News Update :

Twitter

Politik

Kenyataan

Agama

Dunia

Bantuan RM 100 kepada pelajar diperluaskan kepada bukan warga negara. Apa dah jadi ?

March 22, 2013

http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/39287_564317940265606_1384902145_n.jpg

apa dah jadi?

sampai sekarang, najib t6ak bubar lagi?

apa dah jadi?

tak sabar nak p mengundi?

apa dah jadi?

Letupan dalam Masjid Iman yg membunuh Syeikh Said Ramadhan Al-Buti


Doa Syeikh Buti terakhir sebelum beliau dibunuh semalam

Doa Syeikh Buti terakhir sebelum beliau dibunuh semalam..Semoga Allah mengampuni beliau dan diletakkan bersama para Solihin

Kematian Ramadhan Al-Buti kehilangan buat umahKUALA LUMPUR: Kematian ulama tersohor, Sheikh Said Ramadhan Al-Buti disifatkan PAS sebagai satu kehilangan besar buat umat Islam seluruh dunia.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, biarpun berbeza pandangan dalam beberapa perkara, namun penghormatan terhadap ilmu dan keperibadian ulama itu sangat disanjung tinggi.

"Saya banyak mengambil manfaat dari kitab-kita karangan beliau khususnya Fiqh Sirah yang saya jadikan teks dalam kuliah pengajaran saya sejak dahulu.

"Sekalipun ada sedikit perbezaan pemikiran dlm beberapa isu dengannya, ia tidak mengurangi kasih sayang kita semua kepada ulama agung ini.

"Semoga Allah SWT mengampuni beliau dan dimasukkan di kalangan hamba-hamba-Nya yang soleh," katanya dalam satu kenyataan di Facebook.

Sheikh Mohammed Said Ramadan al-Buti, 84, dilaporkan terbunuh dalam serangan bom penyerang berani mati semalam di Masjid Al-Iman Dimasyq, Syria.

Beliau terkenal dengan siri buku-buku dakwah tulisannya termasuk Fiqh Sirah yang menjadi rujukan ahli gerakan Islam seluruh dunia.

Dewan Ulamak PAS kutuk pembunuhan Syeikh al-Buti


KUALA LUMPUR: Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP) mengucapkan takziah kepada keluarga tokoh ulama terkenal Syria, al-Syeikh al-Allamah Dr. Said Ramadhan al-Buti atas pembunuhan beliau menerusi serangan bom semalam.

Serangan itu disasarkan kepada beliau ketika sedang menyampaikan kuliah mingguan di Masjid Iman, Damsyik, Syria.

“Moga Allah menempatkan beliau di kalangan syuhada,” ujar Setiusaha DUPP, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali.

Tegasnya, DUPP mengutuk sekeras-kerasnya pihak yang terlibat dalam serangan tersebut dan menuntut satu siasatan dibuat untuk mencari dalang di sebalik pembunuhan tidak bertamadun tersebut.

Katanya, pembunuhan tokoh ulama merupakan satu jenayah besar yang tidak boleh dipandang ringan.

Tambahnya lagi, DUPP juga bimbang sekiranya pembunuhan Syeikh dilakukan oleh tangan-tangan ghaib tertentu bertujuan merosakkan imej para pejuang bersenjata yang sedang menentang kezaliman rejim Asad yang telah membunuh dan menyembelih ribuan umat Islam di Syria.

Menutrutnya, meskipun Syeikh Dr. Buti antara yang berpendirian bahawa krisis di Syria tidak sewajarnya diselesaikan secara penentangan bersenjata, namun terdapat laporan bahawa beliau dalam majlis-majlis peribadi mengutuk kekejaman yang dilakukan oleh golongan yang bersama rejim Asad dan mendoakan kehancuran mereka.

Live! Majlis Haflah Ilmu Anak Muda Kelantan Bersama TG Nik Aziz Dan Ustaz Azhar Idrus

March 21, 2013

http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/72334_628047673879105_140259312_n.png
Ikuti lintas langsung melalui:
VIDEO - http:// kelantantv.my
AUDIO - http://waufm.blogspot.com/

Pengesahan Agbimudin Kiram Kakitangan Kerajaan Timbulkan Persoalan Berapa Ramai Pemegang Kad Pengenalan Biru TerlibatPengesahan oleh jurucakap kumpulan yang menggelarkan diri mereka Kesultanan Sulu yang dibuat di Manila bahawa Agbimudin Kiram pernah menjadi pegawai kerajaan di negeri Sabah terus menimbulkan persoalan mengenai latar belakang sebenar konflik pencerobohan di Lahad Datu.

Pengesahan itu mengiyakan kerisauan banyak pihak bahawa kumpulan bersenjata di Lahad Datu turut melibatkan rakyat Malaysia berasal dari Filipina yang memegang kad pengenalan biru. Perkara ini mendedahkan kemungkinan ancaman keselamatan yang timbul akibat dari tindakan pihak tertentu yang dituduh berkait dengan Tun Mahathir Mohamad memberikan kerakyatan tanpa melalui proses yang sah.

Pendirian KEADILAN adalah jelas bahawa perkara ini memerlukan siasatan segera untuk menentukan perkara-perkara berikut:

1. Apakah Agbimudin Kiram adalah rakyat Malaysia yang telah diberikan kad pengenalan biru?
2. Berapa ramai dari kalangan penceroboh bersenjata yang mempunyai kad pengenalan biru?
3. Berapa ramai dari kalangan mereka yang mempunyai kad pengenalan biru mendapat kad pengenalan biru di bawah Projek IC?

Ini adalah soalan-soalan asas yang wajib dijawab oleh Dato’ Seri Najib Tun Razak, memandangkan beliau seharusnya berterus terang mengenai latar belakang konflik ini dengan rakyat.

Pengesahan mengenai kedudukan Agbimudin Kiram itu juga membayangkan banyak perkara yang masih belum dibongkarkan oleh Suruhanjaya Diraja Mengenai Kerakyatan yang terhenti seketika.

Oleh itu, saya mencadangkan supaya pertimbangan diambil untuk memulakan serta merta prosiding Suruhanjaya Diraja Mengenai Kerakyatan yang tergendala bagi memastikan semua aspek berhubung pemberian kad pengenalan di Sabah tanpa melalui proses yang sah diteliti dan dibongkar sepenuhnya.

Sementara itu, KEADILAN masih lagi menunggu jawapan dari Dato’ Seri Najib Tun Razak dan Tun Mahathir Mohamad bagi menjawab ketiga-tiga soalan yang dilontarkan.

RAFIZI RAMLI
Pengarah Strategi

21 MAC 2013

Harapan majoriti guru jika PR menang PRU13Guru Kuala Lumpur,

Sistem pendidikan Malaysia dieksperimen sejak sekian lama oleh badan Kerajaan. Apabila beralih pegawai atasan, maka penambahan formula kacang bungkus ditaburkan ke sekolah konon untuk penambahbaikan. Akhirnya guru menjadi mangsa menjadi guru serba boleh. Kamilah guru dan dalam masa yang sama kamilah membuat kerja perkeranian. Hingga kami sentiasa ditindan dengan pelbagai kerja sampingan. Membuatkan kami tidak mampu lagi menjadi guru sejati. Pergi sahaja ke mana-mana sekolah dan buat penyeliaan kejutan kepada guru cemerlang. Adakah mereka cemerlang seperti ketika praktikum? Tidak sama sekali. Kerana mereka kesuntukan masa untuk menjadi cemerlang ketika sesi pembelajaran berlangsung. Harapan kami jika pembangkang diberi mandat oleh rakyat. Sistem pendidikanlah yang paling utama wajib diubah jika ingin menjadi negara yang melahirkan guru dan generasi yang berkualiti.

Yang dapat saya sebutkan di sini antaranya perkara yang perlu diambil perhatian ialah:

1.Guru Besar mesti calon yang berkualiti dari segi pegangannya (Islam) dan berintelektual. Kerana guru sering diperbodohkan oleh mereka selama ini dengan kuasa yang diberikan.
2. Pegawai atasan berlatar belakang bekas seorang guru.
3. Aduan salah laku guru boleh diadukan tanpa meminta nama penuh dan nombor kad pengenalan.
4. Minimumkan bilangan murid atau jadikan guru berpasangan. Kerana guru tidak mampu mengawal murid 30 orang ke atas seorang diri.
5. Kerja perkeranian perlu diberikan kepada jawatan khas yang bukan guru. Barulah guru mampu menunjuk kredibiliti sebenar ketika mendidik.
6. Wujudkan satu bas satu sekolah bersama pemandu yang berlantik. Kerana aktiviti luar (sukan, pertandingan, perkhemahan dan lain-lain terjamin dan memudahkan pihak sekolah.
7. Pakaian murid perempuan perlu diubah kerana kainnya jarang. Begitu juga tudung mesti standard paras yang sepatutnya.
8. Kasut putih perlu ditukar. Tiada prinsip kebersihan Islam apabila melihat kasut putih yang comot setiap hari di sekolah.
9. Fasilitati dalam kelas sepatutnya canggih seperti negara maju. Suasana kelas hari ini masih sama dengan zaman era 80-an di sebahagian besar sekolah seluruh tanah air.

Mudah-mudahan ia mampu menjadi realiti kelak. Pemimpin tanpa rasuah mampu merealisasikannya.

Doakan TG Nik Aziz Cepat Sihat

Tok guru sekarang sedang berehat di hospital usm kubang kerian.

Pelawat tidak digalakkan untuk melawat tok guru. Beri masa untuk beliau berehat.

Ayuh kita doakan tok guru cepat sihat untuk pimpin kita ke putrajaya.

Insya allah, allahuakhbar!

Projek Rumah Bantu Rakyat Atau Bantu Kroni? SPNB Sila Jawab!Projek Perumahan Taman Merbau Utama Kok Lanas - Selising yang dilaksanakan oleh Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) menimbulkan kontroversi apabila lot-lot rumahnya dijual dengan harga yang lebih mahal.

Projek pembinaan rumah kos sederhana sebanyak 1003 unit yang dibuat melalui 2 fasa itu diluluskan oleh Kerajaan Negeri dengan harapan dapat membantu rakyat khususnya di kawasan Ketereh memiliki rumah. Fasa pertama membabitkan pembinaan sebanyak 300 unit manakala fasa kedua pula sebanyak 703 unit.

Setiap lot rumah tersebut hanya berharga RM75,000 hingga RM95,000.Namun, SPNB yang menggunakan slogan "Menerajui Kediaman Mampu Milik Untuk 1 Malaysia " telah menjual hampir 70% lot-lot rumah di Taman Merbau Utama itu secara pukal kepada Syarikat Panca Astaka.Syarikat Panca Astaka ini merupakan sebuah syarikat yang ditubuhkan pada tahun 2010.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Kelantan Datuk Husam Musa menyatakan bahawa Kerajaan Negeri Kelantan berpendapat penjualan ini adalah penyelewengan kerana apabila membabitkan pihak ketiga, sudah tentu akan berlaku pengambilan untung dan kenaikan harga.

