.

Kahkahkahkahkahkahkahkah.....

Ramai keluar air mata sebab tak tahan nak gelak.

DS Anwar Sabar Menjawab Pelbagai Soalan Di Twitter

Soalan yang diajukan kepada ds anwar. Walau pun ianya tidak berkaitan tetapi dengan tenang dan sabar beliau melayan.

Nasihat berguna dititipkan. Inilah pemimpin yang perlu diangkat.

Admin bukan niat nak bodek atau puji, benda yang betul kita patut sokong.

Tahniah DS Anwar.

Krisis FAM, Annuar Musa sedia lawan raja?


Akhbar Umno, Mingguan Malaysia Ahad lalu menerbitkan satu muka wawancara dengan Tan Sri Annuar Musa, yang berkrisis dengan presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia, Sultan Ahmad Shah ibni Abu Bakar.

Dalam wawancara panjang itu, Annuar menyentuh dengan tegas isu-isu berkaitan kepincangan FAM di bawah Sultan Ahmad Shah, kontroversi kehadiran pasukan bersenjata di stadium semasa perlawanan antara pasukan Johor dan Kelantan.

Pertembungan Annuar dengan Sultan Ahmad Shah yang memuncak tahun lalu ditingkatkan lagi dengan kenyataan-kenyataan tegas dalam wawancara ini, yang menunjukkan Annuar mendapat sokongan yang agak kuat, kerana sukar untuk beliau mendapat ruang wawancara yang besar itu pada hari Ahad sekiranya berada dalam kedudukan terpinggir.

Beliau turut memperlihatkan sikap kritikal terhadap tindakan menghadirkan pasukan tentera bersenjata di Kota Bharu dalam perlawanan 15 Januari lalu, tindakan yang dipertanggungjawabkan pada Tunku Ismail Sultan Ibrahim, presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor.

Perkembangan ini meletakkan Annuar bertembung dengan istana di dua negeri; Pahang dan Johor, dan Annuar kelihatan mempunyai sokongan yang agak kuat, dan bukan hanya daripada peminat bola sepak Kelantan.

Dominasi Sultan Ahmad Shah, dan kepincangan pengurusan FAM dilihat sebagai salah satu punca utama kedudukan bola sepak negara yang tidak berkembang, atau tidak mencapai tahap yang diharapkan walaupun pernah disegani di Asia.

Pandangan-pandangan yang dikemukakan Annuar memberi gambaran beliau mempunyai ide yang jelas tentang usaha memajukan sukan bola sepak negara, dan beliau mungkin dapat diberikan kredit hasil kejayaan pasukan Kelantan kebelakangan ini, tetapi juga memperlihatkan cita-cita besar beliau berkait kepimpinan FAM.

Walau bagaimanapun, Annuar mewakili golongan politik dan daripada parti Umno, yang juga dikaitkan dengan dominasi ke atas persatuan-persatuan bola sepak sehingga menjejaskan pembangunan sukan ini.

Tetapi Annuar kini berada di posisi kritikal berdepan dengan sultan Pahang, yang memungkinkan beliau terpinggir ekoran sensitiviti isu ini, tetapi berpotensi juga menarik sentimen populis menentang institusi monarki yang semakin dinilai dengan kritikal kebelakangan ini.

Ini berdasarkan populariti sukan bola sepak di negara ini, dan sentimen terhadap kelemahan pengurusan FAM yang meluas.

Berdasarkan perkembangan sejak setahun lalu, dan kesediaan beliau meneruskan dan meningkatkan serangan dalam krisis panjang ini, Annuar dijangka akan terus membina momentum, dan menerima sokongan ramai.

Isu ini juga tidak dapat dielakkan akan meningkatkan lagi sikap kritikal terhadap sultan Pahang yang menguasai pengurusan bola sepak di negara ini, menambahkan lagi senarai rungutan terhadap institusi raja.

Siasah Daily

Apa Aktiviti MB Selangor Malam Ni? Tidur Ke?

