timb menteri kesihatan yang tak sihat,,,,

Dalam sembahyang kita angkat kedua-dua tangan ketika takbir hukumnya 'sunat'. Jika sunat, buat dapat pahala dan tak buat tak berdosa tetapi kita tolak peluang kerana kenapa tak cari pahala.

Makan nasi kita basuh tangan hukumnya sunat disamping membersihkan tangan jika ada kekotoran. Jika tak basuh pun tak mengapa tetapi kenapa kita tolak peluang untuk membersihkan tangan dari kekotoran sebelum makan.

Dr. Latif Ahmad angkat sumpah tanpa angkat tangan. Tak salah tetapi kenapa tolak peluang untuk menunjukan nilai-nilai adab dan budaya Melayu yang seharusnya menjadi sifat-sifat UMNO iaitu Parti Bangsa Orang Melayu.

Tindakan Dr. Latif memang tak berdosa tetapi cuma 'Bodoh Sombong'. Jika 221 Ahli Parlimen boleh mengangkat tangan ketika mengangkat sumpah kenapa beliau terlalu berat untuk melakukannya? No wonder UMNO/BN kalah teruk dalam PRU-12. Tidak hairan jika UMNO akan bungkus tak lama lagi kerana orang Melayu akan menolaknya dari masa ke semasa.

Karpal Singh angkat tangan kiri tak angkat tangan kanan. Tak salah kerana beliau bukan Melayu. Beliau hanya belajar 'salah atau tak salah' tetapi dia tidak belajar halal atau haram. Begitu juga beliau tidak diasuh untuk belajar adab sopan seperti yang ada pada orang-orang Melayu.

Nasib baik Karpal Singh angkat tangan kiri. Jika beliau mengangkat 'tapak kaki' macam mana? Adakah salah? Adakah kurang ajar? Kebetulan pulak beliau duduk atas kerusi roda. Jika su-kj adalah Karpal Singh rasanya saya akan angkat penumbuk semasa angkat sumpah...biar orang kata saya kurang ajar tetapi kita berani dan ikhlas.

Posted by su-kj at

No comments

Powered by Blogger.