Syarikat Panca Astaka telah membuat pembelian pada 1 Disember 2010 dengan terma yang begitu mudah iaitu pembayaran deposit sebanyak RM300.00 seunit.Manakala, bakinya dibayar mengikut perkembangan pembinaan.Pihak Panca Astaka juga mempunyai hak untuk menjual semula kepada pembeli lain.

Perjanjian yang dibuat tanpa pengetahuan Kerajaan Negeri Kelantan di bawah pentadbiran Tuan Guru Dato' Bentara Setia Nik Abdul Aziz Nik Mat sudah melanggar tujuan asal untuk menyediakan rumah mampu milik kepada rakyat berpendapatan sederhana.

Malah, rumah tersebut telah diiklankan untuk dijual oleh Syarikat Panca Astaka dengan harga yang jauh lebih tinggi iaitu RM 138,000.00.Ini bermakna mereka telah memperolehi keuntungan berlipat kali ganda dengan menganiayai rakyat berpendapatan rendah.

Sepatutnya SPNB yang memperolehi peruntukan kewangan dari Kementerian Kewangan menjual secara langsung kepada para pembeli.

Justeru, Kerajaan Negeri amat berharap SPNB dapat memberikan penjelasan mengenai isu tersebut agar langkah sewajarnya dapat diambil.

Terkini! Ketua Cawangan Umno Demonstrasi Desak Dali Undur!

March 20, 2013Rakaman demonstrasi oleh ketua- ketua cawangan Umno di hadapan Hotel Sutera Inn Prima, Kota Bharu Kelantan.

8 Jamadil Awal 1434H/ 20 Mac 2013M

KelantanTV: Tepat dan Informatif

Chua Soi Lek Ugut Najib Untuk Letak jawatan?

Soi Lek letak jawatan?

IPOH - Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek hari ini enggan menafi atau mengesahkan dakwaan yang beliau akan meletak jawatan jika Datuk Seri Ong Tee Keat dipilih sebagai calon Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-13.

Dr Chua berkata tindakan berkenaan bagi menghormati segala maklumat perbincangan antara beliau dan Perdana Menteri kerana ia sepatutnya tidak dikongsi dengan pihak lain.

"Saya tidak kata itu tidak benar, saya juga tidak kata ia benar, kerana maklumat komunikasi antara perdana menteri dan saya perlu dihormati.

"Semua perbincangan dengan perdana menteri perlu dianggap sebagai maklumat antara beliau dan saya, dan tidak harus diperkongsi dengan orang ramai," katanya kepada pemberita selepas membuat lawatan kerja ke Sekoleh Jenis Kebangsaan (Cina) Phui Ying di Simpang Pulai di sini hari ini.

Hari ini, sebuah portal berita melaporkan sebuah akhbar berbahasa Cina mendakwa Dr Chua memberitahu mesyuarat jawatankuasa pusat parti itu semalam bahawa beliau akan meletak jawatan jika BN mengumumkan Datuk Seri Ong Tee Keat sebagai calon parlimen Pandan. - Bernama

Video Ni Diedit Ke?

Zambry Gelabah Sebab Anwar Nak Bertanding Di Perak?

BN tidak gentar Anwar tanding di Perak

IPOH - Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata Barisan Nasional (BN) Perak tidak gentar sekiranya Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding di kerusi Parlimen di negeri Perak pada pilihan raya umum ke-13 (PRU-13).

Zambry berkata ia merupakan satu sistem demokrasi yang mana pemimpin parti pembangkang berhak memilih kawasan yang mereka ingin bertanding pada PRU-13.

"Macam mana kita nak gentar kerana tiada istilah gentar dalam dunia politik, tambah lagi apabila kita berada dalam suasana pilihan raya.

"Kalau dia (Anwar) merasakan dia pemimpin 'touch and go', dia buatlah apa yang dia suka...ia tidak mendatangkan kehairanan kepada saya dengan keputusan yang dia buat itu," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat exco negeri di sini, hari ini.

Beliau ditanya mengenai pengumuman Anwar akan bertanding kerusi Parlimen di Perak atau Selangor.

Anwar sepatutnya gentar mengapa dia tidak mahu mempertahankan kerusi Parlimen Permatang Pauh, kata Zambry.

"Apa yang dia telah buat di Permatang Pauh? Saya tak mahu ambil reaksi terlalu awal kerana saya difahamkan dia baru bercadang, biarlah saya dengar kenyataan rasmi nanti," katanya.

Mengenai titah Pemangku Raja Perak Raja Dr Nazrin Shah semalam, bahawa terdapat pihak tertentu yang memanipulasi dan mengolah semula kandungan titah baginda demi kepentingan politik, Zambry melahirkan rasa kecewa terhadap pihak tertentu yang bertindak demikian.

"Kerajaan negeri amat berdukacita kerana ada pihak tertentu yang mengeluarkan (kenyataan) seolah-olah titah tuanku menyatakan bahawa parti mereka adalah parti pilihan tuanku. Ini tidak dipersetujui oleh tuanku kerana titah tuanku bukan begitu kandungannya," katanya.

Beliau berkata BN Perak tidak pernah menggunakan titah baginda demi kepentingan politik kerana menghormati kedudukan baginda sebagai raja di Perak.

"Kita (BN) tidak memanipulasi dengan menyebar atau mencetak ucapan tuanku bagi tujuan politik dan saya tidak mahu menuduh mana-mana pihak.

Titah tuanku semalam adalah untuk makluman semua, bukan hanya kepada pihak mereka (pembangkang) tetapi juga kepada pihak kita," katanya.

Mengenai perbalahan antara Parti Keadilan Rakyat (PKR) Perak dengan Pas berhubung pengumuman Timbalan Pesuruhjaya Pas negeri Datuk Seri Mohammad Nizar

Jamaluddin sebagai calon kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Changkat Jering, Zambry berkata perbalahan itu adalah perebutan kerusi (di kalangan pembangkang) untuk bertanding. - Bernama

Kalau Dah Gila Nak Buat Laporan Polis. Kesian GERAKAN

Phahrolrazi 'dikurung', Gerakan buat laporan polis

20 Mac 2013

ALOR SETAR - Pemuda Gerakan Kedah hari ini membuat laporan polis berhubung kejadian Timbalan Pesuruhjaya I Pas Kedah, Datuk Phahrolrazi Zawawi, 'dikunci' dalam kawasan sebuah sekolah agama di Bukit Besar, Yan, Sabtu lepas.

Ketuanya, Tan Keng Liang berkata, laporan polis itu dibuat kerana pihaknya melihat perbuatan tersebut sebagai mengancam keselamatan Phahrolrazi yang juga anggota exco kerajaan negeri Kedah.

"Kita prihatin dengan apa yang terjadi... Kita tidak mahu beliau yang mungkin juga calon pada pilihan raya umum ke-13 terancam keselamatannya," kata Teng pada sidang media selepas membuat laporan itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Setar, di sini.

Beliau juga meluahkan rasa kecewa dengan tindakan sesetengah pihak yang turut mengaitkan insiden itu dengan Barisan Nasional (BN).

Ini membabitkan masalah dalaman parti Pas dan BN langsung tiada kaitan.

Laporan polis ini kerana kami melihat insiden sebagai ancaman keselamatan terhadap Phahrolrazi, katanya.

Menurut Teng, perbuatan menghalang pergerakan seseorang itu adalah salah mengikut Seksyen 339 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sebulan dan denda tidak lebih RM1,000 jika sabit kesalahan.

Katanya pihak berkenaan juga boleh dikenakan tindakan undang-undang mengikut Seksyen 340 kanun yang sama.

Akhbar sebelum ini melaporkan Phahrolrazi mendakwa beliau 'dikunci' dalam kawasan sekolah agama itu selama dua jam, bagi menghalang beliau daripada berucap di satu ceramah di Kampung Kabu, Sungai Limau, Yan, yang merupakan kawasan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

Dakwa Phahrolrazi, beliau sebelum itu dihubungi oleh pengetua sekolah agama tersebut namun sebaik masuk ke dalam kawasan sekolah berkenaan pintu pagar dikunci. - Bernama

Najib Masuk Mengadap Agong


http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/575316_627363207280885_605293376_n.jpg

Najib masuk mengadap lagi?

Taib Mahmud Mengamuk Apabila Wartawan Tanya Berkaitan Isu Global Witness

Video: Haron Din Mahu Sembelih Umno!

March 19, 2013Anwar Ibrahim: Lim Kit Siang Calon Pakatan Rakyat Untuk Parlimen Gelang PatahAnwar Ibrahim: Lim Kit Siang Calon Pakatan Rakyat Untuk Parlimen Gelang Patah

Terkini! Anwar Saman Papagomo 100 Juta

Sebar gambar fitnah: Anwar saman Papagomo

PETALING JAYA 19 MAC: Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan saman ke atas blogger pro-Umno, Papagomo yang menyebar gambar lucah menyerupai Ketua Umum KEADILAN di rangkaian media sosial.

Peguam Anwar, N Surendran dalam kenyataan tengahari ini berkata, Anwar menamakan Wan Muhammad Azri Wan Deris, pemilik portal Papagomo dalam saman itu, sebagai individu bertanggungjawab menyebar gambar fitnah tersebut.

Anwar“Saya telah arah pasukan peguam saya untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas blogger pemfitnah yang mempunyai kaitan rapat dengan Umno,” kata Anwar di twitter hari ini.

Fitnah terbaru itu disebar kira-kira seminggu selepas Azlan Md Lazim, bapa kepada Saiful Bukhari membuat pengakuan betapa kes Fitnah II hanya konspirasi politik untuk memenjarakan Anwar.

Bagaimanapun, individu dalam gambar berkenaan kelihatan tegap dan terlalu muda tanpa kedutan berbanding susuk lelaki berusia 65 tahun seperti Anwar.

Ia mungkin cubaan blogger pro-Umno untuk membaiki kesilapan pada rakaman video yang direka trio Datuk T, diketuai ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay pada 2011 yang memapar individu berperut buncit.


Ini kenyataan rasmi.


Federal opposition leader Dato’ Seri Anwar Ibrahim has today commenced legal proceedings against one Wan Muhammad Azri b Wan Deris who is the owner/operator of the Umno-linked website known as ” Papa Gomo “. On 16th March 2013, the Papa Gomo website published fake photos and vicious allegations against Dato’ Seri Anwar in an attempt to implicate him in another fabricated sex video. The faking and distribution of photos and false allegations of a sexual nature against Dato’ Seri Anwar has become a trademark of the gutter politics practised by Umno and its bloggers.

The blogger Papa Gomo is notorious for his close and confidential ties with the Umno leadership, including Umno Vice President Datuk Ahmad Zahid Hamidi. In December 2011, the blogger was even allowed privileged access to KD Tun Razak, which is one of our Navy’s newest and most advanced submarine, during a controversy between BN and PR on defence capabilities.

The hidden hand of Umno is thus clearly present behind this latest disgusting attack upon the character and reputation of the leader of Pakatan Rakyat. Umno’ s heavy reliance upon this type of sleazy politics and dubious bloggers highlights their utter moral and ethical collapse. It proves Umno-BN’s complete unfitness to continue to rule and administer our nation.

