KENYATAAN MEDIA PRESIDEN PAS PERKEMBANGAN TERKINI DI IRAQ/SYRIA
KENYATAAN MEDIA PRESIDEN PAS

PERKEMBANGAN TERKINI DI IRAQ/SYRIA

10 Julai 2014/ 12 Ramadhan 1435H

Parti Islam SeMalaysia (PAS) meneliti dengan penuh berhati-hati terhadap perkembangan terkini yang berlaku di Iraq dan Syria dan meminta kepada ahli, penyokong dan seluruh rakyat supaya dapat memahami segala bentuk percaturan yang sedang berlaku dengan proksi - proksinya.

Adalah ditegaskan bahawa PAS adalah tetap mengambil pendekatan demokrasi menerusi pilihanraya dan inilah pendekatan yang kita perkenalkan kepada semua rakan – rakan dalam gerakan Islam di seluruh dunia. Ini jugalah yang saya tekankan dalam ucapan saya kepada kepimpinan parti – parti berteraskan Islam di negara lain dalam persidangan anjuran Economic and Social Researches Center di Turki pada bulan lepas. Pendekatan ini adalah yang terbaik pada masa ini bagi menghadapi masalah dalaman negeri umat Islam sendiri dengan menekankan prosesnya secara damai dan demokrasi.

Sebab itu PAS tidak bersetuju dengan pendekatan yang berlaku di Syria dan Iraq yang mengambil cara perang untuk menyelesaikan masalah dalaman negara umat Islam. Ianya juga bercanggah dengan konsep jihad dalam al-Quran dan Sunnah yang diamalkan oleh para Khulafa' di sepanjang zaman. Para Khulafa' ar-Rasyidin, Zaman Amawiyah, Zaman Abbasiyah dan Zaman Uthmaniyyah, kesemua mereka menyelesaikan masalah dalaman umat, dan pendekatan perang adalah terakhir dan sangat berhemat. Sehingga Saidina Ali bin Abi Talib R.A hanya bertindak kepada golongan Khawarij apabila mereka mengangkat senjata. Apabila mereka tidak mengangkat senjata, maka dihadapinya dengan sabar.

Begitulah kaedah kita menghadapi kerajaan-kerajaan yang zalim sepanjang zaman dalam krisis dalaman umat Islam. Bahkan kerajaan Uthmaniyyah sendiri semasa pemerintahan mereka telah meletakkan kumpulan Druze yang dianggap kumpulan serpihan umat di luar daripada Islam ke satu kawasan di Lubnan, dan kumpulan Yazidiyah diletakkan di Iraq tanpa pendekatan secara bersenjata. Pendekatan ini juga adalah metode yang berasalkan dari pendekatan kajian ulama -ulama di masa itu, untuk mengelakkan diri dari orang –orang dan kelompok yang jahil dalam masalah agama sehingga merosakkan umat sendiri dan menghukum tanpa hati-hati.

Dengan sebab itu, PAS dengan tegas tidak mengizinkan mana-mana ahli PAS terlibat dengan kumpulan-kumpulan radikal samada di luar negeri ataupun di dalam negeri. Sekiranya didapati ada, maka kita tidak teragak-agak akan mengambil tindakan dengan memecat mereka daripada keahlian PAS.

Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang

PRESIDEN PAS

2 comments

splash benji said...

Astagfirullahalhazim..
*pendekatan cara demokrasi?
*bercangah dgn Al-Quran dan. sunnah?
siapa dan negara mana yg mampu memisahkan kafir basyar dgn saudara sunni ku?? Hanya kematian ya tuan guru..
Ya tuan guru.. Sepetinya kenikmatan dlm politik telah merubah pendirian diri,mengaburi mata Dan kewarasan utk mengenali si Haq dan si Batil.. sepertinya bersefahaman dgn kerajaan melayu yg mengaku islam menjerit jerit Pengganas..!! Mereka akan d tangkap jika blk ke mlysia..!!! Supaya AMARECA tahu mlyu mlysia ikut ckp dia sbg polis dunia..
* Adakah kamu fikir mereka yg pergi berjihad ke Syria & Iraq itu mengidamkan status keahlian yg d lucut kan itu??? Tidak walau sdikit pun wahai tuan guru.. Walhal nyawa mereka sebagai saksi jual beli yg mereka ingini dr Allah swt..
* selagi kamu mentaati garisan si skyes&pycot durjana selagi itu kamu d cengkam kebatilan..

RASSULLULAH S.A.W Bersbda
Bukan dari golongan ku seorang muslim yang tidak mempedulikan nasib muslim yg lain nya..
Maafkan jika sy terlebih kata..
Betulkan jika ada yg salah..

Wallahualam..

MakoFSA said...

di syria dn iraq, bukan umat Islam yg mengambil kaedah perang melawan pemerintah tapi pemerintahlah yg memerangi membunuh dgn kejam zalim terhadap umat Islam.

kezaliman itu kerana mereka adalah kafir syiah yg menghalalkan darah umat Islam. bagi mereka lagi byk darah umat Islam ditumpahkan, lagi mempercepatkan kelahiran AlMehdi mereka.

syiah adalah musuh islam yg menjadi talibarut barat. iran hezbosyaitan dan maliki adalah termasuk. tanpa syiah US takkan dpt masuk iraq dn afghanistan. begitu juga kezaliman assad di syria.

kezaliman assad terpaksa dihadapi dgn senjata. jika mengalah dn tidak melawan, umat Islam akan tetap dizalimi malah dgn lebih teruk.

membantu umat Islam syria samada dgn senjata atau lain2 menentang anjing2 syiah assad adalah JIHAD.

Powered by Blogger.