News Update :

Twitter

Politik

Kenyataan

Agama

Dunia

Husam Musa: Freedom Flotilla Diserang: Malaysia Terus Berdengkur Dalam Dakapan Apco

May 31, 2010

Israel - tanpa mempedulikan kutukan dunia - membunuh paling kurang dua puluh sukarelawan kemanusiaan menuju Gaza!

Israel nekad. Jika selama ini hanya rakyat Palestin dibedil sesuka hati, kini, warga dunia dari segala pelusuk, tidak terkecuali. 20 dilaporkan terkorban dan 50 yang lain cedera.

Sekalipun misi dunia menerusi Freedom Flotila adalah kemanusiaan - membawa makanan dan ubatan - untuk ummat Palestin yang telah lama menderita, Israel tidak teragak menumpahkan darah mereka.

Bersama di atas kapal Mavi Marmara yang mengetuai konvoi ini ialah rakyat negara kita. Kita sangat berbangga!

Mungkinkah mereka juga terkorban?

Erdogan, Perdana Menteri Turki, juga harus kita banggakan. Mavi Marmara adalah kapal Turki.

Turki memberikan reaksi pantas. Duta Israel di Ankara diminta berundur. Tiga latihan ketenteraan dengan Israel dibatalkan. Turki meminta Bangsa-Bangsa Bersatu mengadakan sidang tergempar.

Sweden, Sepanyol, Denmark dan Greece juga memberikan reaksi segera dengan memanggil duta Israel. Perancis meminta insiden ini segera disiasat.

Malaysia?

Sehingga jam 9 malam, 31 Mei 2010, semakan menerusi web Bernama, tidak ada satu pun kenyataan dari mana-mana pemimpin Malaysia mengenai serangan durjana Israel ini. Menteri Luar masuk tidur begitu awal?

Kerajaan Malaysia hanya beroperasi mengikut jam pejabat hingga lima petang?

Kita tidak merasa apa-apa dengan serangan Israel ini? Kita tidak risaukan tentang keselamatan rakyat kita? Kita tidak marahkan Israel bertindak kejam dalam perairan antarabangsa menghalang bantuan kemanusiaan untuk ummat manusia yang sedang menunggu dunia membuka jendela mereka?

Malaysia seharusnya membatalkan kontrak dengan syarikat Israel - Apco - sebeberapa segera. Jika Malaysia telah membayar RM 77 juta kepada syarikat Israel itu, kita mesti menyumbang untuk manusia tertindas di Gaza lebih banyak dari itu.

Malaysia perlu menyokong tindakan Turki memanggil sidang khas Bangsa-bangsa Bersatu.

Malaysia perlu menghantar apa jua bantuan yang diperlukan untuk warga kita yang terlibat.

Dalam respon segera, DAP, Pemuda UMNO, PAS dan PKR masing-masing telah mengeluarkan kenyataan.

Kerajaan Malaysia? Lena dalam dakapan Apco.

Bagi rakyat Kelantan, menerusi NGO Cakno Palestin, mereka kini menaja sekitar tiga puluh pelajar anak-anak kelahiran Palestin belajar di negara ini.

Jumlahnya kecil tetapi ia boleh ditambah jika dana sedia ada dapat didokong bersama rakyat Malaysia yang prihatin.

Dengan luka yang dilakukan oleh Israel kini, menjadi kewajipan kita serius dalam keprihatinan kita terhadap penindasan tak kunjung tamat oleh regim Israel terhadap rakyat Palestin.http://cetusan-hati.blogspot.com/2010/05/freedom-flotilla-diserang-malaysia.html


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Israel: Parlimen digesa bincang usul, DAP syor sidang khas

Oleh G. Manimaran dan Yow Hong Chieh


KUALA LUMPUR, 31 Mei — Majlis Perundingan Melayu (MPM) menggesa kerajaan memanggil sidang khas Parlimen bagi membincangkan tindakan ketenteraan terbaru Israel hari ini, yang menyerang konvoi misi kemanusiaan menyebabkan hampir 16 orang terbunuh.

Ibrahim mahu isu serangan Israel sebagai usul pertama untuk dibincangkan di Parliamen.
Dalam pada itu, DAP pula menggesa persidangan khas melibatkan pelbagai pihak diadakan dengan segera bagi membincangkan tindakan Israel yang disifatkan sebagai zalim.

Mengulas lanjut pendirian mereka, Datuk Ibrahim Ali berkata, sekiranya tidak dapat mengadakan sidang khas, MPM mahu sidang Parlimen yang bermula Isnin ini menjadikan isu serangan Israel hari ini sebagai usul pertama untuk dibincangkan.

Permintaan itu juga dikemukakan oleh PAS hari ini.

“Saya sebagai Ahli Parlimen Bebas boleh membawa usul ini, tetapi biar kerajaan yang membawa usul ini, dan saya mahu ia dijadikan sebagai usul pertama sidang Parlimen kali ini,” kata Ibrahim selepas mempengerusikan mesyuarat tergempar MPM di sini hari ini.

Sidang Dewan Rakyat akan bermula Isnin ini.

Hari ini, rakyat Malaysia tanpa mengira fahaman politik mengutuk serangan Israel terhadap kapal Freedom Flotilla, yang turut membawa rakyat Malaysia, menuju Gaza dengan membawa bantuan kemanusiaan untuk rakyat Palestin.

Hampir 16 orang dilaporkan dan kira-kira 30 orang terbunuh dalam serangan terbaru Israel ini.

Konvoi kapal Freedom Flotilla dalam perjalanan membawa lebih 10,000 tan bekalan bantuan kemanusiaan ke Gaza.

Konvoi yang mula berlayar dari Cyprus semalam itu terdiri dari lebih 700 aktivis kemanusiaan pro-Palestin termasuklah seorang pemenang anugerah Nobel serta beberapa ahli politik dari negara-negara Eropah.

Laporan juga menyatakan bahawa terdapat dua orang warga Malaysia, Ashwad Ismail dan Shamsul Kamal Latip dari Astro Awani di atas kapal utama konvoi, Mavi Marmara yang diserbu oleh tentera Israel.

Difahamkan Ahli Parlimen Parit Nizar Zakaria juga menyertai misi kemanusiaan itu.

ADUN Meru Dr Abd Rani Osman yang dilaporkan menyertai misi kemanusiaan sebelum ini berada di Istanbul, Turki untuk menyertai seminar, kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

Jurucakap Gerakan Pembebasan Gaza yang menganjurkan Freedom Flotilla ini melaporkan bahawa tentera Israel tanpa provokasi terus menembak beberapa individu sejurus selepas menyerbu kapal tersebut.

MPM akan mengadakan perhimpunan aman di Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di sini.

Ibrahim yang juga Presiden Perkasa akan menyerahkan memorandum bantahan kepada AS agar mendesak Israel menghentikan serangan ke atas misi keamanan.

Perhimpunan itu akan diadakan pada pukul 11 pagi.

“Tindakan Israel adalah tindakan biadap, berlaku kematian, ada kecederaan... tindakan ini tidak boleh dimaafkan, tindakan bangsa bersifat binatang yang berterusan.

“Misi bantuan bekalan kemanusiaan ini dilakukan secara terbuka, bukan sesuatu rahsia tetapi diserang. Ini perlu dikutuk,” katanya.

Sehubungan itu kata beliau, majlis solat hajat dan tahlil akan diadakan di Masjid Kampung Baru esok.

“Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad juga kemungkinan akan hadir bersama pada majlis solat dan tahlil ini,” kata Ibrahim yang juga anggota jawatankuasa penaja MPM.

Dalam pada itu, Penasihat DAP Lim Kit Siang (gambar) berkata, persidangan melibatkan semua parti politik perlu diadakan untuk menguruk tindakan Israel.

“Tiada alasan sama sekali bagi Israel untuk menggunakan kekerasan ke atas misi kemanusiaan, yang mana ia dengan jelas bertentangan dengan undang-undang antarabangsa di perairan antarabangsa.

“Ia satu tragedi di mana nyawa rakyat Malaysia juga hampir hilang,” katanya.

Lim yang juga anggota Dewan Rakyat berkata, persidangan pelbagai parti ini harus diadakan dalam tempoh 24 jam untuk melahirkan kemarahan rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, agama dan ikatan politik.

Pada sidang media di sini hari ini, Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub berkata, partinya juga akan menyerahkan memorandum kepada Kedutaan AS di sini tengah hari esok.

Katanya, PAS juga bercadang untuk mengadakan perhimpunan melibatkan semua lapisan masyarakat tanpa mengira kaum dan agama esok.

Selain itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian akan menulis kepada Speaker Dewan Rakyat meminta agar perkara itu dibincangkan di Parlimen Isnin ini.Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Kita Wajib Protes Dan Kutuk Kekejaman Negara Pengganas Yahudi

KOMANDO Tentera Laut negara pengganas Israel telah menyerang armada kemanusiaan antarabangsa Gaza menyebabkan 18 orang aktivis terbunuh dan ramai lagi cedera.

Kita wajib menuntut kerajaan kita memutuskan segala bentuk kerjasama dan urus niaga dengan semua pihak yang terbabit dengan negara pengganas Yahudi itu.

Mana-mana organisasi dan badan perniagaan yang mempunyai kepentingan Israel atau Yahudi wajib dipulaukan.

Perwakilan kita di Bangsa-Bangsa Bersatu memprotes kepada PBB dan Duta kita di Washington wajib memprotes kepada Pentadbiran Obama.

Tidak ada apa-apa berbeza antara dasar Obama dengan Presiden-Presiden Amerika Syarikat sebelum ini sepanjang mengenai keganasan Israel.

Negara pengganas Yahudi ini berani dan melanggar undang-undang antarabangsa kerana ia tahu ia boleh bersembunyi di belakang Washington.

Kita juga wajib menghantar protes kepada negara Arab yang terus menekan Palestin, khasnya yang bekerjasama dengan Amerika Syarikat penajaan dan pelindung utama negara pengganas itu.

Berhati-hatilah, banayk negara jiran kita, termasuk Singapura, bukan sahaja mengiktiraf negara pengganas Yahudi itu, tetapi sangat akrab di segi ketenteraan dan espionage (pengintipan).


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Malu menyaksikan gelagat pemimpin Melayu-Islam

***
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan
"Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) tidak berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang engkau kasihi (supaya ia menerima Islam), tetapi Allah jualah yang berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang dikehendakinya." (Al-Qashash: 56)
***

TARIKHNYA 20 Mei 2010. Jam 12.02 tengah malam. Apabila pembaca berita Nightline TV3 mula menyampaikan berita berhubung ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Forum Ekonomi Islam Dunia (WIEF) di Kuala Lumpur, yang antara lain menyebut beliau mencadangkan negara-negara Islam mewujudkan model baru ekonomi yang dibangunkan untuk memenuhi kehendak khusus dunia Islam, saya tidak dapat tahan lagi, lantas saya TUTUP televisyen.

Sekalipun hampir saban malam, saya setia menanti Nightline untuk mengikuti perkembangan terkini dunia, pada malam itu hati saya bengkak, teringat bahawa di negaraku yang tercinta ini sudah diluluskan lesen judi bola Piala Dunia yang akan berlangsung Jun ini. Kemudian pilihan raya Sibu pada 15 Mei yang dicemari politik wang yang sangat besar, jadi bagaimana saya dapat mendengar ucapan daripada tokoh berkenaan. Cakap mestilah serupa bikin, jangan jadi biawak, lidah bercabang dua.

Sebagai seorang Islam, saya begitu malu dengan perkembangan ini. Bagaimana saya mahu menyorok muka ini, harga diri umat Islam sudah jatuh pada peringkat paling rendah. Saya teringat kata-kata Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat“…Umno dan BN membeli rakyat seperti membeli ayam itik. Binatang ternakan boleh dibeli, tapi jika manusia pun ingin dibeli, jelas sekali manusia sudah ingin di samakan dengan ayam itik.”

Masakan Menteri Besar Kelantan tidak bercakap sepedih itu kerana PM merangkap Pengerusi BN, Najib ketika kempen pada pilihan raya menjanjikan RM5 juta untuk projek tebatan banjir di Sibu berkata: “Saya mahu membuat perjanjian dengan kamu. Boleh kita buat perjanjian atau tidak? Perjanjian itu sungguh mudah. Saya tolong kamu, kamu tolong saya.” Selain itu sekolah-sekolah Cina di Sibu disogok RM18 juta manakala gereja RM1.7 juta.

Sogokan ternyata gagal memenangkan BN di Sibu, sebuah kawasan yang bermajoritikan orang Cina tetapi mengapa di Hulu Selangor yang lebih 50 peratus daripada pengundinya adalah orang MELAYU-ISLAM, BN boleh menang? Menurut Ketua Umum KEADILAN, Dato’ Seri Anwar Ibrahim lebih RM100 juta dilambak atau dijanjikan pada masa kempen pilihan raya Hulu Selangor. Jadi mungkinkah ada masalah dengan harga diri orang Melayu-Islam ini?

