Raja Petra: Ingat ini, Ezam? [BM]

Sumpah hanya mainan bagi orang Melayu. Mereka akan berdiri di atas pentas atau pergi ke masjid untuk bersumpah sumpah mereka hanya untuk menunjukkan. Mereka tidak bermakna apa yang mereka bersumpah.Sumpah tidak perkataan dengan penuh mereka. Anda tidak boleh dipercayai ini sumpah lebih jauh daripada anda boleh membuang 'sumpah-Orang yang menawarkan diri'.

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin


Saya tertanya-tanya sama ada Ezam Mohd Nor ingat kembali pada tahun 1999 apabila Pemuda KeADILan pergi di seluruh Malaysia untuk bersumpah sumpah atau Sumpah keramat. Sumpah mereka berjanji bahawa selagi ada bulan dan matahari di langit dan seperti yang lama kerana mereka telah hidup di dalam badan mereka, mereka akan mempertahankan keadilan dan kebenaran dan menentang pembohongan dan kejahatan dengan badan-badan mereka dan kehidupan mereka.

Anda boleh membaca sumpah penuh dalam Bahasa Malaysia di bawah.

Malah, ibu Ezam turut bersumpah sumpah, yang dicatatkan pada video dan diedarkan di seluruh Malaysia. Dan sumpah beliau adalah bahawa beliau melarang (haram) Ezam pernah menyertainya Umno. Dan orang Melayu percaya bahawa sumpah seorang ibu sangat kuat kerana, mereka juga percaya, bahawa syurga terletak di bawah kaki ibu anda.

Ini sumpah oleh semua orang-orang pemimpin Pemuda KeADILan, yang telah menyertai semula Umno, adalah dibuat di hadapan berpuluh-puluh ribu orang. Dan mereka melawat Malaysia untuk membuat sumpah ini.

Ia membuat satu tertanya-tanya kira-kira bernilai sumpah Melayu. Jika orang Melayu untuk bersumpah yang boleh kita ambil bahawa sumpah pada nilai muka? Nampaknya seperti Melayu sumpah tidak mempunyai nilai sebenar selain daripada sandiwara atau peringkat-play untuk kepentingan politik.

Mereka meminta Anwar Ibrahim untuk bersumpah sumpah bahawa dia tidak bersetubuh Saiful dan bahawa ia tidak dia dalam video lucah itu. Apakah maksud itu akan menjadi? Yang akan mencukupi untuk meyakinkan kami bahawa Anwar tidak bersalah? Saya tidak takut.

Sumpah hanya mainan bagi orang Melayu. Mereka akan berdiri di atas pentas atau pergi ke masjid untuk bersumpah sumpah mereka hanya untuk menunjukkan. Mereka tidak bermakna apa yang mereka bersumpah.Sumpah tidak perkataan dengan penuh mereka. Anda tidak boleh dipercayai ini sumpah lebih jauh daripada anda boleh membuang 'sumpah-Orang yang menawarkan diri'.

Itulah apa sumpah atau Sumpah keramat atau apa sahaja jenis-Sumpah (terdapat banyak jenis sumpah orang Melayu bermain-main dengan) telah dikurangkan kepada. Malah, lebih banyak mereka Sumpah, lebih mencurigakan kita menjadi di antara mereka. Orang-orang yang suka Sumpah banyak kelihatan orang-orang yang berdusta banyak dan yang perlu untuk menutup pembohongan mereka dengan display ini awam Sumpah.

Ini adalah menyedihkan kerana tanggapan yang dicipta lebih banyak anda Sumpah, anda adalah pembohong - bukan cara yang lain di seluruh. Jadi, jika orang Melayu kata 'Sumpah', maka kita boleh andaikan dia atau dia adalah seorang pendusta yang berdarah.


SUMPAH KERAMAT PEMUDA KEADILAN!

Sumpah Keramat Pemuda keADILan beriltizam untuk berdiri teguh berjuang menentang kezaliman dan menegakkan keadilan dengan ikrar :-

Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim

Menyedari, Negara Terus Dilanda Kezaliman

Menginsafi, Umat Perlukan Perubahan

Mengakui, Keadilan Mesti Ditegakkan

Maka - atas nama kemuliaan dan perjuangan

Atas nama kesucian agama

Atas nama kedaulatan negara

Atas nama kehormatan Rakyat Jelata

Kami bersumpah - Selagi ada bulan dan matahari

Selagi hayat dikandung badan

Keadilan tetap kami pertahankan

Kebenaran tetap kami tegakkan

Kezaliman tetap kami benamkan

Pembohongan dan Sandiwara tetap kami hancurkan

Jiwa dan nyawa kami taruhkan

Inilah sumpah kami

Sumpah Keramat, Pemuda keADILan

Reformasi! Reformasi! Reformasi!

***************************************

Sumpah Keramat Keadilan Kedah

Tarikh : 10 Oktober 1999

Masa : 9.00 malam

Tempat : Padang Awam Taman Ria, Sungai Petani, Kedah.Penceramah : 1. Sdr. Ezam Mohd Noor

2. Zahid Mat Arif

3. Hamdan Taha

4. Hamdan Taha

5. Mustafa Kamil Ayob

6. Lokman Nor Adam

7. Idrus Wan chik

8. Zuraidi Rahim

9. Gobalakrishanan

10. Low Chiew ChongPengerusi Majlis : Sdr. Hanafiah Man.

Sembah Hajat akan diadakan ditempat ceramah yang diketuai oleh Ustaz Dr. Badrul Amin.