In the letter of demand sent today, Dato’ Seri Anwar’s solicitors have demanded that the blogger Papa Gomo withdraw his malicious allegations, apologize within 48 hours from today, and pay damages in the sum of RM 100 million. The sum of damages demanded reflects the blogger’s close ties with Umno amd Umno’s clear backing for him.

N SURENDRAN
Vice President
Parti Keadilan Rakyat

Panas! Video Luahan Hati T. Murugiah Kecewa Dengan PM, TPM Dan MB N9Chandra Lawan Tetap Lawan

Luahan T. Murugiah...

Lokasi; Sekolah Tamil Lorong Jawa, Seremban.

Beliau berucap dalam bahasa Tamil tentang masalah dalam memperolehi tanah bagi bangunan baru untuk sekolah tersebut.

Berikut adalah luahan beliau;

"Seperti mana kita tahu, masyarakat india paling terpinggir di negara ini"

"Guru besar sekolah tersebut kata, 30 thn telah berusaha mendapat tanah utk sekolah ini tapi masih tidak dpt"

"saya telah kumpul dokuman2 sekolah dan kirim surat masalah tersebut pada PM, TPM & MB untuk menyelasaikan masalah, tapi sampai sekarang masalah ini belum diselesaikan"

"Jika mereka merasakan undi 1,000 kanak-kanak sekolah di sini adalah penting, mereka akan diberi tanah dan membina sekolah"

"Anda sebagai ibu bapa perlu memutuskan apa yang anda mahu semasa pilihan raya umum. Bagaimana saya boleh meminta anda untuk mengundi BN? Beritahu kerajaan untuk membuat keputusan atau anda membuat keputusan (siapa untuk mengundi) "

Masyarakat India tempatan telah meminta untuk sekolah baru pada plot baru tanah untuk 30 tahun yang lalu. Ibu bapa dan kakitangan sekolah tidak berpuas hati kerana pihak berkuasa negeri telah mengabaikan permintaan..

Ahli Parlimen Tuaran Serang Kepimpinan UMNO Yang Korup Dan Khianat NegaraAhli Parlimen Tuaran Serang Kepimpinan UMNO Yang Korup Dan Khianat Negara

Video Penuh Sambutan Ulang Tahun Ke 47 DAP Di SkudaiAnwar umum Kit Siang tanding Gelang Patah

Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan pemimpin parlimen DAP Lim Kit Siang sebagai calon Pakatan Rakyat untuk kerusi parlimen Gelang Patah.

Beliau membuat pengumuman itu dalam majlis sambutan ulangtahun ke-47 DAP di Skudai menjelang jam 9.30 malam ini.

Pemimpin MCA Tan Ah Eng memenangi kerusi itu dalam pilihan raya umum 2008.

Ia merupakan salah satu daripada beberapa kerusi parlimen di Johor dengan lebih 50 peratus pengundi Cina.

Anwar (kanan) dalam ucapannya di majlis itu yang dihadiri kira-kira 20,000 orang mengakui bahawa Gelang Patah merupakan kerusi PKR, namun perkara itu boleh dirunding, katanya.

"Saya masih berpendapat bahawa ia masih kerusi PKR. Tapi jika Kit Siang datang dan bantu kita, pimpin kita dan menjadi calon Gelang Patah, saya beri sokongan penuh," katanya.

Beliau kemudiannya menjemput Lim serta pemimpin DAP lain untuk tampil ke atas pentas sebelum mengumumkan sokongannya kepada pemimpin veteran tersebut untuk bertanding di kerusi berkenaan.

Kerusi berkenaan ditandingi PKR dalam dua pilihan raya umum terakhir.

Perebutan kerusi tersebut sebelum ini mencetus pergeseran di antara ketua DAP Johor Dr Boo Cheng Hau dan ketua PKR negeri Datuk Seri Chua Jui Meng.

Video Nabil MACAI Tengah Berucap!

March 18, 2013MACAI!

Bekas Pesuruhjaya SPRM setuju mohon maaf kepada KhalidHarakahdaily, 18 Mac 2013

KUALA LUMPUR: Bekas Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Ahmad Said Hamdan bersetuju mengemukakan permohonan maaf kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berhubung tuduhan salah guna kuasa pembelian lembu korban pada tahun 2009.

Keputusan tersebut dicapai di dalam kamar Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk Lau Bee Lan.

Penyelesaian diluar mahkamah oleh kedua-dua pihak itu akan disusuli permohonan maaf secara terbuka oleh Ahmad Said di mahkamah esok pada jam 9.00 pagi.

Ahmad Said sebelum ini mendakwa berlaku penyalahgunaan kuasa oleh Abdul Khalid berhubung pembelian 46 ekor lembu korban dengan harga RM110,400 sempena Hari Raya Aidiladha pada 2009 untuk kawasan parlimen Bandar Tun Razak.

Ekoran itu, Abdul Khalid telah mengemukakan saman terhadap Ahmad Said.

Selain Ahmad Said, Menteri Besar Selangor itu juga turut menamakan SPRM dan Kerajaan Malaysia sebagai responden dalam samannya.

Mengulas keputusan itu, Abdul Khalid berkata, beliau bersyukur kebenaran dakwaan salahguna kuasa yang dikaitkan dengannya akhirnya terungkai.

"Perkembangan ini membuktikan bahawa tuduhan salahgunakuasa adalah tidah berasas sama sekali dan hanyalah bertujuan untuk mencemar nama baik saya sebagai seorang muslim dan Menteri Besar Selangor.

"Saya sekeluarga terutamanya isteri dan anak-anak amat bersyukur ke hadrat Illahi kerana kes ini benar-benar memberi kesan apabila kami sekeluarga digambarkan sebagai orang yang sanggup menyalahguna kuasa walaupun dalam hal ehwal agama Islam iaitu amalan korban," katanya dalam satu kenyataan.

Beliau menegaskan, soal integriti adalah menjadi keutamaan beliau dalam penyadbiran selaku menteri besar.

Beliau turut gembira sepanjang pentadbirannya selama lima tahun tiada pegawai kanan kerajaan mahupun barisan Exco Selangor dilibatkan dengan kes salahguna kuasa.

Beliau menambah, rekod cemerlang ini diharapkan akan memberikan keyakinan kepada rakyat membuat keputusan dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Blogger Oh! Media Kagum Dengan Gaya Dan Personaliti YB Nurul Izzah

http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/487714_561534300548010_519777658_n.jpg


I like her! :)

 
 • Khai Hassan Sebab-sebab kenapa saya suka dia..

  1. Sentiasa merendah diri.
  2. Sejak dia pegang lembah pantai, baru nampak pembangunan kat sana. Masa sharizad? (ini masuk politik sikit)
  3. Penampilan menyedapkan mata. Cantik menutup aurat. Sentiasa berbaju kurung (
  saya suka betul wanita berbaju kurung ni).. Dah la comel (walaupun isteri orang)..
  4. Begitu tabah biarpun keluarga selalu dilemparkan pelbagai fitnah yang berat.
  5. Iron lady.

400 Ribu Berhimpun Di Putrajaya Semalam? Selamat Tinggal Najib!

http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/403630_10151448312663046_1461904955_n.png

mari kira

kita kira

masuk tv gila

najib muhyiddin suka

bubar cepat la weh

masa najib keluar putrajaya sudah tiba

allahuakhbar!

43567 Ahli NGO Pro Umno Demo Desak Tolak Anwar Dan LGE

http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/579013_302761986518902_92854200_n.jpg

baca skrip

kawan kat belakang tutup muka

ambik duit upah

terus chow

masuk tv3

najib dan muhyiddin suka

Full Wacana Perdana Siri-14 Pasca PRU-13: Melayu- Islam Di Mana?Rakaman Wacana Perdana Siri-14 bertajuk 'Pasca PRU-13 : Melayu-Islam Di Mana?' yang berlangsung pada 15 Mac 2013 bertempat di Dewan Jubli Perak MPKB-BRI.

3 Jamadil Awal 1434H/ 15 Mac 2013M

KelantanTV: Tepat dan Informatif

Gambar TG Hadi Diperlakukan Begitu Rupa? Mana SKMM?

March 17, 2013

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/483741_347088395408081_685027680_n.jpg

A.B.U | Asalkan Bukan Umno / Anything But Umno

ASTAGHFIRULLAH!!...DEMI CITA2 MEMPERTAHANKAN PUTRAJAYA, 'PENGANUT' TEGAR UMNO SANGGUP MEMBUAT GAMBAR BIADAP INI....MANA SKMM? KALAULAH PEMIMPIN BN, LAJU JE AMBIL TINDAKAN....ORANG ATAS PAGAR BOLEH FIKIR2KAN SENDIRI..

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=347088395408081&set=a.122906284492961.22533.122902317826691&type=1&relevant_count=1&ref=nf

Ahmad Maslan Suruh Rakyat Tonton Video Lucah?

Umno nafi sebar video aksi songsang didakwa Anwar

MELAKA - Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan menafikan penglibatan Umno dalam video aksi songsang memaparkan individu yang didakwa mirip seorang tokoh politik dengan pasangan lelakinya di sebuah hotel.

Beliau berkata pembangkang sememangnya akan menyalahkan Umno berhubung video itu yang dimuat naik sebuah blog, rajagoyang360.blogspot.com. dan kemudiannya turut dipaparkan di beberapa blog lain.

"Sebagaimana fikiran pembangkang segalanya kerja Umno termasuk insiden (pencerobohan pengganas Sulu di) Lahad Datu tetapi Umno tidak sehebat itu untuk mengatur segalanya.

"Tak kan orang dalam bilik pun kita yang mengatur, kita tak ada masa nak pasang kamera dalam bilik orang," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Taklimat Penceramah Penerangan Negeri Melaka di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam akhbar The Star hari ini yang menafikan individu dalam video itu adalah dirinya sambil mendakwa ia perbuatan Umno.

Ahmad yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, rakyat boleh menilai sendiri siapa tokoh politik yang didakwa dalam video itu.

"Tengok sendiri dan buat keputusan, jangan bantai (kutuk) sebelum tengok, tapi tengok dulu...kita serah kepada mereka untuk menilai sendiri," katanya.

Sementara itu, Ahmad menyeru semua anggota Umno dan Barisan Nasional (BN) agar menanam keyakinan bahawa parti itu mampu mencapai kemenangan serta memperoleh majoriti dua pertiga pada pilihan raya umum ke-13.

Beliau berkata, keyakinan itu harus disandarkan pada kejayaan program dan dasar yang dilaksanakan kerajaan di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada masa ini.

Malah, katanya, pembangkang tidak mempunyai sebarang kekuatan kerana gagal melaksanakan janji selain mempunyai pemimpin yang didakwanya terlibat dalam pelbagai skandal.

Dalam pada itu, Timbalan Presiden Jalur Tiga (Jati), Datuk Aidid Ghazali mendakwa penyebaran 'foto' terbaru ini tidak menjadi kesan kepada Anwar terutama menjelang pilihan raya umum kali ini.