Penulis sebagai ‘orang tua’ yang berusaha ke masjid sekerap mungkin, terkesan dengan kata-kata ustaz-ustaz pada kelas pengajian bahawa perkara paling berharga pada diri seseorang adalah IMAN yang tidak boleh dibeli dengan wang jutaan ringgit malah dunia ini dan isinya sekalipun. Tawaran apapun tidak boleh dilayan, yang paling mustahak iman itu perlu dipertahankan buat selama-lamanya.

Jika iman menjadi sandaran, apalah sangat tawaran “saya tolong kamu, kamu tolong saya itu.” Bagi orang beriman, pertolongan wang tunai RM1,000 dan janji RM50,000 bagi imbuhan tanah Felda tidak ada sebarang makna. Malah jika kamu beri aku RM1 juta, RM2 juta malah RM10 juta pun, aku tidak akan menjual iman aku. Harga diri aku lebih mahal daripada itu semua. Malah ada yang rela mati daripada menggadaikan iman.

Tetapi apa sudah jadi kini? Orang Melayu-Islam yang sepatutnya kebal, tidak makan sogokan, terbukti menjadi sebaliknya. Hanya dengan sebungkus nasi, jamuan, dan kertas warna biru, hijau merah dan seterusnya, mereka menjadi kelabu mata, sehingga tergamak mengadakan majlis bacaan Yasin dan solat hajat dalam masjid bagi mendoakan kemenangan si dia yang namanya kononnya mewakili tiga bangsa.

Jadi berdasarkan perkembangan ini, orang Islam yang beriman menjadi tersangat malu dengan penganut agama lain. Kamu kata agama kamu tinggi, tetapi dengan sedikit sogokan dan lambakan wang saja, kamu sudah boleh dibeli, apa ni? Kamu sebagai pemimpin yang cakap berdegar-degar pasal Islam, keharmonian Islam, tidak malukah kamu kepada orang agama lain apabila kamu menabur wang sana sini dengan cakap-cakap “saya tolong kamu, kamu tolong saya.” Apa, inikah yang diajarkan oleh Islam?

Pada setiap sambutan Maulud Nabi, pemimpin kerap mengingatkan umat Islam, jadikan Nabi Muhammad s.a.w. suri teladan, jadi apakah memberi lesen judi itu mengikut sunnah? Sepatutnya kamu berkata imanku tidak akan digadaikan hatta jika duit judi berbilion-bilion ringgit boleh masuk dalam kantung negara.

Pemimpin yang meluluskan lesen judi inilah yang mendahului perarakan Maulud, begitu bersemangat berselawat, memuji-muji Nabi. Apakah lidah kamu bercabang, memuji Nabi tetapi mengingkari ajaran baginda?

Pada majlis ini, kamu juga kerap berkata, jadikan al-Quran panduan atau pedoman hidup; maka tidak terjumpakah kamu Ayat 90 Surah Al-Maidah ini yang bermaksud, “Wahai orang beriman, sesungguhnya arak, judi, pemujaan berhala dan tenung nasib dengan anak panah adalah perkara keji yang termasuk perbuatan syaitan. Oleh itu, hendaklah kamu menjauhinya agar kamu berjaya.” Atau kamu nampak perkataan BERJAYA saja, lantas kamu memberi lesen judi padanya?

http://lanh14.blogspot.com/

Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Hot! Dikhabarkan Ada Rakyat Malaysia Yang Terkorban Dalam Serangan Komando Israel! Rakyat Diminta Solat Hajat!

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) mengutuk serangan helikopter tentera Israel yang menyebab 16 orang anggota konvoi Gaza-Freedom Flotilla yang menaiki kapal Mavi Marmara meninggal dunia dan hampir 30 orang cedera. Rakyat Malaysia antara yang dilaporkan terkorban dalam serangan barbarian ini.

Konvoi bantuan untuk rakyat Gaza yang mengandungi 7 buah kapal ini telah memulakan perjalanan dari Laut Mediterranean tetapi mula dikepung oleh tentera Israel dan setakat ini hanya Kapal Mavi Marmara sahaja yang melaporkan diserang.

Kapal-kapal ini turut membawa ahli-ahli parlimen dari Malaysia, Eropah dan beberapa negara lain dan mereka kini berdepan dengan serang-serang yang lebih berat dari regim Israel.

PAS berharap agar Kerajaan Malaysia, OIC dan anggota PBB lain bangkit mengutuk tindakan ganas Israel ini dan menuntut agar kapal-kapal ini dibenarkan masuk menghantar bantuan ke Gaza. Satu persidang khas OIC perlu dilakukan segera bagi membincangkan hal ini.

PAS juga meminta supaya rakyat dinegara ini melakukan solat hajat dan Qunut Nazilah bagi mendoakan keselamatan anggota konvoi ini dan rakyat Palestine. Semua masjid dan surau diminta mengadakan majlis solat hajat besar-besaran minggu ini dan satu demontrasi besar bersama NGO dan penyokong soladariti Palestine akan diadakan pada 4 Jun 2010 (Jumaat) dihadapan keduataan Amerika selepas solat Jumaat.

Ust. Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS PusatIngin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

UMNO gagalkan Melayu?

Portal berita www.malaysiakini.com menerima maklum balas yang mengatakan bahawa UMNO telah menggagalkan Melayu. Ujar mereka dalam menerima respons dalam ruangan YOUR SAY – polisi kerajaan yang di terajui oleh UMNO telah menggagalkan Melayu dan sekiranya polisi yang di buat sebelum ini diguna pakai semula maka kegagalan orang Melayu akan berterusan. Adakah benar UMNO yang telah menggagalkan Melayu atau sebenarnya UMNO telah menolong ramai orang Melayu tetapi situasi politik yang ada hari lah ini akan menjadi punca kegagalan orang Melayu dengan kononnya Melayu ada yang dari golongan Melayu progresif. Apakah dia situasi politik yang ada hari ini? Situasinya adalah bila politik Melayu bertembung dengan politik Melayu yang menguntungkan kaum lain – kita fikirkan..

Comments
Add New Search RSS

Anonymous - CUMA 5/6 TAHUN SAJA LAGI |2010-05-31 15:30:50
Tepat sekali UMNOlah yang menggagalkan orang melayu atas sebab2 berikut:

1. UMNO hanya melayan penyokong2 mereka sahaja sampai muntah2 mana 2 yang tidak menyokong atau mengkeritik didera, tidak disalurkan bantuan, didiskriminasi seperti rakyat Kelantan dinafikan pembangunan tanpa lebuhraya dan air bersih.

2. Peluang2 perniagaan dibolot oleh kroni2 dan suku sakat UMNO termasuk anak bini mereka..segelintir melayu macam ini kaya tetapi kebanyakan melayu lain miskin papa kedana.

3. Orang UMNO yang tak pernah bawak teksi dapat permit teksi, Pemimpin UMNO bahagian yang hanya tahu politik dapat beratus-ratus permit teksi, pemimpin UMNO bahagian yang tak pernah berniaga di pasar dapat meja pasar borong, pemimpin UMNO yang tak pernah jadi nelayan dapat lesen laut dalam, tanah yang strategik dibandar2 semua dibagi kepada pemimpin UMNO untuk dijual kepada bukan melayu bagi anak bini mereka makan..mereka ini adalah RENT SEEKER.

4. Tun Razak hantar Najib..Hussein Onn hantar Hishammuddin...Mahathir hanta Mukhriz..Pak Lah hantar Khairi..Mohamad Rahmat hantar Jazlan..Jaafar Albar hantar Syed Hamid...Sheikh Ahmad hantar Radzi..dll..mereka ni bukan cerdik sangat tapi DADDYKASI..kerja bapak depa pastikan UMNO, pemerintahan dan khazanah negara diwarisi oleh keturunan ABU (akai bodoh UMNO_)..

5. UMNO wujudkan kasta bumiputra: BI keluarga PM B2 Sultan dan Raja2, B3 keluarga menteri2, B4 Keluarga2 Ketua Bahagian.......B51 melayu biasa dan B52 melayu penentang UMNO.

6. RENT SEEKER inilah yang menuduh melayu jujur tidak amanah agar peluang untuk dapat duit tanpa usaha dapat dipertahankan untuk bagi makan anakbini mereka.

7. Pemimpin2 UMNO sendiri tak percayakan diri sendiri yang orang melayu boleh berjaya..bila bagi tanah pada pemimpin UMNO dia sendiri tanya pada cina mana kamu nak jual?

8. Akhbar Utusan Malaysia dan RTM selalu memperbodohkan orang melayu agar sentiasa menyokong UMNO demi orang melayu walhal pemimpin2 melayu UMNOlah yang bertindak sebagai penyamun dan perompak khazanah negara.

9. UMNO sendiri yang tak percaya kehebatan bahasa Melayu dimana banyak menteri2nya orang macam setengah tiang.. setengah orang puteh sedtengah melayu.

UMNO telah jadi sdatu budaya siapa yang menyertainya akan menjadi maknusia yang malas berusaha..suka duit free..modal sedikit untung banyak..suka pau orang...siapa saja.. samada Ulamak, peguam, doktor, jurutera, akauntan, hakim, arkitek dan lain2 profession kalau sertai UMNO akan dapat penyakit ini.

UNTUK MENGEMBALIKAN KECERMERLANGAN BANGSA MELAYU JAUHI DIRI ANDA DARI UMNO...LAGIPUN NYAWA UMNO AKAN TAMAT DALAM LIMA ENAM TAHUN SAJA LAGI.

http://umno-reform2.com/front/index.php?option=com_content&task=view&id=741&Itemid=58


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Isu Undi Pos : Surat Terbuka Kpd Pengerusi SPR

Surat Terbuka Kepada
Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof
Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) Malaysia
28hb Mei 2010


Assalamualaikum Wrh Wbt
Tan Sri Abdul Aziz Bin Mohd Yusof

Tan Sri,

Saya ucapkan tahniah kepada Tan Sri, ahli Suruhanjaya dan semua pegawai Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) atas kepekaan pihak Tan Sri terhadap teguran-teguran yang telah dibuat khususnya daripada pimpinan Pakatan Rakyat (PR)berhubung dengan ketelusan undi pos. Kenyataan media Tan Sri telah disiarkan oleh media arus perdana pada 26hb & 27hb Mei 2010, iaitu selepas sepuluh hari pilihanaraya kecil (PRK) Sibu , Sarawak.
Berdasarkan kepada laporan media arus perdana bolehlah saya simpulkan seperti berikut :

a. Pihak SPR mengakui bahawa sistem undi pos yang sedang berjalan sekarang kurang telus, terlalu teknikal dan menyusahkan pengundi pos sendiri.

b. Sistem pengundian awal akan menggantikan sistem undi pos di mana pengundi akan dikumpul di suatu dewan untuk mengundi. Masanya adalah 2-3 hari sebelum pengundian awam bermula. Bentuk pengundian adalah seperti pengundi awam iaitu hanya perlu memasukan kertas undi dalam tong undi tanpa perlu mengisi Borang 2 dan memulangkannya semula secara pos.

c. SPR berkemungkinan besar akan mula menggunakan sistem pengundian awal bermula Julai 2011.

d. Sistem pengundian awal ini tidak terpakai untuk pelajar di luar negara dan mereka yang bertugas di luar negara.


Tan Sri,

Suka untuk saya merujuk kepada PRK Sibu Sarawak. Berdasarkan kepada maklumat ejen pengundian pos Pakatan Rakyat (PR), pihak kami telah mendapati terdapat 179 petugas SPR, 8 anggota tentera dan 3 anggota polis tidak mengembalikan kertas undi mereka. Saya telah sahkan perkara ini dengan pihak berwajib di Sibu. Saya cukup musykil apabila SPR telah mengemukan versi berbeza dalam Berita Harian pada 27hb Mei 2010. Berita ini boleh dilayari di url http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PengundianposJulai2011lebihkemas_SPR/Article/. Terdapat perbezaan dalam laporan ini yang menyatakan bahawa 31 kertas undi polis, 31 kertas undi tentera dan 128 kertas undi petugas SPR tidak dikembalikan. Saya fikir Tan Sri telah menerima laporan yang salah berhubung angka sebenar undi pos yang tidak dikembalikan oleh petugas SPR, tentera dan polis. Suka saya ingatkan kepada pegawai SPR yang bertanggungjawab melaporkan kepada Tan Sri Pengerusi SPR bahawa angka undi pos ini bukan nasi lemak yang boleh di tokok tambah bila tak sedap dimakan. Kalau nasi lemak tak sedap maka kita boleh tambah sambal atau telur atau daging. Tapi angka undi pos ini adalah tetap dan tidak boleh dipinda sesedap selera seperti nasi lemak.
Seramai 179 daripada 290 atau 62% petugas Petugas SPR di Sibu tidak mengembalikan kertas undi mereka. Daripada jumlah ini terdapat lebih 200 orang petugas SPR telah membawa pulang kertas undi mereka. Walaupun dari segi peraturan undi pos tidak salah tetapi insiden ini mendedahkan kepada penjualan kertas undi kepada sindiket. Persoalannya mengapa petugas SPR yang sepatutnya mempunyai kesedaran yang tinggi terhadap pilihanraya tidak mengembalikan kertas undi mereka?