*******************************************

RABU, 20 OKTOBER 1999. Aktiviti Jelajah Negara SUMPAH KERAMAT PEMUDA akhirnya sampai ke negeri Pahang Darul Makmur. Bertempat di Kg. Tengah, jalan antara Temerloh ke Triang, kehadiran orang ramai yang hampir 10,000 orang sekali lagi memberi kegentaran dan ketakutan kepada pemimpin-pemimpin (layakkah mereka digelar pemimpin?) Barisan Nasional, khususnya di Negeri Pahang. Seperti aktiviti SUMPAH KERAMAT PEMUDA di negeri-negeri lain, SUMPAH KERAMAT PEMUDA di Pahang juga diketuai oleh Saudara Ezam Mohd Nor, Ketua Pemuda keADILan Pusat.

Diiringi oleh barisan Exco Pemuda keADILan Pusat dan negeri-negeri seperti Saudara Hamdan Taha, Saudara Idrus Wan Chik, Saudara Zakir, Saudara Gobalakrishnan, Ustaz Badrul Amin, Saudara Zahid, Saudara Hanapiah Man, Saudara Lokman Nor Adam dan lain-lain lagi.Dari Pahang pula diketuai oleh Sdr Zakaria dan Naib Ketua Sdr Soleh Mohamad.

Kehadiran diserikan lagi dengan pemimpin-pemimpin barisan alternatif yang lain termasuk Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man.

Di permulaan majlis, hujan mulai turun tetapi tiada seorang pun berganjak. Ketika Saudara Lokman memulakan ucapannya, guruh pun berbunyi. Ini disahut dengan seruan "takbir!!!" oleh beliau dan disambut dengan "Allahu Akbar" oleh para hadirin. Hujan berhenti di pertengahan majlis, nampaknya Tuhan gembira kerana hamba-hambaNya pada malam ini tahan kepada dugaan.

Satu isu ditimbulkan oleh Gobalakrishnan tentang mengapa sebuah lebuhraya boleh dibina oleh kerajaan menuju ke Bukit Tinggi Resort yang sudah tentunya MENGGUNAKAN DUIT RAKYAT semata-mata untuk memberi kemudahan kepada seorang yang bernama VINCENT TAN berniaga resort dan padang golfnya. Dan yang paling pelik, lebuhraya ini tidak mempunyai satu pun kaunter kutipan tol. Ini bukan sahaja satu bukti pembaziran duit rakyat, malahan juga satu tanda jelas penyalahgunaan kuasa Barisan Nasional demi kepentingan kroni-kroni pemimpinnya.

Kesemua pemimpin Pemuda keADILan pada malam ini memberi ucapan yang begitu bersemangat dan bertenaga menyebabkan laungan REFORMASI dan TAKBIR tidak putus-putus kedengaran memecah dingin malam Temerloh, mungkin mengejutkan tidur Dato' Sabaruddin Chik yang sudah sedia tidak lena. Saudara Hanapiah Man mendedahkan bahawa kesemua 23 cawangan keADILan di Perak didokong oleh bekas pemimpin Umno, membuktikan bahawa Umno Perak kalau pun bukan telah hancur lerai, mungkin sudah menjadi arang yang hanya boleh digunakan untuk menulis perkataan BN di dalam warna hitam!

Saudara Zahid sudah menjadi BEKAS cucu Ghafar Baba, Saudara Hamdan Taha pula terkilan kerana dua orang anak didik Anwar, Saudara Zahid Hamidi dan Sarip Jusoh kini hanya berdiam diri dan bersekongkol pula dengan rejim zalim lagi rakus, MAHATHIR dan DAIM semata-mata kerana mementingkan perut dan bawah perut mereka sahaja. Menceritakan pengalaman lima hari di dalam lokap, Ustaz Badrul Amin mengatakan usahkan lima hari, lima puluh hari, lima ratus hari, matipun beliau sanggup demi jihad menentang kezaliman ini kalau itulah harga yang terpaksa dibayar.

Majlis pada malam ini diselang dengan acara kemuncaknya iaitu SUMPAH KERAMAT PEMUDA keADILan yang dibarisi oleh pemimpin-pemimpin Pemuda keADILan Pusat, Negeri-negeri dan semua bahagian di Pahang. Dari setiap baris kata yang diucap, terpancar satu semangat perjuangan yang kental untuk menegakkan keADILan di bumi Malaysia ini, sehebat bunyi guruh yang berdentum tadi. Pengakhirannya, pemimpin yang ditunggu-tunggu, Saudara Ezam menyampaikan ucapan penutup. Sekali lagi Saudara Ezam mencabar Dato' Seri Najib menafikan dakwaannya bahawa kontrak pembelian jet-jet pejuang semasa beliau menjadi Menteri Pertahanan turut diiringi dengan perjanjian bahawa penggunaan jet-jet pejuang tersebut mestilah dengan kebenaran Kerajaan Amerika Syarikat.

Saudara Ezam juga mencabar TPM, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi mendedahkan kontrak-kontrak yang diluluskan oleh beliau kepada seorang yang berpangkat BAPA MERTUA kepada beliau. Kemenangan Gus Dur, seorang Kiai dalam pemilihan Presiden Indonesia sekali lagi memberi kejutan kepada jantung MAHAthir. Kalau Indonesia boleh berubah mengapa kita tidak...?

3 comments

Rakan Media Rakyat News said...

Salam NUR Ramadhan,

Blog KERABU BERSUARA antara blogger hebat yg diperakui tlh mencetuskan persaingan sengit di dalam dunia media maya politik tanah air.

Mohon JASA baik Tuan untuk link blog saya..

JOURNEYMAN
http://journeyisman.blogspot.com/

Art Pokon said...

hahahha

sumpah adalah adat untuk orang melayu saja ... tidak lebih dari itu .. begitu juga mitos sang kelambai sumpah orang jadi batu .. hahahaa

web admin said...

kami dah add blog tuan..

boleh rujuk ke blog kerabu corner.

sekian.

Powered by Blogger.