January 28, 2013

http://d3j5vwomefv46c.cloudfront.net/photos/large/723904945.jpg?key=1024768&Expires=1359380690&Key-Pair-Id=APKAIYVGSUJFNRFZBBTA&Signature=qTG8UlRMdAcqhbtxn2CNXaR-o2D2y0P4NKalOMA8Ngm2RvOO7OucOUt5daVqY-pN2Zv~WJksNqdkS4HEhzInulf5su3a-t67KxPyhX5EkQKLZED~-KZjC5QKiZOLm~uy8U-RaTx2WHk~ZKaU28c8BrWSNzEH8BxEU0f~jofCfTs_

Hadir pada majlis ramah mesra komuniti Sarawak di Sunway Cheras.

 http://d3j5vwomefv46c.cloudfront.net/photos/large/723868493.jpg?key=1024768&Expires=1359380696&Key-Pair-Id=APKAIYVGSUJFNRFZBBTA&Signature=MpsOUibx-wRD~kOJsjb2XUDmRMnKq8qP0DvmXRYYMJjLdCCz2AKIaBLP13QwaGkVo-IuiwP9PytfoRiPXWbVwAc2OGOImPyBlH999Dlbezj4u-EoAr5nYrvD3R~zNVERVv7N95lcF2RJAgpW5wMzd5Cke8j-4PIFMsa3T4eZmNU_

 http://d3j5vwomefv46c.cloudfront.net/photos/large/723901909.jpg?key=1024768&Expires=1359380638&Key-Pair-Id=APKAIYVGSUJFNRFZBBTA&Signature=bIkZ-XUZDDypyVJyTHxUQxnTfp8ZrwTvXYoV56jfjMcY1dgmviCRu~DEWfdP73jnE61cfq3Ru3WNzOEmHBbx4JnCgGrpFL7HSA9DCIGCwwIDfQxcqvMSInOygh3CPSXR0LKCbdJ1dASoBY3DLiqJ8iwMk9whPva~eBIwVWiujHE_

Mengedarkan limau di pasar malam Taman Len Seng.

Kartun Ahli Palimen Bachok

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/71812_458263990907348_885101688_n.jpg

ustaz kan selalu sibuk ikut belakang najib rosmah

Nik Aziz: Nasharuddin tidak tersenarai calon PasKOTA BHARU - Anggota Parlimen Bachok, Nasharuddin Mat Isa tidak disenaraikan sebagai calon Pas pada Pilihan Raya Umum Ke-13, kata Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan bagaimanapun tidak menjelaskan sebab bekas Timbalan Presiden Pas itu tidak dicalonkan lagi.

"Seingat saya nama dia tidak disenaraikan dalam pencalonan kawasan," katanya ketika ditemui di kediamannya di Pulau Melaka di sini, hari ini.

Nik Abdul Aziz diminta mengulas laporan mengenai pengguguran Nasharuddin dalam Majlis Syura Ulama Pas pada 13 Januari lalu.

Menyifatkannya sebagai bukan satu tindakan yang pelik, Nik Abdul Aziz menyamakan pemecatan itu sebagai perceraian suami isteri dan persatuan sukan.

"Pelik apanya? Suami isteri lagikan bercerai. Persatuan bola sepak pun ada orang pecat. Jurulatih pun kena pecat," katanya, sambil menambah bahawa Nasharuddin masih kekal sebagai anggota parti itu.

Nik Abdul Aziz bagaimanapun enggan mengulas sama ada pengguguran Nasharuddin itu disebabkan masalah dalaman lain.

"Itu saya tak mahu sebut pasal keburukan orang dan setiap apa yang berlaku itu ada kaedahnya," katanya.

Nasharuddin hari ini dilaporkan berkata beliau belum dimaklumkan secara rasmi mengenai penggugurannya daripada Majlis Syura sebaliknya hanya mengetahui berhubung perkara itu melalui media.

Laporan sebelum ini menyebut Majlis Syura menyingkirkan Nasharuddin kerana beliau kerap tidak hadir mesyuarat selain sering membuat kenyataan tidak selari dengan pendirian dan ketetapan majlis berkenaan.

Di IPOH, Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata, rakyat khususnya penyokong Pas akan menilai sendiri tindakan parti itu menggugurkan Nasharuddin.

Zambry berkata tindakan itu juga akan menyedarkan mereka tentang perjuangan sebenar Pas.

"Rakyat akan menghukum mereka pada pilihan raya ini," kata beliau kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung ke-11 Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) Perak, hari ini.

Beliau berkata, bukan semua anggota parti itu "pak turut".