Saya pernah menyebut kepada Tan Sri dalam suatu pertemuan antara pimpinan PAS Pusat dengan SPR di Putrajaya pada Oktober 2009 bahawa peraturan undi pos yang sedia ada boleh menyebabkan kertas undi dijual kepada sindiket di luar. Pada masa itu Tan Sri meragui pandangan saya. Tan Sri ada menyebut “Saya tak fikir ada orang sanggup menjual kertas undinya”. Akhirnya telah terbukti dalam PRK Sibu terdapat ramai petugas SPR tidak memulangkan sampul B yang terkandung di dalamnya kertas undi. Dengan lain perkataan kertas undi petugas SPR majoritinya tidak dipulangkan. Mengikut pandangan ejen undi pos PR, kertas undi ini berkemungkinan telah dijual kepada sindiket . Malang kepada sindiket ini kerana mereka gagal memulangkan semula kertas undi tersebut secara berkelompok sebelum jam 5.00 petang pada 16hb Mei 2010 di Wisma Sanyan, Sibu kerana ejen undi pos PR mengawalnya 24 jam. Ejen undi pos PR telah dapat mengesan beberapa kejadian sindiket ini cuba untuk membuang undi di Wisma Sanyan . Al-hamdulillah ejen undi pos PR dapat mengawal pengundian proksi sindiket daripada berlaku secara berleluasa. Inilah punca utama mengapa proksi petugas SPR tidak memulangkan semula kertas undi pos sebelum masa yang ditetapkan. Saya rasa inilah juga punca mengapa 62% petugas SPR gagal mengembalikan kertas undi mereka.

Cadangan pihak Tan Sri untuk membuat perubahan besar terhadap undi pos dengan mengganti sistem lama kepada Sistem Pengundian Awal menjelang Julai 2011 sangat-sangat saya alukan. Pastinya sebagaimana kebiasaan, dalam hal ini pihak Tan Sri perlu mendapat persetujuan daripada pihak kerajaan Barisan Nasional(BN) terlebih dahulu. BN mendapat kemenangan undi pos sebanyak 33 kali ganda di Sibu dan selama ini undi pos merupakan fixed-deposit kepada undi BN. Ruang manipulasi terlalu besar dalam sistem undi pos. Saya tidak fikir BN dengan mudah akan bersetuju dengan cadangan Tan Sri. Pernah berlaku sebelum ini dalam pilihanraya umum 2004, SPR telah mengeluarkan peraturan yang tidak membenarkan parti yang bertanding membuat pondok panas di sekitar tempat mengundi . Parti pembangkang mematuhi peraturan ini tetapi malangnya semua ejen BN tidak mematuhi. Akhirnya SPR mengikut keputusan BN dan pondok panas terpacak juga di sekitar tempat mengundi semasa Pilihanraya Umum 2004. Keduanya pada pilihanraya umum 2008, SPR telah membelanjakan wang rakyat dengan jumlah yang besar untuk membeli dakwat hitam bagi menanda jari untuk tujuan pengesahan pengundi. Namun apabila ada pihak yang berkepentingan tidak bersetuju, akhirnya SPR telah akur kepada pihak tersebut seterusnya membatalkan penggunaan dakwat hitam seperti yang dirancang. Ketiga, dalam pilihanraya umum 2008, SPR menetapkan setiap calon yang bertanding perlu mendapat pengesahan Pesuruhjaya Sumpah terlebih dahulu sebelum penamaan calon. Tetapi ramai calon UMNO/ BN tidak sempat untuk membuat pengesahan Pesuruhjaya sumpah tersebut , lantas peraturan ini dibatalkan pada saat akhir. Saya sendiri telah membuat bantahan terhadap calon BN bagi DUN Kempas, Johor yang tidak membuat pengesahan tersebut, malangnya saya pula dimarahi pegawai SPR di Putrajaya dan meminta saya membawa kes ini ke mahkamah. Saya yakin cadangan Tan Sri terhadap Sistem Pengundian Awal akan menerima nasib yang sama. Masakan Dato Seri Najib Tun Razak boleh setuju dengan cadangan Tan Sri sedangkan beliau telah menyiapkan dirinya dengan undi pos yang banyak di Pekan. Kalau Tan Sri berkeras juga , saya bimbang bukannya sistem undi pos yang dimansuh tetapi nama Tan Sri yang akan dimansuhkan daripada SPR. Inilah demokrasi ala Malaysia, Tan Sri.

Tan Sri,

Sistem Pengundian Awal ini sebenarnya masih tidak menyelesaikan sepenuhnya masalah ketidaktelusan dalam undi pos. Ruang-ruang ketidakadilan dan manipulasi masih terdapat dalam beberapa perkara. Antaranya, kita melihat bagaimana hanya pihak Kerajaan BN sahaja dibenarkan masuk ke kem untuk berkempen. Contohnya semasa Pilihanraya Kecil DUN Bagan Pinang yang lalu, Menteri Besar Negeri Sembilan, Menteri Pertahanan dan Perdana Menteri dibenarkan masuk berkempen dalam kem. Saya masih lagi menyimpan ucapan menteri-menteri tersebut yang membuktikan bahawa mereka telah berkempen dalam kem tentera. Bagaimanapun jentera pilihanraya PAS tidak pula dibenarkan berkempen. Begitu juga di Sibu, sebanyak dua kali pertemuan telah diadakan di antara Perdana Menteri dengan anggota tentera tetapi pihak DAP tidak pula mendapat sebarang peluang untuk berkempen terhadap mereka. Bentuk demokrasi apakah ini, Tan Sri? Bila kita ajukan kepada SPR, seperti biasa SPR akan menjawab bahawa mereka tiada kuasa menghalang atau membenarkan calon berkempen dalam kem. Itu namanya padang permainan yang tidak sama rata, Tan Sri.

Sistem Pengundian Awal ini akan menyebabkan semua anggota tentera, polis dan SPR berkumpul di satu tempat untuk mengundi. Bagaimana SPR mahu mengarahkan pihak tentera untuk tidak membuat sebarang aktiviti di luar kem pada masa mereka mengundi ?. Kes di Bagan Pinang dan Sibu, pada hari mengundi terdapat beratus-ratus anggota tentera membuat latihan menembak di luar kem. Sama ada dirancang atau kebetulan saya tidak pasti. Tetapi yang pasti anggota tentera ini tidak berada dalam kem. Kalau media arus perdana pun SPR tidak ada kuasa menyekatnya berkempen selepas jam 12 malam sebelum mengundi, apakah SPR mampu memberi arahan untuk tidak membenarkan pihak tentera membuat aktiviti luar kem pada hari mengundi. Saya minta SPR ukur kail (joran) sendiri. Jika kail panjang sejengkal bagaimana SPR mahu menduga laut yang dalam, Tan Sri.

Setelah 12 kali pilihanraya umum dan 11 kali pilihanraya kecil selepas pilihanraya umum 2008 baru sekarang SPR menyedari bahawa sistem undi pos tidak telus. Himpunan Bersih 2007 telah mendesak dihapuskan undi pos namun SPR mendiamkan diri sahaja. Sebenarnya Pemuda PAS telah mewujudkan kumpulan pemantau undi pos ini sejak PRK Bagan Pinang seterusnya dilebarkan kepada rakan-rakan PR di Hulu Selangor dan Sibu. Pemuda PAS berjaya memberi gambaran kepada rakyat Malaysia bahawa terdapat ruang manipulasi yang terlalu besar dalam sistem undi pos. Kemuncaknya adalah di Sibu, Sarawak. Menang atau kalah,ruang manipulasi undi pos tetap terdedah kepada sesiapa yang mahu menggunakannya. Di Sibu ejen PR telah berjaya menggunakan senjata BN untuk menghunus balik ke perut BN. Itulah saya katakan “Senjata sudah makan tuan di Sibu”. Apakah apabila senjata undi pos sudah tidak dapat digunakan oleh BN, baru SPR menyedari undi pos sudah tidak telus? Ke mana perginya ketelusan undi pos selama 12 kali pilihnaraya sebelum ini? Tan Sri, itulah hakikat demokrasi negara kita yang kononnya menjadi kebanggaan dunia. Jika tidak, masakan pula SPR boleh menolak pemerhati bebas dari luar negara .

Suhaizan Bin Kayat
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Pusat


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Foto Terkini Komando Israel Sedang Menyerang Kapal LL4G.
Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Babi ditakuti tetapi tidak JUDI, rasuah dan todi

***
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan
Wahai orang-orang yang beriman, ingatlah serta sebutlah nama Allah dengan ingatan serta sebutan yang sebanyak-banyaknya. Dan bertasbihlah kamu kepada-Nya pada waktu pagi dan petang. Dia-lah yang memberi rahmat kepada kamu - dan malaikat-Nya pula (berdoa bagi kamu) - untuk mengeluarkan kamu daripada gelap-gelita (kufur dan maksiat) kepada cahaya yang terang-benderang (iman daripada taat); dan adalah Ia sentiasa melimpahkan rahmat-Nya kepada orang-orang yang beriman (di dunia dan akhirat)." (al-Ahzab: 41-43)
***

(Artikel ini dikemukakan kembali berdasarkan perkembangan semasa. Orang kita tidak takut bahana JUDI dan TODI, sebaliknya bahana babi, digembar-gemburkan. Kalau dalam isu babi termasuk di Selangor dan Kedah, wartawan gemar membongkar kisah dari ladang babi, tetapi dalam kes JUDI dan TODI terutama dalam isu pemberian lesen JUDI BOLA, akhbar-akhbar arus perdana senyap saja.

Saya diberitahu seorang rakan, wartawan Melayu pernah bertanya kepada MB Kedah akan masalah ladang babi di sana, jawapan yang diterima sungguh menyentak jiwa - "Kamu makan babikah?" Yalah, wartawan Cina yang makan babi pun tak mengemukakan persoalan itu, wartawan Melayu pula menyibuk pasal babi.

Kini masalah JUDI yang sangat serius menimpa negara kita. JUDI BOLA diberi lesen, apakah wartawan dan akhbar Melayu arus perdana yang beragama Islam ada sibuk nak bertanya pemimpin-pemimpin Melayu beragama Islam; Kenapa ni Dato' negara kita kan negara Islam, buat apa LESEN JUDI ini? Adakah wartawan ini peka, tidakkah ISU JUDI ini yang kena dengan batang hidung mereka lebih hebat daripada isu babi?
*

Kali pertama saya ke Dubai, UAE tahun 1992. Pakej penginapan di sebuah hotel di sana termasuklah minum pagi. Ketika mengambil lauk-pauk, saya terperasan di sebelah bekas daging ayam, disediakan daging babi. Istimewanya, setiap jenis makanan yang dihidangkan ada labelnya. Kalau lauk 'ayam' ditulis 'chicken', daging lembu ditulis 'beef' manakala daging babi ditulis 'pork'.

Guanno ni, kata hati saya, di tanah Arab pun disediakan makanan haram itu. Macam mana ni, mahu makan atau tidak? Maksud saya bukan makan daging babi itu tetapi makanan lain. Apakah boleh dimakan hidangan 'chicken' yang terletak bersebelahan dengan 'pork'?

Akhirnya saya terpaksa berpuas hati dengan menikmati roti bercicahkan air kopi. Guano, hotel-hotel pak syekh Arab ini, rungut hati saya. Hidangan daging babi disediakan, bercampur-gaul dengan makanan lain.

Ketika itu, saya yang kurang pengalaman, ingat negara-negara Arab bebas daripada hidangan daging babi, tetapi rupa-rupanya tidak begitu. Kota-kota seperti Dubai, Beirut dan Doha yang menjadi transit utama penerbangan nampaknya sudah menepati cirri-ciri antarabangsa, termasuk menghidangkan makanan dan minuman haram. Bir adalah biasa saja di hotel.

Kalau sesetengah orang Arab di beberapa negara Arab sudah tidak sensitif dengan babi, bagaimana pula reaksi orang Melayu Malaysia yang boleh dikatakan semuanya beragama Islam. Oohh, berdasarkan perkembangan semasa, orang Melayu tetap sensitif dengan babi.