"Pada saya gambar yang didedahkan itu benar atau tidak, tidak memberi kesan kepadanya terutama dekat dengan PRU13. Ini hanyalah tambahan kepada karektornya yang telah tercemar," kata beliau kepada Sinar Harian Online hari ini.

Bagaimanapun katanya, gambar yang telah disebarkan itu akan turut meninggalkan persepsi di kalangan rakyat.

"Jika gambar itu betul, orang akan kata sudah tahu apa yang dikatakan, jika tidak betul, orang cakap cukuplah dengan apa yang beliau lakukan," katanya lagi.

Kantoi!! Ulama 7 Dosa Sekali lagi memakai rantai leher

 http://3.bp.blogspot.com/-DeFSUlU5sZ0/UUWUcvqaBBI/AAAAAAAAD-Y/DaDKNFKzZqI/s640/utusex.jpg

Klik gambar untuk besar.

Hukum Lelaki Memakai Rantai dan Gelang

Ahli-Ahli Jawatankuasa Fatwa telah sebulat suara bersetuju memutuskan bahawa :

“Rasulullah SAW melaknat lelaki yang menyerupai perempuan dan perempuan yang menyerupai lelaki.” (Hadis riwayat al-Bukhari)
Syeikh al-Islam Zakariyya al-Anshari Rahimahullah pula berkata:

“Dan daripada apa yang haram ialah gelang tangan dan gelang kaki untuk dipakai oleh orang lelaki dan orang khuntsa (orang yang mempunyai dua jantina).”

a) Pemakaian gelang atau rantai tangan bagi wanita adalah harus kerana ia merupakan perhiasan yang dikhususkan bagi mereka. Ini adalah hukum yang disepakati secara ittifaq. Sebaliknya, diharamkan bagi lelaki untuk memakainya sebagai perhiasan semata-mata kerana ia menyerupai wanita.

b) Pemakaian gelang atau rantai tangan bagi lelaki atau wanita untuk tujuan perubatan atau rawatan adalah dibenarkan berdasarkan keperluan dan hajat dengan syarat:

i. Ia bukan diperbuat daripada emas, perak, suasa atau sutera (bagi lelaki).

ii. Tidak terdapat unsur najis padanya.

iii. Tidak mempercayai atau meyakini bahawa pemakaian gelang tangan tersebut boleh menyembuhkan penyakit tertentu kerana ia dikhuatiri boleh menjerumuskan seseorang kepada unsur khurafat yang boleh menjejaskan aqidah.

iv. Tidak menyebabkan kemudaratan kepada pemakainya.

v. Mendapat perakuan daripada pakar perubatan yang beragama Islam dan telah terbukti secara saintifik bahawa ia merupakan antara kaedah rawatan yang berkesan dalam merawat penyakit.

Walau bagaimanapun, dalam hal ini, Jawatankuasa Fatwa Negeri Melaka telah mendapat nasihat daripada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia bahawa terapi bio magnetik bukanlah merupakan kaedah perubatan yang memenuhi piawaian dan tidak dapat dipastikan keberkesanan penggunaannya secara tepat dan jelas dalam merawat serta menghilangkan penyakit.

c) Pemakaian gelang atau rantai tangan bagi lelaki atau wanita yang disertai dengan niat untuk bermegah-megah atau kelihatan bergaya bagi lelaki adalah haram walaupun dengan tujuan perubatan.

p/s: sendiri mau ingat laaa!!!

Sumber http://www.pencacai-semalaysia.com/2013/03/kantoi-sekali-lagi-najib-memakai-rantai.html

15 Minit Cukup Untuk Speaker Kelantan Jawab 7 Dosa Besar Najib


Tazkirah oleh YB Dato Ustaz Hj Mohd Nassuruddin Hj Daud, Speaker DUN Kelantan di Majlis Perasmian Ekspo Kelantan 2013

Anwar: Video sex baru fitnah p'raya Umno

March 16, 2013

Koh Jun Lin

Gambar daripada video seks yang disebarkan oleh blog pro-Umno hanya "fitnah pilihan raya", kata Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

anwar allegationsKetika ditanya hari ini, Anwar menafikan tuduhan menjadi pelaku dalam gambar itu.

"Ini fitnah jijik Umno menjelang pilihan raya," katanya ketika ditemui pemberita ketika sedang meninggalkan sebuah majlis di Bandar Utama, Selangor.

Sejak dua hari lalu, gambar menunjukkan hubungan intim dua lelaki dalam sebuah bilik itu menjadi modal baru penulis blog anti-Anwar.

admin: jangan tanya kenapa admin tidak masukan gambar, sebenarnya pihak kami jijik dengan politik bodoh blog umno dan pemimpin umno. bodoh!

Terkini! 6 Tokoh Imam Muda Isytiharkan Dan Nyatakan Sokongan Kepada PAS, Allahuakhbar!

 http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/420044_568295316536925_423236237_n.jpg


6 Tokoh Imam Muda menyata dan mengisytiharkan sokongan mereka kepada Parti Islam Se Malaysia PAS di pentas Xpresi Ulama Muda Haraki yang berlangsung di Maahad Ehya Asy Syarif Gunung Semanggol Perak.

Ianya diisytiharkan oleh Datuk Dr Khairudin Aman Razali at Takiri selaku Setiuasaha Dewan Ulama PAS Pusat.

Ustaz Mohd Fakhrurrazi bin Hussin mewakili 6 tokoh Imam Muda berucap dan menyatakan sokongan mereka yang tidak berbelah bahagi dan berikrar akan turut membantu perjuangan Islam ini sehinggalah bumi Allah swt dapat diimarahkan dengan syariatnya.

Pilihanraya Umum ke 13 menjadi turning point untuk melakukan perubahan dalam negara kita dan Ulama Muda Haraki akan Memacu Kebangkitan dan Memimpin Perubahan.

6 Tokoh Imam Muda yang tampil secara terbuka mengisytihar sokongan mereka kepada perjuangan ini ialah :

1. Ust Mohd Fakhrurrazi b.Hussin (IM Fakhrul)

2. Ust Khairul Azhar b.Ghazali (IM Azhar)

3. Ust Abdul Fattah b. Riddzwan (IM Fatah)

4. Ust Syed Faris b.Syed Roslan(IM Faris).

5.Ust Megat Mohd Zahid b.Megat Azmuddin(IM Megat)

6.Ust Fakhrulrazi b.Ibrahim ( IM Ar Razi)

dan insyaallah seorang lagi tokoh ulama muda negara kita akan turut menyatakan sokongannya kepada perjuangan suci ini pada sebelah malam sempena Pentas Ulama Haraki di tapak program yang sama.

Terkini! Gambar 15 Ribu Penyokong Semasa Hasan Ali Berucap Semalam Akhirnya Didedahkan!

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/480263_568287583204365_1027320248_n.jpg

naik lori ikan

tolong jangan ketawa!

TG Haron Din Yang StyleLo! Caya Lah!

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/392907_625388960811643_1570677474_n.jpg

orang muda akan bersama kepimpinan ulama!

75 Dosa Besar Yang Wajib Diketahui Umat islam

Dosa besar jumlahnya Berbeza-beza menurut pendapat para ulama. Ada yang menyatakan 4 dan 7 menurut Hadis riwayat Bukhari dan Muslim. Ada pula yang membagi 2, iaitu yang dihukum di dunia dan diancam azab di akhirat.

Berikut ini adalah dosa-dosa besar menurut kitab Al Kabair karya Syamsudin Adz Dzahabi yang semuanya berjumlah 75 dosa besar. Dosa-dosa besar yang dimaksud adalah :

1. Menyekutukan Allah (Syirik)
2. Membunuh orang dengan sengaja
3. Sihir
4. Meninggalkan sholat Fardlu
5. Enggan membayar zakat
6. Tidak puasa Ramadhan tanpa alasan
7. Enggan menunaikan haji
8. Durhaka kepada kedua orang tua
9. Menjauhi kerabat ( Memutus hubungan silaturahmi )
10. Zina
11. Homoseksual
12. Riba
13. Memakan harta anak yatim dengan cara zalim
14. Dusta
15. Melarikan diri dari peperangan
16. Pemimpin yang menipu rakyat
17. Berlaku sombong
18. Kesaksian palsu
19. Minum minuman keras
20. Judi
21. Menuduh zinah kepada perempuan baik
22. Khianat dalam harta rampasan perang
23. Mencuri
24. Merampok
25. Sumpah palsu
26. Berbuat zolim
27. Membantu berbuat zolim
28. Memperoleh kekayaan dengan cara haram
29. Bunuh diri
30. Suka berbuat dusta
31. Hakim yang durhaka
32. Menyuap dalam masalah hukum
33. Perempuan menyerupai laki-laki dan sebaliknya
34. Mengasuh keluarga dalam dosa
35. Kawin dengan dasar cinta buta
36. Sisa kencing yang tidak dibersihkan
37. Riya ( Pamer)
38. Menyembunyikan ilmu
39. Khianat
40. Mengungkit-ungkit pemberian
41. Mengingkari takdir
42. Menyelidiki rahasia orang (Tajassus)
43. Mengadu domba ( Namimah)
44. Mengutuk orang muslim
45. Mengingkari janji
46. Percaya kepada dukun dan tukang ramal
47. Nusyuz seorang perempuan terhadap suami
48. Menggambar patung dan makhluk hidup lainnya
49. Meratapi orang mati ( Niyahah)
50. Berperangai jelek
51. Zalim terhadap orang yang lemah
52. Menyakiti hati tetanga
53. Menyakiti dan mencaci maki orang Islam
54. Durhaka terhadap hamba Allah
55. Mengagumi diri dan sombong dengan berpakaian yang berlebih-lebihan
56. Menyembelih binatang untuk sesajen
57. Hamba sahaya melarikan diri dari tuannya
58. Memalsukan keturunan
59. Menentang kebenaran
60. Enggan memberikan kelebihan air
61. Mengurangi Timbangan dan Takaran
62. Berbuat dosa tetapi merasa aman dari kemurkaan Allah
63. Meninggalkan jamaah sholat Jum’at
64. Curang dalam berwasiat
65. Tipu daya
66. Mencaci orang Islam dan membeberkan rahasianya
67. Makan dan minum pada bejana emas dan perak
68. Mencela sahabat Nabi Muhammad SAW
69. Buang air besar ditempat berteduh
70. Kencing di tempat air untuk mandi
71. Nifak : sifat yang berbeda antara lahir dan bathin
72. Lupa kepada Allah
73. Kikir
74. Memakan 4 makanan yang diharamkan: bangkai, Daging babi, darah dan daging binatang yang disembelih selain nama Allah
75. Kufur kepada Allah

Setelah kita mengetahui 75 macam dosa besar tersebut dan kita mungkin termasuk diantaranya, ada baiknya kita segera bertaubat untuk menghindari murka dan azab Allah SWT karana Allah berjanji akan segera menghapuskan dosa-dosa kita bila kita segera menyedari kesalahan dan bertaubat serta berjanji untuk tidak mengulanginya lagi. ( oleh : Rozie dalam lubuk hatiku’s.wordpress.com)

Cara Pejuang Kalimah ALLAH Bercakap

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/417379_301423326652768_2043749362_n.jpg

hebat demo!

