Setiap kali barang naik salahkan orang lain‘‘Punca kenaikan harga barang bukan kerana kegagalan kerajaan tetapi ia adalah masalah fenomena dunia iaitu inflasi makanan dunia.

‘‘Ia juga disebabkan oleh masalah bekalan dan Malaysia bukan satu-satunya negara yang menghadapi tekanan ini, malahan di negara lain keadaan lebih buruk,’’ katanya.


Ini adalah kenyataan TPM Malaysia dalam isu harga beras naik. Nampaknya kerajaan masih tidak serik untuk memperbodohkan rakyat jelata. Setiap kali kenaikan harga barang, kerajaan tidak pernah mengambil sikap tanggungjawab untuk menangani dengan baik. Cuma yang ada sekadar mesyuarat seterusnya mengeluarkan keputusan kerajaan terpaksa menaikkan harga barang ini walaupun dengan hati yang berat.


Jangan ingat rakyat bodoh dalam melihat situasi negara. zaman kini bukan zaman batu ataupun zaman dunia tertutup. Zaman kini ialah zaman dunia diibaratkan sebagai kampung kecil sahaja. Setiap kali isu dalam kerajaan berlaku, rakyat akan terus mengkaji kenapa perkara ini berlaku.


PM Malaysia pernah mengumumkan bahawa antara punca kegagalan UMNO/BN ialah dengan sebab kenaikan harga barang yang terlampau-lampau. Tapi sekarang, kenaikan terus berlaku. Ini menunjukkan kegagalan kerajaan dalam perancangan untuk membangunkan negara. kalau sebelum PM Malaysia pernah melancarkan pelan pertanian untuk rakyat. Sekarang apa jadi. Pelan tinggal ke mana, alih-alih harga beras pun naik.


Sementara di negeri yang diperintah oleh PAKATAN RAKYAT pula sibuk untuk menyelesaikan golongan susah dan rakyat jelata. Pulau Pinang contohnya telah membatalkan segala tunggakan kompaun letak kereta kepada rakyat. Kedah pula telah membatalan segala projek yang merugikan rakyat. Perak telah melancarkan 5 pelan kebajikan. Selangor dengan memberi 20 liter padu air percuma kepada rakyat bermula. Kelantan tidak payah disebut kerana terlampau banyak kebajikan diberi kepada rakyat selama 18 tahun pemerintahan. Inilah contoh kerajaan rakyat yang bekerja untuk rakyat.


Isu beras naik satu isu yang cukup panas. Ini adalah kerana beras adalah makanan rasmi rakyat malaysia. Dalam hal ini, kerajaan perlu memandang serius untuk menyelesaikan masalah. Menaikkan harga barang bukan dikira sebagai penyelesai masalah.


Dalam hal ini, kerajaan sepatutnya memikirkan bagaimana untuk membekalkan barang-barang asas keperluan rakyat dengan harga yang murah dan mampu dimiliki oleh semua. Inilah tanggungjawab sebenar kerajaan.


Malaysia mempunyai tanah yang cukup subur untuk dipertanikan. Kedah contohnya merupakan negeri jelapang padi yang cukup terkenal. Kalau sebelum ini, kerajaan Kedah di bawah pimpinan UMNO/BN begitu rakus merosakkan tanah padi menjadi tanah perindustrian sehingga merosakkan pendapatan orang kampung dan rakyat semuanya. Tapi alhamdulillah di bawah kerajaan PAKATAN RAKYAT ini, kerajaa mula bertindak kembali untuk menaikkan semula kedah sebagai negeri jelapang padi.


UMNO/BN sudah tidak relevan. Kerja mereka hanya untuk menaikkan harga barang. PAKATAN RAKYAT terus naik popularitinya. Kerja mereka untuk menurunkan beban rakyat

Teruskan perjuangan

No comments

Powered by Blogger.