Pantang cakap babi, orang Melayu akan melenting. Dengar babi saja pun orang Melayu tak nak, apa lagi makan babi. Mungkin itu sebabnya nama babi itu ditukar kepada khinzir.

Beberapa minggu kebelakangan ini, saya telah menerima sejumlah e-mel dan SMS menyentuh isu babi ini. Seorang peminat Harakah, meminta pihak editorial Harakah membuat satu keluaran khas mengenai isu babi ini.

Katanya, dia tidak berpuas hati dengan cercaan pihak tertentu termasuk akhbar arus perdana yang memutarbelitkan isu ladang ternakan babi secara moden di Selangor. Katanya, dakwaan itu perlu ditangkis, jangan biarkan puak-puak ini bertindak kotor, menipu rakyat terutama orang Melayu.

Seorang pembaca menghantar e-mel menempelak saya, sidang pengarang Harakah dan kerajaan Pakatan Rakyat dengan mendakwa berikutan kesediaan kerajaan Selangor memberi laluan kepada pusat ternakan babi moden itu, 'tidak lama lagi akan terbinalah ladang babi terbesar di Kedah dan Perak'.

"Itulah," tulisnya, "bahana memilih Pakatan Rakyat. Orang Melayu terpaksa hidup dalam lingkungan babi-babi ini."

Seorang lagi menulis: "Lebih baik bina ladang babi moden itu di Pulau Ketam. Di sana banyak orang makan babi."

Penulis tidak mahu komen mengenai isu penternakan babi ini, hanya menyerahkannya kepada kebijaksanaan kerajaan-kerajaan negeri Pakatan Rakyat untuk menanganinya.

Cuma yang mahu disentuh penulis adalah mengenai kebagusan orang Melayu yang menolak benda haram seperti babi. Dengar saja mereka sudah jijik. Penulis yakin tidak ada orang Melayu-Islam yang makan babi. Sebab sudah jelas makan babi haram.

Di sini penulis berfikir jika orang Melayu-Islam 100 peratus jijik dan tidak makan daging babi kerana 'keharamannya', alangkah bagusnya jika 100 peratus daripada mereka jijik dan berusaha menolak perkara haram seperti rasuah, riba, mencuri, khianat, kesaksian palsu atau mengambil harta dan kuasa dengan sumpah palsu.

Selain daging babi yang sudah jelas haram dimakan, makan atau menggunakan faedah daripada hasil yang haram adalah juga haram. Allah Azza Wa Jalla berfirman dalam al-Quran, ayat 29 Surah An-Nisa' yang bermaksud: "Hai orang-orang beriman, janganlah kamu makan harta orang lain dengan jalan yang batil..."

Ibnu Hibban meriwayatkan, "Tidak akan masuk syurga, daging dan darah yang tumbuh daripada usaha yang haram. Bahkan neraka lebih patut baginya. At-Tarmizi pula meriwayatkan; "Tidak baik (subur) daging yang tumbuh daripada usaha haram, melainkan neraka lebih patut baginya."

Dalam buku 'Penenang Jiwa - Pengubatan dan Rawatan' yang diterjemahkan daripada kitab Imam Al-Ghazali 'Mukashafah Al-Qulub' ada ditulis: "Al-Bazzar (meriwayatkan); "Sungguh tidak ada agama bagi orang yang tidak amanah, solat dan zakat. Siapa yang memakai baju daripada duit yang haram, maka tidak diterima solatnya sehingga baju itu dilepaskan. Sesungguhnya Allah Maha Mulia dan Maha Agung. Tidak akan diterima solat lelaki yang memakai pakaian haram."

Ahmad daripada Ibnu Umar, dia berkata, "Siapa membeli pakaian 10 dirham tetapi satu dirham daripadanya adalah haram, Allah tidak akan menerima solatnya selama ia dipakai." Kemudian dia memasukkan dua jarinya ke dua-dua telinganya sambil berkata, "Tuli saja aku jika Nabi tidak mengatakannya." Al-Baihaqi (meriyawatkan), "Siapa yang membeli barang curi, sedang dia tahu, maka dia turut berdosa."

Berdasarkan pembacaan, pemerhatian dan pengalaman penulis, orang Melayu jijik sekali dengan babi. Tiada orang Melayu-Islam yang makan daging babi, apatah lagi sentuh atau berdekatan dengan babi (kecuali 'tokoh' yang menunjukkan tanda bagus di kandang babi di Jerman).

Tetapi berdasarkan suasana persekitaran, ada orang Melayu-Islam tikam ekor (berjudi), minum arak (todi), makan rasuah, riba, dedah aurat dan yang terakhir ini ramai yang mahu menjadi penyanyi (artis) sedangkan Imam Al-Ghazali dalam bukunya itu menyatakan: "Al-Qadi Abu Thaiyyib ath-Thabrani mengutarakan beberapa pendapat daripada Asy-Safie. Abu Hanifah, Sufyan dan segolongan ulama, bahawasanya mendengar lagu dan seumpamanya adalah haram."

Abu Thaiyyib mengatakan, "Mendengar nyanyian daripada wanita yang bukan muhrim tidak dibolehkan menurut ulama Syafie, baik terbuka atau dari balik hijab, baik merdeka atau budak. Dia mengatakan bahawa telah berkata Imam Syafie, "Pemilik jariah (budak perempuan) apabila dia mengumpulkan manusia untuk memperdengarkan nyanyiannya, maka dia adalah bodoh dan harus ditolak kesaksiannya."

Jika Imam Syafie yang diakui hampir setiap Melayu-Muslim di negara ini sebagai imam mereka (mereka mengaku bermahzabkan Iman Shafie), tetapi mengapa tidak mengikut ajarannya sebaliknya terus menghimpunkan penyanyi dan artis dalam pelbagai pertandingan dan akademi serta anugerah dengan hadiah lumayan?

Pada majlis ini, selain percampuran bebas, artis perempuan mengambil kesempatan 'berbogel'. Dengan anugerah mewah dan kerap, jelaslah artis disanjung-sanjung sedangkan ulama dan amanat mereka dihumbankan. Jadi amat tersasarlah untuk pihak-pihak ini mengaku, mereka sedang mencari Asy-Shafie atau Al-Ghazali seperti didakwa Imam Hadhari!

http://lanh14.blogspot.com/


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Makan malam di Kota Bharu

Semasa kongres Parti Keadilan Rakyat berlangsung selama 3 hari di Kota Bharu, saya dan isteri telah mengambil kesempatan untuk menyediakan sedikit jamuan makan malam di rumah kami untuk para perwakilan dan pemerhati yang datang dari seluruh negara. Ada di antara mereka yang baru kali pertama berkunjung ke Kelantan. Kami suami isteri amat bangga kerana ramai yang hadir adalah dari kalangan rakyat, dan bukannya datuk datin dan orang besar korporat seperti para perwakilan UMNO.
Wanita Keadilan tidaklah banyak bergelang emas dan bergincu tebal, tetapi mereka peramah dan baik budi. Kerja dan usaha mereka menolong saya di Hulu Selangor dalam pilihan raya kecil baru-baru ini tidak akan saya lupakan buat selama-lamanya. Saya melihat mereka begitu komited dan sayangkan parti sendiri. Merekalah pejuang Keadilan yang sebenar. Jadi sebagai anak Kelantan, elok juga rasanya saya menjemput mereka bertandang ke rumah kami.

Kami sediakan juadah nasi dagang, nasi kerabu, nasi campur dan nasi lemak. Sungguh puas hati bila mereka datang berduyun-duyun, dan kami nampak mereka juga gembira dengan hidangan yang disediakan. Alhamdullilah. Ketua Umum Datuk Seri Anwar dan Presiden Datin Seri Dr Wan Azizah serta anak-anak mereka turut hadir. Cuma Nurul Izzah tak dapat hadir kerana kurang sihat. Ibu saya serta keluarga kami sempat bergambar dengan mereka. Puas hati kami semua dan bolehlah bercerita kepada jiran tentang Anwar dan keluarga yang datang ke rumah kami.

Tapi hati manusia siapalah yang tahu. Dengar-dengarnya ada orang sudah tuduh saya mula berkempen. Seorang ahli parti bersungut ,” baguslah beri makan, orang Keadilan ni semuanya lapar”. Nampaknya masih ada manusia yang kurang sihat jiwa mereka dalam parti yang saya anggotai ni. Ini dah bunyi macam suara UMNO, yang sentiasa curiga dan berniat jahat kepada orang lain serta menuduh tanpa bukti kukuh.

Sebenarnya inilah unsur dan tabiat yang akan dan boleh merosakkan keutuhan parti kita. Tuduhan seperti itu tidak adil untuk saya kerana saya tidak berniat demikian. Ada juga pemimpin lain yang jelas berkempen dalam ucapan mereka. Ada pula yang dah pun edar gambar dan sebagainya. Tapi saya anggap itu tak salah. Biarlah mereka berkempen asalkan dengan cara yang sihat.

Pesanan Setiausaha Agung Saifudin Nasution baik sekali. Biarlah kita semua jelmakan parti ini sebagai parti yang demokratik, yang mempamerkan pemimpin dengan cara terbuka. Yang berkempen secara terbuka tetapi berhemah dan ada etikanya. Jangan jadi macam UMNO, satu peraturan untuk pihak tertentu dan” politik wang dan salah etika kapada orang lain. Sifat hipokrit inilah yang menyebabkan UMNO semakin hari semakin lemah. Kita parti yang lebih progresif, jadi pemimpin kita perlu pegang kepada prinsip-prinsip yang sihat.

Buat masa ini daya berpuas hati untok menjadi kempen MANAGER. Saya melihat Ramli Ramli Logan wakil Orang Asal , wakil Srikandi Siti Aishah , dan Nurul sendiri sebagai pemimpin parti yang wajar di ketengahkan. Siapa lagi yang berminat ?

http://myzaidibrahim.wordpress.com/

Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Anwar mahu bukti alibi, mahu tinjau semula kondo

KUALA LUMPUR, 31 Mei — Perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim disambung semula pagi ini dengan beliau mahu mahkamah melawat semula kompleks kondominium, lokasi di mana bekas pembantu peribadinya mendakwa dia diliwat oleh beliau.

Ketua Umum Pakatan Rakyat itu mengemukakan permohonan untuk membuktikan wujudkan unsur alibi dalam perbicaraan liwat yang beliau hadapi sekarang.

Mahkamah pernah melawat Desa Damansara Condominium sebelum ini.

Peguam utama Anwar, Karpal Singh berkata pasukan pembela menunggu lampu hijau daripada polis bagi mereka mengunjungi premis tersebut.

“Kami mahu melihat semula tempat itu. Kami boleh melihat semula dan ia boleh dilakukan sebelum perbicaraan disambung semula pada pukul 2.15 petang ini,” kata Karpal kepada The Malaysian Insider.

Menurut peguam veteran itu, unsur alibi terhadap tuduhan liwat Mohd Saiful Bukhari Azlan ialah ketika kejadian yang didakwa oleh bekas pembantu khas itu, Penasihat Parti Keadilan Rakyat berada di unit lain Desa Damansara Condominium bersama lima orang.

Ketika ditanya sama ada individu-individu ini akan dipanggil untuk memberi keterangan, Karpal dengan tegas berkata:

“Ya, jika pembela meminta (berbuat demikian), maka kami akan memanggil mereka untuk memberi keterangan.”

Anwar, 62, dituduh meliwat bekas pembantunya itu di Unit 11-5-1 Kondominimum Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang 26 Jun 2008.

Jika disabitkan kesalahan, beliau boleh dikenakan hukumaan penjara sehingga 20 tahun dan disebat. -MALAYSIANINSIDERIngin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Judi bola boleh beroperasi di negeri BN sahaja

Harakahdaily

KOTA BHARU, 31 Mei: Walaupun lesen judi bolasepak diluluskan Menteri Kewangan kepada Ascot Sport, anak syarikat kumpulan Berjaya yang dimiliki Vincent Tan, ia tidak boleh beroperasi sekurang-kurangnya di empat negeri iaitu Kelantan, Kedah, Selangor dan Pulau Pinang.

Ia hanya boleh beroperasi di negeri-negeri yang diperintah oleh Barisan Nasional (BN) iaitu Perlis, Perak, Negeri Sembilan, Kuala Lumpur, Melaka, Johor, Terengganu, Pahang, Sabah dan Sarawak di samping Putrajaya dan Labuan.

Ini berikutan pengumuman yang terkini iaitu Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang telah mengumumkan, kerajaan negeri Selangor tidak akan mengeluarkan lesen premis untuk judi tersebut.