Najib: Tujuh dosa besar pembangkang terhadap rakyat dan umat Islam

March 15, 2013

TANAH MERAH - Datuk Seri Najib Tun Razak mengajak rakyat supaya menolak pakatan pembangkang termasuk parti PAS di Kelantan pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan datang kerana mereka telah melakukan tujuh dosa besar terhadap rakyat dan umat Islam di negara ini.

Perdana Menteri menggariskan antaranya dosa parti Pas ialah membenarkan penggunaan kalimah 'Allah' oleh bukan Islam, gagal menunaikan janji kepada rakyat Kelantan, membenarkan pemimpin DAP secara rakus membotakkan kawasan di Tanah Tinggi Lojing serta mempermainkan matlamat perjuangan Pas sendiri.

"Dosa Tian Chua (Naib Presiden PKR) terhadap isu di Lahad Datu dan tahaluf siyasi (kerjasama politik antara Pas, PKR dan DAP) merupakan antara tujuh dosa besar pembangkang terhadap rakyat.

"Kalau saya dahulu mengumumkan tujuh perkara untuk rakyat Kelantan, kini tujuh dosa besar mereka yang ambo nok sebut hari ini," katanya pada Majlis `Bekwoh' Rakyat Bersama Perdana Menteri di Sekolah Menengah Tanah Merah 1 di sini, hari ini.

Turut hadir Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed, timbalannya Datuk Dr Awang Adek Hussin, Pengerusi MCA Kelantan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen, Pengerusi Parti Progresif Penduduk Kelantan Datuk Nik Sapeia Nik Yusof dan Ketua Umno Bahagian Tanah Merah, Datuk Ikmal Hisham Abdul Aziz.

Kira-kira 50,000 rakyat hadir pada majlis tersebut.

Menyentuh mengenai Pas mempermainkan matlamat perjuangannya, Najib berkata sebelum ini parti itu mahu melaksanakan hukum Hudud di negara ini tetapi demi politik dan takut kepada DAP, akhirnya mereka telah mengubah kepada dasar negara berkebajikan.

Katanya jika dahulu Pas menghentam cara Barisan Nasional (BN) berkongsi kuasa dengan parti lain tetapi kini mereka juga mengambil langkah yang sama dengan DAP dan ia jelas membuktikan sikap sebuah parti yang berubah-ubah demi mahukan kuasa.

Beliau berkata kehadiran besar rakyat Kelantan pada majlis itu membuktikan mereka telah bersedia pada bila-bila masa untuk menolak Pas pada pilihan raya umum kali ini.

"Kita mahukan transformasi bukan reformasi. Transformasi mensejahterakan rakyat. Transformasi bawa rahmat pada rakyat," katanya.

Perdana Menteri berkata cara bijaksana kerajaan mentadbir negara telah menjadikan negara ini makmur dan sebagai bukti ekonomi negara telah mencapai pertumbuhan kepada 6.4 peratus.

"BN cukup cakna kepada masyarakat. Cukup sengoti buat bermacam-macam demi faedah rakyat dan oleh itu yakin dan percayalah apa yang kita buat ini adalah yang terbaik untuk mensejahterakan rakyat," katanya.

Beliau berkata tidak seperti pembangkang yang berjanji dalam manifesto yang dianggap seperti penjual ubat tepi jalan.

"Satu ubat semua boleh sembuh. Kita bukan mahu mengundi orang yang petah berkata-kata tetapi pilihan raya adalah untuk rakyat memilih kerajaan yang benar-benar boleh berjasa kepada negara.

"Dan oleh itu yakinlah kepada BN," katanya.

Najib berkata kehadirannya untuk merasmikan Majlis Pecah Tanah Program Perumahan Rakyat di Wakaf Mek Zainab, Kota Bharu, adalah mencerminkan ketelusannya kepada rakyat melalui slogan 'Janji Ditepati'. - Bernama

Bas MerdekaRakyat Di Serang Lagi, Kali Ini Di Kuala Krau Pahang


Allahuakhbar!

Ya Allah!


allahuakhbar!

KDYMM Sultan Muhammad V Berangkat Tahlil Rumah Allahyarham Koperal Ahmad Hurairah bin Ismail

March 14, 2013

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/559913_574380959248228_1255896468_n.jpg

Zam Zamani Mohd Zain

Tahlil Rumah Allahyarham Koperal Ahmad Hurairah bin Ismail.Kg.Bayu Lalang.(Menunggu Keberangkatan Tiba KDYMM Sultan Muhammad V)

Kenyataan Akhbar KPM Isu Seorang Guru Hina Anggota Polis

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/484769_572890409388005_1149862606_n.jpg

cepatnya!

Terkini! Video Pendedahan Komender Hj Musa Merancang Pencerobohan Tersebar

March 13, 2013


Jeneral Hj. Musa yg mengetuai ketenteraan sultan sulu, diprcayai terbunuh dalam serangan manakala lelaki yg menerima topi daripada hj.musa merupakan "Tali Barut" pengganas.. Video ini terperolehi dari salah seorang pengganas yg berjaya dibunuh. kedengaran dalam perbualan mereka ada menyebut "LAHAD DATU"... Dipercayai rakaman ini dibuat sebelum berlakunya peperangan.

http://www.facebook.com/photo.php?v=317097761746043

Nik Aziz Tidak Hadir Sambut Jenazah Di Lapangan Terbang Kota Bharu?

 http://farm9.staticflickr.com/8530/8554005654_dc709f2ff5_z.jpg

Ραкαтαη яαкүαт εlεcтισηs ηεωs

RTM tak hormat MB Kelantan?

Seperti biasa, saya menonton berita yang disiarkan oleh RTM melalui TV1 pada pukul 1.00 tengah hari dan 5.00 petang hari ini untuk mengikuti perkembangan terkini pencerobohan pengganas "Kiram" di Sabah. Saya keberatan menggunakan perkataan "Sulu" kerana bukan semua orang Sulu menyokong tindakan bodoh pengikut "Kiram" yang mendakwa sebagai "sultan" Sulu.

Saya berbuat demikian sekadar ingin tahu bentuk laporan stesen tv milik kerajaan kerana berita terkini lebih cepat diperolehi melalui sumber Internet.


Antara berita yang menarik perhatian saya ialah ketibaan jenazah dua orang wira negara dari Regimen Askar Melayu Diraja (RAMD) yang gugur di Lahad Datu, seorang dalam pertempuran dengan musuh manakala seorang lagi akibat kemalangan jalan raya ketika dalam perjalanan membawa bekalan makanan kepada pasukan keselamatan.

Beribu-ribu orang dilaporkan membanjiri Lapangan Terbang Sultan Ismail, Kota Bharu untuk turut sama menerima atau menyambut ketibaan jenazah allahyarham Kpl. Ahmad Hurairah Ismail dan allahyarham Kpl. Ahmad Farhan Roslan, dua orang anak Kelantan yang mati syahid.

Dalam laporannya, RTM menyebut antara pembesar yang berada di lapangan terbang ialah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mustapha Mohamed dan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Awang Adek, kedua-dua dari Kelantan.

Apa yang memeranjatkan saya ialah RTM tidak sebut langsung akan kehadiran Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sedangkan dia adalah ketua Kerajaan Negeri dan yang terkorban adalah dua orang rakyat Kelantan.

Apakah RTM tidak mengiktiraf atau tidak menghormati Datuk Nik Abdul Aziz sebagai Ketua Kerajaan Kelantan dan sebab itulah kehadirannya tidak disebut?

Ada orang yang mungkin akan berkata ini satu perkara remeh tetapi ia tidak seharusnya berlaku dan dilakukan oleh media rasmi kerajaan yang menyebut kehadiran seorang menteri dan timbalan menteri Kerajaan Persekutuan tetapi tidak Menteri Besar sedangkan dari segi protokol, Menteri Besar mendahului menteri persekutuan. Jika nak sebut kehadiran orang kenamaan, kenalah ikut protokol.

Mungkin pemberita dan editor berkenaan tidak tahu kedudukan protokol tetapi ia bukan satu alasan untuk tidak menyebut kehadiran seorang ketua kerajaan negeri pada satu majlis yang membabitkan rakyat negeri berkenaan dan yang berlaku dalam negeri berkenaan.

Sama ada kita suka atau tidak akan Datuk Nik Abdul Aziz kita kena hormat jawatannya selaku Menteri Besar, iaitu selaku ketua Kerajaan Negeri Kelantan yang dipilih rakyat sama juga jika kita suka atau tidak akan Datuk Seri Najib Tun Razak, kita kena hormat jawatannya sebagai Perdana Menteri atau ketua Kerajaan Persekutuan Malaysia.

Pegamal media seharusnya tahu yang ketua kerajaan negeri mendahului semua Menteri Kabinet kecuali Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri dari segi protokol. Sebab itulah Menteri Besar atau Ketua Menteri diberi gelaran rasmi Yang Amat Berhormat sedangkan Menteri hanya Yang Berhormat. Gelaran itu sudah cukup untuk menunjukkan siapa yang mesti didahulukan - YAB atau YB.

Kerajaan meminta isu pencerobohan di Lahad Datu tidak dipolitikkan, tetapi media rasmi kerajaan sendiri yang nampaknya bermain politik.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=300067650121669&set=a.254000171395084.58735.162138223914613&type=1

Terkini! Suasana Sugul Di Depan Rumah Arwah Di Pasir Mas

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/74423_445206838891580_1918363696_n.jpghttp://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/578101_445206135558317_1532584361_n.jpg

berkati roh arwah dan masukkan bersama golongan yang beriman.

TG Nik Aziz Dan Husam Iringi Jenazah Arwah Yang Terkorban

http://farm9.staticflickr.com/8241/8553984178_f96590fdc4_z.jpghttp://farm9.staticflickr.com/8530/8554005654_dc709f2ff5_z.jpg

Kepulangan jenazah dua wira negara Ahmad Hurairah Ismail, Ahmad Farhan Roslan yang terkoban ketika misi menghapuskan penceroboh bersenjata di Lahad Datu disambut ribuan rakyat Kelantan hari ini.

Turut menanti kepulangan wira negara yang juga anak Kelantan itu adalah Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa sejak awal pagi.

Selain Tuan Guru, antara pimpinan kerajaan negeri yang sempat dirakam hadir termasuk Timbalan Menteri Besar Datuk Ahmad Yaakob, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Dr Zainuddin Ibrahim, Speaker Dun Kelantan Datuk, Nasrudin Daud, Ahli Parlimen Rantau Panjang Siti Zailah Yusof serta Adun Mengkebang Abdul Latiff Abdul Rahman.


Jenazah kedua-dua anggota tentera itu tiba di sini kira-kira jam 9.45 pagi dengan menaiki Pesawat Charlie C130 yang bertolak dari Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang pagi tadi.

Sementara itu, Exco kerajaan negeri Datuk Husam Musa bersama beberapa wakil Exco Kerajaan Negeri, wakil rakyat, saudara mara dan sebahagian besar penduduk Pasir Tumboh memberikan penghormatan kepada jenazah Ahmad Farhan sebelum proses pengkebumian disempurnakan.