Ada di kalangan mereka yang mempunyai pandangan sendiri berhubung sesuatu perkara, katanya. - Bernama

TG Nik Aziz Bersama 2 Cicit Kembar Terbaru

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/150928_10200373886372067_1751611891_n.jpg

Rizal Tahir

Renungan penuh kasih sayang seorang moyang kepada cicitnya. TGNA bersama cicit sulungnya yang dilahirkan kembar (kedua-duanya puteri), berusia lapan hari.

-gambar ni dirakamkan di rumah TGNA pagi tadi (28 Januari 2013), selepas TGNA sampai dari Pulau Pinang.

Terkini! Gambar TG Nik Aziz Berjumpa Dengan Bishop Sebastian Di Pulau Pinang


This one's from me to you: Tok Guru presents Bishop Sebastian with a mouth-watering cake

This one’s from me to you: Tok Guru presents Bishop Sebastian with a mouth-watering cake
It may have been Nik Aziz’s 82nd birthday on Sunday, but it was the octogenarian who handed over a cake to the Bishop of the Penang Diocese, which covers Penang, Kedah, Perlis, Perak and Kelantan. On the cake was inscribed the simple words: Kpd: Yang Mulia Bishop, Dpd: Tn Guru Dato Nik Aziz, Mursyidul Am Pas.

Cake diplomacy: A sweet touch indeed
Cake diplomacy: A sweet touch indeed
Though Nik Aziz had a full schedule in Penang, he cancelled another appointment to make sure he could meet Sebastian at short notice. Looking frail, the Tok Guru said he now finds it difficult to stand air-conditioning and even rain. But sunshine is always welcome, he said, his face brightening up.
Though Tok Guru tires easily – he has a pacemaker – his aides say he perks up when the occasion demands such as when addressing a large ceramah. And on this occasion, he was clearly looking forward to meeting the Bishop.

"I will pray for your health," Bishop Sebastian assures Tok Guru.
“I will pray for your health,” Bishop Sebastian assures Tok Guru.

Nik Aziz touched on the importance of kerohanian (spirituality) – which the Bishop wholeheartedly agreed to – and lamented the excessive materialism in today’s culture.

The Tok Guru also pointed out that Islam honours the prophets, including Jesus. In Kelantan, there were many images of Buddha.

Bishop Sebastian expressed concern about Tok Guru’s health and said he would pray for him: “The nation needs your spiritual example,” he said.

Tok Guru expressed regret that people had created a controversy over religious matters. Bishop Sebastian concurred saying that that wasted energy could be better spent looking for missing children, for instance.
Later, when posing for a group photo, Nik Aziz joked, “I don’t know what the mainstream media is going to say about my meeting with you!”

Mujahid, Nik Aziz, Sebastian and Francis and Marie Jeanne
Mujahid Yusof Rawa, Nik Aziz, Sebastian Francis and Sr Marie Jeanne

The closed-door meeting was held on an auspicious date for the Pas spiritual leader for several reasons: It was his birthday; it was the first time he had witnessed a Thaipusam celebration in Penang (and met Karpal at his residence in the process). He also received news that he is now a great-grandfather twice over – newborn twins. (He has 10 children and 52 grandchildren – that’s a lot of birthdays to keep track of!)
Earlier, he had laid the foundation stone for a minaret at a mosque in Batu Uban, which was built around 1710, well before Francis Light set foot in Penang in 1786.

And it was the first time he was meeting Bishop Sebastian. When told that the Penang Diocese includes Kelantan, Nik Aziz immediately invited Sebastian to drop by at his residence in the East Coast state.
After about 30 minutes, Nik Aziz appeared to tire and he requested Mujahid to take his place at a large ceramah scheduled for Sunday night.

The meeting was held at Nik Aziz’s suite in a hotel in Penang. Also present in the Pas team were Parit Buntar MP Mujahid Yusof Rawa, who had just returned from a dialogue at Fatima Church in Kangar, and Tasik Gelugor Pas information chief Abdul Rahman Kasim as well as close aides of Tok Guru.

Bishop Sebastian was accompanied by Sister Marie Jeanne of the Little Sisters of the Poor and Arokiadass, newly appointed to take charge of inter-religious dialogue in the Penang Diocese.

From left: Abdul Rahman, Arokiadass, Mujahid, Nik Aziz, Sebastian and Marie Jeanne

From left: Abdul Rahman, Arokiadass, Mujahid, Nik Aziz, Sebastian and Marie Jeanne
This quiet and dignified encounter was the perfect riposte to the bigots who are trying to divide and rule the people.

http://anilnetto.com/religion-and-ethnicity/christianity/tok-guru-nik-aziz-meets-bishop-sebastian-francis/

YAB Tuan Guru mengunjungi YAB Dato Seri Ustaz Azizan Razak, Menteri Besar Kedah di kediamannya.