Jika mana-mana premis menjalankan urusan judi itu, pihak berkuasa tempatan yang terletak di bawah bidang kuasa kerajaan negeri akan bertindak dan antaranya menyita premis itu.

Pengumuman itu dibuat Khalid ketika membuat ucapan penggulungan di Kongres PKR ke 6 di Pusat Perdagangan Kelantan (KTC) petang semalam.

Sebelum ini, Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Awang Adek Husin berkata, kerajaan akan mengeluarkan lesen judi untuk pertandingan bola sepak piala dunia tidak lama lagi.

Seorang lagi timbalan Mneteri Kewangan,Datuk Chor Chee Heung mengumumkan, Menteri Kewangan telah mengeluarkan lesen judi untuk pertandingan Bola Sepak Piala Dunia yang akan berlangsung tidak lama lagi.

Sebelum ini, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng telah membuat arahan yang sama. Beliau telah mengarahkan Majlis Bandaraya Pulau Pinang dan Majlis Perbandaran Seberang Prai agar jangan mengeluarkan lesen premis untuk judi tersebut.

Langkah yang sama telah dibuat oleh kerajaan negeri Kedah dan Kelantan yang mana menteri besar kedua-dua negeri itu adalah dari PAS iaitu masing-masing Datuk Seri Azizan Razak dan Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Dengan tindakan para pemimpin Pakatan Rakyat ini bermakna kira-kira 30 peratus bakal pelanggan judi bola ini tidak akan dapat berbuat demikian kerana lesen premis tidak dikeluarkan oleh PBT di empat negeri Pakatan tersebut.

Sementara itu, Chor Chee Heung dalam kenyataan kepada media semalam memberikan amaran kepada kerajaan-kerajaan negeri Pakatan Rakyat, tindakan mereka bertentangan dengan perlembagaan dan tindakan boleh diambil ke atas mereka.

Oleh kerana judi bola sepak telah dihalalkan (legalise) oleh kerajaan persekutuan, tindakan kerajaan negeri Pakatan Rakyat menyekat dari berjalan di negeri berkenaan satu tindakan yang tidak betul dan bertentangan dengan undang-undang, kata Chor kepada media.

"Kerajaan negeri Pakatan, khasnya Pulau Pinang kena faham bahawa judi bola sepak tidak lagi kegiatan haram (di Malaysia)," kata Chor sebagaimana yang dipetik oleh sebuah akhbar Cina.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng ketika berucap di ceramah khas (gambar) sempena kongres PKR itu di sini berkata, beliau sedia ke mahkamah lagi bagi mempertahankan tindakannya itu.


Beliau dipercayai mengulas kenyataan Chor yang disiarkan akhbar Cina itu.

Lim Guan Eng pernah diseret ke mahkamah dan kemudiannya dipenjarakan ekoran tindakan beliau membela seorang gadis bawah umur yang didakwa dirogol oleh seorang bekas ketua menteri.


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Khairy gagal ketepi perintah bayar RM100 juta kepada Anwar

Harakahdaily


KUALA LUMPUR, 31 Mei: Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin Abu Bakar gagal mengenepikan perintah untuk membayar RM100 juta kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas gagal mengenepikan 'penghakiman engkar' (judgment in default) yang diperolehi Anwar sebelum ini.

Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Nazri Yahya juga mengarahkan beliau membayar kos yang terlibat dalam prosiding hari ini.

Penghakiman engkar terhadap Khairy diperolehi oleh Anwar pada 4 Disember 2008 selepas beliau (Khairy) gagal memfailkan kehadiran selepas disaman Anwar.

Namun begitu, Khairy telah memfailkan rayuan untuk mengenepikan perintah itu pada bulan Februari 2009 lalu.

Anwar menyaman Khairy ekoran ceramah beliau di Lembah Pantai pada 20 Februari 2008 yang antara lain membayangkan Anwar sebagai seorang yang homoseks, rendah moral dan tidak mengamalkan akhlak Islam.

Dalam perbicaraan di depan penolong kanan pendaftar hari ini, Khairy yang juga anggota Parlimen Rembau diwakili oleh Muhammad Shafee Abdullah dan Badrul Munir Bukhari manakala Anwar diwakili oleh Sankaran Nair dan Wan Anuar Syahadat.Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Adun Umno Kuala Nerang Bakal Sertai PAS?

Oleh locengwangsa

Dato' Syed Sobri Syed Hashim (Foto) ADUN Kuala Nerang yang dihebohkan sebagai wakil rakyat UMNO Kedah yang bakal menyertai PAS dikatakan begitu kecewa dan kesal dengan sikap pemimpin UMNO negeri itu yang tidak memberikan perhatian di atas kemelut yang sedang dihadapinya.

Syed Sobri yang kini menyisihkan dirinya dikatakan juga sedang berjinak-jinak untuk menyertai PAS walaupun telah dipujuk oleh sahabat handai supaya beliau tidak meneruskan niatnya itu.

Menurut sumber daripada orang yang terdekat dengannya memberitahu, Syed Sobri akan tetap dengan pendiriannya untuk meninggalkan UMNO menyertai parti PAS.

Difahamkan Dato' Seri Azizan Menteri Besar Kedah memaklumi tentang perkara ini dan PAS dikatakan tidak menjadi halangan besar untuk menerima penyertaan Dato' Syed Sobri di dalam parti itu.

Syed Sobri Syed Hashim dijangka akan mengumumkan penyertaannya di dalam PAS dalam sehari dua ini. Jika ini terjadi ia merupakan kegagalan UMNO negeri Kedah yang dipimpin oleh Dato' Seri Shafie Apdal (Foto di atas) yang juga Naib Presiden UMNO Pusat. Difahamkan Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Kedah, Dato' Ahmad Bashah Md Hanipah (Foto di atas) juga gagal untuk menemui wakil rakyat Kuala Nerang itu.

Dipercayai juga bahawa Dato' Syed Sobri akan membuat 'road show' ke seluruh negeri Kedah bersama PAS untuk menceritakan sebab musabab beliau meninggalkan UMNO, termasuk membuat pendedahan tentang beberapa penyelewengan yang berlaku di dalam UMNO semasa mengadakan siri program Juara Rakyat.


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

MPM Telah Menyusahkan Najib

PENOLAKAN Model Ekonomi Baru (DEB) yang diperkenalkan oleh Najib Razak oleh Majlis Perundingan Melayu (MPM) merupakan satu pukulan teruk kepada wawasan ekonomi Najib. Penolakan ini adalah satu permulaan bagaimana Najib selepas ini akan dikecam dan diserang oleh kalangan Melayu sendiri kerana pendekatan dan polisi pentadbirannya dikatakan kurang pedulikan Melayu.

Penolakan itu sebagai lorong awal untuk menggodak dan menyusahkan Najib.

Najib bercadang untuk mengemukakan satu model baru ekonomi negara (MEB) sebagai mengganti DEB yang dilaksanakan sebelum ini. Model baru ini dilihat salah satu mekanisme politik Najib untuk mengambil hati orang bukan Melayu yang kini semakin menjauhi Umno dan BN. Ia dicadangkan akan dibentang pada persidangan Parlimen Jun depan.

Atas kesedaran itu Najib menggubal DEB yang akan memberi semangat, pendekatan dan rupa Melayu agar orang Melayu tidak melupai Umno dan membuang jauh persepsi amalan kronisme dan nepotisme ekonomi dalam Umno selama ini.

Penggubalan MEB itu juga dilihat selari dengan konsep 1 Malaysia yangh menjadi ikon pentadbiran Najib. Walaupun sebelum ini sudah ada protes dan penolakan terhadap DEB tetapi ia tidak lantang dan sehebat apa yang dilakukan MPM. Penolakan itu diambil dalam satu kongres khas yang diadakan Sabtu lalu. Para perserta kongres berkenaan ialah kalangan bekas pemimpin Umno, veteran Umno dan ahli ekonomi yang bersara.

Antara alasan penolakan itu, ialah MEB yang digubal Najib itu dikatakan tidak berteraskan kepada semangat Perkara 153 Perlembagaan Negara dan ia juga tidak menjadikan perkara itu sebagai teras dalam penggubalannya. Dalam kata lain pada kanta mata MPM, modal baru ekonomi itu tidak memberi keuntungan kepada orang Melayu.

Pen olakan MPM itu boleh disifatkan penentangan orang Melayu kepada Najib. Cuma apakah keanggotaan MPM itu jumlahnya seramai yang diuar-urakan. Ataupun ianya hanya suara segelintir manusia saja yang menjadi alat kepada pihak tertentu dalam Umno yang kini mulai curiga dan sangsi kepada semangat nasionalisme Tun Razak yang cuba disambungkan Najib?

Jemputan Najib ke majlis itu untuk menututp dianggap sebagai kerja secara rasmi memalukan Najib apabila penyerahan resolusi mengandungi 13 perkara menolak gagasannya. Walaupun alasan tindakan itu bagi menggambarkan keikhlasan mereka kepada Najib tetapi cara itu tetap menghina dan memalukan Najib.

Sekekalipun MPM menolak MEB ia boleh disampaikan kepada Najib secara tertutup dan senyap dan bukannya secara terbuka. Kehadiran Najib itu bukan menjelaskan gantleman Najib tetapi kepandiran para pegawainya kerana tidak membuat pemeriksaaan terlebih dahulu. Dalam masa Najib baru menjadi PM, hal-hal seperti itu tidak sepatutnya dilakukan secara terbuka. Seharusnya wibawa dan aura Najib sebagai PM perlu dijaga sebaik mungkin.

Justeru bagi saya apa yang berlaku itu satu usaha mengaibkan Najib secara simbolik.

Masyarakat luar yang ingin disunting Najib untuk mendapat sokongan dalamn pilihan raya akan teruja dengan cara MPM lakukan kepada Najib itu. Mereka akan mula membuat perkiraan apakah Najib mampu dan berdaya untuk melakukan perubahan. Kalau awal-awal lagi Najib sudah ditentang dan dicincang bagaimana untuk Najib melakukan perubahan lebih global.

Apakah Najib tersilap menghadiri kongres berkenaan, ataupun memang beliau diperangkap? Sekiranya apa yang berlaku itu merupakan perangkap ke atas Najib, maka selepas ini Najib perlu bersiap sedia untuk menghadapi tentangan dari dalam. Penolakan terhadap dasar Najib itu akan berakhir di situ saja. Mereka yang bersikap ultra Melayu dalam MPM akan terus mendesak Najib sehingga apa yang cuba dibawa menerusi 1 Malaysia akan dimansuhkan.

Sebelum ini pun sudah ada desas desus mengatakan ada usaha kalangan veteran Umno yang melahirkan rasa kurang percaya kepada Najib. Slogan 1 Malaysia amat mengelirukan mereka.

Harapan kepada mereka suapaya Najib memperkukuhkan kedudukan orang Melayu termasuk dalam aspek ekonomi dan politik meleset bila mana beliau merombak beberapa ikatan dibuat Umno sebelum ini menerusi slogan 1 Malaysia. Pertemuan yang dihadiri veteran Umno dan penubuhakn apa yang dinamakan PAKKU - persatuan bekas wakil rakyat Umno, adalah antara badan yang tidak senang dengan pendekatan libral politik dan ekonomi Najib. Dr Mahathir sendiri tidak pernah mengulas dan menyebut perkataan 1 Malaysia.

Lebih ironis lagi jika dilihat kepada gelagat Mahathir, masih panas dan berwap pujian sesetengah pemimpin kepada Najib ekoran penyerahan tanah milik KTM kepada Singapura di Tajung Pagar, Mahathir telah bermadah bahawa masalah Malaysia dengan Singapura masih belum selesai semuanya. Katanya masih ada yang belum beres.

Ulasan segera Mahathir itu menunjukkan beliau tidak gembira penyelesaian dibuat Najib dengan Singapura.

Sebab itu kalau diperhatikan ada kalangan pemimpin Umno tidak bersungguh melaungkan slogan 1 Malaysia dan mereka bersikap ala kadar saja. Misalnya Muhyiddin Yassin tidak pernah menyangkut lencana 1 Malaysia kebanggaan Najib di kolar bajunya. Kenapa?

Apakah Muhyiddin menjadi dalang di sebalik kongres anjuran MPM Sabtu lalu bersama Mahathir? Orang-orang Najib harus menyiasatnya sebelum keadaan menjadi lebih buruk. Penerimaan Najib terhadap bantahan MPM itu menandakan Najib mula kehilangan senget sebagai Perdana Menteri yang ingin memilik wawasan dan trade mark sendiri.