Suasana suram mengiringi kepulangan jenazah wira yang menjadi kebanggaan seluruh rakyat Malaysia khususnya rakyat Kelantan.

Keluarga kedua-dua anggota juga turut hadir.

Prebet Ahmad Hurairah terkorban dalam pertempuran dengan pengganas Sulu di Kampung Sungai Nyamuk, Lahad Datu, awal pagi semalam manakala Prebet Ahmad Farhan meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya di Cenderawasih dekat Lahad Datu ketika menghantar makanan untuk anggota keselamatan Op Daulat.

Jenazah Allahyarham Ahmad Hurairah disemadikan di kampung halamannya di Bayu Lalang, Pasir Mas, sementara Ahmad Farhan di Pasir Tumboh.

Video Ketibaan Jenazah 2 Anggota Tentera. TG Nik Aziz Membacakan Doa

Ribuan rakyat Kelantan sambut jenazah wira negara

Salmah Mat Husain, Foto Rizal Tahir, 13 Mac 2013
(Menteri Besar turut mengaminkan doa yang dibaca sejurus jenazah dibawa keluar dari pesawat tentera pagi ini.)

KOTA BHARU: Kepulangan jenazah dua wira negara Ahmad Hurairah Ismail, Ahmad Farhan Roslan yang terkoban ketika misi menghapuskan penceroboh bersenjata di Lahad Datu disambut ribuan rakyat Kelantan hari ini.

Turut menanti kepulangan wira negara yang juga anak Kelantan itu adalah Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa sejak awal pagi.

Selain Tuan Guru, antara pimpinan kerajaan negeri yang sempat dirakam hadir termasuk Timbalan Menteri Besar Datuk Ahmad Yaakob, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Dr Zainuddin Ibrahim, Speaker Dun Kelantan Datuk, Nasrudin Daud, Ahli Parlimen Rantau Panjang Siti Zailah Yusof serta Adun Mengkebang Abdul Latiff Abdul Rahman.

Beberapa pemimpin pusat juga turut kelihatan hadir termasuk Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Sri Mustapha Mohamed serta Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr. Awang Adek Hussin.

Jenazah kedua-dua anggota tentera itu tiba di sini kira-kira jam 9.45 pagi dengan menaiki Pesawat Charlie C130 milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang bertolak dari Pangkalan TUDM Subang pagi tadi.

Suasana suram mengiringi kepulangan jenazah wira yang menjadi kebanggaan seluruh rakyat Malaysia khususnya rakyat Kelantan.

Keluarga kedua-dua anggota juga turut hadir.

Prebet Ahmad Hurairah terkorban dalam pertempuran dengan pengganas Sulu di Kampung Sungai Nyamuk, Lahad Datu, awal pagi semalam manakala Prebet Ahmad Farhan meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya di Cenderawasih dekat Lahad Datu ketika menghantar makanan untuk anggota keselamatan Op Daulat.

Jenazah Allahyarham Ahmad Hurairah akan disemadikan di kampung halamannya di Bayu Lalang, Pasir Mas, sementara Ahmad Farhan di Taman Desa Darul Naim 2, Pasir Tumboh.

Sementara itu, Exco kerajaan negeri Datuk Husam Musa kini berada di kediaman keluarga Allahyarham Ahmad Farhan di Pasir Tumboh menanti untuk proses pengkebumian.

Terkini! Kereta PM Keluar Dari Istana Negara

http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/599210_10151439488698046_1442995375_n.jpg

Topeng Perak Unmasked

Terkini, 13,03,13 kenderaan PM dilihat baru sahaja keluar dari Istana Negara.

Apa-apapun perkembangan, jangan lupa:

1 Undi Untuk Barisan Nasional adalah 1 Persetujuan Menggadai Keselamatan Negara pada Rakyat Negara Asing..!

Live! Jenazah Sudah Tiba Di Lapangan Terbang P. Chepa

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/482707_246960698774936_1662665857_n.jpg

malaysiasoccer.my

Pesawat yang membawa jenazah perwira negara telah selamat mendarat di Lapangan Terbang Sultan ismail Petra Pengkalan Chepa.

Live! Kawasan Tanah Perkuburan Arwah Ahmad Hurairah

http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/150450_619740501386064_929401328_n.jpg

Malaysian update

Jemaah yang ingin solatkan jenazah arwah prebet ahmad hurairah

Live! Lapangan Terbang Sultan Ismail. Sambutan Jenazah Wira Tok Janggut

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/166744_10200745781349209_1216768034_n.jpg

Rizal Tahir

Berbaris menunggu ketibaan jenazah

Persediaan Menunggu Jenazah Di Lapangan Terbang P. Chepa

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/559682_10200745327577865_894638554_n.jpg

Rizal Tahir

Menunggu jenazah pahlawan negara sampai

Rafizi : SST Tidak Banyak Bantu Penjawat Awam

http://www.selangorku.com/wp-content/uploads/2012/06/Rafizi-ramli.jpg?_cfgetx=img.rx:600;img.ry:400;

PETALING JAYA, 13 MAC : Sistem Saraan Transformatif (SST) untuk menstruktur gaji baru penjawat awam tidak banyak membantu penjawat awam, kata Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli.

Ini kerana SST yang diumum Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kerana ia hanya menawarkan pakej gaji baru, tanpa jaminan terhadap perkara lain.

“Isunya bukan mengenai kenaikan gaji semata-mata tetapi apa yang akan berlaku kepada mereka selepas daripada kenaikan itu.

“Penjawat awam ini tidak diberikan jaminan selepas mereka tamat berkhidmat kepada kerajaan. Najib hanya umumkan kenaikan gaji, tetapi tidak membantu dari segi perumahan dan lain-lain,” katanya.

Rafizi juga menyatakan, beliau yakin dengan kenaikan gaji ini tidak akan menukar seratus peratus pandangan kakitangan awam terhadap kerajaan sekarang.

“Janji Pakatan Rakyat (PR) jelas bahawa tawaran bukan sahaja dari segi kewangan dan pakej gaji tetapi mengembalikan kebebasan, kedudukan dan kehormatan perkhidmatan awam dalam pentadbiran negara berbanding apa yang berlaku sekarang di mana Najib lebih bergantung kepada perunding,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat PKR, di sini

Najib sebelum ini mengumumkan SST yang akan mestruktur gaji maksimum kakitangan awam dalam Jadual Gaji Minimum-Maksimum sebagai tambahan kepada Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) sebanyak tiga kali berkuat kuasa 1 Januari lalu.

Rafizi turut mempersoalkan tempoh kenaikan gaji kakitangan awam yang hanya diumumkan kini, memandangkan lima tahun mandat persekutuan BN telah berlalu pada 8 Mac lalu.

Katanya, ia jelas menunjukkan sikap tidak bertanggungjawab Najib untuk menarik penjawat awam dengan harapan mereka akan menyokong Umno-BN dalam pilihan raya umum akan datang.

Najib Baca Skrip Dan Berlakon Di TV 3

March 12, 2013

 http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/72401_10151514151465600_1974608840_n.jpg

Datuk Seri Najib Razak pada Program Perbualan bersama PM di TV3 anjuran New Straits Times di Sri Pentas sedang berlangsung sekarang

Najib Umum Perkara Yang Sudah Lama. Kakitangan Awam Tertipu?


KUALA LUMPUR: PAS menyifatkan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang menaikkan taraf pangkat dalam tentera dan polis semalam hanya perkara lama yang baru diumumkan sahaja.

http://ob21.net/wp-content/uploads/2012/11/402180_218803878207821_165935756827967_476213_967250547_n.jpg
Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa (gambar) berkata, perkara ini hanya perkara lama yang baru diumumkan kerana mulai tahun 2010, perkhidmatan polis mensyaratkan ijazah sarjana muda  bagi kemasukan ke pangkat inspektor sedangkan sebelum itu, mereka yang lulus SPM layak untuk menjawat jawatan inspektor.

Husam berkata demikian ketika mengulas pengumuman Najib semalam yang kononnya ia satu perkara baru yang dibuat untuk kepentingan tentera dan polis.

Berikut adalah kenyataan penuh Husam.

Saya merujuk kenyataan PM semalam mengenai perkhidmatan awam, polis dan tentera.

Antara lain, PM mengumumkan "Sementara itu, bagi jawatan Kapten ATM dan Penolong Penguasa Polis yang dahulunya dalam kelompok gred jawatan 41 disetarakan dengan gred jawatan 44. Untuk jawatan Mejar ATM dan Timbalan Penguasa Polis yang dahulunya dalam kelompok gred jawatan 41, diletakkan dengan gred jawatan baru iaitu 46A sementara Kolonel ATM dan Penolong Pesuruhjaya Polis dalam kelompok gred jawatan 48 disetarakan dengan gred 52.".

Seperti dilaporkan oleh Sinar Harian : http://www.sinarharian.com.my/nasional/pangkat-dalam-atm-pdrm-disetara-dengan-perkhidmatan-awam-1.138619

Penjelasan saya: Pada masa lalu, entry point kemasukan graduan ke dalam perkhidmatan tentera dan polis ialah di pangkat Kapten(tentera) dan ASP (polis), jadi mereka ini diberi point kemasukan mata gaji gred 41.

Mulai tahun 2010, perkhidmatan polis mensyaratkan ijazah sarjana muda  bagi kemasukan ke pangkat inspektor. Sebelum ini, kemasukan ke pangkat inspektor hanya perlukan SPM dan latihan di Kuala Kubu Baru sahaja.

(rujuk di sini http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0326&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_07.htm)

Kemudian mulai Januari tahun ini, perkhidmatan tentera juga mengubah syarat kemasukan dengan meletakkan ijazah sarjana muda bagi lantikan ke pangkat leftenan muda (yang sebelum ini hanya memerlukan SPM dan latihan di Maktab Tentera Diraja (rujuk http://www.malaysiakini.com/news/220867)

Dengan perubahan ini, secara automatik berarti entry point bagi Leftenan Muda dan Inspektor ialah gred gaji 41, iaitu entry point lazim bagi kemasukan pemegang ijazah ke dalam perkhidmatan awam.   Sehubungan dengan itu, pelarasan yang sama akan berlaku kepada pangkat kapten dan ASP.

Dahulunya pangkat kapten diberi gred gaji 41, dan sekarang oleh kerana gred gaji 41 telah diperuntukkan kepada Leftenan Muda, maka Kapten diberikan gred gaji 44. Pelarasan yang sama dipakai untuk jawatan ASP (Penolong Penguasa Polis).

Oleh yang demikian, secara hakiki sebenarnya pengumuman yang dibuat oleh PM semalam hanyalah pengumuman terhadap sesuatu yang memang telah sedia digunapakai di dalam perkhidmatan polis dan tentera  sejak 2010. Pada hakikatnya tidak ada apa-apa INSENTIF baru yang diperolehi oleh tentera dan polis.