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/150932_548133805206277_1939718907_n.jpghttp://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/550013_548133768539614_1222930113_n.jpg

Zam Zamani Mohd Zain

YAB Tuan Guru mengunjungi YAB Dato Seri Ustaz Azizan Razak, Menteri Besar Kedah di kediamannya.

Gambar TG Nik Aziz Berjumpa Dengan Bishop Sebastian

On a day when a threat of Bible-burning by unknown bigots fizzled out, Pas spiritual leader Nik Aziz hosted a friendly private meeting with Catholic Bishop Sebastian Francis.

This one’s from me to you: Tok Guru presents Bishop Sebastian with a mouth-watering cake

It may have been Nik Aziz’s 82nd birthday on Sunday, but it was the octogenarian who handed over a cake to the Bishop of the Penang Diocese, which covers Penang, Kedah, Perlis, Perak and Kelantan. On the cake was inscribed the simple words: Kpd: Yang Mulia Bishop, Dpd: Tn Guru Dato Nik Aziz, Mursyidul Am Pas.

SELANJUTNYA...

http://anilnetto.com/religion-and-ethnicity/christianity/tok-guru-nik-aziz-meets-bishop-sebastian-francis/

Sejarah Kejahatan UMNO - Peristiwa Lubuk Merbau 1985

January 27, 2013

 http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/196420_157442037740133_2062606887_n.jpg
 

Sejarah Kejahatan UMNO -Peristiwa Lubuk Merbau 1985

Peristiwa Lubuk Merbau 1985 berlaku apabila seorang jentera pilihan raya PAS bertembung dengan penyokong UMNO di Felda Lubuk Merbau,Padang Terap,Kubang Pasu,negeri Kedah. Ketika itu kedua-dua belah parti sedang sibuk berkempen dalam Pilihan raya kecil Padang Terap 1985.

Lebih kurang 2 km dari tempat ceramah Ustaz Fadhil itu adalah ceramah UMNO dan penceramahnya ada Ketua Pemuda UMNO iaitu Datuk Seri Najib Tun Razak yang diadakan di Balai Raya Felda Lubok Merbau.

Dua petugas bergelimpangan di dalam longkang. Salah seorang daripadanya telah dibawa ke hospital dan telah meninggal dunia. Beliau adalah Othman Talib. Rupa-rupanya beliau telah dipukul atau dihentak diatas kepalanya, walaupun tidak berdarah tetapi hentakan itu adalah sangat parah. Suhaimi Said dan Syed Ibrahim, iaitu AJK PAS Pusat yang juga seorang peguam, telah pergi ke Balai Polis Lubuk Merbau untuk membuat laporan polis. Antara mereka yang hadir ialah Man Kadir (Pak Jabit) dan Pak Harun. Buku bertajuk 'Peristiwa Berdarah Felda Lubuk Merbau' dan 'Peristiwa bergambar Felda Lubuk Merbau' telah diharamkan. Penulis dua buku ini Suhaimi Said telah ditahan di bawah ISA.[1]

Antara mangsa dalam tragedi Felda Lubuk Merbau pada 18 Januari 1985 ialah :
Ibrahim bin Tahir - ditetak dengan senjata tajam
Nasir bin Muhammad- dipukul dengan besi di kepala
Shamsuddin bin Sulaiman - ditetak dua liang di kepala dan ditikam di muka dan dahi.
Ayub Mat Shah - dihentak dengan bata dan ditikam dengan botol pecah dan dipukul dengan kayu.
Ahmad bin Tahir - dipukul dengan kayu,dibaling dengan batu-bata di muka.
Osman bin Talib - retak di kepala dan terbunuh.
Sehingga kini, kes tersebut tidak dapat diselesaikan.[2]

Pada di parlimen, ahli parlimen Mamat Ghazalee Abdul Rahman minta penjelasan tentang "Peristiwa FELDA Lubok Merbau" semasa Pilihan raya Kecil Padang Terap baru-baru ini, mengapa peristiwa tersebut berlaku, berapa ramai orang yang terlibat, dan berapa mangsa-mangsanya. Tidakkah peristiwa tersebut menjadi amaran terhadap kemungkinan ancaman daripada anasir-anasir tidak diingini kepada proses pilihanraya umum akan datang. Apa tindakan-tindakan untuk menjamin proses pilihanraya umum di negara ini berjalan licin, aman tenteram tanpa huru-hara.