Kalaulah Najib tidak berwaspada dengan fenomena ini tidak mustahil beliau akan berdepan dengan masalah sebelum genap satu penggal menjadi Perdana Menteri.

http://msomelayu.blogspot.com/

Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

PAS ubah amalan, muktamar 3 sayap dirasmi serentak

Oleh G. Manimaran


KOTA BARU, 31 Mei – Kelantan akan menjadi tumpuan arena politik sekali agi susulan Kongres Nasional Keenam PKR yang berakhir semalam – kali ini Muktamar PAS, berlangsung minggu depan, yang akan membawa kelainan julung kali.

Tahun ini, majlis perasmian ketiga-tiga sayap parti itu akan dirasmikan oleh Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

The Malaysian Insider difahamkan pendekatan itu akan menjadi amalan tahunan selepas ini.

Perkara itu disahkan oleh Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali ketika ditemui di sini.

Sehingga tahun lalu muktamar sayap Dewan Ulama, Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat akan dirasmikan oleh secara berasingan, dengan tetamu khas antara lain ialah timbalan presiden parti.

“Ya, ia akan dirasmikan oleh Mursyidul Am PAS, yang juga Menteri Besar Kelantan,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

“Ini kali pertama kami membuat keputusan untuk mengadakan sekali,” kata beliau sambil menambah, ia bertujuan untuk memberikan panduan pucuk kepimpinan perwakilan ketiga-tiga sayap berkenaan.

Tahun ini genap 20 tahun PAS menerajui kerajaan negeri Kelantan. Kali ini majlis perasmian akan berlangsung di Pusat Tarbiyah PAS Kelantan di Pengkalan Chepa dekat sini.

Mustafa juga berkata, pendekatan perasmian serentak akan menjadi amalan standard selepas ini.

“Kami akan gunakan cara ini setiap tahun selepas ini,” kata Mustafa.

Pendekatan itu juga digunakan oleh Umno dan juga oleh PKR, yang merupakan salah satu komponen Pakatan Rakyat.


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Lim Guang Eng Labih Mulia Dari Awang Adek

DAP haram judi sukan jadi "terajangan maut" buat Umno

Oleh Susan Loone
APAKAH jika Ketua Menteri Pulau Pinang masih Koh Tsu Koon, judi bola sepak yang diluluskan Kerajaan Umno-BN akan diharamkan di negeri ini? Sudah tentu tidak. Sebabnya Tsu Koon adalah sekutu Umno dan Umno tulang belakang BN. Maka, tidak manis Gerakan menyondol Umno yang luluskan judi tersebut.

Tetapi hal ini berbaza sekarang. DAP kuasai Pulau Pinang. DAP sekutu Pakatan Rakyat - PAS dan KeADILan. Keputusan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang mengumumkan pengharaman menyeluruh pertaruhan sukan, menjadikan ia negeri pertama Pakatan rakyat yang berbuat demikian


Lim berkata arahan akan dikeluarkan kepada dua majlis tempatan di negeri itu untuk memaklumkan larangan itu kepada pengendali loteri berkenaan berhubung langkah baru kerajaan negeri. Ia harus dilihat sebagai keputusan bersama. Ia keinginan dan kesedaran DAP terhadap betapa buruknya judi. Tak kira apa jua judi. Hanya Umno dan sekutunya, yang menyangka judi itu bawa 1001 kebaikan untuk rakyat dan negara.

"Mereka diarahkan menggunakan peraturan Seksyen 101 (5) Akta Pihak Berkuasa Tempatan untuk menolak permohonan dibuat," katanya.

Menurut Lim, kerajaan negeri memutuskan menolak untuk sebarang permohonan konsesi perjudian sukan tunggal negara, Ascot Sport Sdn Bhd bagi menjalankan perjudian sukan.

“Tindakan itu bukan bagi menentang kedai-kedai pertaruhan di Pulau Pinang. Tetapi kita merasakan bahawa sudah ada terlalu banyak cabutan dan cabutan khas dilakukan oleh pengendali judi itu sehingga membebankan banyak keluarga. Kebanyakan mereka 'terpanggil' untuk mengejar setiap cabutan sehingga menyebabkan kehilangan pendapatan dan menjejaskan keluarga dan anak-anak mereka,” katanya.

Di Selangor, beberapa majlis tempatan bertindak membekukan premis perjudian yang bakal menawarkan pertaruhan sukan. Bermula dengan Majlis Badaraya Petaling Jaya pada Selasa lalu, gerakan berkenaan menjalar ke Selayang, sehari kemudian dan semalam Ampang Jaya pula mengambil tindakan yang sama. -


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Bankrap: Kenapa subsidi jadi alasan

oleh Hazayani Zakaria

Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa meminta kerajaan mengkaji secara terperinci mengenai dakwaan risiko muflis yang akan dihadapi Malaysia menjelang 2019 jika kerajaan tidak mengurangkan pemberian subsidi.

Beliau berkata, selain daripada pemberian subsidi kepada rakyat seperti yang didakwa, banyak lagi faktor yang membolehkan negara menjadi muflis terutamanya melibatkan perbelanjaan kerajaan yang tidak dikawal dengan baik.


"Satu kajian yang mendalam harus dibuat. Kenapa subsidi yang diberikan alasan kebarangkalian negara akan bankrap sedangkan ada banyak lagi faktor penyumbang lain yang boleh mengakibatkan negara bankrap.

"Antaranya hal yang berkaitan dengan perbelanjaan yang berlebihan yang semacam tidak dikawal," katanya pada sidang media selepas merasmikan Ijtimak PAS Wilayah Persekutuan di Dewan Seminar Kohilal, dekat sini, hari ini.

Menyifatkan cadangan penarikan subsidi itu sebagai tidak munasabah, beliau mempersoal sikap kerajaan yang seolah-olah mengenepikan keperluan asas rakyat terutamanya golongan berpendapatan rendah.

"Isunya kenapa subsidi yang ada kaitan dengan keperluan kehidupan rakyat biasa sahaja yang dijadikan alasan negara akan jadi bankrap?

“Ini bagi saya satu perkara yang sangat tidak munasabah walaupun kita bukan mahu menjadikan negara ini negara subsidi tapi bagi saya alasan itu sangat tidak munasabah," katanya.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Idris Jala, bahawa Malaysia akan muflis pada tahun 2019 jika kerajaan terus memberikan subsidi sebagaimana yang ada sekarang.

Ahli Parlimen Bachok itu juga memberitahu, beliau akan membawa satu usul di Parlimen mengenai pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Sungai Besi yang akan dijual kepada syarikat swasta untuk dibangunkan sebagai hab komersial.

"Kita akan bawa berkenaan lapangan terbang Sungai Besi yang kan dijual. Kita akan minta justifikasi di parlimen selain daripada isu yang melibatkan tanah KTMB di Singapura dan telaga minyak di Limbang," katanya.

Sebelum ini, sebuah akhbar melaporkan bahawa pangkalan TUDM Sungai Besi akan akan diubah suai dan dibangunkan sebagai hab komersial termasuk dilengkapi dengan pusat pendaratan helikopter


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Tumbang BN secara berstrategi

Amat penting bagi PAS dan Pakatan Rakyat menggunakan medan pilihan raya umum ke-13 akan datang untuk menumbangkan Umno BN secara berstrategi.

Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa berkata, ini kerana kejahatan yang dilakukan oleh parti pemerintah itu sudah tidak dapat dibendung lagi.


"Pilihan raya ke-13 penting bagi kita. Kemungkaran, keburukan dan penyelewengan yang dilakukan Umno/BN sudah sampai ke tahap maksimum.

"Kita kena fikir bagaimana kita mahu ambil kesempatan itu untuk kita rampas pemerintahan daripada BN. Dan ini memerlukan kita kembali kepada apa yang pernah disebut oleh Rasulullah s.a.w. bahawa kita sedang berperang dalam konteks fikrah, strategi, dan pendekatan dengan ummah," katanya dalam ucapan perasmian Ijtimak PAS Wilayah Persekutuan di Dewan Seminar Kohilal, dekat sini, hari ini. (Gambar)

Beliau juga melahirkan keyakinan angin perubahan rakyat pada pilihan raya umum ke-12 lalu akan kekal sehingga pilihan raya umum ke-13 yang dijangkakan akan berlangsung pada masa terdekat ini.

Katanya, segala perancangan jahat dan umpan yang digunakan Umno/Barisan Nasional (BN) untuk membeli hati rakyat menemui kegagalan.

"Daripada perkhabaran yang kita terima, pada 2011 ini mungkin sekali lagi akan berlaku pertarungan bagi kita seperti mana pada tahun 2008 dan kalau itulah keadaannya kita lihat hari ini angin perubahan di kalangan rakyat itu masih kekal.

"Kita lihat segala yang dirancang dan dilakukan oleh Umno/BN banyak yang makan tuan. Strategi mereka banyak yang tidak menjadi. Segala yang mereka lontarkan kepada rakyat untuk membeli hati rakyat tidak menjadi," katanya.

Ahli Parlimen Bachok itu turut berkata, kegagalan Umno/BN menawan hati penyokong PAS adalah kerana dasar dan prinsip PAS yang berbeza dengan organisasi lain dengan meletakkan Islam sebagai asas utama.

"Ini semua bagi kita menunjukkan sebahagian daripada istiqamah kita dan doa kita kepada Allah SWT dan disebabkan dasar dan perjuangan kita yang berbeza dengan organisasi lain.

"Cara PAS mendidik kita dalam politik tidak sama dengan orang lain. Takrif politik yang kita didik juga tidak sama. Oleh itu kita boleh sebut tentang politik di mana sahaja. Di atas pentas politik, di program parti, dalam program terbuka termasuk dalam masjid," katanya.

Justeru ujarnya, pendokong PAS khususnya di Wilayah Persekutuan sendiri, perlu bijak mendekati para pengundi dengan cara yang pelbagai mengikut latar belakang pengundi.

"Orang yang perlu kita dekati terdiri daripada pelbagai latar belakang, kefahaman dan sensitiviti. Jadi tugas kita untuk menggunakan cara yang berbeza mengikut latar belakng mereka.

"Di Wilayah sendiri contohnya, pendekatan yang perlu digunakan tidak sama. Pendekatan yang digunakan di kawasan yang telah menang tidak boleh sama dengan kawasan yang tidak menang.

Semua ini memerlukan kesungguhan dan komitmen setiap tenaga yang terlibat dalam pilihan raya," katanya.

Sementara itu, bercakap pada sidang media selepas merasmikan program berkenaan, beliau memberitahu PAS sedang berbincang secara serius mengenai persiapan teknikal bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13.

"Isu utama yang saya sentuh tadi adalah mengenai pilihan raya umum ke-13 sebab kita menjangkakan pilihan raya ini sudah hampir. Jadi persiapan ke arah itu sekarang ini sedang dibincangkan secara teknikal," katanya.

Turut bersama beliau ialah Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr. Lo' Lo' Mohd Ghazali yang juga ahli Parlimen Titiwangsa dan Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan, Mohd Nor Mohamad.

Ijtimak yang dihadiri pesuruhjaya serta wakil-wakil kawasan di seluruh Wilayah Persekutuan itu diadakan sebagai persiapan di peringkat negeri sebelum ke Muktamar PAS Pusat pada 9 hingga 13 Jun ini.

Bendahari Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Datuk Takiyuddin Hassan yang juga Penolong Setiausaha Agung PAS membentangkan kertas kerja bertajuk 'Mendepani Cabaran PRU ke-13 dan Pengurusan Dana'.


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Adun Seberang Jaya tetap pertahan judi sukan

May 30, 2010

TIDAK semua orang sehaluan dengan keputusan Pulau Pinang untuk mengharamkan judi pertaruhan bola sepak yang diluluskan oleh kerajaan persekutuan baru-baru ini. ADUN Seberang Jaya (BN) Arif Shah Omar Shah beragama Islam dari Umno, menganggap arahan pengharaman itu, oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng di semua premis, hanya "satu permainan politik".Apa lagi alasannya. "Permaian politik" bagi menarik simpati kaki judi dan taukeh judi agaknya. Pemimpin Umno sehingga kini tiada yang bising untuk menentang jdui sukan ini. Tokoh dan menteri agama mereka juga diam seribu bahasa. Ustaz-ustaz Kemas, aktivis kampung dan bandar pro Umno yang berjenama agama juga terkunci mulut.

Semua Mufti mengelak untuk mengulas. Begitu juga bos-bos agama di Jabatan Agama Islam dan Majlis Agama Islam matikan diri. Buat pekak badak, butakan mata, kancingkan mulut. Tidakkah mereka malu dengan keputusan DAP yang kuasai Pulau Pinang itu mengharamkan judi? Sedangkan mereka makan gaji wang rakyat, solat setiap hari, tak geleng kepala untuk lawan judi yang diluluskan Najib itu..