CADANGAN

Saya mencadangkan penjawat tertinggi dalam tentera dan polis juga menikmati gred gaji turus 1,2 dan 3 SPA dinikmati oleh KSN / KPPA dan sebahagian KSU sekarang memandangkan perkhidmatan tentera dan polis diurus oleh dua suruhanjaya tersendiri dan bukannya SPA.

Penjawat tertinggi di bawah ketiga-tiga suruhanjaya sepatutnya layak kepada terma perkhidmatan yang selari.   Saya  sebaliknya  mencadangkan agar perkhidmatan tentera dan polis dikira sebagai perkhidmatan kritikal dan mendapat elaun perkhidmatan kritikal seperti doktor dan sebagainya kerana mereka mendedahkan diri   kepada bahaya  sepanjang masa bertugas.

Bagi menarik lebih banyak graduan yang berkualiti ke dalam perkhidmatan tentera dan polis, sepatutnya skim perkhidmatan graduan tentera dan polis disamakan dengan perkhidmatan PTD. Sementara itu, bagi pegawai-pegawai lain-lain pangkat (Leftenan Muda dan Inspektor ke bawah), mereka juga sepatutnya mendapat kelayakan elaun dan skim perumahan yang sama tarafnya dengan pegawai2 pelaksana di dalam perkhidmatan awam.

Menyanyikan lagu lama untuk tentera dan polis jelas mempermainkan anggota tulang belakang keamanan negara.   Ia juga menunjukkan terputusnya PM dengan isu dan masalah yang dihadapi khususnya oleh anggota tentera.

Pada hal, antara perubahan yang ditunggu-tunggu oleh anggota tentera antara lain penetapan band gaji yang sama iaitu band 5. Pada waktu ini, kor infantri ditetapkan dalam band 5 sedangkan kor yang lain sehingga band 5.

Begitu juga kenbaikan pangkat yang lambat sedangkan bagi kor MP, selepas rekrut terus diberikan pangkat LKPL.   Bagi anggota tentera yang bertukar ketukangan kepada ketukangan baru, mereka diturunkan umpamanya dari ketukangan 4 kepada ketukangan 3. Begitu juga pangkat, diturunkan dari KPL kepada LKPL. Mereka mencadangkan anggota yang menukar ketukangan dikekalkan dalam band dan pangkat yang sama.

Banyak lagi cadangan penambah baikan skim perkhidmatan tentera yang ditunggu oleh anggota tetapi langsung tidak disentuh oleh PM.

Di bawah saya perturunkan jadual perbandingan Skim Asal dan Skim Baru yang telah diguna pakai sejak beberapa tahun yang lalu bagi menunjukkan apa yang diumumkan oleh PM adalah perkara lama yang telah diamalkan;

Skim Asal:
Polis Tentera Awam
ASP (Penolong Penguasa) Kapten 41
DSP (Timbalan Penguasa) Major 44
Superintenden (Penguasa) Leftenan Kolonel 48
ACP (Asisten Komisioner/Penolong Pesuruhjaya) Kolonel 52
SAC (Senior Assistant Commisioner) Brigadier General (1 star general) 54
Deputy Commissioner Major General (2 star general) Jusa C
Commisioner Leftenan General (3 star general) Jusa B
IGP dan Timbalan IGP General Penuh (4 star general) Jusa A

Skim Baru (Yang digunapakai sejak sekian lama ekoran kemasukan Ijazah ke Inspektor dan Leftenan Muda):
Polis Tentera Awam
Inspektor Leftenan Muda 41
ASP (Penolong Penguasa) Kapten 44
DSP (Timbalan Penguasa) Major 46A
Superintenden (Penguasa) Leftenan Kolonel 48
ACP (Asisten Komisioner/Penolong Pesuruhjaya) Kolonel 52
SAC (Senior Assistant Commisioner) Brigadier General (1 star general) 54
Deputy Commissioner Major General (2 star general) Jusa C
Commisioner Leftenan General (3 star general) Jusa B
IGP dan Timbalan IGP General Penuh (4 star general) Jusa A
Husam Musa
13 Mac 2013

Rabun Umno, Cerah Pakatan. Alahai Abang Polis

http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/577825_534282666593818_1258550901_n.jpg

sekadar melawak tapi pedas. kalau tak faham juga tak tahu la!

Haram Syarak Vs Haram Judi

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/64185_10151315009632592_1412636700_n.jpg

tumbangkan umno!

Gambar Dan Link FB Macai Baling Telur Dan Batu Depan HQ PKR Didedahkan

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/302112_299447273517040_1180885042_n.jpgCuba Baca Tulisan Kat Belakang MB Johor Ini

http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/600144_512265662153644_1944116393_n.jpg

awat muka hang macam tu bang ghani?

Lagi Lambat Najib Bubar Parlimen, Lagi Ramai Makhluk Pelik Akan Keluar

March 11, 2013

Tolong Jelaskan Makna Bendera PKR

IPOH — Seorang jurutera yang pernah berkhidmat selama 11 tahun di Amerika Syarikat dan kini kembali ke tanah air, membuat laporan polis berhubung keraguannya terhadap bendera Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang didakwanya mempunyai persamaan dengan mata wang sebuah negara luar.

Mohamad Ridhwan Batumalai Abdullah, 41, membuat laporan itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Ipoh kira-kira pukul 10.30 pagi.

“Saya minta supaya Datuk Seri Anwar Ibrahim menerangkan makna logo yang mempunyai warna biru, putih, merah dalam bendera itu dan siapakah nama orang yang mencipta bendera dan logo Parti Keadilan (Rakyat) ini,” katanya kepada pemberita.

Katanya beliau cuba mendapatkan penjelasan daripada pemimpin PKR di sebalik penciptaan logo dan warna di dalam bendera parti terbabit sejak empat tahun lalu, namun gagal.

Mohamad Ridhwan Batumalai yang mempunyai pengalaman dalam bidang minyak, gas dan pentadbiran korporat berkata beliau akan mengadakan sidang akhbar dalam masa terdekat sekiranya Anwar enggan menjelaskan perkara berkenaan.

“Sekiranya Anwar tidak dapat memberi penjelasan, rakyat tidak seharusnya mengundi parti pembangkang itu pada pilihan raya umum akan datang,” katanya mengenai keputusannya membuat laporan polis demi kepentingan negara dan bukan atas paksaan mana-mana pihak.

“Sebagai seorang mualaf, saya tidak boleh melihat umat Nabi Muhammad S.A.W. berpecah belah kerana Nabi Muhammad tidak suka umatnya berpecah belah,” katanya.– BERNAMA


kahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkah!Identiti Parti

Mata yang terbuka adalah cahaya yang menyuluh perjuangan untuk menegakkan keadilan dan mencerminkan mata hati nurani yang mondorong Parti untuk mencapai perubahan ke arah kebenaran dan keadilan.

Lajur merah di kiri dan kanan segi empat tidak sama melambangkan keberanian dan komitmen memperjuangkan kebenaran dan keadilan.
Lambang Parti
Lambang (logo) Parti juga adalah sama seperti bendera dan ditambah dengan perkataan PARTI KEADILAN RAKYAT di bawahnya.


 http://www.keadilanrakyat.org/wp-content/uploads/2012/08/logo-pkr-300x177.png?_cfgetx=img.rx:300;img.ry:200;


Lagu Parti

Lagu dan senikata parti dicipta oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim semasa beliau dalam tahanan. Lagu ini pertama kali diperdengarkan kepada umum oleh koir seramai 120 orang pemuda semasa pelancaran Parti Keadilan Rakyat pada 3 Ogos 2003 di Kuala Lumpur.

MP3 lagu Parti Keadilan Rakyat

Arus Perjuangan Bangsa

Keadilan!
Keadilan rakyat kita
Jana arus!
Kami arus perjuangan bangsa
Keluhuran perlembagaan
Perpaduan negara
Masa depan anak Malaysia

Kebebasan!
Kebebasan rakyat kita
Diberkati Tuhan, memperkasakan rakyatnya
Membujur lalu, melintang patah
Perjuangan rakyat Malaysia
Membujur lalu, melintang patah
Demokrasi rakyat Malaysia

Membujur lalu, melintang patah
KEADILAN rakyat Malaysia

Wajib Baca: Al Kisah Dr. Jaya Kumar Yang Pulangkan Kembali Wang Sumbangan Ceramah

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/484802_544260952285278_57115153_n.jpg

Aris Awang

Pihak Dewan Pemuda PAS Kawasan Kuala Kedah telah mengadakan ceramah pada 27 Februari 2013 yang lalu di cawangan Pas Tambak Bunga, antara pemidato yang dijemput ialah Dr. Michael Jaya Kumar, (Kumar Psm) Ahli Parlimen Sungai Siput. Selesai ceramah Sdr Azizi Abdullah ( Azizi Kola Abdullah) Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Kuala Kedah telah memberi sagu hati kepada beliau sebanyak RM300.00.

13 hari kemudian, perkara yang amat jarang saya jumpa, dan terjumpa hari ini 10 Mac 2013, iaitu saya menerima surat yang didalamnya terdapat resit sebagai akuan penerimaan sumbangan daripada PAS Kawasan Kuala Kedah sebanyak RM300.00. Resit dikeluarkan oleh Bendahari PSM Cawangan Sungai Siput, Perak.

Apakah maknanya? Maknanya wang saguhati yang diberi tempoh hari tidak digunakan walau sesenpun oleh Dr. Jaya Kumar, semua telah disumbangkan kepada perjuangan jamaahnya!

Terima Kasih Dr. kerana sudi datang ke Kuala Kedah.

kalau penceramah umno, agak-agak bagi balik tak duit ni?

Polis rekod keterangan Tian Chua berhubung insiden Lahad Datu


http://www.sinarharian.com.my/polopoly_fs/1.83381.1347234427!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_400/image.jpg

JOHOR BAHRU - Polis hari ini merekod keterangan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Tian Chua berhubung kenyataannya yang mendakwa insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu, Sabah, sebagai sandiwara Umno.

Ketua Polis Johor Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff berkata keterangan Tian Chua itu direkodkan petang ini di ibu negara oleh sepasukan polis kontinjen Johor bagi membantu siasatan mengenainya.

"Selain Tian Chua, polis hari ini juga merakamkan keterangan dua editor Keadilan Daily dan wartawan dari the New Straits Times Press di ibu negara," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor, di sini.

Mohd Mokhtar berkata polis sehingga semalam menerima 230 laporan dari seluruh negara oleh orang ramai dan badan bukan kerajaan berikutan rasa tidak puas hati mengenai kenyataan Tian Chua.

Beliau berkata laporan pertama diterima polis adalah pada 2 Mac lepas di Ibu Pejabat Polis Daerah Johor Baharu Selatan.

Katanya, siasatan mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan kerana memfitnah itu sudah merekodkan 153 percakapan sehingga kini dan dijangka diserahkan kepada Timbalan Pendakwa Raya dalam masa terdekat.

Pada 1 Mac lepas, Portal Keadilan Daily, antara lain, memetik Tian Chua sebagai berkata pencerobohan di Lahad Datu hanya sandiwara kerajaan untuk menakut-nakutkan rakyat, seolah-olah wujud suasana tidak aman di Sabah.