Datuk Nik Aziz Nik Mat pula minta Menteri Dalam Negeri menjelaskan sebab-sebab yang menghalang pihak polis tidak bertindak mencegah peristiwa serangan liar oleh segolongan samseng di Lubuk Merbau Padang Terap, Kedah pada 18 Januari 1985 terhadap petugas-petugas Pilihanraya PAS sehingga berlakunya beberapa orang luka parah dan seorang darinya mati akibat kejadian itu,oleh kerana sehari sebelumnya laporan (report) telah dibuat kepada petugas di Balai Polls Naka iaitu sebagaimana Naka PC. Report No. 98 j 85 dengan disertakan satu salinan surat ugutan bertulis oleh orang-orang yang bercadang untuk melakukan tindakan itu telah ada dalam pengetahuan pihak polls sama ada pihak polis telah diarah sesuatu menyebabkan pihak polis tidak berani untuk mencegah kejadian itu daripada berlaku.[7]

Pada 1985, Nik Aziz Nik Mat melahirkan rasa kecewa kerana pihak polis lambat bertindak sehingga Ustaz Othman Talib terbunuh dan Pak Ayub cedera di Felda Lubuk Merbau. Orang ramai semakin gelisah terhadap kecekapan sistem keadilan di negara ini. Menteri Datuk Radzi Sheikh Ahmad menjelaskan bahawa penyiasatan 'Inquest' telah dijalankan pada 30 Mac 1986.

Pemimpin DAP , Lim Kit Siang mempersoalkan tindakan kerajaan yang menahan 9 orang mahasiswa yang menonton video mangsa tragedi Lubuk Merbau pada Januari 1985. Mahasiswa tersebut dikenakan tindakan di bawah AUKU.[8]- Oleh Penulis Bebas

link yang berkaitan-

1-Felda Lubuk Merbau,Padang Terap,Kubang Pasu,Kedah
http://ms.wikipedia.org/wiki/Felda_Lubuk_Merbau
http://ms.wikipedia.org/wiki/Padang_Terap
http://ms.wikipedia.org/wiki/Kubang_Pasu
http://ms.wikipedia.org/wiki/

2-Pilihan raya kecil Padang Terap 1985
http://ms.wikipedia.org/wiki/Pilihan_raya_kecil_Padang_Terap_1985

3-Pergerakan Pemuda UMNO,Mohd Najib bin Abdul Razak
http://ms.wikipedia.org/wiki/Ketua_Pemuda_UMNO
http://ms.wikipedia.org/wiki/Najib_Tun_Razak

4-Akta Keselamatan Dalam Negeri (Malaysia)
http://ms.wikipedia.org/wiki/ISA

5-Peristiwa Lubuk Merbau 1985
http://ms.wikipedia.org/wiki/Peristiwa_Lubuk_Merbau_1985#cite_note-2

6-Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
http://ms.wikipedia.org/wiki/Nik_Aziz_Nik_Mat

7-Mohd Radzi Sheikh Ahmad
http://ms.wikipedia.org/wiki/Radzi_Sheikh_Ahmad

Gambar TG Nik Aziz Melawat Ustaz Azizan Di Kediaman MB Kedah

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/321402_547637531922571_2064211334_n.jpg

Zam Zamani Mohd Zain

YAB. Tuan Guru M.B Kelantan mengunjungi YAB. Menteri Besar Kedah di kediamannya sebentar tadi.

Live Kuliah Ustaz Azhar Di Masjid Al Firdaus Bandar Baru Selayang

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/602986_556887327662652_1257161481_n.jpghttp://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/419600_556887347662650_676792548_n.jpghttp://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/309848_556887354329316_994059688_n.jpghttp://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/182244_556887377662647_647453569_n.jpghttp://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/148786_556887390995979_959903974_n.jpg


http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/397381_498999476810438_1990940902_n.jpgSemasa

Hiburan

Sukan

 

© Copyright Kerabu Bersuara 2007 -2013 | Design by Kerabu Bersuara | Published by Kerabu Bersuara Group | Powered by Blogger.com.