Biarkan UMNO Bersorak Gembira! Hakikatnya Pas Menang!

Sekilas pandang kita kita kalah dalam PRK di bagan Pinang tapi secara teori ia memang kalah tapi secara ilmiah nya PAS sudah mencapai kemenangan.

Di kala tekanan dari media dan BN untuk menjatuhkan Pakatan Rakyat,kerjasama utuh bangsa yang berbilang untuk berkempen memenangkan PAS seakan nampak menarik dan di kalan BN mencari formula baru menyelesaikan krisis dalam yang terus antara komponen nya pakatan Rakyat sekali lagi berjaya membawa persetujuan dan persamarataan dalam PR.

Secara peribadi,saya sedikit kecewa dan seakan menitis air mata dewasa kerana kekalahan PAS di Bagan Pinang. Tapi perjuangan ISLAM tidak pernah kalah malahan kekalahan itu ada hikmah nya. Mungkin kita ada kelemahan dari beberapa sudut dan sedikit alpa dalam beberapa bab sehingga jika kita terus di buai kemenangan berterusan kita akan lalai dan leka. Lalai dari kehendak tuan Alam dan amanah sebagai khalifah Allah .

Dari sudut Islam, menang atau kalah di dalam perjuangan itu penting. Tetapi yang lebih penting ialah ketika menang atau kalah, akidah, syariat dan akhlak perlu dijaga. Jangan sebab menang lupa Allah dan jangan sebab kalah menyalahkan takdir. Jangan sebab menang lupa sembahyang dan jangan sebab kalah subuh tadi terlewat. Jangan sebab menang hilang akhlak dan jangan sebab kalah hilang pertimbangan.

Kita sebagai ahli PAS dan pendokong agama Allah swt harus beristiqomah dalam perjuangan kerana akhir nya kemenangan itu adalah PASTI. Untuk menang mungkin perlu pengorbanan darah kita,nyawa kita mungkin jua kemanangan itu perlukan doa kerdil kita.

Ingatlah kita akan ayat Allah swt

Wahai Tuhan Yang mempunyai kerajaan, Engkau berikan kerajaan kepada orang yang Engkau kehendaki dan Engkau cabut kerajaan dari orang yang Engkau kehendaki. Engkau muliakan orang yang Engkau kehendaki dan Engkau hinakan orang yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkaulah segala kebajikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segalasesuatu.( Ali Imran ayat 26)

Sejauh mana kita kalah, kita perlu bersenyum dan setinggi mana kita menang kita perlu senyum dengan nikmat Allah swt yang Maha Luas. Perjuangan dalam menegak kan dustur Allah bukan barang kecil kerana perjuangan inilah kita mungkin di pandang hina oleh rakan kita,di putuskan hubungan oleh saudara mara kita dan di sekat harta kedudukan oleh manusia . Tapi kita perlu yakin Allah swt sentiasa bersama kita.

“Sekilas Itu Realiti, Realiti Itu Kehidupan”

Dalam politik kekalahan ini yang mematangkan kita jua saya samakan dengan kehidupan kerana kegagalan itu adalah jalan baru untuk bangun.

Dare to fail… kita wajar berusaha dan tidak takut untuk kalah. Kerana kekalahan itu adalah subjective sifatnya. Kita ada Allah dan doa itu adalah senjata kita . Saidina Umar Ra pernah berkata


Kiranya aku tahu doaku tidak di makbulkan Allah maka akan aku terus berdoa dan berdoaInsyaAllah, kemenangan pihak mustakbirin adalah tiket untuk Allah menghancurkan mereka. Allah tidak akan membela golongan mustakbirin malahan golongan musta’affin akan sentiasa di lindungi Allah. -pejuangkite

1 comment

jari MRS said...

Pas dan PR sebenarnya dalam perjalanan menyambut kemenangan..walau pun pada zahirnya PAS kalah pada PRK Bagan Pinang tp pada hakikatnya PAS dan PR sedang menunggu KEJAYAAN kemenangan setelah berjuang. Gerak Kerja dan Doa yang dilakukan oleh pekerja PAS dan PR ini telah dimakbulkan oleh yang Maha Esa. Mungkin kita tidak nampak dengan jelas tapi kita mesti percaya dan menunggunya. Dalam sembahyang hajat dan Doa sepanjang malam dan setiap malam kita berdoa agar PAS dan PR memcapai kejayaan di PRK Bagan Pinang..dan ALLAH telah menerima permintaan kita ini. Allah mungkin memenangkan BN pada zahirnya tapi pada hakikatnya PAS dan PR yang menang. Dengan menang nya ISA SAMAD maka akan berlaku tikam menikam dikalangan mereka dengan sendirinya ini akan menghancurkan mereka sepertimana kita DOAkan..YA ALLAH ENGKAU HANCURLAH BN. inilah kejayaan yang sedang PAS dan PR tunggukan. Sesungguhnya ALLAH itu MAHA MENGETAHUI apa yang tidak pernah kita Ketahui...kita hanyalah hambah yang diminta berkerja dan yang menentukannya kejayaan adalah DIA (ALLAH) sahaja.

Kita tidak pernah masuk MCA atau MIC untuk menghancurkan mereka, tapi mereka sendiri yang menghancurkan sesama mereka kita hanya berkerja dan berdoa sahaja.

Wassalam

Powered by Blogger.