"Bantuan" dah mula turun di dua bukit


Seperti yang umum ketahui, apabila ada pilihan raya kecil maka turunlah "bantuan demi bantuan" oleh kerajaan yang prihatin dan bertanggungjawab kepada rakyat jelata. Ia adalah sandiwara politik.

Bakal Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, semasa mengumum nama calon UMNO/BN di Bukit Gantang telah berjanji bahawa, tidak seperti biasa, kerajaan tidak akan melaksanakan pembangunan "mi segera".

Kepada Najib, yang belum mengangkat sumpah sebagai PM, saya ingin bertanya bagaimana pula dengan "bantuan mi sejuk beku?" Bantuan yang diberikan semasa kempen pilihan raya kecil tidak ubah seperti makanan sejuk beku yang boleh diguna (masak/goreng) untuk dimakan kemudian.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Noh Omar adalah antara menteri yang awal-awal memberi "bantuan" di Bukit Gantang. "Bantuan Modal Perniagaan TEKUN" telah disampaikan oleh beliau kepada segelintir "pemohon" yang layak.

Kenapa sekarang baru nak bagi? Kenapa tunggu pilihan raya kecil baru nak turun padang dan beri bantuan? Bukankah ini satu sandiwara politik?

Noh turun ke Bukit Gantang atas urusan rasmi kementerian tetapi ucapannya termasuk semasa mengadakan sidang media, dia cakap pasal pilihan raya kecil itu. Dia hentam "pembangkang" habis-habisan. Apa kena mengena dengan pilihan raya kecil mahupun TEKUN?

Seperti menteri-menteri lain, Noh bijak menggunakan "majlis rasmi" untuk berkempen kerana dengan berbuat demikian, tuntutan boleh dikemukakan kerana menjalankan tugas rasmi, bukan tugas politik. Jika tugas politik, tiada sebarang tuntutan seperti perjalanan, penginapan dan saraan hidup boleh dibuat. Bukankah ini bijak namanya?

Di Bukit Selambau, lagi hebat. Ketua Putri UMNO Rosnah Abdul Rashid Sirlin turun padang dan pada satu upacara, dia menyampaikan bantuan atau sumbangan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kepada penduduk. Hebat.

Kita akan melihat dan menonton di tv lebih banyak "bantuan, sumbangan dan sikap keprihatinan" pemimpin ke atas rakyat di Bukit Selambau, Bukit Gantang dan tidak ketinggalan Batang Ai di Sarawak.

Satu perkara yang menarik perhatian ialah UMNO/BN mengulangi kesilapan apabila menurunkan Ezam Mohamad Nor untuk berkempen. Saya pernah katakan dia bukan aset tetapi liabiliti seperti yang terbukti di Permatang Pauh dan Kuala Terengganu.

Nampaknya UMNO masih melihat Ezam sebagai "senjata sulit" untuk meraih kemenangan walupun dah dua kali rebah.

http://kudaranggi.blogspot.com/

No comments

Powered by Blogger.