JPP Umum Keptusan MATC Kota Raja 2010

SHAH ALAM 30 Sept - Mesyuarat Agung Tahunan Cabang Kota Raja yang dikatakan diselubungi kontroversi akibat kekecohan pada hari pengundian Ahad lalu, telah diselesaikan dengan baik oleh Jawatankuasa Pemilihan Pusat.

Menurut Ahli JPP, Abd Malek Hussin melaporkan proses pengundian melibatkan 8,851 kertas undi yang terdiri daripada 8,481 (95.82%) undi sah dan 370 (4.18%) undi rosak.

Pertandingan bagi jawatan-jawatan dalam Cabang Kota Raja telah melibatkan kesemua 12 jawatan bagi pimpinan Cabang, Wanita dan Angkatan Muda Keadilan Cabang yang telah berlangsung di Dewan Bukit Naga mulai jam 11.00 pagi hingga 5.00 petang.

"Setelah tamat pengundian, bagi tujuan menjamin kelancaran dan kesempurnaan pemilihan tersebut, pengawas pemilihan yang dilantik oleh Jawatankuasa Pemilihan Pusat Parti Keadilan Rakyat (JPP) membuat keputusan bahawa proses pengiraan dan penjumlahan undi tidak dapat diteruskan di Dewan Bukit Naga, Shah Alam.

"Sebaliknya urusan-urusan tersebut diserahkan kepada tanggungjawab langsung JPP yang beribu pejabat di A-1-09 Merchant Square, Jalan Tropicana Selatan 1, Petaling Jaya, Selangor.

"Jawatankuasa Pemilihan Pusat, menurut Fasal 18.15 Perlembagaan Parti Keadilan Rakyat, adalah bertanggungjawab bagi mengawalselia proses pengundian dan pemilihan untuk jawatan dalam parti di peringkat Cabang dan Pusat. Di bawah kuasa menurut peruntukan Fasal tersebut, JPP memutuskan untuk menyempurnakan proses pengiraan dan penjumlahan undi bagi pemilihan Cabang Kota Raja itu di dalam bangunan Ibu Pejabat Parti dalam tempoh seberapa segera yang mungkin," jelas Abdul Malik dalam satu kenyataan semalam.

Beliau berkata bagi tujuan melaksanakan keputusan tersebut, JPP telah melantik Timbalan Setiausaha Agung KEADILAN Sharifah Shahidah sebagai Penyelia yang bertindak mengetuai satu pasukan petugas khas terdiri daripada pengawas-pengawas dan kakitangan Ibu Pejabat untuk menjalankan urusan Penjumlahan dan Pengiraan Undi bagi Pemilihan Pimpinan Cabang Kota Raja.

Katanya, proses pengiraan dan penjumlahan undi itu bermula dari jam 2.30 pagi, Isnin 27 September 2010 dan berakhir pada 4.17 petang, Selasa 28 September 2010.

Penjumlahan undi telah dijalankan mengikut satu demi satu kotak-kotak undi yang berjumlah 20 kotak undi semuanya.

"Sejumlah kertas-kertas undi telah diasingkan ke dalam bekas kiraan mengikut calon-calon yang bertanding atau sebagai undi rosak. Pengiraan undi pula dijalankan mengikut satu demi satu jawatan yang dipertandingkan.

"Setelah selesai urusan pengiraan dan penjumlahan undi, satu inventori dokumentasi urusan pengiraan dan penjumlahan undi bagi Cabang Kota Raja telah diserahkan kepada Jawatankuasa Pemilihan Pusat pada jam 5.23 petang, Selasa 28 September 2010 bagi tujuan semakan dan pengesahannya.

"Setelah disemak, Jawatankuasa Pemilihan Pusat mendapati bahawa proses pengiraan dan penjumlahan tersebut telah dijalankan dengan sempurnanya sejajar dengan kehendak Peraturan Penjumlahan dan Pengiraan Undi Pemilihan Pimpinan Cabang di bawah Tatacara Pemilihan 2010 Parti Keadilan Rakyat," kata beliau lagi.

Keputusan Rasmi Pemilihan Pimpinan Cabang Kota Raja adalah seperti berikut:

Profil Cabang Kota Raja

Jumlah Anggota - 7,992

Lelaki - 4,835 60.50%

Perempuan - 3,154 39.50%

AMK - 3,978 49.77%

Keturunan Anggota

Melayu - 2,212 27.68%

Cina - 292 3.65%

India - 5,470 68.44%

Jumlah Anggota Berdaftar Untuk MATC / Pemilihan

- 1,264 15.82%

Keputusan Rasmi Pemilihan Cabang 2010

Pimpinan Cabang Kota Raja

Ketua Cabang - Dr Xavier Jayakumar A/L Arulanandam

Timbalan Ketua Cabang - Mat Suhaimi Shafiei

Naib Ketua Cabang - Zaidi Yusof

AJK Cabang -

1) Alagan A/L Vellasamy

2) Halim Amin

3) Manimaran A/L Municaamy

4) Sandan A/L Vellasamy

5) Vicknesvaran Krishnan

6) Mohammad Ishak

7) Muhamad Fauzi Mukhtar

8) Mohana Sundar A/L Arumugam

9) Zaini Zailani

10) Tan Ah Kow

11) Nor Azman Badaruddin

12) Salehhin Hassan

13) Saharuddin Shaid

14) Tan Eng Ghee

15) Md Husain Mohd Samuri

Pimpinan Wanita Cabang Kota Raja

Ketua Wanita - Rozaina Hamzah

Timbalan Ketua Wanita - Ruthira A/P K Surasan

Naib Ketua Wanita - Jamiah Abas

AJK Wanita -

1) Kalaiarasi A/P Krishnan

2) Saraswathy A/P Ramalingan

3) Anida Abu Bakar

4) Gan Siew Lian

5) Anita Hanan

6) Sri Mahalekshumy

7) Zaleha Jalal

Pimpinan AMK Cabang Kota Raja

Ketua AMK - Azmizam Zamanhuri

Timbalan Ketua AMK - Satthya Seelan A/L Nagamuttu

Naib Ketua AMK - Hannafe Zaini

AJK AMK -

1) Jesttin Raj A/L Savarimuthu

2) Nageswaran A/L Munisamy

3) Nagarajan A/L Kaniappan

4) Mageswaran A/L Rajagopal

5) Jeyabalan A/L Subramaniam

6) Poobalan A/L M. Seenivasan

7) Idanis Suriani Mohd Jahanis

8) Amiruddin Md Arif

9) Ahmad Fahmi Hanapiah

10) Azali Abd Wahab

11) Abdul Halim Amin

12) Jaberi Ami

13) Khairul Muhidin

14) Mohd Aris Zakaria

15) Mohd Nazar Sulaiman

No comments

Powered by Blogger.