"Ada konspirasi oleh kerajaan Umno untuk mengalih pandangan rakyat Sabah, terutama dalam isu pemberian kad pengenalan kepada warga asing," anggota Parlimen Batu itu dilaporkan berkata. - Bernama

PM umum 10 perkara 'berita baik'


NIZAM ZAIN

PUTRAJAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan 'berita baik' 10 perkara yang dinantikan 1.4 juta kakitangan awam.

Antaranya:

- Mulai 1 Januari 2013, pangkat dalam ATM dan PDRM disetarakan dengan perkhidmatan awam iaitu Koperal ATM & PDRM dari gred gaji 17 kepada gred 22; Sarjan ATM & PDRM dari gred 27 kepada gred 29; Kapten ATM dan Pen Penguasa Polis dari gred 41 kepada 44; Mejar ATM dan Timbalan Penguasa Polis dari gred 41 kepada 46A; Kolonel ATM dan Penolong Pesuruhjaya Polis dari gred 48 kepada 52

- 50,000 pegawai kontrak yang tamat kontraknya pada 31 Disember 2013, akan disambung lagi setahun. Kajian menyeluruh akan dilaksanakan kemudian

- Skim perkhidmatan dari gred 1 hingga 10, dinaik taraf kepada gred gaji kelayakan masuk PMR. Seramai 166,541 penyandang terima manfaat itu

- Kerajaan setuju laksana urusan kenaikan pangkat Kumpulan Pelaksana dengan memendekkan tempoh kenaikan pangkat dari tempoh 15 tahun kepada 13 tahun. Ia libatkan seramai 17,000 penjawat awam yang layak

- Kerajaan setuju luaskan kaedah pelaksanaan kenaikan pangkat iaitu Kenaikan Pangkat Laluan Pantas, Kenaikan Pangkat Laluan Pakar Bidang dan Kenaikan Pangkat Laluan Kemahiran Tinggi

- Seramai 182,434 penjawat awam punyai gaji maksimum pada 2013 dan tidak dapat kenaikan gaji tahunan, semua struktur gaji maksimum dalam Jadual Gaji Minimum-Maksimum ditambah Kenaikan Gaji Tahunan sebanyak tiga kenaikan gaji tahunan berkuat kuasa 1 Januari 2013.

- Sekiranya tiada pelarasan gaji atau semakan dibuat, kerajaan setuju beri Pergerakan Gaji Khas sebanyak tiga peratus kepada pegawai yang capai dan punyai gaji maksimum

- Dalam Skim Saraan Malaysia (SSM), bagi KGT Gred 1 hingga 11 dan gaji gred naik pangkat tidak dapat tampung kenaikan pangkat, kerajaan setuju buat tambah baik sebelum akhir 2013 berpandukan prinsip saraan sejagat iaitu kadar upah untuk kerja relativiti dan pariti perkhidmatan serta "pay for performanca"

- Kerajaan setuju beri semua penjawat awam faedah pemindahan gaji sebanyak satu kenaikan gaji tahunan diawalkan pada 1 Julai 2013. Setiap penjawat awam terima antara RM80 hingga RM320. Ia membabitkan perbelanjaan sebanyak RM1.5 bilion

- Semua inisiatif yang diumumkan hari ini adalah sebahagian daripada sistem saraan baru iaitu Sistem Saraan Transformatif (SST)

malam ni ada la manusia yang akan puji memuji najib tanpa faham sepatah pun apa yang najib umum. kesian!

Pakatan tawarkan inisiatif kepada pegawai tertinggi kerajaan, saingi tawaran PM

http://media.themalaysianinsider.com/images/uploads/mugshots/husam-musa5-nov3.jpg

Oleh Jahabar Sadiq
Pengarang

KUALA LUMPUR, 11 Mac — Dalam usaha yang tidak disangka, PAS telah bergerak untuk menggagalkan kempen saat-saat terakhir oleh Datuk Seri Najib Razak bagi menarik penjawat awam dengan mengatakan Pakatan Rakyat (PR) akan sepadan dan memperbaiki apa-apa janji oleh perdana menteri seperti menaikkan gaji dan elaun.

Najib dijangka akan mengumumkan beberapa inisiatif termasuk meningkatkan gaji sehingga 10 peratus, memperbaiki elaun kos kehidupan dan perumahan kepada 1.5 juta penjawat awam hari ini.

“PAS Pusat yang bersidang pada hari ini mengambil ketetapan, mana-mana pengumuman yang dilakukan oleh Perdana Menteri untuk perkhidmatan awam akan diteruskan jika sekiranya Pakatan Rakyat mentadbir Putrajaya,” kata Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau menyenaraikan tiga inisiatif yang akan diketengahkan oleh PR dengan yang pertama untuk memperbaiki habuan kepada penjawat awam, termasuk kenaikkan pangkat kepada semua penjawat awam termasuk guru, pegawai kastam, polis, tentera dan lain-lain.

“Kami akan menerima pakai amalan di Kelantan di mana semua pinjaman perumahan dan kenderaan kakitangan awam dihapuskan kenaan caj bunga empat peratus bermula dari tarikh PR mengambil alih Putrajaya,” kata Husam sambil menambah semakan pinjaman sekarang akan dilakukan untuk memastikan kerajaan boleh menanggung implikasi kewangan.

Inisiatif ketiga adalah faedah bagi kakitangan awam yang berpendapatan rendah serta rakyat Malaysia umumnya, kadar pelepasan cukai yang ada sekarang dicadang dikaji semula untuk dinaikkan.

Husam (gambar) menambah, perlepasan cukai bagi mereka yang mempunyai isteri dan anak-anak yang ada sekarang menyebabkan kakitangan awam dan orang ramai tidak mendapat pendapatan benar yang cukup untuk membiayai kos hidup yang tinggi pada hari ini.

Kedua-dua BN dan PR berusaha untuk memenangi undi penjawat awam yang menjadi kunci kemenangan daripada 13.3 juta pengundi yang akan membuang undi dalam pilihan raya tahun ini.

PAS dan sekutunya DAP dan PKR menggemparkan BN dalam Pilihan Raya 2008 apabila menafikan majoriti tradisi dua pertiga mereka di parlimen. Gabungan tiga parti itu memenangi 82 kerusi dan empat negeri dan menyebabkan PR ditubuhkan.

Pilihan raya umum akan diadakan pada bila-bila masa kerana BN masih belum membubarkan parlimen Jumaat lalu, tepat lima tahun selepas pilihan raya lalu walaupun mandat mereka berakhir pada 28 April.

Husam juga mengatakan PAS Pusat membincangkan tentang keperluan kajian dibuat terhadap penalti 45 peratus yang di kenakan kepada pembayar cukai bila jumlah cukai yang diumumkan berbeza dengan yang ditafsirkan oleh Jabatan Hasil Dalam Negeri.

“Penalti tersebut membebankan pembayar cukai. Kutipan cukai negara meningkat kerana penalti 45 peratus itu dikenakan. Pada tahun ini dijangka kutipan cukai termasuk penalti itu akan menjadi yang tetinggi pernah dikutip,” katanya.

“Peningkatan kutipan kerana penalti wajib seperti ini menambahkan lagi tekanan terhadap rakyat jelata.”

Husam juga berkata PAS akan mengkaji semula cukai ke atas eksport sawit mentah (CPO) sebanyak 23 peratus yang menyebabkan harga kelapa sawit Malaysia lebih mahal di pasaran antarabangsa sementara Indonesia telahpun dua kali menurunkan cukai CPO menjadikan harga sawit mereka lebih berdaya saing.

Beliau berkata langkah tersebut boleh membantu meningkatkan harga CPO dan ini memberikan faedah termasuk kepada pekebun-pekebun kecil di seluruh negara akan tetapi polisi Putrajaya memberikan Permit Diluluskan (AP) kepada syarikat terpilih untuk mengeksport tujuh juta tan CPO tanpa cukai telah merugikan negara.

Husam mengatakan PAS akan menyemak kembali sistem tersebut serta jawatankuasa akan ditubuhkan dan ia akan mencadangkan pendirian PAS terhadap penalti cukai 45 peratus, kadar cukai CPO yang baru dan menghapuskan sistem AP eksport minyak sawit mentah.

Malaysia adalah negara pengeluar CPO kedua terbesar dunia dengan kedua-dua negara bersaing untuk pasaran di rantau ini terutamanya China dan India.

Saya tak berniat khianati Saiful - AzlanHazayani Zakaria,

PETALING JAYA: Bapa Saiful Bukhari, Azlan Mohd Lazim hari ini menyatakan pendedahan beliau berhubung kes Fitnah Liwat II sebelum ini bukan berniat mengkhanati anaknya itu.

Bercakap pada sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini sebentar tadi, beliau juga turut memohon maaf kepada Saiful atas apa yang telah berlaku.

"Saya ingin meminta maaf kepada Saiful atas apa yang berlaku. Saya tak berniat menganiayai atau mengkhianati anak kandung saya sendiri," katanya sambil menambah beliau sangat menyayangi Saiful.

Terdahulu pada sidang media sama, beliau mengumumkan menyertai PKR dan menyerahkan borang permohonan menjadi ahli kepada Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail.

Azlan juga tidak membuat sebarang kenyataan lanjut berhubung kes Saiful kerana sudah membuat kenyataan awal pada Jumaat lepas.

"Bukan bermakna saya menyertai PKR, saya akan menyisihkan Saiful dan anak-anak yang lain," katanya.

Beliau turut menjelaskan, keputusan menyertai PKR tidak ada kena-mengena dengan kes mahkamah melibatkan dakwaan liwat ke atas Saiful sebaliknya beliau sudah lama mengikuti perjuangan PKR.

"Saya sebagai rakyat Malaysia berhak buat keputusan tentang diri sendiri dan saya dah fikir sedalam-dalamnya dan implikasinya. Ini adalah masa yang tepat untuk saya sertai PKR untuk buat perubahan.

"Kita perlu profesional dalam hal ini. Apa yang saya lakukan sekarang ialah menyertai politik, tak ada kena mengena dalam kes mahkamah yang dihadapi anak saya.

"Kebetulan saya sertai PKR yang dipimpin Datuk Seri Anwar. Kalau saya sertai parti belah sana tentu tak timbul isu," katanya.

Tambah Azlan juga, beliau lebih mengetahui apa yang berlaku di sebalik kes tersebut.

"Sebagai bapa saya tahu dengan lebih jelas apa yang berlaku di belakang tabir yang orang lain tidak tahu," tegasnya.

Pada Jumaat lalu, Azlan mengejutkan banyak pihak apabila mengadakan satu sidang media khas mendakwa kes Fitnah Liwat II membabitkan anaknya terhadap Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah satu konspirasi pihak tertentu.

Beliau turut mendedahkan beberapa nama termasuk seorang pegawai khas kepada pemimpin tertinggi negara yang didakwanya sebagai dalang kepada konspirasi untuk memusnahkan karier Anwar.

Semasa

Hiburan

Sukan

 

© Copyright Kerabu Bersuara 2007 -2013 | Design by Kerabu Bersuara | Published by Kerabu Bersuara Group | Powered by Blogger.com.