"Kerajaan Pakatan Rakyat mempunyai kuasa untuk menutup semua premis judi, bukan setakat judi bola sepak sahaja - itulah (baru) makna sebenar mempunyai niat yang baik," kata Arif Shah kepada Malaysiakini. Tapi nampaknya mereka seperti bermain politik," katanya merujuk kepada keputusan kerajaan negeri itu yang hanya mengharamkan premis judi bola, yang pemberian lesennya diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak.

Arif Shah mempertahankan keputusan kerajaan Persekutuan mengeluarkan lesen tersebut, dengan menegaskan bahawa ia bertujuan untuk mengawal perjudian. "Mengawal judi pertaruhan haram memang sukar, malah oleh polis sendiri, untuk mengambil tindakan, tapi kalau ada kempen menentang perjudian, lebih mudah untuk menangkap mereka yang terbabit jika ia disahkan, jadi ia merupakan satu bentuk kawalan," tambahnya.

Namun, beliau segera menambah bahawa judi dilarang dan ditolak oleh setiap agama. Lim membuat keputusan itu mengikut Perkara 101 (v) Akta Kerajaan Negeri di mana majlis tempatan diberi kuasa untuk menangani isu-isu mengenai keselamatan, kesihatan dan kesejahteraan perbandaran.

Dalam perutusan sempena sambutan Hari Wesak semalam, Lim berkata, negeri itu ingin mempromosikan "gayahidup yang lebih sihat dan lebih bertanggung jawab" untuk semua keluarga di Pulau Pinang, dan kerana itu memutuskan untuk melarang kegiatan tersebut.

Khamis lalu, beberapa majlis tempatan di Selangor turut mengambil langkah membekukan pengeluaran lesen premis judi yang menawarkan judi pertaruhan bola sepak. Ia bermula dengan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) pada hari Selasa, dan diikuti oleh Selayang dan Ampang Jaya.


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Kongres Terbaik Petanda Masa Depan Cerah Ke Putrajaya

Oleh Fazli Othman

KOTA BHARU 30 Mei - Kongres Nasional KEADILAN kali ini disulami dengan perbahasan dan displin yang baik memberi petanda harapan cerah kepada KEADILAN dan Pakatan Rakyat melangkah menuju ke Putrajaya pada Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti.

Naib Presiden, Azmin Ali semasa mengulung perbahasan menyifatkan perjalanan kongres petang tadi oleh perwakilan yang terdiri daripada pelbagai kaum dan agama sebagai yang terbaik di antara kongres pernah diadakan sebelum ini.

"Kita lihat kali ini, penyertaan Ramli Logan yang mewakili Orang Asal telah menyampaikan hujah yang cukup baik dan bernas dan ini sama sekali tidak berlaku dalam persidangan yang dianjurkan Umno-Barisan Nasional umumnya.

"Kita juga bangga dengan sayap baru KEADILAN, Srikandi yang dibarisi wanita muda yang berani tampil ke depan menghidangkan perwakilan dengan perbahasan yang hangat," ujar beliau.

Dalam pada itu, Azmin turut menyokong usul yang dikemukakan oleh Wanita dan mahukan tindakan susulan berhubung usul tersebut.

Beliau juga meminta supaya keempat-empat kerajaan negeri yang diterajui Pakatan Rakyat menghantar ketua-ketua jabatan mendengar dan mencatit segala usul perwakilan tanpa mengharapkan Menteri Besar dan barisan exco yang merekodkan maklumat itu.

"Kita merayu kepada perwakilan yang hadir ini memastikan KEADILAN sentiasa kuat namun pada masa yang sama, kita juga berharap agar kerajaan negeri Pakatan Rakyat dapat membantu anggota parti.

"Bila Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim difitnah, bukan pengarah anak syarikat kerajaan negeri yang tampil membela tetapi anggota KEADILAN yang ke depan membela pemimpin mereka," tegasnya.

Azmin turut memberi cadangan supaya anggota parti melakukan perubahan dengan menggantikan ketua-ketua di peringkat cabang yang tidak aktif.

"Mana-mana ketua cabang yang tidak berfungsi, saya minta anggota parti melakukan perubahan.

"Perkemaskan 'delivery system' negeri masing-masing dan jika ini dapat dibuat dengan cepat dan pantas, rakyat akan hantar kita ke Putrajaya," tambahnya lagi.

Justeru itu, beliau turut meminta supaya tanggungjawab itu tidak hanya digalas kepada pegawai kerajaan negeri sahaja tetapi juga diagihkan kepada anggota KEADILAN untuk melaksanakan sistem tersebut.


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Anwar: KEADILAN Parti Masa Depan, Demokratik Yang Hebat

KOTA BHARU 30 Mei - Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka membuat perubahan pimpinan dalam beberapa jawatankuasa dengan tujuan memantap serta mengukuhkan perjalanan parti.

Kata beliau penyusunan tersebut akan dibuat dalam kadar segera sebagai respons kepada isu yang dibangkitkan oleh perwakilan pada Kongres Nasional Tahunan KEADILAN yang berakhir petang tadi.

"Penyusunan semula ini akan dibuat dalam kadar segera yang akan mengadunkan tenaga lama dengan yang baru. saya lihat penyertaan Angkatan Muda dan Wanita lebih terserlah pada Kongres kali ini dan penyertaan kedua komponen ini akan diterapkan dalam barisan pimpinan pusat," kata Anwar semasa ucapan pengulungan beliau petang tadi.

Beliau berkata permerhatiannya terhadap Kongres sejak 2004 telah memperlihatkan kematangan dalam mutu perbahasan dan peningkatan pemikiran perwakilan dalam membahaskan usul dan isu yang dibangkitkan semasa Kongres.Tanggungjawab Pemimpin

"Saya mahu semua barisan pimpinan yang duduk di atas pentas ini supaya turun padang ke setiap cabang dan bertemu dengan ahli-ahli".

Selangor

"Semua cadangan dan kritikan terhadap Menteri Besar dan pentadbiran kita dengar dengan sikap terbuka. Bandingkan Selangor di bawah Umno-Barisan Nasional dan bezakan dengan banyak perubahan yang dilakukan dalam tempoh dua tahun pentadbiran Pakatan Rakyat.

"Di bawah BN, negeri rosak kerana Menteri Besar rampas hasil mahsul negeri, rasuah dan rakus mengambil hak rakyat. Apabila kita ambil alih sumpah dan janji kita kepada rakyat ialah pentadbiran yang bersih daripada rasuah dan penyelewengan. Ini yang berjaya dilakukan oleh Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim.

"Saya menaruh kepercayaan kepada kepimpinan samada di Selangor, Pulau Pinang, Kedah atau Kelantan".

Unisel

"Saya beri tempoh dua minggu kepada Rektor supaya hormati suara pelajar. Berikan sedikit ruang dan perbezaan pendapat kepada pelajar untuk menegur universiti. Kalau dia tidak menukar sikap sata akan pastikan di keluar dari Unisel".

Projek

"Antara isu yang dibangkitkan ialah kelembapan dalam kelulusan projek untuk manfaat rakyat di Selangor. Saya akan berbincang dengan Menteri Besar Selangor supaya dipercepatkan kelulusan projek tetapi dengan syarat ia mesti mengikut peraturan".

GLC

"Calon yang dikemukakan untuk menyertai atau menerajui anak syarikat kerajaan negeri mestilah layak, profesional dan punyai 'track record' dan hanya mengambil elaunnya sahaja dan tidak rasuah. Calon itu juga mesti ikrar ketaatan kepada parti dan kerajaan negeri dan mesti dibenarkan dipantau dan dihukum jika sedikit menyeleweng".

KEADILAN

"Umno-BN boleh cakap apa saja, nak runtuh, nak reban, nak karam, 'wahtever' tetapi satu yang mesti saya nyatakan di sini KEADILAN telah berjaya mentransformasikan budaya politik negara ini. Mana pernah kita terfikir pemimpin Cina memetik hadis dan Al-Quran dan menerima pelbagai budaya dengan cara terhormat".

"We are a great party with a great future. We are a democratic party. Oleh kerana itu Umno-BN lanyak Anwar dan media mereka serang kita tidak henti-henti. Kita adalah sebuah parti bersikap terbuka. Bandingkan dengan Umno dan BN pemimpin samada Menteri Besar, Ahli Parlimen, ADUN dan pimpinan parti boleh dikritik hebat dan kita menerima segala kritikan dengan sikap terbuka dan dada yang lapang.

"Bagi pemimpin yang berkiblatkan wang roinggit dan kebendaan biarlah mereka lacurkan diri kepada Umno-BN".

Subsidi

"Dari dahuku kita sudah nyatakan bahaya apabila melihat keadaan defisit yang semakin membengkak. Yang biasa ialah defisit 1, 2 tahun tetapi apabila masuk lima tahun mula ada 'orange effect' dan tujuh tahun 'red effect' dan kita punyai 12 tahun berturut-turut maka ia kekal sebagai red effect'. Ekonomi negara rosak di bawah Umno-BN sebab pemimpinya rakus dan rasuah.

"Kita cadangakn tiga perkara asas untuk perbaiki ekonomi negara - tarik subsidi orang kaya, banteras rasuah dan jangan boros, selepas itu barulah kita minta rakyat semua supaya berkorban. Ini tidak pemimpin Umno-BN mahu rakyat berkorban sekarang sebab mereka mahu terus 'enjoy'".

Khianat

"Kepada Tian Chua dan Gobalakrishnan saya beri jaminan parti akan tetap mempertahankan anda daripada konspirasi Umno-BN. Kita akan pertahankan hak anda. kita beri amaran kepada Najib, biarlah mereka buang, guling sebagai ahli parlimen atau buat pilihan raya baru, kita akan tetap lawan tindakan zalim mereka".


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Bencana Terlalu Berani Bersumpah

Dari Muqabalah.blogspot.com

Rasulullah Sallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

Sesiapa yang memutuskan[menidakkan] hak seseorang muslim dengan sumpahnya, maka sesungguhnya diwajibkan Allah baginya Api Neraka, dan Allah haramkan baginya syurga”. Para sahabat bertanya:”meskipun dalam perkara yang remeh?” Rasulullah bersabda:”[memang benar] walaupun tentang sepotong ranting daripada kayu arak [iaitu kayu untuk sugian gigi]

Hadith ini memperingatkan kita tentang bahaya berani bersumpah, terutama seperti yang ditekankan di dalam hadith ini bersumpah yang menyebabkan orang Islam lain akan kehilangan hak mereka; hak yang dimaksudkan di dalam hadith ini mengikut Syaikh Muhammad Ibn ‘Illan di dalam Dalilu al-Falihin merangkumi bukan setakat harta-benda yang diiktiraf syara, bahkan merangkumi perkara-perkara selainnya yang memberi faedah umpama kulit bangkai haiwan dan tahi binatang yang dikira najis. Ianya juga termasuk bersumpah dalam soal berkaitan had qazaf [perlaksanaan hukum berkaittan tuduhan zina atau liwat] atau pembahagian hak untuk isteri atau seumpamanya.

Disebutkan ‘hak seorang muslim’ tidak bermakna ianya tidak haram ke atas hak orang kafir zimmi., bahkan sebutan itu merujuk kepada amaran “sesungguhnya telah diwajibkan Allah ke atasnya neraka dan diharamkan baginya syurga” . Hak orang kafir zimmi itu haram dicerobohi tetapi amaran keras Rasulullah ini khusus bagi hak muslim, kerana hak orang muslim itu lebih berat haramnya.

Sebahagian ulama berpendapat amaran keras Rasulullah ini terjadi sekiranya pelaku maksiat ini mati tanpa taubat dan ruju’ [termasuk menyesal serta minta dihalalkan daripada individu yang dicabut haknya kerana sumpah tersebut] secara sebenar-benarnya, ataupun dia akan diseksa terlebih dahulu di neraka sehingga dia mendapat pembalasan siksa yang setimpal.

Di dalam hadith ini, Rasulullah menyebut walaupun bersumpah dalam soal sepotong ranting kayu sugian bagi menunjukkan beratnya dosa perlakuan berani bersumpah tanpa penelitian yang secukupnya mengikut neraca syari’ah walaupun dalam soal yang dianggap remeh. Bagaimana pula dengan keberanian bersumpah yang menyentuh soal-soal maruah dan tuduhan jenayah yang berat terhadap seoranmg muslim yang lain?

