Suhaizan Kayat Jawab Tuduhan Panglima Angkatan Tentera

Tentera sangkal undi diseleweng

Salhan K Ahmad

Angkatan Tentera Malaysia hari ini menafikan sekeras-kerasnya dakwaan manipulasi undi pos yang dibuat oleh empat bekas anggotanya semalam.

Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin (kanan) bagaimanapun tidak menyalahkan bekas anggota berkenaan yang didakwanya "mungkin telah dipergunakan sebagai alat."

"Saya sudah periksa (dakwaan itu). Sebab itu saya berani menyangkal.

"(Dakwaan) itu tidak betul, tidak ada kesahihannya," katanya lagi yang mencabar supaya bukti dikemukakan untuk mengukuhkan dakwaan.

Beliau sebaliknya menyalahkan Pemuda PAS yang menganjurkan sidang media menampilkan empat orang bekas tentera tersebut.

"Saya tidak mahu salahkan bekas tentera saya. Mungkin mereka ada kekurangan masing-masing.

"Saya boleh ibaratkan (tindakan Pemuda PAS) sebagai tindakan pengkhianatan sebab ambil kesempatan," katanya lagi ketika ditanya sama ada angkatan tentera akan mengambil tindakan ke atas bekas anggota berkenaan.

Ketika ditemui selepas itu, Zulkifeli dengan tegas berkata tindakan memangkah undi bagi pihak anggota lain seperti didakwa itu "tidak boleh berlaku."

"Macam mana ia boleh berlaku, kita tidak akan benarkan ia berlaku," tambah Zulkifeli lagi, mengulas dakwaan yang ditimbulkan bekas anggota tentera itu bahawa mereka diarahkan untuk memangkah ribuan kertas undi semasa pilihan raya sebelum ini.

Dalam sidang medianya, Zulkifeli berkata tindakan "mencemuh" sistem yang digunakan pakai dalam angkatan itu juga serius kerana boleh menjejaskan moral anggota tentera, katanya lagi.

ATM apolitikal

"Saya tertanya-tanya kenapa sidang akhbar semalam dilakukan, sedangkan perdana menteri telah berkata jawatankuasa terpilih parlimen akan diwujudkan (bagi memperbaiki sistem pilihan raya).

"Adakah (Pemuda PAS) ingin timbulkan kontroversi berhubung isu itu, selepas tuduhan yang kata (orang) yang mempunyai status penduduk tetap dalam masa empat jam diberi (status) warganegara, isu ini pula yang timbul.

"Adakah ini usaha untuk cemarkan imej ATM atau mahu serang kami? Mahu pecah belahkan kami?," katanya lagi dalam sidang media di Kementerian Pertahanan, Kuala Lumpur petang ini.

Jelasnya, angkatan tentera sentiasa bersikap apolitikal dan hanya akan menyokong kerajaan yang dipilih rakyat dan juga setia kepada Yang Di-Pertuan Agong.

Tambahnya, pihak yang bercita-cita untuk memerintah perlu mendapatkan sokongan daripada rakyat terlebih dahulu dan juga menyokong angkatan tentera.

"Anda perlu sokong kami, akui pengorbanan kami... Tidak kira siapa pun yang perintah, ini sajalah angkatan bersenjata yang ada.

"Jika anda tidak setia kepada kami, bagaimana kami tidak boleh jadi tidak setia kepada anda?" kata Zulkifeli lagi.

Suhaizan Kayat


Aku pulak yang salah. Biar benar buat statement ATM. Mereka yang mahu buat pendedahan. Saya urus sahaja. Kenapa pulak saya yang salah.

1 comment

purnama said...

alahai ngaku je le..Tn Jendral.. perkara tu dulu2 memang berlaku pun.. sekarang mungkin tak kot.. kalu berlaku pun tak semua kem atau ada sikit2 le..tapi dulu suasana dan media tak banyak macam sekarang so kalu ada bantahan sapa nak terbitkan. la ni IT dan media banyak so ada saluran nak keluar..saya pun dulu kerja anggota keselamatan gak.. satu pos ada 12 anggota. OC suruh ambek kertas undi di HQ. saya yang ambek bawa balik ke pos kita lepas bagi kpd kawan2 anggota.. ada yg ambek pangkah (undi) ada yg kata ko pangkah je ikut suka ko yob..malas aku..so aku pun pangkah je. mas tu aku sokong BN so aku pangkah BN le.. ada seorang anggota tu ambek kertas undi dia bawa g jumpa calon BN. Dia tunjuk pd calon BN tu sambil kata ni nak pangkah sapa ye.. calon BN tu selok poket beri anggota tu RM 50/: dan terus je anggota pangkah dia depan calon BN tu.. ni satu contoh je..boleh buat duit gak kertas undi ni.. ni kisah 30 tahun dulu semasa aku boleh pegang / bawa m-16 dulu le..lagi satu Tn. jendral ni pasal apa Isteri2 ATM mengundi pakai pos..bila kahwin je dgn ATM hilang kelayakan pemilih awam apasal.. patut anggota je undi pos ni termasuk isteri pun undi pos..ada ape2 tujuan..ke..takpe..lah kalu Tn Jenderal nak tembak kami kalu kami kondem ATM ni ..tapi akan beri bunga ros kpd ATM yg tembak kami..tu..jgn bimbang kami tak lastik ATM ..kami beri bunga lagi.

Powered by Blogger.