Al-Quran menyebut di dalam dua surah tentang yang orang yang berani bersumpah ini biasanya akan mengatakan mereka tidak sekali-kali mempunyai tujuan yang selain kebaikan. Antara lain Allah menyebut:

Bagaimanakah sikap mereka [munafiqun] apabila mereka ditimpa sesuatu musibah disebabkan usaha-usaha tangan mereka, kemudian mereka mendatangi engkau (Ya Rasulullah) dan mereka bersumpah dengan nama Allah “sesungguhya kami tiada kehendaki kecuali kebaikan dan taufiq”. Mereka adalah golongan yang Allah mengetahui isi hati mereka. Maka hindarilah mereka dan beri peringatanlah kepada mereka dan nyatakan kepada mereka tentang perihal diri mereka secara jelas [an-nisa 62-63]

Dan orang-orang [munafiq] yang membina masjid untuk memberi kemudaratan dan mencetuskan kekufuran dan mendatangkan perpecahan di kalangan mu’minin dan melakukan pengintipan bagi pihak golongan yang memerangi Allah dan Rasul-Nya semenjak sebelum ini . Mereka bersumpah: ” bukanlah kami kehendaki [dari usaha kami ini] kecuali kebaikan”. Allah menyaksikan yang sesungguhnya mereka adalah golongan pembohong” [at-Taubah:107]

Sebahagian ahli masyarakat kita memandang apabila seseorang itu berani bersumpah mengguna nama Allah. maka dia tentunya seorang berani serta tentu benar. Berani untuk bersumpah demi kebenaran, masakan dia berani untuk bersumpah sekiranya dia berbohong?. Logik itulah yang telah disanggah oleh Allah dalam kedua ayat di atas. Orang yang berani melanggar perentah Allah, rupanya akan berani juga bersumpah menggunakan nama Allah. Mereka juga akan mendakwa beriya-iya benar yang mereka berani bersumpah demi menegakkan kebenaran dan cintakan kebajikan dan keadilan. Itulah perangai oarang yang berani bersumpah dari zaman Rasulullah sehingga zaman sekarang sehingga menjelang Hari Qiyamat. Allah menyebut tentang keberanian bersumpah ini:

Pada Hari yang Allah bangkitkan mereka sekeliannya, lalu mereka bersumpah kepada-Nya [Allah] sebagaimana mereka bersumpah kepada kamu [dalam kehidupan dunia dulunya], dan mereka mengira yang mereka di atas suatu (kebenaran). ingatlah sesungguhnya mereka adalah golongan pendusta. Mereka telah dikuasai oleh syaitan, lalu syaitan melupakan mereka dari memperingati Allah. Mereka adalah dari puak syaitan.Ingatlah puak syaitan adalah golongan yang rugi” [al-Mujadalah:17-18]

Allah mengajar kita dengan peringatan yang terlalu tinggi nilainya:

Maka jangan engkau turuti orang-orang yang membohongi agama, mereka ini mahu agar kamu bersikap lunak terhadap mereka, niscaya mereka akan bersikap lunak terhadap kamu.Jangalah kamu turuti orang yang banyak bersumpah lagi hina, yang mencaci orang lain dan menyebarkan adu-domba [agar timbul perbalahan], yang menghalangi kebajikan serta menganiayai orang lain lagi bergelumang dengan perbuatan dosa, yang kasar hati dan berketurunan hina” [al-Qalam:10-13]

nota tambahan: Syaikh Sabuni menyebut dalam Durratu at-Tafasir ketika mengulas ayat ke 13 Surah al-Qalam tentang berturunan hina , ini merujuk kepada Alwalid bin Mughirah yang mengaku dia adalah dari qabilah tertentu, sedangkan dia bukan dari mereka kerana dia adalah anak zina. Mengikut Saiyyidina Ibn Abbas “tiada diketahui seorang lain yang disifatkan oleh Allah Ta’ala dengan ‘aib sebegini kecuali yang ini”Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Anwar: ‘Saya percaya Khalid, pemimpin jujur’

Anwar yang juga Penasihat PKR mempertahankan Menteri Besar Selangor dengan berkata beliau, seorang pemimpin yang jujur dan bersih. — Gambar oleh Jack Ooi
KOTA BARU, 30 Mei — Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, kepimpinan PKR mempunyai keyakinan yang tinggi terhadap pentadbiran Tan Sri Khalid Ibrahim dalam memastikan tadbir urus kerajaan negeri yang baik dan telus daripada sebarang rasuah.

Anwar yang juga Penasihat PKR mempertahankan Menteri Besar Selangor itu dengan berkata beliau, seorang pemimpin yang jujur dan bersih.

“Apabila seseorang bertanya kepada saya bagaimana saya mengukur kewibawaan seseorang, saya berkata adalah sukar bagi sesetengah orang bagi (mempunyai) seorang pemimpin yang bersih dan jujur... rekod perkhidmatan beliaum beliau seorang yang bersih dan tidak rasuah, yang lain-lain kita boleh perbaiki,” katanya.

Bagaimanapun Anwar mengakui bahawa negeri itu berhadapan dengan masalah dalam melaksanakan program pembangunannya kerana tidak mendapat kerjasama sepenuhnya.

Anwar melahirkan keyakinannya itu selepas Khalid dan negeri pimpinannya menjadi fokus perbahasan perwakilan pada Kongres Nasional Keenam PKR yang berakhir petang ini.

Pentadbiran kerajaan Selangor dikritik hebat oleh para perwakilan PKR, dan antara gesaan utama yang ditimbulkan ialah usaha “memutihkan” jentera kerajaan negeri dan juga kegiatan rasuah.

Semalam, kepimpinan Pakatan Rakyat sebulat suara menolak tangapan bahawa kedudukan Khalid tergugat ekoran pendedahan amalan rasuah urus niaga pasir dan juga kerana gagal mempertahankan kerusi Hulu Selangor bulan lalu.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia juga telah membersihkan beliau daripada dakwaan rasuah yang dibawa tahun lalu.

PKR, salah satu komponen Pakatan Rakyat juga menegaskan, Khalid akan kekal sebagai pengerusi negeri itu.

Selain pucuk kepimpinan PKR, pemimpin DAP dan PAS juga menyatakan sokongan terhadap Khalid menerajui negeri itu pagi ini.

Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali memberitahu, pihaknya meletakkan keyakinan penuh terhadap Khalid.

Sementara itu, Penasihat DAP Lim Kit Siang memberitahu persoalan tentang kedudukan Khalid menerajui Selangor tidak timbul sama sekali.

Laporan media sebelum ini menyebut bahawa kedudukan Khalid sebagai Menteri Besar dan Pengerusi PKR tergugat ekoran isu dakwaan amalan rasuah dalam syarikat perniagaan pasir kerajaan negeri Kumpulan Semesta Sdn Bhd.

Dalam ucapan penggulungan hari ini, Anwar berkata Selangor mesti agresif untuk memastikan projek pembangunan di Selangor bergerak dengan pantas, terutama meluluskan projek.

Katanya, kerajaan Selangor perlu meneliti serta menghapuskan undang-undang dan birokrasi yang didapati melambatkan kelulusan projek.

Anwar juga menggesa Khalid supaya mengatasi masalah rasuah dan kelambatan projek pembangunan di negeri itu.

Anwar yang juga Penasihat Ekonomi Kerajaan Selangor berkata Selangor perlu mempercepatkan projek bagi menjana pembangunan ekonomi.

“Ada pihak yang mengatakan projek lambat mendapat kelulusan dan muka yang sama dapat projek. Jadi segala masalah ini perlu tindakan segera,” katanya.

Anwar berkata beliau menerima beberapa aduan mengenai isu itu dan perkara itu perlu dipandang serius oleh Khalid, dan perlu diselesaikan dalam tempoh terdekat bagi menjamin rakyat terus kekal memberikan mandat kepada PKR.

Anwar berkata Selangor memerlukan pembangunan ekonomi yang lebih rancak dalam tempoh dua tahun untuk mendapat kepercayaan rakyat bagi terus memerintah di negeri itu.


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Khalid Ibrahim Haram Judi. Apa Kata Umno Selangor?

MB: Selangor tidak akan luluskan premis judi sukanKhalid menyampaikan ucapan beliau pada hari terakhir kongres nasional PKR di Kota Baru. — Gambar oleh Jack Ooi

KUALA LUMPUR, 30 Mei — Kerajaan Selangor mengumumkan ia tidak akan membenarkan mana-mana premis beroperasi di negeri itu untuk menjalankan aktiviti perjudian atau pertaruhan bola sepak.

Selangor menjadi kerajaan negeri kedua Pakatan Rakyat mengambil langkah tegas sedemikian selepas Pulau Pinang.

Minggu lalu, kerajaan negeri Pulau Pinang mengambil keputusan menolak permohonan Ascot Sports Sdn Bhd bagi lesen premis perjudian setelah menimbangkan keburukan dan akibat daripada kegiatan itu terhadap masyarakat.

“Walaupun lesen perjudian bola sepak telah dikeluarkan oleh kerajaan pusat Barisan Nasional, kerajaan negeri melalui pihak berkuasa tempatan (PBT) mempunyai kuasa menghalang aktiviti perjudian bola sepak beroperasi di negeri ini,” kata Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Khalid berkata, langkah itu diambil kerana syarikat yang berkenaan perlu membuat permohonan lesen perniagaan dari PBT untuk menjalankan aktiviti perjudian bola sepak.

Menteri Besar berkata, semua PBT telah diberi arahan supaya tidak mengeluarkan lesen perniagaan kepada mana-mana pihak bagi aktiviti perjudian bola sepak.

“Kerajaan negeri melalui pihak berkuasa tempatan tidak akan teragak-agak untuk menutup mana-mana premis yang menjalan perjudian bola sepak secara haram,” kata Khalid ketika parti-parti komponen Pakatan Rakyat mengambil langkah membantah tindakan kerajaan pusat memberi lesen kepada judi sukan.

Sambil membantah keputusan kerajaan pusat mengeluarkan lesen perjudian sempena kejohanan bola sepak Piala Dunia yang akan bermula bulan depan, Khalid berpendapat keputusan itu adalah langkah yang silap dan hanya menghalalkan segala penyakit sosial yang berterusan di negara ini.

Beliau menambah, tiada jaminan bahawa pemberian lesen perjudian itu akan menghapuskan perjudian haram.

Sebaliknya, tindakan kerajaan pusat itu akan memburukkan lagi penyakit sosial apabila semakin ramai orang yang mahu cepat kaya terutama golongan miskin yang sanggup menggunakan wang gaji atau simpanan untuk membuat pertaruhan.

Khalid berkata, keputusan kerajaan diharap dapat mengelak orang ramai sama ada Islam atau bukan Islam daripada terjerumus dengan perbuatan merugikan dan melalaikan itu.

Katanya, kerajaan Selangor yang Pakatan Rakyat sepakat bahawa aktiviti perjudian adalah haram dan boleh meninggalkan kesan negatif kepada kehidupan sosial masyarakat terutama golongan berpendapatan rendah.

Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Zaid – Jangan Terjebak Propoganda Umno

Oleh Fazy Sahir

KOTA BHARU: Penyelaras Pakatan Rakyat Datuk Zaid Ibrahim memberi peringatan kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) supaya tidak terjebak dengan propoganda politik perkauman Umno.

Menurut Zaid PKR bukanlah entiti parti yang berkisar perjuangan berasaskan perkauman, sebaliknya memperjuangkan kepentingan semua rakyat Malaysia.

"Kita mewakili semua jangan terjebak dengan propaganda Umno," katanya pada sesi penggulungan dalam Kongres Keenam PKR disini hari ini.

Beliau mengulas demikian ekoran Angkatan Muda Keadilan (AMK) yang mahu diadakan kongres khas dalam membincangkan soal kepentingan Melayu.

"Saya mengalu-alukan cadangan AMK tetapi jangan sampai terperangkap dengan persoalan-persoalan yang berkisar dengan perkauman.

"Kita bukanlah parti yang berasaskan perkauman, kita mewakili semua bangsa," katanya.

Menurut beliau permasalahan utama bukanlah berkisar tentang politik Melayu, namun membabitkan perjuangan politik bagi ekonomi sejagat.

Maka beliau berharap agar PKR mempertahankan asas perjuangan untuk rakyat Malaysia.

"Masalah bukan mengenai politik Melayu tetapi politik membabitkan orang kaya dan orang biasa…inilah politik yang sebenar.

"Jika hendak buat kongres seperti itu, perlu juga buat Kongres Felda, orang Asli, Iban dan orang-orang miskin di Sabah dan Sarawak.

"Jangan ikut model orang Umno. Yang boleh ikut, sebab mereka suka bagi makan…yang lain-lain tidak payah ikut," katanya.


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Himpunan Gambar Ceramah Perdana TGNA, Anwar, LGE, Khalid Ibrahim Dan Husam Musa


Ingin membantu menggerakkan blog ini? sila klik di sini setiap kali anda membaca. Setiap klik amat membantu saya.Terima kasih!

Semasa

Hiburan

Sukan

 

© Copyright Kerabu Bersuara 2007 -2013 | Design by Kerabu Bersuara | Published by Kerabu Bersuara Group | Powered by Blogger.com.